Εξαερισμός στο λουτρό: μια επισκόπηση των παραδοσιακών κυκλωμάτων και αποχρώσεων της συσκευής

Το υπόβαθρο της θερμοκρασίας και το υψηλό επίπεδο υγρασίας στο λουτρό - ευνοϊκές συνθήκες για τη διασπορά όλων των ειδών επιβλαβών μικροοργανισμών. Μεταξύ αυτών, τα βακτηρίδια, οι ιοί, τα καλούπια, καταστρέφουν τους λάτρεις του ξύλου και του πνευμονικού συστήματος των διαδικασιών λουτρού. Ο κατάλληλος εξαερισμός στο μπάνιο θα εξοικονομήσει από τα αρνητικά που αναφέρονται. Ωστόσο, για την αποτελεσματική λειτουργία του είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες της συσκευής. Δεν είναι έτσι;

Προτείνουμε να γνωρίσετε τις επαληθευμένες πληροφορίες, εξηγώντας τους κανόνες οργάνωσης των συστημάτων εξαερισμού, που προορίζονται για την ξήρανση των υγρών χώρων. Η χρήση αξιόπιστων πληροφοριών θα βοηθήσει στην ανάπτυξη και υλοποίηση ενός άψογου έργου εξαερισμού, το οποίο ανταποκρίνεται άριστα στις ευθύνες. Τα δεδομένα που παρουσιάζονται για εξέταση βασίζονται σε κτιριακές προδιαγραφές και στην πρακτική εμπειρία κατασκευαστών.

Το άρθρο περιγράφει λεπτομερώς τους τρόπους κατασκευής συστημάτων εξαερισμού που προορίζονται για την αφαίρεση αιωρούμενων υδάτων στον αέρα, για την ξήρανση των διακοσμητικών στοιχείων και των φέροντων δομών. Αναφέρονται τα υλικά και τα εξαρτήματα που απαιτούνται για τη διαρρύθμισή τους. Η αποτελεσματική συνδρομή στην αντιμετώπιση ενός δύσκολου θέματος θα έχει φωτογραφικές εφαρμογές και βίντεο-οδηγούς.

Ειδικότητα των συστημάτων εξαερισμού για μπάνιο

Η σάουνα χρειάζεται τακτική ανανέωση αέρα. Αυτή είναι μια απαίτηση ασφάλειας για τους ανθρώπους που κάνουν διαδικασίες μπάνιου. Επίσης, ο κατάλληλος αερισμός σας επιτρέπει να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής έως 50 ετών ή περισσότερο. Ο τύπος του συστήματος εξαερισμού επιλέγεται ξεχωριστά και εξαρτάται από την τοποθεσία, τις διαστάσεις της δομής και τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή.

Συστήματα εξαερισμού για το λουτρό

Όλα τα υπάρχοντα συστήματα εξαερισμού χωρίζονται σε φυσικά, αναγκαστικά και σε συνδυασμό. Στην πρώτη περίπτωση, ο εξαερισμός συμβαίνει λόγω της αυθαίρετης πρόσληψης του υπαίθριου αέρα, της ανάμειξής του στο δωμάτιο και της μετατόπισης των αποβλήτων μέσω των οπών με φυσικό τρόπο.

Δεύτερον, μια πρόσθετη συσκευή, ένας ανεμιστήρας, είναι ενεργοποιημένη. Τις περισσότερες φορές τοποθετείται στην κουκούλα, αλλά μπορείτε και στην εισροή. Ο ανεμιστήρας χρησιμοποιεί σε κάθε δωμάτιο μπάνιο. Στην τρίτη - μια συμβίωση των πρώτων και δεύτερων επιλογών.

Μεταξύ των συστημάτων εξαερισμού που χρησιμοποιούνται στα λουτρά, το πιο δημοφιλές είναι το basta. Αυτό σημαίνει τη συσκευή της τρύπας εισροής με μια ρυθμιζόμενη βαλβίδα, η οποία βρίσκεται πίσω / κάτω από τον κλίβανο. Επιπλέον, ο κλίβανος μπορεί να έχει εξαεριστήρες ελεγχόμενους από βαλβίδα ή βαλβίδα. Μέσα από αυτά έρχεται ο αέρας από το υπόγειο, διεισδύοντας από το δρόμο μέσω των καθαρισμών στο ίδρυμα.

Το άνω άνοιγμα αυτού του κουτιού κλείνει μέχρι τον απαιτούμενο χρόνο. Μόλις χρειαστεί να στεγνώσετε το δωμάτιο, ανοίξτε αμέσως 2 βαλβίδες εξαγωγής.

Ένα τέτοιο φαινομενικά ιδανικό σχήμα δεν λειτουργεί πάντοτε. Στη συνέχεια, εφαρμόστε μια εξαναγκασμένη έκδοση εξαερισμού. Εάν ο ανεμιστήρας εξάτμισης προστεθεί σε αυτό το κύκλωμα στο κάτω μέρος στην είσοδο του κιβωτίου εξαέρωσης, τότε θα ληφθεί το σύστημα εξάτμισης. Κατά την εγκατάσταση του ανεμιστήρα στη θύρα τροφοδοσίας πίσω / πάνω από το φούρνο, έχουμε ένα σχέδιο εξαερισμού για το ατμόλουτρο.

Ένα άλλο καθεστώς που χρησιμοποιήθηκε στην λουτρά, όταν η εισροή γίνεται μέσω αεραγωγών στο δάπεδο, κάτω από το φούρνο, και την απομάκρυνση - μέσω του ανώτερου και του κατώτερου ανοίγματος ορίζονται εκεί με μια διέξοδο.

Έξω από αυτά τα ανοίγματα συνδέονται με έναν κοινό αεραγωγό που ανεβαίνει σε ένα συγκεκριμένο ύψος. Το ύψος της κατώτερης βαλβίδας εξαγωγής είναι περίπου 50-60 cm από το δάπεδο και το ανώτερο - 30-40 από την οροφή.

Το σχήμα εξαερισμού, στο οποίο ένα κανάλι χρησιμοποιείται για εισροή και ένα για την αφαίρεση των αέριων μαζών, χρησιμοποιείται επίσης σε λουτρά. Και αυτές οι 2 τρύπες βρίσκονται στο ίδιο ύψος από το πάτωμα. Ο πρώτος πίσω από τη σόμπα, και ο δεύτερος στον απέναντι τοίχο. Είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε εδώ έναν ανεμιστήρα εξαγωγής έτσι ώστε να λειτουργεί το σύστημα εξαερισμού.

Η πιο ατυχής επιλογή, όταν η εισροή και η εξάτμιση είναι τοποθετημένα σε έναν τοίχο, ακριβώς απέναντι από τον κλίβανο. Δυστυχώς, μια τέτοια εικόνα δεν είναι επίσης ασυνήθιστη, όταν άλλα σχήματα δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε συγκεκριμένες συνθήκες.

Με αυτό το σχέδιο, ο καθαρός αέρας, που εισέρχεται στο δωμάτιο, ψάχνει για έναν τρόπο στο φούρνο, παρεμπιπτόντως σκοντάφτοντας στα πόδια εκείνων που ανεβαίνουν. Στη συνέχεια, είναι στη σωστή θέση και θερμαίνεται, ανυψώνεται, αναμιγνύεται με τον ατμό και πετάει έξω στην τρύπα που βρίσκεται 20-30 cm από την οροφή. Δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί πλήρως, αφού έχει κορεστεί με τον απαραίτητο βαθμό με το διοξείδιο του άνθρακα.

Κατασκευαστικά στοιχεία του συστήματος

Στο λουτρό, ο εξαερισμός είναι απαραίτητος για την ασφάλεια των ανθρώπων και για την εξασφάλιση αποδεκτών συνθηκών λειτουργίας για τα υλικά των χώρων. Η ανάπτυξη και εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξοδέψετε τεράστια χρήματα για την υλοποίηση έργων που κανείς δεν χρειάζεται.

Ο ποιοτικός αερισμός που εφαρμόζεται στο λουτρό περιλαμβάνει τον αερισμό και την ξήρανση:

 • όλες τις εγκαταστάσεις.
 • κατασκευές τοίχων.
 • Ξήρανση δαπέδων.
 • Εξαερισμός του σοφίτα και του χώρου κάτω από την οροφή.

Καθώς οι οπές εξαερισμού στη σοφίτα παράγουν ειδικά παράθυρα, πλαϊνές ταπετσαρίες ή αεριστήρες - όλα εξαρτώνται από τον τύπο της οροφής και των υλικών. Εάν υπάρχει μια υπερθέρμανση, τότε βάζουν μια ελεγχόμενη σχάρα για να εξασφαλιστεί ο εξαερισμός μεταξύ του θερμαντήρα και των άλλων στρωμάτων της οροφής. Χρησιμοποιείται επίσης για τον αερισμό δομών τοίχου έτσι ώστε να μην σχηματίζεται συμπύκνωση στο πάχος των στρωμάτων.

Για να στεγνώσετε τα δάπεδα, χρησιμοποιήστε αερισμό βόλλεϋ ή εξοπλίστε το αεριζόμενο δάπεδο. Η επιλογή αυτή πρέπει να εξεταστεί κατά τη διάρκεια της φάσης κατασκευής. Για να γίνει αυτό, εκτελέστε το τραχύ δάπεδο, χύνοντας προσεκτικά το σκυρόδεμα κάτω από την πλαγιά, και το φινίρισμα είναι κατασκευασμένο από σανίδες από σκληρό ξύλο, αφήνοντας μικρά κενά μεταξύ τους. Ένας τέτοιος πάτος παρέχει μια γρήγορη απομάκρυνση της υπερβολικής υγρασίας.

 • ατμόλουτρο;
 • πλύσιμο;
 • γκαρνταρόμπα / χώρος ανάπαυσης;
 • άλλα δωμάτια.

Για να οργανωθεί ο κατάλληλος αερισμός, είναι απαραίτητο να επιλέξετε το βέλτιστο σχέδιο, κατάλληλο για τις απαιτήσεις και τις συνθήκες ενός συγκεκριμένου λουτρού. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο νωπός αέρας πρέπει να ρέει σε όλα τα δωμάτια και να αφαιρείται από όλους.

Οι έμπειροι πλοίαρχοι δεν συστήνουν να εγκαθίστανται σύνθετα συστήματα αεραγωγών, προτιμώντας να σταματήσουν στην απλούστερη λύση, κατάλληλα για μια συγκεκριμένη περίπτωση. Ο κανόνας λειτουργεί εδώ - το απλούστερο, τόσο το καλύτερο. Ναι, και για την τιμή μιας απλής επιλογής θα κοστίσει αρκετές φορές φθηνότερα.

Η εξάρτηση του αερισμού από το υλικό των τοίχων του λουτρού

Το σύστημα αερισμού για λουτρό εξαρτάται άμεσα από τον τύπο του ίδιου του δωματίου και το υλικό από το οποίο κατασκευάστηκε. Μπορεί να είναι ένα ξεχωριστό κτίριο ή πολλά δωμάτια σε ένα μακρόστενο σπίτι. Η πρώτη επιλογή είναι προτιμότερη - εδώ είναι βολικό να σχεδιάσετε και να οργανώσετε το σύστημα αερισμού, επιλέγοντας τον πιο οικονομικό τρόπο.

