Εξαερισμός του εστιατορίου, αερισμός του καφέ στην πολυκατοικία

Κάθε μοντέρνο εστιατόριο ή καφενείο είναι μια μάλλον πολύπλοκη μηχανολογική δομή, στην οποία τα συστήματα εξαερισμού παίζουν έναν υποχρεωτικό και πολύ σημαντικό ρόλο. Για να το πούμε απλά, ένα κανονικό εστιατόριο ή καφέ δεν γίνεται καθόλου χωρίς τεχνητό αερισμό, συστήματα εξάτμισης, αεραγωγοί κλπ. Αλλά πώς είναι αυτό κανονιστεί σωστά;

Όταν εγκαθίσταται το σύστημα εξαερισμού, πρέπει να πληρούνται οι απαιτήσεις ορισμένων κανονιστικών εγγράφων. Η γνώση και συμμόρφωση με τις απαιτήσεις αυτές δεν είναι ο μόνος εγγυητής της ορθής, λειτουργική έκβαση, αλλά επίσης αποφεύγει τα προβλήματα της νομική έννοια (εξαιτίας των οποίων ένα εστιατόριο μπορεί να είναι, αν δεν είναι κοντά, τότε να αναστείλει τις δραστηριότητές της για τη διόρθωση των ελλείψεων σίγουρος).

Επειδή οι εταιρείες που ειδικεύονται στον εξαερισμό της συσκευής - εξαερισμού του εστιατορίου και βιομηχανικοί χώροι καφέ-εξαερισμό, το λιανικό εμπόριο, αθλητικές εγκαταστάσεις, κλπ -. Δεν πρέπει μόνο να είναι εταίροι, οι κατασκευαστές ή τους διανομείς του απαραίτητου εξοπλισμού, για να είναι σε θέση να σχεδιάσει συστήματα μηχανικής, αλλά και να έχουν γνώση του κανονιστικού πλαισίου. Επιπλέον, να έχετε πρόσβαση σε ορισμένους τύπους εργασίας από τον οργανισμό αυτορρύθμισης (SRO) των σχεδιαστών.

Και όμως, σκεφτείτε μόνο ένα ερώτημα, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν ένα εστιατόριο ή καφέ είναι τοποθετημένο σε ένα κτίριο διαμερισμάτων:

Ποιες απαιτήσεις θα πρέπει να εξασφαλίσει ο εξαερισμός του εστιατορίου, ο εξαερισμός του καφέ στην πολυκατοικία;

Μεταξύ των κύριων για τους σχεδιαστές και εγκαταστάτες έγγραφο που ρυθμίζουν τα έργα των συστημάτων εξαερισμού, συνήθως, παρέχεται Οικοδομικός Κανονισμός 41-01-2003 SNIP (01.01.2004 αντικαθιστά SNIP 2.04.05-91) «HVAC».

Αλλά εδώ πρέπει να στραφείτε σε άλλα έγγραφα για να απαντήσετε σε ερωτήσεις σχετικά με το πώς και πού μπορείτε να κανονίσετε έναν αερισμό (τέντωμα) του συστήματος εξαερισμού ενός εστιατορίου ή καφέ σε ένα κτίριο διαμερισμάτων.

Υγιεινής-επιδημιολογικές κανόνες SP 2.3.6.1079-01 «υγιεινής-επιδημιολογικής απαιτήσεις έναντι ιδρυμάτων catering...», η οποία προφανώς περιλαμβάνει τα καφέ και τα εστιατόρια, αλλά δεν είναι μόνοι.

Πρώτον, σύμφωνα με τους κανόνες αυτούς ανάθεση οργανώσεις εστίασης όταν τοποθετείται μέσα και επισυνάπτεται, ενσωματωμένο και συνδέονται με κατοικίες και δημόσια κτίρια χώρους που απαιτούνται υγιεινής-επιδημιολογικές συμπέρασμα, το οποίο εκδίδεται εάν ορισμένες απαιτήσεις (θόρυβος, δονήσεις, ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες, συγκέντρωση επιβλαβείς ουσίες κ.λπ.).

Δεύτερον, και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους κατοίκους σε 2,2 δήλωσε - κατά την τοποθέτηση των οργανώσεων σε μη οικιστικά ορόφους των κτιρίων κατοικιών, και τα συνημμένα, ενσωματωμένο και επισυνάπτεται εγκαταστάσεις δεν πρέπει να επιδεινώσει τις συνθήκες διαβίωσης, την αναψυχή, τη θεραπεία, οι άνθρωποι που εργάζονται.

Και τώρα κοιτάξτε την παράγραφο 4.6. τους ίδιους κανόνες, εδώ λέγεται ότι:

- η συσκευή και ο εξοπλισμός για εκπομπές τοπικών συστημάτων εξαερισμού δεν θα πρέπει [να επηρεάσουν και πάλι] την υποβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης και την κατοικία των κατοίκων σε κτίρια κατοικιών.

- Το σύστημα εξαερισμού πρέπει να είναι αυτόνομα εξοπλισμένο (δηλαδή να μην συνδέεται καθόλου με τον αερισμό του κτιρίου κατοικιών). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αεραγωγοί είναι κατασκευασμένοι στον εξωτερικό τοίχο των κτιρίων, αν το καφενείο ανοίγει στο ακατοίκητο δάπεδο και δεν είχε προβλεφθεί νωρίτερα στην κατασκευή ήδη με τον δικό του αεραγωγό?

- Ο εξαερισμός αποχέτευσης πρέπει να προεξέχει πάνω από την κορυφογραμμή της οροφής ή την επιφάνεια μιας επίπεδης οροφής σε ύψος τουλάχιστον 1 m.

Οποιαδήποτε από τις παραβιάσεις αυτών των συνθηκών, καθώς και ο θόρυβος, οι κραδασμοί κλπ. είναι αυτό που ονομάζεται "επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης". Και αυτό μπορεί να είναι η βάση για την καταγγελία σας.

Αν αυτοί οι κανόνες παραβιάζονται, η παραβίασε ένα ακόμη έγγραφο - «υγιεινής-επιδημιολογικές απαιτήσεις για τις συνθήκες διαβίωσης σε κτίρια κατοικιών και χώρων», SanPiN 2.1.2.2645-10.

Σε αυτό, ειδικότερα, υπάρχουν τέτοια στοιχεία:

4.8. Ο αερισμός αντικειμένων που βρίσκονται σε κτίρια κατοικιών πρέπει να είναι αυτόνομος. Επιτρέπεται η σύνδεση του εξαερισμού των δημόσιων χώρων που δεν έχουν επιβλαβείς εκπομπές στο γενικό σύστημα εξαγωγής ενός κτιρίου κατοικιών.

4.9. Ο εξαερισμός εξόρυξης ορυχείων πρέπει να προεξέχει πάνω από την κορυφογραμμή της οροφής ή της επίπεδης οροφής σε ύψος τουλάχιστον 1 m.

Με την ευκαιρία, δείτε το ίδιο το έγγραφο (λήψη σε μορφή Word), εξακολουθούν να υπάρχουν διάφορες ενδιαφέρουσες απαιτήσεις που μπορούν να παραβιαστούν από τους κατασκευαστές ή την εταιρεία διαχείρισης.

Τι να κάνετε εάν το σύστημα εξαερισμού ενός εστιατορίου, καφέ (ακόμη και στο σπίτι σας, αλλά, ας πούμε, στη γειτονιά) επιδεινώνει τις συνθήκες διαβίωσης και διαβίωσης των ανθρώπων σε κατοικίες; - να καταγγείλετε καταγγελίες στις αρμόδιες αρχές.

Είναι καλύτερα, φυσικά, να απευθυνθείτε σε δικηγόρους. Στο Διαδίκτυο, μπορείτε να συστήσετε να βρείτε την απάντηση των δικηγόρων στην ερώτηση "Pipe κουκούλα από το καφενείο" στο site Pravoved.ru, όπου ο δικηγόρος πρότεινε επιλογές για τις προσφυγές που αναφέρονται στα σημεία που σπάσει.

Αν δεν επικοινωνήσετε με δικηγόρους, μπορείτε να γράψετε το δικό σας παράπονο με μια τέτοια κατά προσέγγιση δομή:

- καθορίστε το είδος του εστιατορίου (καφετέρια κλπ.) που βρίσκεται σε τέτοια και τέτοια διεύθυνση (γράψτε όχι μόνο το όνομα στο σημείο, αλλά αναφέρετε τη νομική οντότητα).

- και στη συνέχεια απευθείας στα στοιχεία των κανονιστικών εγγράφων - για να καταγράψετε ποιο στοιχείο υπονοείται και τι διαταράσσεται από αυτόν τον οργανισμό εστίασης.

Και ένα ακόμα σημαντικό σημείο - αφορά στην περίπτωση αυτή τον αερισμό ενός καφέ σε ένα πολυκατοικία, αλλά μπορεί να επεκταθεί και σε πολλές άλλες περιπτώσεις.

Δηλαδή - σύμφωνα με τον Κώδικα Στέγασης της Ρωσικής Ομοσπονδίας (η οποία, παρεμπιπτόντως, ο ομοσπονδιακός νόμος), Μέρος 1, άρθρο 36, προστατεύοντας φέροντες και μη φέρουσα δομές στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών τοίχων, ανήκει στις γενικές ιδιοκτησίας του μετοχικού δικαιώματος ιδιοκτήτες των χώρων του σπιτιού. Και, σύμφωνα με το Μέρος 4 του άρθρου. 36 Στέγαση κώδικα, η κοινή περιουσία μιας πολυκατοικίας μπορεί να παραδοθεί σε άλλα πρόσωπα μόνο με απόφαση της γενικής συνέλευσης των ιδιοκτητών.

Έτσι, η θέση του αγωγού στον τοίχο του σπιτιού (καθώς και άλλες δομές) χωρίς θετική απόφαση της γενικής συνέλευσης των ιδιοκτητών είναι μια άμεση παραβίαση του ομοσπονδιακού νόμου. Εάν συμβαίνει αυτό, τότε μπορεί να χρειαστεί να αποσυναρμολογήσετε ολόκληρο το σωλήνα εξαερισμού.

Ναι, πού να γράψω παράπονα; - με την απαίτηση διάλυσης, μπορείτε πρώτα να επικοινωνήσετε με την εταιρεία διαχείρισης. Και σε σχέση με την παραβίαση άλλων όρων που καθορίζονται στο SanPIN και τα υγειονομικά πρότυπα, μπορείτε να υποβάλετε αίτηση στο γραφείο του εισαγγελέα για να επαληθεύσετε τη συμμόρφωση με αυτούς τους κανόνες. Κατά κανόνα, εάν ο έλεγχος αποκαλύψει τις παραβιάσεις, το γραφείο του εισαγγελέα διατάζει τους ιδιοκτήτες να το αφαιρέσουν και μπορεί να αναστείλει τη δραστηριότητα του καφέ και του εστιατορίου μέχρι να αφαιρεθούν οι παρατηρήσεις. Ένας άλλος πιθανός αποδέκτης Rospotrebnadzor.

