Σχεδιάστε τη συσκευή στο κελάρι με τα χέρια τους

Η σωστή κουκούλα στο κελάρι εμποδίζει το σχηματισμό συμπύκνωσης στους τοίχους της αποθήκης και προστατεύει την συγκομιδή από τη φθορά. Η αγορά δομικών υλικών σήμερα προσφέρει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων για την οργάνωση συστημάτων ανταλλαγής αέρα. Αλλά, στην πραγματικότητα, για τη συσκευή απλής σχεδίασης ενός κελάριου τίποτα υπερφυσικό δεν είναι απαραίτητο. Μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας και χωρίς τα πρόσθετα οικονομικά έξοδα. Αλλά, για τα πάντα.

Ποια είναι η χρήση του εξαερισμού;

Πριν μιλήσουμε για την εξαγωγή από το κελάρι, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε σωστά τις απαιτήσεις που παρουσιάζονται στις αποθήκες σήμερα. Μόνο μετά από αυτό μπορεί να θεωρηθεί το θέμα της οργάνωσης του σωστού σχεδίου.

Το κελάρι είναι ένα μικρό κελάρι στο οποίο συνηθίζεται να αποθηκεύετε τρόφιμα, λαχανικά και κονσέρβες. Σε ένα κτίριο κατοικιών, η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή για να αποθηκεύσετε την καλλιέργεια, και στο δρόμο, αντίθετα, το χειμώνα - πολύ χαμηλή. Τα λαχανικά και τα φρούτα πρέπει να αποθηκεύονται σε θερμοκρασία +1 - +4 μοίρες. Επιπλέον, για να εξασφαλιστεί ότι η καλλιέργεια έχει παραμείνει αρκετά μακρά, είναι απαραίτητο να ελέγχετε την υγρασία στο δωμάτιο.

Ο αγωγός τροφοδοσίας πρέπει να είναι 20-30 cm από το δάπεδο του κελάριου.

Το ύψος της οροφής του κελάριου μπορεί να είναι διαφορετικό. Η θερμοκρασία στο δωμάτιο κάτω από το επίπεδο κατάψυξης της γης θα είναι πάντα θετική. Ακόμη και στους χειρότερους παγετούς, το έδαφος σπάνια μπορεί να παγώσει σε βάθος μεγαλύτερο από 150-200 εκ. Ωστόσο, είναι καλύτερο να κάνετε ένα κελάρι στις ψυχρές κλιματικές ζώνες σε βάθος 250 εκατοστών ή και περισσότερο.

Εάν οι τοίχοι του υπογείου γειτνιάζουν με τους εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου, τότε χωρίς σωστή θερμομόνωση στην αποθήκη, σχεδόν πάντα θα υπάρχει παγετός. Ο αέρας κοντά στον τοίχο κατάψυξης θα κρυώσει και θα κατεβαίνει προς το μέρος όπου αποθηκεύεται το φαγητό.

Είναι σωστό να χτίσετε ένα κελάρι ώστε να μην προσκολλάται στα τείχη του σπιτιού και να μην υπερβαίνει τα όρια της δομής. Επιπλέον, είναι επιθυμητό να διατηρηθεί μια απόσταση περίπου 80-100 cm από την οροφή του υπογείου μέχρι το πάτωμα του κτιρίου.

Το εκχύλισμα για το κελάρι γίνεται για να εξασφαλιστεί η κανονική υγρασία του δωματίου. Με σταθερή κυκλοφορία αέρα, η υγρασία στο υπόγειο θα είναι σε επίπεδο αποδεκτό για την αποθήκευση των προϊόντων. Υπερβολική υγρασία μπορεί να αποφευχθεί εάν κάνετε καλή στεγανοποίηση με τα χέρια σας κατά τη διάρκεια της φάσης κατασκευής.

Τεντώστε τα χέρια σας

Ο σχεδιασμός του πιο απλού σχεδίου είναι πρακτικά ανεξάρτητος από το μέγεθος του σπιτιού, το σκοπό του κελάριου και το έδαφος με το κλίμα. Για τη συσκευή ένα τέτοιο απόσπασμα για το υπόγειο με τα χέρια τους θα απαιτήσει δύο σωλήνες, ένα από τα οποία θα είναι εξάτμιση, το άλλο - μια τροφοδοσία. Με τη βοήθεια αυτών των σωλήνων, η ανταλλαγή αέρα θα διεξαχθεί σε εσωτερικούς χώρους.

Το εκχύλισμα για το κελάρι μπορεί να γίνει φυσικό ή υποχρεωτικό.

Για τη συσκευή εξαναγκασμένης σχεδίασης για το υπόγειο, πρέπει να χρησιμοποιήσετε ειδικά ανεμιστήρες, τους οποίους μπορείτε να συναρμολογήσετε ή να αγοράσετε ήδη έτοιμοι στο κατάστημα. Είναι σημαντικό ο εξοπλισμός να μπορεί να λειτουργεί σε συνθήκες υψηλής υγρασίας.

Κανόνες εγκατάστασης σωλήνων εξαγωγής και παροχής

Η εγκατάσταση σωλήνων για την εξαγωγή από το υπόγειο είναι αρκετά απλή. Ο σωλήνας τροφοδοσίας πρέπει να τραβηχτεί στην επιφάνεια του εδάφους. Το κάτω μέρος του πρέπει να βρίσκεται στο κάτω μέρος του κελαριού, σε απόσταση 20-30 cm από το δάπεδο. Ο σωλήνας εξάτμισης πρέπει να βρίσκεται στην απέναντι γωνία του δωματίου, κάτω από την οροφή πάνω από τα προϊόντα. Το ανώτερο τμήμα του πρέπει να αφαιρεθεί μέσω όλων των οροφών στην οροφή.

Σχέδιο ανταλλαγής αέρα στο κελάρι.

Με τη βοήθεια των παρακάτω συσκευών είναι δυνατό να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της κουκούλας στο υπόγειο:

 • Deflector. Πρέπει να τοποθετηθεί σε ένα σωλήνα πάνω από την οροφή. Μπορείτε να κλείσετε το σωλήνα εξαγωγής με ένα μεταλλικό πώμα, το οποίο θα αποτρέψει την καθίζηση. Το πώμα αυτό περικλείεται σε όλο το ύψος από ένα τοίχο με τη μορφή κυλίνδρου. Αυτή η συσκευή είναι ένας εκτροπέας. Σε περίπτωση ισχυρού ανέμου, θα δημιουργηθεί μια αρνητική πίεση κάτω από το καπάκι, η οποία θα αυξήσει την αποδοτικότητα του εκχυλίσματος από το υπόγειο.
 • Επιπλέον, στην είσοδο του σωλήνα τροφοδοσίας είναι απαραίτητο να κατασκευαστεί μια μεταλλική σχάρα που θα εμποδίζει τη διείσδυση τρωκτικών και εντόμων στο κελάρι. Αυτή η συσκευή θα παρέχει επιπλέον προστασία για το υπόγειο.

Υλικά για σωλήνες εξαερισμού

Η κάβα κελάρι, όπως έγινε σαφές, να κάνει με τα δικά της χέρια δεν είναι τόσο δύσκολη, όπως φάνηκε νωρίτερα. Είναι δυνατή η διάκριση δύο βασικών υλικών που χρησιμοποιούνται σήμερα για την κατασκευή σωλήνων εξαγωγής:

 • πολυαιθυλενίου χαμηλής πίεσης;
 • τσιμέντο αμιάντου.

Οι σωλήνες αμιάντου-τσιμέντου μοιάζουν με σχιστόλιθο στην εμφάνισή τους, γι 'αυτό ονομάζονται πλάκες για απλότητα. Τόσο το πολυαιθυλένιο όσο και το αμιαντοτσιμέντο διακρίνονται από ένα υψηλό επίπεδο ανθεκτικότητας, αξιοπιστίας και ανθεκτικότητας. Οι σωλήνες από πολυαιθυλένιο μπορούν εύκολα να τοποθετηθούν με τα χέρια τους (η διάταξη της κουκούλας θα είναι απλούστερη).

Εξαερισμός από σωλήνες από αμιαντοτσιμέντο.

Ωστόσο, για την αντιμετώπιση του πολυαιθυλενίου, θα πρέπει να δώσετε προσοχή στο γεγονός ότι για να τραβήξετε σωστά το κελάρι, πρέπει να συγκολλήσετε τους σωλήνες, και αυτό δεν είναι όλο θα είναι η πρώτη φορά.

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή αυτού ή του υλικού για την συσκευή εξαγωγής από το κελάρι θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις ειδικές απαιτήσεις του υπογείου. Αν είστε σε μια απώλεια στην επιλογή, είναι καλύτερο να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια.

Η μονάδα εξαγωγής για το κελάρι ή το κελάρι, σε μεγάλο βαθμό, είναι δυνατή από οποιοδήποτε τύπο σωλήνα. Για το σκοπό αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και σωλήνες κατάλληλης διαμέτρου.

Εάν υπόγειο ή κελάρι σας είναι μικρό, δεν υπάρχει καμία ανάγκη να κάνει ένα ισχυρό και ακριβό μηχανικό αερισμό, ως κατάλληλη για τη θερμοκρασία και την υγρασία συνθήκες αποθήκευσης των τροφίμων μπορεί να προσφέρει ακόμη μία προσφορά και τη σωλήνα της εξάτμισης.

Ανάλογα με τον τύπο και το μέγεθος του δωματίου, καθώς και τις κλιματολογικές συνθήκες στην περιοχή, η συσκευή για την ανάληψη από το κελάρι μπορεί να έχει μεμονωμένα χαρακτηριστικά. Κάθε περίπτωση θα αντιμετωπιστεί σωστά χωριστά.

Ανεμιστήρες για αναγκαστικό σχέδιο

Οι ειδικοί οπαδοί χρησιμοποιούνται για να οργανώνουν μια καμπίνα κελάρια ποιότητας. Είναι συνηθισμένο να διαχωρίζονται τα σχέδια αξόνων και καναλιών των ανεμιστήρων, τα οποία διαφέρουν ελαφρώς σύμφωνα με την αρχή της δράσης και της θέσης.

Ανεμιστήρας αγωγών και αγωγός αέρα.

Ο ανεμιστήρας αγωγών μπορεί να κατασκευαστεί στη μέση των αγωγών εισαγωγής και εξαγωγής. Οι αξονικοί ανεμιστήρες, αντίθετα, είναι τοποθετημένοι πιο κοντά στην έξοδο. Επιπλέον, στην αγορά υπάρχουν ειδικοί "ανεμιστήρες σαλιγκαριών", αλλά η χρήση τους είναι γεμάτη με κάποιες δυσκολίες, οπότε είναι προτιμότερο να προτιμάτε μια τυποποιημένη λύση για το σχέδιο στο υπόγειο.

Ο σωλήνας εξόδου του συστήματος εξαερισμού, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την εξάτμιση στο υπόγειο, πρέπει να είναι εφοδιασμένος με βαλβίδα ελέγχου, η οποία θα εμποδίζει την είσοδο ψυχρού αέρα μέσα στο δωμάτιο. Μπορείτε να τοποθετήσετε ειδικά πλαστικά βύσματα με τα χέρια σας.

Τοποθέτηση του ανεμιστήρα αγωγών.

Ο ανεμιστήρας καναλιών δεν πρέπει να έχει υπερβολική απόδοση, ώστε να μπορεί να τροφοδοτείται από μικρή παροχή ρεύματος. Είναι προτιμότερο να επιλέξετε μια συσκευή τύπου πλάτους, διότι θα παρέχει μεγαλύτερη απόδοση.

Η σωστή εκχύλιση από το κελάρι εμφανίζεται τέλεια στον πρώτο μήνα εργασίας. Ο αέρας στο υπόγειο γίνεται υγρό, αλλά όχι πάρα πολύ, τα προϊόντα δεν παγώνουν, η θερμοκρασία είναι σε επίπεδο 1-4 βαθμούς θερμότητας. Όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω, η συσκευή ενός τέτοιου σχεδίου είναι αρκετά δυνατή χωρίς την προσέλκυση εμπειρογνωμόνων και τη χρήση ορισμένων σπάνιων τεχνικών και εργαλείων.

Συμβουλευτικός χώρος, κατασκευαστής με 8 χρόνια εμπειρίας. Ξεκίνησε την καριέρα του ως βοηθός, ο οποίος εργάζεται επί του παρόντος ως ηγέτης ομάδας σε μια εταιρεία που ασχολείται με την κατασκευή εκτός πόλης.