Εάν το λουτρό γειτνιάζει με τους χώρους διαβίωσης, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε να στεγνώσει για να προστατεύσει τους τοίχους του σπιτιού από τη φθορά. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι η θερμοκρασία στο ατμόλουτρο θα είναι υψηλή, έτσι ώστε οι γειτονικοί τοίχοι πρέπει να είναι επιπρόσθετα ανθεκτικοί στη θερμότητα.

Σε αυτή την περίπτωση, το σύστημα εξαερισμού θα αναγκαστεί μόνο. Πρέπει κατ 'ανάγκη να λαμβάνει υπόψη την ασφάλεια των τοίχων και των φερόντων δομών ενός κτιρίου κατοικιών. Το σύστημα εξαερισμού ενός τέτοιου λουτρού θα αποτελεί μέρος ολόκληρου του οικιακού συστήματος. Ventkanaly ίδια μπορεί να συνδεθεί με obschedomovymi ή ξεχωριστά πηγαίνετε στην οροφή ή μέσω του τείχους στο δρόμο.

Ανάλογα με τον τύπο του υλικού λουτρά είναι:

 • από τούβλα.
 • κούτσουρα.
 • από μπλοκ αερίου.
 • ξυλεία ·
 • ξύλινο πλαίσιο με μόνωση.

Σε τούβλα και πλαίσια λουτρών, οι αεραγωγοί μπορούν να τοποθετηθούν στους τοίχους, οδηγώντας τους στην οροφή ή υψηλότερα. Για τον αγωγό εισροής εισόδου, χρησιμοποιήστε μια βαλβίδα εξαερισμού ή χτύπημα στο θεμέλιο. Φροντίστε να τοποθετήσετε τον ανεμιστήρα εξαγωγής για να αφαιρέσετε καλύτερα τον αέρα εξαγωγής.

Λουτρά από μονάδες αερίου λόγω των ιδιοτήτων του υλικού τοίχου είναι εξοπλισμένα με γαλβανισμένους αεραγωγούς, αγοράζοντας έτοιμους σωλήνες. Μερικές φορές τακτοποιούν ένα εξαερισμό από γαλβανισμένα φύλλα, δίνοντάς τους το κατάλληλο σχήμα και σφραγισμένα με ασφάλεια όλες τις αρθρώσεις. Οι αγωγοί πρέπει να περάσουν από τον τοίχο.

Εάν τα κούτσουρα χρησιμοποιούνται ως υλικό, ο φυσικός εξαερισμός είναι δυνατός λόγω των χαρακτηριστικών του δέντρου και της τεχνολογίας της δομής. Όταν το δέντρο αναπνέει, διαθέτει τα απαραίτητα διάκενα μεταξύ των κορμών παρέχονται παράθυρα σε όλα τα δωμάτια λουτρά, διατεταγμένα κάθαρση από το δάπεδο έως το κάτω άκρο της πόρτας 2-3 cm, κατασκευή πρόσθετων καναλιών αερισμού μπορεί να μην είναι αναγκαία.

Αλλά είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί μια βέλτιστη αναλογία μεταξύ εισερχόμενου αέρα και εξόδου ατμού. Για να αποφύγετε τα ρεύματα και να μην πνίξετε ολόκληρο το δρόμο, συχνά προτιμάτε να ζεστάνετε το ξύλινο λουτρό, οργανώνοντας μέσα τις οπές με βαλβίδες για να αφαιρέσετε / εισάγετε αέρα.

Χαρακτηριστικά του συστήματος εξαερισμού της συσκευής

Ένας μεγάλος ρόλος στην επιλογή του βέλτιστου συστήματος εξαερισμού παίζεται από το υλικό του μπάνιου, τη θέση του, ανεξάρτητα από το αν είναι αποσπασμένο ή όχι. Όλα αυτά βοηθούν στη σωστή απόφαση στη συσκευή ενός εντατικού συστήματος.

Μια από τις αποτελεσματικές μεθόδους εξαερισμού είναι ο εξαερισμός βόλλεϋ - όταν χρειάζεστε γρήγορα όλους να αερίσετε, όλες οι πόρτες και τα παράθυρα είναι ανοιχτά. Φυσικά, αυτό μπορεί να γίνει αν υπάρχουν παράθυρα.

Κατά τον αερισμό των λουτρών λαμβάνουν μέρος:

 • παράθυρα?
 • πτώση στο ίδρυμα?
 • ειδικές οπές στον τοίχο / οροφή.
 • πόρτες και διάκενα κάτω από αυτά.

Η απόφαση να εγκαταστήσετε ένα παράθυρο στο ατμόλουτρο είναι πολύ καλή, ένα άλλο πράγμα είναι ότι δεν είναι πάντα εφικτό να το υλοποιήσετε. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι απαραίτητο να επιλέξουμε μια άλλη παραλλαγή της οργάνωσης του εξαερισμού των χώρων.

Ο αέρας στο ίδρυμα επίσης δεν χρησιμοποιείται συχνά. Ειδικά αν κάτω από τη θερμάδα ο ιδιοκτήτης αποφάσισε να επιλέξει ένα από τα δωμάτια του σπιτιού, το θεμέλιο του οποίου δεν είναι εξοπλισμένο με ειδικές τρύπες. Εδώ, ο εξαναγκασμένος εξαερισμός θα έρθει στη διάσωση με μια προσεκτικά επιλεγμένη διάταξη των ανοιγμάτων τροφοδοσίας και εξαγωγής.

Ανεξάρτητα από το πόσο κάποιος θέλει να προστατεύσει το δωμάτιο από τη διαρροή ατμού, καλύπτοντας προσεκτικά με υλικά που δεν μοιάζουν με ατμούς και εφαρμόζοντας στενά τις πόρτες, δεν αξίζει να το κάνετε αυτό. Κάτω από την πόρτα στο ατμόλουτρο, θα πρέπει πάντα να αφήσετε ένα κενό 2-3 cm και τίποτα άλλο.

Για τη ροή αέρα είναι επιθυμητό να γίνονται οπές στο κάτω μέρος του δωματίου, επικοινωνώντας με το δρόμο. Μετά από όλα, το δωμάτιο χρειάζεται καθαρό και καθαρό αέρα, ειδικά αν το λουτρό βρίσκεται έξω από την πόλη κοντά στο κωνοφόρο ή φυλλοβόλο δάσος.

Οι οπές που προορίζονται για την απομάκρυνση του αέρα εξαγωγής βρίσκονται στο άνω μέρος των τοιχωμάτων απέναντι από τα τοιχώματα με τις βαλβίδες τροφοδοσίας. Και το ύψος τους εξαρτάται από το επιλεγμένο σχέδιο εξαερισμού και ξεκινά από 80 cm από το επίπεδο του δαπέδου και περισσότερο. Είναι επίσης δυνατή η εγκατάσταση μιας βαλβίδας εξαγωγής στην οροφή με το ventcap στην οροφή.

Εξαρτήματα εξαερισμού

Για να δημιουργήσετε ευνοϊκές συνθήκες στο ατμόλουτρο, τα λουτρά και σε όλους τους επιπρόσθετους χώρους, είναι απαραίτητο να κανονίσετε σωστά το σύστημα εξαερισμού. Διαφορετικά, δεν μπορεί να υπάρξει άνεση. Τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται για τη συσκευή αερισμού έχουν ως εξής:

 • βαλβίδα εξαερισμού.
 • βαλβίδα πύλης;
 • σχάρα;
 • κουνουπιέρα / προστατευτικό?
 • κουτί εξαερισμού.
 • αεραγωγός γαλβανισμένος ή κυματοειδής?
 • ανεμιστήρας;
 • υγρόμετρο, θερμόμετρο.
 • μεταλλική κόλλα, σφιγκτήρα, αφρός συναρμολόγησης, σφραγιστικό, συνδετήρες και άλλα αναλώσιμα για την εγκατάσταση και το σχεδιασμό οπών εισόδου και εξόδου.

Βαλβίδες εξαερισμού για τον εξαερισμό στο λουτρό που τοποθετείται στα ανοίγματα εισαγωγής και εξαγωγής. Έρχονται σε διάφορα μεγέθη, σχήματα και υλικά. Επομένως, δεν είναι δύσκολο να επιλέξετε μια βαλβίδα, ιδανική για το χρώμα.

Κλείσματα βρίσκονται επίσης σε διάφορα σχέδια. Χρειάζονται για να ανοίξουν / κλείσουν τρύπες εάν είναι απαραίτητο. Συχνά οι βιοτέχνες κατασκευάζουν αυτοτελή κατασκευή, η οποία δεν αντιμετωπίζει τη λειτουργία απομάκρυνσης / εισροής αέριων μαζών από τις εγκαταστάσεις.

Πλέγματα και πλέγματα είναι απαραίτητα για την προστασία της τρύπας εξαερισμού από την είσοδο στο εσωτερικό τρωκτικών, νυχτερινών πεταλούδων, κουνούπι και άλλων ζωντανών πλασμάτων. Τα σχάρες επιλέγονται από ξύλο, ανθεκτικό στη θερμότητα πλαστικό, και το πλέγμα είναι συνήθως κατασκευασμένο από μέταλλο.

Ο αγωγός εξαερισμού εγκαθίσταται σε έναν τοίχο εξειδικευμένης χρήσης ή, εάν οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν, απλώνεται, για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιείται πορώδες σκυρόδεμα ως υλικό τοιχώματος. Το κουτί μπορεί να κατασκευαστεί από αυτοσχέδια υλικά ή να χρησιμοποιηθεί ένας αυλακωτός ή γαλβανισμένος σωλήνας ως αεραγωγός. Τα πλαστικά ανάλογα για το ατμόλουτρο δεν λειτουργούν - πρέπει να εξετάσετε τη θερμοκρασία στην οποία θερμαίνεται ο χώρος.

Ο ανεμιστήρας στο λουτρό χρησιμοποιείται τόσο για την εισροή όσο και για την εξάτμιση. Θεωρείται βέλτιστο να χρησιμοποιείται μόνο σε μια κατεύθυνση - για εισροή ή αφαίρεση των αέριων μαζών. Πρέπει να αγοράσετε μια ανθεκτική στη θερμότητα συσκευή, ειδικά σχεδιασμένη για μπάνια και σάουνες με IP 44 και άνω. Μην ξεχάσετε τις ιδιαιτερότητες του δωματίου - υπάρχει πολύ ατμός και υψηλή θερμοκρασία.

Τα αναλώσιμα χρησιμοποιούνται για τοποθέτηση για τη στερέωση αεραγωγών, για την τοποθέτηση αγωγών αερισμού και την εγκατάσταση βαλβίδων, ανεμιστήρων. Για την αποτελεσματική χρήση του συστήματος εξαερισμού απαιτείται υγρόμετρο και θερμόμετρο.

Εάν υπάρχει μηχανικός αερισμός με τη χρήση της τεχνολογίας κλιματισμού, υπάρχει ενσωματωμένος αισθητήρας θερμοκρασίας και έλεγχος στάθμης υγρασίας. Με βάση πραγματικούς δείκτες συσκευών, το σύστημα εκκινεί τον ανεμιστήρα εξαγωγής ή ανοίγει τη βαλβίδα παροχής.

Ο σωστά τοποθετημένος αερισμός εξασφαλίζει μια άνετη διαμονή σε όλους τους χώρους του λουτρού, που δεν επισκιάζεται από οσμές και σταγόνες νερού, ρέει κάτω από τους τοίχους και πέφτει πάνω από το κολάρο από την οροφή.

