Διαρρύθμιση του εξαερισμού κάβας σε ιδιωτικό σπίτι: σχέδια, εγκατάσταση

Εάν ο εξαερισμός γίνει σωστά, τότε λόγω της εισροής καθαρού αέρα από το δρόμο και απομάκρυνση της υπερβολικής υγρασίας μέσα στο δωμάτιο διατηρείται η βέλτιστη θερμοκρασία, μειώνεται η πιθανότητα σχηματισμού μούχλας και μυκήτων. Τα προϊόντα αποθηκεύονται σε πιο άνετες συνθήκες πριν την έναρξη της άνοιξης. Επίσης, ο αερισμός του υπογείου είναι απαραίτητος εάν το δωμάτιο είναι εξοπλισμένο για εργαστήριο ή αίθουσα μπιλιάρδου. Συνήθως το σύστημα εξαερισμού εγκαθίσταται στο στάδιο κατασκευής, αλλά μπορείτε να το χτίσετε αργότερα ή να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές στο υπάρχον σχέδιο.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι συστημάτων εξαερισμού:

 1. 1. Στην παροχή αέρα η απαραίτητη κυκλοφορία αέρα παρέχεται από τα διαθέσιμα παράθυρα, τις πόρτες και τους επιπρόσθετους ανεμιστήρες.
 2. 2. Με το σχέδιο εξαγωγής, ο αέρας αφαιρείται από τα δωμάτια μέσω των φρεατίων εξαερισμού.
 3. 3. Ο τύπος τροφοδοσίας και εξάτμισης είναι ένα πλήρες σύνολο συστημάτων που αποσκοπούν στην παροχή ανταλλαγής αέρα και εξαερισμού.

Προετοιμασία για τη διευθέτηση στο υπόγειο μιας ιδιωτικής κατοικίας αερισμού οποιουδήποτε τύπου, είναι απαραίτητο να γίνει ένα σχέδιο για τη διανομή των ροών του αέρα. Δείχνει τα σημεία εισαγωγής καθαρού αέρα και αποστράγγισης των ήδη εξαντλημένων τεχνολογικών καναλιών για την τοποθέτηση του αεραγωγού μέσω του τοίχου, τον τόπο εγκατάστασης πρόσθετου εξοπλισμού. Για παράδειγμα, ανεμιστήρες, εάν θέλετε να βελτιώσετε την απόδοση ολόκληρου του συστήματος ή καθαρίστε τα φίλτρα.

Η παρουσία του απλού σχήματος σχεδίασης θα επιτρέψει τον υπολογισμό του απαιτούμενου αριθμού σωλήνων ανάλογα με το μήκος τους, τα στοιχεία στερέωσης, τις καμπύλες, τους προσαρμογείς σύνδεσης. Έχοντας μια ακριβή γνώση της ποσότητας υλικού που απαιτείται και της προετοιμασίας του απαραίτητου εργαλείου, θα είναι ευκολότερο να εγκαταστήσετε το αγωγό.

Το σύστημα ανταλλαγής αέρα πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά το σχεδιασμό του σπιτιού. Η απλούστερη και πιο προσιτή έκδοση της συσκευής της στο υπόγειο του υπόγειου κτιρίου είναι με τη βοήθεια φυσητήρων (συνήθεις οπές). Για να αποφύγετε την είσοδο τρωκτικών και εντόμων στο δωμάτιο, ο αγωγός αερισμού καλύπτεται με ένα πλέγμα.

Αυτός είναι ένας φυσικός αερισμός, οπότε η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του εξαρτάται από τη δύναμη, την κατεύθυνση του ανέμου, τη διαφορά θερμοκρασίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Για να οργανώσετε σωστά αυτό το είδος ανταλλαγής αέρα, φροντίστε να λάβετε υπόψη ότι η περιοχή του αέρα από την περιοχή ενός αεριζόμενου δωματίου πρέπει να είναι 1/400.

Από προεπιλογή, η τυπική διάμετρος κάθε αγωγού εξαερισμού είναι τουλάχιστον 12,5 cm ή 50 cm2.

Επίσης, λάβετε υπόψη:

 • βάθος θεμελίωσης.
 • εγγύτητα των υπόγειων υδάτων, τύπος εδάφους ·
 • "Rose" των ανέμων?
 • ποσότητα καθίζησης ·
 • διαφορές θερμοκρασίας (ημερήσια και ετήσια).

Για να κυκλοφορήσει ο αέρας μέσα στο υπόγειο του σπιτιού, αρκεί να τοποθετηθεί σε κάθε τοίχο δύο οπές. Εάν η δομή έχει πολύπλοκη διαμόρφωση ή είναι παρεμποδισμένη από άλλες κατασκευές, βρίσκεται στην πεδιάδα, τότε οι εκρήξεις υπολογίζονται από τον υπολογισμό 2 αεραγωγών για κάθε 4 μέτρα της βάσης. Εάν είναι απαραίτητο, στη συνέχεια, ρυθμίζοντας τις οπές στις βαλβίδες, αλλάξτε την ένταση της ροής του αέρα. Το χειμώνα, σε σοβαρούς παγετούς, τα πτερύγια καλύπτονται και με την εμφάνιση των ζεστών ημερών είναι εντελώς ανοικτά.

Παρά την ευκολία της ρύθμισης και τις καλές συναλλαγματικές ισοτιμίες, για μεγάλα υπόγεια ή για την αποθήκευση λαχανικών, φρούτων σε μεγάλους όγκους, το σύστημα αυτό δεν λειτουργεί. Ως εκ τούτου, θεωρείται ως συμπλήρωμα σε πιο αξιόπιστη παροχή και εξαγωγή.

Για να διατηρηθεί η βέλτιστη μικροκλίμα σε κάθε υπόγειο γκαράζ σύστημα συναρμολογείται εφοδιασμού-εξάτμισης του τύπου στον οποίο ο αγωγός διανομή φρέσκου αέρα λαμβάνει χώρα κατά ένα, και η αφαίρεση της πραγματοποιείται μέσα από την άλλη.

Ο αποτελεσματικός εξαερισμός επιτυγχάνεται με την τήρηση των ακόλουθων απαιτήσεων:

 • ο πυθμένας του σωλήνα τροφοδοσίας από το πάτωμα του υπογείου ρυθμίζεται σε ύψος 0,5 m, η κορυφή τοποθετείται πάνω από το επίπεδο του εδάφους κατά ένα μέτρο.
 • το κάτω μέρος του σωλήνα εξάτμισης από το πάτωμα του υπογείου σε ύψος 1,5 m, η κορυφή οδηγείται πάνω από την κορυφογραμμή της οροφής κατά 0,5 m.
 • οι αεραγωγοί βρίσκονται αναγκαστικά σε αντίθετες πλευρές, οι οποίες μαζί με την πτώση της θερμοκρασίας στον πυθμένα του δωματίου και το άνω σημείο του θα παρέχουν την απαραίτητη πρόσφυση.
 • ρυθμίστε τα παραθυρόφυλλα με δυνατότητα ρύθμισης, μέσω των οποίων ελέγχεται η ένταση του εξαερισμού.

Εγκατάσταση αεραγωγών για χώρο μέχρι 40 τετραγωνικών μέτρων. m εκτελούνται από πλαστικούς σωλήνες διαμέτρου 100 mm. Αλλά για τον αερισμό μεγάλων δωματίων είναι απαραίτητο να αυξηθεί η διάμετρος των σωλήνων ή να εγκατασταθούν πρόσθετοι αεραγωγοί. Η γρήγορη και άνετη σύνδεση των ελαστικών ταινιών, μια μεγάλη ποικιλία από διαφορετικά στοιχεία (στροφές, βύσματα) διευκολύνουν τη διαδικασία συναρμολόγησης. Ένα άλλο πλεονέκτημα της χρήσης πλαστικών σωλήνων είναι τα χαρακτηριστικά τους υψηλής απόδοσης, καθώς το υλικό είναι ανθεκτικό σε υψηλή υγρασία, σχηματισμό μυκήτων.

Η κατασκευή αεραγωγών από ξύλινες σανίδες είναι μια πιο εντατική επιλογή εργασίας, εκτός από τα χαρακτηριστικά των υλικών είναι χειρότερα. Για να εξασφαλιστεί η απαραίτητη πρόσφυση, η εσωτερική επιφάνεια των σανίδων, προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή, πρέπει να αντιμετωπίζεται με ένα επίπεδο. Κατά τη συναρμολόγηση, οι σχισμές στις αρθρώσεις αφαιρούνται.

Πάνω από κάθε έξοδο τοποθετούνται ομπρέλες, οι οποίες εμποδίζουν την είσοδο ιζημάτων στο δωμάτιο και βοηθούν στην ρύθμιση της ταχύτητας ροής του αέρα. Μια άλλη χρήσιμη ιδιότητα είναι η διαφορά στο μήκος του σωλήνα τροφοδοσίας σε σχέση με τον αγωγό εξαγωγής. Όσο υψηλότερο είναι, τόσο πιο έντονη είναι η κίνηση του αέρα. Ο καλά σχεδιασμένος εξαερισμός παρέχει αμφίδρομη εναλλαγή αέρα, δηλαδή όταν για μία ώρα αλλάζει ολόκληρη η ένταση του ήχου δύο φορές.

Όταν ο εξαερισμός δεν μπορεί να επιτευχθεί με τις παραπάνω μεθόδους, ο εξαναγκασμένος εξαερισμός δημιουργείται. Αυτό το σύστημα είναι καταλληλότερο για να αερίζεται το υπόγειο ένα μεγάλο τετράγωνο χώρο, που στεγάζει μια σάουνα, εργαστήριο, εξοπλισμένο με γυμναστήριο, αίθουσα παιχνιδιών, επειδή την ίδια στιγμή παρέχει καθαρό αέρα και απομακρύνει τις δυσάρεστες οσμές. Τα πλεονεκτήματα της χρήσης του περιλαμβάνουν αποτελεσματική λειτουργία ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, ευκολία προσαρμογής και συντήρηση των απαραίτητων παραμέτρων.

Το πρότυπο σχέδιο περιλαμβάνει την εξαναγκασμό του αέρα που λαμβάνεται από το δρόμο με τη βοήθεια ανεμιστήρων ή ανεμιστήρων. Μετά το φιλτράρισμα, οι μάζες του αέρα θερμαίνονται και τροφοδοτούνται στο δωμάτιο. Η εξαγωγή του αέρα εξαγωγής στο δρόμο πραγματοποιείται μέσω των καναλιών εκροής.

Το σύστημα εξαερισμού είναι μια περίπλοκη συσκευή, επομένως για την επιτυχή υλοποίηση του έργου είναι απαραίτητο να γίνει ακριβής υπολογισμός των εσωτερικών όγκων των αεριζόμενων χώρων, να αγοραστεί ακριβός εξοπλισμός και να εγκατασταθεί σωστά. Θα πρέπει να καθοριστούν:

 • αγωγοί εξαερισμού.
 • διαχύτες, είσοδοι αέρα,
 • θάλαμος ανάμειξης, κατεύθυνση ροής αέρα,
 • υπερσυμπιεστές, αν εκτός από το υπόγειο θα πρέπει να αερίζετε τα καθιστικά.

Ο απλούστερος τρόπος αερισμού του κελαριού, ο οποίος είναι εύκολος να πραγματοποιηθεί από μόνος του, περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενός μη πτητικού συστήματος αερισμού. Σε αυτή την περίπτωση, το αναγκαστικό βύθισμα παρέχεται από την κίνηση του ανέμου. Ένας ειδικός τύπος εκτροπέα είναι εγκατεστημένος στο εξωτερικό άκρο του αγωγού εξαγωγής. Όταν η ροή του αέρα επενεργεί σε μία πλευρά του εκτροπέα, από την άλλη αυξάνεται η διαφορά πίεσης, αντίστοιχα, και η ώση.

