Εξαερισμός του θαλάμου ψεκασμού

Για τη βαφή προϊόντων από μέταλλο (ιδιαίτερα αυτοκινήτων), χρησιμοποιούνται ειδικά εξοπλισμένοι θάλαμοι ψεκασμού. Ορισμένες ειδικές τεχνικές απαιτήσεις υποβάλλονται σε αυτές τις εγκαταστάσεις. Ο σωστά οργανωμένος αερισμός στο χρώμα - ένας από τους κύριους δείκτες, χωρίς τους οποίους δεν είναι δυνατή η κανονική λειτουργία ολόκληρης της δομής.

Λειτουργίες του συστήματος εξαερισμού

Προκειμένου το τελικό αποτέλεσμα της ζωγραφικής να είναι ποιοτικό, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί το βέλτιστο επίπεδο υγρασίας στο δωμάτιο, ώστε να ελέγχεται η καθαρότητα και η ένταση της ροής του αέρα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν το αποτέλεσμα. Ο προσεκτικός αερισμός στο θάλαμο βαφής εκτελεί τρεις κύριες λειτουργίες:

 1. Εκκαθάριση των εγκαταστάσεων των τοξικών αναθυμιάσεων, οι οποίες αναπόφευκτα ξεχωρίζουν στη διαδικασία. Αυτός ο καθαρισμός είναι απαραίτητος για την ασφάλεια του χειριστή, καθώς οι συσσωρευμένοι ατμοί δεν είναι μόνο επιβλαβείς για την υγεία, αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν πυρκαγιά ή έκρηξη.
 2. Συνεχής κυκλοφορία, χωρίς την οποία δεν είναι εφικτό να επιτευχθεί ένα καλό αποτέλεσμα - σκόνη και διάφορα λεπτά σωματίδια θα εγκατασταθούν σε φρέσκια βαφή και θα παραμείνουν με τη μορφή διαζυγίων, shagreen και άλλων ελαττωμάτων.
 3. Έλεγχος θερμοκρασίας και υγρασίας για διαφορετικές τεχνολογικές διαδικασίες.

Η συσκευή σχεδίασης του θαλάμου βαφής ή του γκαράζ, αν το έργο γίνεται σε αυτό, είναι ένα από τα πιο σημαντικά στάδια σχεδιασμού.

Βασικές απαιτήσεις


Υπάρχουν ιδανικές συνθήκες υπό τις οποίες η χωρητικότητα του θαλάμου ψεκασμού θα μεγιστοποιηθεί:

 1. Θερμοκρασία. Οι περισσότεροι κατασκευαστές χρωμάτων προσανατολίζονται σε θερμοκρασία δωματίου - 22-24 ° C. Σύμφωνα με το σχέδιο εξαερισμού, ο αέρας αντλείται έντονα από το δρόμο στο θάλαμο βαφής, οπότε είναι απαραίτητο να σκεφτούμε το σύστημα θέρμανσης.
 2. Κατευθυντική και ομοιόμορφη κίνηση των ρευμάτων αέρα. Είναι αυτό που παρέχει επαρκή αερισμό του θαλάμου βαφής. Με αυτή την κίνηση, ο πίνακας θα είναι υψηλής ποιότητας, χωρίς ζημιές και απόρριψη.
 3. Η υγρασία κυμαίνεται μεταξύ 50 και 70%. Ο υπερβολικά ξηρός αέρας θα προκαλέσει ξηρότητα του χρώματος πολύ γρήγορα.
 4. Τοποθέτηση του συστήματος εξαερισμού. Οι ειδικοί συστήνουν τη χρήση συστήματος κατακόρυφης ανανέωσης αέρα για τον θάλαμο ψεκασμού. Ένα τέτοιο σύστημα αναλαμβάνει την παροχή καθαρού αέρα μέσω της οροφής και την απομάκρυνσή του μέσω των πλέγματος στο πάτωμα. Ωστόσο, σε συνθήκες μη βιομηχανικής παραγωγής, είναι προβληματικό να οργανωθεί ένα τέτοιο σύστημα. Η λύση είναι να τοποθετήσετε την κουκούλα στο επίπεδο του δαπέδου και τοποθετήστε την παροχή καθαρού αέρα πίσω από την πλάτη του χειριστή.
 5. Υπολογισμός της πολλαπλότητας ανταλλαγής αέρα - ο λόγος του όγκου του αφαιρούμενου / εγχυμένου αέρα και του όγκου του χώρου. Δείχνει πόσες φορές σε μια ώρα ο αέρας στο κουτί μπογιάς θα ανανεωθεί εντελώς. Οι απαιτήσεις για τη συχνότητα της ανταλλαγής αέρα ποικίλλουν ανάλογα με το μέγεθος του προς βαφή προϊόντος. Όσο περισσότερο το αντικείμενο είναι βαμμένο, τόσο υψηλότερο θα είναι ο ρυθμός ανανέωσης του αέρα.

Η τήρηση όλων αυτών των συνθηκών θα έχει ευνοϊκή επίδραση στην ποιότητα του χρώματος.

Χαρακτηριστικά του εξαερισμού στον θάλαμο ζωγραφικής

Υπάρχουν διάφορα χαρακτηριστικά του συστήματος εξαερισμού των κιβωτίων για ζωγραφική. Αυτά περιλαμβάνουν:

 1. Η δυνατότητα ελέγχου του εξαερισμού των θαλάμων βαφής σύμφωνα με την τρέχουσα τεχνολογική διαδικασία - ένας τρόπος είναι απαραίτητος για τη βαφή και για την ξήρανση είναι άλλος.
 2. Η καλύτερη επιλογή για τον αερισμό των θαλάμων βαφής είναι η χρήση ενός τηλεφωνικού συστήματος (εισροή και καυσαέρια αραιώνονται) παρά ένα ολοκληρωμένο μονοσύστημα.
 3. Σε μικρούς χώρους, είναι απολύτως επιτρεπτό να εγκαταστήσετε μια κουκούλα με φυσικό ρεύμα και εξαναγκασμένο εξαερισμό με μηχανικό κίνητρο. Έτσι, είναι δυνατό να γίνει αερισμός σε ένα μικρό κουτί ή γκαράζ, το οποίο θα λειτουργεί τέλεια και θα ικανοποιεί όλες τις απαιτήσεις.
 4. Εγκατάσταση εξαερισμού έτσι ώστε οι ροές του αέρα να κινούνται κάθετα - η εισροή φρέσκου αέρα από πάνω και η απόσυρση αποβλήτων - από κάτω.

Όλες αυτές οι παράμετροι είναι οι ίδιες για την εργασία με μικρά εξαρτήματα και για τη βαφή του αυτοκινήτου στο γκαράζ.

Τι πρέπει να εξετάσω κατά το σχεδιασμό;

Στην ιδανική περίπτωση, το κουτί είναι ένα καθαρό, καλά αεριζόμενο δωμάτιο με ένα σταθερό μικροκλίμα. Για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα, θα πρέπει να δοθεί η μέγιστη προσοχή στην επιλογή και την εγκατάσταση αερισμού του κιβωτίου.

