Διαρρύθμιση του εξαερισμού κάβας σε ιδιωτικό σπίτι: σχέδια, εγκατάσταση

Εάν ο εξαερισμός γίνει σωστά, τότε λόγω της εισροής καθαρού αέρα από το δρόμο και απομάκρυνση της υπερβολικής υγρασίας μέσα στο δωμάτιο διατηρείται η βέλτιστη θερμοκρασία, μειώνεται η πιθανότητα σχηματισμού μούχλας και μυκήτων. Τα προϊόντα αποθηκεύονται σε πιο άνετες συνθήκες πριν την έναρξη της άνοιξης. Επίσης, ο αερισμός του υπογείου είναι απαραίτητος εάν το δωμάτιο είναι εξοπλισμένο για εργαστήριο ή αίθουσα μπιλιάρδου. Συνήθως το σύστημα εξαερισμού εγκαθίσταται στο στάδιο κατασκευής, αλλά μπορείτε να το χτίσετε αργότερα ή να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές στο υπάρχον σχέδιο.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι συστημάτων εξαερισμού:

 1. 1. Στην παροχή αέρα η απαραίτητη κυκλοφορία αέρα παρέχεται από τα διαθέσιμα παράθυρα, τις πόρτες και τους επιπρόσθετους ανεμιστήρες.
 2. 2. Με το σχέδιο εξαγωγής, ο αέρας αφαιρείται από τα δωμάτια μέσω των φρεατίων εξαερισμού.
 3. 3. Ο τύπος τροφοδοσίας και εξάτμισης είναι ένα πλήρες σύνολο συστημάτων που αποσκοπούν στην παροχή ανταλλαγής αέρα και εξαερισμού.

Προετοιμασία για τη διευθέτηση στο υπόγειο μιας ιδιωτικής κατοικίας αερισμού οποιουδήποτε τύπου, είναι απαραίτητο να γίνει ένα σχέδιο για τη διανομή των ροών του αέρα. Δείχνει τα σημεία εισαγωγής καθαρού αέρα και αποστράγγισης των ήδη εξαντλημένων τεχνολογικών καναλιών για την τοποθέτηση του αεραγωγού μέσω του τοίχου, τον τόπο εγκατάστασης πρόσθετου εξοπλισμού. Για παράδειγμα, ανεμιστήρες, εάν θέλετε να βελτιώσετε την απόδοση ολόκληρου του συστήματος ή καθαρίστε τα φίλτρα.

Η παρουσία του απλού σχήματος σχεδίασης θα επιτρέψει τον υπολογισμό του απαιτούμενου αριθμού σωλήνων ανάλογα με το μήκος τους, τα στοιχεία στερέωσης, τις καμπύλες, τους προσαρμογείς σύνδεσης. Έχοντας μια ακριβή γνώση της ποσότητας υλικού που απαιτείται και της προετοιμασίας του απαραίτητου εργαλείου, θα είναι ευκολότερο να εγκαταστήσετε το αγωγό.

Το σύστημα ανταλλαγής αέρα πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά το σχεδιασμό του σπιτιού. Η απλούστερη και πιο προσιτή έκδοση της συσκευής της στο υπόγειο του υπόγειου κτιρίου είναι με τη βοήθεια φυσητήρων (συνήθεις οπές). Για να αποφύγετε την είσοδο τρωκτικών και εντόμων στο δωμάτιο, ο αγωγός αερισμού καλύπτεται με ένα πλέγμα.

Αυτός είναι ένας φυσικός αερισμός, οπότε η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του εξαρτάται από τη δύναμη, την κατεύθυνση του ανέμου, τη διαφορά θερμοκρασίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Για να οργανώσετε σωστά αυτό το είδος ανταλλαγής αέρα, φροντίστε να λάβετε υπόψη ότι η περιοχή του αέρα από την περιοχή ενός αεριζόμενου δωματίου πρέπει να είναι 1/400.

Από προεπιλογή, η τυπική διάμετρος κάθε αγωγού εξαερισμού είναι τουλάχιστον 12,5 cm ή 50 cm2.

Επίσης, λάβετε υπόψη:

 • βάθος θεμελίωσης.
 • εγγύτητα των υπόγειων υδάτων, τύπος εδάφους ·
 • "Rose" των ανέμων?
 • ποσότητα καθίζησης ·
 • διαφορές θερμοκρασίας (ημερήσια και ετήσια).

Για να κυκλοφορήσει ο αέρας μέσα στο υπόγειο του σπιτιού, αρκεί να τοποθετηθεί σε κάθε τοίχο δύο οπές. Εάν η δομή έχει πολύπλοκη διαμόρφωση ή είναι παρεμποδισμένη από άλλες κατασκευές, βρίσκεται στην πεδιάδα, τότε οι εκρήξεις υπολογίζονται από τον υπολογισμό 2 αεραγωγών για κάθε 4 μέτρα της βάσης. Εάν είναι απαραίτητο, στη συνέχεια, ρυθμίζοντας τις οπές στις βαλβίδες, αλλάξτε την ένταση της ροής του αέρα. Το χειμώνα, σε σοβαρούς παγετούς, τα πτερύγια καλύπτονται και με την εμφάνιση των ζεστών ημερών είναι εντελώς ανοικτά.

Παρά την ευκολία της ρύθμισης και τις καλές συναλλαγματικές ισοτιμίες, για μεγάλα υπόγεια ή για την αποθήκευση λαχανικών, φρούτων σε μεγάλους όγκους, το σύστημα αυτό δεν λειτουργεί. Ως εκ τούτου, θεωρείται ως συμπλήρωμα σε πιο αξιόπιστη παροχή και εξαγωγή.

Για να διατηρηθεί η βέλτιστη μικροκλίμα σε κάθε υπόγειο γκαράζ σύστημα συναρμολογείται εφοδιασμού-εξάτμισης του τύπου στον οποίο ο αγωγός διανομή φρέσκου αέρα λαμβάνει χώρα κατά ένα, και η αφαίρεση της πραγματοποιείται μέσα από την άλλη.

Ο αποτελεσματικός εξαερισμός επιτυγχάνεται με την τήρηση των ακόλουθων απαιτήσεων:

 • ο πυθμένας του σωλήνα τροφοδοσίας από το πάτωμα του υπογείου ρυθμίζεται σε ύψος 0,5 m, η κορυφή τοποθετείται πάνω από το επίπεδο του εδάφους κατά ένα μέτρο.
 • το κάτω μέρος του σωλήνα εξάτμισης από το πάτωμα του υπογείου σε ύψος 1,5 m, η κορυφή οδηγείται πάνω από την κορυφογραμμή της οροφής κατά 0,5 m.
 • οι αεραγωγοί βρίσκονται αναγκαστικά σε αντίθετες πλευρές, οι οποίες μαζί με την πτώση της θερμοκρασίας στον πυθμένα του δωματίου και το άνω σημείο του θα παρέχουν την απαραίτητη πρόσφυση.
 • ρυθμίστε τα παραθυρόφυλλα με δυνατότητα ρύθμισης, μέσω των οποίων ελέγχεται η ένταση του εξαερισμού.

Εγκατάσταση αεραγωγών για χώρο μέχρι 40 τετραγωνικών μέτρων. m εκτελούνται από πλαστικούς σωλήνες διαμέτρου 100 mm. Αλλά για τον αερισμό μεγάλων δωματίων είναι απαραίτητο να αυξηθεί η διάμετρος των σωλήνων ή να εγκατασταθούν πρόσθετοι αεραγωγοί. Η γρήγορη και άνετη σύνδεση των ελαστικών ταινιών, μια μεγάλη ποικιλία από διαφορετικά στοιχεία (στροφές, βύσματα) διευκολύνουν τη διαδικασία συναρμολόγησης. Ένα άλλο πλεονέκτημα της χρήσης πλαστικών σωλήνων είναι τα χαρακτηριστικά τους υψηλής απόδοσης, καθώς το υλικό είναι ανθεκτικό σε υψηλή υγρασία, σχηματισμό μυκήτων.

Η κατασκευή αεραγωγών από ξύλινες σανίδες είναι μια πιο εντατική επιλογή εργασίας, εκτός από τα χαρακτηριστικά των υλικών είναι χειρότερα. Για να εξασφαλιστεί η απαραίτητη πρόσφυση, η εσωτερική επιφάνεια των σανίδων, προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή, πρέπει να αντιμετωπίζεται με ένα επίπεδο. Κατά τη συναρμολόγηση, οι σχισμές στις αρθρώσεις αφαιρούνται.

Πάνω από κάθε έξοδο τοποθετούνται ομπρέλες, οι οποίες εμποδίζουν την είσοδο ιζημάτων στο δωμάτιο και βοηθούν στην ρύθμιση της ταχύτητας ροής του αέρα. Μια άλλη χρήσιμη ιδιότητα είναι η διαφορά στο μήκος του σωλήνα τροφοδοσίας σε σχέση με τον αγωγό εξαγωγής. Όσο υψηλότερο είναι, τόσο πιο έντονη είναι η κίνηση του αέρα. Ο καλά σχεδιασμένος εξαερισμός παρέχει αμφίδρομη εναλλαγή αέρα, δηλαδή όταν για μία ώρα αλλάζει ολόκληρη η ένταση του ήχου δύο φορές.

Όταν ο εξαερισμός δεν μπορεί να επιτευχθεί με τις παραπάνω μεθόδους, ο εξαναγκασμένος εξαερισμός δημιουργείται. Αυτό το σύστημα είναι καταλληλότερο για να αερίζεται το υπόγειο ένα μεγάλο τετράγωνο χώρο, που στεγάζει μια σάουνα, εργαστήριο, εξοπλισμένο με γυμναστήριο, αίθουσα παιχνιδιών, επειδή την ίδια στιγμή παρέχει καθαρό αέρα και απομακρύνει τις δυσάρεστες οσμές. Τα πλεονεκτήματα της χρήσης του περιλαμβάνουν αποτελεσματική λειτουργία ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, ευκολία προσαρμογής και συντήρηση των απαραίτητων παραμέτρων.

Το πρότυπο σχέδιο περιλαμβάνει την εξαναγκασμό του αέρα που λαμβάνεται από το δρόμο με τη βοήθεια ανεμιστήρων ή ανεμιστήρων. Μετά το φιλτράρισμα, οι μάζες του αέρα θερμαίνονται και τροφοδοτούνται στο δωμάτιο. Η εξαγωγή του αέρα εξαγωγής στο δρόμο πραγματοποιείται μέσω των καναλιών εκροής.