Μια άλλη σημαντική προϋπόθεση για μεγάλη διάρκεια ζωής είναι η έγκαιρη και πλήρης ξήρανση μετά τη χρήση. Είναι από την εφαρμογή αυτού του στοιχείου που εξαρτάται από το πόσο χρόνο θα διαρκέσει το λουτρό και αν η αντικατάσταση των αποσυνδεδεμένων σανίδων θα απαιτηθεί για τα επόμενα 3-5 χρόνια.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Αποτελεσματικά σχέδια για την οργάνωση του εξαερισμού στην ατμόλουτρο:

Παραλλαγές της συσκευής εξαερισμού στο νέο μπάνιο:

Σε ξεχωριστό λουτρό, πραγματοποιείται ο εξαερισμός όλων των εσωτερικών χώρων και μια σοφίτα. Επίσης στο ίδρυμα υπάρχουν μερικοί αέριοι, και για να βελτιωθεί η ανταλλαγή αέρα μεταξύ της θέρμανσης και του χώρου ανάπαυσης χρησιμοποιείται ένας ανεμιστήρας - όλα αυτά φαίνονται στο βίντεο:

Η έλλειψη αεραγωγών στο λουτρό μπορεί να μετατραπεί σε δαπανηρά προβλήματα:

Για την ορθολογική και μακροχρόνια χρήση του λουτρού, είναι σημαντικό να εξοπλιστείτε σωστά το σύστημα εξαερισμού. Είναι απαραίτητο να επιλέξετε την καταλληλότερη επιλογή, κατάλληλη για συγκεκριμένες συνθήκες, ικανή να παρέχει καθαρό αέρα και απομάκρυνση του απαιτούμενου όγκου. Εάν σε ένα μη λουτρό εργασίας είναι ξηρό, αλλά σε θερμό άνετα και τίποτα δεν στάζει στο κεφάλι, τότε το έργο του εξαερισμού διαχειρίζεται πολύ καλά.

Πώς να φτιάξετε μια κουκούλα σε ένα μπάνιο - Σχεδιασμός και εγκατάσταση του εξαερισμού

Ο ατμός χρησιμοποιείται στο λουτρό πιο έντονα, διότι αυξάνει συνεχώς το επίπεδο υγρασίας και θερμοκρασίας. Για να διασφαλίσετε ότι ο αέρας σε αυτό το δωμάτιο δεν παραμένει στάσιμος και οι επιφάνειες δεν αναπτύσσονται μύκητες και μούχλα, πρέπει να προσέξετε να εξασφαλίσετε καλό εξαερισμό. Σε αυτό το άρθρο, λεπτομέρεια, με φωτογραφίες και υλικό βίντεο, θα μιλήσουμε για το πώς να κάνει το απόσπασμα στο μπάνιο με διαδικασίες μπάνιο δεν ήταν μόνο χρήσιμη αλλά και ευχάριστη.

Γιατί είναι ένα εκχύλισμα σε ένα λουτρό

Σε παραδοσιακές ξύλινες καμπίνες, κατανεμημένες στα χωριά και προοριζόμενες για δικές τους ανάγκες, κατά κανόνα, δεν έγιναν ανοίγματα εξαερισμού. Το γεγονός είναι ότι ένα τέτοιο λουτρό αερίζεται φυσικά μέσα από τις ρωγμές στην πόρτα, τα παράθυρα ή το πάτωμα και δεν χρησιμοποιείται πολύ έντονα.

Αλλά στην περίπτωση των μεγάλων δωματίων, ειδικά αν είναι κατασκευασμένα από τούβλα, πρέπει να φροντίσετε τον εξαναγκασμένο εξαερισμό του ατμού.

Η κουκούλα εξυπηρετεί για τέτοιους σκοπούς:

 • αντικατάσταση του αέρα μέσα στο ατμόλουτρο και απόσυρση διοξειδίου του άνθρακα, ειδικά εάν η σάουνα χρησιμοποιείται αρκετές φορές στη σειρά.
 • στεγνώνοντας το δωμάτιο, αφαιρώντας την υπερβολική υγρασία, έτσι ώστε να μην σχηματίζεται μούχλα, και δεν εμφανίζεται μούχλα.
 • η σωστή κυκλοφορία του θερμού αέρα μέσα στο ατμόλουτρο, η οποία εμποδίζει τη στασιμότητα.

Εάν κάνετε την εγκατάσταση του εξαερισμού στο μπάνιο με τα χέρια σας, προσπαθήστε να λάβετε υπόψη όλες τις αποχρώσεις, έτσι ώστε να μην υπάρχουν τέτοια φαινόμενα όπως:

 • μείωση της θερμοκρασίας κατά τη χρήση του ατμού.
 • λανθασμένη κατανομή του αέρα - σύμφωνα με τους κανόνες, το ψυχρότερο στρώμα αέρα βρίσκεται στο κάτω μέρος.
 • συσσώρευση διοξειδίου του άνθρακα και καθαρού αέρα.

Ο σχεδιασμός της κουκούλας στο ατμόλουτρο

Το σχέδιο της κουκούλας στο λουτρό αναπτύσσεται στο στάδιο της διάταξης του ατμού. Σύμφωνα με αυτό, ο εξαερισμός εγκαθίσταται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κατασκευής. Αλλά στο τέλος της κατασκευής των λουτρών mount κουκούλα στο διπλό με τα χέρια τους θα είναι αρκετά δύσκολο, διότι η ανάγκη να prodelyvat επιπλέον τρύπα, ενώ υπάρχει κίνδυνος να βλάψει τον τοίχο.

Το σχέδιο αερισμού στο ατμόλουτρο με τα χέρια του έχει ως εξής:

 1. Στο κάτω μέρος του λουτρού, στον τοίχο ή στο δάπεδο, έχετε μια τρύπα για καθαρό αέρα.
 2. Στην αντίθετη πλευρά του ατμού στο πάνω μέρος των τοίχων, όπου συλλέγεται ο θερμός αέρας, βγάζετε μια έξοδο. Ωστόσο, πολύ κοντά στην οροφή δεν πρέπει να τοποθετηθεί έτσι ώστε η σάουνα να μην κρυώσει πολύ γρήγορα.

Πολύ συχνά στο ατμόλουτρο, είναι τοποθετημένα δύο παράθυρα εξάτμισης, το ένα πάνω από το άλλο σε απόσταση 1 m, τα οποία συνδέουν με ένα κυματοειδές σωλήνα. Έτσι, είναι δυνατόν να ελέγχεται η εκροή αέρα από το λουτρό. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της θέρμανσης του φούρνου στο ατμόλουτρο, αφήστε τα παράθυρα εισόδου και κάτω ανοίγματα να ανοίξουν. Και όταν χρειάζεται να στεγνώσετε το ατμόλουτρο, ανοίξτε τους αποσβεστήρες και στο επάνω παράθυρο εξαερισμού.

Μια εναλλακτική λύση στο πρόβλημα του πώς να σχεδιάσετε μια κουκούλα σε ένα λουτρό μπορεί να είναι η εγκατάσταση ενός μηχανικού συστήματος εξαερισμού. Αναγκάζει τον αέρα να κυκλοφορήσει δυναμικά στο δωμάτιο και μερικά αναβαθμισμένα μοντέλα, εάν είναι απαραίτητο, ανοίγουν οι ίδιοι τα κενά εξαερισμού και η θέση τους δεν είναι ιδιαίτερα σημαντική. Επιπλέον, οι μηχανικοί σας επιτρέπουν να προσαρμόσετε τις ατέλειες του φυσικού αερισμού του ατμού.

Υπάρχουν μερικά πρότυπα σχέδια για την οργάνωση της κουκούλας στο μπάνιο με τα χέρια τους. Η διαφορά τους έγκειται κυρίως στη θέση των παραθύρων εξαερισμού.

Πώς να κάνετε αερισμό στο ατμόλουτρο

Μεταξύ των τρόπων με τους οποίους μπορείτε να δημιουργήσετε μια κουκούλα στο μπάνιο με τα χέρια σας, προτείνουμε να εξετάσετε τις πιο αποδεκτές επιλογές για να κάνετε στο σπίτι τις φυσικές και τεχνητές εξαερισμού.

Επιλογή 1

Αυτή είναι η πιο κοινή μέθοδος αερισμού, η οποία παρέχει μία είσοδο και δύο ανοίγματα εξόδου. Στα 30 εκατοστά από το πάτωμα ακριβώς πίσω από τη σόμπα στον τοίχο κάνουν μια είσοδο. Τα παράθυρα εξόδου συνδέονται με ξύλινο κουτί με ενσωματωμένο κυματοειδές σωλήνα μήκους 1 m και εξοπλισμένο με βύσματα. Επιπλέον, γρίλιες τοποθετούνται στα παράθυρα εξαερισμού για να αποτρέψουν την είσοδο εντόμων ή τρωκτικών στο λουτρό.

Αυτός ο τύπος εξαερισμού χρησιμοποιείται συχνότερα για μικρά ιδιωτικά λουτρά.

Επιλογή 2

Οι διαδρομές εξαερισμού μπορούν να τοποθετηθούν στο ίδιο επίπεδο. Αυτή η έκδοση του εξαερισμού περιλαμβάνει την κατασκευή μιας εισόδου 30 cm από το δάπεδο πίσω από τη σόμπα. Και το παράθυρο εξάτμισης πρέπει να είναι εξοπλισμένο με ανεμιστήρα που τραβά έξω το διοξείδιο του άνθρακα.

Επιλογή 3

Σύμφωνα με αυτό το σχήμα, δύο τρύπες κόβονται μέσα από το ατμόλουτρο. Η είσοδος κόβεται σε απόσταση 0,5 m πάνω από τη σόμπα και η έξοδος εξαερισμού βρίσκεται στο κάτω μέρος, 20 cm από το δάπεδο. Για εμφύσηση εξαναγκασμένου αέρα, εγκαταστήστε ανεμιστήρα.

Επιλογή 4

Εάν λουτρά σχεδιασμός παρέχει μόνο ένα τοίχωμα το οποίο πηγαίνει απευθείας στο δρόμο, τότε το κύκλωμα αναλαμβάνει συσκευή αερισμού δύο διόδους τοποθετημένα σε ένα τοίχωμα απέναντι από τον κλίβανο. Στο κάτω παράθυρο 30 cm από το δάπεδο έρχεται φρέσκο ​​δροσερό αέρα, η οποία, βυθίζοντας σε έναν κλίβανο και θερμαίνεται σταδιακά ανεβαίνει και εξέρχεται διαμέσου της θύρας εξόδου προς τα έξω. Η οπή εξάτμισης βρίσκεται 30 cm από την οροφή και τοποθετήστε έναν ανεμιστήρα σε αυτό για καλή κυκλοφορία αέρα.

Επιλογή 5

καθεστώς εξαερισμός πάτωμα είναι χρήσιμη στο λουτρό, αν το ζεύγος είναι διευθετημένο ξύλινο πάτωμα με ανοίγματα μεταξύ των σανίδων και τον υπόγειο. Σε αυτή την περίπτωση, ένα παράθυρο για ροή αέρα τοποθετείται πίσω από τον κλίβανο. Καθώς ο αέρας ψύξης χαμηλώνεται κάτω και έξω διαμέσου της σχισμής στο υπόγειο, και από εκεί - προς τα έξω μέσω του εξαερισμού κατά τη διάρκεια της πρίζα συζευγμένο στο σωλήνα για τον εξαερισμό της στέγης.