Διάταξη εξαερισμού κάβας με ένα και δύο σωλήνες: τεχνικές πτυχές

Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κατοικιών, κατά κανόνα, χρησιμοποιούν ένα κελάρι για την αποθήκευση των προϊόντων. Αλλά λόγω της έλλειψης παραθύρων, το δωμάτιο στερείται κανονικού επιπέδου ανταλλαγής αέρα. Αυτό οδηγεί σε αυξημένη υγρασία, σχηματισμό μύκητα με μούχλα, επιτάχυνση της φθοράς των προϊόντων.

Βεβαιωθείτε ότι η ροή του αέρα θα βοηθήσει τον σωστά οργανωμένο εξαερισμό του κελαριού με δύο σωλήνες, οι οποίοι μπορούν εύκολα να γίνουν μόνοι σας.

Απαιτήσεις για τη διευθέτηση του υπογείου

Το υπόγειο, κατά κανόνα, βρίσκεται σε κάθε ιδιωτικό σπίτι. Πολλοί κρατούμενοι του ιδιωτικού τομέα εξοπλίζουν τα νοικοκυριά σε αυτό, οργανώνουν σάουνες, γυμναστήρια, χώρους ανάπαυσης, πράγμα που απαιτεί την οργάνωση ενός σύνθετου συστήματος εξαναγκασμένου εξαερισμού.

Ωστόσο, συχνά το υπόγειο χρησιμοποιείται για την αποθήκευση αποθεμάτων τροφίμων, τα οποία, αν και χρειάζονται ένα συγκεκριμένο μικροκλίμα, δεν απαιτούν συσκευή με βύθιση. Σε αυτή την περίπτωση θα αρκεί να γίνει ένας φυσικός εξαερισμός τροφοδοσίας και εξάτμισης.

Ωστόσο, για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των προϊόντων και η σωστή λειτουργία του κελαριού, είναι απαραίτητο να τηρηθούν ορισμένοι κανόνες στη ρύθμιση αυτού του σκεπτικού:

 1. Αποκλείστε την είσοδο στο υπόγειο φυσικού φωτός. Στο υπόγειο δεν πρέπει να υπάρχουν παράθυρα, επιτρέπεται περιοδική χρήση ηλεκτρικού φωτισμού.
 2. Για να οργανώσετε ένα ευνοϊκό καθεστώς θερμοκρασίας. Για να γίνει αυτό, το κελάρι είναι διατεταγμένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε μια από τις πλευρές του να έρχεται σε επαφή με το εξωτερικό τοίχωμα του σπιτιού.
 3. Εξασφαλίστε κανονική ανταλλαγή αέρα δωματίου, που παρέχεται από την ύπαρξη εξαερισμού.
 4. Διατηρήστε την απαραίτητη υγρασία του δωματίου. Το βέλτιστο ποσοστό είναι περίπου 90%. Αυτή η παράμετρος εξαρτάται επίσης από τον εξαερισμό.
 5. Για να εξοπλίσει καλή στεγανοποίηση, για να αποκλείσει την είσοδο στο κελάρι των υπογείων υδάτων.

Από την παραπάνω λίστα απαιτήσεων για τη σωστή διάταξη του υπογείου μπορεί να φανεί ότι δύο από τις πέντε απαραίτητες συνθήκες παρέχουν αερισμό. Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να δημιουργήσει έναν βέλτιστο τρόπο αποθήκευσης των προϊόντων, είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε ορισμένους κανόνες για την τοποθέτησή του.

Ο ανεπαρκής αερισμός του δωματίου οδηγεί σε αύξηση της υγρασίας και σχηματισμό μούχλας, η περίσσεια μπορεί να προκαλέσει υπερβολική ξηρότητα του υπογείου, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά τη συντήρηση της καλλιέργειας.

Επομένως, πρέπει να τηρήσετε τον κανόνα του χρυσού μέσου, αλλά για να το διατηρήσετε, είναι σημαντικό να κάνετε τους σωστούς υπολογισμούς, οι οποίοι εξαρτώνται από το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά του δωματίου.

Εξαγωγή στο κελάρι - πώς να τοποθετήσετε το σύστημα με τα χέρια σας. 120 φωτογραφίες ενδιαφέρουσες ιδέες και επιλογή υλικών

Η σωστά σχεδιασμένη κουκούλα στο υπόγειο εμποδίζει τη συμπύκνωση στην επιφάνεια του τοίχου αυτής της αποθήκης, προστατεύοντας τα λαχανικά και τα φρούτα από τη διαδικασία αποσύνθεσης. Τώρα προτείνεται μια τεράστια ποικιλία προϊόντων για την οργάνωση του συστήματος ανταλλαγής αέρα.

Ωστόσο, δεν απαιτείται κάτι ιδιαίτερο για τη συμβατική διάταξη σχεδίασης. Ας μιλήσουμε για το πώς να δημιουργήσετε μια κουκούλα στο θάλαμο με το δικό σας χέρι χωρίς περιττές οικονομικές απώλειες.

Κουκούλα

Ο απλός σχεδιασμός της κουκούλας δεν εξαρτάται καθόλου από την περιοχή της κατασκευής, από τον σκοπό του κελάριου και από τις κλιματολογικές συνθήκες.

Για να οργανώσει ένα τέτοιο απόσπασμα στην αποθήκη θα χρειαστούν δύο σωλήνες. Η λειτουργία ενός είναι στην κουκούλα, η δεύτερη είναι ο αέρας τροφοδοσίας. Μέσω αυτών των σωλήνων, υπάρχει μια αποτελεσματική ανταλλαγή αέρα.

Επιλογές εγκατάστασης

Η εγκατάσταση σωλήνων που έχουν σχεδιαστεί για την εξόρυξη του υπογείου δεν είναι δύσκολη. Η συσκευή παροχής αέρα αφαιρείται έξω από το έδαφος. Η κάτω πλευρά βρίσκεται στο κάτω μέρος του αποθετηρίου. Ο σωλήνας τοποθετείται σε κάθετη γωνία κάτω από την επιφάνεια της οροφής πάνω από το φαγητό. Η επάνω πλευρά του εμφανίζεται με την επικάλυψη στην οροφή.

Μέσω ορισμένων συσκευών, η απόδοση του εγκατεστημένου καλύμματος αυξάνεται σημαντικά:

Deflector. Τοποθετείται πάνω από την οροφή του σωλήνα. Η συσκευή εξάτμισης μπορεί να κλείσει με χαλύβδινο καπάκι για να αποτρέψει την είσοδο υγρασίας. Το κάλυμμα αυτό περικλείεται από κυλινδρικό τοίχωμα.

Μια παρόμοια συσκευή ονομάζεται εκτροπέας. Με έναν έντονο αέρα, κάτω από αυτή τη συσκευή σχηματίζεται πίεση, η οποία συμβάλλει στην αύξηση της απόδοσης των εξοπλισμένων καυσαερίων από την αποθήκευση.

Επιπλέον, στον αγωγό του τύπου παροχής αέρα, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα πλέγμα για να εμποδίσει την είσοδο των εντόμων, καθώς και των τρωκτικών στο δωμάτιο. Αυτό το είδος συσκευής θα βοηθήσει στην παροχή αξιόπιστης προστασίας στην αποθήκευση.

Υλικά για τη διάταξη των σωλήνων εξαερισμού

Η σωστή κουκούλα στο ίδιο το κελάρι δημιουργείται απλά. Υπάρχουν πολλά δημοφιλή υλικά που χρησιμοποιούνται συνεχώς για την παραγωγή σωλήνων για ένα αποτελεσματικό σύστημα εξαγωγής: αμιαντοτσιμέντο, καθώς και πολυαιθυλένιο υψηλής πίεσης.

Σύμφωνα με τα εξωτερικά χαρακτηριστικά, οι συσκευές με αμιαντοτσιμέντο είναι παρόμοιες με τις σχιστόλιθοι, γι 'αυτό ονομάζονται πλάκες. Τόσο το αμίαντο όσο και το πολυαιθυλένιο είναι αξιόπιστα, πρακτικά και εξαιρετικά ανθεκτικά.

Οι σωλήνες πολυαιθυλενίου δεν είναι δύσκολο να εγκατασταθούν ανεξάρτητα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της εργασίας, είναι σημαντικό ο καπελάνος να οργανώνεται σωστά, όπως στη φωτογραφία, για την οποία είναι σημαντικό να συγκολλούνται οι σωλήνες, κάτι που δεν αποκτάται αμέσως από τους αρχάριους.

Όποια και αν ήταν, η επιλογή ενός συγκεκριμένου υλικού για τη ρύθμιση του εξαερισμού υπόγειου εξαρτάται από τις απαιτήσεις για τοποθέτηση του κελάριου. Αν υπάρχουν δυσκολίες στην επιλογή, τότε είναι προτιμότερο να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια.

Εάν ο χώρος αποθήκευσης είναι μια ελάχιστη περιοχή, τότε δεν χρειάζεται να εξοπλιστείτε με ένα ισχυρό σύστημα εξαερισμού, αφού ένας μόνο σωλήνας μπορεί να παρέχει ένα κατάλληλο καθεστώς υγρασίας και θερμοκρασίας.

Ανάλογα με την ποικιλία και την έκταση του χώρου, το σχέδιο σχεδίου υπογείου έχει προσωπικά χαρακτηριστικά. Θα είναι σωστό να εξετάζετε όλες τις περιπτώσεις ξεχωριστά.

Ειδικοί ανεμιστήρες

Για τον εξοπλισμό ενός αποτελεσματικού καπό για την αποθήκευση, θα απαιτηθούν ορισμένοι ανεμιστήρες. Υπάρχουν δομές, καθώς και δομές αξονικού εξαερισμού, οι οποίες διαφέρουν ως προς τη θέση και τη λειτουργία.

Ο ανεμιστήρας του τύπου καναλιού είναι ενσωματωμένος στον αέρα τροφοδοσίας καθώς και στον αγωγό εξαγωγής. Οι εξαεριστικές αξονικές συσκευές, αντίθετα, είναι διατεταγμένες κοντά στην έξοδο.

Επιπλέον, η αγορά προσφέρει τους λεγόμενους ανεμιστήρες σαλιγκαριών, αλλά η εφαρμογή τους συνδέεται με κάποια προβλήματα, γι 'αυτό είναι προτιμότερο να προτιμάτε την παραδοσιακή λύση για το τέντωμα του χώρου υπογείου.

Εγκατάσταση τύπου ανεμιστήρα

Αυτός ο τύπος ανεμιστήρα μπορεί να μην έχει υψηλό βαθμό απόδοσης, γι 'αυτό μπορεί να τροφοδοτείται με ελάχιστη παροχή ρεύματος. Είναι επιθυμητό να αγοραστεί μια συσκευή πλάτους ικανή να παρέχει ένα υψηλό επίπεδο απόδοσης.

Μια καλά εδραιωμένη κουκούλα για το χώρο του υπογείου εξαπλώνεται άριστα στην αρχική περίοδο λειτουργίας.

Έτσι, ο αέρας στο κελάρι υγραίνεται, αλλά όχι πολύ, με αποτέλεσμα το φαγητό να μην μπορεί να υποβληθεί σε ψύξη, το καθεστώς θερμοκρασίας φτάνει τους 4 βαθμούς.

Όπως είπαμε παραπάνω, η εγκατάσταση αυτού του τύπου καλύμματος μπορεί να γίνει χωρίς τη βοήθεια επαγγελματιών και τη χρήση ενός σύνθετου οργάνου, καθώς και ειδικού τεχνικού εξοπλισμού. Με απλά λόγια, μπορείτε να κάνετε τα πάντα με τα χέρια σας, ειδικά εάν έχετε αρχικές δεξιότητες.

Πώς να κάνετε αερισμό στο κελάρι

Πολύ συχνά αντιμετωπίζουμε το θέμα της αποθήκευσης λαχανικών και άλλων προϊόντων χειμώνα. Το ιδανικό μέρος είναι το κελάρι, ωστόσο, για να εξασφαλιστεί ότι τα προϊόντα μπορούν να παραμείνουν σε αυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί αποτελεσματικός αερισμός. Στο άρθρο θα σας πούμε πώς να τραβήξετε σωστά την κουκούλα στο κελάρι.