Κατά τη διάρκεια της βαφής, απελευθερώνεται στον αέρα μια μεγάλη ποσότητα ουσιών: λεπτά σωματίδια χρωμάτων και διαλύτες, σκόνη και άλλα αιωρήματα. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε ένα καλό σύστημα φίλτρων. Σημαντικό σημείο: τα φίλτρα θα πρέπει να είναι προσβάσιμα, έτσι ώστε να μπορείτε να τα αλλάξετε καθώς φθείρετε.

Ακόμη και αν το σύστημα φιλτραρίσματος υψηλότερης ποιότητας είναι εγκατεστημένο στο κιβώτιο χρωμάτων, δεν πρέπει να αγνοηθεί η προσωπική αναπνευστική προστασία.

Από την ακρίβεια των υπολογισμών εξαρτάται όχι μόνο το αποτέλεσμα της εργασίας, αλλά και η ασφάλεια των ζωγράφων. Μην επιτρέπετε την εμφάνιση ζωνών όπου οι ροές του αέρα δεν κυκλοφορούν και δεν σταματούν. Εάν μια τέτοια ζώνη σχηματίζεται στο επίπεδο του αεραγωγού, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση του χειριστή.

Τύποι συστημάτων εξαερισμού και σύγκριση τους


Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι συστημάτων εξαερισμού: μονοκινητήριο, με διπλό κινητήρα και εισαγωγής-εξάτμισης.

Το σύστημα εξαερισμού ενός μοτέρ οργανώνεται ως εξής: ο αέρας αντλείται στο δωμάτιο από ψηλά και μειώνεται η ομίχλη βαφής και όλα τα βαριά σωματίδια κάτω. Εγκαθίστανται φίλτρα στο πάτωμα, τα οποία συλλαμβάνουν όλους τους ρύπους και τα αφαιρούν. Η εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος θα δικαιολογείται σε κιβώτια μικρής χωρητικότητας.

Σε αντίθεση με ένα σύστημα εξαερισμού με δύο κινητήρες, έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες του συστήματος εξαερισμού των κιβωτίων για ζωγραφική. Ένας επιπλέον κινητήρας αφαιρεί τον αέρα εξαγωγής προς τα έξω. Αυτό το σύστημα έχει πολύ υψηλότερες επιδόσεις, αλλά η τοποθέτησή του θα κοστίσει ένα αξιοπρεπές ποσό

Το σύστημα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής του θαλάμου βαφής παρέχει διάφορους τρόπους εναλλαγής αέρα. Αυτός είναι ο πιο βέλτιστος τύπος εξαερισμού για μεγάλους όγκους εργασίας.

Ανεμιστήρας παροχής και εξαγωγής

Αυτό το σύστημα αερισμού απαιτεί προσεκτικό υπολογισμό, καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος "νεκρών ζωνών" - χώρων όπου δεν υπάρχει αρκετή κυκλοφορία αέρα. Η αποδοχή της εμφάνισής τους δεν είναι καθόλου αδύνατη. Ο υπολογισμός είναι επίσης απαραίτητος για να εξασφαλιστεί ότι, υπό διαφορετικούς τρόπους ανταλλαγής αέρα, ο εξοπλισμός βαφής λειτουργεί σωστά.

Τρεις τρόποι λειτουργίας:

 • Η κυκλοφορία του αέρα για τον καθαρισμό και την προετοιμασία για εργασία.
 • Διατηρήστε τη θερμοκρασία δωματίου στο ίδιο επίπεδο.
 • Ξήρανση του τελικού προϊόντος.


Σημαντικό! Η αναλογία του ανεμιστήρα τροφοδοσίας και του απορροφητήρα πρέπει να είναι 3: 1.

Ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής για το θάλαμο βαφής συνιστάται για τοποθέτηση σε κουτιά με μεγάλη ροή παραγγελιών.

Πώς να φτιάξετε ένα σύστημα αερισμού σε ένα θάλαμο ψεκασμού με τα χέρια σας

Το κουτί ζωγραφικής μπορεί να αγοραστεί σε τελική μορφή, αλλά δεν είναι φτηνό. Περισσότερη δημοσιονομική επιλογή - να εξοπλίσει μια τέτοια κάμερα στο γκαράζ με τα δικά της χέρια.

Οι τοίχοι του χώρου εργασίας για ζωγραφική θα πρέπει να είναι πυρίμαχοι για να αποφεύγεται η πυρκαγιά. Στην αρχή της εργασίας, είναι απαραίτητο να οργανωθεί επαρκής φωτισμός. Είναι επιθυμητό οι πηγές φωτός να βρίσκονται γύρω από την περίμετρο του χώρου - έτσι θα είναι ευκολότερο να εργαστεί ο ζωγράφος. Η επιφάνεια των λαμπτήρων πρέπει επίσης να προστατεύεται από πυκνό υλικό που αντέχει τις επιπτώσεις των τοξικών ουσιών (χρώματα, διαλύτες) και τις υψηλές θερμοκρασίες.

Ο εξοπλισμός δαπέδου παίζει τεράστιο ρόλο. Είναι απαραίτητο να κατασκευαστούν τάφροι, οι οποίες θα αφαιρούν τον αέρα εξαγωγής και θα τους καλύπτουν με ειδικά πλέγματα. Ως μεταλλική επικάλυψη κατάλληλου ενισχυτικού πλέγματος, το οποίο μπορεί να γίνει ανεξάρτητα.

Το επόμενο στάδιο είναι η εγκατάσταση του εξαερισμού. Το κύριο πράγμα είναι να υπολογίσετε σωστά την απαραίτητη ανταλλαγή αέρα. Για τους φίλους του θαλάμου ζωγραφικής, απαιτούνται υψηλές απαιτήσεις - πρέπει να ελέγχονται συνεχώς για τη λειτουργικότητα και τη σωστή λειτουργία.

Οι ανεμιστήρες που θα εκκενώσουν τον μολυσμένο αέρα τοποθετούνται κάτω, σε ειδικές τάφρους κάτω από την σχάρα. Η παροχή αέρα πρέπει να μεταφέρεται από πάνω. Επίσης, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε επιπλέον την προστασία του αεραγωγού από μια βαλβίδα αντεπιστροφής.

Εάν υπάρχει μια τέτοια ευκαιρία, αξίζει να αγοράσετε υπέρυθρες λυχνίες για την ξήρανση του τελικού έργου. Τέτοιοι λαμπτήρες συντομεύουν τον χρόνο στεγνώματος αρκετές φορές και όλα τα λεπτά σωματίδια και η ομίχλη ψεκασμού αφαιρούνται με εξαερισμό.

Ο αερισμός στο εργαστήριο βαφών θα πρέπει να είναι ασφαλής για τον χειριστή.