Επιλογή 6

Τέλος, ο αγωγός εξαερισμού για την εκκένωση του αέρα εξαγωγής μπορεί να είναι μια κοιλότητα τέφρας στο φούρνο, εάν βρίσκεται σε ένα ατμόλουτρο. Το μόνο που πρέπει να γίνει είναι να εξασφαλιστεί η ροή του αέρα, κόβοντας μέσα στον τοίχο μπροστά από τον κλίβανο ένα ειδικό κενό.

Μέθοδος τοποθέτησης της κουκούλας

Η σωστή οργάνωση της κουκούλας στο μπάνιο προϋποθέτει την τήρηση ορισμένων αρχών:

 • στο λουτρό που είναι προσαρτημένο στο σπίτι, ο αέρας πρέπει να ρέει προς την κατεύθυνση από τα καθιστικά έως το ατμόλουτρο.
 • Η εξαεριστήρας για την έξοδο αέρα πρέπει να συνδέεται με ένα σωλήνα που εξέρχεται προς τα έξω πάνω από την οροφή του λουτρού.
 • κάτω από το ανώτατο όριο για να εξοπλίσει το εγκεφαλικό επεισόδιο δεν συνιστάται, έτσι ώστε το σχέδιο δεν εμπίπτει στους ανθρώπους που ανεβαίνουν.

Έτσι, εάν εξετάσουμε τη διαδικασία της συσκευής εξαερισμού στο σύνολό της, περιλαμβάνει διάφορα στάδια:

 • Κατ 'αρχάς, τοποθετήστε τις θέσεις για τις διόδους εξαερισμού και τα κομμένα ανοίγματα με διάμετρο 10-20 cm.
 • Περαιτέρω στα παράθυρα τοποθετούνται μεταλλικά, ξύλινα ή πλαστικά κουτιά.
 • Εάν είναι απαραίτητο, ένας αναπνευστήρας για αναγκαστική εμφύσηση συναρμολογείται στη θυρίδα εξάτμισης. Και ο ηλεκτρικός εξοπλισμός για τα λουτρά πρέπει να είναι ανθεκτικά στη θερμότητα και, με την κατηγορία ασφαλείας IP-44 (διαβάστε επίσης: «Ποια είναι η ανάγκη για ένα καλώδιο ανθεκτικό θερμοκρασία λουτρού και πώς να το εγκαταστήσετε»).
 • Κλείστε τα σχάρες αερισμού και τα βύσματα.
 • Ένας σωλήνας συνδέεται στην έξοδο και βγαίνει στην οροφή.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι ο αέρας δεν πρέπει μόνο να ενημερώνεται, αλλά να κυκλοφορεί ελεύθερα πάνω από το πάτωμα. Για το σκοπό αυτό, στην οροφή του λουτρού στους αντίθετους τοίχους κόβονται μικρά παράθυρα με ράβδους για προστασία από τα τρωκτικά.

Παρατηρώντας αυτές τις οδηγίες, μπορείτε να αναλάβετε με ασφάλεια τη διάταξη της κουκούλας στο λουτρό έτσι ώστε η παραμονή στο ατμόλουτρο να φέρει μόνο ευχαρίστηση.

Μπάνια, σάουνες και πισίνες

Ένα ποιοτικό σύστημα αερισμού αποτελεί βασικό στοιχείο του ατμού. Απουσία ή εσφαλμένη οργάνωση αερισμού στο λουτρό - επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Το σωστά εξοπλισμένο σύστημα θα προστατεύει τους ανθρώπους από το μονοξείδιο του άνθρακα και θα βελτιώνει την άνεση της διαμονής σε εσωτερικούς χώρους. Από τα χαρακτηριστικά και την τεχνολογία της τοποθέτησης του συστήματος εξαερισμού στο μπάνιο θα μιλήσουμε περισσότερο.

Πίνακας περιεχομένων:

Χαρακτηριστικά του κατάλληλου εξαερισμού για το δωμάτιο ατμού

Ο σωστός εξαερισμός στο λουτρό εκτελεί πολλές λειτουργίες ταυτόχρονα:

 • παρέχει το δωμάτιο με οξυγόνο.
 • βελτιώνει την άνεση της διαμονής σε μια θερμότητα.
 • απομακρύνει το μονοξείδιο του άνθρακα.
 • είναι οικονομικά εφικτό να ξοδεύετε καυσόξυλα.
 • κατανέμει ομοιόμορφα τη ροή του αέρα.
 • προστατεύει το κτίριο από το σχηματισμό μούχλας ή μύκητα.

Η βέλτιστη έκδοση του εξαερισμού στο μπάνιο είναι η παροχή και η εξάτμιση. Για τους σκοπούς αυτούς, φροντίστε:

 • άνοιγμα εισροής - μέσω αυτών είναι οργανωμένη η εισροή καθαρού αέρα στο ατμόλουτρο, έχει εγκατασταθεί ανεμιστήρας με σωλήνα εξαερισμού, παρέχεται επιπλέον παροχή αέρα από ανοιχτά παράθυρα ή από την πόρτα.
 • καυσαερίων - απομάκρυνση θερμού αέρα από το δωμάτιο, μέσω του κλιβάνου, φυσητήρες ή συσκευές που βελτιώνουν την πρόσφυση.

Διάφορες μέθοδοι χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση του συστήματος παροχής και εξάτμισης του εξαερισμού. Σας προσφέρουμε να εξοικειωθείτε με ένα από τα πιο αποτελεσματικά συστήματα εξαερισμού:

1. Τα ανοίγματα τροφοδοσίας βρίσκονται στο κάτω μέρος του δωματίου, δίπλα στον κλίβανο.

2. Οι οπές εξάτμισης είναι ακριβώς στην αντίθετη πλευρά από την κορυφή. Είναι δυνατή η τοποθέτηση δύο τρυπών ταυτόχρονα για καλύτερο έλεγχο του αέρα.

3. Το ύψος του ανοίγματος εξαγωγής καθορίζει το επίπεδο ώσης. Με ένα μικρό άνοιγμα εξαερισμού, ενισχύστε περαιτέρω το σύστημα με ένα σωλήνα εξαερισμού.

4. Μέσω ειδικών αποσβεστήρων εξασφαλίζεται ο έλεγχος της παροχής αέρα από το δωμάτιο.

5. Ο αέρας στο ατμόλουτρο ανανεώνεται κάθε 2-3 ώρες.

Επιπλέον, οι μεμονωμένες παράμετροι του συστήματος εξαερισμού καθορίζονται από τον τύπο του δωματίου, την επιλογή του λουτρού. Για παράδειγμα, σε ένα ρωσικό λουτρό, ο περιοδικός αερισμός θα βοηθήσει στην ανανέωση του αέρα. Επιπλέον, λαμβάνεται υπόψη το μέγεθος και η θέση του συγκροτήματος κλιβάνου, σε σχέση με αυτή την παράμετρο, οργανώνονται δύο τύποι εξαερισμού.

Πώς να κάνετε τον εξαερισμό σε μια θερμότητα με ξεχωριστό φούρνο

Προσφέρουμε μια παραλλαγή της οργάνωσης του εξαερισμού στη θερμότητα, ο φούρνος του οποίου βρίσκεται στο επόμενο δωμάτιο. Αυτό το πρόγραμμα είναι δημοφιλές στα συνηθισμένα ρωσικά λουτρά. Για να αφαιρέσετε τον κλίβανο σε ένα διπλανό δωμάτιο, χρησιμοποιήστε μια σήραγγα κλιβάνου. Μεταξύ των πλεονεκτημάτων μιας τέτοιας διάταξης του κλιβάνου είναι:

 • δεν υπάρχουν συντρίμμια στη θερμότητα.
 • Η πόρτα στο δωμάτιο ανοίγει μόνο στην είσοδο.
 • Η δυνατότητα τοποθέτησης γυαλιού ανθεκτικής στη θερμότητα για να θαυμάσετε μια ανοιχτή φλόγα.

Χρησιμοποιούνται δύο μέθοδοι για την τοποθέτηση εισόδων αέρα σε ένα δωμάτιο:

1. Διάταξη του αγωγού εξαερισμού στον υπόγειο χώρο. Αφαιρώντας το μπροστά από τον φούρνο, τοποθετώντας γρίλιες εξαερισμού στο κανάλι.

2. Αγωγός εξαερισμού δαπέδου.

Στον απέναντι τοίχο, τοποθετήστε την κουκούλα διαγώνια σε σχέση με τη θύρα τροφοδοσίας.

Η κύρια ποιότητα της οργάνωσης του κατάλληλου εξαερισμού - οι οπές εισόδου στην περιοχή πρέπει να συμπίπτουν με την εξάτμιση.

Σχέδιο εξαερισμού σε μια θερμότητα με ένα φούρνο μέσα στο δωμάτιο

Εάν η σόμπα είναι απευθείας στο ατμόλουτρο, η οργάνωση αερισμού είναι διαφορετική. Σε αυτή την περίπτωση, οι ροές αέρα μέσα από την κοιλότητα τέφρας επιλύουν το ζήτημα με φυσικό εξαερισμό. Αυτή η μέθοδος είναι κατάλληλη σε περίπτωση που η φωτιά στον κλίβανο είναι συνεχώς.

Αν η καμινάδα δεν βρίσκεται στο λουτρό και ο φούρνος είναι βραχυπρόθεσμα, χρησιμοποιείται ένα πιο εξελιγμένο σύστημα εξαερισμού. Ελέγξτε την τεχνολογία του συστήματος εξαερισμού στο ατμόλουτρο:

1. Κατασκευάστε ένα ειδικό βάθρο τούβλου στο οποίο είναι εγκατεστημένος ο κλίβανος. Με τη βοήθειά του, παρέχεται ένας αγωγός αέρα στον κλίβανο.

2. Lay τα άκρα, να χτίσει ένα άλλο κουτί από τούβλα. Ως αποτέλεσμα, η πρώτη δομή είναι εγκατεστημένη στην κορυφή του καναλιού του κλιβάνου, και η δεύτερη - στην πόρτα ατμού.

3. Στον τοίχο που βρίσκεται δίπλα στο συνηθισμένο δωμάτιο, χτίστε τις πόρτες στις θέσεις διέλευσης της τοιχοποιίας. Ζεσταίνουν το επόμενο δωμάτιο, αν είναι απαραίτητο.

4. Ο φούρνος είναι εγκατεστημένος στο βάθρο, είναι δυνατόν να το τοποθετήσετε σε μια γωνία ή σε πίνακες χάλυβα. Πραγματοποιήστε την παράδοση του κλιβάνου με τούβλο, τοποθετήστε μια τούβλο με δύο βαλβίδες μεταφοράς.

5. Το σύστημα αερισμού εξαγωγής λειτουργεί λόγω του φούρνου κλιβάνου.

Η σωστή εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού βασίζεται στη σωστή ρύθμιση του συστήματος εξαερισμού. Γενικοί κανόνες για τον έλεγχο του συστήματος εξαερισμού:

 • στην αρχή του φούρνου κλιβάνου όλα τα ανοίγματα και οι βαλβίδες εξαγωγής και εξαγωγής είναι κλειστές.
 • Περιμένετε να αυξηθεί η θερμοκρασία και στη συνέχεια να ρυθμίσετε τις εγκοπές εξαερισμού.
 • εάν είναι απαραίτητο, για να αυξήσετε τον όγκο του οξυγόνου στο δωμάτιο, ανοίξτε την τρύπα εισροής.
 • μετά την ολοκλήρωση της εργασίας, ανοίξτε το φύλλο, για καλύτερο αερισμό του ατμού.