Εξαερισμός για καφέ, εστιατόριο και τραπεζαρία

Ο εξαερισμός υποστηρίζει την ανταλλαγή αέρα: αφαιρεί τον θερμαινόμενο, μολυσμένο αέρα από τους χώρους, παρέχει καθαρό αέρα. Από το σύστημα εξαερισμού εξαρτάται από τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού του εστιατορίου ή της καφετέριας, καθώς και από την άνεση των επισκεπτών. Ο καθαρός αέρας στις αίθουσες είναι ευκολότερο να παρέχεται παρά να οργανώνεται αποτελεσματικός αερισμός σε καυτά καταστήματα και κουζίνες, οπότε πριν από τη ρύθμιση του βιομηχανικού εξαερισμού, γίνονται υπολογισμοί. Υπάρχουν διάφορα συστήματα υπολογισμού και η επιλογή ενός συγκεκριμένου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.

Βασικοί κανόνες για την οργάνωση του εξαερισμού δημοσίας εστίασης

Οι απαιτήσεις για τα συστήματα εξαερισμού των καφετεριών, των εστιατορίων και άλλων εγκαταστάσεων δημόσιας τροφοδοσίας διατυπώνονται στα πρότυπα και στα πρότυπα του κράτους. Η παραβίαση των προτύπων οδηγεί σε πρόστιμο ή άλλη τιμωρία: το ίδρυμα μπορεί να κλείσει. Ως εκ τούτου, πρέπει να τηρείτε προσεκτικά τις τυπικές απαιτήσεις. Δηλώνουν ότι ένα ενιαίο σύστημα εξαερισμού για το εργαστήριο κουζίνας και την αίθουσα επιτρέπεται μόνο σε ιδρύματα σχεδιασμένα να εξυπηρετούν όχι περισσότερους από 50 άτομα. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί ένα ξεχωριστό σύστημα εξαερισμού για κάθε ένα από τα δωμάτια:

 • Ξενώνας.
 • Η κουζίνα.
 • Θάλαμος ψύξης.
 • Χώροι χρησιμότητας.
 • Εργαστήρια.
 • Μπάνια.

Τύποι συστημάτων εξαερισμού για αίθουσες εστιατορίων

Οι μηχανικοί έχουν αναπτύξει τρία συστήματα που υποστηρίζουν την κυκλοφορία του αέρα σε ιδρύματα. Το πρώτο από αυτά είναι ένα σύστημα με ανάμιξη. Η παροχή και η απομάκρυνση του αέρα πραγματοποιείται στην κορυφή του δωματίου: μέσω της οροφής ή κάτω από την οροφή. Για να γίνει το μείγμα αέρα, η εισερχόμενη ροή πρέπει να είναι ψυχρότερη, αλλά όχι μεγαλύτερη από 6 μοίρες.
Η δεύτερη επιλογή είναι ένα σύστημα με μετατόπιση. Είναι σε ζήτηση σε μπαρ και εστιατόρια όπου καπνίζει ναργιλέ, επειδή ο καθαρός αέρας τροφοδοτείται αργά στο κάτω μέρος του δωματίου και ο μολυσμένος αέρας αφαιρείται από την κορυφή. Χάρη σε αυτό, οι αίθουσες δεν καλύπτουν με καπνό.
Η τρίτη και πιο ακριβή από όλες τις επιλογές είναι ένα σύστημα τροφοδοσίας με ψύξη. Για ψύξη χρησιμοποιήστε φίλτρα και ανεμιστήρες. Και παρόλο που το σύστημα τροφοδοσίας κοστίζει περισσότερο από άλλες επιλογές, είναι το πιο αποδοτικό από όλους, γιατί αν ταιριάζει στον προϋπολογισμό, συνιστούμε να το χρησιμοποιήσετε.

Συστήματα εξαερισμού για θερμοσίφωνες

Για αυτή την κατηγορία δωματίων, συνιστάται η παροχή εξοπλισμού εισροής ή συστημάτων με μετατόπιση. Τα θερμά καταστήματα πολλή καλοριφέρ, έτσι υπάρχει μια αυξημένη θερμαντική ικανότητα και ο αέρας που πρόκειται να συμπτυχθεί, θερμαίνεται στους 150 C. Με την επιλογή μιας συστήματα εξαερισμού μετατόπισης για αυτόν τον τύπο των χώρων, εξετάστε τους ακόλουθους παράγοντες:

 • Το κανάλι πρέπει να είναι κεκλιμένο προς το νεροχύτη.
 • Ο αγωγός αέρα εδράζεται προς τα πάνω.
 • Για να αφαιρέσετε τα απορρυπαντικά εξοπλίστε την αποστράγγιση.
 • Μαζί με την ομπρέλα τοποθετούνται φίλτρα λίπους.

Εάν συγκρίνετε τον εξαερισμό με την εισροή και το σύστημα με μετατόπιση, τότε η πρώτη επιλογή έχει πλεονεκτήματα: δεν αναμιγνύει αέρα από την αίθουσα με αέρα από τον χώρο παραγωγής, επειδή η θερμοκρασία στο κατάστημα παραμένει πάντα άνετη. Μερικές φορές, όταν εγκαθίσταται αερισμός με μετατόπιση, είναι δυνατόν να επιλυθεί το πρόβλημα της θέρμανσης του αέρα, επιταχύνοντας τη λειτουργία του εξαερισμού, αλλά αυτό δεν είναι πάντα μια καλή επιλογή, επειδή το επίπεδο θορύβου μπορεί να αυξηθεί.
Η εταιρεία εξαερισμού μας παράγει βιομηχανικό αερισμό για μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια και εργαστήρια παραγωγής. Καθώς ο αέρας αντλείται από τους χώρους εργασίας, χρησιμοποιούμε υλικά ανθεκτικά στη θερμότητα για μονάδες εξαερισμού: ανοξείδωτος χάλυβας ή γαλβανισμένος χάλυβας. Βέλτιστη επιλογή - αξιόπιστος και ανθεκτικός εξοπλισμός από ανοξείδωτο χάλυβα, αλλά αν χρειαστεί να εξοικονομήσετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις μονάδες από γαλβανισμένο χάλυβα.

Αεροπορική ανταλλαγή μεμονωμένων ζωνών του εστιατορίου

 • Τραπεζαρία. Εδώ είναι δυνατό να οργανωθεί η κυκλοφορία του αέρα στην αρχή της μετατόπισης: ο καθαρός αέρας θα τροφοδοτηθεί στο κάτω μέρος του δωματίου. Όταν θερμαίνεται, θα ανέβει προς τα πάνω, από όπου θα αναγκαστεί να αφαιρεθεί. Στη συνέχεια, ο αέρας θα εισέλθει στο σύστημα εξάτμισης των αεραγωγών, το οποίο θα το οδηγήσει έξω από το κτίριο. Για να απομονώσετε μια τραπεζαρία από την άλλη, χρησιμοποιήστε κουρτίνες.
 • Η κουζίνα. Στη ζώνη αυτή μπορεί να υπάρχει ένα ζεστό και κρύο κατάστημα, γι 'αυτό οργανώνεται διαφορετικός αερισμός. Στο κρύο εργαστηριακό σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τη μετατόπιση, στην τραπεζαρία, αλλά για το καυτό κατάστημα απαιτεί ένα πιο πολύπλοκο σύστημα με εντόπιση της προσφοράς και της εξάτμισης. Οι μονάδες παροχής πρέπει να τροφοδοτούν αέρα απευθείας στην περιοχή εργασίας και πάνω από τον θερμικό εξοπλισμό πρέπει να εγκατασταθούν ομπρέλες εξάτμισης. Για κάθε μεμονωμένη περίπτωση, το μέγεθος, το σχήμα και το ύψος της κουκούλας υπολογίζονται ειδικά. Προσφέρουμε αξιόπιστες ομπρέλες από ανοξείδωτο χάλυβα, συμπληρωμένες με φίλτρα λίπους. Τα φίλτρα δεν επιτρέπουν την εξάτμιση λαδιού και λίπους για να εισέλθει στο σύστημα εξαερισμού, δημιουργώντας κατάσταση κινδύνου πυρκαγιάς.
 • Τα μπάνια και τα βοηθητικά δωμάτια είναι εξοπλισμένα με κουκούλες, αλλά είναι επίσης σημαντικό να οργανωθεί μια εισροή καθαρού αέρα. Σε δωμάτια όπως λουτρά, όπου υπάρχει μεγάλη υγρασία, ανεπαρκής ροή αέρα θα οδηγήσει στην εμφάνιση μούχλας και δυσάρεστες οσμές.

Οργάνωση αερισμού σε καφετέριες και άλλα καταστήματα τροφίμων

Η σύλληψη ιδρύματα σύστημα εξαερισμού οργανισμός πρέπει να λάβει υπόψη παράγοντες όπως ο αριθμός των θέσεων, τη διάταξη πίνακες, ο αριθμός του προσωπικού, του εξοπλισμού, των εισροών θερμότητας, η εξειδίκευση των θέσεων: το κάπνισμα ή όχι στο μπαρ. Πριν από την αγορά του εξοπλισμού εξαερισμού, αναπτύσσεται ένα ειδικό έργο, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα κύρια και πρόσθετα κριτήρια. Ως εκ τούτου, η εταιρεία μας όχι μόνο παράγει μοντέλα βιομηχανικού εξοπλισμού από τον κατάλογο, αλλά και συνεργάζεται με τα σχέδια του πελάτη. Εάν χρειάζεστε μη τυποποιημένο εξαερισμό για ένα καφενείο, το κατασκευάζουμε γρήγορα και με ακρίβεια.

Εξαερισμός για καφέ

Ο εξαερισμός για ένα καφέ είναι μια πολύ σημαντική πτυχή στην σωστή κατασκευή μιας επιχείρησης εστιατορίων. Εάν η δημιουργία συστημάτων εξαερισμού ενός διαμερίσματος ή ενός ιδιωτικού σπιτιού προκαλεί δικαιολογημένες αμφιβολίες, τότε για ένα καφενείο είναι μια αναγκαιότητα. Καλές κουζίνες, προσωπικό υψηλής ποιότητας, εξαιρετικό εσωτερικό - όλα αυτά δεν έχουν νόημα αν το καφενείο δεν είναι εξοπλισμένο με ένα ποιοτικό σύστημα εξαερισμού.

Ο εξαερισμός ενός καφέ ή εστιατορίου μπορεί να χωριστεί σε δύο βασικούς τύπους: τον αερισμό των χώρων στους οποίους προετοιμάζονται τα τρόφιμα και προετοιμάζονται εγκαταστάσεις για τους πελάτες, τους επισκέπτες και τους διαχειριστές.