Το σύστημα εξαερισμού είναι μια περίπλοκη συσκευή, επομένως για την επιτυχή υλοποίηση του έργου είναι απαραίτητο να γίνει ακριβής υπολογισμός των εσωτερικών όγκων των αεριζόμενων χώρων, να αγοραστεί ακριβός εξοπλισμός και να εγκατασταθεί σωστά. Θα πρέπει να καθοριστούν:

 • αγωγοί εξαερισμού.
 • διαχύτες, είσοδοι αέρα,
 • θάλαμος ανάμειξης, κατεύθυνση ροής αέρα,
 • υπερσυμπιεστές, αν εκτός από το υπόγειο θα πρέπει να αερίζετε τα καθιστικά.

Ο απλούστερος τρόπος αερισμού του κελαριού, ο οποίος είναι εύκολος να πραγματοποιηθεί από μόνος του, περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενός μη πτητικού συστήματος αερισμού. Σε αυτή την περίπτωση, το αναγκαστικό βύθισμα παρέχεται από την κίνηση του ανέμου. Ένας ειδικός τύπος εκτροπέα είναι εγκατεστημένος στο εξωτερικό άκρο του αγωγού εξαγωγής. Όταν η ροή του αέρα επενεργεί σε μία πλευρά του εκτροπέα, από την άλλη αυξάνεται η διαφορά πίεσης, αντίστοιχα, και η ώση.

Μικρά στροβίλους μπορούν να εγκατασταθούν αντ 'αυτού. Με την κίνηση του ανέμου, κάνουν έναν ανεμιστήρα εγκατεστημένο μέσα στον αγωγό του ανεμιστήρα μέσω του ενσωματωμένου άξονα. Οι παραπάνω μέθοδοι επιτρέπουν τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου αερισμού (φυσικού ή αναγκαστικού) χωρίς να αλλάζει η θέση και η διάμετρος των σωλήνων εξαγωγής και τροφοδοσίας.

Ένας άλλος αποτελεσματικός τρόπος για την αύξηση της πρόσφυσης είναι η εγκατάσταση ανεμιστήρων. Όταν ενεργοποιούνται, ο αέρας από τον σωλήνα εκκενώνεται προς τα έξω και δημιουργείται ένα κενό εντός αυτού, το οποίο αντισταθμίζει την πρόσληψη καθαρού αέρα μέσω του διαύλου τροφοδοσίας.

Για την επιτυχή εξαερισμό μεγάλων χώρων, ένας πρόσθετος ανεμιστήρας τοποθετείται στον αγωγό αερισμού εισόδου. Αυτή η λύση σας επιτρέπει να εξισορροπήσετε την αναλογία εισερχόμενου και εξερχόμενου αέρα. Ο έλεγχος πραγματοποιείται με ένα διακόπτη. Καθώς αυξάνεται η υγρασία στο υπόγειο, συνιστάται η χρήση ηλεκτρικού εξοπλισμού που λειτουργεί από 36 V, εγκαθιστώντας συσκευές ασφαλείας.

Είναι δυνατό να δοκιμάσετε ένα σύστημα οποιουδήποτε τύπου με πολύ απλό τρόπο - το φύλλο χαρτιού που είναι προσαρτημένο στο άνοιγμα του σωλήνα εξαγωγής θα πρέπει να συγκρατείται από μια ροή αέρα εκκένωσης, καθώς είναι κολλημένη.

Αφού διαπιστώθηκε στο υπόγειο ενός κοινού δρόμου (αλκοόλ) θερμόμετρο, μπορείτε να παρακολουθείτε τις αλλαγές της θερμοκρασίας και, εάν είναι απαραίτητο, να κάνει προσαρμογές - για να κλείσει ή να ανοίξει τη βαλβίδα, ενεργοποιήστε επιπλέον ανεμιστήρα. Η βέλτιστη θερμοκρασία για ένα δωμάτιο που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση λαχανικών είναι της τάξης 3-5 ° πάνω από το μηδέν. για το γυμναστήριο, οι άνετοι δείκτες μπιλιάρδου είναι + 17-21 °. Η υγρασία κυμαίνεται μεταξύ 85-90% και 60%, αντίστοιχα.

Με την αύξηση του πάνω από το 90% στο δωμάτιο, κατά προσέγγιση στη μέση, ένα κιβώτιο γεμάτο με πριονίδι, αλάτι, ασβέστη εγκαθίσταται. Αυτά τα υλικά, απορροφώντας το φρεάτιο υγρασίας, θα μειώσουν την περιεκτικότητά του στον αέρα. Αν τα στεγνώσετε στη συνέχεια στον ήλιο ή με κάποιο άλλο τρόπο, μπορείτε να τα ξαναχρησιμοποιήσετε.

Σε περίπτωση υπέρβασης των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα, όπως υποδεικνύεται από το γρήγορο ξεθώριασμα στο υπόγειο του αγώνα, ανοίγοντας τα πτερύγια της πόρτας και εξαερισμού, κανονίσουμε μια εντατική αερισμό για 24 ώρες!

Σε δύσκολες περιπτώσεις, όταν εμφανίστηκε μούχλα στους τοίχους, καθαρίζονται, επεξεργάζονται με ειδικά αντισηπτικά ή ασβέστη με ασβέστη. Η χρήση χλωρίου είναι ανεπιθύμητη. Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, η κίνηση του αέρα για κάποιο χρονικό διάστημα ενισχύεται. Η διαδικασία αυτή συνιστάται να διεξάγεται κάθε χρόνο πριν φτιάξετε φρούτα για το χειμώνα.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο - για τη βελτίωση της ποιότητας του εξαερισμού, στο στάδιο της κατασκευής, υποχρεωτική στεγάνωση των τοίχων από το εξωτερικό και το εσωτερικό. Ο προγραμματισμός της θέσης του εργαστηρίου ή των χώρων ανάπαυσης, προβλέπει τη δυνατότητα θέρμανσης, που συνδέει τη θέρμανση.

Διάταξη εξαερισμού κάβας με ένα και δύο σωλήνες: τεχνικές πτυχές

Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κατοικιών, κατά κανόνα, χρησιμοποιούν ένα κελάρι για την αποθήκευση των προϊόντων. Αλλά λόγω της έλλειψης παραθύρων, το δωμάτιο στερείται κανονικού επιπέδου ανταλλαγής αέρα. Αυτό οδηγεί σε αυξημένη υγρασία, σχηματισμό μύκητα με μούχλα, επιτάχυνση της φθοράς των προϊόντων.

Βεβαιωθείτε ότι η ροή του αέρα θα βοηθήσει τον σωστά οργανωμένο εξαερισμό του κελαριού με δύο σωλήνες, οι οποίοι μπορούν εύκολα να γίνουν μόνοι σας.

Απαιτήσεις για τη διευθέτηση του υπογείου

Το υπόγειο, κατά κανόνα, βρίσκεται σε κάθε ιδιωτικό σπίτι. Πολλοί κρατούμενοι του ιδιωτικού τομέα εξοπλίζουν τα νοικοκυριά σε αυτό, οργανώνουν σάουνες, γυμναστήρια, χώρους ανάπαυσης, πράγμα που απαιτεί την οργάνωση ενός σύνθετου συστήματος εξαναγκασμένου εξαερισμού.

Ωστόσο, συχνά το υπόγειο χρησιμοποιείται για την αποθήκευση αποθεμάτων τροφίμων, τα οποία, αν και χρειάζονται ένα συγκεκριμένο μικροκλίμα, δεν απαιτούν συσκευή με βύθιση. Σε αυτή την περίπτωση θα αρκεί να γίνει ένας φυσικός εξαερισμός τροφοδοσίας και εξάτμισης.

Ωστόσο, για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των προϊόντων και η σωστή λειτουργία του κελαριού, είναι απαραίτητο να τηρηθούν ορισμένοι κανόνες στη ρύθμιση αυτού του σκεπτικού:

 1. Αποκλείστε την είσοδο στο υπόγειο φυσικού φωτός. Στο υπόγειο δεν πρέπει να υπάρχουν παράθυρα, επιτρέπεται περιοδική χρήση ηλεκτρικού φωτισμού.
 2. Για να οργανώσετε ένα ευνοϊκό καθεστώς θερμοκρασίας. Για να γίνει αυτό, το κελάρι είναι διατεταγμένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε μια από τις πλευρές του να έρχεται σε επαφή με το εξωτερικό τοίχωμα του σπιτιού.
 3. Εξασφαλίστε κανονική ανταλλαγή αέρα δωματίου, που παρέχεται από την ύπαρξη εξαερισμού.
 4. Διατηρήστε την απαραίτητη υγρασία του δωματίου. Το βέλτιστο ποσοστό είναι περίπου 90%. Αυτή η παράμετρος εξαρτάται επίσης από τον εξαερισμό.
 5. Για να εξοπλίσει καλή στεγανοποίηση, για να αποκλείσει την είσοδο στο κελάρι των υπογείων υδάτων.

Από την παραπάνω λίστα απαιτήσεων για τη σωστή διάταξη του υπογείου μπορεί να φανεί ότι δύο από τις πέντε απαραίτητες συνθήκες παρέχουν αερισμό. Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να δημιουργήσει έναν βέλτιστο τρόπο αποθήκευσης των προϊόντων, είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε ορισμένους κανόνες για την τοποθέτησή του.

Ο ανεπαρκής αερισμός του δωματίου οδηγεί σε αύξηση της υγρασίας και σχηματισμό μούχλας, η περίσσεια μπορεί να προκαλέσει υπερβολική ξηρότητα του υπογείου, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά τη συντήρηση της καλλιέργειας.

Επομένως, πρέπει να τηρήσετε τον κανόνα του χρυσού μέσου, αλλά για να το διατηρήσετε, είναι σημαντικό να κάνετε τους σωστούς υπολογισμούς, οι οποίοι εξαρτώνται από το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά του δωματίου.