Υπολογισμός

Ο σωστός υπολογισμός είναι απαραίτητος για την επιλογή των βέλτιστων παραμέτρων του συστήματος εξαερισμού. Εάν η παροχή αέρα είναι πολύ έντονη, οι τεχνολογικές διεργασίες θα διαταραχθούν, με ανεπαρκή αερισμό, οι χειριστές της ελονοσίας θα διατρέξουν κίνδυνο.

Για να γίνει ο υπολογισμός της απόδοσης αερισμού θαλάμου ζωγραφική, είναι απαραίτητη η χρήση του τύπου Ρ = V × T × 0,36, όπου Τ - διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του παρεχόμενου αέρα και το οποίο απαιτείται στο θάλαμο ψεκασμού, V - ο όγκος του αέρα μέσα και 0,36 - ο συντελεστής πολλαπλότητα.

Γνωρίζοντας αυτή την παράμετρο, είναι εύκολο να ρυθμίσετε την απαιτούμενη λειτουργία εναλλαγής αέρα. Ο υπολογισμός της βέλτιστης εναλλαγής αέρα πραγματοποιείται ως εξής: ο όγκος του χώρου εργασίας πολλαπλασιάζεται με τον μέσο δείκτη της πολλαπλότητας κίνησης του αέρα.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα του υπολογισμού, είναι δυνατόν να καταλάβουμε ποιος τύπος αερισμού είναι κατάλληλος σε μια συγκεκριμένη περίπτωση. Με την τήρηση όλων των κανόνων εγκατάστασης, ο θάλαμος βαφής θα είναι όσο το δυνατόν πιο παραγωγικός και ασφαλής.

Εξαγωγή για τον θάλαμο ψεκασμού στο γκαράζ - λεπτομερής περιγραφή, σχήματα, φωτογραφίες, βίντεο

Η επισκευή του αμαξώματος ίσως είναι ο ακριβότερος πρατήριο καυσίμων. Αργά ή αργότερα, η επίστρωση χρώματος και βερνικιού του αυτοκινήτου χάνει την αρχική του εμφάνιση. Κλίμακες και γρατζουνιές, για να μην αναφέρουμε τη ζημιά στο σώμα σε περίπτωση ατυχήματος, χαλάστε την αισθητική έκκληση οποιουδήποτε οχήματος.

Πολλοί βιοτέχνες προτιμούν να μην πληρώνουν υπερβολικά για τις υπηρεσίες των καταστημάτων επισκευής, ειδικά επειδή οι όροι μιας τέτοιας εργασίας έντασης εργασίας δεν είναι αξιοπρεπής. Ωστόσο, η αυτο-αποκατάσταση του σώματος απαιτεί κατάλληλες συνθήκες. Σε αυτό το άρθρο θα περιγράψει λεπτομερώς πώς να μετατρέψετε ένα δωμάτιο γκαράζ στο θάλαμο για τη βαφή αυτοκινήτων και πώς θα πρέπει να λειτουργεί κουκούλα για θάλαμο ψεκασμού στο γκαράζ.

Κουτί ζωγραφικής - τεχνικές απαιτήσεις για τη διευθέτηση του χώρου του γκαράζ

Από τον εξοπλισμό του θαλάμου βαφής εξαρτάται η ποιότητα της επισκευής του αμαξώματος. Είναι αδύνατο να αποκατασταθεί η βαφή στις συνήθεις συνθήκες του γκαράζ. Πώς στο γκαράζ να φτιάξετε ένα θάλαμο ψεκασμού με τα χέρια τους;

Απαιτήσεις για την τοποθέτηση των θαλάμων βαφής:

 1. Οι διαστάσεις του θαλάμου πρέπει να εξασφαλίζουν την ευελιξία της διαδικασίας εργασίας. Βέλτιστες παράμετροι - ύψος από 2,8 μέτρα, περίμετρο όχι μικρότερο από 6 × 4 μέτρα.
 2. Το κουτί πρέπει να είναι σφραγισμένο και καλά μονωμένο, κατά προτίμηση μέσα και έξω. Αν δεν είναι δυνατή η εξωτερική μόνωση, το εσωτερικό κάλυμμα από άκαυστο υλικό πρέπει να εκτελείται σύμφωνα με όλους τους κανόνες. Για την τελική επένδυση τοίχων, τα πλαστικά πάνελ θα είναι μια ιδανική επιλογή. Μπορείτε να βάψετε το γυψοσανίδας σε λευκό και να τυλίξετε τους τοίχους με μια μεμβράνη με την επίδραση της μαγνήτισης, θα προσελκύσει και να κρατήσει τη σκόνη.
 3. Το πάτωμα πρέπει να μετατραπεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε κάτω από αυτό να υπάρχει ένας ελεύθερος χώρος που να παρέχει την έξοδο αερισμού. Για να γίνει αυτό, κάντε δύο τάφους, ή ένα ορθογώνιο βάθος κοιλάδι 0,5 έως 1 μέτρο, που καλύπτεται από πάνω με μια σχάρα.
 4. Είναι απαραίτητο να έχουν καλά μονωμένες πόρτες, θα αποτρέψουν την εισροή σκόνης και θα διατηρήσουν το βέλτιστο καθεστώς θερμοκρασίας στο κουτί.
 5. Εάν υπάρχει ήδη ένα σύστημα θέρμανσης στο γκαράζ, τότε δεν έχει νόημα να επενδύσετε επιπλέον κεφάλαια στη γεννήτρια θερμότητας. Για την ξήρανση του LKP είναι δυνατή η χρήση UFO, θερμαντήρα IR ή συνηθισμένος ηλεκτρικός θερμαντήρας.
 6. Καλός φωτισμός, κοντά στο φυσικό. Είναι καλύτερο να τοποθετήσετε φώτα φθορισμού ή φώτα LED κατά μήκος της οροφής και στους τοίχους. Οι λαμπτήρες πρέπει να προστατεύονται από το να πάρουν χρώμα, γι 'αυτό αρκεί να τεντώσετε την ταινία μπροστά τους και να την αλλάξετε όπως είναι απαραίτητο.
 7. Τοποθετήστε το σύστημα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής.
 8. Το βοηθητικό δωμάτιο είναι απαραίτητο για την τοποθέτηση του τεχνικού εξοπλισμού. Στην ίδια την κάμερα δεν πρέπει να υπάρχουν έπιπλα, ράφια, εργαλεία και άλλοι "συλλέκτες σκόνης". Το κουτί πρέπει να είναι εύκολο να συντηρηθεί, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να περάσετε ελάχιστο χρόνο και προσπάθεια για να καθαρίσετε το δωμάτιο.

Κατά τη βαφή του αυτοκινήτου, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η χειρουργική καθαρότητα του δωματίου. Οποιαδήποτε σκόνη ή σκόνη που πέφτει σε ένα "φρέσκο" LCP θα χαλάσει το αποτέλεσμα της εργασίας. Επομένως, πρέπει να ξέρετε πώς να εξοπλίσετε την κάμερα από μέσα.