Χαρακτηριστικά του συστήματος εξαερισμού καφέ και εστιατορίων

Ο εξαερισμός στο εστιατόριο είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο για την οικοδόμηση άνετων συνθηκών για τους επισκέπτες και το προσωπικό. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η εξέταση των απαιτήσεων και των μεθόδων για την εφαρμογή του εξαερισμού της κουζίνας, μιας αίθουσας για τους επισκέπτες, του εξαερισμού των ζεστών καταστημάτων των επιχειρήσεων δημóσιας εστίασης.

Αερισμός κουζίνας

Σχεδιάζοντας ένα παράλληλο μεταξύ των σπιτιών και του εστιατορίου, μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι στην αγορά οικιακών συσκευών οι κουκούλες για κουζίνες κατοικιών: διαμερίσματα ή σπίτια είναι ευρέως διανεμημένες. Δεδομένου του μεγέθους του διαμερίσματος και, αντίστοιχα, του ποσού του αέρα σε αυτό, γίνεται φανερό ότι ο όγκος του αέρα στο εστιατόριο ή το καφενείο δεν είναι τόσο πολύ μεγαλύτερο από το καθιστικό, πόσο πιο εντατικό είναι το μαγείρεμα εκεί. Δεδομένου ότι, κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, ο αέρας είναι κορεσμένος με συμπυκνωμένο αέριο (όχι μόνο τρόφιμα, αλλά και μονοξείδιο του άνθρακα), οι αναλογίες οξυγόνου και αζώτου στον αέρα μειώνονται σημαντικά. Η αφθονία των μυρωδιών είναι αρκετές φορές υψηλότερη από την οικιακή κουζίνα. Προκειμένου να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα, αρκεί να καθοριστεί ο τύπος εξάτμισης της ομπρέλας.


Όσο απλό κι αν ακούγεται, αλλά στην πράξη αποδεικνύεται πιο δύσκολο από όσο ακούγεται - είναι απαραίτητο να επιλέξετε το σωστό ομπρέλα, για να βρείτε το καλύτερο μέρος για αυτόν να γεμίσει τα φίλτρα ομπρέλα ικανή να παγιδεύει τα λιπαρά σωματίδια να υπολογίσει το σύστημα εξάτμισης.

Επιπλέον, το καπό εξάτμισης λύνει ένα πρόβλημα - εξάγει τον "εξαντλημένο" και "μολυσμένο" αέρα από το δωμάτιο. Πρέπει επίσης να επιλύσουμε το δεύτερο καθήκον - να εισάγουμε καθαρό αέρα στο δωμάτιο. Για τη ροή οξυγόνου από το εξωτερικό, χρησιμοποιείται ένα κοινό σύστημα εξαερισμού.

Παρακάτω, θα εξετάσουμε λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο υλοποιείται στην πράξη ο αερισμός σε ένα εστιατόριο. Και τώρα θα συζητήσουμε τα συστήματα εξαερισμού στις αίθουσες των καφετεριών και των εστιατορίων.

Εξαερισμός της αίθουσας και των διοικητικών χώρων

Οι απαιτήσεις για τον αερισμό του δωματίου είναι ξεχωριστές. Πρώτον, είναι απαραίτητο να βασιστείτε στους επισκέπτες του καπνίσματος και του μη καπνίσματος. Εάν υπάρχει ξεχωριστός χώρος για καπνιστές, ο εξαερισμός πρέπει να εξασφαλίζει ότι ο αέρας στο δωμάτιο μη καπνιστών δεν περιέχει καπνό τσιγάρου. Δεύτερον, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το δωμάτιο μπορεί να γεμίσει εντελώς με ανθρώπους. Προκειμένου να αποφευχθεί η «επίδραση των δημόσιων συγκοινωνιών», ο εξαερισμός πρέπει να εξασφαλίσει ότι η εισροή νέας ποσότητας αέρα δεν είναι μικρότερη από τον όγκο των δαπανών.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω συστημάτων εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής. Όσο για τα κλιματιστικά, δουλεύουν ξεχωριστά, αυτόνομα. Πολλοί από τους ιδιοκτήτες εστιατορίων συμφωνούν να συμπεριλάβουν κλιματισμό στον γενικό αεραγωγό, αλλά αυτό είναι λάθος - οι επισκέπτες της αίθουσας φαίνεται καθαρός αέρας, αλλά ταυτόχρονα είναι γεμάτος. Ολόκληρος ο λόγος είναι ότι το κλιματιστικό παίρνει τον αέρα εξαγωγής, προσπαθεί να το φιλτράρει, να το ψύχει και να το αφήνει στο δωμάτιο. Ωστόσο, ο εξαερισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει και η ροή του νέου αέρα είναι περιορισμένη.

Με αυτά τα προβλήματα, καλά οργανωμένα συστήματα τροφοδοσίας και εξάτμισης, καθώς και συστήματα εισαγωγής και εξάτμισης μονομπλόκ, κάνουν πολύ καλά.

Norms και SNiPs

Η σύλληψη από το σχεδιασμό εξαερισμού του εστιατορίου θα πρέπει να γνωρίζουν τους κανόνες, τα βασικά εκ των οποίων τα στοιχεία έχουν καταχωριστεί σύμφωνα με SNIP 04.02.05 σχετικά με το θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού, καθώς και η SNIP 08.02.02 σχετικά με τις γενικές απαιτήσεις για δημόσιες εγκαταστάσεις. Επίσης, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν οι σχετικοί κανονισμοί.

Σύμφωνα με τους οικοδομικούς ολοκληρωμένο και ενσωματωμένο και επισυνάπτεται επιχειρήσεις που σχετίζονται με τα τρόφιμα (εστιατόριο, καφέ, τραπεζαρία, σνακ μπαρ) μπορεί να συμβεί συγκροτήματα να μην εργάζονται περισσότερο από 23 ώρες και με έκταση μικρότερη των 250 πλατείες, σε αυτήν την περίπτωση σχεδιάζονται, μπορούν να είναι τίποτα περισσότερο από το 50 ανθρώπους. Τα συστήματα εξαερισμού του δωματίου όπου επιτρέπεται να υπάρχει ένα άτομο ανά τετραγωνικό μέτρο θα πρέπει να υπολογίζονται προσεκτικά και αυστηρά.

Όλοι οι υπολογισμοί που σχετίζονται με την ανταλλαγή αέρα σε καυτά καταστήματα ή κουζίνες θα πρέπει να πραγματοποιούνται σύμφωνα με τους κανονισμούς. Όπως το είδος των χώρων θεωρούνται δωμάτια στα οποία υπάρχουν σημαντικές διαρροές θερμότητας.

Σχεδιασμός. Απαιτήσεις σε συγκεκριμένα παραδείγματα

Σχέδιο αερισμού κουζίνας

Η εταιρεία για την παράδοση τροφίμων στο σπίτι ζήτησε από τους ειδικούς να συντάξουν ένα σχέδιο εξαερισμού, να υπολογίσουν το έργο και να το εφαρμόσουν στην εγκατάσταση. Το αντικείμενο είναι μια κουζίνα 50 τετραγωνικών μέτρων.

Αποφασίστηκε να εγκαταστήσετε μια κουκούλα, η οποία θα βρίσκεται πάνω από τις πλάκες. Προβλέπεται επίσης να σχεδιαστεί και να τοποθετηθεί ένας ξεχωριστός αγωγός εξαερισμού, ο οποίος είναι σχεδιασμένος για ένα combi steamer, οι ανεμιστήρες πρέπει να εγκαθίστανται με ρυθμιστές ταχύτητας. Μια τέτοια εγκατάσταση είναι αρκετά θορυβώδης, οπότε αποφασίστηκε να εγκατασταθούν σιγαστήρες. Η πιο ποιοτική και μακρόχρονη λύση θα είναι η εγκατάσταση της Systemair - σήμερα είναι ο ηγέτης στον εξαερισμό και ο τέλειος εξοπλισμός για μια τόσο μικρή περιοχή.

Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν για περίπου 2,5 μήνες, οι δαπάνες (εκτίμηση) παρουσιάζονται υπό μορφή πίνακα:

Εγκατάσταση συστήματος εξαερισμού σε καφετέρια και εστιατόριο

Εξασφαλίστε μια άνετη διαμονή των επισκεπτών, δημιουργήστε κανονικές συνθήκες εργασίας για το προσωπικό συντήρησης θα πρέπει να είναι αποτελεσματικός αερισμός των καφέ και των εστιατορίων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι εξειδικευμένες εταιρείες καλούνται να το οργανώσουν - και αυτό είναι σωστό. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό το έργο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ανεξάρτητα.

Συστήματα εξαερισμού για μονάδες τροφοδοσίας: χαρακτηριστικά

Σχεδιασμός και κατασκευή του εξαερισμού σε εστιατόρια, καφετέριες θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες αυτών των εγκαταστάσεων:

 • μη τυποποιημένες σχεδιαστικές και αρχιτεκτονικές λύσεις.
 • υψηλή χρήση χώρων.
 • διαθεσιμότητα ενός κοινού καπνίσματος.
 • κύκλος εργασιών των επισκεπτών.
 • η διάθεση στον εναέριο χώρο ειδικών οσμών από χώρους ειδικής χρήσης (κουζίνα, μπάρμπεκιου, κελάρι κλπ.).

Χωρίς να παραβλέπουμε αυτές τις αποχρώσεις δημιουργείται αποτελεσματικός αερισμός και κλιματισμός των ζωνών και των χώρων των μπαρ και των καφετεριών. Η λειτουργία των εγκαταστάσεων πρέπει να διατηρεί τα χαρακτηριστικά του μικροκλίματος, τα οποία εγκρίνονται από τα υγειονομικά πρότυπα: θερμοκρασία, ταχύτητα αέρα, σχετική υγρασία και μόλυνση αερίων.

Ο ποιοτικά σχεδιασμένος αερισμός του εστιατορίου, του μπαρ, του καφέ δεν δημιουργεί δυσφορία στους επισκέπτες, δηλ. δεν εργάζεται σκόπιμα σε συγκεκριμένο χώρο προσγείωσης, αλλά διαλύει τον παρεχόμενο αέρα σε όλη την εσωτερική περιοχή. Τέλος, δεν πρέπει να ξεσπάσει από τη γενική ιδέα του σχεδιασμού για ολόκληρο το κέτερινγκ.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του συστήματος εξαερισμού - η οργάνωση του απαιτούμενου ρυθμού εξαερισμού σε μια συγκεκριμένη περιοχή: μια αίθουσα δεξιώσεων, κοκτέιλ lounge, λόμπι, κουζίνα, μπαρ, βοηθητικό δωμάτιο, γκαρνταρόμπα, ντουλάπα.

Προσοχή παρακαλώ! Εάν στην αίθουσα συμποσίων η εισροή φρέσκου αέρα πρέπει να κυριαρχεί στην κουκούλα, τότε για την κουζίνα η κατάσταση είναι διαμετρικά αντίθετη. Με την επικράτηση του αέρος σαρώσεως πάνω από αυτό εισέρχεται στους χώρους μαγειρέματος όλα τα ζευγάρια και έντονη μυρωδιά που σχηματίζεται διαγράφονται αμέσως χωρίς να διεισδύει στα δωμάτια των επισκεπτών.