Μικρά στροβίλους μπορούν να εγκατασταθούν αντ 'αυτού. Με την κίνηση του ανέμου, κάνουν έναν ανεμιστήρα εγκατεστημένο μέσα στον αγωγό του ανεμιστήρα μέσω του ενσωματωμένου άξονα. Οι παραπάνω μέθοδοι επιτρέπουν τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου αερισμού (φυσικού ή αναγκαστικού) χωρίς να αλλάζει η θέση και η διάμετρος των σωλήνων εξαγωγής και τροφοδοσίας.

Ένας άλλος αποτελεσματικός τρόπος για την αύξηση της πρόσφυσης είναι η εγκατάσταση ανεμιστήρων. Όταν ενεργοποιούνται, ο αέρας από τον σωλήνα εκκενώνεται προς τα έξω και δημιουργείται ένα κενό εντός αυτού, το οποίο αντισταθμίζει την πρόσληψη καθαρού αέρα μέσω του διαύλου τροφοδοσίας.

Για την επιτυχή εξαερισμό μεγάλων χώρων, ένας πρόσθετος ανεμιστήρας τοποθετείται στον αγωγό αερισμού εισόδου. Αυτή η λύση σας επιτρέπει να εξισορροπήσετε την αναλογία εισερχόμενου και εξερχόμενου αέρα. Ο έλεγχος πραγματοποιείται με ένα διακόπτη. Καθώς αυξάνεται η υγρασία στο υπόγειο, συνιστάται η χρήση ηλεκτρικού εξοπλισμού που λειτουργεί από 36 V, εγκαθιστώντας συσκευές ασφαλείας.

Είναι δυνατό να δοκιμάσετε ένα σύστημα οποιουδήποτε τύπου με πολύ απλό τρόπο - το φύλλο χαρτιού που είναι προσαρτημένο στο άνοιγμα του σωλήνα εξαγωγής θα πρέπει να συγκρατείται από μια ροή αέρα εκκένωσης, καθώς είναι κολλημένη.

Αφού διαπιστώθηκε στο υπόγειο ενός κοινού δρόμου (αλκοόλ) θερμόμετρο, μπορείτε να παρακολουθείτε τις αλλαγές της θερμοκρασίας και, εάν είναι απαραίτητο, να κάνει προσαρμογές - για να κλείσει ή να ανοίξει τη βαλβίδα, ενεργοποιήστε επιπλέον ανεμιστήρα. Η βέλτιστη θερμοκρασία για ένα δωμάτιο που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση λαχανικών είναι της τάξης 3-5 ° πάνω από το μηδέν. για το γυμναστήριο, οι άνετοι δείκτες μπιλιάρδου είναι + 17-21 °. Η υγρασία κυμαίνεται μεταξύ 85-90% και 60%, αντίστοιχα.

Με την αύξηση του πάνω από το 90% στο δωμάτιο, κατά προσέγγιση στη μέση, ένα κιβώτιο γεμάτο με πριονίδι, αλάτι, ασβέστη εγκαθίσταται. Αυτά τα υλικά, απορροφώντας το φρεάτιο υγρασίας, θα μειώσουν την περιεκτικότητά του στον αέρα. Αν τα στεγνώσετε στη συνέχεια στον ήλιο ή με κάποιο άλλο τρόπο, μπορείτε να τα ξαναχρησιμοποιήσετε.

Σε περίπτωση υπέρβασης των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα, όπως υποδεικνύεται από το γρήγορο ξεθώριασμα στο υπόγειο του αγώνα, ανοίγοντας τα πτερύγια της πόρτας και εξαερισμού, κανονίσουμε μια εντατική αερισμό για 24 ώρες!

Σε δύσκολες περιπτώσεις, όταν εμφανίστηκε μούχλα στους τοίχους, καθαρίζονται, επεξεργάζονται με ειδικά αντισηπτικά ή ασβέστη με ασβέστη. Η χρήση χλωρίου είναι ανεπιθύμητη. Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, η κίνηση του αέρα για κάποιο χρονικό διάστημα ενισχύεται. Η διαδικασία αυτή συνιστάται να διεξάγεται κάθε χρόνο πριν φτιάξετε φρούτα για το χειμώνα.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο - για τη βελτίωση της ποιότητας του εξαερισμού, στο στάδιο της κατασκευής, υποχρεωτική στεγάνωση των τοίχων από το εξωτερικό και το εσωτερικό. Ο προγραμματισμός της θέσης του εργαστηρίου ή των χώρων ανάπαυσης, προβλέπει τη δυνατότητα θέρμανσης, που συνδέει τη θέρμανση.

Το κλίμα

Μετά την ένδοξη μάχη για τη συγκομιδή, οι καρποί των εργασιών τους πρέπει να εξασφαλιστούν σωστή αποθήκευση. Το σωστά τοποθετημένο κελάρι θα συμβάλει πλήρως σε αυτό το έργο. Στο άρθρο θα μιλήσουμε για τον τρόπο εγκατάστασης της κουκούλας στο κελάρι.

Περιεχόμενα:

Το λειτουργικό κελάρι μπορεί να θεωρηθεί μόνο όταν δημιουργούνται οι εξής συνθήκες:

 • Υγρασία. Ο σχετικός δείκτης για αυτήν την παράμετρο πρέπει να είναι ίσος με 90%. Ως εκ τούτου, κατά τη διάρκεια της φάσης κατασκευής, είναι τόσο σημαντικό να δοθεί η μέγιστη προσοχή στη στεγάνωση.
 • Θερμοκρασία αέρα. Ένα επαρκές βάθος του κελάριου παρέχει χαμηλή θερμοκρασία (σε σύγκριση με το υπόλοιπο του ιδιωτικού σπιτιού).
 • Σκουραίνει. Δεν υπάρχουν κελάρια με παράθυρα που να αφήνουν τις ακτίνες του ήλιου. Έχουν καταστρεπτική επίδραση στα λαχανικά και τα παρασκευάσματα που αποθηκεύονται εκεί. Ο φωτισμός σε όλους αυτούς τους χώρους δημιουργείται τεχνητά.
 • Εξαερισμός. Ο γερασμένος, υγρός, βαριά αέρας που "συναντά" κατά την επίσκεψη στο κελάρι είναι μια άμεση ένδειξη ότι η καλλιέργεια δεν μπορεί να βρεθεί μέσα σε αυτό μέχρι τα μέσα του χειμώνα. Αυτή η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα αγάπη για τους μύκητες, τα μούχλα και τα βακτήρια. Ως εκ τούτου, η πρόσβαση καθαρού και καθαρού αέρα στις εγκαταστάσεις όπου φυλάσσονται τα λαχανικά και τα παρασκευάσματα είναι ένα από τα κύρια καθήκοντα των ιδιοκτητών σπιτιού. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα βυτία δεν είναι επίσης ευνοϊκές συνθήκες για τις ρίζες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η συζήτηση σχετικά με τη συσκευή που σχεδιάζεται στο κελάρι πρέπει να είναι λεπτομερής και λεπτομερής.

Ένα σύστημα ποιότητας για την παροχή καθαρού αέρα και την εξάλειψη του ήδη εξαντλημένου αέρα είναι ένα ζήτημα που επιλύεται στα στάδια του σχεδιασμού και της ανέγερσης ενός κτιρίου κατοικιών. Ο κατάλληλος αερισμός θα συμβάλει στη διατήρηση άλλων συστατικών του ιδανικού μικροκλίματος, δηλαδή της υγρασίας και της θερμοκρασίας.

Πώς λειτουργεί ο απορροφητήρας σε ένα κελάρι σε διάφορους τύπους συστημάτων εξαερισμού

 • Ένα από τα πιο απλά συστήματα εξαερισμού στο δωμάτιο είναι το κατασκευή αρκετών ανεμιστήρων. Πρόκειται για μικρά παράθυρα που γίνονται στο υπόγειο του υπογείου. Για την καλοκαιρινή περίοδο, είναι κλειστά με πλέγματα με μικρά κελιά (ένα είδος προστασίας από τη διείσδυση τρωκτικών μέσα) και το χειμώνα σφραγίζουν σφιχτά το αυτοσχέδιο υλικό. Το μειονέκτημα ενός τέτοιου συστήματος είναι προφανές: είναι σκόπιμο να το κανονίσετε μόνο σε μικρές ιδιωτικές κατοικίες, όπου η περιοχή που διατίθεται για το κελάρι είναι πολύ μικρή. Με τον αερισμό του μεγάλου δωματίου, οι μικρές εξόδους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν πλήρως.
 • Πιο αποτελεσματικό είναι το φόντο της παραπάνω μεθόδου συστήματος τροφοδοσίας και εξάτμισης. Είναι στην εξουσία του να εξασφαλίσει την αντικατάσταση του αέρα σε μεγάλα κελάρια με ύψος οροφής μέχρι δύο μέτρα. Λόγω δύο σωλήνων, η ανταλλαγή αέρα πραγματοποιείται στην αποθήκη. Ο αγωγός παροχής αέρα βρίσκεται σε ένα από τα τοιχώματα και τα άκρα κοντά στο πάτωμα. Ο σωλήνας, που ανεβαίνει πολύ ψηλότερα και διέρχεται από την άλλη πλευρά του δωματίου, εμφανίζει μάζες θερμού αέρα.
 • Η κυκλοφορία παρέχεται με φυσικά μέσα (αρκεί να θυμάστε από τη σχολική πορεία ότι ο ζεστός αέρας είναι ελαφρύτερος και ανεβαίνει προς τα πάνω). Από το δρόμο κάτω από το κελάρι έρχονται οι ψυχρές μάζες αέρα. Αντικαθιστούν τον υπάρχοντα θερμαινόμενο αέρα στον σωλήνα, μέσω του οποίου εκκενώνεται έξω. Λόγω μιας τέτοιας ανεξάρτητης προσαρμογής, το σύστημα αυτό ονομάζεται φυσικό σε ορισμένες πηγές.
 • Σε αντίθεση με αυτό, όταν λόγω κάποιων περιστάσεων, ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής δεν μπορεί να αντιμετωπίσει, είναι "αναγκασμένος" με βία.
 • Αν μιλάμε για το υλικό από το οποίο κατασκευάζονται σωλήνες για τους σκοπούς αυτούς, τότε δεν υπάρχουν ειδικές απαιτήσεις. Αυτό μπορεί να είναι ο συνήθης πρακτικός πλαστικός ή γαλβανισμένος χάλυβας.

Μερικές φορές μπορείτε να δείτε συστάσεις σχετικά με τον τρόπο εξοπλισμού της κουκούλας σε ένα κελάρι με ένα σωλήνα, αλλά, κατά κανόνα, ένα τέτοιο σύστημα δεν είναι αποτελεσματικό.

Υπολογισμοί για σωστό σχέδιο στο κελάρι

Πριν κάνετε την κουκούλα στο κελάρι με τα χέρια σας, πρέπει να εκτελέσετε μερικούς υπολογισμούς. Από τη σωστή επιλογή της διαμέτρου των σωλήνων θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητα του εξαερισμού. Για έναν κύριο στο σπίτι δεν είναι πάντοτε δυνατό να επιτευχθεί αποτέλεσμα από την εφαρμογή σύνθετων τύπων με πολλές μεταβλητές. Για ένα ιδιωτικό εξοχικό σπίτι, μπορείτε εύκολα να χρησιμοποιήσετε ένα απλοποιημένο σχήμα υπολογισμού.