Εγκατάσταση και εγκατάσταση εξαερισμού στο υπόγειο ιδιωτικής κατοικίας

Συνήθως αερισμός στο υπόγειο ενός ιδιωτικού σπιτιού βρίσκεται στο στάδιο της οικοδόμησης ενός εξοχικού σπιτιού. Εάν δεν είχε τοποθετηθεί, η κατάσταση μπορεί να διορθωθεί ρυθμίζοντας το σύστημα εξαερισμού στο ήδη κατασκευασμένο σπίτι. Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για την οργάνωση του αερισμού του υπογείου, το οποίο δεν χρησιμοποιείται ως κελάρι. Επίσης, θα μιλήσουμε για τον εξαερισμό κελαριών δημόσιων και πολυκατοικιών.

Στη φωτογραφία: το σύστημα εξαερισμού του υπογείου

Χρειάζεστε εξαερισμό στο υπόγειο;

Ιδιωτικό σπίτι

Ο ιδιοκτήτης μιας ιδιωτικής κατοικίας μπορεί να εξοπλίσει στο υπόγειο του μια φινλανδική σάουνα, να κάνει μια μελέτη κλπ. Σε οποιοδήποτε δωμάτιο χωρίς αερισμό είναι δύσκολο να είναι. Επιπλέον, η υγρασία και ο στάσιμος αέρας, ως αποτέλεσμα της έλλειψης ανταλλαγής αέρα, είναι ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση και την αναπαραγωγή μούχλας στις επιφάνειες του υπογείου.

Πώς να οργανώσετε ένα σύστημα εξαερισμού στο κελάρι του γκαράζ - διαβάστε τη σύνδεση.

Σε δημόσια κτίρια

Οι κανόνες για πολυκατοικίες μιλούν για την ανάγκη αερισμού στο υπόγειο. Δεν λέγεται για την υποχρεωτική παρουσία χτυπήματος στο τεχνικό υπόγειο των δημόσιων κτιρίων στο SNiP. Παρ 'όλα αυτά, γίνονται και αυτό δικαιολογείται.

Κανονισμοί

Αυτό το δωμάτιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί, για παράδειγμα, ως εργαστήριο. Στο υπόγειο μπορεί να υπάρχει γκαρνταρόμπα ή λεβητοστάσιο. Ως εκ τούτου, το μικροκλίμα σε αυτό θα πρέπει να διατηρείται σύμφωνα με τους κανόνες για τις κατοικίες.

Τύποι συστημάτων εξαερισμού στο υπόγειο

Αν το υπόγειο είναι μικρή, δεν υπάρχουν χωρίσματα, και δεν εκπληρώνει το ρόλο ενός φυτικού λάκκο οργάνωση αερισμού θα είναι αρκετό αέρα οπές στη βάση του ισογείου (μια τρύπα μπροστά από το άλλο). Στο εσωτερικό, οι τρύπες αέρα πρέπει να είναι κλειστές βαλβίδες για τη ρύθμιση της ροής του αέρα από το εξωτερικό για να αποδίδουν τα κάγκελα στο υπόγειο δεν διαπερνούν τα τρωκτικά και έντομα. Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους τύπους των συστημάτων εξαερισμού στα κελάρια και υπόγεια: http://ventilsystem.ru/ventilyaciya/po-naznacheniyu/v-podvale-i-pogrebe/ustrojstvo-i-vidy-sistem.html

Φυσική παροχή και εξάτμιση

Χρειάζεστε 2 σωλήνες: το ένα για την εισαγωγή αέρα και το άλλο για την εκτροπή του. Το σύστημα αερισμού λειτουργεί όταν η θερμοκρασία στο δρόμο είναι κάτω από τη θερμοκρασία στο υπόγειο.

Μια άλλη επιλογή είναι να εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα στον αγωγό παροχής αέρα. Το σύστημα εξαερισμού μπορεί να περιλαμβάνει 2 ανεμιστήρες: το ένα για τον αγωγό τροφοδοσίας και το άλλο για τον αγωγό εξαγωγής.

Το εξωτερικό μέρος του φυσικού συστήματος εξαερισμού και εξαερισμού στο υπόγειο

Αναγκασμένος

Δεν έχουν όλα τα κελάρια τη δυνατότητα να οργανώσουν τη φυσική κυκλοφορία του αέρα. Ο λόγος είναι ο σχεδιασμός τους. Ο φυσικός αερισμός δεν λειτουργεί και εάν δεν υπάρχει διαφορά θερμοκρασίας στο δρόμο και μέσα στο υπόγειο (και σε θερμές περιοχές, η διάρκεια μιας τέτοιας περιόδου μπορεί να είναι 6 έως 8 μήνες).

Πώς να κάνετε τον αερισμό στο υπόγειο ενός ιδιωτικού σπιτιού σε αυτή την περίπτωση; Στον τοίχο του υπόγειου, τοποθετήστε έναν ανεμιστήρα, ο οποίος αντλεί αέρα από το δρόμο στο υπόγειο. Συνδέστε τον ανεμιστήρα εξαγωγής στον αγωγό εξαγωγής. Στην πώληση υπάρχουν συσκευές με χειροκίνητο και αυτόματο έλεγχο.

Η εσωτερική συσκευή της βαλβίδας εξαναγκασμένης εξαερισμού στο υπόγειο - στη φωτογραφία

Φυσικά

Ventisystem με φυσική ανταλλαγή αέρα στο υπόγειο, συνήθως, οργανώνεται κατά τη διάρκεια της κατασκευής του εξοχικού σπιτιού. Στο κάτω μέρος της θεμελίωσης αερίζονται (εξαερισμός). Τα μεταλλικά πλέγματα που καλύπτουν τις οπές από το εξωτερικό δεν επιτρέπουν στα τρωκτικά να εισέρχονται στο κελάρι. Το χειμώνα, κλείστε τα πώματα με ένα πυκνό πανί.

Ένα φυσικό σύστημα εξαερισμού χρησιμοποιείται ευρέως στα θερμοκήπια.

Στο υπόγειο ενός κτιρίου διαμερισμάτων

Σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας του αποθέματος κατοικιών, τα κελάρια των πολυκατοικιών πρέπει να αερίζονται τακτικά και όλο το χρόνο. Για το σκοπό αυτό οργανώνονται αεραγωγοί, ανεμιστήρες (μαζί πρέπει να αποτελούν ένα τετρακόσιο μέρος της συνολικής επιφάνειας του δαπέδου του υπογείου) ή χρησιμοποιούνται ειδικές συσκευές. Η ανταλλαγή αέρα στο υπόγειο θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1 ώρα ανά ώρα.

Σε ένα ξύλινο σπίτι

Για ένα μικρό υπόγειο, ο αγωγός αέρα από τα δύο διαμερίσματα (για εισροή και εξάτμιση) μπορεί να κατασκευαστεί από ξύλο. Το κύριο πράγμα είναι ότι στο εσωτερικό του είναι λεία, έτσι ώστε οι σανίδες να υποβάλλονται σε προσεκτική επεξεργασία από το αεροπλάνο. Η καλή πρόσφυση θα παρέχεται μόνο εφόσον δεν υπάρχουν ρωγμές. Μέσα στους ξύλινους αγωγούς, το συμπύκνωμα δεν συλλέγεται. Στην κορυφή τους καλύπτουν με εκτροπείς (ομπρέλες), έτσι ώστε να μην πέφτουν βροχή και χιόνι.

Βαλβίδες εξαερισμού σε ξύλινο σπίτι

Σε ένα σπίτι που βρίσκεται σε ένα λόφο, η κυκλοφορία του αέρα στο υπόγειο θα παρέχεται με φυσικό εξαερισμό, αφού υπάρχει σχεδόν πάντα ένας άνεμος εκεί. Για να ενισχυθεί το κανάλι ώθησης για τη ροή του αέρα είναι τοποθετημένο από το βόρειο τμήμα, όπου υπάρχει μια σκιά. Μάθετε τις ιδιαιτερότητες της σωστής οργάνωσης του εξαερισμού στο μπάνιο και την τουαλέτα, αφού διαβάσατε το άρθρο μας.

Συσκευή

Ο αναγκαστικός αερισμός στο υπόγειο του εξοχικού σπιτιού είναι διαρρυθμισμένος εάν:

 1. το υπόγειο είναι πάνω από 40 τετραγωνικά μέτρα.
 2. Το χειμώνα, υπάρχουν συχνά ισχυροί και παρατεταμένοι παγετοί: το συμπύκνωμα, το οποίο εγκαθίσταται στο εσωτερικό του σωλήνα, παγώνει και καλύπτει όλο το τμήμα του αγωγού.
 3. το υπόγειο χρησιμοποιείται ως χώρος σάουνας, αθλητικής αίθουσας, γραφείου κ.λπ.

Το σχέδιο

 • Σχήμα 1. Ο ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος στο σωλήνα εξαγωγής. Όταν δουλεύει, ο αέρας στο υπόγειο εξέρχεται, οπότε αρχίζει να εισέρχεται καθαρός αέρας από το δρόμο μέσα στο δωμάτιο.
 • Σχήμα 2. Ένας ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος στην κουκούλα, ο άλλος στον αγωγό παροχής αέρα. Σύστημα ελέγχου εξαερισμού - διακόπτης. Η τάση στο ρεύμα του κελαριού δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 36 βολτ.
 • Σχήμα 3. Χωρίς σύνδεση του συστήματος εξαερισμού με το δίκτυο. Η εξάτμιση στην κορυφή είναι εξοπλισμένη με έναν εκτροπέα ή είναι εγκατεστημένοι μικροί ανεμογεννήτριες, οι οποίοι λειτουργούν παρόμοια με ένα weathervane.

Πρότυπο σύστημα εξαερισμού στο υπόγειο ενός ιδιωτικού σπιτιού

Υπολογισμός

Η διατομή των σωλήνων υπολογίζεται για την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος εξαερισμού.
Εάν η επιφάνεια του υπογείου είναι 10 τετραγωνικά τετραγωνικά, οι σωλήνες πρέπει να είναι 20 έως 20 εκατοστά (εάν το σύστημα είναι τροφοδοτικό-εξάτμιση). Με την ίδια επιφάνεια υπογείου, η διατομή του σωλήνα πρέπει να είναι 30 έως 30 cm, εάν ο αγωγός είναι ένας και χρησιμοποιείται ως απορροφητήρας. Το μέγεθος της οπής για το σωλήνα καθορίζεται λαμβανομένης υπόψη της διατομής του και του πάχους των ράβδων για τη στερέωση του αγωγού.