Πώς λειτουργεί;

Ο φυσικός αερισμός πρέπει να έχει 2 σωλήνες: τροφοδοσία και εξάτμιση. Το καλύτερο είναι να χρησιμοποιείτε γαλβανισμένο σωλήνα ή σωλήνα αμιάντου κατά την κατασκευή μιας δομής. Είναι επίσης σημαντικό να υπολογιστεί σωστά η διάμετρος: πρέπει να παρέχεται υπόγειο 1 τ.μ. 26 τ.μ. cm της περιοχής του αγωγού.

Σωλήνας εισροής

Είναι απαραίτητο να εισέλθει φρέσκο ​​αέρα στο κελάρι. Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, είναι απαραίτητο να το εγκαταστήσετε σε μια γωνία που βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά του χώρου εγκατάστασης της κουκούλας.

Εξάτμιση

Χάρη σε αυτό, από το κελάρι θα υπάρξει μια εκροή αδρανούς αέρα. Συνιστάται να το τοποθετήσετε κατά μήκος της γωνίας έτσι ώστε το κάτω άκρο να είναι κάτω από την οροφή. Θα πρέπει να περάσει σε όρθια θέση μέσα από ολόκληρο το κελάρι, την οροφή και να εκτείνεται πέρα ​​από αυτό κατά 50 cm.

Προκειμένου να συλλεχθούν λιγότερα συμπυκνώματα ή παγετό στον αγωγό, είναι μονωμένα - ένα άλλο τοποθετείται σε αυτό, και η απόσταση μεταξύ τους γεμίζει με θερμαντήρα.

Εάν υπάρχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας, υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ρεύμα που θα οδηγήσει στην κατάψυξη του κελάριου. Για να αποφευχθεί αυτό, κατά τη διάρκεια της κατασκευής, βαλβίδες πύλης χρησιμοποιούνται στους αεραγωγούς, οι οποίοι επιτρέπουν τη ρύθμιση της κυκλοφορίας του αέρα.

Τύποι συστημάτων

Μέχρι σήμερα, πραγματοποιήστε την εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού δύο τύπων: φυσικό και καταναγκαστικό. Η επιλογή και αυτή ή η επιλογή επηρεάζεται από τον όγκο και τη διάταξη του υπογείου.

Αναγκασμένος

Ο σχεδιασμός του αναγκαστικού συστήματος περιλαμβάνει σωλήνες, αλλά για να εξασφαλιστεί η αναγκαστική κίνηση του αέρα, οι ανεμιστήρες είναι ενσωματωμένοι σε αυτά.

Ανάλογα με την ένταση του κελάριου, επιλέγονται ανεμιστήρες διαφορετικής ισχύος. Εάν το υπόγειο έχει πολύπλοκες διαμορφώσεις, η εγκατάσταση ανεμιστήρων εκτελείται και στα δύο κανάλια. Στην κατασκευή του αναγκαστικού σχεδιασμού δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη βοήθεια ενός ειδικού που θα βοηθήσει σωστά τους υπολογισμούς της εισαγωγής και εξόδου των ροών του αέρα, των διαμέτρων των απαιτούμενων αεραγωγών και της ισχύος των ανεμιστήρων.

Φυσικά

Η βασική ιδέα της δημιουργίας ενός φυσικού εκχυλίσματος είναι να ληφθεί υπόψη η διαφορά πίεσης και θερμοκρασίας στο κελάρι και πέραν αυτού. Είναι πολύ σημαντικό να προσδιοριστεί σωστά η θέση των σωλήνων. Το άνοιγμα εισόδου βρίσκεται καλύτερα σε ύψος 25-30 cm από το δάπεδο και η εξάτμιση δεν πρέπει να είναι κάτω από 10-20 cm από την οροφή. Αν τοποθετήσετε το κάτω, σύντομα στην οροφή θα εμφανιστεί υγρό και μούχλα.

Συνιστάται ένα φυσικό σύστημα εξαερισμού για μικρά κελάρια με ένα δωμάτιο.

Πώς να κάνετε υπολογισμούς;

Εάν αποφασίσετε να κάνετε μια κουκούλα στο κελάρι με τα χέρια σας, αξίζει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στους υπολογισμούς που σχετίζονται με τη διάμετρο των σωλήνων.

Κατά την κατασκευή του επαγγελματικού εξαερισμού, χρησιμοποιούνται πολύπλοκοι υπολογισμοί και τύποι που δεν σχετίζονται με την κατασκευή. Σας προτείνουμε να εξοικειωθείτε με τη μεθοδολογία που θα είναι κατάλληλη για την κατασκευή αυτοεπιπεδούμενου εξαερισμού.

Πρώτα πρέπει να υπολογίσετε την περιοχή του κελαριού:

S = 3x2 = 6 τ.μ.

Λαμβάνοντας υπόψη την αναλογία που ελήφθη ως βάση, η διατομή του διαύλου σωλήνα θα είναι:

Τ = 6x26 = 156 cm2.

Η ακτίνα του αγωγού αερισμού υπολογίζεται από τον τύπο:

R = √ (T / π) = √ (156 / 3,14) ≈ 7,05 cm

Έχοντας μια ακτίνα, μπορούμε να υπολογίσουμε τη διάμετρο:

D = 14 cm = 140 mm.

Μόνο με εξαναγκασμένο εξαερισμό (η εξάτμιση αντιπροσωπεύεται από μια θυρίδα), η διατομή του σωλήνα εισόδου μπορεί να είναι ελαφρώς μεγενθυμένη - ένας αγωγός αέρα με διάμετρο 15 cm είναι αρκετά κατάλληλος.

Για να εξασφαλιστεί αποτελεσματική ανταλλαγή αέρα, συνιστάται η εγκατάσταση καμινάδας, η διάμετρος της οποίας είναι 10-15% μεγαλύτερη από την είσοδο.

Για τον αγωγό εξαγωγής, είναι κατάλληλος ένας αγωγός αέρα με την ακόλουθη διάμετρο:

Dβ = Dπ + 15% = 140 + 21 ≈ 160 mm.

Εγκατάσταση σωλήνων εξαερισμού

Σε αυτό το τμήμα θα σας πούμε πώς να κάνετε σωστά τον εξαερισμό στο κελάρι και τι πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή.

Πού να τοποθετήσετε

Ο αγωγός παροχής αέρα οδηγείται προς τα έξω από το έδαφος. Το κατώτερο άκρο του θα πρέπει να βρίσκεται σχεδόν κοντά στο δάπεδο του κελαριού, σε απόσταση από 20-30 cm.

Για να εγκαταστήσετε το σωλήνα εξαγωγής, επιλέξτε την αντίθετη γωνία του υπογείου, περάστε το κοντά στην οροφή. Ένα από τα άκρα του οδηγείται έξω από τις οροφές στην οροφή.

Για να αυξήσετε την απόδοση της δομής εξαερισμού, χρησιμοποιήστε τις ακόλουθες συμβουλές: τοποθετήστε τον εκτροπέα πάνω στον σωλήνα πάνω από την επιφάνεια της οροφής.

Κάλυψη του σωλήνα με ένα καπάκι, μπορείτε να δημιουργήσετε μια αρνητική πίεση, λόγω της οποίας η απόδοση του συστήματος εξαερισμού θα αυξηθεί.

Επιλογή υλικού

Για την κατασκευή της κουκούλας χρησιμοποιούνται συνήθως τα παρακάτω υλικά:

 • πολυαιθυλένιο.
 • τσιμέντο αμιάντου.
Οι αγωγοί από αμιαντοτσιμέντο είναι παρόμοιοι με τους σωλήνες σχιστόλιθου, οπότε έλαβαν το ίδιο όνομα. Και τα δύο υλικά είναι μάλλον ανθεκτικά, έχουν υψηλή αξιοπιστία και αντοχή. Η εγκατάσταση σωλήνων από πολυαιθυλένιο πραγματοποιείται εύκολα ανεξάρτητα.

Εγκατάσταση

Κατά την τοποθέτηση του συστήματος εξαερισμού, δώστε προσοχή σε τέτοιες στιγμές:

 • Κατά την εγκατάσταση του συστήματος σε ένα έτοιμο κελάρι, θα χρειαστεί να κάνετε μια ειδική τρύπα στην οροφή.
 • Μέσα από αυτή την τρύπα πρέπει να χαμηλώσει στο υπόγειο του σωλήνα - θα αντλήσει αέρα. Στερεώστε το πάνω, δίπλα στο ανώτατο όριο.
 • Μέρος του σωλήνα που βρίσκεται έξω από το δωμάτιο πρέπει να ανυψωθεί τουλάχιστον 1500 mm πάνω από το έδαφος ή πάνω από την οροφή.
 • Στην απέναντι γωνία του υπογείου, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί μια τρύπα στην οροφή και να εγκατασταθεί ένας σωλήνας τροφοδοσίας μέσω αυτής. Πρέπει να τερματίζεται από απόσταση 20-50 εκ από το πάτωμα.
 • Ο αγωγός παροχής αέρα δεν πρέπει να προεξέχει πάρα πολύ από την οροφή. Θα είναι αρκετό να το αυξήσουμε 25 εκατοστά.
 • Κατά την τοποθέτηση του σωλήνα τροφοδοσίας στον τοίχο στο εξωτερικό του άκρο, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε τον εκτροπέα.
 • Εάν το σπίτι διαθέτει τζάκι ή σόμπα, ο σωλήνας εξόδου θα πρέπει να εγκατασταθεί κοντά στην καμινάδα.

Συμβουλές και συμβουλές σχετικά με τη λειτουργία του κελαριού

Προκειμένου να διατηρηθεί το κελάρι σε καλή κατάσταση και να αποθηκευτεί η τροφή για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι απαραίτητο να φροντίσετε το μικροκλίμα. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί χαμηλή υγρασία στο υπόγειο. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να αερίζεται το δωμάτιο περιοδικά. Το καλοκαίρι συνιστάται να κρατάτε τις πόρτες και τα πτερύγια ανοιχτά. Οι ριπές του θερμού ανέμου αποστραγγίζουν γρήγορα το κελάρι.

Υπάρχουν καταστάσεις που πρέπει να αυξήσετε το επίπεδο υγρασίας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ψεκασμό νερού από τον ψεκαστήρα, και υγρό πριονίδι βυθίζεται επίσης στο πάτωμα. Μπορείτε να τοποθετήσετε ένα κουτί γεμάτο με υγρή άμμο - αυτό επίσης θα βοηθήσει στην αύξηση της υγρασίας. Εάν θέλετε το κελάρι να αντιμετωπίσει κανονικά τις λειτουργίες του, είναι απαραίτητο να διασφαλίσετε τις ακόλουθες συνθήκες:

 • Έλλειψη φωτός. Ο ηλεκτρικός φωτισμός θα πρέπει να ενεργοποιείται μόνο όταν οι άνθρωποι εισέρχονται στο κελάρι.
 • Χαμηλή θερμοκρασία αέρα. Μην επιτρέπετε υψηλές θερμοκρασίες στο κελάρι.
 • Παρουσία φρέσκου και καθαρού αέρα. Εξαερώστε το δωμάτιο, ελέγξτε την κανονική λειτουργία του συστήματος εξαερισμού.
 • Υγρασία. Συνιστάται η διατήρηση της υγρασίας στο 90%.
Η συμμόρφωση με τους κανόνες αυτούς θα έχει ευνοϊκή επίδραση στην αποθήκευση των προϊόντων.

Ελέγξτε το σύστημα εξαερισμού

Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση εξαερισμού, πρέπει να ελέγξετε την αποτελεσματικότητά του:

 • Ένα λεπτό φύλλο χαρτιού είναι τοποθετημένο στον αγωγό τροφοδοσίας. Αν παρατηρήσετε ότι κινείται, τότε το σύστημα λειτουργεί και ο αέρας εισέρχεται στο υπόγειο.
 • Ανάψτε το χαρτί στο κάδο σιδήρου και αφήστε το στο κελάρι. Παρατηρήστε την κατεύθυνση του καπνού - θα πρέπει να τείνει προς το σωλήνα εξάτμισης.
Χάρη σε αυτές τις απλές μεθόδους, μπορείτε να προσδιορίσετε την αποτελεσματικότητα του συστήματος εξαερισμού.

Το κλίμα

Μετά την ένδοξη μάχη για τη συγκομιδή, οι καρποί των εργασιών τους πρέπει να εξασφαλιστούν σωστή αποθήκευση. Το σωστά τοποθετημένο κελάρι θα συμβάλει πλήρως σε αυτό το έργο. Στο άρθρο θα μιλήσουμε για τον τρόπο εγκατάστασης της κουκούλας στο κελάρι.