Χρώματα σχεδιασμού

Σχεδιασμός αερισμού για εστιατόρια και καφετέριες σύμφωνα με τους όρους αναφοράς, καθοδηγούμενος από τον Οδηγό αναφοράς για το SNiP 2.08.02-89 στο σχεδιασμό έργων των επιχειρήσεων εστίασης.

Η εργασία θα πρέπει να περιέχει τα ακόλουθα δεδομένα:

 • τον εκτιμώμενο αριθμό επισκεπτών.
 • τον αριθμό του προσωπικού σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του προσωπικού ·
 • τον αριθμό και τον τύπο των πηγών που παράγουν θερμότητα.
 • τεχνικά στοιχεία εξοπλισμού μαγειρέματος, αποθήκευσης τροφίμων κλπ.
 • διάταξη των καθισμάτων στην αίθουσα.
 • το εκτιμώμενο ποσοστό των καπνιστών επισκεπτών να σπάσουν την αίθουσα σε καθαρές ζώνες και χώρους για καπνιστές.

Χωρίς αποτυχία, τα ακόλουθα είναι εξοπλισμένα με αυτόνομα συστήματα εξαερισμού:

 • Αίθουσα για δεξιώσεις.
 • Cocktail lounge.
 • Εγκαταστάσεις παραγωγής. Εδώ μπορείτε να συνδέσετε τοπικές ομπρέλες-καλύμματα πάνω από την εστία, νεροχύτη, τραπέζι κοπής, κλπ. Σε ένα σύστημα εξάτμισης.
 • Κουτιά για απόβλητα τροφίμων.
 • Μπάνια, αποχωρητήρια με αποδυτήρια.
 • Κάμερες με λαχανικά, φρούτα, χόρτα σε αυτά για ψύξη.

Προσοχή παρακαλώ! Σε περίπτωση χρήσης κάτω από ένα καφέ ή ένα εστιατόριο που συνδέεται με ένα κτίριο κατοικιών, ο εξαερισμός σε εστιατόριο ή καφέ γίνεται επίσης ξεχωριστά με υποχρεωτική προστασία από θόρυβο και κραδασμούς. Επιπλέον, απαιτείται η οργάνωση της απόσυρσης των σωλήνων εξαερισμού στο ύψος της στέγης ενός κτιρίου κατοικιών.

Υπολογισμός της βασικής παραμέτρου του αερισμού - ανταλλαγής αέρα

Η κανονική εργασία του προσωπικού, ο εξοπλισμός, η άνεση των επισκεπτών εξασφαλίζει μια οργανωμένη και ισορροπημένη εναέρια ανταλλαγή. Τα πρότυπα προβλέπουν την πολλαπλότητα της διαδικασίας ανταλλαγής για κάθε δωμάτιο.

Παραβίαση των απαιτήσεων των SNIP 2.04.05-91 για ρύθμιση θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού, καθώς και των κατασκευαστικών τους κανόνες και τους κανονισμούς 2.08.2.-89 «Δημόσια κτίρια και εγκαταστάσεις» οδηγεί στο εξής:

 • τη δημιουργία βυθισμάτων και τη μείωση της θερμοκρασίας του αέρα μέσα στα κτίρια (με υπερβολική συναλλαγματική ισοτιμία ροής ανά μονάδα χρόνου).
 • σχηματισμός στάσιμων ζωνών, ταλαιπωρία και ακαμψία αέρα (με ανεπαρκή πολλαπλότητα ανταλλαγής αέρα).

Οι κανονισμοί απαιτούν

 • Για μια μονάδα εξυπηρέτησης σε ένα καφέ ή εστιατόριο, ανεξάρτητα από τις λειτουργίες που εκτελεί, κάθε ώρα πρέπει να παρέχεται με τουλάχιστον 60 κυβικά μέτρα καθαρού αέρα.
 • Η προσωρινή παραμονή επισκεπτών συνεπάγεται την ανταλλαγή 30 m3 / h σε θερμοκρασία + 18 ° C για αίθουσες φαγητού.
 • Η ωριαία αλλαγή αέρα αυξάνεται σε 100-120 κυβικά μέτρα ανά επισκέπτη στην περίπτωση δωματίων όπου επιτρέπεται το κάπνισμα.
 • Για δωμάτια με εντατική παραγωγή θερμότητας (κατάστημα ζεστού νερού) σε κανονική θερμοκρασία + 5 ° C, η πολλαπλότητα αυξάνεται στα 100 m3 / h ανά εργαζόμενο.

Αυτοί οι παράγοντες δεν μπορούν να αγνοηθούν κατά τον υπολογισμό της ανταλλαγής αέρα

Τοπικός αερισμός για την κουζίνα στο καφέ παρέχεται με τη μορφή ομπρέλλες, κουρτίνες που χρησιμοποιούν τοπικά εξάτμιση, μυρίζει, θερμαινόμενο αέρα. Λειτουργούν πάνω από τις επιφάνειες μαγειρέματος με θερμοκρασία λειτουργίας άνω των 40 ° C. Επιπλέον, ακριβώς κάτω από την οροφή, ο αέρας θερμαίνεται μέχρι + 30 ° C. Αυτό λαμβάνεται υπόψη κατά τον υπολογισμό της ανταλλαγής αέρα.

Προσοχή παρακαλώ! Οι προσπάθειες κάποιων ιδιοκτητών καφέ για να εξοικονομήσουν χρήματα για να κάνουν το σύστημα εξαερισμού από τα δικά τους χέρια, κατά κανόνα, δεν δίνουν σωστό αποτέλεσμα. Επειδή είναι ένα μηχανολογικό σύστημα που απαιτεί σοβαρούς ακριβείς υπολογισμούς, είναι καλύτερο να το διδάξει σε ειδικούς.

Χαρακτηριστικά του εξαερισμού για το διαχωρισμό των χώρων

Τα συστήματα εξαερισμού του καφέ (κουζίνα) περιέχουν απαραίτητα συσκευές εντοπισμού για εισροή και εκροή. Ο ρυθμός χρησιμοποίησης υπερβαίνει την εισροή, περιορίζοντας την εξάπλωση των οσμών.

Ένα άλλο σχήμα της οργάνωσης του εξαερισμού είναι η ανάμιξη των ρευμάτων αέρα. Εδώ ο απορροφητήρας και η εισροή προβάλλονται σε διαφορετικές γωνίες της οροφής. Μια ψύκτη (5 μοίρες) εξαναγκασμένη ροή μετατοπίζει αέρα δωματίου.

Η επιλογή χρησιμοποιείται όταν μια μηχανική τροφοδοσία με ταχύτητα 0,3 m / h ψυχρότερου αέρα λαμβάνει χώρα στο κάτω μέρος του δωματίου με την έξοδο του εξαντλημένου αναπνευστήρα κάτω από την οροφή.

Εξαερισμός καυτών καταστημάτων

Η ιδιαιτερότητα αυτών των εγκαταστάσεων είναι η πλεονάζουσα θερμότητα που παράγεται από συσκευές κουζίνας. Εάν ο χώρος αερίζεται στην αίθουσα υποδοχής φαγητού σε ύψος έως 1,5 μέτρα από το δάπεδο, τότε στις περιοχές προετοιμασίας του με πηγές παραγωγής θερμότητας το ύψος φθάνει τα 2 μέτρα.

Προσοχή παρακαλώ! Στην πράξη, ο πραγματικός δείκτης θερμικής καταπόνησης φτάνει τα 2 kW ανά 1 τετραγωνικό μέτρο. με ρυθμό 210 watt.

Με μικρούς όγκους δωματίων, η αύξηση της έντασης της κίνησης του αέρα είναι γεμάτη με την εμφάνιση των ρευμάτων. Προσπαθήστε να λύσετε το πρόβλημα οργανώνοντας μια παροχή ψυχρού αέρα σε ποσοστό 2/3 του συνολικού αριθμού του από τον ξενώνα, παρέχοντας έτσι μια απαλλαγή.

Αποτελεσματική είναι η διάταξη πάνω από τις εστίες μαγειρέματος της ομπρέλας με ξεχωριστό ανεμιστήρα. Το ίδιο αυτόνομο ventusroyystvo τοποθετείται στην κουζίνα για ένα κοινό σύστημα. Όταν αποσύρονται από τη κουζίνα ροές υψηλής θερμοκρασίας (με θερμοκρασία + 150 μοίρες και άνω), οι σωλήνες πριν από τον αγωγό καλύπτονται με θερμομόνωση.

Η ανταλλαγή του αέρα εφοδιασμού και εξαγωγής με ανάκτηση συμβάλλει στην οικονομική χρήση των ενεργειακών πόρων για θέρμανση χώρου. μέρος της θερμότητας του ανακυκλωμένου ρεύματος δεν διαφεύγει στην ατμόσφαιρα αλλά μεταφέρεται στον καθαρό αέρα.

Εξαερισμός ενός εστιατορίου, καφέ ή μπαρ

Η GC EuroCholod είναι μια επαγγελματική εταιρεία μηχανικών. Είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε σύνθετες λύσεις για την εγκατάσταση εσωτερικών συστημάτων μηχανικής του κτιρίου "κλειδί στο χέρι". Καλέστε: 8 (495) 745-01-41 ή στείλετε μια αίτηση.

Για τη μακροχρόνια λειτουργία του συστήματος εξαερισμού δημοσίας εστίασης, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί ένας προγραμματισμένος καθαρισμός των αεραγωγών και των κύριων στοιχείων του συστήματος. Οι καταθέσεις και οι καταθέσεις που συσσωρεύονται επί σειρά ετών μπορεί να οδηγήσουν σε ασταθή λειτουργία του συστήματος παροχής και εξάτμισης. Ως αποτέλεσμα, το δωμάτιο θα δημιουργήσει ένα ανθυγιεινό μικροκλίμα τόσο για τους επισκέπτες όσο και για το προσωπικό. Η συσσώρευση αποθέσεων λίπους και σκόνης μπορεί να οδηγήσει στην εξάπλωση βακτηρίων και μικροοργανισμών που διασκορπίζονται σε όλο το δωμάτιο μέσω του συστήματος αεραγωγών.

Λύσεις

Υπάρχουν διάφορες επιλογές για συστήματα αερισμού δημόσιων τροφοδοσιών, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τον τύπο δραστηριότητας.

Σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής

Κατά κανόνα, εγκαταστήστε ένα σύστημα εισαγωγής και εξάτμισης χρησιμοποιώντας μονάδες αερισμού τύπου monoblock. Η μονάδα περιλαμβάνει ανεμιστήρα, θερμαντήρα αέρα, φίλτρο και σύστημα αυτοματισμού. Για εξοικονόμηση ενέργειας (έως και 70-80%), χρησιμοποιείται σύστημα αναρρόφησης στο σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής. Λόγω της κατασκευής του εναλλάκτη θερμότητας, ο αέρας τροφοδοσίας από το δρόμο θερμαίνεται με αέρα που αφαιρείται από το δωμάτιο. Στην κουζίνα, οι ανεμιστήρες κουζίνας είναι συνήθως τοποθετημένοι, οι οποίοι βρίσκονται στο δρόμο. Αιμορραγία εμφανίζεται λόγω χτίσει κουκούλες σε χώρους παρασκευής τροφίμων μαζί με τα φίλτρα λίπους που αποτρέπουν την εμφάνιση επί των τοιχωμάτων του αγωγού και του πτερύγια του ανεμιστήρα λίπη και βρωμιά. Ο όγκος του αέρα εξαγωγής θα πρέπει να υπερβαίνει τη συνολική ποσότητα καθαρού αέρα από την αίθουσα τροφοδοσίας. Εάν υπάρχει μαγειρική στη κουζίνα, τότε χρησιμοποιείται κύκλωμα με ανιχνευτή σπινθήρων και ανθεκτικό στη θερμότητα ανεμιστήρα.

Κεντρικός κλιματισμός

Η δεύτερη επιλογή για την κατασκευή ενός συστήματος εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής είναι η χρήση ενός κεντρικού κλιματιστικού. Η κεντρική μονάδα κλιματισμού σας επιτρέπει να οργανώνετε ταυτόχρονα ανεφοδιασμό με φρέσκο ​​αέρα, εξάτμιση, ψύξη, υγρασία ή θέρμανση. Το σώμα του κεντρικού κλιματιστικού έχει ένα στρώμα θερμομόνωσης και ηχομόνωσης, το οποίο σας επιτρέπει να το τοποθετήσετε σε άμεση γειτνίαση με την αίθουσα εστίασης. Για τη θέρμανση του αέρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν θερμοσίφωνα, ο οποίος λειτουργεί από το σύστημα θέρμανσης, ο οποίος εξοικονομεί σημαντική κατανάλωση ενέργειας.

Σύστημα εξαερισμού σε εστιατόριο, καφέ ή μπαρ

Είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς ένα καλό βράδυ σε μια ευχάριστη εταιρεία, που διοργανώνεται σε κλαμπ καπνού, ανάμεσα στις μυρωδιές των κρεμμυδιών και του σκόρδου. Δεν θέλετε το καφενείο σας να αδιαφορεί, και οι επισκέπτες αισθάνονται σαν σκαντζόχοιροι στην ομίχλη;

Κατά τη δημιουργία των συστημάτων εξαερισμού ενός μπαρ, εστιατορίου και καφετεριών, διακρίνονται δύο βασικές προτεραιότητες: η άνεση των επισκεπτών στην εγκατάσταση και το μικροκλίμα εργασίας στο καυτό κατάστημα. Και αν το θέμα του εξαερισμού στις αίθουσες για τους επισκέπτες είναι αρκετά απλή, τα ζεστά καταστήματα είναι πολύ πιο περίπλοκη, αν μη τι άλλο λόγω ότι οι μέθοδοι υπολογισμού των θερμών καταστήματα αέρα υπάρχουν πολλές, και η διαφορά στα αποτελέσματα των υπολογισμών, και, κατά συνέπεια, την άνεση του προσωπικού, είναι κάτι περισσότερο από σημαντικό. Ποια από τις μεθόδους υπολογισμού που είναι πιο εφαρμόσιμες σε μια δεδομένη περίπτωση εξαρτάται από έναν αριθμό παραγόντων ειδικών στο αντικείμενο, και η επιλογή πέφτει στους ώμους των σχεδιαστών, τα προσόντα και την εμπειρία που, τελικά, θα καθορίσει το αποτέλεσμα.

Τι λένε οι κανόνες.

Οι απαιτήσεις για τον αερισμό των εστιατορίων, των καφετεριών περιγράφονται στα κανονιστικά έγγραφα και, γενικά, είναι απλές.

Σε μονάδες εφοδιασμού για 50 ή λιγότερα μέρη, ο εξαερισμός τροφοδοσίας της τραπεζαρίας και του καταστήματος ζεστού νερού μπορεί να σχεδιαστεί ως ένα ενιαίο σύστημα.

Τα συστήματα εξαερισμού πρέπει να σχεδιάζονται ανεξάρτητα για τις ακόλουθες ομάδες δωματίων:

 • εγκαταστάσεις για τους επισκέπτες ·
 • καυτά καταστήματα και πλυντήρια ρούχων.
 • παραγωγικές και διοικητικές εγκαταστάσεις ·
 • τουαλέτες, νιπτήρες και ντους.
 • ψυκτικοί θάλαμοι για την αποθήκευση λαχανικών και φρούτων, κρέατος και ψαριών.
 • ψυχόμενους θαλάμους για την αποθήκευση απορριμμάτων τροφίμων.

Τιμές συναλλάγματος για καφετέριες, εστιατόρια, κυλικεία

Ρυθμός εξαερισμού (ανά άτομο)

Δωμάτιο μη καπνιστών

Δωμάτιο καπνιστών

Απλές, βασικές μορφές για την εκτίμηση της ροής αέρα εξαερισμού ενός καφέ ή εστιατορίου:

 1. Το σύστημα εξαερισμού για την αίθουσα όπου επιτρέπεται το κάπνισμα είναι 6-10 φορές (δηλαδή ο όγκος δωματίου πολλαπλασιάζεται με 6-10). Ο αριθμός 10 είναι ένας πολύ πυκνοκατοικημένος θεσμός με το κάπνισμα, 6 - ένα εστιατόριο. Εάν το ίδρυμα δεν καπνίζει, τότε αρκεί να εξυπηρετήσετε 60 m 3 / h ανά άτομο.
 2. Η χωρητικότητα εξαερισμού της κουζίνας: η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας όλων των συσκευών στην κουζίνα σε kW πολλαπλασιάζεται επί 80-100 m 3 / h. Ο εξαερισμός της κουζίνας υπολογίζεται από την κατανάλωση ενέργειας μιας συγκεκριμένης συσκευής (marmite, κουζίνα, κ.λπ.), αλλά κατά μέσο όρο τα στοιχεία αυτά μπορούν να ληφθούν. Αυτό είναι με ένα μικρό περιθώριο.

Πώς θα οργανωθεί ο κλιματισμός της τραπεζαρίας, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διάταξη των τραπεζιών και των καθισμάτων. Κατά κανόνα, η ρύθμιση προϋποθέτει όσο το δυνατόν πιο στενή τοποθέτηση επισκεπτών - για να εξασφαλιστεί η μέγιστη χωρητικότητα της αίθουσας, η οποία προφανώς περιπλέκει τη λύση του προβλήματος του αερισμού και του κλιματισμού του δωματίου.

Γενικά, πρέπει να καθοδηγούνται οι ακόλουθες αρχές:

Μην εφαρμόζετε κρύο αέρα κατευθείαν στη ζώνη προσγείωσης ανθρώπων ("μην φυσάτε" με κρύο).

Χρησιμοποιήστε κατά το δυνατόν εξοπλισμό στερέωσης (συνήθως κλιματιστικά κασετών και καναλιών).

Θυμηθείτε ότι οι γρίλιες των κλιματιστικών καναλιών μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τον αερισμό του δωματίου

Κατά τον υπολογισμό και το σχεδιασμό των συστημάτων εξαερισμού, οι επισκέπτες του καπνίσματος πρέπει πάντα να λαμβάνονται υπόψη. Πρώτον, για κάθε καπνιστή πρέπει να παρέχεται περισσότερος καθαρός αέρας (100-120 m 3 / h αντί των συνηθισμένων 30-60). Δεύτερον, είναι επιθυμητό να υπάρχουν πλέγματα παροχής και εξαγωγής ώστε ο αέρας από τη ζώνη καπνίσματος να μην εισέρχεται στη ζώνη για επισκέπτες μη καπνιστές.

Εάν το εστιατόριο δεν προβλέπει τη διαίρεση σε τέτοιες ζώνες, τότε στο τεχνικό έργο είναι επιθυμητό να συνταγογραφηθεί ο λόγος του καπνίσματος και των επισκεπτών που δεν καπνίζουν. Αυτό θα επιτρέψει την επιλογή του εξοπλισμού εξαερισμού και την προστασία του από προβλήματα και απαιτήσεις του πελάτη.

Εάν παρέχεται η ζώνη για τους καπνιστές στο εστιατόριο, τότε συνιστάται να το διαχωρίσετε με μια κουρτίνα αέρα που πραγματοποιείται με πλέγματα αέρα. Η κουρτίνα αέρα δεν επιτρέπει τον καπνό του τσιγάρου να εισέλθει στη ζώνη μη καπνίσματος.

Τα προβλήματα των καυτών καταστημάτων

Η κύρια δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι η εξοικονόμηση χώρου εργασίας σε θερμά καταστήματα οδηγεί σε αυξημένη θερμική καταπόνηση στα 800 - 2000 W ανά m 2. Ενώ τα υφιστάμενα πρότυπα απαιτούν η θερμική καταπόνηση να μην υπερβαίνει τα 210 W ανά 1 m 2 της περιοχής παραγωγής.

Τα συστήματα εξαερισμού σε θερμοσίφωνες σχεδιάζονται με τη χρήση συσκευών εντοπισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής καυσαερίων

Σχέδιο ανάμειξης εξαερισμού

Η πιο συνηθισμένη χρήση είναι το παραδοσιακό σύστημα διανομής αέρα (παροχή και αφαίρεση αέρα στην ανώτερη ζώνη του δωματίου). Με αυτή την παραλλαγή (σχήμα 2), η θερμοκρασία του αέρα παροχής πρέπει να είναι κάτω από τη θερμοκρασία του αέρα στη ζώνη συντήρησης κατά μέγιστο 6 ° C.

Διάγραμμα αερισμού με μετατόπιση

Μια από τις επιλογές, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί πιο συχνά πρόσφατα, μπορεί να είναι ένα πρόγραμμα εξαερισμού με εκτόπισμα. Με αυτό το σχέδιο, ο αέρας τροφοδοτείται από κάτω, με χαμηλή ταχύτητα 0,2-0,3 m / h και με θερμοκρασία αέρα κάπως χαμηλότερη από τη θερμοκρασία του εσωτερικού αέρα (2-3 ° C). Η αφαίρεση του αέρα λαμβάνει χώρα στην άνω ζώνη του δωματίου.

Η χρήση αυτού του σχεδίου εξαλείφει την ανάμειξη αέρα, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν οι επισκέπτες καπνίζουν στο δωμάτιο.

προβλέπει την εγκατάσταση φίλτρου ·

Για να εξασφαλιστεί η κλίση του αγωγού προς την κατεύθυνση του πλυσίματος.