Σωλήνες εξαερισμού του κελάριου

Όσο μακρύτερος είναι ο σωλήνας, τόσο περισσότερο αέρα σπρώχνει προς τα κάτω. Οι αμιαντικοί αγωγοί τσιμέντου αποτελούν την καλύτερη επιλογή. Είναι φθηνά, ανθεκτικά και ανθεκτικά στην υγρασία. Επίσης κατάλληλοι είναι οι γαλβανισμένοι σωλήνες και οι πλαστικοί αγωγοί.
Αν ο σωλήνας είναι τοποθετημένος στην κορυφή του εκτροπέα, δεν θα καταβυθιστεί και η πρόσφυση θα αυξηθεί. Όταν ο δρόμος έχει πολύ χαμηλή θερμοκρασία, οι σωλήνες κλείνουν με μάνδαλα.

Πώς να κάνετε τον αερισμό σωστά στο λουτρό; Η απάντηση είναι.

Διάμετρος

Η τυπική διάμετρος αυτών των σωλήνων για εξαερισμό είναι 10-15 cm. Η απαιτούμενη διάμετρος καθορίζεται από τον υπολογισμό, στον οποίο λαμβάνεται υπόψη η αξία της επιφάνειας του υπογείου.

Η εμφάνιση του αγωγού εξαερισμού υπογείου

Πώς να πάρετε το ZhKH για να κάνετε αερισμό στο υπόγειο;

Σύμφωνα με τους "Κανόνες και Πρότυπα Τεχνικής Συντήρησης Στέγασης", ο Ποινικός Κώδικας θα πρέπει να διασφαλίζει ότι το υπόγειο του κτιρίου είναι στεγνό. Εάν η αιτία της υγρασίας στο υπόγειο είναι η έλλειψη αερισμού εκεί, το CC πρέπει να οργανώσει ένα σύστημα εξαερισμού στο υπόγειο. Τι θα συμβεί αν σας αρνηθεί αυτό στον Ποινικό Κώδικα; Γράψτε μια συλλογική επιστολή που εξηγεί την κατάσταση στην κρατική επιθεώρηση στέγασης.

Κόστος εγκατάστασης εξαερισμού κάβας

Το κόστος εγκατάστασης του συστήματος εξαερισμού στο υπόγειο εξαρτάται από τον τύπο του αερισμού, τον αριθμό των στοιχείων σε αυτό και τη λειτουργικότητά του. Κατά μέσο όρο, το σύστημα εξαερισμού θα κοστίσει από 40 έως 150 τόνους νερού.

Βίντεο

Πώς να κάνετε σωστά τον αερισμό στο υπόγειο; Πρώτα απ 'όλα, είναι αναγκαίο να καθορίσει τον τύπο του συστήματος εξαερισμού, κάνει τους υπολογισμούς: υπολογίζουν τη διάμετρο των σωλήνων και των οπών αέρα, το μήκος του αγωγού, κάποια ανταλλαγή αέρα που απαιτείται στο δωμάτιο, κ.λπ. Μην ξεχάστε για τη μόνωση των αγωγών και την εγκατάσταση των αποσβεστήρων για αγωγούς για να ρυθμίσετε την ένταση εξαερισμού..

Πώς να φτιάξετε μια κουκούλα στο υπόγειο;

Σε ιδιωτικές κατοικίες, οι υπόγειες εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται συχνά ως κελάρια απευθείας στη βάση ενός σπιτιού ή κάτω από ένα οικονομικό κτίριο.

Κατά κανόνα, αποθηκεύουν φρέσκα και μεταποιημένα προϊόντα, δημιουργώντας ένα βέλτιστο μικροκλίμα γι 'αυτά. Ένα από τα κύρια εποικοδομητικά στοιχεία της ανταλλαγής αέρα είναι η διάταξη του στοιχείου εξαγωγής.

Ο εξαερισμός κελάρι μπορεί να είναι φυσικός ή αναγκασμένος. Η σωστή εγκατάσταση του συστήματος εξάτμισης στο κελάρι παρέχει προστασία έναντι της συμπύκνωσης στις επιφάνειες της αποθήκης λαχανικών, η οποία προστατεύει την καλλιέργεια από τις διεργασίες σποράς.

Hood στο υπόγειο ενός ιδιωτικού σπιτιού

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ρύθμισης της σωστής κυκλοφορίας του αέρα στο υπόγειο του σπιτιού. Οι ροές του αέρα μπορούν να κινούνται φυσικά, αλλά μπορούν να εξαναγκαστούν.

Επιπλέον, είναι δυνατό να εξοπλιστεί ο εξαερισμός με μονάδες που αυξάνουν την αποδοτικότητά του.

Τυπικά, η βάση οποιουδήποτε συστήματος αερισμού για το υπόγειο είναι δύο σωλήνες. Μέσα από την εξάτμιση, ο αέρας εγκαταλείπει το δωμάτιο, τοποθετείται στη γωνία του κελαριού κάτω από την οροφή και αφαιρείται μισό μέτρο.

Εντός της επιφάνειας μπορεί να σχηματιστεί συμπύκνωση λόγω της θερμοκρασιακής διαφοράς, ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσθετη μόνωση με ορυκτοβάμβακα ή άλλα θερμομονωτικά υλικά.

Στον φρέσκο ​​αέρα έρχεται καθαρός αέρας, ενημερώνοντας το υπόγειο από την αντίθετη γωνία. Η ίδια η τρύπα είναι τοποθετημένη σε απόσταση 40 * 60 cm από το δάπεδο και το άκρο της θα πρέπει να σηκωθεί σημαντικά πάνω από το επίπεδο του εδάφους.

Στο κύκλωμα αερισμού χρησιμοποιείται και άλλος εξοπλισμός - αποσβεστήρες, εκτροπείς, ανεμιστήρες, ειδικά κλιματικά συστήματα.

Φυσικός εξαερισμός

Ο ευκολότερος τρόπος για να καταστεί το μικροκλίμα στο υπόγειο βέλτιστο είναι να οργανωθεί ένας φυσικός αερισμός. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον τύπο ανταλλαγής αέρα, ο ιδιοκτήτης λαμβάνει ορισμένα πλεονεκτήματα:

 • Το φθηνό κόστος της κατασκευής αφαιρείται, αφού τα απόβλητα παράγονται μόνο για τα υλικά των στοιχείων, τα οποία είναι πολύ λίγα.
 • Δυνατότητα τοποθέτησης ενός τέτοιου συστήματος όχι μόνο κατά τη διάρκεια της κατασκευής, αλλά και μετά, κατά τη λειτουργία.
 • Απλότητα και ευκολία εγκατάστασης, καθώς και ταχύτητα υλοποίησης.

Μείον κανένας έλεγχος της θερμοκρασίας μπορεί να ονομάζεται ένα σύστημα, εξάλλου, με την προϋπόθεση ότι η εξωτερική θερμοκρασία είναι περίπου ίση με την εσωτερική κυκλοφορία δεν εκτελείται λόγω έλλειψης διαφορά.

Εγκατάσταση φυσικού συστήματος εξαερισμού

Για την κυκλοφορία του αέρα σε εσωτερικούς χώρους φυσικά, χρειάζονται δύο σωλήνες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ποικιλία υλικών, αλλά πιο συχνά παίρνετε PVC, ως φθηνό, ελαφρύ και ανθεκτικό υλικό.

Φυσικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέταλλο, πλαστικό ή οπλισμένο σκυρόδεμα. Η διατομή επιλέγεται με βάση την έκταση του υπογείου, 6-8 τετραγωνικά μέτρα είναι συνήθως αρκετά 12 * 12 εκ.

Σε περίπτωση που η κουκούλα στο κελάρι κατασκευάζεται από ένα κανάλι, τότε το μέγεθος του τμήματος θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερο. Για παράδειγμα, με υπόγειο 6-8 τ.μ. η τιμή θα είναι τουλάχιστον 15 cm.

Με αυτή τη διάταξη εξαερισμού, σε ένα σωλήνα, παράγονται ταυτόχρονα δύο κανάλια - τροφοδοσία και εξαγωγή, καθένα από τα οποία είναι εφοδιασμένο με δικό του αποσβεστήρα, ο οποίος ρυθμίζει τη ροή του αέρα από το εσωτερικό και το εξωτερικό.

Πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλά σημεία:

 • Όσο υψηλότερη είναι η έξοδος του αγωγού εξαγωγής στην επιφάνεια, τόσο πιο αποτελεσματική είναι η εσωτερική εναλλαγή αέρα.
 • Τα εξωτερικά συμπεράσματα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με ειδικά προστατευτικά για προστασία από τις ατμοσφαιρικές κατακρημνίσεις και τα μικρά έντομα.
 • Όσο πιο άμεσο είναι το περίγραμμα, τόσο καλύτερη είναι η διαπερατότητα των ρευμάτων αέρα, οι στροφές και οι καμπύλες επιβραδύνουν πολύ την κίνηση.
 • Και οι δύο σωλήνες πρέπει να επιλέγονται με την ίδια διατομή έτσι ώστε να μην υπάρχει διαφορά στον εισερχόμενο και εξερχόμενο αέρα.

Ο φυσικός αερισμός σε μικρά υπόγεια είναι η καλύτερη επιλογή για τον εξοπλισμό του κελάριου. Αλλά αν η περιοχή είναι σημαντική, πώς να σχεδιάσετε μια κουκούλα στο υπόγειο;

Για μεγάλες εκτάσεις, δεν είναι εφικτός ο καλός εξαερισμός χωρίς να πιέζονται οι εξαναγκασμένες μάζες αέρα.

Αναγκαστικός εξαερισμός

Με εμβαδόν 40 τ.μ. ή όταν οργανώνετε μια κατοικία, είναι απαραίτητο να κάνετε αναγκαστικό σχέδιο. Αυτό θα εξασφαλίσει όχι μόνο την ανανέωση του εναέριου χώρου με φρέσκα ρεύματα, αλλά επίσης θα απομακρύνει την υπερβολική υγρασία και την υγρασία, τόσο συνηθισμένη στους υπόγειους χώρους.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν τοποθετείτε εξοπλισμό ή αποθέματα από υλικά που είναι ευαίσθητα σε διαβρωτικά φαινόμενα σε υποκατάστατα.

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων του εξαναγκασμένου εξαερισμού είναι:

 • Ανεξαρτησία από τους δείκτες θερμοκρασίας εκτός και εντός.
 • Ρύθμιση και έλεγχος της εισαγωγής αέρα και της έντασης της εσωτερικής ανταλλαγής αέρα.
 • Είναι δυνατή η θέρμανση του αέρα στο υπόγειο και το φιλτράρισμα.