Φωτογραφία ατμού αερισμού:

Για να καθορίσετε τη θερμοκρασία και την υγρασία στο δωμάτιο, χρησιμοποιήστε ειδικές συσκευές. Το θερμόμετρο αλκοόλ ή ηλεκτρικού τύπου θα σας βοηθήσει να μετρήσετε τη θερμοκρασία. Λάβετε υπόψη ότι η χρήση της επιλογής υδραργύρου απαγορεύεται αυστηρά. Για να καθορίσετε το επίπεδο υγρασίας, χρησιμοποιήστε ένα υγρόμετρο.

Η αρχή της λειτουργίας του συστήματος εξαερισμού βασίζεται σε τέτοιους παράγοντες:

 • η τήξη του φούρνου, η βαθμιαία θέρμανση του αέρα και η έξοδος του από την πόρτα μεταφοράς,
 • Η κάτω πόρτα παραμένει ανοιχτή μέχρι να θερμανθεί πλήρως ο κλίβανος.
 • κλείστε την πόρτα από το κάτω μέρος και δουλέψτε με την ανώτερη θυρίδα.
 • κατά τη διαδικασία της αιώρησης, ανοίγει μόνο το λάκκο τέφρας που είναι εγκατεστημένο στο κουτί.
 • μετά τη χρήση του ατμού για το σκοπό αυτό, αερίστε καλά το δωμάτιο.

Η συσκευή αερισμού σε μια θερμότητα με τα ίδια χέρια

Οι κύριες λειτουργίες του συστήματος εξαερισμού στη σάουνα:

 • παροχή αέρα κατά τη διάρκεια των διαδικασιών κολύμβησης ·
 • υψηλής ποιότητας ξήρανση του δωματίου.

Το σύστημα αερισμού στο λουτρό δεν πρέπει:

 • να παραβιάζουν τη θερμοκρασία του δωματίου, κατά τη διάρκεια των διαδικασιών λουτρού.
 • για να διαχωρίσετε τις ροές της θερμοκρασίας, δηλαδή, ο ψυχρός αέρας είναι πιο κοντά στο δάπεδο, και ζεστό - από πάνω?
 • αφαιρέστε τον ανεπεξέργαστο αέρα από το ατμόλουτρο.

Επιπλέον, η έλλειψη εξαερισμού οδηγεί στην εμφάνιση δυσάρεστου αέρα στο δωμάτιο, το σχηματισμό μούχλας και μύκητα, επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία.

Ας ξεχωρίσουμε τρεις βασικούς τύπους εξαερισμού στην ατμόλουτρο:

 • Η φυσική επιλογή - η παροχή ροής αέρα μέσω της διαφοράς πίεσης.
 • μηχανική επιλογή - παροχή αέρα μέσω ειδικών μηχανισμών, κατά τη μέτρηση αυτών των χαρακτηριστικών με όργανα ·
 • συνδυασμένη έκδοση - η δημιουργία τεχνητής πίεσης από ανεμιστήρες και απορροφητήρες.

Στο δωμάτιο διακρίνονται δύο τύποι αεροπορικών μεταφορών: προμήθεια και εξάτμιση. Για τους σκοπούς αυτούς, εγκαθίσταται μια οπή, τοποθετημένη διαγώνια, σε σχέση με την παροχή.

Δεν συνιστάται η τοποθέτηση εξαερισμού σε μια θερμοκήπια στην οροφή, αυτό το σύστημα εξαερισμού αυξάνει τον χρόνο προθέρμανσης του δωματίου. Είναι λογικό να εγκαταστήσετε μια κουκούλα κάτω από την οροφή, επιπλέον εξοπλισμένη με ένα αποσβεστήρα πάνω του, για να ρυθμίσετε το βύθισμα.

Επιπλέον, παρέχετε ένα αεριζόμενο πάτωμα στο μπάνιο. Έτσι, ο χρόνος της επένδυσης δαπέδου αυξάνεται, καθώς βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το νερό. Συστάσεις για τη διευθέτηση του αερισμού του δαπέδου:

1. Κατά τη διαδικασία της εγκατάστασης της θεμελίωσης θεμέλια, εξασφαλίστε τον αερισμό των δαπέδων, κατασκευάστε εξαερισμό από το υπόγειο.

2. Στους αντίθετους τοίχους, εγκαταστήστε τρύπες αερισμού που παρέχουν ροή αέρα. Τοποθετήστε τις γρίλιες πάνω τους για να αποτρέψετε την είσοδο των τρωκτικών.

3. Η στάθμη του δαπέδου πρέπει να είναι ελαφρώς υψηλότερη από τη θέση που βρίσκεται το φρεάτιο. Έτσι, θα λειτουργήσει ως κουκούλα.

4. Εγκαταστήστε ξύλινες σανίδες με ένα μικρό κενό, τουλάχιστον μισό εκατοστό.

5. Αφού κάνετε τις διαδικασίες λουτρού, αερίστε καλά το δωμάτιο και στεγνώστε τα δάπεδα.

Ένας άλλος τρόπος να οργανωθεί ένα σύστημα εξαερισμού στο μπάνιο - "Από Basta." Σε αυτή την περίπτωση, φρέσκο ​​αέρα εισέρχεται στο δωμάτιο από την περιοχή αποθήκευσης, και τα καυσαέρια από την τρύπα κοντά στην πόρτα. Για τους σκοπούς αυτούς, να χτίσουν έναν αγωγό εξαγωγής από ξύλο, μέσα του είναι επενδεδυμένο με αλουμινόχαρτο.

Κάτω από το πάτωμα, δημιουργήστε έναν αγωγό εξαερισμού, δίπλα στο μεταλλικό φύλλο, εμποδίζοντας την είσοδο θερμότητας μέσα σε αυτό. Το μέγεθος της δομής δεν πρέπει να υπερβαίνει το είκοσι τοις εκατό. Η ρύθμιση της εισροής φρέσκου αέρα μέσω ενός τέτοιου συστήματος είναι πολύ απλή. Αρκεί να ανοίξετε την οπή και ένα λάκκο τέφρας. Επιπροσθέτως, είναι δυνατόν να αποφευχθεί η συσσώρευση δυσάρεστης οσμής στη θερμότητα. Αυτή η μέθοδος οργάνωσης του εξαερισμού είναι κατάλληλη στην περίπτωση που ο κλίβανος βρίσκεται ακριβώς στο δωμάτιο ατμού.

Τρόποι να οργανωθεί ο εξαερισμός στο ατμόλουτρο

Προσφέρουμε τα πέντε πιο δημοφιλή συστήματα εξαερισμού στο ατμόλουτρο:

Δημιουργήστε ένα άνοιγμα εισόδου κάτω από τον κλίβανο σε απόσταση 50 μέτρων από ένα πάτωμα και στοχεύστε - από το αντίθετο μέρος σε απόσταση τριάντα εκατοστών από το ανώτατο όριο. Η αναγκαστική κίνηση των αέριων μαζών παρέχεται από τον ανεμιστήρα. Έτσι, είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί η ομαλή θέρμανση του αέρα. Το ύψος της πρώτης οπής ρυθμίζει την έλξη του φυσικού βυθίσματος.

Δύο τρύπες αερισμού τοποθετούνται σε ένα τοίχο, πάντα απέναντι από τον κλίβανο. Η είσοδος τοποθετείται σε απόσταση τριάντα εκατοστών από το δάπεδο και η έξοδος είναι τριάντα εκατοστά από την οροφή. Τοποθετήστε τον ανεμιστήρα στην πρίζα, ο δροσερός αέρας, μπαίνοντας στο δωμάτιο, συγκρούεται με το φούρνο, θερμαίνεται και εξέρχεται.

Τοποθετήστε την είσοδο πίσω από το φούρνο, περίπου είκοσι εκατοστά από το πάτωμα. Η είσοδος είναι εγκατεστημένη στο ίδιο ύψος, μόνο κοντά στην οροφή του αντίθετου τοίχου. Στη δεύτερη οπή τοποθετήστε την κουκούλα. Η αρχή λειτουργίας του συστήματος βασίζεται στην είσοδο ψυχρού αέρα στο ατμόλουτρο, που διέρχεται από τον κλίβανο και τραβάει έξω από τη δεύτερη οπή.

Αυτή η μέθοδος αφορά ένα ατμόλουτρο με δάπεδο στο οποίο υπάρχουν ανοίγματα για αποστράγγιση νερού. Η είσοδος είναι εγκατεστημένη πίσω από τον κλίβανο και η έξοδος είναι ένας σωλήνας αποστράγγισης μέσω του οποίου ο αέρας εκκενώνεται έξω.

Είναι πραγματικό για ένα μπάνιο με μια σόμπα που λειτουργεί συνεχώς. Η οπή εισόδου είναι διατεταγμένη απέναντι από τη σόμπα και η καπνοδόχος με την καμινάδα χρησιμεύει ως έξοδος

Αν είναι απαραίτητο να αυξηθεί η θερμοκρασία στο ατμόλουτρο, αρκεί να κλείσετε όλα τα βύσματα. Μετά τις διαδικασίες λουτρού, αφαιρούνται. Αυτά τα συστήματα εξαερισμού μπορούν να οργανωθούν πλήρως ανεξάρτητα, χωρίς την αγορά δαπανηρών συσκευών και επενδύσεων σε ειδικά υλικά.

Πώς να ατμοποιήσετε το ατμόλουτρο με τα χέρια σας

Η θερμομόνωση με ατμό επιτρέπει τη διατήρηση της βέλτιστης θερμοκρασίας χώρου. Δημιουργήστε ένα υψηλής ποιότητας φράγμα ατμών θα βοηθήσει ειδικά υλικά με τη μορφή ατμών-στεγανές ταινίες, μόνωση και στεγανοποίηση. Η μεμβράνη προστατεύει τη μόνωση από τη διείσδυση υδρατμών, ενώ δεν διέρχεται από την υγρασία που βρίσκεται στον ζεστό αέρα.

Ο ποιοτικός εξοπλισμένος φραγμός ατμού και το σύστημα εξαερισμού αυξάνουν τη διάρκεια ζωής των χώρων και την εξωτερική τους διακόσμηση. Καθώς ο θερμός αέρας ανεβαίνει στην κορυφή, πάνω απ 'όλα, μονώστε με ατμό την οροφή.

Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιήστε λακί, σανίδες πάχους περίπου 6 εκ. Πάνω, καλύπτουν αλουμινόχαρτο, χαρτόνι με αυξημένη πυκνότητα ή χαρτί κεριού εμποτισμένο με λιναρόσπορο. Αφού στερεωθεί ένα από αυτά τα υλικά, το ανώτατο όριο είναι πηλό και μονωμένο.

Επιπλέον, η τραπεζοειδής σανίδα θα βοηθήσει στην εξάτμιση της οροφής. Στις σανίδες εμποτίζεται με χαρτόνι από λιναρόσπορο, το οποίο είναι περαιτέρω επενδεδυμένο με ξύλινη επένδυση.

Οι πλάκες από διογκωμένο πολυστυρόλιο - μια σύγχρονη αντικατάσταση για μαλακό πηλό, χαρακτηρίζονται από καλή θερμομόνωση και χαρακτηριστικά απόδοσης.

Ως υλικά φραγμού ατμών για τους τοίχους του ατμού χρησιμοποιήστε:

 • ruberoid;
 • φύλλο αλουμινίου;
 • περγαμηνή ·
 • μεμβράνη με βάση το πολυαιθυλένιο.