Ξεκινώντας από οργανωτικές στιγμές αξίζει να σημειωθεί ότι ο κατάλληλος εξαερισμός είναι το πιο σημαντικό τμήμα της μετατροπής του γκαράζ σε ένα θάλαμο ψεκασμού.

Αερισμός με τα χέρια στο γκαράζ για ζωγραφική

Το σωστά εξοπλισμένο σύστημα αερισμού στο θάλαμο βαφής εγγυάται την υψηλή ποιότητα εργασίας, την ασφάλεια και την υγεία του ζωγράφου.

Ο εξαερισμός με στοιχεία φίλτρου θα παρέχει όχι μόνο τον καθαρισμό του αέρα, αλλά θα βοηθήσει επίσης να καθιζάνει και να αποσύρει τα ζεύγη χρωμάτων και χρωμάτων. Κατά το σχεδιασμό ενός συστήματος εξαερισμού, πρέπει να υπολογίσετε το οικονομικό κόστος, με βάση τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού των χώρων. Ένα ευρύ φάσμα εξοπλισμού διατίθεται στην αγορά. Μπορείτε να επιλέξετε την καταλληλότερη και οικονομικότερη επιλογή του εξοπλισμού.

Αερισμός ενός μοτέρ

Το σύστημα λειτουργεί σύμφωνα με την αρχή της αναγκαστικής έγχυσης πίεσης, η οποία διέρχεται από ένα φίλτρο τοποθετημένο στην οροφή. Ένα ρεύμα φρέσκου αέρα εισέρχεται στο θάλαμο και, κατεβαίνοντας προς τα κάτω, πιέζει στο πάτωμα ένα σωματίδιο σκόνης και ένα ζευγάρι βαφής. Τα καρκινογόνα απομακρύνονται μέσω των καναλιών που προβλέπονται για τη διάταξη του δαπέδου. Πρόκειται για μια δημοσιονομική έκδοση του εξαερισμού, η έλλειψη της οποίας είναι υψηλός βαθμός περιβαλλοντικής ρύπανσης. Ο σχεδιασμός ενός μοτέρ δεν μπορεί να λύσει πλήρως το πρόβλημα της πλήρους παροχής καθαρού αέρα. Μια ιδανική επιλογή είναι το σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής.

Αερισμός με διπλό κινητήρα

Το σύστημα αναλαμβάνει την παρουσία δύο κινητήρων. Ο ένας βρίσκεται στην κορυφή, αντλεί ένα ρεύμα καθαρού αέρα, η δεύτερη μονάδα βρίσκεται στο κάτω μέρος του θαλάμου βαφής, εξάγει τα ρεύματα εξαντλημένου αέρα. Αυτός ο σχεδιασμός εξασφαλίζει αποτελεσματική κυκλοφορία και καθαρισμό του αέρα. Το σχέδιο ανεφοδιασμού και εξαερισμού θα πρέπει να είναι καλά μελετημένο και να σχεδιάζεται με ικανοποιητικό τρόπο.

Το σχέδιο εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής

Εκτός από τους 2 κινητήρες θα χρειαστείτε σωλήνες εξαερισμού, μέσω των οποίων θα εισέλθει φρέσκος αέρας στο δωμάτιο και μετατρέπεται το δάπεδο σε κάλυμμα με εφεδρικό χώρο κάτω από αυτό.

Φίλτρα - ένα σημαντικό στοιχείο του εξαερισμού

Ο αέρας που εισέρχεται στο θάλαμο ψεκασμού πρέπει να καθαριστεί. Χωρίς διήθηση, ατμοσφαιρικοί ρύποι εισέρχονται στο δωμάτιο και το μολύνουν με σωματίδια σκόνης. Συνήθως, το υλικό φίλτρου κυλίνδρου τοποθετείται σε ολόκληρη την περίμετρο της οροφής. Τα φίλτρα τσέπης εγκαθίστανται στην είσοδο της δομής εισαγωγής αέρα, διατηρούν μεγάλα στοιχεία σκόνης. Το σύστημα εξάτμισης είναι επίσης εξοπλισμένο με φίλτρο - μολύνεται πιο γρήγορα και απαιτεί συχνότερη αντικατάσταση.

Μην αποθηκεύετε τα φίλτρα εξαερισμού. Οι συσκευές δύο φάσεων έχουν πολλά πλεονεκτήματα:

 • Το πρώτο στάδιο καθαρισμού "αλιεύει" μεγάλα στοιχεία, τα δεύτερα - μικρότερα.
 • Είναι απαραίτητο να υπολογιστεί η χωρητικότητα του εξοπλισμού (η ταχύτητα ροής αέρα δεν είναι μικρότερη από 20 cm / s.
 • Τα προϊόντα πρέπει να συμμορφώνονται με τα υγειονομικά και υγειονομικά πρότυπα και να έχουν τουλάχιστον 2 φάσεις καθαρισμού.
 • Με καλά εξοπλισμένο αερισμό, η κυκλοφορία του αέρα δεν θα δημιουργήσει ένα φαινόμενο στροβιλισμού.
 • Για ρύθμιση της πίεσης, είναι καλύτερο να εξοπλιστεί το σύστημα εξαερισμού εισαγωγής και εξαγωγής με αυτοματοποίηση.
 • Τοποθετήστε τα φίλτρα σε όλο το μήκος ομοιόμορφα.

Κατά το σχεδιασμό του συστήματος εξαερισμού πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η ροή του αέρα. Η βαφή μερών μεγάλου μεγέθους μπορεί αρκετές φορές να υπερβεί τη ροή αέρα για την αποκατάσταση μικρών στοιχείων, όπως προφυλακτήρα, πτέρυγα ή πόρτα. Είναι απαραίτητο να σκεφτούμε προσεκτικά τις προοπτικές της υπόθεσης. Ίσως αυτό το εξοπλισμένο δωμάτιο δεν θα πληρώσει για το κόστος που επενδύεται σε αυτό.

Γιατί χρειάζεστε ένα θάλαμο ζωγραφικής;

Προκειμένου να υπολογιστεί σωστά ο σχεδιασμός του θαλάμου αερισμού, πρέπει να καταλάβετε για ποιους ειδικούς σκοπούς χρειάζεστε ένα τέτοιο εξειδικευμένο δωμάτιο.