Το μειονέκτημα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ανάγκη για περιοδική συντήρηση των συστημάτων εξοπλισμού, πολύπλοκη εγκατάσταση και αυξημένο κόστος του ίδιου του εξοπλισμού.

Λόγω της χρήσης τεχνικών μέσων, είναι απαραίτητο να διεξάγονται ηλεκτρικά καλώδια στο εσωτερικό, για τα οποία θα πρέπει να κάνετε καλωδιώσεις. Εάν δεν υπάρχει ηλεκτρική ενέργεια στο σπίτι, το σύστημα δεν θα λειτουργήσει.

Τύποι διάταξης συστήματος εξαναγκασμένου εξαερισμού

Μεταξύ των συστημάτων εξαναγκασμού εξαερισμού υπάρχουν διάφοροι τύποι εξοπλισμού από τις διάφορες συσκευές.

Οι ηλεκτρικοί ανεμιστήρες, για παράδειγμα, κατασκευάζονται στο σωλήνα εξάτμισης και παρέχουν μεγαλύτερη εκροή αέρα εξαγωγής. Για τα μεγάλα δωμάτια κάνουν δύο ανεμιστήρες, με το δεύτερο τοποθετημένο στην τροφοδοσία για να αυξήσει την ένεση.

Αυτές οι συσκευές μπορούν να λειτουργούν σε διαφορετικούς τρόπους λειτουργίας, παρέχοντας τη δυνατότητα ελέγχου των μάζων αέρα και της θερμοκρασίας του υπογείου. Η ισχύς από το δίκτυο μπορεί να γίνει από ένα κοινό ηλεκτρικό δίκτυο (καλώδιο από το κελάρι μέχρι το σπίτι) ή από μια ξεχωριστή γεννήτρια (σε περίπτωση τοποθέτησης κάτω από το κτίριο του νοικοκυριού).

Οι ανεμογεννήτριες αποτελούν εναλλακτική λύση για τους ηλεκτρικούς ανεμιστήρες. Για το σκοπό αυτό, τοποθετείται ένας εκτροπέας στο κανάλι εξαγωγής, ο οποίος βελτιώνει την έγχυση αέρα λόγω μιας ειδικής ζώνης εκκένωσης στην ίδια την είσοδο, μεταφέροντας ενέργεια στους ανεμιστήρες.

Deflector για τον αερισμό του κελαριού

Η ουσία του έργου του εκτροπέα είναι ότι η ροή του αέρα διαχέεται γύρω από τον διαχύτη και δημιουργεί μια αυξημένη έλξη στον σωλήνα, που κυκλοφορεί τις μάζες του αέρα. Αυτό σας επιτρέπει να εξοικονομήσετε σημαντικά τον ηλεκτρισμό και ταυτόχρονα να αυξήσετε την απόδοση του συστήματος εξαερισμού.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες της διάταξης deflector:

 1. Deflector ASTATO, που λειτουργεί από τον άνεμο ή από τον ηλεκτροκινητήρα. Παρέχεται ένας ειδικός αισθητήρας, ο οποίος αποσυνδέει τη μηχανική έλξη με επαρκή ισχύ αέρα.
 2. Ο εκτροπέας-weathervane, που λειτουργεί μόνο στον άνεμο, ρυθμίζεται για κάθε κατεύθυνση του ανέμου. Το μειονέκτημα είναι η παρουσία ρουλεμάν, η τακτική λίπανση και η αντικατάστασή τους.
 3. Στατικός εκτροπέας - μοντέλο με ανεμιστήρα εκτοξευτήρα. Διαθέτει έναν ήσυχο τρόπο λειτουργίας και αποτελεσματική αποστράγγιση της υγρασίας από τους σωλήνες.
 4. Περιστρεφόμενος στρόβιλος, που χρησιμοποιείται σε χώρους με συνεχή ισχυρό αέρα.
 5. Διάφορα εκτροπείς σχήματος Η, σφαιρικά, εκτροπείς Grigorovich.

Τύποι ανεμιστήρων σε εξαναγκασμένο εξαερισμό

Η αρμόδια ανταλλαγή αέρα του υπογείου πραγματοποιείται με τη βοήθεια ανεμιστήρων καναλιού και αξονικού τύπου.

Οι αγωγοί χαρακτηρίζονται από μέση χωρητικότητα και μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε τμήμα του σωλήνα. Οικονομικό, καταναλώνει λίγη ηλεκτρική ενέργεια.

Οι αξονικοί ανεμιστήρες τοποθετούνται στις έξοδοι ή τις εισόδους του απορροφητήρα και στην είσοδο. Είναι πιο δαπανηρές στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και εγγυώνται ισχυρές ροές αέρα. Παρέχεται πάντοτε μια βαλβίδα, η οποία προστατεύει το υπόγειο από μάζες ψυχρού αέρα.

Έλεγχος του μικροκλίματος του κελαριού

Με τον τύπο του ελέγχου θερμοκρασίας στο δωμάτιο υπάρχουν δύο τύποι συστημάτων εξαερισμού:

Αυτόματη - απόλυτα αυτόνομη και δεν απαιτεί την παρουσία ενός ατόμου. Το σύστημα είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες θερμοκρασίας χώρου και η σύνδεση ανεμιστήρων ενεργοποιείται μόνο εάν είναι απαραίτητο.

Υπάρχουν αισθητήρες θερμοκρασίας που παρακολουθούν τη συμμόρφωση με τη ρυθμισμένη θερμοκρασία. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι οι θερμορυθμιστές, οι οποίοι πληρούν το ρόλο ενός ατόμου στην εκκίνηση του συστήματος.

Μηχανική - απαιτεί την εκτόξευση ενός άνδρα ο οποίος παρακολουθεί ανεξάρτητα τη θερμοκρασία και την υγρασία του υπογείου και ρυθμίζει χειροκίνητα τους αποσβεστήρες και τους ανεμιστήρες στους σωλήνες.

Σημαντικό! Όταν επιλέγετε ένα σύστημα εξαερισμού, πρέπει να τηρείτε την ακρίβεια της διατήρησης της θερμοκρασίας. Εάν είναι δυνατές αποκλίσεις 2 μοίρες, τότε είναι ευκολότερο να εξοπλιστεί το μηχανικό σύστημα. Διαφορετικά, μόνο αυτόματο έλεγχο.

Υλικά για τον εξοπλισμό του συστήματος εξαερισμού

Το σύστημα εξαερισμού υπογείου προϋποθέτει τη χρήση διαφόρων τύπων σωλήνων. Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιείται πολυαιθυλένιο χαμηλής πίεσης ή αμιαντοτσιμέντο.

Τα τσιμέντα αμιάντου μοιάζουν με σχιστόλιθο, έχουν αυξημένο επίπεδο αντοχής και ανθεκτικότητας, καθώς και αντοχή σε διαβρωτικά φαινόμενα. Είναι κατασκευασμένα σε μεγάλα κομμάτια, έτσι ώστε το σύστημα εξαερισμού αυτών να αποτελείται από ολόκληρα μέρη.

Οι σωληνώσεις από πολυαιθυλένιο θα πρέπει να συγκολληθούν, για τις οποίες απαιτούνται εργαλεία και ειδικές δεξιότητες.

Το μέταλλο για εξαερισμό χρησιμοποιείται αρκετά σπάνια, αν και είναι φθηνό. Αυτό οφείλεται στην ευαισθησία στη διάβρωση, για την προστασία από την οποία οι σωληνώσεις θάβονται στο έδαφος με προκαταρκτική επεξεργασία με αντιδιαβρωτικά και στεγανοποιητικά υλικά.

Επιπλέον, η υγρασία συλλέγεται πιο ενεργά στο μέταλλο, επειδή το μέταλλο στον εξαερισμό χρησιμοποιείται μόνο στον υποχρεωτικό τύπο του.

Ανεξάρτητα από το υλικό, οι σχάρες και οι κουκούλες τοποθετούνται σε οπές σωλήνων για προστασία από την υγρασία και τα συντρίμμια.

Εξαγωγή στο κελάρι: Σύστημα συναρμολόγησης και ελέγχου πρόσφυσης

Μόλις επιλέξετε τον τύπο του εξαερισμού, επιλέξτε το υλικό του συστήματος, το εμπορικό σήμα των ανεμιστήρων, των εκτροπέων, των αποσβεστήρων και άλλων στοιχείων του συστήματος, είναι δυνατή η έναρξη της συναρμολόγησης του καλύμματος:

 • Στο ανώτατο όριο του θησαυρού, γίνεται άνοιγμα για τον αγωγό αερισμού.
 • Εφαρμόζεται η εγκατάσταση ενός αγωγού εξαγωγής με διάκενο στην επιφάνεια των 15 cm.
 • Στην απέναντι γωνία, ένα άνοιγμα στον τοίχο γίνεται 2 cm πάνω από το δάπεδο και δεν υπερβαίνει τα 5 cm.
 • Ένας σωλήνας τροφοδοσίας είναι εγκατεστημένος και εξωτερικά η έξοδος πάνω από το κελάρι δεν είναι υψηλή, καθώς πρέπει να υπάρχει διαφορά πίεσης μεταξύ των δύο σωλήνων.
 • Η έξοδος του σωλήνα τροφοδοσίας στο δρόμο είναι κλειστή με μια γρίλια ή έναν εκτροπέα.
 • Μέσα στο κελάρι υπάρχουν εγκατεστημένοι αποσβεστήρες, μέσω των οποίων θα πραγματοποιείται ο έλεγχος εισαγωγής αέρα.

Αφού ολοκληρώσετε τη ρύθμιση του συστήματος, ελέγξτε τις επιθυμίες του. Από τις μεθόδους αυτής της επαλήθευσης, μπορεί κανείς να πάρει το απλούστερο φύλλο χαρτιού. Εάν το φέρετε στο άνοιγμα του σωλήνα παροχής, τότε αρχίζει να ταλαντεύεται, έτσι υπάρχει έλξη. Η ίδια αρχή και με έναν αναμμένο αγώνα - ο καπνός του πρέπει να εξαλειφθεί από το κελάρι από το σωλήνα εξάτμισης.