Περιεχόμενα:

Το λειτουργικό κελάρι μπορεί να θεωρηθεί μόνο όταν δημιουργούνται οι εξής συνθήκες:

 • Υγρασία. Ο σχετικός δείκτης για αυτήν την παράμετρο πρέπει να είναι ίσος με 90%. Ως εκ τούτου, κατά τη διάρκεια της φάσης κατασκευής, είναι τόσο σημαντικό να δοθεί η μέγιστη προσοχή στη στεγάνωση.
 • Θερμοκρασία αέρα. Ένα επαρκές βάθος του κελάριου παρέχει χαμηλή θερμοκρασία (σε σύγκριση με το υπόλοιπο του ιδιωτικού σπιτιού).
 • Σκουραίνει. Δεν υπάρχουν κελάρια με παράθυρα που να αφήνουν τις ακτίνες του ήλιου. Έχουν καταστρεπτική επίδραση στα λαχανικά και τα παρασκευάσματα που αποθηκεύονται εκεί. Ο φωτισμός σε όλους αυτούς τους χώρους δημιουργείται τεχνητά.
 • Εξαερισμός. Ο γερασμένος, υγρός, βαριά αέρας που "συναντά" κατά την επίσκεψη στο κελάρι είναι μια άμεση ένδειξη ότι η καλλιέργεια δεν μπορεί να βρεθεί μέσα σε αυτό μέχρι τα μέσα του χειμώνα. Αυτή η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα αγάπη για τους μύκητες, τα μούχλα και τα βακτήρια. Ως εκ τούτου, η πρόσβαση καθαρού και καθαρού αέρα στις εγκαταστάσεις όπου φυλάσσονται τα λαχανικά και τα παρασκευάσματα είναι ένα από τα κύρια καθήκοντα των ιδιοκτητών σπιτιού. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα βυτία δεν είναι επίσης ευνοϊκές συνθήκες για τις ρίζες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η συζήτηση σχετικά με τη συσκευή που σχεδιάζεται στο κελάρι πρέπει να είναι λεπτομερής και λεπτομερής.

Ένα σύστημα ποιότητας για την παροχή καθαρού αέρα και την εξάλειψη του ήδη εξαντλημένου αέρα είναι ένα ζήτημα που επιλύεται στα στάδια του σχεδιασμού και της ανέγερσης ενός κτιρίου κατοικιών. Ο κατάλληλος αερισμός θα συμβάλει στη διατήρηση άλλων συστατικών του ιδανικού μικροκλίματος, δηλαδή της υγρασίας και της θερμοκρασίας.

Πώς λειτουργεί ο απορροφητήρας σε ένα κελάρι σε διάφορους τύπους συστημάτων εξαερισμού

 • Ένα από τα πιο απλά συστήματα εξαερισμού στο δωμάτιο είναι το κατασκευή αρκετών ανεμιστήρων. Πρόκειται για μικρά παράθυρα που γίνονται στο υπόγειο του υπογείου. Για την καλοκαιρινή περίοδο, είναι κλειστά με πλέγματα με μικρά κελιά (ένα είδος προστασίας από τη διείσδυση τρωκτικών μέσα) και το χειμώνα σφραγίζουν σφιχτά το αυτοσχέδιο υλικό. Το μειονέκτημα ενός τέτοιου συστήματος είναι προφανές: είναι σκόπιμο να το κανονίσετε μόνο σε μικρές ιδιωτικές κατοικίες, όπου η περιοχή που διατίθεται για το κελάρι είναι πολύ μικρή. Με τον αερισμό του μεγάλου δωματίου, οι μικρές εξόδους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν πλήρως.
 • Πιο αποτελεσματικό είναι το φόντο της παραπάνω μεθόδου συστήματος τροφοδοσίας και εξάτμισης. Είναι στην εξουσία του να εξασφαλίσει την αντικατάσταση του αέρα σε μεγάλα κελάρια με ύψος οροφής μέχρι δύο μέτρα. Λόγω δύο σωλήνων, η ανταλλαγή αέρα πραγματοποιείται στην αποθήκη. Ο αγωγός παροχής αέρα βρίσκεται σε ένα από τα τοιχώματα και τα άκρα κοντά στο πάτωμα. Ο σωλήνας, που ανεβαίνει πολύ ψηλότερα και διέρχεται από την άλλη πλευρά του δωματίου, εμφανίζει μάζες θερμού αέρα.
 • Η κυκλοφορία παρέχεται με φυσικά μέσα (αρκεί να θυμάστε από τη σχολική πορεία ότι ο ζεστός αέρας είναι ελαφρύτερος και ανεβαίνει προς τα πάνω). Από το δρόμο κάτω από το κελάρι έρχονται οι ψυχρές μάζες αέρα. Αντικαθιστούν τον υπάρχοντα θερμαινόμενο αέρα στον σωλήνα, μέσω του οποίου εκκενώνεται έξω. Λόγω μιας τέτοιας ανεξάρτητης προσαρμογής, το σύστημα αυτό ονομάζεται φυσικό σε ορισμένες πηγές.
 • Σε αντίθεση με αυτό, όταν λόγω κάποιων περιστάσεων, ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής δεν μπορεί να αντιμετωπίσει, είναι "αναγκασμένος" με βία.
 • Αν μιλάμε για το υλικό από το οποίο κατασκευάζονται σωλήνες για τους σκοπούς αυτούς, τότε δεν υπάρχουν ειδικές απαιτήσεις. Αυτό μπορεί να είναι ο συνήθης πρακτικός πλαστικός ή γαλβανισμένος χάλυβας.

Μερικές φορές μπορείτε να δείτε συστάσεις σχετικά με τον τρόπο εξοπλισμού της κουκούλας σε ένα κελάρι με ένα σωλήνα, αλλά, κατά κανόνα, ένα τέτοιο σύστημα δεν είναι αποτελεσματικό.

Υπολογισμοί για σωστό σχέδιο στο κελάρι

Πριν κάνετε την κουκούλα στο κελάρι με τα χέρια σας, πρέπει να εκτελέσετε μερικούς υπολογισμούς. Από τη σωστή επιλογή της διαμέτρου των σωλήνων θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητα του εξαερισμού. Για έναν κύριο στο σπίτι δεν είναι πάντοτε δυνατό να επιτευχθεί αποτέλεσμα από την εφαρμογή σύνθετων τύπων με πολλές μεταβλητές. Για ένα ιδιωτικό εξοχικό σπίτι, μπορείτε εύκολα να χρησιμοποιήσετε ένα απλοποιημένο σχήμα υπολογισμού.

 • Με βάση το γεγονός ότι για να εξασφαλιστεί αποτελεσματικός αερισμός ενός τετραγωνικού μέτρου από το κελάρι είναι ικανό 26 cm² από την περιοχή του σωλήνα εξαερισμού. Έτσι, για ένα δωμάτιο 8 τ.μ., οι υπολογισμοί μοιάζουν με αυτό:
 • 8 × 26 = 208. Τώρα το προκύπτον ψηφίο διαιρείται με 13. Αυτό είναι τα τετραγωνικά εκατοστά της επιφάνειας διατομής που απαιτείται για διάμετρο 1 cm. Αυτό είναι 208 ÷ 13 = 16. Η απαιτούμενη διάμετρος σωλήνα για τον εξοπλισμό του συστήματος εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής του κελαριού σε 8 m² είναι 16 cm².
 • Ομοίως, μπορείτε να κάνετε υπολογισμούς για δωμάτια με οποιαδήποτε περιοχή.

Αποσπάστε στη φωτογραφία κελάρι

Πώς να σχεδιάσετε μια κουκούλα σε ένα κελάρι

 • Η εγκατάσταση πραγματοποιείται σε δύο στάδια, κατά την οποία εγκαθίσταται κάθε σωλήνας. Μπορούν να βγουν έξω από τους τοίχους του κελάριου (αν είναι οργανωμένοι κάτω από το σπίτι ή το γκαράζ) ή να οδηγηθούν προς τα πάνω (μέσω της οροφής). Το κάνετε και στην περίπτωση που πρόκειται για μια ανεξάρτητη δομή. Στην πρώτη παραλλαγή, κατά την ανέγερση ενός θεμελίου, τοποθετούνται σωλήνες σε αυτό, που προβλέπονται για τις ανάγκες του εξαερισμού.
 • Εξαρτητικό στοιχείο. Ο σωλήνας, που έχει σχεδιαστεί για να φέρει αέρα έξω, τοποθετείται κάτω από την οροφή και ανοίγει στην οροφή. Για να εξασφαλιστεί ότι η πρόσφυση ήταν σταθερή και αρκετά ισχυρή, η δομή θα έπρεπε ουσιαστικά να ανέβει πάνω από την κορυφογραμμή της οροφής. Είναι κλειστό στην κορυφή από ένα πλέγμα, το οποίο εμποδίζει την είσοδο των συντριμμιών. Συνιστάται να καλύπτετε την κάθετα τοποθετημένη έξοδο αέρα με προστατευτικό κάλυμμα όπως ομίχλη καπνού. Θα αποτρέψει την καθίζηση. Ένα καπάκι τοποθετείται στο κάτω μέρος του σωλήνα. Αυτό θα σας επιτρέψει να ρυθμίσετε την έλξη χειροκίνητα.
 • Ο σωλήνας τροφοδοσίας βρίσκεται σε άλλο τοίχωμα, απέναντι από την έξοδο αέρα. Θα πρέπει να αυξηθεί περίπου μισό μέτρο πάνω από το πάτωμα. Εκτός από το προηγούμενο στοιχείο εξαερισμού, εμφανίζεται στην οροφή, καλύπτεται με ένα καπνό και ένα πλέγμα. Θα πρέπει να γίνει μικρότερη από τη σωλήνα εξάτμισης. Έτσι η ανταλλαγή αέρα θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική.
 • Αφού οι δύο σωλήνες έχουν πάρει τη θέση τους στο κελάρι, το έργο τους ελέγχεται με έναν απλό αλλά αποκαλυπτικό τρόπο.
 • Ένα φύλλο όχι πάχους χαρτιού, το οποίο παρουσιάζεται με τη σειρά του σε κάθε σωλήνα, θα δείξει αν υπάρχει βύθισμα ή καθαρός αέρας.
 • Μπορείτε να ανάψετε έναν αγώνα στο δωμάτιο. Μια φωτεινή και ομοιόμορφη φλόγα αποτελεί ένδειξη καλού εξαερισμού. Για την καύση απαιτείται οξυγόνο, οπότε η ταχεία εξασθένιση και η ανομοιογενής καύση είναι ένα σήμα της έλλειψης. Αλλά το διοξείδιο του άνθρακα, αντίθετα, είναι παρόν, δηλαδή, ο σωλήνας μολύβδου δεν λειτουργεί πλήρως.
 • Σε ένα μεταλλικό δοχείο, μπορείτε να βάλετε καυστήρες. Εάν ο καπνός που παράγουν ομαλά μέσω του σωλήνα εξάτμισης, και δεν συσσωρεύεται στο κελάρι, τότε όλη η εργασία γίνεται σωστά.
 • Αυτές οι απλές δοκιμές ταυτόχρονα συμβάλλουν στον εντοπισμό και τα ελαττώματα του συστήματος εξαερισμού. Εάν υπάρχει ανεπαρκής ροή αέρα σε επαρκή ποσότητα, τότε η αιτία μπορεί να είναι μπλοκαρισμένη. Αφού αποκλείσατε αυτόν τον παράγοντα και δεν έχετε επιτύχει θετικά αποτελέσματα, είναι δυνατόν να προσπαθήσετε να συντομεύσετε τον αγωγό τροφοδοσίας. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι αρκετό, μένει μόνο να αντικατασταθούν οι υπάρχοντες σωλήνες (για άλλους με μεγαλύτερη διάμετρο).

Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τη συσκευή και τη λειτουργία του εκχυλίσματος και εξαερισμού εισόδου

Μια σταγόνα υγρασίας σχηματίζεται στην οροφή. Τι πρέπει να κάνω;

 • Μερικές φορές, ακόμα και με ένα σωστά λειτουργικό σύστημα εξαερισμού, μπορεί να σχηματιστεί συμπύκνωση στην οροφή του κελάριου. Μπορείτε να προσπαθήσετε να εξαλείψετε αυτό το πρόβλημα εγκαθιστώντας τον απλούστερο απορροφητή υπερβολικής υγρασίας από τον αέρα. Ο ρόλος του θα παίξει ένα συνηθισμένο κιβώτιο με ασβέστη σάπια ή μεγάλο αλάτι, τοποθετημένο στο δωμάτιο. Και τα δύο αυτά "πληρωτικά" απορροφούν την υγρασία καλά. Η κατάσταση αντιστρέφεται: ο αέρας στο κελάρι γίνεται πολύ ξηρός και απαιτεί αύξηση της υγρασίας. Μπορείτε να γεμίσετε το κουτί με υγρή άμμο. Ή χύστε ένα στρώμα άμμου ή πριονιδιού στο πάτωμα, το οποίο πρέπει να υγρανθεί από το πιστόλι ψεκασμού όπως είναι απαραίτητο.
 • Η μείωση της στάθμης της υγρασίας μπορεί να γίνει με κανονικό αερισμό. Αυτό επιτυγχάνεται όταν όλα τα πτερύγια, οι καταπακτές και οι εισόδους στο κελάρι είναι ανοιχτές για ορισμένο χρονικό διάστημα. Τέτοιες διαδικασίες το καλοκαίρι θα σας βοηθήσουν να στεγνώσετε το δωμάτιο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
 • Εάν το κελάρι πλημμυρίστηκε με νερό, τότε μπορεί να στεγνώσει γρήγορα και αξιόπιστα με πυροβόλο όπλο. Η ισχυρή ροή θερμότητας που εξαπλώνεται από τον ανεμιστήρα μέσα στη συσκευή είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να απαλλαγείτε από την υπερβολική υγρασία.

Γιατί να τοποθετήσετε σωλήνες αντίθετα;

 • Εάν τα στοιχεία τροφοδοσίας και εκκένωσης αέρα του συστήματος βρίσκονται στη γειτονιά, δεν θα είναι σε θέση να παρέχουν αερισμό σε ολόκληρη την περιοχή του κελάριου. Η τοποθέτηση σε απέναντι τοίχους ή γωνίες εξασφαλίζει ότι η νέα ροή, πριν την έξοδο, θα γεμίσει ολόκληρο τον όγκο του δωματίου.

Γιατί χρειάζονται σωλήνες της ίδιας διαμέτρου;

 • Η συμμόρφωση με αυτή την προϋπόθεση καθιστά την κυκλοφορία ομοιόμορφη. Σχεδόν μιλώντας, πόσο αέρα εισέρχεται στο κελάρι, τόσο πολύ και το αφήνει. Και αν ένας στροβιλιζόμενος, κορεσμένος με αέρας υγρασίας μπορεί να αποσυρθεί από έναν σωλήνα ελαφρώς μεγαλύτερης διαμέτρου, τότε η αντίστροφη αλλαγή είναι απαράδεκτη.

Σχέδιο σχεδίασης στο κελάρι

Τι είδους διαμόρφωση σωλήνων επιτρέπεται κατά την κατασκευή ενός τέτοιου συστήματος εξαερισμού;

 • Όσο λιγότερες στροφές και στροφές θα υπάρξουν στοιχεία εισροής και εκροής αέρα, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι ο αερισμός. Για τους ίδιους σκοπούς, η διάμετρος καθενός από τους σωλήνες πρέπει να παραμείνει αμετάβλητη καθ 'όλο το μήκος τους.

Υπάρχει εναλλακτική λύση στην καμινάδα;

 • Εάν το κελάρι είναι τοποθετημένο κάτω από ένα γκαράζ ή κάποιο άλλο βοηθητικό χώρο, τότε ο σωλήνας εξάτμισης μπορεί να αντικατασταθεί από μια καταπακτή στο δάπεδο, η οποία ταυτόχρονα θα χρησιμεύσει ως είσοδος στην αποθήκη. Η διαρρύθμισή του θα απαιτήσει μια τέτοια εποικοδομητική λύση ως μια διπλή κάλυψη.
 • Το πρώτο συστατικό - μονωμένο, για προστασία το χειμώνα.
 • Lattice, το οποίο μένει το καλοκαίρι. Αυτό γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε τα τρωκτικά να μην μπορούν να διεισδύσουν στο κελάρι μέσω των ράβδων του.

Υπάρχουν κάποια μειονεκτήματα στο φυσικό σύστημα εξαερισμού του υπόγειου χώρου;

 • Ναι. Ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής δεν είναι αρκετός. Εάν το δωμάτιο κελάρι είναι πολύ μεγάλη και αποτελείται από πολλά δωμάτια, οι ιδιοκτήτες του σπιτιού υπάρχουν σχέδια στο υπόγειο της συμφωνίας, όπως το γυμναστήριο, τότε θα πρέπει να σκεφτείτε για την αναγκαστική εξαερισμού.
 • Η δημιουργία του δικαιολογείται επίσης επειδή οι σωλήνες εισροής και εξαγωγής λειτουργούν αποτελεσματικά μόνο σε μια ορισμένη διαφορά θερμοκρασίας. Δηλαδή, όταν ο αέρας στο δρόμο και στο κελάρι ζεσταθεί εξίσου (μιλάμε για τη θερμότητα της εποχής), τότε το φυσικό σύστημα αερισμού γίνεται άχρηστο. Ως εκ τούτου, οι ιδιοκτήτες των σπιτιών βρίσκουν σωτηρία στην εγκατάσταση των πρόσθετων συσκευών.

Αναγκαστικός εξαερισμός στο κελάρι. Επιλογές για τη ρύθμιση

 • Η ουσία του συστήματος εξαναγκασμένου εξαερισμού είναι η ίδια - πρόκειται για δύο σωλήνες που λειτουργούν για να τροφοδοτούν και να αφαιρούν αέρα από το δωμάτιο. Ο ευκολότερος τρόπος για τη μεταφορά τους σε καταναγκαστική εργασία είναι η εγκατάσταση του ανεμιστήρα στον αγωγό εξαγωγής. Η συμπερίληψή του θα οδηγήσει σε τεχνητό κενό στο κελάρι. Και αυτό θα προκαλέσει τον αέρα από το δρόμο να ρέει μέσω του σωλήνα τροφοδοσίας στο δωμάτιο. Τα σύγχρονα μοντέλα χαρακτηρίζονται από οικονομική κατανάλωση ηλεκτρισμού, έτσι ώστε το απαραίτητο μικροκλίμα στο κελάρι θα επιτευχθεί χωρίς να καταστραφεί ο ιδιοκτήτης του σπιτιού.
 • Η ισχύς του εγκατεστημένου ανεμιστήρα εξαρτάται από την περιοχή του κελάριου. Εάν η διαμόρφωση του υπόγειου είναι πολύ περίπλοκη, τότε οι ανεμιστήρες είναι εξοπλισμένοι με δύο σωλήνες. Για να υπολογίσετε την ισχύ τους, είναι προτιμότερο να προσλάβετε έναν ειδικό.
 • Οι εναλλακτικές λύσεις για τους οπαδούς μπορούν να είναι ειδικές συσκευές - εκτροπείς. Τοποθετούνται στην κορυφή των σωλήνων αντί για προστατευτικά καπάκια. Η συσκευή τους επιτρέπει τη χρήση αιολικής ενέργειας για τη δημιουργία επιπλέον κενού στους σωλήνες. Έτσι, ο φυσικός εξαερισμός ενισχύεται σημαντικά.
 • Οι μίνι-στροβίλοι έχουν παρόμοιο μηχανισμό δράσης. Η αιολική ενέργεια περιστρέφει τον μηχανικό ανεμιστήρα που υπάρχει σε αυτά. Κατά την εγκατάσταση ενός συστήματος εξαναγκασμού εξαερισμού που εξαρτάται από τον άνεμο, είναι σημαντικό να ρυθμίσετε τη ρύθμιση ώσης. Οι αποσβεστήρες που ανοίγουν στον απαραίτητο αυλό επιτρέπουν τη δημιουργία ενός ιδανικού μικροκλίματος στο κελάρι.

Όπως μπορείτε εύκολα να δείτε, από τεχνική άποψη, η συσκευή εξαερισμού δεν είναι πολύ περίπλοκη. Μπορεί ακόμη και να κυριαρχήσει έναν αρχάριο πλοίαρχο, το κύριο πράγμα είναι να υπολογίσει σωστά τη διάμετρο των σωλήνων και να τηρήσει τις συστάσεις που δίνονται στην εγκατάσταση.

Εκχύλιση στο κελάρι

Ο σωστά τοποθετημένος αερισμός είναι η εγγύηση ενός βέλτιστου κλίματος στο υπόγειο. Το κύριο καθήκον είναι να εξασφαλιστεί μια ομαλή πτώση της θερμοκρασίας από την ψυχρή ζώνη κοντά στο δάπεδο έως το ζεστό ανώτατο όριο. Τα όρια και οι διαφορές θερμοκρασίας έχουν διαφορετικές τιμές για κάθε χρόνο του έτους.
Το καλοκαίρι, όταν τα λαχανικά δεν αποθηκεύονται στο υπόγειο, η θερμοκρασία στο πάτωμα μπορεί να αυξηθεί στους 10-12 ° C, ενώ η μέγιστη συνιστώμενη θερμοκρασία είναι 15-16 ° C. Η υπερβολικά ενεργή πρόσληψη εξωτερικού αέρα θα οδηγήσει σε αύξηση της θερμοκρασίας, η οποία επηρεάζει δυσμενώς τη διάρκεια ζωής των κονσερβοποιημένων προϊόντων. Το χειμώνα ο αέρας τροφοδοσίας είναι κρύος, οπότε με υπερβολική απόδοση υπάρχουν και άλλα προβλήματα - η ψύξη του υπογείου.
Η ροή του αέρα μπορεί να ρυθμιστεί με δύναμη μέσω ανεμιστήρα ή με φυσικό τρόπο, λόγω της σωστής διάταξης των αγωγών τροφοδοσίας και εξαγωγής.

Διάταξη των αγωγών τροφοδοσίας και εξαγωγής
Το εσωτερικό άκρο του σωλήνα, μέσω του οποίου εισέρχεται αέρας στο υπόγειο, θα πρέπει να διατηρείται όσο το δυνατόν χαμηλότερα. Συνιστάται να κάνει την πλευρά εισόδου μέσω του τοιχώματος του υπογείου, και στη συνέχεια να θέσει σωλήνα στο ίδιο βάθος για περίπου 3.5-4 m. Αυτό είναι απαραίτητο για να υπερβολικά κρύο ή πολύ ζεστό χρόνο αέρα για να υποβληθούν σε ανταλλαγή θερμότητας με το έδαφος διαμέσου του τοιχώματος του σωλήνα, και έτσι η θερμοκρασία του εισερχόμενου ο αέρας έφτασε βέλτιστος

Το καλοκαίρι, το συμπύκνωμα μπορεί να σχηματιστεί στο κανάλι εισροής, έτσι ώστε το οριζόντιο τμήμα να έχει κλίση προς το υπόγειο. Προκειμένου να εκφραστεί σωστά η λειτουργία αναγέννησης, το υλικό σωλήνα δεν πρέπει να παρεμβάλλεται στη ροή θερμότητας, επομένως συνιστάται η χρήση αγωγών από χάλυβα ή τεχνική από HDPE. Η έξοδος του σωλήνα στην επιφάνεια πρέπει να τοποθετηθεί 40-50 cm πάνω από το έδαφος σε σκιερό μέρος, εξοπλισμένο με μύκητα βροχής και δίχτυ προστασίας από τρωκτικά και έντομα.
Ο αγωγός εξαγωγής συλλέγει θερμό αέρα και αέριο κορεσμένο αέρα κάτω από την οροφή σε μέγιστη απόσταση από το σωλήνα εισροής. Έτσι, η κυκλοφορία του αέρα δεν θα έχει νεκρές ζώνες, και η διαφορά θερμοκρασίας θα γίνει πολύ έντονη.
Ο σωλήνας εξάτμισης, εάν αποτελεί μέρος συστήματος με φυσική κυκλοφορία, πρέπει να έχει ελάχιστο αριθμό στροφών. Το τμήμα του αγωγού εξαγωγής, το οποίο βρίσκεται πάνω από το έδαφος και στο στρώμα ψύξης του εδάφους, θα πρέπει να μονώνεται και να τοποθετείται αυστηρά σε ευθεία γραμμή. Το κύριο καθήκον είναι να φέρει τον αγωγό εξαγωγής με τη μικρότερη διαδρομή σε ύψος όπου η εκτόξευση, η πίεση και η διαφορά θερμοκρασίας, θα εξασφαλίσουν επαρκή ικανότητα ροής.
Συνήθως ο σωλήνας εξάτμισης ανυψώνεται μόνο στα όρια της αεροδυναμικής ζώνης, δηλαδή στο επίπεδο της κορυφογραμμής. Εάν, ωστόσο, η ανταλλαγή αέρα παραμένει ανεπαρκής, ο σωλήνας μεγαλώνει ή παρέχεται με έναν εκτροπέα. Κατά κανόνα, η ανάγκη για υποχρεωτικό αερισμό γίνεται σαφής σε αυτό το στάδιο.