εγκαταστήστε τον αγωγό με μια ραφή επάνω?

να προβλεφθεί η εγκατάσταση συσκευής συλλογής λιπαρών καταλοίπων ·

εκτελέστε μια σύνδεση αποστράγγισης για την αφαίρεση του διαλύματος πλύσης απολίπανσης από το σύστημα θερμής επεξεργασίας. και τα παρόμοια.

Εάν σχεδιάζεται η μεταφορά αέρα από τα θερμά καταστήματα με αγωγούς ζεστού αέρα σε θερμοκρασία 150 ° C ή υψηλότερη, οι αεραγωγοί πρέπει να είναι θερμομονωμένοι.

 • Πρακτικό παράδειγμα: Σε ένα από τα εστιατόρια κάνουμε υπολογισμό σύστημα εξαερισμού λειτουργεί: 100 επισκέπτες κατά τον υπολογισμό του αερισμού του εστιατορίου γύρισε πλεόνασμα θερμότητας 7756 W (συμπεριλαμβανομένης της ταυτόχρονης λειτουργίας και συντελεστής φορτίου) σε ζεστό χώρο κατάστημα 14m2. Αυτές οι τιμές αντιστοιχούσαν σε θερμική τάση 540 W ανά m2. Ταυτόχρονα, οι ελάχιστες επιτρεπόμενες τιμές της ανταλλαγής αέρα για τον θερμικό δομοστοιχειωτό εξοπλισμό και από κάτω από την οροφή ήταν 2600 m3 / h, που αντιστοιχεί σε 61 φορές την ανταλλαγή αέρα. Η εμπειρία δείχνει ότι η περιοριστική πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα σε καυτά καταστήματα είναι 50-80. Η θερμοκρασία του αέρα σε αυτή την περίπτωση είναι κοντά στο μέγιστο επιτρεπτό για θερμά καταστήματα + 26 ° C.

Δύο περιστάσεις προσοχή:

 1. Οι καθορισμένες συνθήκες επιτυγχάνονται με την υπολογισμένη θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα + 22,3 ° С
 2. Σύμφωνα με τον «Κώδικα Κτίριο εστίασης εξαερισμού», περίπου το 60% του αέρα που παρέχεται στο ζεστό μαγαζί, να παρέχεται από ένα τραπεζαρίες για να διατηρηθεί η επιθυμητή υποπίεση.

Αυτό που προκύπτει από αυτό στην πράξη:

 • Στην πραγματικότητα, η θερμοκρασία του + 22,3 ° C είναι συχνά υπέρβαση το καλοκαίρι (για παράδειγμα,, ότι η παράμετρος Β για Μόσχα + 28,5 ° C) και τις συνθήκες εργασίας στο εργαστήριο γίνει ανυπόφορη (και δεν συμμορφώνονται). Ακριβώς για την αύξηση της ανταλλαγής αέρα δεν είναι πρακτικό, tk. Κατ 'αρχάς, οι άνθρωποι θα αισθάνονται σαν σε μια αεροδυναμική σήραγγα, και, δεύτερον, σε υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος δεν θα έχει καμία επίδραση, τρίτο - θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη διαδικασία του μαγειρέματος, και, τέλος, απαιτούν μεγάλη αγωγούς και ventustanovok αυξημένη παραγωγικότητα.

Η πιο αποτελεσματική λύση σε αυτή την περίπτωση, νομίζω ότι θέτω μια μεμονωμένη μονάδα τροφοδοσίας στην τεχνολογική περιοχή με ψύξη του αέρα τροφοδοσίας. Αυτό θα διατηρεί την ανταλλαγή αέρα εντός αποδεκτών ορίων και θα παρέχει αποδεκτές συνθήκες εργασίας. Είναι σαφές ότι το μέτρο αυτό θα απαιτούσε ο επενδυτής πρόσθετο κόστος, αλλά είναι πολύ λιγότερο μείωση του κόστους teplonapryazhonnosti, λόγω του επιπλέον χώρου που διατίθεται κάτω από τον καυτό κατάστημα. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη μείωση της παραγωγικότητας εργασίας των ανθρώπων που αναγκάζονται να εργάζονται σε ακραίες συνθήκες.

 • Εκείνο το μέρος του τροφοδοτικού αέρος (η οποία για το εστιατόριο μας ήταν 1600 m3 / hr) που εισέρχονται στο κατάστημα hot μπορεί να πάει εμπορική περιοχή της υπερχείλισης ουσιαστικά μειώνει το συνολικό διαπνοή συμφέρουσα από οικονομική άποψη. Αλλά το γεγονός είναι ότι δεν είναι πάντα αέρας από εμπορικές αίθουσες που μπορούν να τροφοδοτηθούν σε καταστήματα όπου προετοιμάζονται τα τρόφιμα και θα μιλήσουμε για αυτό με περισσότερες λεπτομέρειες.

Τι καθορίζει την επιλογή αυτού ή εκείνου του συστήματος εξαερισμού;

Πότε είναι η ανάκαμψη αποτελεσματική;

Όλα εξαρτώνται από μια σημαντική περίσταση: είτε το κάπνισμα στις αίθουσες συναλλαγών είτε όχι. Ανάλογα με αυτό, οι τεχνικές λύσεις που χρησιμοποιούνται μπορεί να διαφέρουν σημαντικά. Μέχρι σήμερα έχουν υιοθετηθεί τα ακόλουθα πρότυπα για τον αερισμό των καφέ και των εστιατορίων:

 • για τραπεζαρίες χωρίς κάπνισμα 40 m3 / h • pax
 • για αίθουσες φαγητού με κάπνισμα 100 m3 / h • pers.

Ο αποτελεσματικός αερισμός σε ένα καφέ

Η άνετη ατμόσφαιρα των καταστημάτων δημόσιας τροφοδοσίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από ένα σωστά οργανωμένο σύστημα ανταλλαγής αέρα εσωτερικού χώρου. Αυτό εμποδίζει την είσοδο στο καφενείο από την κουζίνα, από την περιοχή όπου υπάρχει δυνατότητα καπνίσματος - ακόμα κατά μήκος των υπόλοιπων χώρων, από το μπάνιο έως τον εξαερισμό του καφέ κλπ. Οργάνωση, η οργάνωση αυτού του συστήματος είναι ένα περίπλοκο, επίπονο έργο ανεξάρτητα από το μέγεθος, τον αριθμό των εδρών, τις ιδιαιτερότητες του ιδρύματος. Ο εξαερισμός στο καφέ είναι σχεδιασμένος, εγκατεστημένος από ειδικούς.

Χαρακτηριστικά του εξαερισμού στο καφέ

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του εξαερισμού ενός καφέ με αρκετούς χώρους και ζώνες είναι η ανάγκη να οργανωθούν για καθένα από αυτά μεμονωμένες παράμετροι για τον ανεφοδιασμό αέρα και τον εξαερισμό. Κατά κανόνα, η δομή του καφέ-μπαρ περιλαμβάνει κουζίνα (ζεστό κατάστημα), τραπεζαρία, ζώνη μπαρ, συχνά ζώνη για επισκέπτες με καπνιστές, μπάνιο.

Κάθε δωμάτιο έχει διαφορετικά πρότυπα μικροκλίματος. Ένα ζεστό κατάστημα δεν χρειάζεται μόνο μια γενική ανταλλαγή συστημάτων ανταλλαγής αέρα, αλλά και την εγκατάσταση μιας τοπικής κουκούλας για την κουζίνα. Η τραπεζαρία είναι αεριζόμενη με μεγαλύτερη παροχή φρέσκου καθαρού αέρα από ό, τι με τα χρησιμοποιημένα απόβλητα που δεν επιτρέπουν στις μυρωδιές της κουζίνας να εισέλθουν στο δωμάτιο επισκεπτών. Το μπάνιο, τα ντους είναι εξοπλισμένα με ξεχωριστό υποκατάστημα αεραγωγών. Ζώνες με δυνατότητα καπνίσματος εγκαθίστανται στη βεράντα ή αερίζονται ξεχωριστά από το γενικό σύστημα ανταλλαγής.

Απαιτήσεις για τον αερισμό σε ένα καφέ

Οι κανονιστικές πράξεις ορίζουν τα ιδρύματα δημόσιας εστίασης υγειονομικές και υγειονομικές απαιτήσεις, κανόνες που πρέπει να τηρούνται αυστηρά:

 • ροή φρέσκου αέρα στον επισκέπτη - 30 m³ / h.
 • εισροή ανά εργαζόμενο από τον αριθμό προσωπικού - 60 m³ / h,
 • καπνιστής επισκέπτης - 100-120 m³ / h;
 • η ζώνη καπνίσματος περικλείεται, στο μέτρο του δυνατού, από μια κουρτίνα αέρα από τους διανομείς σχισμών εισόδου.
 • το σύστημα εξαερισμού του μπάνιου δεν μπορεί να συνδυαστεί με τη γενική ανταλλαγή.
 • Σε γενικές γραμμές, ο εξαερισμός δεν είναι χτισμένος στην κουζίνα, μόνο αν το δωμάτιο είναι μικρό (έως 50 θέσεις), το σύστημα μπορεί να συνδυαστεί?
 • ο αερισμός στο καφενείο δεν μπορεί να συνδυαστεί με το σύστημα εξαερισμού του κτιρίου, εάν συνδυαστούν με οποιονδήποτε τρόπο.
 • παροχή ροής αέρα δεν πρέπει να πέσει στους επισκέπτες, να προκαλέσει μια αίσθηση της δυσφορίας?
 • για την προσαρμογή της θερμοκρασίας (μερικά βοηθητικά δωμάτια, ένα δωμάτιο επισκεπτών, μια αίθουσα ανάπαυσης για το προσωπικό, τάξεις εργασίας) χρησιμοποιούνται κλιματιστικά συστήματα (πολλαπλάσια συστήματα, πολυζώνες).

Σχεδιασμός αερισμού

Η βάση για το σύστημα αερισμού είναι το τεχνικό καθήκον του ιδιοκτήτη της εγκατάστασης, όπου δηλώνει τις απαιτήσεις για τον εξοπλισμό εξαερισμού, τα κτίρια, το κάθισμα των επισκεπτών, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του εξοπλισμού κουζίνας κλπ. Το έργο του αερισμού του καφέ, τα παραδείγματα υπολογισμού γίνονται λαμβάνοντας υπόψη τις ακόλουθες πτυχές:

 • αριθμός θέσεων ·
 • πόσα άτομα είναι μόνιμο προσωπικό που βρίσκονται ταυτόχρονα μέσα στις εγκαταστάσεις ·
 • αναγκαίες πληροφορίες για την παροχή θερμότητας ·
 • θέση των τραπεζιών, μετρητής μπαρ,
 • διαθεσιμότητα ξεχωριστού δωματίου, χώροι για επισκέπτες που καπνίζουν?
 • παραμέτρων του χρησιμοποιούμενου εξοπλισμού.