Συστάσεις για την εγκατάσταση κουκούλας

Κατά την εγκατάσταση της κουκούλας, θα είναι χρήσιμες ορισμένες συστάσεις σχετικά με τη ρύθμιση:

 • Το σύστημα εξαερισμού πρέπει να τοποθετηθεί ακόμη και κατά τη διάρκεια της κατασκευής του κτιρίου, για το οποίο στα τοιχώματα αφήνεται ένα άνοιγμα, μέσω του οποίου βρίσκονται οι σωλήνες εξαερισμού.
 • Ο ομοιόμορφος αερισμός του κελάρι γίνεται με την αύξηση των διαμέτρων ενός από τους σωλήνες, ο κύριος κανόνας - η διάμετρος της παροχής δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από τη διάμετρο των καυσαερίων. Η μη συμμόρφωση με αυτή την απαίτηση μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα αποθεματοποιημένα αποθέματα και βλάβη στην ανθρώπινη υγεία λόγω μόλυνσης με αέριο.
 • Οι σωλήνες τροφοδοσίας και εξαγωγής δεν μπορούν να τοποθετηθούν δίπλα-δίπλα, γεγονός που μειώνει την απόδοση του συστήματος.
 • Εάν το κελάρι κατασκευάζεται κάτω από ένα σπίτι ή κτίριο, η καταπακτή στην είσοδο ή στην πόρτα παίζει το ρόλο της κουκούλας.
 • Ως παραλλαγή του υλικού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλαστικό που χρησιμοποιείται στα συστήματα αποχέτευσης - κατάλληλη διάμετρος και φθηνό κόστος το καθιστούν κατάλληλο για τη διάταξη της κουκούλας.
 • Ο σωλήνας εξάτμισης στο δρόμο είναι προσεκτικά μονωμένος, διαφορετικά το συμπύκνωμα στο εσωτερικό του θα παγώσει το χειμώνα και θα φράξει την πρίζα με αέρα.

Ενάντια στον σχηματισμό συμπυκνώματος στους σωλήνες, η μόνωση μπορεί να πραγματοποιηθεί όχι μόνο στο εξωτερικό μέρος αλλά και σε όλο το μήκος.

Από τη σωστή διάταξη εξαερισμού του κελάριου ή κελάριου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, από την ασφάλεια των προϊόντων, και τελειώνει με την υγεία των ενοικιαστών του σπιτιού. Σχέδια σχεδίων θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο σχέδιο του σπιτιού κατά τη διάρκεια της κατασκευής λόγω της εξαιρετικής σημασίας του.

Αλλά ακόμη και σε ένα χτισμένο και λειτουργικό σπίτι, το πρόβλημα του πώς να τραβήξει σωστά μια κουκούλα στο υπόγειο δεν είναι, επειδή είναι δυνατόν ακόμη και από μόνη της. Το κύριο είναι να γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες της ρύθμισης και της ακολουθίας της εργασίας.

Πώς να κάνετε τον κατάλληλο εξαερισμό στο υπόγειο

Οποιοδήποτε υπόγειο χρειάζεται τουλάχιστον ελάχιστο εξαερισμό.

Συνήθως το σύστημα εξαερισμού στο υπόγειο τοποθετείται στο έργο και δημιουργείται κατά την κατασκευή μιας ιδιωτικής κατοικίας. Αλλά αν δεν υπάρχει τίποτα, τίθεται το ερώτημα, πώς να κάνετε αερισμό στο υπόγειο. Από μόνη της είναι πολύ πιθανό να διορθωθεί σωστά η κατάσταση και να αποκατασταθεί ο πλήρης αερισμός στο υπόγειο, πράγμα που εξασφαλίζει μακρά λειτουργία ολόκληρου του σπιτιού.

Σημαντική είναι η διατήρηση στο υπόγειο των απαραίτητων χαρακτηριστικών θερμοκρασίας, καθώς και το επίπεδο υγρασίας. Η υπερβολική υγρασία δεν συμβάλλει στη διατήρηση των προϊόντων που αποθηκεύονται στο υπόγειο ούτε στην κατάσταση του εξοπλισμού και των δομών. Μην ξεχνάτε τη σφράγιση των κελαριών της ιδιωτικής κατοικίας και ελέγχετε τακτικά την απουσία διαρροών.

Είδη εξαερισμού

Οι ποικιλίες των συστημάτων εξαερισμού χωρίζονται ανάλογα με την πολυπλοκότητα του σχεδιασμού τους σε διάφορους τύπους:

 • Το πιο απλό, φυσικό - σε βάρος των εκρήξεων (οπών) στο ίδρυμα.
 • Προμήθεια και εξαγωγή, φυσικά - λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας στην είσοδο και την έξοδο των αεραγωγών.
 • Προμήθεια και εξάτμιση, αναγκασμένη, λειτουργία λόγω των ανεμιστήρων του καναλιού.
 • Συνδυασμένη ή πολύπλοκη, πραγματοποιώντας όχι μόνο εξαναγκασμένη εισροή και εξαγωγή, αλλά και ρύθμιση της θερμοκρασίας και της υγρασίας.

Αν θέλετε να μετατραπεί σε υπόγειο σε ένα πλήρες κτίριο κατοικιών, θα πρέπει να εργαστείτε σοβαρά στον αερισμό.

Τα πιο απλά συστήματα

Τα κελάρια μιας ιδιωτικής κατοικίας χρησιμοποιούνται συνήθως για την αποθήκευση τροφίμων σε ξηρή και δροσερή κατάσταση. Αλλά όχι σπάνια στα υπόγεια είναι διατεταγμένα δωμάτια με τους πιο διαφορετικούς σκοπούς. Αυτά είναι τα λουτρά, τα εργαστήρια, τα γυμναστήρια κλπ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, απαιτείται ένα σωστά διαρρυθμισμένο, ενεργό σύστημα εξαερισμού για την εξασφάλιση καλής κυκλοφορίας αέρα.

Το απλούστερο σχέδιο εισαγωγής αέρα δεν είναι δύσκολο να χτιστεί με τα χέρια σας. Οι εξαντλημένες προσπάθειες θα εξαρτηθούν από την επιφάνεια του υπογείου, το βάθος και την κατασκευή τοίχων. Για να κατασκευαστεί ο απλούστερος αερισμός σε ένα ιδιωτικό σπίτι, δεν απαιτούνται πάρα πολλά υλικά:

 • Δύο μέταλλο, αμιαντοτσιμέντο ή πλαστικοί σωλήνες, με διάμετρο περίπου 10-15cm.
 • Βύσματα με την ίδια διάμετρο.
 • Κατασκευές θόλων.
 • Θερμομόνωση - ορυκτοβάμβακας ή παρόμοια.

Εάν το μέγεθος των δωματίων είναι μικρό και δεν υπάρχουν χωρίσματα, θα αρκεί να φτιάξετε τις τρύπες εισροής στο πάνω μέρος, οι οποίες μπορούν να τρυπηθούν στο υπόγειο ή στη βάση του ιδιωτικού σπιτιού. Είναι σωστό να καλύπτετε τέτοια εκρήξεις με ένα πλέγμα από τα τρωκτικά και από μέσα με ένα πλέγμα ή ένα πτερύγιο. Μέσω του αποσβεστήρα, είναι δυνατή η ρύθμιση της εισαγωγής αέρα ανάλογα με την ανάγκη και τις εποχές.

Ένα τέτοιο πλαστικό πλέγμα δεν επιτρέπεται να διεισδύσει στο υπόγειο μικρών ζώων, όπως ποντίκια και αρουραίοι.

Μια παρόμοια αποσβεστήρα στο εσωτερικό του σωλήνα θα επιτρέψει την εύκολη ρύθμιση του μικροκλίματος.

Αν το κελάρι ή το κελάρι είναι ενταφιασμένο στο έδαφος εντελώς, δεν θα είναι δυνατή η τοποθέτηση των εκρήξεων, είναι απαραίτητο να γροθιάσετε τα δάπεδα και να ξεκινήσετε τους αγωγούς αέρα. Για τις ημι-θαμμένες κατασκευές υπογείων, ο εξαερισμός αυτός διευθετείται πολύ εύκολα από τα χέρια, αλλά δεν πρέπει να ξεχάσουμε να πετάξουμε τον αέρα στις αντίθετες πλευρές του υπογείου. Η διάμετρος των διοχέτευσης πρέπει να είναι κατάλληλη για καλή εισροή και εκροή αέρα. Για πιο περίπλοκα και μεγάλα κελάρια, ρυθμίστε σωστά τον εξαερισμό τροφοδοσίας και εξαγωγής.

Ανεμιστήρας παροχής και εξαγωγής

Μία φθηνή και γρήγορη έκδοση ενός τέτοιου συστήματος είναι η διευθέτηση δύο καναλιών για την είσοδο της ροής αέρα και την έξοδο του. Αυτό μπορεί να γίνει με το χέρι με τη βοήθεια δύο σωλήνων διαμέτρου 100 mm έως 150 mm. Το κανάλι εξάτμισης (το άνοιγμα του σωλήνα) θα πρέπει να βρίσκεται στο πάνω μέρος, ακριβώς κάτω από την οροφή του υπογείου και να βγαίνει στο ύψος της οροφής του σπιτιού, κατά προτίμηση πάνω από την κορυφογραμμή.

Το εξωτερικό μέρος του σωλήνα εξαγωγής συνιστάται να είναι μονωμένο και το κατώτερο τμήμα πρέπει να είναι εξοπλισμένο με συλλέκτη συμπυκνωμάτων και βρύση για την αποστράγγισή του.

Ένα παράδειγμα του σχεδίου εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής στο σπίτι.

Το κανάλι τροφοδοσίας πρέπει να έχει μια είσοδο για το επίπεδο υπογείου δάπεδο μέχρι ύψος περίπου 40-50 cm. Σε περιπτώσεις όπου το υπόγειο χρησιμοποιείται για την αποθήκευση των προϊόντων, συνιστάται άνοιγμα τροφοδοσίας τοποθετημένο αμέσως πάνω από την τοποθέτησή τους. Στόμιο εισαγωγής αέρα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1 μέτρο από το έδαφος, αυτό θα εμποδίσει ένα κανάλι από να πάρει μέσα στο νερό, λάσπη και το χιόνι.

Οι αγωγοί τροφοδοσίας και εξαγωγής διανέμονται σε διαφορετικά άκρα του υπογείου, έτσι ώστε ο αέρας να κυκλοφορεί σε όλο το δωμάτιο. Η ανταλλαγή αέρα σε ένα τέτοιο σύστημα θα παρέχεται από μια διαφορά στη θερμοκρασία στο ύψος της οροφής και στο χαμηλότερο επίπεδο της εισόδου.