 • Με βάση το γεγονός ότι για να εξασφαλιστεί αποτελεσματικός αερισμός ενός τετραγωνικού μέτρου από το κελάρι είναι ικανό 26 cm² από την περιοχή του σωλήνα εξαερισμού. Έτσι, για ένα δωμάτιο 8 τ.μ., οι υπολογισμοί μοιάζουν με αυτό:
 • 8 × 26 = 208. Τώρα το προκύπτον ψηφίο διαιρείται με 13. Αυτό είναι τα τετραγωνικά εκατοστά της επιφάνειας διατομής που απαιτείται για διάμετρο 1 cm. Αυτό είναι 208 ÷ 13 = 16. Η απαιτούμενη διάμετρος σωλήνα για τον εξοπλισμό του συστήματος εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής του κελαριού σε 8 m² είναι 16 cm².
 • Ομοίως, μπορείτε να κάνετε υπολογισμούς για δωμάτια με οποιαδήποτε περιοχή.

Αποσπάστε στη φωτογραφία κελάρι

Πώς να σχεδιάσετε μια κουκούλα σε ένα κελάρι

 • Η εγκατάσταση πραγματοποιείται σε δύο στάδια, κατά την οποία εγκαθίσταται κάθε σωλήνας. Μπορούν να βγουν έξω από τους τοίχους του κελάριου (αν είναι οργανωμένοι κάτω από το σπίτι ή το γκαράζ) ή να οδηγηθούν προς τα πάνω (μέσω της οροφής). Το κάνετε και στην περίπτωση που πρόκειται για μια ανεξάρτητη δομή. Στην πρώτη παραλλαγή, κατά την ανέγερση ενός θεμελίου, τοποθετούνται σωλήνες σε αυτό, που προβλέπονται για τις ανάγκες του εξαερισμού.
 • Εξαρτητικό στοιχείο. Ο σωλήνας, που έχει σχεδιαστεί για να φέρει αέρα έξω, τοποθετείται κάτω από την οροφή και ανοίγει στην οροφή. Για να εξασφαλιστεί ότι η πρόσφυση ήταν σταθερή και αρκετά ισχυρή, η δομή θα έπρεπε ουσιαστικά να ανέβει πάνω από την κορυφογραμμή της οροφής. Είναι κλειστό στην κορυφή από ένα πλέγμα, το οποίο εμποδίζει την είσοδο των συντριμμιών. Συνιστάται να καλύπτετε την κάθετα τοποθετημένη έξοδο αέρα με προστατευτικό κάλυμμα όπως ομίχλη καπνού. Θα αποτρέψει την καθίζηση. Ένα καπάκι τοποθετείται στο κάτω μέρος του σωλήνα. Αυτό θα σας επιτρέψει να ρυθμίσετε την έλξη χειροκίνητα.
 • Ο σωλήνας τροφοδοσίας βρίσκεται σε άλλο τοίχωμα, απέναντι από την έξοδο αέρα. Θα πρέπει να αυξηθεί περίπου μισό μέτρο πάνω από το πάτωμα. Εκτός από το προηγούμενο στοιχείο εξαερισμού, εμφανίζεται στην οροφή, καλύπτεται με ένα καπνό και ένα πλέγμα. Θα πρέπει να γίνει μικρότερη από τη σωλήνα εξάτμισης. Έτσι η ανταλλαγή αέρα θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική.
 • Αφού οι δύο σωλήνες έχουν πάρει τη θέση τους στο κελάρι, το έργο τους ελέγχεται με έναν απλό αλλά αποκαλυπτικό τρόπο.
 • Ένα φύλλο όχι πάχους χαρτιού, το οποίο παρουσιάζεται με τη σειρά του σε κάθε σωλήνα, θα δείξει αν υπάρχει βύθισμα ή καθαρός αέρας.
 • Μπορείτε να ανάψετε έναν αγώνα στο δωμάτιο. Μια φωτεινή και ομοιόμορφη φλόγα αποτελεί ένδειξη καλού εξαερισμού. Για την καύση απαιτείται οξυγόνο, οπότε η ταχεία εξασθένιση και η ανομοιογενής καύση είναι ένα σήμα της έλλειψης. Αλλά το διοξείδιο του άνθρακα, αντίθετα, είναι παρόν, δηλαδή, ο σωλήνας μολύβδου δεν λειτουργεί πλήρως.
 • Σε ένα μεταλλικό δοχείο, μπορείτε να βάλετε καυστήρες. Εάν ο καπνός που παράγουν ομαλά μέσω του σωλήνα εξάτμισης, και δεν συσσωρεύεται στο κελάρι, τότε όλη η εργασία γίνεται σωστά.
 • Αυτές οι απλές δοκιμές ταυτόχρονα συμβάλλουν στον εντοπισμό και τα ελαττώματα του συστήματος εξαερισμού. Εάν υπάρχει ανεπαρκής ροή αέρα σε επαρκή ποσότητα, τότε η αιτία μπορεί να είναι μπλοκαρισμένη. Αφού αποκλείσατε αυτόν τον παράγοντα και δεν έχετε επιτύχει θετικά αποτελέσματα, είναι δυνατόν να προσπαθήσετε να συντομεύσετε τον αγωγό τροφοδοσίας. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι αρκετό, μένει μόνο να αντικατασταθούν οι υπάρχοντες σωλήνες (για άλλους με μεγαλύτερη διάμετρο).

Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τη συσκευή και τη λειτουργία του εκχυλίσματος και εξαερισμού εισόδου

Μια σταγόνα υγρασίας σχηματίζεται στην οροφή. Τι πρέπει να κάνω;

 • Μερικές φορές, ακόμα και με ένα σωστά λειτουργικό σύστημα εξαερισμού, μπορεί να σχηματιστεί συμπύκνωση στην οροφή του κελάριου. Μπορείτε να προσπαθήσετε να εξαλείψετε αυτό το πρόβλημα εγκαθιστώντας τον απλούστερο απορροφητή υπερβολικής υγρασίας από τον αέρα. Ο ρόλος του θα παίξει ένα συνηθισμένο κιβώτιο με ασβέστη σάπια ή μεγάλο αλάτι, τοποθετημένο στο δωμάτιο. Και τα δύο αυτά "πληρωτικά" απορροφούν την υγρασία καλά. Η κατάσταση αντιστρέφεται: ο αέρας στο κελάρι γίνεται πολύ ξηρός και απαιτεί αύξηση της υγρασίας. Μπορείτε να γεμίσετε το κουτί με υγρή άμμο. Ή χύστε ένα στρώμα άμμου ή πριονιδιού στο πάτωμα, το οποίο πρέπει να υγρανθεί από το πιστόλι ψεκασμού όπως είναι απαραίτητο.
 • Η μείωση της στάθμης της υγρασίας μπορεί να γίνει με κανονικό αερισμό. Αυτό επιτυγχάνεται όταν όλα τα πτερύγια, οι καταπακτές και οι εισόδους στο κελάρι είναι ανοιχτές για ορισμένο χρονικό διάστημα. Τέτοιες διαδικασίες το καλοκαίρι θα σας βοηθήσουν να στεγνώσετε το δωμάτιο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
 • Εάν το κελάρι πλημμυρίστηκε με νερό, τότε μπορεί να στεγνώσει γρήγορα και αξιόπιστα με πυροβόλο όπλο. Η ισχυρή ροή θερμότητας που εξαπλώνεται από τον ανεμιστήρα μέσα στη συσκευή είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να απαλλαγείτε από την υπερβολική υγρασία.

Γιατί να τοποθετήσετε σωλήνες αντίθετα;

 • Εάν τα στοιχεία τροφοδοσίας και εκκένωσης αέρα του συστήματος βρίσκονται στη γειτονιά, δεν θα είναι σε θέση να παρέχουν αερισμό σε ολόκληρη την περιοχή του κελάριου. Η τοποθέτηση σε απέναντι τοίχους ή γωνίες εξασφαλίζει ότι η νέα ροή, πριν την έξοδο, θα γεμίσει ολόκληρο τον όγκο του δωματίου.

Γιατί χρειάζονται σωλήνες της ίδιας διαμέτρου;

 • Η συμμόρφωση με αυτή την προϋπόθεση καθιστά την κυκλοφορία ομοιόμορφη. Σχεδόν μιλώντας, πόσο αέρα εισέρχεται στο κελάρι, τόσο πολύ και το αφήνει. Και αν ένας στροβιλιζόμενος, κορεσμένος με αέρας υγρασίας μπορεί να αποσυρθεί από έναν σωλήνα ελαφρώς μεγαλύτερης διαμέτρου, τότε η αντίστροφη αλλαγή είναι απαράδεκτη.

Σχέδιο σχεδίασης στο κελάρι

Τι είδους διαμόρφωση σωλήνων επιτρέπεται κατά την κατασκευή ενός τέτοιου συστήματος εξαερισμού;

 • Όσο λιγότερες στροφές και στροφές θα υπάρξουν στοιχεία εισροής και εκροής αέρα, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι ο αερισμός. Για τους ίδιους σκοπούς, η διάμετρος καθενός από τους σωλήνες πρέπει να παραμείνει αμετάβλητη καθ 'όλο το μήκος τους.

Υπάρχει εναλλακτική λύση στην καμινάδα;

 • Εάν το κελάρι είναι τοποθετημένο κάτω από ένα γκαράζ ή κάποιο άλλο βοηθητικό χώρο, τότε ο σωλήνας εξάτμισης μπορεί να αντικατασταθεί από μια καταπακτή στο δάπεδο, η οποία ταυτόχρονα θα χρησιμεύσει ως είσοδος στην αποθήκη. Η διαρρύθμισή του θα απαιτήσει μια τέτοια εποικοδομητική λύση ως μια διπλή κάλυψη.
 • Το πρώτο συστατικό - μονωμένο, για προστασία το χειμώνα.
 • Lattice, το οποίο μένει το καλοκαίρι. Αυτό γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε τα τρωκτικά να μην μπορούν να διεισδύσουν στο κελάρι μέσω των ράβδων του.

Υπάρχουν κάποια μειονεκτήματα στο φυσικό σύστημα εξαερισμού του υπόγειου χώρου;

 • Ναι. Ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής δεν είναι αρκετός. Εάν το δωμάτιο κελάρι είναι πολύ μεγάλη και αποτελείται από πολλά δωμάτια, οι ιδιοκτήτες του σπιτιού υπάρχουν σχέδια στο υπόγειο της συμφωνίας, όπως το γυμναστήριο, τότε θα πρέπει να σκεφτείτε για την αναγκαστική εξαερισμού.
 • Η δημιουργία του δικαιολογείται επίσης επειδή οι σωλήνες εισροής και εξαγωγής λειτουργούν αποτελεσματικά μόνο σε μια ορισμένη διαφορά θερμοκρασίας. Δηλαδή, όταν ο αέρας στο δρόμο και στο κελάρι ζεσταθεί εξίσου (μιλάμε για τη θερμότητα της εποχής), τότε το φυσικό σύστημα αερισμού γίνεται άχρηστο. Ως εκ τούτου, οι ιδιοκτήτες των σπιτιών βρίσκουν σωτηρία στην εγκατάσταση των πρόσθετων συσκευών.