Ο σκοπός του θαλάμου ψεκασμού είναι:

 1. Είστε επαγγελματίας ζωγράφος και αποφασίσατε να εξοπλίσετε μια αίθουσα γκαράζ για μηχανές βαφής εκτός των ωρών εργασίας. Σε αυτή την περίπτωση, η χρήση του κιβωτίου χρησιμεύει ως πρόσθετη πηγή εισοδήματος και πρέπει να διαμορφωθεί με την μέγιστη άνεση, που θα διασφαλίσει την υψηλή ποιότητα των εργασιών που εκτελούνται.
 2. Είστε ο ιδιοκτήτης του γκαράζ ή του ιδιοκτήτη του πρατηρίου καυσίμων και αποφασίσατε να εξοπλίσετε την κάμερα για να νοικιάσετε τις εγκαταστάσεις. Στην περίπτωση αυτή, τα υλικά για τη συσκευή εργασίας θα περιορίζονται στη δημιουργία τεχνικά εγγράψιμων συνθηκών.
 3. Εάν είστε λάτρης των αυτοκινήτων που αποφάσισε να πραγματοποιήσει μόνοι του την επισκευή του αυτοκινήτου, οι συνθήκες για τη ζωγραφική του αυτοκινήτου δημιουργούνται με ένα απλοποιημένο σχήμα. Μέρος του εξοπλισμού μπορεί να ενοικιαστεί.

Αξίζει να γίνει κατανοητό ότι η τιμή του τεύχους και η τελική ποιότητα της επισκευής δεν δικαιολογούνται πάντοτε. Όταν αγοράζετε ακόμη και τον πιο απαραίτητο εξοπλισμό σε μια συμβίωση με το κόστος εργασίας, θα υπερβείτε σημαντικά το κόστος εργασίας ενός επαγγελματία πλοίαρχου στο πρατήριο καυσίμων. Ο προϋπολογισμός της διαρρύθμισης του θαλάμου ζωγραφικής μπορεί να κυμαίνεται από 2000 έως 8000 δολάρια ΗΠΑ.

Μέτρα ασφαλείας

Ένα πραγματικά σημαντικό τμήμα της ζωγραφικής είναι η ασφάλεια. Η εργασία με χρώματα και βερνίκια αναφέρεται σε χειρισμούς επιβλαβείς για την υγεία. Τα καρκινογόνα που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της βαφής είναι επικίνδυνα για το αναπνευστικό σύστημα, την βλεννογόνο μεμβράνη και τα ανοικτά σημεία του δέρματος.

Όταν τα έργα βαφής χρησιμοποιούν αυτά τα μέσα προστασίας:

 • αναπνευστήρα;
 • γυαλιά ή μάσκα.
 • φόρμες;
 • κλειστά παπούτσια ·
 • γάντια.

Ζεύγη διαλυτών και χρωμάτων μπορεί να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη βλάβη στην υγεία. Ένα κακώς αεριζόμενο δωμάτιο με ανεπαρκή εξαερισμό μπορεί να είναι εκρηκτικό. Πριν από τη βαφή, βεβαιωθείτε ότι η ηλεκτρική καλωδίωση είναι καλά μονωμένη. Απαγορεύεται αυστηρά η ύπαρξη ανοιχτών πηγών πυρκαγιάς στην πλησιέστερη διαθεσιμότητα.

Βίντεο: πώς να μετατρέψετε ένα γκαράζ σε έναν θάλαμο ψεκασμού

Προτιμώμενα σχήματα της συσκευής απορροφητήρα για τον θάλαμο ψεκασμού στο γκαράζ εξαρτώνται απόλυτα από τη φαντασία σας και τις δυνατότητες υλικού. Προσπαθήσαμε να αγιάσουμε τις βασικές στιγμές του εκσυγχρονισμού των συνθηκών του γκαράζ για τη ζωγραφική του αυτοκινήτου. Τολμήστε, όλα είναι στα χέρια σας!

Υπολογισμός και διάταξη αερισμού του θαλάμου βαφής

Ο εξαερισμός του θαλάμου ψεκασμού - απλά δεν είναι μόνο ένα μέσο για τη βελτίωση της άνεσης, αλλά και απαραίτητη προϋπόθεση για τη δική τους ασφάλεια. Απορροφητήρας βοηθά εκτρέψει τοξικές αναθυμιάσεις, που εκπέμπονται κατά την εφαρμογή χρωμάτων καθώς και απομακρύνετε τη σκόνη, λεπτό λειαντικό σωματίδια που μπορεί να παραμείνει στον αέρα μετά από λειοτρίβηση εγχειρίδιο επιφάνεια ή ηλεκτρικό εργαλείο.

Εάν σκοπεύετε στο γκαράζ να βαφή αυτοκινήτων, οποιεσδήποτε λεπτομέρειες ή να παράγετε διακοσμητική επιφανειακή επεξεργασία, ο εξαερισμός στον θάλαμο ψεκασμού θα σας επιτρέψει να ικανοποιήσετε τις υγειονομικές και υγειονομικές απαιτήσεις. Μπορεί εύκολα να γίνει μόνος σας, χωρίς σημαντικές οικονομικές επενδύσεις, με την εκτέλεση υπολογισμών απόδοσης και σωστής εγκατάστασης.

Παραδοσιακά, το γκαράζ είναι αρκετά σκονισμένο. Για την εφαρμογή υψηλής ποιότητας χρώματος και βερνικιού, οι συνθήκες αυτές δεν θα λειτουργήσουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι επαγγελματικοί θάλαμοι ψεκασμού είναι εξοπλισμένοι με σύστημα κουκούλας, με εγκατεστημένα φίλτρα, βαλβίδες και αντλίες αέρα. Επιπλέον, σε ένα γκαράζ αυτού του τύπου, τα τοιχώματα είναι μονωμένα με ταινία πολυαιθυλενίου ή μουσαμά και ο πλοίαρχος φοράει ειδική κοστούσα για ζωγραφική. Το κύριο καθήκον του εξαερισμού, το οποίο θα κάνετε με τα δικά σας χέρια, είναι η απόσυρση της ομίχλης ψεκασμού. Μια συμβατική κουκούλα δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε αυτό το καθήκον, ούτε λόγω της χαμηλής παραγωγικότητας ούτε στη θέση της θέσης, η οποία δεν επιτρέπει την ομοιόμορφη αφαίρεση του μολυσμένου αέρα.

Από τι συνίσταται ο αερισμός;

Στο γκαράζ, όπου είναι εξοπλισμένο το κιβώτιο βαφής, πρέπει να εγκατασταθεί ένας ανεμιστήρας εξαγωγής. Είναι αυτός που θα αφαιρέσει έναν σημαντικό όγκο που περιέχει τοξικούς καπνούς και σωματίδια βαφής, αέρα. Πριν από την είσοδο στο περιβάλλον, εγκαθίστανται ειδικά φίλτρα σε βιομηχανικούς χώρους και σε επαγγελματικά κιβώτια. Αυτά μπορεί να είναι φυσίγγια άνθρακα ή μηχανικά φίλτρα καθαρισμού. Για να κάνετε ένα τέτοιο στοιχείο με τα χέρια σας είναι αρκετά απλό, χρησιμοποιώντας αφρώδες ελαστικό, συνθετικό ύφασμα.