Το περγαμόντο και το σκεπές σκεπής χρησιμοποιούνται σπάνια για τη θερμομόνωση των ατμογεννητριών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι με ισχυρή θέρμανση, απελευθερώνουν τοξικές ουσίες και δυσάρεστες οσμές. Ο χώρος ατμού είναι μονωμένος με ατμό με ειδικά υλικά από φύλλο αλουμινίου. Υπάρχουν συνδυασμένες μέθοδοι ατμού και θερμομόνωσης. Για παράδειγμα, NPP πολυπροπύλιο, μεταξύ των πλεονεκτημάτων μας σημειώνουμε:

 • εξαιρετική αντοχή στην υγρασία.
 • αντοχή στις αυξανόμενες θερμοκρασίες.
 • Η πολυστρωματική επίστρωση εμποδίζει την ανάπτυξη μούχλας και μύκητα.
 • συνδυασμένη μόνωση θερμότητας και ατμού.

Επιπροσθέτως, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ένα φράγμα ατμού με κύλινδρο με τη μορφή φύλλων κυλίνδρου ή πλακών από υαλοβάμβακα. Για τη στεγανοποίηση των αρμών μεταξύ των υλικών φραγμού ατμών, χρησιμοποιήστε ταινία αλουμινίου.

Οι πλάκες τοποθετούνται στην οροφή με ένα μικρό κενό αποζημίωσης 20 mm. Έτσι, η επίδραση της υγρασίας στις περιοχές αυτές μειώνεται. Λάβετε υπόψη ότι το φράγμα υδρατμών στη θέρμη θα πρέπει να κρυφτεί αξιόπιστα πίσω από το βασικό υλικό φινιρίσματος και ένα σύστημα εξαερισμού ποιότητας είναι το συμπλήρωμα του.

Χρειάζεστε μια κουκούλα στο μπάνιο; Πώς να το κάνετε σωστά με τα χέρια σας, ποια είναι τα χαρακτηριστικά του ατμού και του χώρου πλύσης; Τι μπορώ να μην ασχοληθώ;

Ο ιστότοπός μας έχει ήδη μια μεγάλη εικόνα της συσκευής για τον εξαερισμό του μπάνιου, οπότε τώρα αξίζει να μιλάμε για την κουκούλα στο μπάνιο: για το πώς είναι διευθετημένο, πώς λειτουργεί και πώς να το κάνετε μόνοι σας.

Απόσπασμα στο μπάνιο: ανάλογα με το είδος του λουτρού

Τα λουτρά είναι κατασκευασμένα από μια ποικιλία υλικών, καθένα από τα οποία έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Αυτό επηρεάζει τα συστήματα εξαερισμού, τα οποία έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες σε κάθε περίπτωση. Θα μιλήσουμε για τις διαφορές τους όσον αφορά την οργάνωση παρακάτω.

Κουκούλα στη σάουνα

Μια σάουνα ή ένα φινλανδικό λουτρό διαφέρει από ένα ρωσικό με μια μικρή ποσότητα ατμού (αυτό είναι σχεδόν ένα στεγνό λουτρό) και μια υψηλή θερμοκρασία (η οποία μπορεί να φτάσει τους 130 βαθμούς!). Κατά τη διάρκεια της παραμονής στη σάουνα υπάρχει ένας σαφής κανόνας σχετικά με τον αερισμό: ο αέρας πρέπει να κυμαίνεται τουλάχιστον 6-8 φορές την ώρα. Και αυτό απαιτεί καλή έλεγχο της ροής του αέρα, αντικαθιστώντας τον αέρα εξαγωγής φρέσκο ​​λιγότερο από κάθε 10 λεπτά.

Η ιδανική επιλογή για σάουνα, όπως ήδη αναφέρθηκε σε άλλο άρθρο, θα είναι ο αερισμός του basta (τύπου μεταφοράς). Εν ολίγοις, επαναλαμβάνουμε ότι λειτουργεί με την αρχή ενός "γυαλιού ανάστροφου χρώματος":

 • αέρα, στέκεται διαγώνια από τον κλίβανο, παίρνει τον αέρα δαπέδου.
 • τον οδηγεί μέσα από την οροφή (τοίχος)?
 • κάτω, δίπλα στη σόμπα είναι μια θύρα εφοδιασμού μέσω της οποίας εισέρχεται φρέσκος αέρας.
 • Ο κλίβανος θερμαίνει τον κορεσμένο με οξυγόνο αέρα, ανεβαίνει και κατανέμεται κατά μήκος της σάουνας.

Η ρύθμιση ροής πραγματοποιείται με τη βοήθεια αποσβεστήρων που ρυθμίζουν το άνοιγμα του αγωγού και το άνοιγμα του αέρα τροφοδοσίας. Ένα σημαντικό σημείο στην περίπτωση αυτή είναι η συνεχής λειτουργία του κλιβάνου, επειδή εκτελεί τη λειτουργία της "αντλίας".

Και ακόμα και αν η κουκούλα στη σάουνα γίνει σύμφωνα με ένα άλλο σχέδιο, η εργασία θα παραμείνει η ίδια:

 • διαχειρίσιμο συχνό ανταλλαγή αέρα.
 • καλό θέρμανση φθάνουν φρέσκο ​​αέρα?
 • απαράδεκτο ταχέως ρεύματα αέρα (περισσότερο από 0,3 m / s), δηλ. σχέδια.

Σε ένα λουτρό από κορμούς

Το πλαίσιο εφευρέθηκε πολύ πριν από την ίδρυση των νόμων της φυσικής, στους οποίους βασίζεται ο φυσικός αερισμός. Ωστόσο, οι οικοδόμοι των σπιτιών λουτρών από την κούτσουρα χρησιμοποίησαν ενεργά αυτούς τους νόμους, έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες του λουτρού να μην πνιγούν στη διαδικασία της έκρηξης και το λουτρό ήταν για δεκαετίες. (Φυσικά, η κουκούλα σε μια ξύλινη καμπίνα Δεν θα την σώσει από μια φωτιά, αλλά από τη σήψη - μπορεί.) Η εισροή αέρα παρέχεται εις βάρος των κατώτερων ζαντών, οι οποίες σκόπιμα τοποθετήθηκαν ελεύθερα, δηλαδή, είχαν ρωγμές μέσω των οποίων ο φρέσκος αέρας "τεντώθηκε". Επιπλέον, η πόρτα στο ατμόλουτρο από κάτω έμεινε χαλαρά στο πάτωμα.

Ανάλογα με το πώς ακριβώς θερμάνθηκε το λουτρό από το κούτσουρο - "μαύρο" ή "λευκό" - εξαρτάται από το πού πέρασε ο αναλωμένος αέρας.

 • Στο θερμαινόμενο "σε μαύρο" λουτρό, η σόμπα δεν λειτουργεί κατά τη διάρκεια της έκρηξης, έτσι για την εκροή χρησιμοποιήθηκε ένα ανοιχτό παράθυρο ή μια πόρτα.
 • Σε λιωμένο "υπόλευκο" λουτρό η εκροή πραγματοποιήθηκε μέσω καμινάδας. Η σόμπα εργάστηκε ταυτόχρονα.

Κατ 'αρχήν, τίποτα δεν εμποδίζει τον αερισμό του ξύλινου σπιτιού με τον παραδοσιακό τρόπο σήμερα. Αλλά είναι απαραίτητο να αποφασιστεί γρήγορα, ακόμη και στο στάδιο της κατασκευής. Επειδή πρέπει να τεθεί ήδη πιο σύγχρονη λύση στο σχέδιο. Εναλλακτικά, είναι δυνατό να γροθιάσετε τα ανοίγματα (τροφοδοσία και καυσαέρωση) απευθείας στο δρόμο και να τα δώσετε με βύσματα ή πτερύγια. Κάποιος είναι δίπλα στον φυσητήρα, ο δεύτερος είναι πάνω από το ανώτερο ράφι στην παρακείμενη ή αντίθετη πλευρά. Ή να κάνετε δύο τρύπες εξάτμισης - μία πάνω, η άλλη κάτω από το επάνω ράφι. Μια άλλη επιλογή - να φτιάξετε τις περσίδες στο κάτω μέρος της πόρτας του ατμού και την οπή εξαγωγής - κάτω από την οροφή του ντους.

Σε ένα λουτρό από μπλοκ αφρού

Το λουτρό Penoblochnaya δεν αποτελεί εξαίρεση από τον κανόνα ότι ο αερισμός πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά το σχεδιασμό του λουτρού. Έτσι είναι ευκολότερο από το να νικήσουμε τους τελειωμένους τοίχους. Για να εξασφαλιστεί η λουτρού από κυψελοειδές σκυρόδεμα κυκλοφορία επαρκή αέρα, η οποία θα ανακουφίσει τη δομή από υπερβολική υγρασία, είναι απαραίτητο κατά τη στιγμή της πλήρωσης του ιδρύματος ξυλοτύπου lay αποκόμματα των σωλήνων, η οποία στη συνέχεια γίνονται οι τρύπες αέρα.

Για το μπάνιο, το οποίο δεν είναι στην κοιλάδα και περιβάλλεται από όλες τις πλευρές από κτίρια, μόνο δύο τρύπες αέρα στις αντίθετες πλευρές, αλλιώς δεν 4. Μην ξεχάστε για το διάκενο μεταξύ του τοίχου και μόνωση.

Η οροφή θα πρέπει επίσης να αερίζεται, να λαμβάνει εισροή από τις μαρκίζες της οροφής και να δίνει αέρα μέσα από το ανυψωμένο άλογο. Στις εγκαταστάσεις, τα ανοίγματα τροφοδοσίας και εξαγωγής είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με ένα από τα πρότυπα σχήματα.

Σε περίπτωση ανεπαρκούς φυσικού αερισμού για την κουκούλα με ένα λουτρό από αφρώδες μπλοκ, συνιστάται η τοποθέτηση των ανεμιστήρων.

Απόσπασμα για το μπάνιο: σε ποιο διαμέρισμα;

Αφήνοντας κατά μέρος το έχουν ήδη συζητηθεί σε άλλα άρθρα σχετικά με τα θέματα των τειχών εξαερισμού, θεμέλιο και την οροφή, είναι χώροι - χαμάμ, το πλύσιμο, αποδυτήρια και αίθουσα χαλάρωσης - όπου είναι απαραίτητο για να οργανώσει την κυκλοφορία του αέρα. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν ορισμένα πρότυπα σχετικά με τον εξαερισμό σε κάθε ένα από αυτά και τις ιδιαιτερότητες του σχεδίου της κουκούλας. Αλλά για τα πάντα.

Εκχυλίστε το ατμόλουτρο

Για κουκούλες ατμού στο ατμόλουτρο - μια υπόσχεση ότι θα βγουν από εκεί ζωντανοί και υγιείς.

Ο τρόπος αερισμού του ατμού μπορεί να είναι φυσικός (λόγω των φυσικών νόμων) ή αναγκασμένος (λόγω των ανεμιστήρων). Οι τρύπες μπορούν να οδηγήσουν στο δρόμο, τους αεραγωγούς και τα γειτονικά δωμάτια. Στις οπές εξαερισμού τοποθετούνται είτε περσίδες ή πτερύγια. Η ροή αέρα μπορεί να διευθετηθεί μέσω του πυθμένα της πόρτας του ατμομηχανή, που είναι 3 cm από το δάπεδο ή από τις περσίδες στο κάτω μέρος του φύλλου πόρτας.