Αναγκαστικός εξαερισμός στο κελάρι. Επιλογές για τη ρύθμιση

 • Η ουσία του συστήματος εξαναγκασμένου εξαερισμού είναι η ίδια - πρόκειται για δύο σωλήνες που λειτουργούν για να τροφοδοτούν και να αφαιρούν αέρα από το δωμάτιο. Ο ευκολότερος τρόπος για τη μεταφορά τους σε καταναγκαστική εργασία είναι η εγκατάσταση του ανεμιστήρα στον αγωγό εξαγωγής. Η συμπερίληψή του θα οδηγήσει σε τεχνητό κενό στο κελάρι. Και αυτό θα προκαλέσει τον αέρα από το δρόμο να ρέει μέσω του σωλήνα τροφοδοσίας στο δωμάτιο. Τα σύγχρονα μοντέλα χαρακτηρίζονται από οικονομική κατανάλωση ηλεκτρισμού, έτσι ώστε το απαραίτητο μικροκλίμα στο κελάρι θα επιτευχθεί χωρίς να καταστραφεί ο ιδιοκτήτης του σπιτιού.
 • Η ισχύς του εγκατεστημένου ανεμιστήρα εξαρτάται από την περιοχή του κελάριου. Εάν η διαμόρφωση του υπόγειου είναι πολύ περίπλοκη, τότε οι ανεμιστήρες είναι εξοπλισμένοι με δύο σωλήνες. Για να υπολογίσετε την ισχύ τους, είναι προτιμότερο να προσλάβετε έναν ειδικό.
 • Οι εναλλακτικές λύσεις για τους οπαδούς μπορούν να είναι ειδικές συσκευές - εκτροπείς. Τοποθετούνται στην κορυφή των σωλήνων αντί για προστατευτικά καπάκια. Η συσκευή τους επιτρέπει τη χρήση αιολικής ενέργειας για τη δημιουργία επιπλέον κενού στους σωλήνες. Έτσι, ο φυσικός εξαερισμός ενισχύεται σημαντικά.
 • Οι μίνι-στροβίλοι έχουν παρόμοιο μηχανισμό δράσης. Η αιολική ενέργεια περιστρέφει τον μηχανικό ανεμιστήρα που υπάρχει σε αυτά. Κατά την εγκατάσταση ενός συστήματος εξαναγκασμού εξαερισμού που εξαρτάται από τον άνεμο, είναι σημαντικό να ρυθμίσετε τη ρύθμιση ώσης. Οι αποσβεστήρες που ανοίγουν στον απαραίτητο αυλό επιτρέπουν τη δημιουργία ενός ιδανικού μικροκλίματος στο κελάρι.

Όπως μπορείτε εύκολα να δείτε, από τεχνική άποψη, η συσκευή εξαερισμού δεν είναι πολύ περίπλοκη. Μπορεί ακόμη και να κυριαρχήσει έναν αρχάριο πλοίαρχο, το κύριο πράγμα είναι να υπολογίσει σωστά τη διάμετρο των σωλήνων και να τηρήσει τις συστάσεις που δίνονται στην εγκατάσταση.

Διάταξη εξαερισμού κάβας με ένα και δύο σωλήνες: τεχνικές πτυχές

Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κατοικιών, κατά κανόνα, χρησιμοποιούν ένα κελάρι για την αποθήκευση των προϊόντων. Αλλά λόγω της έλλειψης παραθύρων, το δωμάτιο στερείται κανονικού επιπέδου ανταλλαγής αέρα. Αυτό οδηγεί σε αυξημένη υγρασία, σχηματισμό μύκητα με μούχλα, επιτάχυνση της φθοράς των προϊόντων.

Βεβαιωθείτε ότι η ροή του αέρα θα βοηθήσει τον σωστά οργανωμένο εξαερισμό του κελαριού με δύο σωλήνες, οι οποίοι μπορούν εύκολα να γίνουν μόνοι σας.

Απαιτήσεις για τη διευθέτηση του υπογείου

Το υπόγειο, κατά κανόνα, βρίσκεται σε κάθε ιδιωτικό σπίτι. Πολλοί κρατούμενοι του ιδιωτικού τομέα εξοπλίζουν τα νοικοκυριά σε αυτό, οργανώνουν σάουνες, γυμναστήρια, χώρους ανάπαυσης, πράγμα που απαιτεί την οργάνωση ενός σύνθετου συστήματος εξαναγκασμένου εξαερισμού.

Ωστόσο, συχνά το υπόγειο χρησιμοποιείται για την αποθήκευση αποθεμάτων τροφίμων, τα οποία, αν και χρειάζονται ένα συγκεκριμένο μικροκλίμα, δεν απαιτούν συσκευή με βύθιση. Σε αυτή την περίπτωση θα αρκεί να γίνει ένας φυσικός εξαερισμός τροφοδοσίας και εξάτμισης.

Ωστόσο, για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των προϊόντων και η σωστή λειτουργία του κελαριού, είναι απαραίτητο να τηρηθούν ορισμένοι κανόνες στη ρύθμιση αυτού του σκεπτικού:

 1. Αποκλείστε την είσοδο στο υπόγειο φυσικού φωτός. Στο υπόγειο δεν πρέπει να υπάρχουν παράθυρα, επιτρέπεται περιοδική χρήση ηλεκτρικού φωτισμού.
 2. Για να οργανώσετε ένα ευνοϊκό καθεστώς θερμοκρασίας. Για να γίνει αυτό, το κελάρι είναι διατεταγμένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε μια από τις πλευρές του να έρχεται σε επαφή με το εξωτερικό τοίχωμα του σπιτιού.
 3. Εξασφαλίστε κανονική ανταλλαγή αέρα δωματίου, που παρέχεται από την ύπαρξη εξαερισμού.
 4. Διατηρήστε την απαραίτητη υγρασία του δωματίου. Το βέλτιστο ποσοστό είναι περίπου 90%. Αυτή η παράμετρος εξαρτάται επίσης από τον εξαερισμό.
 5. Για να εξοπλίσει καλή στεγανοποίηση, για να αποκλείσει την είσοδο στο κελάρι των υπογείων υδάτων.

Από την παραπάνω λίστα απαιτήσεων για τη σωστή διάταξη του υπογείου μπορεί να φανεί ότι δύο από τις πέντε απαραίτητες συνθήκες παρέχουν αερισμό. Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να δημιουργήσει έναν βέλτιστο τρόπο αποθήκευσης των προϊόντων, είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε ορισμένους κανόνες για την τοποθέτησή του.

Ο ανεπαρκής αερισμός του δωματίου οδηγεί σε αύξηση της υγρασίας και σχηματισμό μούχλας, η περίσσεια μπορεί να προκαλέσει υπερβολική ξηρότητα του υπογείου, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά τη συντήρηση της καλλιέργειας.

Επομένως, πρέπει να τηρήσετε τον κανόνα του χρυσού μέσου, αλλά για να το διατηρήσετε, είναι σημαντικό να κάνετε τους σωστούς υπολογισμούς, οι οποίοι εξαρτώνται από το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά του δωματίου.

Πώς να τραβήξετε σωστά την κουκούλα στο κελάρι: τη συσκευή κυκλώματος και τις οδηγίες εγκατάστασης

Το σύστημα αερισμού απαιτείται σε οποιοδήποτε δωμάτιο κάτω από το επίπεδο του εδάφους. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει κελάρια, κελάρια, δάπεδα υπογείων, υπόγειες γκαράζ. Μπορείτε να κάνετε τον εξαερισμό με πολλούς τρόπους και με τη χρήση διαφορετικών υλικών.

Έτσι εάν ο εξαερισμός στο κελάρι είναι απαραίτητο, οι κύριες λειτουργίες του

Δεν είναι όλοι οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κατοικιών και εξοχικών κατοικιών να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη για ένα σύστημα αερισμού κελάρι. Μερικοί προτιμούν να οργανώνουν ένα ενιαίο μικρό άνοιγμα, χωρίς να παρέχουν ποιοτικό αερισμό. Αυτοί οι ιδιοκτήτες αγωνίζονται κάθε χρόνο με υγρασία και λυπάμαι για την αλλοιώσιμη συγκομιδή. Όλα αυτά τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν εγκαθιστώντας ένα σύστημα εξαερισμού για τη συσκευή, η οποία δεν απαιτεί σημαντικό οικονομικό κόστος.

Η ανάγκη για αυτό το σχέδιο οφείλεται σε διάφορους λόγους :.

 1. Δεδομένου ότι το κελάρι είναι θαμμένο στο έδαφος από το δωμάτιο, έχει πάντα μια σταθερά χαμηλή θερμοκρασία. Εν πάση περιπτώσει, ο ζεστός αέρας από το δρόμο διεισδύει στο εσωτερικό και προκαλεί συμπύκνωση. Αυτό οδηγεί στην εμφάνιση μούχλας και μύκητα.
 2. Λόγω της σταθερής υγρασίας και της υψηλής υγρασίας του αέρα, δημιουργείται ένα μικροκλίμα δυσμενές για την αποθήκευση των προϊόντων στο κελάρι. Ως εκ τούτου, οι ιδιοκτήτες εκ των υστέρων συνεχίζουν να υφίστανται απώλειες με τη μορφή αποσύνθεσης λαχανικών και φρούτων, την υγρασία των προϊόντων χύδην.

Αρχή της λειτουργίας του συστήματος

Η λειτουργία του φυσικού αερισμού βασίζεται στην κυκλοφορία του αέρα για φυσικούς (φυσικούς) λόγους: λόγω διαφορών πίεσης ή θερμοκρασιακών διαφορών στις απομακρυσμένες περιοχές του δωματίου. Για να εξασφαλιστεί η κίνηση του αέρα δημιουργούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις:

 • στο κάτω μέρος ενός τοίχου, σε απόσταση 20-40 cm από το δάπεδο, εγκαθίσταται σωλήνας τροφοδοσίας, διέρχεται από τον τοίχο ή την οροφή και βλέπει προς το δρόμο.
 • ομοίως, στο άνω μέρος του δεύτερου τοιχώματος (σε απόσταση 20-40 cm από την οροφή), συναρμολογείται ένας σωλήνας εξάτμισης.

Ο φυσικός αερισμός έχει τα πλεονεκτήματά του.

 1. Ευκολία εγκατάστασης.
 2. Μπορεί να τοποθετηθεί στο στάδιο της κατασκευής ενός σπιτιού ή σε ένα ήδη χειρουργικό δωμάτιο.
 3. Χαμηλή τιμή.
 4. Ενεργειακή ανεξαρτησία (το σύστημα δεν απαιτεί ηλεκτρική ενέργεια).

Μεταξύ των ελλείψεων μπορεί να σημειωθεί:

 • ασταθής δύναμη έλξης ·
 • αδυναμία διατήρησης του επιθυμητού καθεστώτος θερμοκρασίας.

Οι κανόνες για την εγκατάσταση ενός φυσικού συστήματος εξαερισμού

Ο φυσικός αερισμός έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό από την ανθρωπότητα για τον αερισμό των χώρων. Κατά τη διάρκεια των αιώνων της πρακτικής, οι αρχές του σχεδιασμού της έχουν επεξεργαστεί, οι οποίες εξασφαλίζουν τη μέγιστη αποτελεσματικότητα.

 1. Η δύναμη πρόσφυσης εξαρτάται άμεσα από το ύψος του αγωγού του αγωγού εξαγωγής, ο οποίος βρίσκεται έξω από τη δομή. Όσο υψηλότερος είναι ο σωλήνας, τόσο καλύτερη είναι η κυκλοφορία του αέρα στο δωμάτιο. Η έξοδος του άνω καναλιού προστατεύεται με καλύμματα, τα οποία διαφορετικά ονομάζονται μύκητες ή ομπρέλες.
 2. Η εσωτερική κοιλότητα των σωλήνων πρέπει να είναι λεία και καθαρή.
 3. Οι αγωγοί τροφοδοσίας και εξαγωγής πρέπει να βρίσκονται στους απέναντι τοίχους του δωματίου.
 4. Η έξοδος του σωλήνα τροφοδοσίας προστατεύεται από τη διείσδυση χώματος, φύλλων, θραυσμάτων και σκόνης μέσω δικτύων ή δικτύων.
 5. Η διατομή των αγωγών πρέπει να είναι η ίδια.
 6. Όσο λιγότερες στροφές έχει ο αγωγός, τόσο πιο αποτελεσματικό λειτουργεί το σύστημα.