Συστήματα εξαερισμού
Τα κελάρια μπορούν να έχουν διαφορετικά κύβους και να είναι διατεταγμένα διαφορετικά. Το κλασικό σχέδιο με έναν αγωγό τροφοδοσίας και έναν αγωγό εξαγωγής επαρκεί για όγκο δωματίου 10-12 m3, αλλά πώς να οργανωθεί ο αερισμός του υπόγειου χώρου με θέρμανση και πλήρη εσωτερική διακόσμηση;
Πώς να κάνετε εξαερισμό και εξαγωγή στο κελάρι
Ο σχεδιασμός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό το θέμα. Ο όγκος του καθαρού αέρα θα πρέπει να ρέει μέσα στο δωμάτιο όπου αποθηκεύονται τα τρόφιμα. Λαμβάνοντας μέρος της θερμοκρασίας από το δωμάτιο, ο αέρας μετακινείται περαιτέρω μέσα από τα κανάλια, τα οποία διαχωρίζονται τόσο από το επίπεδο όσο και από το σημείο εισόδου στο δωμάτιο.
Για παράδειγμα, ο αέρας από τον θάλαμο αποθήκευσης διεισδύει μέσα από τους αγωγούς εξαερισμού στην οροφή, εισέρχεται στο διάδρομο και τον ακολουθεί, ρέοντας μέσα στα δωμάτια μέσα από τα κανάλια στο πάτωμα. Ταυτόχρονα, ένας ριζικός αγωγός εκτείνεται μέσα από τα ίδια τα δωμάτια. Οι έξοδοι του συνδέονται με τις γρίλιες εξαερισμού οροφής με εύκαμπτους σωλήνες και βρίσκονται στην μεγαλύτερη απόσταση από το διαμπερές δίαυλο στο διάδρομο.

Για να φέρετε την εισροή στο υπόγειο είναι πολύ πιο εύκολη από τη διάταξη της κουκούλας. Τα κανάλια τροφοδοσίας είναι λιγότερο ορατά, για το μεγαλύτερο μέρος του μήκους τους ακολουθούν το έδαφος. Ως εκ τούτου, το σύστημα εξαερισμού είναι ευρέως διαδεδομένο, στον οποίο ο αέρας μεταφέρεται σε διαφορετικούς χώρους ξεχωριστά και συλλέγεται από ένα κοινό σύστημα εξάτμισης.
Στην ίδια αρχή βασίζονται συστήματα με χωριστούς κύκλους αερισμού. Είναι απίθανο να θέλετε να ακούσετε τη μυρωδιά από την αποθήκη όταν βρίσκεστε στο δωμάτιο ανάπαυσης. Επιπλέον, είναι λογικό να λαμβάνεται η εισαγωγή αέρα από τους χώρους διαβίωσης στην κορυφή για ένα ευνοϊκότερο καθεστώς θερμοκρασίας. Τέλος, ένα κανάλι τροφοδοσίας μπορεί απλά να μην είναι αρκετό: ένας δίαυλος με δίοδο 100 mm παρέχει χώρο αερισμού με όγκο 10-12 m3, η πολλαπλότητα της ίδιας ανταλλαγής αέρα στο υπόγειο θα πρέπει να είναι περίπου 4-6.

Αναγκαστικός εξαερισμός και κλιματισμός
Για να υπάρχει μεγαλύτερος βαθμός ελέγχου του συστήματος εξαερισμού, χρησιμοποιούνται ορισμένα τεχνικά μέσα. Ο απλούστερος τρόπος είναι να παρέχετε ένα σύστημα με φυσική μεταφορά με πλεονασμό και στη συνέχεια να ρυθμίζετε τη ροή του αέρα κατά την κρίση σας. Η βαλβίδα πύλης είναι εγκατεστημένη στον αγωγό εξαγωγής και χρησιμοποιείται ως εξής:
Εάν η κελάρι για μεγάλο χρονικό διάστημα έκανε θερμό αέρα, για παράδειγμα, μέσα από την πόρτα του σπιτιού, που ξέχασε να κλείσει η βαλβίδα ανοίγει για κάποιο χρονικό διάστημα εντελώς για τον εξαερισμό και την υγρασία εξατμίζεται και επιστρέφει στη θέση για να επιτευχθεί η ελάχιστη επιτρεπτή θερμοκρασία.
Το χειμώνα, όσο πιο ανοικτή είναι η βαλβίδα, τόσο χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία στο υπόγειο και τόσο λιγότερο διακρίνεται η διαφορά.
Κατά τη θερινή λειτουργία, η βαλβίδα ρυθμίζεται σε μια θέση στην οποία παρέχεται ελάχιστη ανταλλαγή αέρα στο υπόγειο και η μυρωδιά της υγρασίας δεν είναι αισθητή.

Αναγκαστική εξαγωγή στο κελάρι
Φυσικά, η φυσική κυκλοφορία δεν μπορεί να είναι η μόνη λύση, τόσο λόγω ανεπαρκούς απόδοσης όσο και για λόγους διατήρησης της αισθητικής της στέγης και της πρόσοψης. Σε αυτή την περίπτωση, το σύστημα τροφοδοτείται με ανεμιστήρα αγωγών εξαγωγής, ενώ ο αέρας μπορεί να εκτοξευθεί πρακτικά σε οποιοδήποτε ύψος, αλλά σε επαρκή απόσταση από τον αγωγό εισροής.
Συνιστάται η χρήση ανεμιστήρων πολλαπλών λειτουργιών. Είναι καλύτερα κατάλληλα για τη διατήρηση του κλίματος σε ένα δωμάτιο, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες. Ωστόσο, ακόμα και με μια σταθερή απόδοση του ανεμιστήρα, είναι δυνατή η προσαρμογή της διαφάνειας.

Αερισμός ενός ή δύο σωλήνων κελάρι ή κελάρι

Για να συμμορφωθούν με τις συνθήκες αποθήκευσης λαχανικών στο υπόγειο, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί και να διατηρηθεί ένα συγκεκριμένο καθεστώς θερμοκρασίας και υγρασίας. Η εγκατάσταση ενός σύνθετου καλύμματος σε ένα μικρό υπόγειο είναι οικονομικά ασύμφορη, αφού ένας σωστά εγκατεστημένος εξαερισμός με έναν και δύο αγωγούς θα αντιμετωπίσει αυτό το έργο.

Η εποικοδομητική συσκευή του υπόγειου κτηρίου είναι τέτοια που, χωρίς την εκπλήρωση ορισμένων κανόνων, επιδεινώνεται γρήγορα.

1. Εντός του συμπυκνώματος συσσωρεύεται, το οποίο:

 • σχηματίζει ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μυκητιασικών και μουχλιασμένων μυκήτων.
 • επηρεάζει καταστροφικά τα φέροντα δομικά στοιχεία του ιδρύματος.
 • οδηγεί στο γεγονός ότι η χρήση του δωματίου γίνεται επικίνδυνη.

2. Για την κανονική αποθήκευση λαχανικών και φρούτων, παρέχεται ένα καθεστώς θερμοκρασίας που κυμαίνεται από 1 έως 4 ° C. Από την επαλήθευση της ακρίβειας της εκροής και της εισροής αέριων μαζών, ιδιαίτερα όταν έρχεται ο χειμώνας, εξαρτάται ο χρόνος συντήρησης των ωφέλιμων ιδιοτήτων της συγκομιδής.

3. Η διαδικασία ανάπτυξης μυκητιασικού μύκητα, η αποσύνθεση των προϊόντων μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστη μυρωδιά από το υπόγειο, να οδηγήσει σε ανάπτυξη σε άτομα που το χρησιμοποιούν, αλλεργικές αντιδράσεις και ακόμη και άσθμα.

Βασικές επικοινωνίες, συμπεριλαμβανομένης της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, πραγματοποιούνται στο πάτωμα του υπογείου. Μια υψηλή συγκέντρωση στο κελάρι του διοξειδίου του άνθρακα θα προκαλέσει διάβρωση των προστατευτικών κελυφών τους και αυθόρμητη καύση.

Συστάσεις για την επιλογή ενός συστήματος ανταλλαγής αέρα

Διακρίνονται σε φυσικό και τεχνητό. Η επιλογή βασίζεται σε διάφορους παράγοντες:

 • διορισμός του υπόγειου σιδηρόδρομου.
 • κλιματικές συνθήκες ·
 • οικονομικές ευκαιρίες.

Ο αερισμός με φυσική κυκλοφορία αέρα βασίζεται στους βασικούς νόμους της φυσικής και επομένως διεξάγεται λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας και πίεσης μέσα στο δωμάτιο με ατμοσφαιρικές παραμέτρους.

1. Στο σχεδιασμό λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα:

 • υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή του υπογείου, δεδομένου ότι οι κατασκευές από σκυρόδεμα είναι λιγότερο επιδεκτικές στον φυσικό εξαερισμό από το ξύλο και τα τούβλα.
 • ένας τρόπος για την τοποθέτηση των τοίχων: τα διαλύματα γύψου και η βαφή μειώνουν τη διαπερατότητα τους στον αέρα.

2. Το μήκος του σωλήνα και η διάμετρος του εξαρτώνται από την επιφάνεια του χώρου και λαμβάνονται από τον υπολογισμό 25-26 cm2 του τμήματος αγωγού ανά 1m2.

3. Το εκχύλισμα είναι κατασκευασμένο από σωλήνες, το υλικό του οποίου έχει χαρακτηριστικά υψηλής απόδοσης. Αυτός μπορεί να είναι αμίαντος, πλαστική και γαλβανισμένη τετράγωνη ή κυκλική διατομή. Είναι δυνατή η κατασκευή ενός ανεξάρτητου ξύλινου κουτιού πάχους 3-4 mm.

Η κουκούλα πρέπει να κατασκευαστεί σωστά, καθώς η αδύναμη δουλειά του δεν θα επιτρέψει να δημιουργηθεί το απαραίτητο μικροκλίμα, και η ισχυρή γίνεται η αιτία των ρευμάτων.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των διαφόρων τύπων εξαερισμού

Με κυκλοφορία αέρα χωρίς διακοπή, το καθεστώς θερμοκρασίας-υγρασίας θα είναι σταθερό, ωστόσο, κατά την κρύα εποχή, το δωμάτιο μπορεί να καταψυχθεί.

1. Ο δίαυλος είναι απαραίτητος για την απομάκρυνση της υγρασίας, της οσμής και των δηλητηριωδών συνδέσεων.

2. Ο σωλήνας παροχής παρέχει καθαρό αέρα στον εσωτερικό χώρο του κελάριου.

3. Το σύστημα με ένα σωλήνα είναι ο απλούστερος τρόπος, ο οποίος έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του:

 • Η θετική πλευρά είναι η φθηνότητα της κουκούλας και η σχετική ευκολία εγκατάστασης.
 • Το μειονέκτημα είναι ότι η πλήρης ανταλλαγή αέρα είναι προβληματική λόγω της ασθενούς εισροής.

Αν το κελάρι είναι μικρό, συνιστάται η εγκατάσταση αυτής της επιλογής. Ο αγωγός αέρα πρέπει να χωρίζεται σε ξεχωριστά ανοίγματα εξαερισμού.

4. Η εγκατάσταση ενός τύπου δύο σωλήνων είναι προτιμότερη λόγω της δυνατότητας να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη ασφάλεια των διατάξεων και των αντικειμένων που δεν εξυπηρετούνται, αλλά απαιτεί μεγάλο οικονομικό κόστος.

Ο σωστός σχεδιασμός περίπου 2 φορές την ώρα αλλάζει εντελώς τον αέρα μέσα στο δωμάτιο. Ένα κύκλωμα με φυσική κυκλοφορία τοποθετείται στο έργο στο αρχικό στάδιο της δημιουργίας του.

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί κανείς να διανείμει ένα σωλήνα και να καθορίσει τη διάμετρο

Σε ξεχωριστό κελάρι με μικρή έκταση, καθώς και σε γκαράζ ή αχυρώνα, εγκαθίσταται ένα σύστημα μονής σωλήνας. Η κορυφή πρέπει να βγαίνει σε απόσταση τουλάχιστον 80-100 mm από την κορυφογραμμή της οροφής.