Δεν αρκεί απλά να αφαιρέσετε τον μολυσμένο αέρα, ο οποίος κάνει τον απορροφητήρα, είναι επίσης απαραίτητο να αντισταθμίσετε την ποσότητα του καθαρού αέρα που εκτρέπεται από τον καθαρό αέρα. Αυτό γίνεται ήδη από τον ανεμιστήρα τροφοδοσίας, ο οποίος είναι επίσης εξοπλισμένος με ένα μηχανικό φίλτρο για την αποφυγή της εισόδου των συντριμμιών και των φύλλων. Για την ομοιόμορφη ανταλλαγή αέρα, θα χρειαστεί να τοποθετήσετε ένα σύστημα αεραγωγών. Με τα χέρια σας, αυτό μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας έναν σωλήνα από ανοξείδωτο χάλυβα, ειδικούς σωλήνες από PVC για εξαερισμό ή ακόμα και κανάλια PP ή PVC είναι κατάλληλα για οικονομία.

Πρόγραμμα εξαερισμού για θάλαμο ψεκασμού

Στο γκαράζ πρέπει να εφαρμοστούν πολλά σημεία εισαγωγής και εισαγωγής αέρα. Ο υπολογισμός της παραγωγής του ανεμιστήρα τροφοδοσίας και εξαγωγής είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα.

Οι κανόνες για τον υπολογισμό του εξαερισμού του κουτιού βαφής στο γκαράζ:

 • Η ελάχιστη ταχύτητα κίνησης του αέρα πρέπει να είναι από 25 cm ανά δευτερόλεπτο.
 • Είναι απαραίτητο να ελέγχετε όχι μόνο την αφαίρεση της σκόνης από το κιβώτιο αλλά και τον καθαρισμό του εισερχόμενου αέρα.
 • Μην βασίζεστε σε φυσικό αερισμό, επειδή δεν μπορεί να παρέχει τον απαιτούμενο όγκο αέρα, θα λειτουργήσει άνισα και μόνο από λίγα σημεία.
 • Αν υπάρχει τέτοια ευκαιρία, είναι καλύτερο να εγκαταστήσετε ομοιόμορφα κανάλια εξαγωγής πάνω από την περιοχή εργασίας. Αυτό μπορεί να γίνει κάνοντας ένα σκληρό πλαίσιο με τα χέρια σας, στα οποία θα προσαρτηθούν αρκετές εισόδους αέρα και, για παράδειγμα, μουσαμάδες ή φιλμ πολυαιθυλενίου. Έτσι, θα πάρετε μια τρούλο-όπως άνετη κατασκευή που θα σας επιτρέψει αποτελεσματικά να αφαιρέσετε την ομίχλη ψεκασμού.
 • Είναι βολικό να εργάζεστε σε ένα κιβώτιο χρώματος εξοπλισμένο με χρονοδιακόπτη ή προγραμματιστή

Υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα

Ο υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα γίνεται με τον τύπο:

Όπου T είναι η διαφορά στις θερμοκρασίες του αέρα μεταξύ του περιεχομένου του κιβωτίου και της θερμοκρασίας περιβάλλοντος, το Q είναι ο όγκος του κουτιού και το 0,36 είναι ο συντελεστής εναλλαγής αέρα.

Σε ένα γκαράζ με μεγάλο όγκο, η ανταλλαγή αέρα πρέπει να συμβαίνει ανάλογα με την αύξηση του όγκου του θαλάμου ψεκασμού. Αυτό είναι σημαντικό σε περιπτώσεις όπου είναι απαραίτητο να παράγετε βαφή σε μεγάλα αντικείμενα, για παράδειγμα, φορτηγά pick-up ή ακόμα και φορτηγά.

Παράδειγμα υπολογισμού της απαιτούμενης ανταλλαγής αέρα

Ας υποθέσουμε ότι υπάρχει ένα κουτί μπογιά ορθογώνιο 5x4 m ύψος οροφής -.. 3 m Paint γίνεται το φθινόπωρο και η διαφορά μεταξύ της εισερχόμενης και εξόδου αέρα είναι 10 μοίρες.

Σύμφωνα με τον τύπο, λαμβάνονται τα ακόλουθα δεδομένα: Ρ = 5 * 4 * 3 * 10 * 0,36 = 216 m3 κύβος / ώρα.

Αν θέλετε να συναρμολογήσετε τον θάλαμο ψεκασμού με τα χέρια σας, είναι προτιμότερο να υπολογίσετε με βάση τις μέγιστες και τις ελάχιστες παραμέτρους ανταλλαγής αέρα. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να έχετε τη διαφορά μεταξύ του αέρα εισόδου και εξόδου για την κλιματική ζώνη σας. Επειδή ο μέσος όρος μπορεί να φτάσει τους -30 βαθμούς το χειμώνα και +50 το καλοκαίρι. Με το πόσο ζεστό είναι το δωμάτιο, μπορείτε να πάρετε ένα δέλτα ίσο με 30-40. Ο υπολογισμός με διόρθωση απαιτεί την απόδοση του συστήματος εξαερισμού σας - 5 * 4 * 3 * 40 * 0,36 = 816 κυβικά μέτρα / ώρα. Όπως μπορείτε να δείτε, η διαφορά στη λειτουργία του φθινοπώρου και του χειμώνα μπορεί να είναι περισσότερο από 4 φορές.

Σε τέτοιες συνθήκες, ο χειριστής του θαλάμου ψεκασμού δεν θα αισθανθεί δυσφορία και θα είναι δυνατόν να απαλλαγούμε αποτελεσματικά από την ομίχλη ψεκασμού.

Εξοπλισμός

Η κύρια επένδυση από οικονομική άποψη είναι οι οπαδοί. Με τα χέρια σας, μπορείτε να μετατρέψετε αντλίες αέρα, κουκούλες, ισχυρούς ανεμιστήρες για οικιακά συστήματα εξαερισμού, αλλά για τον θάλαμο βαφής, ο κύριος κίνδυνος είναι μια πυρκαγιά. Οι εξειδικευμένοι ανεμιστήρες περιλαμβάνουν την προσαρμογή του αριθμού στροφών, τη ρύθμιση χρονοδιακόπτη, προγραμματιστές ή θερμοστάτες. Αν σχεδιάζετε να δημιουργήσετε τον δικό σας εξαερισμό κουτιού εξαερισμού, δεν είναι περιττό να εγκαταστήσετε αισθητήρες γύρω από την περίμετρο της φωτιάς. Κορεσμένο με πολύ εύφλεκτες ουσίες, το μίγμα αέρα είναι ένας επικίνδυνος παράγοντας.

Ανεμιστήρας για θάλαμο ζωγραφικής

Είναι σημαντικό ότι ο υπολογισμός της ικανότητας εξαερισμού, η θέση των αεραγωγών δεν επηρεάζει την ποιότητα της ζωγραφικής. Αυτό σημαίνει ότι η άμεση έκθεση σε ρεύματα αέρα μπορεί να βλάψει τη λεπτή επιφάνεια των φρέσκων χρωμάτων. Θα πρέπει επίσης να αφαιρέσετε τυχόν εμπόδια στην διαδρομή του αέρα, καταρχάς, να μειώσετε το φορτίο των ανεμιστήρων και, δεύτερον, να αποκλείσετε την είσοδο διαφόρων αντικειμένων στους αεραγωγούς. Η πρόσθετη προστασία με πλέγματα θα βοηθήσει στην αποφυγή της απορρόφησης θραυσμάτων της μεμβράνης, του υλικού βαφής.