Αρχή λειτουργίας του συστήματος εξαναγκασμένου εξαερισμού

Το σύστημα εξαναγκασμένου εξαερισμού είναι πιο περίπλοκο στη συσκευή και απαιτεί μικρές οικονομικές επενδύσεις. Η εγκατάστασή του είναι δικαιολογημένη σε πολλές περιπτώσεις:

 • εάν η περιοχή του κελαριού είναι μεγαλύτερη από 20 m 2 ·
 • αν είναι απαραίτητο, ποιοτική ανταλλαγή αέρα ·
 • Εάν η σταθερότητα της θερμοκρασίας δεν είναι δυνατή με άλλο τρόπο.
 • εάν είναι απαραίτητο, την κανονική αφυδάτωση του κελάριου λόγω της εγγύτητας των υπόγειων υδάτων.

Μέθοδοι υποχρεωτικού αερισμού στο κελάρι

Δεν υπάρχουν δομικές διαφορές μεταξύ των συστημάτων φυσικού και εξαναγκασμένου εξαερισμού. Η διαφορά έγκειται στον τρόπο με τον οποίο κυκλοφορεί ο αέρας. Στην περίπτωση της αναγκαστικής, βασίζεται στη χρήση ειδικών συσκευών και συσκευών:

 • ενσωματωμένο στο σωλήνα του ανεμιστήρα.
 • Εγκατάσταση από το εξωτερικό της δομής του εκτροπέα.

Με τον έλεγχο, υπάρχουν δύο τύποι συστημάτων εξαναγκασμένου εξαερισμού:

Στην πρώτη περίπτωση, ακολουθώντας τη συντήρηση των καθορισμένων παραμέτρων θερμοκρασίας και υγρασίας των ειδικών συσκευών αέρα, ακολουθούν οι αυτόματοι διακόπτες και οι ανεμιστήρες μεταγωγής. Με μια μηχανική μέθοδο ελέγχου του συστήματος, όλες αυτές οι εργασίες εκτελούνται από ένα άτομο.

Είναι δυνατή η έκδοση με ένα μόνο σωλήνα

Ο εξαναγκασμένος εξαερισμός μπορεί να είναι μονής σωλήνας. Αλλά ένα τέτοιο σύστημα έχει περισσότερα μειονεκτήματα από τα πλεονάσματα. Ένας σωλήνας, στον οποίο είναι εγκατεστημένος ο ανεμιστήρας, θα λειτουργεί μόνο στην εκροή αέρα ή μόνο στην εισροή του. Λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας και σχεδόν καθόλου κυκλοφορία αέρα, σχηματίζεται συμπύκνωμα στην κοιλότητα του σωλήνα.

Με μια τέτοια διάταξη συστήματος, είναι δύσκολο να ελεγχθεί η στάθμη της υγρασίας του αέρα και η θερμοκρασία του χώρου. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί επιμένουν στην ανάγκη για δύο σωλήνες στο σύστημα εξαναγκασμού εξαερισμού.

Στο σύστημα δύο σωλήνων υπάρχουν κανάλια καυσαερίων και τροφοδοσίας. Ανάλογα με το μέγεθος του δωματίου, εγκαθιστούν έναν ή δύο ανεμιστήρες. Για τη λειτουργία του εξοπλισμού, είναι απαραίτητο να συνδεθείτε στο δίκτυο.

Επιλογή και εγκατάσταση ανεμιστήρα

Η αγορά προσφέρει τρεις τύπους ανεμιστήρων για τη συσκευή συστημάτων εξαναγκασμού εξαερισμού.

 1. Αξονική. Χρησιμοποιείται για εγκατάσταση σε διαμερίσματα, εύκολη στην εγκατάσταση, παρέχει αποτελεσματική εκροή αέρα, χρειάζεται σύστημα ελέγχου ή χειροκίνητο έλεγχο.
 2. Φυγόκεντρο. Ισχυρά και μεγάλα μεγέθη, χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία.
 3. Αγωγός. Είναι εγκατεστημένοι σε αεραγωγούς, έχουν κυκλική ή ορθογώνια διατομή, είναι εξοπλισμένοι με αισθητήρες ελέγχου υγρασίας για τον αέρα και αυτόματη ενεργοποίηση και απενεργοποίηση.

Για την εγκατάσταση εξαναγκασμένου εξαερισμού στο κελάρι είναι κατάλληλοι δύο τύποι εξοπλισμού: αξονικοί και κανάλι. Η εγκατάσταση οποιουδήποτε από αυτούς τους ανεμιστήρες είναι απλή και αποτελείται από δύο στάδια:

 • εγκατάσταση σε σωλήνα.
 • σύνδεση με το δίκτυο.

Επιλογή και εγκατάσταση του εκτροπέα

Εάν δεν υπάρχει ηλεκτρική ενέργεια στο κελάρι, ο εξαναγκασμένος αερισμός μπορεί να λειτουργήσει με την αιολική ενέργεια. Για το σκοπό αυτό, είναι εγκατεστημένος ένας εκτροπέας στο σωλήνα εξάτμισης από το εξωτερικό του κελαριού. Πολλά μοντέλα αυτού του εξοπλισμού έχουν αναπτυχθεί, αλλά όλα αυτά λειτουργούν με την ίδια αρχή. Οποιοσδήποτε εκτροπέας αποτελείται από τρία βασικά στοιχεία:

 • ο διαχύτης έχει τη μορφή κόλουρου κώνου, είναι τοποθετημένος στον αγωγό εξαγωγής.
 • μια ομπρέλα (καπάκι) με τη βοήθεια των κάθετων ράφια στερεώνεται στο διαχύτη, προστατεύει το κανάλι από τη διείσδυση των συντριμμιών και των ακαθαρσιών.
 • (δακτύλιο, κέλυφος), το κύριο μέρος του εξοπλισμού συνδέεται με το διάφραγμα με τη βοήθεια βραχιόνων.
 • η ροή του αέρα εκτοπίζεται όταν ο εκτροπέας είναι λυγισμένος.
 • δημιουργείται μια σπάνια ατμόσφαιρα μέσα στο κύτος.
 • Οι μάζες του αέρα σφίγγονται στο σώμα.
 • δημιουργεί πρόσφυση.

Στον εκτροπέα, είναι δυνατή η εγκατάσταση ενός πλέγματος σκόνης και θραυσμάτων (φίλτρο), αλλά αυτό θα οδηγήσει σε μείωση της δύναμης πρόσφυσης.

Το φυσικό και εξαναγκασμένο σύστημα εξαερισμού του κελάριου

Στο κελάρι, μπορεί να τοποθετηθεί οποιοδήποτε από τα δύο υφιστάμενα συστήματα εξαερισμού:

Μπορούν να έχουν την ίδια εποικοδομητική λύση, αλλά να εργάζονται σε διαφορετικές αρχές. Το σχέδιο οποιουδήποτε από τα συστήματα εξαερισμού περιλαμβάνει δύο σωλήνες:

Όπως γίνεται σαφές από τα ονόματά τους, το πρώτο εξασφαλίζει την εισροή καθαρού αέρα στο δωμάτιο. Το δεύτερο έχει σχεδιαστεί για να αφαιρέσει τον αέρα πέρα ​​από το κελάρι. Η εγκατάσταση κάθε αγωγού έχει τα δικά του χαρακτηριστικά.

Εκτός από τους σωλήνες, το κύκλωμα μπορεί να περιλαμβάνει διάφορες συσκευές και συσκευές.

 1. Κουρτίνες. Είναι απαραίτητο να ρυθμίσετε την ταχύτητα ροής του αέρα μέσω των αεραγωγών και των αγωγών.
 2. Σχάρες. Εγκαθίστανται από το εξωτερικό του κτιρίου στις εξόδους των σωλήνων αερισμού και των αεραγωγών. Τα σχάρες μπορούν να είναι κατασκευασμένα από πλαστικό ή μέταλλο, έχουν διαφορετικά μεγέθη κυψελών. Χρησιμεύουν ως προστασία ενάντια στην είσοδο βρωμιάς στο δωμάτιο, σκουπίδια. έντομα, μικρά τρωκτικά.
 3. Deflectors. Αυτές είναι συσκευές εγκατεστημένες πάνω από την έξοδο των σωλήνων. Σχεδιασμένο για να αυξάνει την πρόσφυση και να προστατεύει τους αεραγωγούς.

Το σύστημα εξαερισμού μπορεί επίσης να περιλαμβάνει κλιματιστικό εξοπλισμό (κλιματιστικά) που είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της απαιτούμενης θερμοκρασίας αέρα.

Υπολογισμός της διαμέτρου του σωλήνα

Η αποτελεσματικότητα του φυσικού ή του εξαναγκασμένου εξαερισμού εξαρτάται άμεσα από τη σωστή επιλογή της διατομής των αγωγών για τους αγωγούς παροχής και εξαγωγής. Κατά την εγκατάσταση συστημάτων μεγάλης κλίμακας σε αστικές και βιομηχανικές κατασκευές, ο υπολογισμός της διαμέτρου των αγωγών γίνεται με σύνθετους τύπους. Αυτό δεν απαιτείται για τη συσκευή εξαερισμού στο κελάρι.

Η βέλτιστη διατομή καναλιού υπολογίζεται βάσει των ακόλουθων δεικτών:

 • για να δημιουργηθεί αποτελεσματική πρόσφυση ανά 1 m 2 του χώρου, χρειάζονται αεραγωγοί των 26 cm2.
 • 1 cm 2 διάμετρος σωλήνα είναι 13 cm 2 της περιοχής του.

Ο υπολογισμός του τμήματος του σωλήνα για επιφάνεια δωματίου 7 m 2 έχει ως εξής:

Η βέλτιστη διατομή του φυσικού σωλήνα εξαερισμού στο κελάρι είναι 7 m 2. 14 cm Εάν ο χώρος είναι μεγάλος και με υπολογισμό η απαιτούμενη διάμετρος είναι μεγαλύτερη από 20 cm, είναι λογικό να τοποθετείται εξαναγκασμένος εξαερισμός.

Εγκαθιστώντας την κουκούλα στο κελάρι

Τα κανάλια εξαερισμού μπορούν να κατασκευαστούν με δύο τρόπους:

 • που μεταφέρονται μέσω τοίχων?
 • οδηγούνται έξω από την οροφή.

Στην πρώτη παραλλαγή, τα ανοίγματα του αγωγού αέρα παρέχονται κατά τη φάση κατασκευής του κελάριου. Στους τοίχους βρίσκονται τα κομμάτια του σωλήνα, μετά τα οποία οδηγούνται στην οροφή του κτιρίου, χρησιμοποιώντας το γόνατο. Η δεύτερη μέθοδος εγκατάστασης είναι αποδεκτή για τη λειτουργία κελάρια, στα οποία δεν υπάρχει τρύπα στους τοίχους.

Για τη συσκευή αερισμού στο κελάρι θα χρειαστείτε:

 • πλαστικούς ή μεταλλικούς σωλήνες της απαιτούμενης διατομής.
 • γόνατα (για πλαστικούς σωλήνες, αυτές είναι κάμψεις υπό γωνία 45 °).
 • πλέγματα εξαερισμού.
 • ανεμιστήρα εξαγωγής ·
 • Σφιγκτήρες, υποδοχές και άλλα βοηθητικά στοιχεία για τη στερέωση αεραγωγών.

Δεδομένου ότι το κελάρι είναι θαμμένο στο έδαφος, είναι λογικό να αερίζεται με τράβηγμα σωλήνων μέσω της οροφής.

Η εγκατάσταση του φυσικού συστήματος εξαερισμού πραγματοποιείται σε διάφορα στάδια.