Σύμφωνα με τις «Οδηγίες για τον σχεδιασμό λουτρά και σύμπλοκα λουτρό-βελτίωση», την πολλαπλότητα των ατμού ανά ώρα αέρος, εφοδιασμένο με σύστημα εξαερισμού, πρέπει να είναι όχι μικρότερη από 5 όγκους του χώρου.

Με τα χέρια σας θα πρέπει να κάνετε μόνο ένα κιβώτιο. Όλα τα υπόλοιπα (κυματοειδείς, βαλβίδες, μάνδαλα, αποσβεστήρες) πωλούνται. Οι ανεμιστήρες (εάν είναι απαραίτητο) διαφέρουν ως προς τη διάμετρο και την ισχύ. Για αυτόματο έλεγχο του εξαναγκασμένου εξαερισμού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα ρελέ. Οι οπές στον τοίχο είτε παραμένουν κατά την κατασκευή είτε διεισδύουν στο ήδη κατασκευασμένο μπάνιο.

Χρήσιμο βίντεο

Κοιτάξτε πώς οι βιοτέχνες έφτιαξαν ένα κιβώτιο για να τραβήξουν τον εξαερισμό από τον τύπο "basta" από τις σανίδες:

Στο πλύσιμο

Σύμφωνα με τις ήδη αναφερθείσες προδιαγραφές, κυκλοφορία του αέρα στο πλύσιμο ανά ώρα θα πρέπει να είναι πολλαπλάσιο του 8 όγκους χώρος για εξαερισμό και 9 - για εξάτμιση. Αυτό σημαίνει:

 • ότι οι διαστάσεις της οπής εξάτμισης θα είναι περισσότερο από εφοδιασμού ·
 • είτε εξάτμισης δύο σε ένα εφοδιασμού ·
 • ή βάλτε την κουκούλα αναπνευστήρα.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια εντατική ανταλλαγή αέρα, η οποία έχει σχεδιαστεί κυρίως για γρήγορη αφυδάτωση. Κατά τη διαδικασία πλύσης δεν απαιτείται, επομένως ρυθμίζεται από πτερύγια.

Με την ευκαιρία, τρύπες εισροής μπορούν να γίνουν στην αίθουσα αναμονής ή χώρο ανάπαυσης, και εξάτμιση - στο δωμάτιο πλύσης. Αυτό θα επιτρέψει σε δύο δωμάτια να αερίζονται ταυτόχρονα. Ομοίως, η κουκούλα γίνεται στο μπάνιο και αναγκάζεται να δημιουργήσει χαμηλή πίεση. Στη συνέχεια, ο αέρας θα τραβηχτεί από τα γειτονικά δωμάτια και θα περάσει από την εξαναγκασμένη εξάτμιση. Έτσι, τα δωμάτια συνδέονται μέσα από τρύπες, οι οποίες από τη μία πλευρά θα τροφοδοτούνται, και από την άλλη - εξάτμιση.

Τα εξαρτήματα του καλύμματος στο λουτρό πλύσης δεν διαφέρουν από αυτά που χρησιμοποιούνται στο ατμόλουτρο.

Πώς να σχεδιάσετε μια κουκούλα σε ένα λουτρό

Αυτό έχει ήδη ειπωθεί πολλές φορές και αξίζει να επαναληφθεί: Το κόστος του εξαερισμού θα αυξηθεί πολλές φορές αν γίνει αργά, μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής. Σε αυτή την περίπτωση, η αρχή της δημιουργίας αερισμού στο λουτρό παραμένει αμετάβλητη: είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν συνθήκες για την εισροή και την εκροή αέρα από τις εγκαταστάσεις. Έτσι, πώς να σχεδιάσετε μια κουκούλα σε ένα μπάνιο με τα χέρια σας ή με τα χέρια των επαγγελματιών.

Κουκούλα: σχέδιο

Τα σχέδια είναι πολυάριθμα, αλλά μπορεί κανείς να χρησιμοποιηθεί για να κατανοήσει την αρχή του εξαερισμού. Τα πιο συνηθισμένα σχήματα είναι ο εξαερισμός του ατμού, αλλά πολύ πιο ενδιαφέρον είναι το σχέδιο για ολόκληρο το λουτρό, με εξηγήσεις.

Κοιτάξτε το σκίτσο. Δείχνει ότι ο εξαερισμός πραγματοποιείται σε ένα δωμάτιο πλύσης, ατμόλουτρο και χώρο ανάπαυσης. Και η εισροή αέρα εκτελείται από ένα σωλήνα σε δύο σημεία, ένα από τα οποία είναι στο ατμόλουτρο, και το δεύτερο - στην αίθουσα ψυχαγωγίας. Η κουκούλα βρίσκεται στο δωμάτιο πλύσης, στο ατμόλουτρο και στο δωμάτιο ανάπαυσης. Περιγράφουμε όλες τις συσκευές αερισμού σε κάθε δωμάτιο:

 1. Πλύσιμο - ένα παράθυρο από μεταλλικό πλαστικό, μια ρυθμιζόμενη κουκούλα που αντλεί αέρα μέσω ενός διαχύτη που βρίσκεται στην οροφή. Από εκεί ο αέρας φεύγει από το σωλήνα στην οροφή.
 2. Ατμόλουτρο - θερμαίνεται αναπνευστήρα, που βρίσκεται κάτω από το ράφι, ρυθμιζόμενη κουκούλα, το οποίο είναι ένα κατακόρυφο αγωγό, το άνοιγμα εισαγωγής 150 cm² το οποίο είναι κάτω από το ράφι, και η έξοδος του σωλήνα πραγματοποιείται κοντά στο ανώτατο όριο. Ένα από τα κανάλια της ρυθμιζόμενης εισροής κοντά στη σόμπα, μια διατομή 150 cm2.
 3. Ξεκούραση - ρυθμιζόμενη κουκούλα, η οποία είναι ένας αγωγός με διατομή 150 cm², το ύψος των ανοιγμάτων εισαγωγής 30-40 cm από το δάπεδο μέσω του σωλήνα εξόδου στο εξωτερικό κοντά στην οροφή. Ρυθμιζόμενη εισροή μέσω του δεύτερου καναλιού με μια έξοδο κοντά στη φούρνο του κλιβάνου.

Με τα χέρια μου: πώς να το κάνω σωστά

Η εξόρυξη στο λουτρό με τα δικά τους χέρια δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει, αλλά είναι απαραίτητο να προσεγγίζουμε με σύνεση και σιγουριά τις επιχειρήσεις. Για να σχεδιάσετε ανεξάρτητα μια κουκούλα, πρέπει να επιλέξετε ένα σχέδιο και να προετοιμάσετε τα υλικά σύμφωνα με αυτό. Είναι επίσης απαραίτητο να υπολογιστεί η διατομή των σωλήνων εξαερισμού.

Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να γνωρίζετε το μέγεθος του χώρου και του παράγοντα συχνότητας (τον αριθμό των φορών που πρέπει να ενημερωθεί ανά ώρα στον αέρα) - είναι οι κανονισμοί. Στην κύρια ταχύτητα αγωγοί δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 5 m / s, στους κλάδους - 3 m / s, στο δωμάτιο ατμού - 2 m / s, φυσικό εξαερισμό - 1 m / s. Περαιτέρω στον πίνακα βρίσκουμε την τιμή του τμήματος του σωλήνα, που πλησιάζει περισσότερο τον απαιτούμενο όγκο σε μια δεδομένη ταχύτητα.

Γνωρίζοντας τη διατομή είναι κυματοειδές ή παρασκευή του αντίστοιχου διάμετρο του σωλήνα, το οποίο στο ένα άκρο είναι στερεωμένα στο δωμάτιο στο επιθυμητό ύψος σύμφωνα με το σχήμα, και άλλοι - βρίσκονται στην οδό. Για στερέωση, χρησιμοποιούνται βίδες αυτοεπιπεδώματος, μεταλλική κόλλα και αφρός συναρμολόγησης. Οι οπές είναι εφοδιασμένες με ρολά στο δωμάτιο, με γρίλιες στην έξοδο. Με τον τρόπο, ο εξαερισμός πρέπει να καθαρίζεται μία φορά το χρόνο.

Χρήσιμο βίντεο

Κοιτάξτε το μικρό βίντεο, το οποίο δείχνει τον εξαερισμό σε ένα μπάνιο:

+++
Λοιπόν, τώρα ξέρετε ακριβώς πώς να σχεδιάσετε σωστά μια κουκούλα στο μπάνιο για να σώσει τον εαυτό σας, το νοικοκυριό και τους επισκέπτες από ασφυξία στο μπάνιο. Απομένει να εφαρμοστούν σωστά οι πληροφορίες.

Μπορεί να είναι απαραίτητο από το τμήμα αερισμού για λουτρά:

Αποσπάστε για το μπάνιο με τα χέρια σας

Τα λουτρά ήταν πάντα γνωστά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Αλλά για να αποκτήσετε μια επίδραση στην υγεία, είναι απαραίτητο όχι μόνο να ακούσετε τις συμβουλές των γιατρών αλλά και να οργανώσετε στο λουτρό σας το σωστό σύστημα εξαερισμού.

Αποσπάστε για το μπάνιο με τα χέρια σας

Περιεχόμενα των οδηγιών βήμα προς βήμα:

Πλεονεκτήματα των κουκούλες στο λουτρό

Όσοι έχουν βρεθεί στα κλασικά λουτρά του χωριού από ξύλο, είναι απίθανο να θυμούνται την παρουσία τέτοιων ανοιγμάτων εξαγωγής ατμού. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν. Πράγματι, μια μικρή ποσότητα καθαρού αέρα που εισέρχεται στο λουτρό από τις ρωγμές στο πάτωμα, το παράθυρο ή την πόρτα, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες 2-3 ατόμων.

Σε μικροσκοπικά λουτρά, ο εξαερισμός γίνεται μέσω του δαπέδου

Αλλά το λουτρό, που έχει σχεδιαστεί για μεγάλη χωρητικότητα και ακόμα περισσότερα τούβλα, πρέπει απαραίτητα να είναι εφοδιασμένο με σύστημα εξαερισμού για τα ακόλουθα σημαντικά σημεία:

 • πρόσληψη καθαρού αέρα, η οποία εμποδίζει τη συσσώρευση διοξειδίου του άνθρακα στο ατμόλουτρο και διατηρεί την υγεία των ανθρώπων στο μπάνιο.
 • κυκλοφορία αέρα, η οποία επιτρέπει την ξήρανση του δωματίου μετά τις διαδικασίες λουτρού. Αυτό εμποδίζει την εμφάνιση δυσάρεστων οσμών στο λουτρό, την ανάπτυξη μυκήτων μούχλας και αυξάνει τη διάρκεια ζωής του κτιρίου χωρίς την ανάγκη αντικατάστασης στοιχείων από το ξύλο.
 • ομοιόμορφη κατανομή θερμού αέρα στο ατμόλουτρο του λουτρού.

Ατμόσφαιρα στο ατμόλουτρο

Σε αυτή την περίπτωση, εάν η κουκούλα έχει τοποθετηθεί σωστά, δεν πρέπει να οδηγήσει στις ακόλουθες δυσάρεστες συνέπειες:

 • σε μια πτώση της θερμοκρασίας στο ατμόλουτρο κατά τη διάρκεια των διαδικασιών λουτρού.
 • παραβίαση της σωστής διαστρωμάτωσης του αέρα πάνω από τη θερμοκρασία - το πιο cool στρώμα πρέπει να είναι στο κάτω μέρος.
 • Η αφαίρεση ατμού καθαρό αέρα, αντί να κορεστεί με διοξείδιο του άνθρακα.