Είδη συστημάτων εξαερισμού

Με βάση τον αριθμό των ανεμιστήρων στο σύστημα εξαερισμού, διακρίνετε:

 1. Αερισμός ενός μοτέρ - όταν εισέρχεται φρέσκος αέρας από τα κανάλια οροφής και κάτω από πίεση, όλοι οι ρύποι εγκαθίστανται στο πάτωμα, όπου λόγω της φυσικής κυκλοφορίας αφαιρούνται από το δωμάτιο μέσω διαύλων στο πάτωμα.
 2. Ο εξαερισμός δύο κινητήρων - χρησιμοποιούνται δύο κινητήρες. Επάνω από το αντικείμενο και ενσωματωμένο κανάλι δαπέδου.

Σε όλες τις περιπτώσεις, η εγκατάσταση των στοιχείων φίλτρου παρέχεται, ωστόσο, κάτω από βαρύ φορτίο, όταν τα φίλτρα είναι μολυσμένα, το σύστημα διπλού κινητήρα εκδηλώνεται ως αποτελεσματικότερο.

Σε σχέση με το γεγονός ότι ο υπολογισμός του εξαερισμού πραγματοποιείται για έναν αρκετά μεγάλο όγκο αέρα, αξίζει να εξεταστεί προσεκτικά ο εξαερισμός τροφοδοσίας.

Στα επαγγελματικά συστήματα παρέχεται θέρμανση. Με την ανταλλαγή αέρα έως 1000 κυβικά μέτρα ανά ώρα, η θερμοκρασία στο κουτί αρχίζει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Κάποιοι χρησιμοποιούν ανακτητές, αλλά με αυτή την απόδοση και χαμηλές θερμοκρασίες θα σταματήσει να λειτουργεί. Ποια είναι η λύση; Μειώστε την ικανότητα εξαερισμού σε ένα αποδεκτό ελάχιστο και οργανώστε μια ασφαλή θέρμανση αέρα. Η ποιοτική επεξεργασία των επιφανειών απαιτεί ένα συγκεκριμένο καθεστώς θερμοκρασίας. Η ήπια ξήρανση κατά τη θέρμανση θα επιτρέψει την ομοιόμορφη ξήρανση των ξηρών προϊόντων.

Πώς μπορείτε να απλοποιήσετε τα πάντα;

Για να μειωθεί το κόστος απόκτησης δαπανηρού εξοπλισμού χρησιμοποιώντας το κουτί ακανόνιστα, είναι δυνατό να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα ακόμα και του απλούστερου συστήματος εξαερισμού. Για το σκοπό αυτό, προβλέπονται εργασίες σε ενεργούς και παθητικούς τρόπους. Η ενεργή λειτουργία χρησιμοποιείται για την προετοιμασία της κάμερας για λειτουργία, για καθαρισμό της από τη σκόνη, για την έγχυση φρέσκου αέρα. Το δεύτερο σημείο είναι η αφαίρεση της νέφωσης ψεκασμού μετά την επεξεργασία του κατεργαζόμενου τεμαχίου και τον ενεργό αερισμό για τον χειριστή. Παθητική λειτουργία χρησιμοποιείται κατά τη λειτουργία. Έτσι, δεν θα αντιμετωπίσετε μεγάλες απώλειες θερμότητας, θα είστε σε θέση να καθαρίσετε γρήγορα τις εγκαταστάσεις των τοξικών καταλοίπων, χωρίς μεγάλες οικονομικές επενδύσεις.

Συστάσεις για τον εξοπλισμό εξαερισμού στον θάλαμο ψεκασμού με τα χέρια τους

Η ζωγραφική υψηλής ποιότητας είναι μια σύνθετη διαδικασία, η οποία απαιτεί συμμόρφωση με ορισμένες υποχρεωτικές τεχνικές απαιτήσεις. Για την επίτευξη υψηλών επιδόσεων και την κάλυψη των τεχνολογικών απαιτήσεων, είναι εξοπλισμένα ειδικά δωμάτια - θάλαμοι βαφής, βαφεία, γκαράζ κλπ.

Προϋπόθεση για τη λειτουργία του θαλάμου ψεκασμού είναι η ύπαρξη αποτελεσματικού αερισμού

Μια υποχρεωτική προϋπόθεση για την ασφαλή λειτουργία αυτών των εγκαταστάσεων είναι η ύπαρξη αποτελεσματικού εξαερισμού. Για το λόγο αυτό, πολλοί άνθρωποι ενδιαφέρονται για το θέμα της διευθέτησης της ανταλλαγής αέρα του θαλάμου ψεκασμού με τα χέρια τους. Τι πρέπει να ψάξω αν χρειάζομαι αερισμό στο εργαστήριο βαφής;

Γενικές πληροφορίες

Ο θάλαμος βαφής είναι ένας ειδικός χώρος, ο οποίος προορίζεται για υψηλής ποιότητας βαφή διαφόρων επιφανειών. Πρώτα απ 'όλα, τα αντικείμενα αυτά χρησιμοποιούνται για βαφή σε μεταλλικές επιφάνειες.

Παρέχεται υψηλό επίπεδο με ψεκασμό των μικροσκοπικών σωματιδίων μελάνης με το διαλύτη. Μια ιδιόρρυθμη "ομίχλη" διευθετείται ομοιόμορφα πάνω στην μεταλλική επιφάνεια, παρέχοντας το απαραίτητο αποτέλεσμα.

Χώροι εξοπλισμένοι με εξοπλισμό αμμοβολής συνδέονται άρρηκτα με τα καταστήματα. Η αμμοβολή χρησιμεύει για την απομάκρυνση της βρωμιάς, της διάβρωσης και των παλαιών επικαλύψεων. Διάφορα λειαντικά υλικά χρησιμοποιούνται για την επίλυση αυτού του προβλήματος.

Ορισμένες υποχρεωτικές απαιτήσεις επιβάλλονται στη διάταξη θαλάμων ψεκασμού. Η παρουσία ενός αποτελεσματικού συστήματος εξαερισμού είναι μία από αυτές τις συνθήκες.

Γιατί χρειαζόμαστε ανταλλαγή αέρα στο εργαστήριο βαφής;

 1. Εξασφάλιση της ασφάλειας των ανθρώπων.
 2. Δημιουργία ευνοϊκών τεχνολογικών συνθηκών.
 3. Συμμόρφωση με τις απαιτήσεις ασφάλειας.