Εξαερισμός καφέ στο κτίριο διαμερισμάτων

Το έργο αερισμού ενός καφέ που βρίσκεται στον πρώτο όροφο ενός κτιρίου κατοικιών ή είναι συνδεδεμένο με αυτό, λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της τοποθεσίας. Το SNiP επιτρέπει την ενσωματωμένη τοποθέτηση μιας τέτοιας εγκατάστασης υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

 • το χρονοδιάγραμμα εργασίας προβλέπει το κλείσιμο έως και τις 23.00.
 • η συνολική έκταση της εγκατάστασης δεν υπερβαίνει τα 250 m².
 • η μέγιστη χωρητικότητα είναι 50 θέσεις.

Επιπλέον, ο αερισμός των καφετεριών και των εστιατορίων θα πρέπει να είναι εφοδιασμένος με εξάντληση του αέρα εξαγωγής προς τα έξω. Το ενσωματωμένο ίδρυμα οργανώνει έναν εξωτερικό αεραγωγό με τέτοιο τρόπο ώστε οι μυρωδιές της κουζίνας να μην εισέρχονται μέσα στο καθιστικό. Για να γίνει αυτό, η εγκατάσταση εξαερισμού πραγματοποιείται κατά μήκος του εξωτερικού τοίχου του σπιτιού στην οροφή και μόνο όταν συμφωνείται με τους ενοικιαστές. Μην εγκαταστήσετε αγωγούς εξαερισμού στο μπροστινό μέρος του κτιρίου.

Εφοδιασμός και εξαερισμός του καφέ

Το σχέδιο εξαερισμού του τύπου τροφοδοσίας και εξαγωγής, ακόμη και για μια μικρή κατασκευή, είναι μάλλον περίπλοκο και περιλαμβάνει πολλές πτυχές. Επομένως, δεν συνιστάται να το εγκαταστήσετε μόνοι σας στο καφέ.

Το σύστημα εξαερισμού αναρρόφησης και εξαγωγής στο ίδρυμα είναι οργανωμένο κατά τρόπο ώστε να αποφεύγεται η εισροή οσμών μαγειρέματος μέσα στην περιοχή του επισκέπτη. Ο εξαερισμός της τραπεζαρίας υπερβαίνει τον όγκο των καυσαερίων. Στην κουζίνα, η κατάσταση αναστρέφεται - γενικά, τοπικά εκχυλίσματα για εξοπλισμό δημιουργούν μια περιοχή σπάνιας πίεσης, έτσι η ροή αέρα με οσμές, σωματίδια καύσης, καπνού εκτρέπεται.

Το σύστημα υπολογισμού του εξαερισμού μιας εγκατάστασης βασίζεται στην τήρηση των κανόνων μιας πολλαπλότητας ανταλλαγής αέρα:

 • Ξενώνας. Η θερμοκρασία του αέρα είναι + 18 ° C, η εισροή είναι 30 m³ / h ανά επισκέπτη, 60 m³ / h - προσωπικό. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ένα άτομο διαθέτει 100 kcal / h.
 • Hot κατάστημα στην κουζίνα. Υπολογισμός θερμοκρασίας - + 5 ° C, εισροή - 100 m³ / h για έναν εργαζόμενο.
 • Χώρος καπνιστών. Ο αέρας τροφοδοσίας τροφοδοτείται με όγκο 100-120 m³ / h ανά άτομο, εξοπλισμένο με κάθετη κουρτίνα αέρα από τον αέρα τροφοδοσίας.
 • Στην κουζίνα (το ανώτερο στρώμα αέρα), η θερμοκρασία δεν πρέπει να υπερβαίνει τους + 30 ° C. Η θερμοκρασία της αφαίρετης ροής αέρα είναι μέχρι + 42 ° C.

Για να αντέξει τις απαραίτητες παραμέτρους, ο αερισμός του ιδρύματος πρέπει να σχεδιαστεί και να εγκατασταθεί σωστά. Δεν συνιστάται να τοποθετείτε τον εαυτό σας για να αποφύγετε λάθη, περαιτέρω οικονομικές δαπάνες.

Το σχέδιο εξαερισμού

Το τυπικό σχέδιο για τον αερισμό της τραπεζαρίας παρέχεται με εξαερισμό. Οι μονάδες διαχείρισης αέρα βρίσκονται στο κάτω μέρος, ο απορροφητήρας τοποθετείται στην κορυφή, προκειμένου να αποστραγγίζεται αποτελεσματικά ο εξαντλημένος θερμός αέρας. Λειτουργεί με την αρχή της φυσικής αντικατάστασης με ένα δροσερό πυκνό ρεύμα ελαφρύτερου, θερμότερου.

Για να διατηρηθεί η απαραίτητη θερμοκρασία, συχνά εγκαθίσταται κλιματισμός. Σχέδια για τον αερισμό ενός δωματίου χρησιμοποιώντας ένα σύστημα κλιματισμού:

 • Έγχυση + κανάλι κλιματισμού?
 • Εισροή + χωριστή εγκατάσταση ·
 • Ένθετο + ψύκτη και πηνίο ανεμιστήρα, με σύνδεση με κεντρική θέρμανση.
 • Εξαερισμός με μονάδα ανάκτησης θερμότητας.

Το σύστημα αερισμού εξαγωγής της περιοχής εργασίας θα τραβήξει τον αέρα εξαγωγής από την αίθουσα, στην κουζίνα σε αγωγούς εξαερισμού. Κατάλληλο για μικρή καφεΐνη, μεγάλοι χώροι απαιτούν την εγκατάσταση ξεχωριστής κουκούλας.

Αερισμός κουζίνας

Στην κουζίνα, το σύστημα εξαερισμού χωρίζεται σε κοινό και τοπικό. Η γενική ανταλλαγή παρέχει μια εισροή καθαρού αέρα, συνήθως από πάνω. Το κρύο ρεύμα κατεβαίνει προς τα κάτω, σταδιακά θερμαίνεται, ανακατεύοντας με ένα ζεστό ρεύμα, ανεβαίνοντας προς τα πάνω, βγαίνοντας. Η ταχύτητα κίνησης των μαζών αέρα είναι 0,03 m / s.

Οι τοπικές ομπρέλες στην κουζίνα παρέχονται για ζεστό εξοπλισμό: ηλεκτρικές κουζίνες, φούρνους, φριτέζες, σόμπες κλπ. Εκτρέπουν τη ροή θερμού αέρα μέσω των αγωγών εξαερισμού που συνδέονται με τον αερισμό του καταστήματος ζεστού νερού.

Σύμφωνα κανόνες υγιεινής συστήματα εξαερισμού θερμού κατάστημα δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στη γραμμή εξαερισμού καφέ λόγω του περιεχομένου στα σωματίδια ελαίου ροής αέρα, καπνού, ατμού νερού που θα πέσουν μέσα στη ζώνη επισκέπτη αν το σύστημά συγχώνευσης.

Εγκατάσταση αερισμού για καφέ

Παράγεται αφού το έργο εγκριθεί, τεκμηριωθεί, περάσει την πιστοποίηση του καφέ εξαερισμού. Μπορείτε να κάνετε αερισμό μόνοι σας εάν υπάρχει ένα εγκεκριμένο έργο, το οποίο πρέπει να ακολουθηθεί αυστηρά.

Πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και υγιεινής, οι κανόνες πυρασφάλειας στο σχεδιασμό, όπως αποδεικνύεται από την πιστοποίηση του καφέ εξαερισμού. Αυτή η λευκή βίβλος περιέχει στοιχεία σχετικά με το κτίριο, τα συστήματα εξαερισμού, τα χαρακτηριστικά εξοπλισμού κ.λπ. Το διαβατήριο απαιτείται μία φορά, τότε ισχύει μέχρι τη μετατροπή του συστήματος εξαερισμού ή την πλήρη αποσυναρμολόγησή του.

Η εγκατάσταση συνοδεύεται από ορισμένες απαιτήσεις:

 • αυστηρή τήρηση των κανόνων πυρασφάλειας (παράδειγμα: θερμομόνωση αεραγωγών που μπορούν να θερμανθούν με ροή θερμού αέρα).
 • σφράγιση αρμών, σύνδεση μερών αεραγωγών, που παρέχει την απαραίτητη ταχύτητα κίνησης των αέριων μαζών.
 • υλικό για την κατασκευή αεραγωγών - χάλυβας, ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες, υγρασία του λίπους. Η προστατευτική επίστρωση με καύσιμο χρώμα δεν πρέπει να υπερβαίνει το καθορισμένο πρότυπο.
 • οι τοπικές εξάτμιση που βρίσκονται πάνω από τον εξοπλισμό στον οποίο χρησιμοποιείται λάδι, είναι υποχρεωτικά εξοπλισμένοι με φίλτρα λαδιού.
 • εντός των αεραγωγών είναι απαραίτητο να κατασκευαστούν τεχνικές καταπακτές για περαιτέρω εξυπηρέτηση και καθαρισμό.
 • Οι ανεμιστήρες πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με προστασία έναντι υπολειμμάτων λίπους.
 • εξοπλισμός ανεμιστήρων, αεραγωγοί με δεξαμενές για τη συλλογή σωματιδίων λίπους.
 • οι εξωτερικοί αγωγοί εξαγωγής αφαιρούνται στην οροφή του κτιρίου, έτσι ώστε οι μυρωδιές, τα εγκαύματα να μην εισέρχονται στα καθιστικά,
 • αν δεν είναι δυνατό να οδηγηθεί έξω από τον τοίχο, οι έξοδοι των αεραγωγών εγκαθίστανται στο έδαφος, σε απόσταση 25 μ. από το κτίριο.

Συντήρηση του συστήματος εξαερισμού

Μαζί με το ερώτημα πώς να εγκαταστήσετε το σύστημα εξαερισμού, θα πρέπει να εξετάσετε τη δυνατότητα περαιτέρω συντήρησής του. Αυτό περιλαμβάνει τον καθαρισμό του εξαερισμού στην κουζίνα, τον καθαρισμό του εξαερισμού στην τραπεζαρία, την επισκευή, την αντικατάσταση των φίλτρων.

Η έγκαιρη καυτό διαχείρισης συστήματος εξαερισμού απαιτείται καθαρισμός επειδή υπόκειται σε συσσώρευση λίπους σωματιδίων εντός των καναλιών να εμποδίζει τη διέλευση της ροής του αέρα, να επιβραδύνει την λειτουργία του ανεμιστήρα ενδέχεται να προξενήσουν βλάβη. Αυτό θα οδηγήσει σε απρόβλεπτα οικονομικά απόβλητα, καθώς ο εξαερισμός κοστίζει αρκετά.

Μέσα ventkanala μια βρύση στο σύστημα εξαερισμού αφήνεται obshcheobmennoj τεχνική καταπακτή, μέσω του οποίου τα παραγόμενα καθαρισμό εσωτερικές επιφάνειες της επίστρωσης ελαίου (φωτογραφία στο Διαδίκτυο), αντικατάσταση ή τον καθαρισμό των φίλτρων, ανεμιστήρες επιθεώρηση.