 1. Καθορίστε τη θέση των σωλήνων. Βέλτιστη σε δύο διάφανες γωνίες του δωματίου.
 2. Στο ανώτατο όριο, σημειώνονται τα σημεία εγκατάστασης.
 3. Σε αυτά τα σημεία, σχηματίζονται τρύπες στο ανώτατο όριο του κελάριου.
 4. Σε κάθε μία από τις οπές τοποθετείται ένα κομμάτι πλαστικού σωλήνα με τομή 110 mm.
 5. Γεμίστε τα κενά, που σχηματίζονται μεταξύ των σωλήνων και της οροφής του κελάριου, τοποθετώντας αφρό.
 6. Επιμηκύνετε το κανάλι τροφοδοσίας, αυξάνοντας το σωλήνα μέσω των συνδέσεων ή των συνδέσμων πάνω σε αυτό. Το κάτω άκρο του σωλήνα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 20-40 cm από το δάπεδο του δωματίου.
 7. Το κάτω άκρο του αγωγού εξαγωγής βρίσκεται σε απόσταση 20-40 cm από την οροφή.
 8. Κατασκευάζουν και τους δύο σωλήνες και τους οδηγούν μέσω της οροφής στο δρόμο. Ο εξωτερικός σωλήνας εξάτμισης πρέπει να είναι μεγαλύτερος από τον αέρα τροφοδοσίας κατά 50-100 cm.
 9. Προστατέψτε τις εξόδους με τη βοήθεια καπακιών (ομπρέλες).

Η εγκατάσταση του εξαναγκασμένου εξαερισμού στο κελάρι διακρίνεται από την εγκατάσταση ενός αξονικού ή καναλιού ανεμιστήρα στο κανάλι καυσαερίων.

Έλεγχος υγείας συστήματος

Ελέγξτε την αποτελεσματικότητα του συστήματος εξαερισμού δεν είναι δύσκολη. Για να γίνει αυτό, αρκεί να φέρετε ένα καυστήρα στο σωλήνα εξάτμισης και να δώσετε προσοχή στη φλόγα. Εάν είναι σφιγμένο στην κοιλότητα του καναλιού, τότε η έλξη είναι καλή. Αντί ενός αγώνα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ελαφρύτερο ή καίγοντας χαρτί.

Για τη συσκευή εξαερισμού στο κελάρι δεν θα απαιτούνται ειδικές γνώσεις και σημαντικό οικονομικό κόστος. Οποιοσδήποτε οικοδεσπότης θα αντιμετωπίσει αυτό το έργο. Σε αυτό θα βοηθήσει τις προτεινόμενες οδηγίες βήμα προς βήμα για την επιλογή υλικών και εξοπλισμού, υπολογισμών και εργασιών εγκατάστασης.

Πώς να κάνετε αερισμό στο κελάρι

Πολύ συχνά αντιμετωπίζουμε το θέμα της αποθήκευσης λαχανικών και άλλων προϊόντων χειμώνα. Το ιδανικό μέρος είναι το κελάρι, ωστόσο, για να εξασφαλιστεί ότι τα προϊόντα μπορούν να παραμείνουν σε αυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί αποτελεσματικός αερισμός. Στο άρθρο θα σας πούμε πώς να τραβήξετε σωστά την κουκούλα στο κελάρι.

Πώς λειτουργεί;

Ο φυσικός αερισμός πρέπει να έχει 2 σωλήνες: τροφοδοσία και εξάτμιση. Το καλύτερο είναι να χρησιμοποιείτε γαλβανισμένο σωλήνα ή σωλήνα αμιάντου κατά την κατασκευή μιας δομής. Είναι επίσης σημαντικό να υπολογιστεί σωστά η διάμετρος: πρέπει να παρέχεται υπόγειο 1 τ.μ. 26 τ.μ. cm της περιοχής του αγωγού.

Σωλήνας εισροής

Είναι απαραίτητο να εισέλθει φρέσκο ​​αέρα στο κελάρι. Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, είναι απαραίτητο να το εγκαταστήσετε σε μια γωνία που βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά του χώρου εγκατάστασης της κουκούλας.

Εξάτμιση

Χάρη σε αυτό, από το κελάρι θα υπάρξει μια εκροή αδρανούς αέρα. Συνιστάται να το τοποθετήσετε κατά μήκος της γωνίας έτσι ώστε το κάτω άκρο να είναι κάτω από την οροφή. Θα πρέπει να περάσει σε όρθια θέση μέσα από ολόκληρο το κελάρι, την οροφή και να εκτείνεται πέρα ​​από αυτό κατά 50 cm.

Προκειμένου να συλλεχθούν λιγότερα συμπυκνώματα ή παγετό στον αγωγό, είναι μονωμένα - ένα άλλο τοποθετείται σε αυτό, και η απόσταση μεταξύ τους γεμίζει με θερμαντήρα.

Εάν υπάρχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας, υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ρεύμα που θα οδηγήσει στην κατάψυξη του κελάριου. Για να αποφευχθεί αυτό, κατά τη διάρκεια της κατασκευής, βαλβίδες πύλης χρησιμοποιούνται στους αεραγωγούς, οι οποίοι επιτρέπουν τη ρύθμιση της κυκλοφορίας του αέρα.

Τύποι συστημάτων

Μέχρι σήμερα, πραγματοποιήστε την εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού δύο τύπων: φυσικό και καταναγκαστικό. Η επιλογή και αυτή ή η επιλογή επηρεάζεται από τον όγκο και τη διάταξη του υπογείου.

Αναγκασμένος

Ο σχεδιασμός του αναγκαστικού συστήματος περιλαμβάνει σωλήνες, αλλά για να εξασφαλιστεί η αναγκαστική κίνηση του αέρα, οι ανεμιστήρες είναι ενσωματωμένοι σε αυτά.

Ανάλογα με την ένταση του κελάριου, επιλέγονται ανεμιστήρες διαφορετικής ισχύος. Εάν το υπόγειο έχει πολύπλοκες διαμορφώσεις, η εγκατάσταση ανεμιστήρων εκτελείται και στα δύο κανάλια. Στην κατασκευή του αναγκαστικού σχεδιασμού δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη βοήθεια ενός ειδικού που θα βοηθήσει σωστά τους υπολογισμούς της εισαγωγής και εξόδου των ροών του αέρα, των διαμέτρων των απαιτούμενων αεραγωγών και της ισχύος των ανεμιστήρων.

Φυσικά

Η βασική ιδέα της δημιουργίας ενός φυσικού εκχυλίσματος είναι να ληφθεί υπόψη η διαφορά πίεσης και θερμοκρασίας στο κελάρι και πέραν αυτού. Είναι πολύ σημαντικό να προσδιοριστεί σωστά η θέση των σωλήνων. Το άνοιγμα εισόδου βρίσκεται καλύτερα σε ύψος 25-30 cm από το δάπεδο και η εξάτμιση δεν πρέπει να είναι κάτω από 10-20 cm από την οροφή. Αν τοποθετήσετε το κάτω, σύντομα στην οροφή θα εμφανιστεί υγρό και μούχλα.

Συνιστάται ένα φυσικό σύστημα εξαερισμού για μικρά κελάρια με ένα δωμάτιο.

Πώς να κάνετε υπολογισμούς;

Εάν αποφασίσετε να κάνετε μια κουκούλα στο κελάρι με τα χέρια σας, αξίζει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στους υπολογισμούς που σχετίζονται με τη διάμετρο των σωλήνων.

Κατά την κατασκευή του επαγγελματικού εξαερισμού, χρησιμοποιούνται πολύπλοκοι υπολογισμοί και τύποι που δεν σχετίζονται με την κατασκευή. Σας προτείνουμε να εξοικειωθείτε με τη μεθοδολογία που θα είναι κατάλληλη για την κατασκευή αυτοεπιπεδούμενου εξαερισμού.

Πρώτα πρέπει να υπολογίσετε την περιοχή του κελαριού:

S = 3x2 = 6 τ.μ.

Λαμβάνοντας υπόψη την αναλογία που ελήφθη ως βάση, η διατομή του διαύλου σωλήνα θα είναι:

Τ = 6x26 = 156 cm2.

Η ακτίνα του αγωγού αερισμού υπολογίζεται από τον τύπο:

R = √ (T / π) = √ (156 / 3,14) ≈ 7,05 cm

Έχοντας μια ακτίνα, μπορούμε να υπολογίσουμε τη διάμετρο:

D = 14 cm = 140 mm.

Μόνο με εξαναγκασμένο εξαερισμό (η εξάτμιση αντιπροσωπεύεται από μια θυρίδα), η διατομή του σωλήνα εισόδου μπορεί να είναι ελαφρώς μεγενθυμένη - ένας αγωγός αέρα με διάμετρο 15 cm είναι αρκετά κατάλληλος.

Για να εξασφαλιστεί αποτελεσματική ανταλλαγή αέρα, συνιστάται η εγκατάσταση καμινάδας, η διάμετρος της οποίας είναι 10-15% μεγαλύτερη από την είσοδο.

Για τον αγωγό εξαγωγής, είναι κατάλληλος ένας αγωγός αέρα με την ακόλουθη διάμετρο:

Dβ = Dπ + 15% = 140 + 21 ≈ 160 mm.

Εγκατάσταση σωλήνων εξαερισμού

Σε αυτό το τμήμα θα σας πούμε πώς να κάνετε σωστά τον εξαερισμό στο κελάρι και τι πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή.

Πού να τοποθετήσετε

Ο αγωγός παροχής αέρα οδηγείται προς τα έξω από το έδαφος. Το κατώτερο άκρο του θα πρέπει να βρίσκεται σχεδόν κοντά στο δάπεδο του κελαριού, σε απόσταση από 20-30 cm.

Για να εγκαταστήσετε το σωλήνα εξαγωγής, επιλέξτε την αντίθετη γωνία του υπογείου, περάστε το κοντά στην οροφή. Ένα από τα άκρα του οδηγείται έξω από τις οροφές στην οροφή.

Για να αυξήσετε την απόδοση της δομής εξαερισμού, χρησιμοποιήστε τις ακόλουθες συμβουλές: τοποθετήστε τον εκτροπέα πάνω στον σωλήνα πάνω από την επιφάνεια της οροφής.

Κάλυψη του σωλήνα με ένα καπάκι, μπορείτε να δημιουργήσετε μια αρνητική πίεση, λόγω της οποίας η απόδοση του συστήματος εξαερισμού θα αυξηθεί.

Επιλογή υλικού

Για την κατασκευή της κουκούλας χρησιμοποιούνται συνήθως τα παρακάτω υλικά:

 • πολυαιθυλένιο.
 • τσιμέντο αμιάντου.
Οι αγωγοί από αμιαντοτσιμέντο είναι παρόμοιοι με τους σωλήνες σχιστόλιθου, οπότε έλαβαν το ίδιο όνομα. Και τα δύο υλικά είναι μάλλον ανθεκτικά, έχουν υψηλή αξιοπιστία και αντοχή. Η εγκατάσταση σωλήνων από πολυαιθυλένιο πραγματοποιείται εύκολα ανεξάρτητα.

Εγκατάσταση

Κατά την τοποθέτηση του συστήματος εξαερισμού, δώστε προσοχή σε τέτοιες στιγμές:

 • Κατά την εγκατάσταση του συστήματος σε ένα έτοιμο κελάρι, θα χρειαστεί να κάνετε μια ειδική τρύπα στην οροφή.
 • Μέσα από αυτή την τρύπα πρέπει να χαμηλώσει στο υπόγειο του σωλήνα - θα αντλήσει αέρα. Στερεώστε το πάνω, δίπλα στο ανώτατο όριο.
 • Μέρος του σωλήνα που βρίσκεται έξω από το δωμάτιο πρέπει να ανυψωθεί τουλάχιστον 1500 mm πάνω από το έδαφος ή πάνω από την οροφή.
 • Στην απέναντι γωνία του υπογείου, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί μια τρύπα στην οροφή και να εγκατασταθεί ένας σωλήνας τροφοδοσίας μέσω αυτής. Πρέπει να τερματίζεται από απόσταση 20-50 εκ από το πάτωμα.
 • Ο αγωγός παροχής αέρα δεν πρέπει να προεξέχει πάρα πολύ από την οροφή. Θα είναι αρκετό να το αυξήσουμε 25 εκατοστά.
 • Κατά την τοποθέτηση του σωλήνα τροφοδοσίας στον τοίχο στο εξωτερικό του άκρο, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε τον εκτροπέα.
 • Εάν το σπίτι διαθέτει τζάκι ή σόμπα, ο σωλήνας εξόδου θα πρέπει να εγκατασταθεί κοντά στην καμινάδα.