Για να μην εξαρτάτε από τον καιρό, που μπορεί να αλλάξει την πτώση της θερμοκρασίας, μπορείτε να φτιάξετε στα χέρια σας έναν αναπνευστήρα που εργάζεται στην εκροή αέρα στον αγωγό εξαγωγής. Επιπλέον, η τρύπα εισροής είναι σωστά τοποθετημένη στο βόρειο, σκιερό μέρος του σπιτιού.

Αυτός ο εξαερισμός δεν καταστρέφει την εμφάνιση της πρόσοψης του κτιρίου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τέτοιες διακοσμητικές μπλοκ.

Μην ξεχνάτε, επίσης, να κλείσετε το πλέγμα εισόδου με τη διείσδυση μικρών τρωκτικών, και κατά προτίμηση ένα ισχυρό πλέγμα. Όταν υπάρχουν χωρίσματα στο υπόγειο που χωρίζουν το δωμάτιο σε χώρους, διαμερίσματα, πρέπει να δημιουργούνται οπές εξαερισμού σε καθένα από αυτά. Ένα τέτοιο σύστημα θα εκπληρώσει αποτελεσματικά το σκοπό του για τα κελάρια μέχρι 30 m2, αλλά για πιο ευρύχωρα δωμάτια θα πρέπει να σκεφτείτε τον εξαναγκασμένο εξαερισμό.

Αναγκαστικός εξαερισμός

Ένα παρόμοιο σύστημα για να κανονιστεί στο υπόγειο του σπιτιού με τα χέρια τους είναι κάπως πιο περίπλοκο. Το όνομα δείχνει ότι η ροή του αέρα είναι προς τα μέσα, αντλείται από τους ανεμιστήρες του καναλιού (ενσωματωμένο αγωγό). Για την απομάκρυνση του στάσιμου αέρα χρησιμοποιούνται παρόμοιοι ανεμιστήρες, που εργάζονται στην κουκούλα. Έτσι, το σύστημα των ανεμιστήρων και των αγωγών αέρα αναγκάζει τις μάζες του αέρα να κυκλοφορήσουν ενεργά. Είναι σημαντικό να ρυθμίσετε το σύστημα ελέγχου ανεμιστήρα έτσι ώστε η λειτουργία του να πραγματοποιείται ταυτόχρονα.

Για την υποχρεωτική κυκλοφορία αέρα αυτοί οι μικροί οπαδοί συναντιούνται εδώ

Ένα σημαντικό σημείο είναι να υπολογίσετε σωστά τη δύναμη των ανεμιστήρων του εγκατεστημένου καναλιού. Αυτό καθορίζει την ένταση του εισερχόμενου αέρα και την ταχύτητα της ανταλλαγής αέρα στο δωμάτιο. Αυτό θα βοηθήσει τις συστάσεις των εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα πρέπει να προτείνουν τι δύναμη θα πρέπει να είναι ανεμιστήρες, ανάλογα με το μέγεθος του υπογείου. Τέτοιες συμβουλές μπορούν να παρέχονται από συμβούλους πωλήσεων εξειδικευμένων καταστημάτων ή επιχειρήσεων, με βάση τον υπολογιζόμενο όγκο του υπογείου σας και τις διαμέτρους των αγωγών.

Η εγκατάσταση ανεμιστήρων στο σύστημα εξαερισμού δεν είναι δύσκολη. Επί του παρόντος, παράγεται μια ποικιλία ανεμιστήρων, επιτρέποντάς σας να επιλέξετε την κατάλληλη από πλευράς ισχύος και διάμετρος των αεραγωγών. Οι ανεμιστήρες, συχνά, κατασκευάζονται σε εξειδικευμένες περιπτώσεις που έχουν αξιόπιστα εξαρτήματα, ενώ το πλήρες σετ συμπληρώνεται με παρενθέσεις και όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

Η συσκευή είναι ένα σύστημα εξαναγκασμένου εξαερισμού με βολικό έλεγχο.

Ο έλεγχος εκτελείται από τη μονάδα ελέγχου, στην οποία εξέρχονται οι διακόπτες των τρόπων παροχής καναλιών καυσαερίων, η ενεργοποίηση και απενεργοποίηση ολόκληρου του συστήματος, μερικές φορές οι αισθητήρες θερμοκρασίας τοποθετούνται στη μονάδα. Είναι δυνατό να εξοπλιστεί το σύστημα με ένα χρονοδιακόπτη, με το οποίο μπορείτε να ρυθμίσετε την ώρα ενεργοποίησης / απενεργοποίησης της λειτουργίας των ανεμιστήρων. Ο χρονοδιακόπτης είναι επίσης εγκατεστημένος στη μονάδα ελέγχου.

Θα πρέπει να θυμόμαστε τον σχηματισμό συμπυκνωμάτων στους αγωγούς, να συλλέγουμε και να το αφαιρούμε, είναι απαραίτητο να παρέχουμε ένα δοχείο στο οποίο θα συλλέγεται το υγρό.

Η ποιότητα του συστήματος εξαερισμού υπογείου εξαρτάται από την άνεση των δωματίων πάνω από αυτό. Ως εκ τούτου, το αναγκαστικό σύστημα θα είναι η ιδανική λύση για την ανταλλαγή αέρα στο υπόγειο οποιασδήποτε δομής και οποιουδήποτε προορισμού.

Επιλέγοντας τον εξαναγκασμένο τύπο εξαερισμού, μπορείτε πάντα να κάνετε τη διανομή του εισερχόμενου αέρα μέσω αρκετών δωματίων κελαριών.

Συνδυασμένο ή σύνθετο σύστημα εξαερισμού

Σε περιπτώσεις όπου μια αρκετά μεγάλη αίθουσα υπογείου σχεδιάζεται να διευθετηθεί για μακρά επίσκεψη σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων, η απλή εγκατάσταση του εξαερισμού δεν θα είναι διαχειρίσιμη. Το δωμάτιο πρέπει να είναι ζεστό ανά πάσα στιγμή του έτους και επίσης να διατηρεί την υγρασία σε άνετο επίπεδο. Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο οι χώροι να πληρούν ορισμένες απαιτήσεις:

 • έχουν καλή στεγανοποίηση.
 • έχουν επαρκή θερμομόνωση.
 • διαθέτουν σύστημα θέρμανσης.

Η συμμόρφωση με αυτές τις απαιτήσεις θα δημιουργήσει ένα εντελώς οικιστικό υπόγειο.

Ένα τέτοιο περίπλοκο σύστημα εξαερισμού με τα χέρια τους είναι πολύ δύσκολο να τα κανονίσουμε, γιατί είναι απαραίτητο να διατηρείται η σωστή θερμοκρασία και υγρασία στο δωμάτιο. Οι κανονιστικές τιμές για τα δωμάτια που επισκέπτονται οι άνθρωποι είναι 17-22 μοίρες και 55-65% σχετική υγρασία. Για την παρακολούθηση αυτών των δεικτών, θα πρέπει να εγκατασταθούν ψυχομετρικά.

Η δημιουργία ενός υπόγειου υπογείου αξίζει να εξεταστεί όχι μόνο ο πολύπλοκος αερισμός, αλλά και η θέρμανση, η διήθηση κλπ.

Αυτά τα συστήματα εξαερισμού δεν είναι απλά για την αυτο-εγκατάσταση, αφού πρέπει να είναι εξοπλισμένα με διάφορα φίλτρα, διαχωριστικά συστήματα και άλλες πολύπλοκες μονάδες. Επομένως, σε αυτό το άρθρο δεν θα ληφθούν υπόψη.

Εν κατακλείδι, σημειώνουμε ότι τα πρότυπα στο υπόγειο μπορούν να χρησιμοποιούν ηλεκτρικό εξοπλισμό με ισχύ που δεν υπερβαίνει τα 36 βολτ!

Πώς να κάνετε αερισμό στο κελάρι

Πολύ συχνά αντιμετωπίζουμε το θέμα της αποθήκευσης λαχανικών και άλλων προϊόντων χειμώνα. Το ιδανικό μέρος είναι το κελάρι, ωστόσο, για να εξασφαλιστεί ότι τα προϊόντα μπορούν να παραμείνουν σε αυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί αποτελεσματικός αερισμός. Στο άρθρο θα σας πούμε πώς να τραβήξετε σωστά την κουκούλα στο κελάρι.

Πώς λειτουργεί;

Ο φυσικός αερισμός πρέπει να έχει 2 σωλήνες: τροφοδοσία και εξάτμιση. Το καλύτερο είναι να χρησιμοποιείτε γαλβανισμένο σωλήνα ή σωλήνα αμιάντου κατά την κατασκευή μιας δομής. Είναι επίσης σημαντικό να υπολογιστεί σωστά η διάμετρος: πρέπει να παρέχεται υπόγειο 1 τ.μ. 26 τ.μ. cm της περιοχής του αγωγού.

Σωλήνας εισροής

Είναι απαραίτητο να εισέλθει φρέσκο ​​αέρα στο κελάρι. Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, είναι απαραίτητο να το εγκαταστήσετε σε μια γωνία που βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά του χώρου εγκατάστασης της κουκούλας.

Εξάτμιση

Χάρη σε αυτό, από το κελάρι θα υπάρξει μια εκροή αδρανούς αέρα. Συνιστάται να το τοποθετήσετε κατά μήκος της γωνίας έτσι ώστε το κάτω άκρο να είναι κάτω από την οροφή. Θα πρέπει να περάσει σε όρθια θέση μέσα από ολόκληρο το κελάρι, την οροφή και να εκτείνεται πέρα ​​από αυτό κατά 50 cm.

Προκειμένου να συλλεχθούν λιγότερα συμπυκνώματα ή παγετό στον αγωγό, είναι μονωμένα - ένα άλλο τοποθετείται σε αυτό, και η απόσταση μεταξύ τους γεμίζει με θερμαντήρα.

Εάν υπάρχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας, υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ρεύμα που θα οδηγήσει στην κατάψυξη του κελάριου. Για να αποφευχθεί αυτό, κατά τη διάρκεια της κατασκευής, βαλβίδες πύλης χρησιμοποιούνται στους αεραγωγούς, οι οποίοι επιτρέπουν τη ρύθμιση της κυκλοφορίας του αέρα.