Η αφαίρεση των φίλτρων λαδιού δεν μπορεί να γίνει, ακόμη και αν η δύναμη πρόσφυσης έχει επιδεινωθεί. Χωρίς αυτούς, η κυψέλη λίπους θα κερδίσει γρήγορα έναν μηχανισμό ανεμιστήρα. Είναι απαραίτητο να καθαρίσετε τα φίλτρα μόνοι σας, να τα αντικαταστήσετε ή να καλέσετε το τμήμα σέρβις.

Το σύστημα εξαερισμού των εστιατορίων και καφετεριών

Επί του παρόντος, κανένα καφέ ή εστιατόριο δεν μπορεί να κάνει χωρίς σύστημα εξαερισμού. Σήμερα η εγκατάσταση ενός συστήματος εξαερισμού σε καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ, πιτσαρίες και άλλους χώρους δημόσιας εστίασης είναι μια υποχρεωτική απαίτηση των αρχών υγειονομικού ελέγχου και άλλων κρατικών φορέων ελέγχου. Οι απαιτήσεις για τον αερισμό των καφετεριών και των εστιατορίων καθίστανται αυστηρότερες κάθε χρόνο.

Ένα καλό καφέ ή εστιατόριο διαφέρει από το κακό όχι μόνο με την ανταπόκριση του προσωπικού, την εκλεκτή κουζίνα και το εσωτερικό, αλλά και με την παρουσία καθαρού αέρα. Εάν το καφέ ή το εστιατόριο είναι ζεστό, αποπνικτικό ή καπνιστό, τότε δεν είναι άνετο να περάσετε πολύ χρόνο σε αυτό - απολαμβάνοντας τη γεύση του φαγητού, κοινωνικοποιώντας και κατά συνέπεια δεν υπάρχει καμία επιθυμία να επιστρέψετε ξανά σε αυτό το μέρος. Και αυτό οδηγεί σε απώλεια πελατών και μείωση της φήμης του καφέ και του εστιατορίου.

Τυπικό σχέδιο εξαερισμού καφέ

Σε όλες τις μονάδες δημóσιας εστίασης πρέπει να παρέχεται σύστημα αερισμού εφοδιασμού και εξαγωγής με ισορροπία τροφοδοσίας και αέρα εξαγωγής (πρέπει να αποκλειστεί η ανισορροπία πίεσης). Ο καθαρός αέρας χρησιμοποιείται για την παροχή καθαρού αέρα στα δωμάτια. Εξόρυξη - για να αφαιρέσετε τον μολυσμένο αέρα. Σύστημα κλιματισμού - ένα σύστημα που σας επιτρέπει να διατηρείτε την επιθυμητή θερμοκρασία αέρα στο δωμάτιο.

Παρακάτω είναι ένα λεπτομερές παράδειγμα εξαερισμού για μια περιοχή καφέ 120 τ.μ.
Ο αερισμός αυτού του καφέ αποτελείται από τα ακόλουθα συστήματα:

1. Παροχή αερισμού (σύστημα P1) - Παρέχει καθαρό αέρα στην τραπεζαρία και την κουζίνα. Για τα δωμάτια με λιγότερες από 50 θέσεις, επιτρέπεται να συνδυαστεί ο εξαερισμός σε ένα ενιαίο σύστημα για την τραπεζαρία και την κουζίνα.

2. Εξαερισμός εξαγωγής (σύστημα B1) - Αυτό το σύστημα είναι ένας γενικός μηχανικός εξαερισμός. Η λειτουργία του είναι να αφαιρέσει τον μολυσμένο αέρα από την περιοχή εργασίας της τραπεζαρίας.

3. Εξαερισμός εξαγωγής (σύστημα Β2) - κουκούλα κουζίνας. Αφαιρεί ζεστό, άσχημο και οσμή χωρίς αέρα. Ο αέρας συλλέγεται από ομπρέλες από μέταλλο κουζίνας (με φίλτρα λίπους) που βρίσκονται ακριβώς πάνω από τις σόμπες και τις πλάκες.

4. Εξαερισμός εξαγωγής (σύστημα B3) - εξόρυξη υγιεινής. κόμβους. Σε αυτό το παράδειγμα, παρέχεται μηχανική εξάτμιση, με ανεμιστήρα που βρίσκεται στο δρόμο. Αλλά σε περίπτωση, δίπλα στο san. ένας σωλήνας εξαερισμού βρίσκεται στην περιοχή, επιτρέπεται να δημιουργηθεί ένα φυσικό σύστημα εξάτμισης.

Μια τέτοια οργάνωση ανταλλαγής αέρα εξασφαλίζει μια άνετη διαμονή των καλεσμένων στο καφενείο, καθώς ο αέρας τροφοδοσίας τροφοδοτείται στην τραπεζαρία και οι κύριες εξατμίσεις παρέχονται από τις "βρώμικες ζώνες". Η χαμηλή πίεση στην κουζίνα και τα μπάνια εμποδίζει τις μυρωδιές να πάρουν από "βρώμικες" περιοχές σε "καθαρίστε".


Προσδιορισμός της απαιτούμενης παροχής

Εξαερισμός στην τραπεζαρία

Για τις αίθουσες φαγητού υπάρχουν δύο ζώνες - για τους καπνιστές και τους μη καπνιστές, ο υπολογισμός του εξαερισμού για κάθε μία από τις ζώνες είναι διαφορετικός. Ο ρυθμός ροής του αέρα προσδιορίζεται με υπολογισμό απομάκρυνση της περίσσειας θερμότητας από κάθε επισκέπτη (σε ρυθμούς 100 kcal / h ανά επισκέπτη [TSN 31-320-2000]) ή από την ελάχιστη απαιτούμενη ροή αέρα:

 • για τους καπνιστές - 100 m 3 / h * άτομα [STO NP ABOK 2.1-2008]
 • για μη καπνιστές 30 m 3 / h * άτομα


Εξαερισμός ενός θερμού καταστήματος (κουζίνα)

Δεν υπάρχουν πρότυπα πρότυπα για τον υπολογισμό του εξαερισμού του συνεργείου. Ροή υπολογίζεται για κάθε συγκεκριμένη περίπτωση ξεχωριστά, από την κατάσταση της απομάκρυνσης της θερμότητας που παράγεται από τον εξοπλισμό της κουζίνας (φούρνος, κουζίνες, ντουλάπια θέρμανση, κλπ), που λαμβάνονται έτσι δεν είναι μικρότερη από 100 m3 / h ανά άτομο. Η διαδικασία υπολογισμού είναι μάλλον περίπλοκη, επομένως δεν θα το αναφέρουμε σε αυτό το άρθρο, θα παράσχουμε δεδομένα για δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις από το παράδειγμα μας (η μεθοδολογία μπορεί να βρεθεί στο εγχειρίδιο του AB ABOK 7.3.-2007).

- Εξαγωγή για ομπρέλα 1000χ600 - 900 m 3 / h

- κάλυμμα για την ομπρέλα 2000x800 - 2500 m 3 / h (συνιστάται η τοποθέτηση δύο αεραγωγών στην ομπρέλα, για να μειωθεί η ταχύτητα του αέρα)

Εξαερισμός εγκαταστάσεων υγιεινής

Η ροή αέρα καθορίζεται με βάση τον αριθμό των συσκευών στα μπάνια:

- λεκάνη τουαλέτας - 50 m 3 / h

- ουρητήριο - 25 m 3 / h


Εξοπλισμός εξαερισμού

Ο συνηθέστερα χρησιμοποιούμενος τυποποιημένος εξοπλισμός

 • Ανεμιστήρας παροχής αέρα - χρησιμοποιείται πιο συχνά από ό, όχι μόνο επειδή είναι φθηνότερα ανάλογα (ακτινική, ορθογώνιο, κ.λπ.), αλλά και επειδή είναι πιο εύκολο να εγκαταστήσετε και Διαμονή Παροχές (compact, εγκαθίστανται απευθείας στον αγωγό). Επίσης, αυτοί οι ανεμιστήρες έχουν χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και δεν απαιτούν συντήρηση.
 • Ανεμιστήρας καυσαερίων - Τύπος καναλιού, παρόμοιο (ή ακριβώς το ίδιο) με τον ανεμιστήρα τροφοδοσίας.
 • Φιλτράρετε - χρησιμοποιείται ένα χοντρό φίλτρο. Τοποθετείται στο σύστημα τροφοδοσίας για τον καθαρισμό του αέρα από τη σκόνη και τα χονδρόκοκκα σωματίδια.


Απαιτήσεις για τον σχεδιασμό του εξαερισμού σε χώρους εστίασης

Ο σχεδιασμός του εξαερισμού των χώρων καφέ και εστιατορίων πραγματοποιείται σύμφωνα με τις απαιτήσεις του SNiP 41-01-2003 "Θέρμανση, εξαερισμός και κλιματισμός" (εφαρμόζεται η ενημερωμένη έκδοση του SP 60.13330.2012).

Ο υπολογιζόμενος δείκτης για τον σχεδιασμό του εξαερισμού των διαφόρων εγκαταστάσεων καφέ και εστιατορίων είναι η πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα. Αυτός ο δείκτης υποδεικνύει πόσες φορές μέσα σε μια ώρα ο αέρας στους χώρους των δημόσιων τροφοδοσιών θα πρέπει να αλλάξει. Οι παράμετροι του εξοπλισμού εξαερισμού σε καφετέριες και εστιατόρια υπολογίζονται από τους σχεδιαστές, ειδικά για κάθε καφετέρια, και ο πελάτης επιλέγει τον τύπο του εξοπλισμού.

Ο υπολογισμός του εξαερισμού για τις εγκαταστάσεις δημόσιας τροφοδοσίας γίνεται ξεχωριστά για διαφορετικούς χώρους. Για μια τραπεζαρία, ένα νεροχύτη, μονάδες υγιεινής, ένα ζεστό κατάστημα και άλλες βοηθητικές εγκαταστάσεις.

Πριν ανοίξετε ένα καφέ ή ένα εστιατόριο, μην υποτιμάτε τη σημασία του συστήματος εξαερισμού, πρέπει να συμμορφώνεστε με τις ακόλουθες απαιτήσεις:

 • στην τραπεζαρία θα πρέπει να οργανωθεί από την εισροή και την εξάτμιση του αέρα, η ροή καθορίζεται από τον υπολογισμό?
 • στην κουζίνα απαιτείται μια κουκούλα από τις ομπρέλες (ένα ξεχωριστό σύστημα, που διεξάγεται από έναν ξεχωριστό αεραγωγό)?
 • εκχύλισμα υγιεινής. είναι υποχρεωτική και σχεδιάζεται από ένα ξεχωριστό σύστημα
 • Οι αγωγοί καυσαερίων πρέπει να αφαιρεθούν πάνω από την κορυφογραμμή της οροφής