 • Σε δομή με περίμετρο 2χ3 ή 3x3m, είναι απαραίτητο να κατασκευαστεί δομή της οποίας η διατομή δεν είναι μικρότερη από 150x150 mm, με μια παγίδα αέρα στο τέλος.
 • Η κουκούλα πρέπει να χωρίζεται στο μισό από ένα κατακόρυφα τοποθετημένο διαμέρισμα σε όλο το μήκος του.
 • Σε ένα διαμέρισμα, ο αέρας εισέρχεται στο εσωτερικό του δωματίου, ο δεύτερος - το αφήνει έξω, έτσι για κάθε μέρος γίνεται ξεχωριστός αποσβεστήρας, ο οποίος κλείνει.
 • Πριν ολοκληρώσετε την εγκατάσταση, πρέπει να ελέγξετε την κυκλοφορία. Για να γίνει αυτό, μπορείτε να καπνίσετε υπόγεια και να παρακολουθήσετε το ρυθμό καθαρισμού.

Προκειμένου το σύστημα να λειτουργεί σωστά, είναι απαραίτητο να γίνει ακριβής υπολογισμός της διαμέτρου των αεραγωγών αερισμού.

 • Η υπόγεια περιοχή πρέπει να είναι ανάλογη της διατομής του σωλήνα και να είναι 1m2 / 26 cm2.
 • Η διάμετρος του σωλήνα σε 1 cm είναι διατομής 13 cm2, συνεπώς: (Scoix x 26 cm2) ÷ 13. Εάν το S του κελάριου είναι 9 m2, θα είναι (9x26) ÷ 13 = 18, οπότε η διατομή θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 18 cm.
 • Οι σωλήνες εξαερισμού είναι 1-2 cm μεγαλύτερο από την τιμή που λαμβάνεται. Για S = 9 m2, είναι απαραίτητο να ληφθεί υλικό με διατομή 19-20 cm.

Από την πλευρά του δρόμου το κανάλι βρίσκεται σε μέρη προσβάσιμα για να φυσάει από ισχυρές ροές αέρα, διαφορετικά θα παραμείνει ανενεργό.

Ποιο κανάλι κλείνει για το χειμώνα, τις αποχρώσεις της κουκούλας με δύο σωλήνες

Η χρήση δομής δύο σωλήνων για τον σχηματισμό ενός συστήματος πλήρους τροφοδοσίας και εξάτμισης απαιτεί τον πιο ακριβή υπολογισμό, επομένως είναι επιθυμητό να δημιουργηθεί ένα προκαταρκτικό σχέδιο.

 • Για ομοιόμορφη εναλλαγή αέρα, εγκαθίστανται κανάλια με ίση εγκάρσια διατομή. Εάν είναι απαραίτητο να αποστραγγίσετε το κελάρι ή να απαλλαγείτε από μούχλα, τότε η διάμετρος εξόδου πρέπει να είναι μεγάλη.
 • Όσο λιγότερες στροφές και στροφές, τόσο καλύτερος αερισμός θα είναι.
 • Η βέλτιστη ρύθμιση της θερμοκρασίας και η κυκλοφορία επιτυγχάνονται με την μέγιστη αφαίρεση των απορροφητών από την άλλη. Κατά προτίμηση τοποθετήστε τα σε διαφορετικά άκρα του δωματίου.

Το κανάλι εξόδου για την ενίσχυση της ώσης κλείνει με ένα πλέγμα ή είναι προσαρτημένο ένας εκτροπέας.

2. Το κανάλι τροφοδοσίας του υπόγειου δρόμου στο δρόμο βρίσκεται κάτω από την εξάτμιση.

3. Οι μάζες αέρα σχηματίζουν ένα συμπύκνωμα: όταν έρχεται ο χειμώνας, κρυώνει, μετατρέπεται σε παγετό. Το τέλος του δρόμου απαιτεί υποχρεωτική θέρμανση.

4. Για να αποστραγγιστεί το συμπύκνωμα στο κατώτερο τμήμα του σωλήνα εξαγωγής, εγκαθίσταται ένας στρόφιγγα αποστράγγισης.

Εάν το κανάλι είναι τοποθετημένο στην επικάλυψη του υπογείου, τότε μια σχάρα που την προστατεύει από τη διείσδυση των τρωκτικών είναι προσαρτημένη σε αυτό από το εξωτερικό.

Για να ρυθμίσετε την ένταση της κίνησης του αέρα, είναι απαραίτητο να ανοίξετε και να κλείσετε τα πτερύγια που είναι εγκατεστημένα στα εσωτερικά άκρα των κουκούλες.

Ο εξαερισμός σε ένα κελάρι και ένα γκαράζ είναι μια ανεξάρτητη διάταξη ενός εκχυλίσματος

Ο εξαερισμός στο κελάρι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, διότι, ελλείψει κανονικής ροής αέρα στο χώρο αποθήκευσης φρέσκων προϊόντων, θα εμφανιστεί υγρασία. Είναι αρκετά εύκολο να εξοπλίσετε την κουκούλα στο υπόγειο. Και μπορείτε να το κάνετε όχι μόνο σε ένα από τα στάδια της κατασκευής, αλλά και σε ένα έτοιμο δωμάτιο.

Πριν κάνετε αερισμό στο κελάρι, μάθετε την αρχή της λειτουργίας του. Βασίζεται στους νόμους της φυσικής, οι οποίοι βασίζονται στη δημιουργία ενός σχεδίου για τη ρύθμιση του εξαερισμού. Σύμφωνα με αυτήν, για τη δημιουργία αερισμού στο κελάρι με τα χέρια τους θα πρέπει να παρέχονται 2 τρύπες. Σε ένα από αυτά καθαρός αέρας διαρρέει στο κελάρι. Μέσα από τη δεύτερη τρύπα, ο αέρας, μαζί με την εξάτμιση, βγαίνει από το κελάρι στο δρόμο. Το σχέδιο είναι αρκετά απλό, αλλά για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα είναι απαραίτητο να κρατηθούν οι σωλήνες στις τρύπες. Επιπλέον, η λειτουργία του συστήματος επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη θέση των σωλήνων εισροής και εκροής αέρα, καθώς και από το επίπεδο τους πάνω από την επιφάνεια του εδάφους.

Σε μια από τις τρύπες στο υπόγειο, διαρροές φρέσκου αέρα και μέσω του δεύτερου, μαζί με την εξάτμιση, εξέρχεται από το κελάρι στο δρόμο

Οι αγωγοί αερισμού πρέπει να τοποθετούνται απευθείας στους τοίχους του υπογείου. Επίσης, συχνά οι ενοικιαστές έβαλαν την κουκούλα στο κελάρι του γκαράζ. Στην τελευταία περίπτωση, οι σωλήνες πρέπει να διέλθουν από το δωμάτιο και να αφαιρεθούν πάνω από την οροφή του κτιρίου. Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για τη δημιουργία ενός σχεδίου είναι το ύψος της εγκατάστασης σωλήνων από το κελάρι στο δρόμο. Εάν ο υπολογισμός είναι λανθασμένος, ο απορροφητήρας κελάρι θα πιπιλίζει πάρα πολύ κρύο αέρα, που θα επηρεάσει δυσμενώς τη διάρκεια ζωής των φρέσκων λαχανικών. Οι ειδικοί δεν συμβουλεύουν επίσης να δημιουργήσουν πολύ μικρές οπές για σωληνώσεις, καθώς αυτό δεν θα επιτρέψει την πλήρη απομάκρυνση της εξάτμισης, η οποία θα οδηγήσει στην απώλεια προϊόντων.

Πώς να φτιάξετε μια κουκούλα στο κελάρι, υπάρχουν πολλές απόψεις και συμβουλές. Ας μελετήσουμε τις πιο χρήσιμες συστάσεις σχετικά με τη δημιουργία του κυκλώματος και του ίδιου του συστήματος κυκλοφορίας αέρα για το υπόγειο. Πολλοί ειδικοί συμβουλεύουν να παρέχουν το σύστημα εξαερισμού ακόμα και κατά την κατασκευή του υπόγειου κτιρίου. Αυτή τη στιγμή, στους τοίχους του δωματίου μπορεί να αφεθεί τρύπες, στις οποίες οι σωλήνες θα εγκατασταθούν στο μέλλον. Για να μην επιλέξετε ένα κατάλληλο μέρος για την τοποθέτηση καναλιών, σας συνιστούμε να ενεργοποιήσετε το σύστημα εξάτμισης στο αρχικό έργο του υπογείου.

Πλαστικοί σωλήνες για σχεδίαση

Οι σωληνώσεις που χρησιμοποιούνται για την κυκλοφορία του αέρα πρέπει να έχουν το ίδιο μέγεθος. Εάν ο χώρος είναι πολύ υγρός, η κουκούλα μπορεί να ληφθεί με μια διαμέτρηση ελαφρώς μεγαλύτερη από αυτή του αέρα τροφοδοσίας. Ένας από τους κύριους κανόνες δεν είναι να κάνουμε το αντίθετο, αλλιώς θα συνεπάγεται καθυστέρηση στον αέρα στην αίθουσα. Μια άλλη καλή συμβουλή - μην τοποθετείτε τους δύο σωλήνες δίπλα-δίπλα. Σε αυτή την περίπτωση, το υπόγειο δεν θα αερίζεται πλήρως. Είναι καλύτερο να τοποθετήσετε κανάλια σε αντίθετες γωνίες για να επιτρέψετε τη διέλευση του αέρα μέσα από ολόκληρο το δωμάτιο. Η τρύπα για την κουκούλα πρέπει να τοποθετηθεί κάτω από την οροφή του υπογείου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο εξαντλημένος ζεστός αέρας θα ανέβει αμέσως. Αυτή η θέση του σωλήνα θα συμβάλει στον ομαλό καθαρισμό του αέρα χωρίς την παραμικρή στασιμότητα κάτω από την οροφή.

Ο σωλήνας εξάτμισης πρέπει να ανυψωθεί 1,5 m πάνω από την κορυφογραμμή. Αυτό θα εξασφαλίσει ένα επαρκές ρεύμα αέρα.

Για τη διάταξη του συστήματος εξάτμισης, οι πλαστικοί σωλήνες χρησιμοποιούνται συχνότερα. Ο εξαερισμός του κελάριου στο γκαράζ θα πρέπει να διευθετείται χρησιμοποιώντας σωλήνες με ελάχιστες στροφές και καμπύλες. Είναι καλύτερα ότι τα κανάλια είναι τελείως ευθεία και ευθεία. Επιπλέον, καθένα από τα κανάλια πρέπει να έχει την ίδια διάμετρο σε όλο το μήκος του. Πριν κάνετε τον αερισμό στο υπόγειο, τοποθετήστε ένα ειδικό κλείστρο στους σωλήνες. Η παρουσία τους είναι ιδιαίτερα σημαντική το χειμώνα, όταν είναι απαραίτητο να ρυθμίζεται ανεξάρτητα η παροχή και η εκροή του αέρα. Με κάθετες κεφαλές σωληνώσεων, πρέπει να προστατεύονται από βροχή και χιόνι. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω διακοσμητικής επένδυσης από μέταλλο με τη μορφή ομπρέλας.

Επίσης, πριν κάνετε τον αερισμό στο υπόγειο, αποφασίστε για τον τύπο του συστήματος. Μπορεί να είναι φυσικό ή αναγκαστικό. Η επιλογή της καταλληλότερης επιλογής είναι δυνατή λαμβάνοντας υπόψη τη διάταξη και την ένταση του υπογείου. Ο πρώτος τύπος σχεδίου βασίζεται σε μικρή διαφορά θερμοκρασίας και πίεσης μέσα και έξω από το δωμάτιο. Η αποτελεσματικότητα του εξαερισμού επηρεάζεται έντονα από τη θέση των σωλήνων. Το άνοιγμα αναρρόφησης αέρα πρέπει να βρίσκεται σε ύψος περίπου 30 cm από το δάπεδο και η οπή έλξης πρέπει να είναι 20 cm κάτω από την οροφή. Δεν μπορείτε να αφήσετε το τελευταίο χαμηλότερο, γιατί αλλιώς η οροφή θα αρχίσει πολύ γρήγορα να πεθαίνει. Ένα τέτοιο σύστημα δεν θα είναι αρκετό για να εξοπλίσει μια μεγάλη υπόγειο περιοχή, η οποία αποτελείται από πολλά δωμάτια.