Τύποι συστημάτων

Μέχρι σήμερα, πραγματοποιήστε την εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού δύο τύπων: φυσικό και καταναγκαστικό. Η επιλογή και αυτή ή η επιλογή επηρεάζεται από τον όγκο και τη διάταξη του υπογείου.

Αναγκασμένος

Ο σχεδιασμός του αναγκαστικού συστήματος περιλαμβάνει σωλήνες, αλλά για να εξασφαλιστεί η αναγκαστική κίνηση του αέρα, οι ανεμιστήρες είναι ενσωματωμένοι σε αυτά.

Ανάλογα με την ένταση του κελάριου, επιλέγονται ανεμιστήρες διαφορετικής ισχύος. Εάν το υπόγειο έχει πολύπλοκες διαμορφώσεις, η εγκατάσταση ανεμιστήρων εκτελείται και στα δύο κανάλια. Στην κατασκευή του αναγκαστικού σχεδιασμού δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη βοήθεια ενός ειδικού που θα βοηθήσει σωστά τους υπολογισμούς της εισαγωγής και εξόδου των ροών του αέρα, των διαμέτρων των απαιτούμενων αεραγωγών και της ισχύος των ανεμιστήρων.

Φυσικά

Η βασική ιδέα της δημιουργίας ενός φυσικού εκχυλίσματος είναι να ληφθεί υπόψη η διαφορά πίεσης και θερμοκρασίας στο κελάρι και πέραν αυτού. Είναι πολύ σημαντικό να προσδιοριστεί σωστά η θέση των σωλήνων. Το άνοιγμα εισόδου βρίσκεται καλύτερα σε ύψος 25-30 cm από το δάπεδο και η εξάτμιση δεν πρέπει να είναι κάτω από 10-20 cm από την οροφή. Αν τοποθετήσετε το κάτω, σύντομα στην οροφή θα εμφανιστεί υγρό και μούχλα.

Συνιστάται ένα φυσικό σύστημα εξαερισμού για μικρά κελάρια με ένα δωμάτιο.

Πώς να κάνετε υπολογισμούς;

Εάν αποφασίσετε να κάνετε μια κουκούλα στο κελάρι με τα χέρια σας, αξίζει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στους υπολογισμούς που σχετίζονται με τη διάμετρο των σωλήνων.

Κατά την κατασκευή του επαγγελματικού εξαερισμού, χρησιμοποιούνται πολύπλοκοι υπολογισμοί και τύποι που δεν σχετίζονται με την κατασκευή. Σας προτείνουμε να εξοικειωθείτε με τη μεθοδολογία που θα είναι κατάλληλη για την κατασκευή αυτοεπιπεδούμενου εξαερισμού.

Πρώτα πρέπει να υπολογίσετε την περιοχή του κελαριού:

S = 3x2 = 6 τ.μ.

Λαμβάνοντας υπόψη την αναλογία που ελήφθη ως βάση, η διατομή του διαύλου σωλήνα θα είναι:

Τ = 6x26 = 156 cm2.

Η ακτίνα του αγωγού αερισμού υπολογίζεται από τον τύπο:

R = √ (T / π) = √ (156 / 3,14) ≈ 7,05 cm

Έχοντας μια ακτίνα, μπορούμε να υπολογίσουμε τη διάμετρο:

D = 14 cm = 140 mm.

Μόνο με εξαναγκασμένο εξαερισμό (η εξάτμιση αντιπροσωπεύεται από μια θυρίδα), η διατομή του σωλήνα εισόδου μπορεί να είναι ελαφρώς μεγενθυμένη - ένας αγωγός αέρα με διάμετρο 15 cm είναι αρκετά κατάλληλος.

Για να εξασφαλιστεί αποτελεσματική ανταλλαγή αέρα, συνιστάται η εγκατάσταση καμινάδας, η διάμετρος της οποίας είναι 10-15% μεγαλύτερη από την είσοδο.

Για τον αγωγό εξαγωγής, είναι κατάλληλος ένας αγωγός αέρα με την ακόλουθη διάμετρο:

Dβ = Dπ + 15% = 140 + 21 ≈ 160 mm.

Εγκατάσταση σωλήνων εξαερισμού

Σε αυτό το τμήμα θα σας πούμε πώς να κάνετε σωστά τον εξαερισμό στο κελάρι και τι πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή.

Πού να τοποθετήσετε

Ο αγωγός παροχής αέρα οδηγείται προς τα έξω από το έδαφος. Το κατώτερο άκρο του θα πρέπει να βρίσκεται σχεδόν κοντά στο δάπεδο του κελαριού, σε απόσταση από 20-30 cm.

Για να εγκαταστήσετε το σωλήνα εξαγωγής, επιλέξτε την αντίθετη γωνία του υπογείου, περάστε το κοντά στην οροφή. Ένα από τα άκρα του οδηγείται έξω από τις οροφές στην οροφή.

Για να αυξήσετε την απόδοση της δομής εξαερισμού, χρησιμοποιήστε τις ακόλουθες συμβουλές: τοποθετήστε τον εκτροπέα πάνω στον σωλήνα πάνω από την επιφάνεια της οροφής.

Κάλυψη του σωλήνα με ένα καπάκι, μπορείτε να δημιουργήσετε μια αρνητική πίεση, λόγω της οποίας η απόδοση του συστήματος εξαερισμού θα αυξηθεί.

Επιλογή υλικού

Για την κατασκευή της κουκούλας χρησιμοποιούνται συνήθως τα παρακάτω υλικά:

 • πολυαιθυλένιο.
 • τσιμέντο αμιάντου.
Οι αγωγοί από αμιαντοτσιμέντο είναι παρόμοιοι με τους σωλήνες σχιστόλιθου, οπότε έλαβαν το ίδιο όνομα. Και τα δύο υλικά είναι μάλλον ανθεκτικά, έχουν υψηλή αξιοπιστία και αντοχή. Η εγκατάσταση σωλήνων από πολυαιθυλένιο πραγματοποιείται εύκολα ανεξάρτητα.

Εγκατάσταση

Κατά την τοποθέτηση του συστήματος εξαερισμού, δώστε προσοχή σε τέτοιες στιγμές:

 • Κατά την εγκατάσταση του συστήματος σε ένα έτοιμο κελάρι, θα χρειαστεί να κάνετε μια ειδική τρύπα στην οροφή.
 • Μέσα από αυτή την τρύπα πρέπει να χαμηλώσει στο υπόγειο του σωλήνα - θα αντλήσει αέρα. Στερεώστε το πάνω, δίπλα στο ανώτατο όριο.
 • Μέρος του σωλήνα που βρίσκεται έξω από το δωμάτιο πρέπει να ανυψωθεί τουλάχιστον 1500 mm πάνω από το έδαφος ή πάνω από την οροφή.
 • Στην απέναντι γωνία του υπογείου, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί μια τρύπα στην οροφή και να εγκατασταθεί ένας σωλήνας τροφοδοσίας μέσω αυτής. Πρέπει να τερματίζεται από απόσταση 20-50 εκ από το πάτωμα.
 • Ο αγωγός παροχής αέρα δεν πρέπει να προεξέχει πάρα πολύ από την οροφή. Θα είναι αρκετό να το αυξήσουμε 25 εκατοστά.
 • Κατά την τοποθέτηση του σωλήνα τροφοδοσίας στον τοίχο στο εξωτερικό του άκρο, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε τον εκτροπέα.
 • Εάν το σπίτι διαθέτει τζάκι ή σόμπα, ο σωλήνας εξόδου θα πρέπει να εγκατασταθεί κοντά στην καμινάδα.

Συμβουλές και συμβουλές σχετικά με τη λειτουργία του κελαριού

Προκειμένου να διατηρηθεί το κελάρι σε καλή κατάσταση και να αποθηκευτεί η τροφή για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι απαραίτητο να φροντίσετε το μικροκλίμα. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί χαμηλή υγρασία στο υπόγειο. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να αερίζεται το δωμάτιο περιοδικά. Το καλοκαίρι συνιστάται να κρατάτε τις πόρτες και τα πτερύγια ανοιχτά. Οι ριπές του θερμού ανέμου αποστραγγίζουν γρήγορα το κελάρι.

Υπάρχουν καταστάσεις που πρέπει να αυξήσετε το επίπεδο υγρασίας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ψεκασμό νερού από τον ψεκαστήρα, και υγρό πριονίδι βυθίζεται επίσης στο πάτωμα. Μπορείτε να τοποθετήσετε ένα κουτί γεμάτο με υγρή άμμο - αυτό επίσης θα βοηθήσει στην αύξηση της υγρασίας. Εάν θέλετε το κελάρι να αντιμετωπίσει κανονικά τις λειτουργίες του, είναι απαραίτητο να διασφαλίσετε τις ακόλουθες συνθήκες:

 • Έλλειψη φωτός. Ο ηλεκτρικός φωτισμός θα πρέπει να ενεργοποιείται μόνο όταν οι άνθρωποι εισέρχονται στο κελάρι.
 • Χαμηλή θερμοκρασία αέρα. Μην επιτρέπετε υψηλές θερμοκρασίες στο κελάρι.
 • Παρουσία φρέσκου και καθαρού αέρα. Εξαερώστε το δωμάτιο, ελέγξτε την κανονική λειτουργία του συστήματος εξαερισμού.
 • Υγρασία. Συνιστάται η διατήρηση της υγρασίας στο 90%.
Η συμμόρφωση με τους κανόνες αυτούς θα έχει ευνοϊκή επίδραση στην αποθήκευση των προϊόντων.

Ελέγξτε το σύστημα εξαερισμού

Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση εξαερισμού, πρέπει να ελέγξετε την αποτελεσματικότητά του:

 • Ένα λεπτό φύλλο χαρτιού είναι τοποθετημένο στον αγωγό τροφοδοσίας. Αν παρατηρήσετε ότι κινείται, τότε το σύστημα λειτουργεί και ο αέρας εισέρχεται στο υπόγειο.
 • Ανάψτε το χαρτί στο κάδο σιδήρου και αφήστε το στο κελάρι. Παρατηρήστε την κατεύθυνση του καπνού - θα πρέπει να τείνει προς το σωλήνα εξάτμισης.
Χάρη σε αυτές τις απλές μεθόδους, μπορείτε να προσδιορίσετε την αποτελεσματικότητα του συστήματος εξαερισμού.