Σε ένα ατμόλουτρο με καλό εξαερισμό είναι εύκολο να αναπνεύσετε και να χαλαρώσετε είναι ευχάριστο

Πώς είναι ο εξαερισμός του μπάνιου

Το σύστημα εξαερισμού του λουτρού θα πρέπει να σχεδιαστεί σωστά ακόμα και στο στάδιο της κατασκευής, επειδή σε αυτό το σημείο είναι δυνατό να τραβήξετε την κουκούλα σωστά και ανεξάρτητα με το μικρότερο κόστος εργασίας και υλικού. Επιπλέον, η διαδικασία κατασκευής οπών στην τελική κατασκευή μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της αντοχής των τοίχων.

Αποσπάστε για το μπάνιο με τα χέρια σας

Η ανταλλαγή αέρα στο λουτρό παρέχεται με δύο οπές.

 1. Η είσοδος βρίσκεται στο κάτω μέρος και παρέχει καθαρό αέρα στο λουτρό.
 2. Η οπή εξάτμισης βρίσκεται στην κορυφή του απέναντι τοίχου στο άνοιγμα εισαγωγής. Λόγω της εκχύλισης, ο αέρας εξαγωγής αφαιρείται από το χώρο ατμού. Ωστόσο, αν η τρύπα βρίσκεται πολύ κοντά στην οροφή, αφαιρείται γρήγορα ο θερμός αέρας από το δωμάτιο, γεγονός που οδηγεί σε πτώση της θερμοκρασίας του ατμού.

Ως εκ τούτου, πολλοί ειδικοί συστήνουν να κατασκευαστούν δύο τρύπες εξάτμισης σε διαφορετικά ύψη: το ένα κάτω από το ανώτατο όριο και το άλλο περίπου ένα μέτρο κάτω. Συνδέονται με ένα κυματοειδές σωλήνα.

Έκδοση του εξαερισμού στο ρωσικό ατμόλουτρο

Αυτό το σχέδιο σας επιτρέπει να ρυθμίσετε την κατεύθυνση της ροής του αέρα. Τη στιγμή που θερμαίνεται η σάουνα, και οι τρεις τρύπες είναι κλειστές. Όταν οι άνθρωποι εκτοξεύονται, υπάρχει μια ανοικτή εισροή και ένα χαμηλότερο εξαερισμό. Μετά τις διαδικασίες λουτρού, όλος ο εξαερισμός είναι ανοιχτός, πράγμα που σας επιτρέπει να στεγνώσετε καλά τη σάουνα.

Ένα κοινό σχέδιο της συσκευής εξαερισμού

Ο εξαερισμός στο λουτρό μπορεί να είναι μηχανικός. Σε αυτό ο αέρας κυκλοφορεί στην ατμόλουτρο χάρη στον εξοπλισμό έγχυσης. Σε μια πιο περίπλοκη και ακριβή έκδοση, παρακολουθούνται ειδικές συσκευές μετά τη διαδικασία παροχής αέρα, η οποία, αν είναι απαραίτητο, ξεκινάει το σύστημα εξαερισμού. Η χρήση μηχανικής σχεδίασης σας επιτρέπει να τοποθετήσετε τρύπες σε οποιοδήποτε από τους τοίχους, καθώς και να διορθώσετε λάθη στην οργάνωση του φυσικού αερισμού.

Ένα πιο ορθολογικό σχέδιο της συσκευής εξαερισμού

Σε κάθε περίπτωση, για να εξασφαλιστεί η ανταλλαγή αέρα στο λουτρό, υπάρχουν διάφορα σχέδια σχεδίασης, που διαφέρουν μεταξύ τους στη θέση των οπών.

Video - Εξαερισμός σε λουτρό με φούρνο - κλιματιστικό

Τρόποι αερισμού στο λουτρό

Ας περιγράψουμε μερικούς από τους πιο δημοφιλείς και απλούς τρόπους να εξοπλιστεί ο εξαερισμός στο ατμόλουτρο. Μπορούν να είναι και με τη χρήση ανεμιστήρων, και μπορούν να πραγματοποιηθούν με έναν απόλυτα φυσικό τρόπο.

Μέθοδος 1

Αυτό είναι το παραπάνω σχέδιο φυσικού εξαερισμού με μία παροχή και δύο έξοδοι. Η οπή εισόδου σε ένα τέτοιο σύστημα γίνεται στον τοίχο αμέσως πίσω από τη σόμπα σε απόσταση 0,3 μ. Από την επιφάνεια του δαπέδου.

Για να συνδεθούν οι έξοδοι μεταξύ τους, χρησιμοποιείται ένα κιβώτιο, το οποίο είναι κατασκευασμένο από ξύλινες σανίδες, τοποθετείται σε αυτό ένα κυματοειδές σωλήνα μήκους περίπου ενός μέτρου. Τα ίδια τα ανοίγματα είναι εφοδιασμένα με βύσματα, τα οποία επιτρέπουν τη ρύθμιση των ροών αέρα, όπως περιγράφεται παραπάνω. Εκτός από τα βύσματα, θα χρειαστείτε και πλέγματα για να αποτρέψετε την είσοδο εντόμων και τρωκτικών στο λουτρό μέσω εξαερισμού.

Ένα τέτοιο σύστημα ισχύει για μικρά λουτρά.

Μέθοδος 2

Αυτό είναι ένα άλλο απλό και πιο κοινό σχέδιο για τον αερισμό του χώρου ενός λουτρού. Σε αυτό, η τρύπα εισροής βρίσκεται πίσω από τη σόμπα ακριβώς πάνω από το δάπεδο (περίπου 0,3 μ.). Η εξάτμιση βρίσκεται στο ίδιο ύψος, αλλά στον απέναντι τοίχο και εξοπλισμένη με ανεμιστήρα, εξαναγκάζοντας τον αέρα εξαγωγής με βίαιο τρόπο.

Πώς να κάνετε αερισμό στο μπάνιο

Μέθοδος 3

Η μέθοδος 3 είναι κάπως παρόμοια με την προηγούμενη. Μόνο η είσοδος αέρα είναι τοποθετημένη σε ύψος μισού μέτρου από τον θερμαντήρα και η έξοδος είναι ακριβώς πάνω από το δάπεδο (περίπου 0,2 μ.). Η κουκούλα είναι εξοπλισμένη με ανεμιστήρα.

Μέθοδος 4

Η μέθοδος 4 χρησιμοποιείται για λουτρά, στα οποία το ατμόλουτρο διαθέτει μόνο ένα τοίχο απέναντι από το δρόμο. Σε αυτό το σύστημα, τα ανοίγματα εισροής και εκροής βρίσκονται σε ένα τοίχωμα απέναντι από τον κλίβανο. Ο αέρας εισέρχεται στο κάτω άνοιγμα, το οποίο είναι 30 cm πάνω από το δάπεδο, και πηγαίνει στο ανώτερο, το οποίο βρίσκεται 30 cm κάτω από την οροφή και είναι εξοπλισμένο με ανεμιστήρα.

Ο καθαρός αέρας εισέρχεται στο δωμάτιο, συγκρούεται με το φούρνο, θερμαίνεται, ανεβαίνει και αποστέλλεται μέσω της πρίζας προς τα έξω.

Μέθοδος 5

Η μέθοδος 5 είναι κατάλληλη για λουτρά, στα οποία μεταξύ των σανίδων δαπέδου υπάρχουν μικρά κενά σε μισό εκατοστό. Η οπή εισροής βρίσκεται πίσω από τη σόμπα. Το ψυχθέν εξερχόμενος αέρας και κατεβαίνει στο πάτωμα και έξω μέσω σχισμών στο υπόγειο, όπου το άνοιγμα των καυσαερίων σε μια πρίζα συνδέεται με ένα σωλήνα εξαερισμού που οδηγεί έξω από αέρα ρέει πάνω από την οροφή.

Τα κενά στο πάτωμα επιτρέπουν την είσοδο φρέσκου αέρα στο δωμάτιο του ατμού

Μέθοδος 6

Εάν στη σόμπα η σόμπα θερμαίνεται για όλη την περίοδο του λουτρού, η σέσουλα μπορεί να εκτελέσει η ίδια τη λειτουργία του εξαερισμού ή μάλλον την κουκούλα. Σε αυτή την περίπτωση, απαιτείται μόνο το άνοιγμα εισαγωγής αέρα, το οποίο βρίσκεται κοντά στο δάπεδο απέναντι από τη σόμπα. Το κάρτερ πρέπει να είναι ελαφρώς κάτω από το πάτωμα.

Οδηγίες βήμα προς βήμα για την εγκατάσταση εξαερισμού

Κατά την εγκατάσταση μιας σάουνας με εξαερισμό είναι σημαντικό να τηρούνται οι ακόλουθες συνθήκες:

 • Εάν το λουτρό γειτνιάζει με μια κατοικημένη δομή, τότε η ροή του αέρα πρέπει να πάει από το σπίτι στο ατμόλουτρο.
 • η θυρίδα εξάτμισης συνδέεται με έναν αγωγό ή σωλήνα, ο οποίος αφαιρείται απαραιτήτως από την οροφή του λουτρού.
 • η κουκούλα δεν πρέπει να γίνεται πάνω από τα ράφια για να αποκλείσει τις συνέπειες ενός βυθίσματος στους ατμοποιημένους ανθρώπους.

Η γενίκευση της διαδικασίας εγκατάστασης εξαερισμού μπορεί να περιγραφεί ως εξής.

Βήμα 1

Στα επιλεγμένα σημεία, τα ανοίγματα εισόδου και εξόδου, των οποίων το τμήμα πρέπει να είναι 10-20 cm, παρέχονται στο στάδιο κατασκευής ή προετοιμάζονται μετά την κατασκευή.

Βήμα 2

Εξοπλίστε κουτιά από μεταλλικές, πλαστικές ή ξύλινες τρύπες.

Βήμα 3

Εγκαταστήστε τον ανεμιστήρα στην κουκούλα, εάν είναι απαραίτητο.

Δώστε προσοχή! Για τα λουτρά, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε εξοπλισμό εξαερισμού κατασκευασμένο από ανθεκτικό στη θερμότητα υλικό και με τάξη προστασίας τουλάχιστον IP-44.

Βήμα 4

Τοποθετήστε τις οπές στις γρίλιες και τα βύσματα.

Βήμα 5

Η έξοδος συνδέεται με ένα σωλήνα που οδηγείται έξω από την οροφή.

Δώστε προσοχή! Εκτός από τον εξαερισμό του χώρου, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η κυκλοφορία του αέρα κάτω από το δάπεδο. Για να γίνει αυτό, κατά τη διάρκεια της φάσης κατασκευής στο πέλμα στις αντίθετες πλευρές, δημιουργήστε οπές που καλύπτονται με ράβδους για προστασία από τα τρωκτικά.

Αυτό είναι τόσο απλός τρόπος για να μπορέσετε να οργανώσετε τον εξαερισμό του μπάνιου, εξασφαλίζοντας μια μακρά διάρκεια ζωής του ατμού και μια άνετη διαμονή σε αυτό.

Αφήστε το ατμόλουμ σας να είναι πάντα άνετο!