Ο εξαερισμός του δεύτερου τύπου επίσης αποτελείται από σωλήνες, ωστόσο, πρέπει να εγκατασταθούν ειδικοί ανεμιστήρες σε αυτά, αναγκάζοντας τον αέρα να κυκλοφορήσει στο δωμάτιο. Το απλούστερο σύστημα περιλαμβάνει την τοποθέτηση του ανεμιστήρα μόνο στον αγωγό για το σχέδιο. Σε αυτή την περίπτωση, δημιουργείται τεχνητό κενό στο δωμάτιο, το οποίο βοηθάει γρήγορα να αντλήσει αέρα μέσα από την τρύπα εισροής. Η ισχύς του ανεμιστήρα θα πρέπει να επιλέγεται λαμβάνοντας υπόψη την περιοχή του κελάριου. Συχνά, οι ιδιοκτήτες κατοικιών έρχονται σε λίγο διαφορετικά. Βάζουν τους οπαδούς και στα δύο κανάλια. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα υπόγεια με αρκετά μικρά δωμάτια.

Σχεδόν κάθε άπειρος άνθρωπος ρωτά πώς να τραβήξει σωστά την κουκούλα στο κελάρι. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να ενεργήσετε με έναν συγκεκριμένο αλγόριθμο:

 1. 1. Εάν το σύστημα εξαερισμού έχει εγκατασταθεί μετά την κατασκευή του υπογείου, τότε στην οροφή του πρέπει να δημιουργήσετε μια τρύπα για την κυκλοφορία του αέρα.
 2. 2. Μετά από αυτό, ένας σωλήνας τραβιέται μέσα από την οπή για το σχέδιο.
 3. 3. Στερεώστε το σωλήνα κάτω από την επιφάνεια της οροφής όχι περισσότερο από 15-20 cm κάτω από αυτό.
 4. 4. Από το εξωτερικό, ο σωλήνας πρέπει να ανυψωθεί 1,5 μέτρα πάνω από το έδαφος ή πάνω από την οροφή.
 5. 5. Στη γωνία της αντίθετης οροφής, είναι επίσης απαραίτητο να δημιουργήσετε μια τρύπα και να τεντώσετε έναν σωλήνα για τη ροή του αέρα μέσα σε αυτό. Τοποθετήστε το σε ύψος τουλάχιστον 20 cm από το δάπεδο.
 6. 6. Το εξωτερικό μέρος του σωλήνα τροφοδοσίας δεν πρέπει να είναι πολύ υψηλό. Εάν περάσει από την οροφή, τότε το πάνω μέρος του δεν πρέπει να βρίσκεται περισσότερο από 25 cm πάνω από την επιφάνεια.
 7. 7. Εάν ο σωλήνας εισροής αποσύρεται μέσω του τοίχου, τότε θα χρειαστεί να βάλετε σε αυτόν έναν εκτροπέα ή σχάρα.
 8. 8. Εάν η εγκατάσταση εξαερισμού πραγματοποιείται μέσα σε οικιακό σπίτι με σόμπα ή τζάκι, τότε ο σωλήνας εξάτμισης ανεβαίνει κοντά στην καπνοδόχο. Αυτό θα συμβάλει σε μια πιο ενεργή απομάκρυνση του αέρα από το υπόγειο λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας.
 9. 9. Στο τέλος της εγκατάστασης, είναι απαραίτητη η τοποθέτηση ρυθμιστικών πτερυγίων στους σωλήνες. Θα σας επιτρέψουν να αφήσετε στο δωμάτιο τη σωστή ποσότητα αέρα.

Μετά την εγκατάσταση του συστήματος, θα πρέπει να το ελέγξετε για έλξη. Για να επαληθευτεί η κανονική πίεση αέρα στην είσοδο, εφαρμόζεται ένα φύλλο χαρτιού στον αγωγό τροφοδοσίας. Αν αρχίσει να τρέμει, σημαίνει ότι ο αέρας εισέρχεται ενεργά στο δωμάτιο. Ο δεύτερος τρόπος είναι να κάψετε το χαρτί σε έναν κάδο μέσα στο υπόγειο. Στην κατεύθυνση του καπνού θα είναι δυνατό να καθοριστεί πού και πόσο γρήγορα ο αέρας κινείται.

Αφού εξετάσετε πώς να κάνετε σωστά τον εξαερισμό, σας προτείνουμε να εξετάσετε περαιτέρω μέτρα για να φροντίσετε το δωμάτιο. Για να διατηρήσετε ένα άνετο μικροκλίμα στο υπόγειο, πρέπει να εκτελείτε ορισμένες διαδικασίες από καιρό σε καιρό. Έτσι, για να μειώσετε την υγρασία στο δωμάτιο, αερίστε τα τακτικά. Το καλοκαίρι, πάντα μία φορά την εβδομάδα, ανοίγετε τις πόρτες και τις καταπακτές του δωματίου, καθώς και τα πτερύγια στους σωλήνες. Ο καυτός άνεμος που εισέρχεται στον αέρα θα στεγνώσει καλά το πάτωμα, τους τοίχους και το ταβάνι του κελάριου.

Συχνά, οι ιδιοκτήτες αντιμετωπίζουν καταστάσεις όπου απαιτείται να αυξηθεί γρήγορα η υγρασία στο δωμάτιο. Για να το κάνετε αυτό, πασπαλίστε το με νερό από συμβατικό πιστόλι ψεκασμού. Μπορείτε επίσης να εγκαταστήσετε στο υπόγειο ενός δοχείου με υγρή άμμο ή πριονίδι. Εάν χρειάζεστε να στεγνώσετε το υπόγειο, τότε πρώτα απ 'όλα πρέπει να αφαιρέσετε από αυτό όλα τα ράφια και άλλα έπιπλα. Όλα τα ράφια πρέπει να στεγνώνουν φυσικά σε άμεσο ηλιακό φως. Η πόρτα και η πόρτα ανοίγουν ευρύ και ανάβουν τον ανεμιστήρα. Σε αυτή την κατάσταση, το δωμάτιο πρέπει να παραμείνει για τουλάχιστον 3 ημέρες. Μετά από αυτό, προχωρήστε απευθείας στο κελάρι ξήρανσης.

Στεγνώστε το κελάρι σε 12 ώρες θα βοηθήσει το μπρασελέ από τον κάδο με ξύλα σημύδας

Για να απαλλαγείτε από την υγρασία στο δωμάτιο, εισάγετε και αφήστε σε αυτό διάφορα κουτιά με ασβέστη ή μεγάλο αλάτι στο τραπέζι. Αυτές οι ουσίες απορροφούν την υγρασία πολύ γρήγορα. Επιπλέον, απολυμαίνουν αποτελεσματικά την επιφάνεια του δωματίου και τον αέρα μέσα σε αυτό. Η παλαιότερη μέθοδος είναι να χρησιμοποιήσετε ένα κερί. Τοποθετήστε και ασφαλίστε το δίπλα στη θύρα εξάτμισης. Φωτίστε το κερί και περιμένετε λίγες μέρες. Η φλόγα αποτελεί την καλύτερη πρόσφυση, λόγω της οποίας θα εξέρχεται περισσότερο επεξεργασμένος ακατέργαστος αέρας.

Ένας άλλος τρόπος για γρήγορη και αποτελεσματική στεγνή χρήση είναι η χρήση ενός βραστήρα. Είναι εύκολο να φτιάξετε μόνοι σας, χρησιμοποιώντας έναν συνηθισμένο μεταλλικό κουβά. Κατ 'αρχάς, κάντε μερικές τρύπες στο δοχείο, και στη συνέχεια γεμίστε με ξύλο σημύδας. Στη συνέχεια, ανάψτε τα κούτσουρα και αφήστε τα να καούν για τουλάχιστον 12 ώρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το δωμάτιο θα στεγνώσει γρήγορα, μετά από το οποίο μπορείτε να αποθηκεύσετε τα προϊόντα σας σε αυτό, χωρίς φόβο για την απώλειά τους.

Σε μία ξήρανση του δωματίου, τα μέτρα συντήρησης για το κελάρι δεν τελειώνουν. Για να παραταθεί η περίοδος συντήρησης του κελαριού χωρίς υγρασία, η επιφάνεια του δαπέδου και των τοίχων πρέπει να καλύπτεται με υδατοστεγείς ενώσεις. Αν τα τείχη στο δωμάτιο είναι κατασκευασμένα από σκυρόδεμα, εφαρμόστε εμποτισμό βαθιάς διείσδυσης. Πρέπει να εφαρμοστεί σε διάφορα στρώματα, κάθε ένα από τα οποία θα διαρρεύσει στα πιάτα και θα κλείσει τις τρύπες και τις ρωγμές σε αυτά.

Το ruberoid θεωρείται καλό μονωτικό

Μερικές φορές το αποξηραμένο κελάρι καλύπτεται με τσιμεντοκονία. Θεωρείται ένας καλός μονωτήρας, αλλά για τη χρήση του, οι τοίχοι και το πάτωμα πρέπει να είναι τέλεια ομοιόμορφοι. Για να γίνει αυτό, εφαρμόστε πρώτα την μαστίχη στην επιφάνεια, η οποία πρέπει να θερμανθεί, μετά την οποία ο ίδιος ο μονωτήρας πρέπει να τοποθετηθεί στην κορυφή.

Οικολογικά ασφαλές υλικό για στεγανοποίηση είναι ο πηλός. Θα πρέπει να είναι πολύ λιπαρό, διαφορετικά δεν θα έχει καμία χρησιμότητα από τη χρήση του. Πριν την εφαρμογή του υλικού, το δάπεδο του υπογείου πρέπει να τοποθετηθεί με πέτρες, στην κορυφή του οποίου χύνεται ο πηλός που αναμιγνύεται με άμμο. Το στρώμα πρέπει να είναι περίπου 10-12 cm. Μετά την εφαρμογή, πρέπει να συμπυκνωθεί ο πηλός ανάμεσα στις πέτρες, μετά την οποία θα πρέπει να χυθεί πάνω στην επιφάνεια ένα στρώμα άμμου μεγάλων κλασμάτων. Πρέπει επίσης να παραβιαστεί. Το μόνο μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι η μακρά ξήρανση του δαπέδου. Κατά μέσο όρο, αυτό διαρκεί περίπου 30-40 ημέρες.

Για να απαλλαγείτε από την υπερβολική υγρασία στο δωμάτιο για την αποθήκευση των τροφίμων μπορεί επίσης να χρησιμοποιεί οικιακές θερμάστρες και ανεμιστήρες. Στην πρώτη περίπτωση, κατάλληλα είναι τα μοντέλα "ανεμοστρόβιλων" και των θερμαντικών σωμάτων. Για να στεγνώσετε την επιφάνεια των τοίχων και του δαπέδου, τοποθετήστε τον θερμαντήρα στο κέντρο του δωματίου. Έτσι, η συσκευή θα κατανείμει ομοιόμορφα τη θερμότητα και καμία από τις γωνίες δεν θα παραμείνει υγρή. Μην ξεχνάτε ότι αυτή η μέθοδος ξήρανσης διαρκεί πολύ. Επιπλέον, θα πρέπει να δαπανήσετε πολλά για τον ηλεκτρισμό.

Συχνά, οι ιδιοκτήτες των κελαριών χρησιμοποιούν ισχυρούς ατμογεννήτριες. Λόγω της ακτινοβολίας του, η αποθήκη στεγνώνει πολύ γρήγορα. Ως αποτέλεσμα, θα περάσετε λίγο λιγότερο, επειδή η ξήρανση θα πάρει λιγότερο χρόνο. Λόγω της αποτελεσματικότητας αυτής της μεθόδου, χρησιμοποιείται συχνά ακόμη και σε υπόγεια που επιβίωσαν από την πλημμύρα.

Για να απαλλαγείτε από την υγρασία με έναν ανεμιστήρα, η συσκευή πρέπει να τοποθετηθεί στο κέντρο της αίθουσας και να ανάψει. Η πλήρης ξήρανση με αυτόν τον τρόπο διαρκεί τουλάχιστον 4 ημέρες. Συχνά, ο ιδιοκτήτης των κελαριών βοηθά και μια συνηθισμένη παλιά burzhuyka. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο σωλήνας διακλάδωσης της σόμπας βγαίνει στο καπό του υπογείου. Για να θερμάνετε το burzhuyku θα έχει τουλάχιστον 5 ημέρες πριν από το στέγνωμα των επιφανειών του υπογείου. Εάν η οπή εξάτμισης στο κελάρι λείπει, τότε αυτή η μέθοδος δεν θα λειτουργήσει.