Συμβουλές και συμβουλές σχετικά με τη λειτουργία του κελαριού

Προκειμένου να διατηρηθεί το κελάρι σε καλή κατάσταση και να αποθηκευτεί η τροφή για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι απαραίτητο να φροντίσετε το μικροκλίμα. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί χαμηλή υγρασία στο υπόγειο. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να αερίζεται το δωμάτιο περιοδικά. Το καλοκαίρι συνιστάται να κρατάτε τις πόρτες και τα πτερύγια ανοιχτά. Οι ριπές του θερμού ανέμου αποστραγγίζουν γρήγορα το κελάρι.

Υπάρχουν καταστάσεις που πρέπει να αυξήσετε το επίπεδο υγρασίας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ψεκασμό νερού από τον ψεκαστήρα, και υγρό πριονίδι βυθίζεται επίσης στο πάτωμα. Μπορείτε να τοποθετήσετε ένα κουτί γεμάτο με υγρή άμμο - αυτό επίσης θα βοηθήσει στην αύξηση της υγρασίας. Εάν θέλετε το κελάρι να αντιμετωπίσει κανονικά τις λειτουργίες του, είναι απαραίτητο να διασφαλίσετε τις ακόλουθες συνθήκες:

 • Έλλειψη φωτός. Ο ηλεκτρικός φωτισμός θα πρέπει να ενεργοποιείται μόνο όταν οι άνθρωποι εισέρχονται στο κελάρι.
 • Χαμηλή θερμοκρασία αέρα. Μην επιτρέπετε υψηλές θερμοκρασίες στο κελάρι.
 • Παρουσία φρέσκου και καθαρού αέρα. Εξαερώστε το δωμάτιο, ελέγξτε την κανονική λειτουργία του συστήματος εξαερισμού.
 • Υγρασία. Συνιστάται η διατήρηση της υγρασίας στο 90%.
Η συμμόρφωση με τους κανόνες αυτούς θα έχει ευνοϊκή επίδραση στην αποθήκευση των προϊόντων.

Ελέγξτε το σύστημα εξαερισμού

Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση εξαερισμού, πρέπει να ελέγξετε την αποτελεσματικότητά του:

 • Ένα λεπτό φύλλο χαρτιού είναι τοποθετημένο στον αγωγό τροφοδοσίας. Αν παρατηρήσετε ότι κινείται, τότε το σύστημα λειτουργεί και ο αέρας εισέρχεται στο υπόγειο.
 • Ανάψτε το χαρτί στο κάδο σιδήρου και αφήστε το στο κελάρι. Παρατηρήστε την κατεύθυνση του καπνού - θα πρέπει να τείνει προς το σωλήνα εξάτμισης.
Χάρη σε αυτές τις απλές μεθόδους, μπορείτε να προσδιορίσετε την αποτελεσματικότητα του συστήματος εξαερισμού.

Πώς να φτιάξετε μια κουκούλα στο υπόγειο;

Σε ιδιωτικές κατοικίες, οι υπόγειες εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται συχνά ως κελάρια απευθείας στη βάση ενός σπιτιού ή κάτω από ένα οικονομικό κτίριο.

Κατά κανόνα, αποθηκεύουν φρέσκα και μεταποιημένα προϊόντα, δημιουργώντας ένα βέλτιστο μικροκλίμα γι 'αυτά. Ένα από τα κύρια εποικοδομητικά στοιχεία της ανταλλαγής αέρα είναι η διάταξη του στοιχείου εξαγωγής.

Ο εξαερισμός κελάρι μπορεί να είναι φυσικός ή αναγκασμένος. Η σωστή εγκατάσταση του συστήματος εξάτμισης στο κελάρι παρέχει προστασία έναντι της συμπύκνωσης στις επιφάνειες της αποθήκης λαχανικών, η οποία προστατεύει την καλλιέργεια από τις διεργασίες σποράς.

Hood στο υπόγειο ενός ιδιωτικού σπιτιού

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ρύθμισης της σωστής κυκλοφορίας του αέρα στο υπόγειο του σπιτιού. Οι ροές του αέρα μπορούν να κινούνται φυσικά, αλλά μπορούν να εξαναγκαστούν.

Επιπλέον, είναι δυνατό να εξοπλιστεί ο εξαερισμός με μονάδες που αυξάνουν την αποδοτικότητά του.

Τυπικά, η βάση οποιουδήποτε συστήματος αερισμού για το υπόγειο είναι δύο σωλήνες. Μέσα από την εξάτμιση, ο αέρας εγκαταλείπει το δωμάτιο, τοποθετείται στη γωνία του κελαριού κάτω από την οροφή και αφαιρείται μισό μέτρο.

Εντός της επιφάνειας μπορεί να σχηματιστεί συμπύκνωση λόγω της θερμοκρασιακής διαφοράς, ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσθετη μόνωση με ορυκτοβάμβακα ή άλλα θερμομονωτικά υλικά.

Στον φρέσκο ​​αέρα έρχεται καθαρός αέρας, ενημερώνοντας το υπόγειο από την αντίθετη γωνία. Η ίδια η τρύπα είναι τοποθετημένη σε απόσταση 40 * 60 cm από το δάπεδο και το άκρο της θα πρέπει να σηκωθεί σημαντικά πάνω από το επίπεδο του εδάφους.

Στο κύκλωμα αερισμού χρησιμοποιείται και άλλος εξοπλισμός - αποσβεστήρες, εκτροπείς, ανεμιστήρες, ειδικά κλιματικά συστήματα.

Φυσικός εξαερισμός

Ο ευκολότερος τρόπος για να καταστεί το μικροκλίμα στο υπόγειο βέλτιστο είναι να οργανωθεί ένας φυσικός αερισμός. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον τύπο ανταλλαγής αέρα, ο ιδιοκτήτης λαμβάνει ορισμένα πλεονεκτήματα:

 • Το φθηνό κόστος της κατασκευής αφαιρείται, αφού τα απόβλητα παράγονται μόνο για τα υλικά των στοιχείων, τα οποία είναι πολύ λίγα.
 • Δυνατότητα τοποθέτησης ενός τέτοιου συστήματος όχι μόνο κατά τη διάρκεια της κατασκευής, αλλά και μετά, κατά τη λειτουργία.
 • Απλότητα και ευκολία εγκατάστασης, καθώς και ταχύτητα υλοποίησης.

Μείον κανένας έλεγχος της θερμοκρασίας μπορεί να ονομάζεται ένα σύστημα, εξάλλου, με την προϋπόθεση ότι η εξωτερική θερμοκρασία είναι περίπου ίση με την εσωτερική κυκλοφορία δεν εκτελείται λόγω έλλειψης διαφορά.

Εγκατάσταση φυσικού συστήματος εξαερισμού

Για την κυκλοφορία του αέρα σε εσωτερικούς χώρους φυσικά, χρειάζονται δύο σωλήνες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ποικιλία υλικών, αλλά πιο συχνά παίρνετε PVC, ως φθηνό, ελαφρύ και ανθεκτικό υλικό.

Φυσικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέταλλο, πλαστικό ή οπλισμένο σκυρόδεμα. Η διατομή επιλέγεται με βάση την έκταση του υπογείου, 6-8 τετραγωνικά μέτρα είναι συνήθως αρκετά 12 * 12 εκ.

Σε περίπτωση που η κουκούλα στο κελάρι κατασκευάζεται από ένα κανάλι, τότε το μέγεθος του τμήματος θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερο. Για παράδειγμα, με υπόγειο 6-8 τ.μ. η τιμή θα είναι τουλάχιστον 15 cm.

Με αυτή τη διάταξη εξαερισμού, σε ένα σωλήνα, παράγονται ταυτόχρονα δύο κανάλια - τροφοδοσία και εξαγωγή, καθένα από τα οποία είναι εφοδιασμένο με δικό του αποσβεστήρα, ο οποίος ρυθμίζει τη ροή του αέρα από το εσωτερικό και το εξωτερικό.

Πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλά σημεία:

 • Όσο υψηλότερη είναι η έξοδος του αγωγού εξαγωγής στην επιφάνεια, τόσο πιο αποτελεσματική είναι η εσωτερική εναλλαγή αέρα.
 • Τα εξωτερικά συμπεράσματα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με ειδικά προστατευτικά για προστασία από τις ατμοσφαιρικές κατακρημνίσεις και τα μικρά έντομα.
 • Όσο πιο άμεσο είναι το περίγραμμα, τόσο καλύτερη είναι η διαπερατότητα των ρευμάτων αέρα, οι στροφές και οι καμπύλες επιβραδύνουν πολύ την κίνηση.
 • Και οι δύο σωλήνες πρέπει να επιλέγονται με την ίδια διατομή έτσι ώστε να μην υπάρχει διαφορά στον εισερχόμενο και εξερχόμενο αέρα.

Ο φυσικός αερισμός σε μικρά υπόγεια είναι η καλύτερη επιλογή για τον εξοπλισμό του κελάριου. Αλλά αν η περιοχή είναι σημαντική, πώς να σχεδιάσετε μια κουκούλα στο υπόγειο;

Για μεγάλες εκτάσεις, δεν είναι εφικτός ο καλός εξαερισμός χωρίς να πιέζονται οι εξαναγκασμένες μάζες αέρα.

Αναγκαστικός εξαερισμός

Με εμβαδόν 40 τ.μ. ή όταν οργανώνετε μια κατοικία, είναι απαραίτητο να κάνετε αναγκαστικό σχέδιο. Αυτό θα εξασφαλίσει όχι μόνο την ανανέωση του εναέριου χώρου με φρέσκα ρεύματα, αλλά επίσης θα απομακρύνει την υπερβολική υγρασία και την υγρασία, τόσο συνηθισμένη στους υπόγειους χώρους.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν τοποθετείτε εξοπλισμό ή αποθέματα από υλικά που είναι ευαίσθητα σε διαβρωτικά φαινόμενα σε υποκατάστατα.

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων του εξαναγκασμένου εξαερισμού είναι:

 • Ανεξαρτησία από τους δείκτες θερμοκρασίας εκτός και εντός.
 • Ρύθμιση και έλεγχος της εισαγωγής αέρα και της έντασης της εσωτερικής ανταλλαγής αέρα.
 • Είναι δυνατή η θέρμανση του αέρα στο υπόγειο και το φιλτράρισμα.

Το μειονέκτημα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ανάγκη για περιοδική συντήρηση των συστημάτων εξοπλισμού, πολύπλοκη εγκατάσταση και αυξημένο κόστος του ίδιου του εξοπλισμού.

Λόγω της χρήσης τεχνικών μέσων, είναι απαραίτητο να διεξάγονται ηλεκτρικά καλώδια στο εσωτερικό, για τα οποία θα πρέπει να κάνετε καλωδιώσεις. Εάν δεν υπάρχει ηλεκτρική ενέργεια στο σπίτι, το σύστημα δεν θα λειτουργήσει.

Τύποι διάταξης συστήματος εξαναγκασμένου εξαερισμού

Μεταξύ των συστημάτων εξαναγκασμού εξαερισμού υπάρχουν διάφοροι τύποι εξοπλισμού από τις διάφορες συσκευές.

Οι ηλεκτρικοί ανεμιστήρες, για παράδειγμα, κατασκευάζονται στο σωλήνα εξάτμισης και παρέχουν μεγαλύτερη εκροή αέρα εξαγωγής. Για τα μεγάλα δωμάτια κάνουν δύο ανεμιστήρες, με το δεύτερο τοποθετημένο στην τροφοδοσία για να αυξήσει την ένεση.

Αυτές οι συσκευές μπορούν να λειτουργούν σε διαφορετικούς τρόπους λειτουργίας, παρέχοντας τη δυνατότητα ελέγχου των μάζων αέρα και της θερμοκρασίας του υπογείου. Η ισχύς από το δίκτυο μπορεί να γίνει από ένα κοινό ηλεκτρικό δίκτυο (καλώδιο από το κελάρι μέχρι το σπίτι) ή από μια ξεχωριστή γεννήτρια (σε περίπτωση τοποθέτησης κάτω από το κτίριο του νοικοκυριού).

Οι ανεμογεννήτριες αποτελούν εναλλακτική λύση για τους ηλεκτρικούς ανεμιστήρες. Για το σκοπό αυτό, τοποθετείται ένας εκτροπέας στο κανάλι εξαγωγής, ο οποίος βελτιώνει την έγχυση αέρα λόγω μιας ειδικής ζώνης εκκένωσης στην ίδια την είσοδο, μεταφέροντας ενέργεια στους ανεμιστήρες.

Deflector για τον αερισμό του κελαριού

Η ουσία του έργου του εκτροπέα είναι ότι η ροή του αέρα διαχέεται γύρω από τον διαχύτη και δημιουργεί μια αυξημένη έλξη στον σωλήνα, που κυκλοφορεί τις μάζες του αέρα. Αυτό σας επιτρέπει να εξοικονομήσετε σημαντικά τον ηλεκτρισμό και ταυτόχρονα να αυξήσετε την απόδοση του συστήματος εξαερισμού.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες της διάταξης deflector:

 1. Deflector ASTATO, που λειτουργεί από τον άνεμο ή από τον ηλεκτροκινητήρα. Παρέχεται ένας ειδικός αισθητήρας, ο οποίος αποσυνδέει τη μηχανική έλξη με επαρκή ισχύ αέρα.
 2. Ο εκτροπέας-weathervane, που λειτουργεί μόνο στον άνεμο, ρυθμίζεται για κάθε κατεύθυνση του ανέμου. Το μειονέκτημα είναι η παρουσία ρουλεμάν, η τακτική λίπανση και η αντικατάστασή τους.
 3. Στατικός εκτροπέας - μοντέλο με ανεμιστήρα εκτοξευτήρα. Διαθέτει έναν ήσυχο τρόπο λειτουργίας και αποτελεσματική αποστράγγιση της υγρασίας από τους σωλήνες.
 4. Περιστρεφόμενος στρόβιλος, που χρησιμοποιείται σε χώρους με συνεχή ισχυρό αέρα.
 5. Διάφορα εκτροπείς σχήματος Η, σφαιρικά, εκτροπείς Grigorovich.

Τύποι ανεμιστήρων σε εξαναγκασμένο εξαερισμό

Η αρμόδια ανταλλαγή αέρα του υπογείου πραγματοποιείται με τη βοήθεια ανεμιστήρων καναλιού και αξονικού τύπου.

Οι αγωγοί χαρακτηρίζονται από μέση χωρητικότητα και μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε τμήμα του σωλήνα. Οικονομικό, καταναλώνει λίγη ηλεκτρική ενέργεια.

Οι αξονικοί ανεμιστήρες τοποθετούνται στις έξοδοι ή τις εισόδους του απορροφητήρα και στην είσοδο. Είναι πιο δαπανηρές στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και εγγυώνται ισχυρές ροές αέρα. Παρέχεται πάντοτε μια βαλβίδα, η οποία προστατεύει το υπόγειο από μάζες ψυχρού αέρα.

Έλεγχος του μικροκλίματος του κελαριού

Με τον τύπο του ελέγχου θερμοκρασίας στο δωμάτιο υπάρχουν δύο τύποι συστημάτων εξαερισμού:

Αυτόματη - απόλυτα αυτόνομη και δεν απαιτεί την παρουσία ενός ατόμου. Το σύστημα είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες θερμοκρασίας χώρου και η σύνδεση ανεμιστήρων ενεργοποιείται μόνο εάν είναι απαραίτητο.

Υπάρχουν αισθητήρες θερμοκρασίας που παρακολουθούν τη συμμόρφωση με τη ρυθμισμένη θερμοκρασία. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι οι θερμορυθμιστές, οι οποίοι πληρούν το ρόλο ενός ατόμου στην εκκίνηση του συστήματος.

Μηχανική - απαιτεί την εκτόξευση ενός άνδρα ο οποίος παρακολουθεί ανεξάρτητα τη θερμοκρασία και την υγρασία του υπογείου και ρυθμίζει χειροκίνητα τους αποσβεστήρες και τους ανεμιστήρες στους σωλήνες.

Σημαντικό! Όταν επιλέγετε ένα σύστημα εξαερισμού, πρέπει να τηρείτε την ακρίβεια της διατήρησης της θερμοκρασίας. Εάν είναι δυνατές αποκλίσεις 2 μοίρες, τότε είναι ευκολότερο να εξοπλιστεί το μηχανικό σύστημα. Διαφορετικά, μόνο αυτόματο έλεγχο.

Υλικά για τον εξοπλισμό του συστήματος εξαερισμού

Το σύστημα εξαερισμού υπογείου προϋποθέτει τη χρήση διαφόρων τύπων σωλήνων. Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιείται πολυαιθυλένιο χαμηλής πίεσης ή αμιαντοτσιμέντο.

Τα τσιμέντα αμιάντου μοιάζουν με σχιστόλιθο, έχουν αυξημένο επίπεδο αντοχής και ανθεκτικότητας, καθώς και αντοχή σε διαβρωτικά φαινόμενα. Είναι κατασκευασμένα σε μεγάλα κομμάτια, έτσι ώστε το σύστημα εξαερισμού αυτών να αποτελείται από ολόκληρα μέρη.

Οι σωληνώσεις από πολυαιθυλένιο θα πρέπει να συγκολληθούν, για τις οποίες απαιτούνται εργαλεία και ειδικές δεξιότητες.

Το μέταλλο για εξαερισμό χρησιμοποιείται αρκετά σπάνια, αν και είναι φθηνό. Αυτό οφείλεται στην ευαισθησία στη διάβρωση, για την προστασία από την οποία οι σωληνώσεις θάβονται στο έδαφος με προκαταρκτική επεξεργασία με αντιδιαβρωτικά και στεγανοποιητικά υλικά.

Επιπλέον, η υγρασία συλλέγεται πιο ενεργά στο μέταλλο, επειδή το μέταλλο στον εξαερισμό χρησιμοποιείται μόνο στον υποχρεωτικό τύπο του.

Ανεξάρτητα από το υλικό, οι σχάρες και οι κουκούλες τοποθετούνται σε οπές σωλήνων για προστασία από την υγρασία και τα συντρίμμια.

Εξαγωγή στο κελάρι: Σύστημα συναρμολόγησης και ελέγχου πρόσφυσης

Μόλις επιλέξετε τον τύπο του εξαερισμού, επιλέξτε το υλικό του συστήματος, το εμπορικό σήμα των ανεμιστήρων, των εκτροπέων, των αποσβεστήρων και άλλων στοιχείων του συστήματος, είναι δυνατή η έναρξη της συναρμολόγησης του καλύμματος:

 • Στο ανώτατο όριο του θησαυρού, γίνεται άνοιγμα για τον αγωγό αερισμού.
 • Εφαρμόζεται η εγκατάσταση ενός αγωγού εξαγωγής με διάκενο στην επιφάνεια των 15 cm.
 • Στην απέναντι γωνία, ένα άνοιγμα στον τοίχο γίνεται 2 cm πάνω από το δάπεδο και δεν υπερβαίνει τα 5 cm.
 • Ένας σωλήνας τροφοδοσίας είναι εγκατεστημένος και εξωτερικά η έξοδος πάνω από το κελάρι δεν είναι υψηλή, καθώς πρέπει να υπάρχει διαφορά πίεσης μεταξύ των δύο σωλήνων.
 • Η έξοδος του σωλήνα τροφοδοσίας στο δρόμο είναι κλειστή με μια γρίλια ή έναν εκτροπέα.
 • Μέσα στο κελάρι υπάρχουν εγκατεστημένοι αποσβεστήρες, μέσω των οποίων θα πραγματοποιείται ο έλεγχος εισαγωγής αέρα.

Αφού ολοκληρώσετε τη ρύθμιση του συστήματος, ελέγξτε τις επιθυμίες του. Από τις μεθόδους αυτής της επαλήθευσης, μπορεί κανείς να πάρει το απλούστερο φύλλο χαρτιού. Εάν το φέρετε στο άνοιγμα του σωλήνα παροχής, τότε αρχίζει να ταλαντεύεται, έτσι υπάρχει έλξη. Η ίδια αρχή και με έναν αναμμένο αγώνα - ο καπνός του πρέπει να εξαλειφθεί από το κελάρι από το σωλήνα εξάτμισης.

Συστάσεις για την εγκατάσταση κουκούλας

Κατά την εγκατάσταση της κουκούλας, θα είναι χρήσιμες ορισμένες συστάσεις σχετικά με τη ρύθμιση:

 • Το σύστημα εξαερισμού πρέπει να τοποθετηθεί ακόμη και κατά τη διάρκεια της κατασκευής του κτιρίου, για το οποίο στα τοιχώματα αφήνεται ένα άνοιγμα, μέσω του οποίου βρίσκονται οι σωλήνες εξαερισμού.
 • Ο ομοιόμορφος αερισμός του κελάρι γίνεται με την αύξηση των διαμέτρων ενός από τους σωλήνες, ο κύριος κανόνας - η διάμετρος της παροχής δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από τη διάμετρο των καυσαερίων. Η μη συμμόρφωση με αυτή την απαίτηση μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα αποθεματοποιημένα αποθέματα και βλάβη στην ανθρώπινη υγεία λόγω μόλυνσης με αέριο.
 • Οι σωλήνες τροφοδοσίας και εξαγωγής δεν μπορούν να τοποθετηθούν δίπλα-δίπλα, γεγονός που μειώνει την απόδοση του συστήματος.
 • Εάν το κελάρι κατασκευάζεται κάτω από ένα σπίτι ή κτίριο, η καταπακτή στην είσοδο ή στην πόρτα παίζει το ρόλο της κουκούλας.
 • Ως παραλλαγή του υλικού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλαστικό που χρησιμοποιείται στα συστήματα αποχέτευσης - κατάλληλη διάμετρος και φθηνό κόστος το καθιστούν κατάλληλο για τη διάταξη της κουκούλας.
 • Ο σωλήνας εξάτμισης στο δρόμο είναι προσεκτικά μονωμένος, διαφορετικά το συμπύκνωμα στο εσωτερικό του θα παγώσει το χειμώνα και θα φράξει την πρίζα με αέρα.

Ενάντια στον σχηματισμό συμπυκνώματος στους σωλήνες, η μόνωση μπορεί να πραγματοποιηθεί όχι μόνο στο εξωτερικό μέρος αλλά και σε όλο το μήκος.

Από τη σωστή διάταξη εξαερισμού του κελάριου ή κελάριου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, από την ασφάλεια των προϊόντων, και τελειώνει με την υγεία των ενοικιαστών του σπιτιού. Σχέδια σχεδίων θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο σχέδιο του σπιτιού κατά τη διάρκεια της κατασκευής λόγω της εξαιρετικής σημασίας του.

Αλλά ακόμη και σε ένα χτισμένο και λειτουργικό σπίτι, το πρόβλημα του πώς να τραβήξει σωστά μια κουκούλα στο υπόγειο δεν είναι, επειδή είναι δυνατόν ακόμη και από μόνη της. Το κύριο είναι να γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες της ρύθμισης και της ακολουθίας της εργασίας.