Ο εξαερισμός στα βαφεία εκτελεί τα ακόλουθα καθήκοντα:

 • απομάκρυνση των αερίων αποβλήτων, με υψηλή συγκέντρωση επιβλαβών στοιχείων ·
 • συνεχής παροχή καθαρού αέρα στο δωμάτιο με βέλτιστες παραμέτρους καθαριότητας, θερμοκρασίας, υγρασίας,
 • την ανακυκλοφορία του αέρα, δηλαδή την επεξεργασία αποβλήτων και την επαναλαμβανόμενη χρήση τους μετά από ανάμειξη με φρέσκο ​​οξυγόνο.

Ο αερισμός του θαλάμου βαφής μπορεί να είναι τριών τύπων:

 1. Προμήθεια και εξάτμιση.
 2. Μονοκινητήρας.
 3. Δύο κινητήρες.

Ο αερισμός στο έδαφος του θαλάμου βαφής μπορεί να είναι τριών τύπων: είσοδος-εξάτμιση, μονοκινητήριο και διπλός κινητήρας

Απαιτήσεις και υπολογισμός

Οι θάλαμοι ψεκασμού πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με εξαερισμό τροφοδοσίας και εξαγωγής, με πρόσθετη διάταξη της κουκούλας στο επάνω μέρος του δωματίου. Η κάτω έξοδος αέρα είναι εξοπλισμένη με ανύψωση της σχάρας 15-20 cm πάνω από το επίπεδο του ισογείου. Στον χώρο αυτό τοποθετούνται αεραγωγοί με φίλτρα.

Το σύστημα ανταλλαγής αέρα στο θάλαμο βαφής πρέπει να είναι εφοδιασμένο με σύστημα φιλτραρίσματος τόσο στις τροφοδοτικές όσο και στις εξάτμισης. Με τη βοήθειά του αφαιρείται η σκόνη από τις εισερχόμενες μάζες. Στην έξοδο, τα σωματίδια χρωματισμού αφαιρούνται από τα καυσαέρια, με τη βοήθεια ειδικών συσκευών συλλογής χρωμάτων.

Κατά τον σχεδιασμό του εξαερισμού χρησιμοποιούνται πολύπλοκοι υπολογισμοί. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει ακριβής υπολογισμός του ρυθμού ανανέωσης του αέρα στο δωμάτιο. Γιατί είναι τόσο σημαντικό;

 1. Η υπερβολική ροή αέρα μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή της τεχνολογίας βαφής.
 2. Ο χαμηλός ρυθμός προσφοράς φρέσκου οξυγόνου θα οδηγήσει σε χαμηλή απόδοση αερισμού και αφαίρεση σωματιδίων διεργασίας. Αυτή η κατάσταση συνεπάγεται υψηλό επίπεδο κινδύνου για τους ανθρώπους που εργάζονται στον χώρο.

Ο σχεδιασμός του θαλάμου ψεκασμού και του συστήματος εξαερισμού του επηρεάζονται σημαντικά από τα μεγέθη και τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού των αντικειμένων που καλύπτονται με βαφή στο δωμάτιο.

Εδώ η πολλαπλότητα είναι ένας σημαντικός δείκτης, ο οποίος προσδιορίζεται με ακρίβεια κατά τον υπολογισμό του συστήματος εξαερισμού. Η πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα κατά την επεξεργασία αντικειμένων με μικρή επιφάνεια πρέπει να είναι πενταπλή. Δηλαδή, τόσες φορές πρέπει να ενημερώνεται ο αέρας ανά μονάδα χρόνου.

Στις εγκαταστάσεις που προορίζονται για την επεξεργασία αυτοκινήτων, η πολλαπλότητα αυξάνεται κατά 50-100 φορές. Με βάση τις παραμέτρους πολλαπλότητας, δεν είναι αποδοτικό να χρωματίζουμε σε μικρούς θαλάμους σε οχήματα εξοπλισμένα για βαφή οχημάτων.

Ο τυποποιημένος θάλαμος έχει χωρητικότητα 15 χιλιάδων έως 30 χιλιάδων κυβικών μέτρων αέρα ανά ώρα. Ο όγκος αυτός δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες εργασίας για το προσωπικό και τήρηση των τεχνολογικών απαιτήσεων.

Ο τυπικός θάλαμος ψεκασμού έχει χωρητικότητα 15 χιλιάδων έως 30 χιλιάδων κυβικών μέτρων αέρα ανά ώρα

 • μήκος - 7 μέτρα.
 • πλάτος - 4 μέτρα.
 • ύψος - 3 μέτρα.

Ο όγκος του δωματίου προσδιορίζεται πολλαπλασιάζοντας τις παραμέτρους μήκους, πλάτους και ύψους. Ο όγκος μας είναι 84 κυβικά μέτρα. Το κατάστημα χρησιμοποιείται για τη βαφή αυτοκινήτων, η πολλαπλότητα του είναι 90. Υπολογίζουμε την παραγωγικότητα. 84 πολλαπλασιασμένο επί 90. Αποδεικνύεται διαπερατότητα αέρα 7,560 κυβικών μέτρων ανά ώρα. Ο δείκτης είναι ανεπαρκής και απαιτεί αύξηση περίπου κατά το ήμισυ. Δηλαδή, πρέπει να αυξήσετε την ικανότητα του εξοπλισμού ή το μέγεθος του δωματίου.

Για να υπολογίσετε τις παραμέτρους του συστήματος τροφοδοσίας και εξαγωγής, πρέπει να λάβετε υπόψη τις παραμέτρους πίεσης και απόδοσης του εξοπλισμού. Η πίεση είναι σε άμεση αναλογία με την περιοχή των φίλτρων. Όσο περισσότερα φίλτρα "στην είσοδο" και "εξόδου", τόσο χαμηλότερη είναι η πίεση.

Συσκευή και κύκλωμα

Ο σχεδιασμός και η διάταξη του εξαερισμού εξαρτάται από τον τύπο του συστήματος και τα χαρακτηριστικά του. Το σύστημα ανταλλαγής αέρα ενός μοτέρ σημαίνει την ανώτερη αναγκαστική παροχή αέρα, λόγω της οποίας η ομίχλη αποκαθίσταται με τη βαφή προς τα εξαρτήματα εξαγωγής.

Με σύστημα διπλού κινητήρα, τοποθετείται ένας επιπλέον κινητήρας. Ενισχύει την εξάτμιση των καυσαερίων πέρα ​​από το χώρο εργασίας του θαλάμου. Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τύπος ανταλλαγής αέρα, αλλά ο εξοπλισμός του είναι οικονομικά εφικτός μόνο στην περίπτωση υψηλού φόρτου εργασίας, δηλαδή όταν η βαφή εκτελείται συνεχώς.

Το σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής υπολογίζεται με τη δυνατότητα λειτουργίας σε τρεις τρόπους:

 1. Υψηλή ροή αέρα εισαγωγής και εξαγωγής με αμφίδρομη διήθηση.
 2. Δημιουργία ειδικών συνθηκών για τη ζωγραφική (καθεστώς θερμοκρασίας 30 βαθμών).
 3. Δημιουργία ειδικών συνθηκών για την ξήρανση (παρέχεται καθαρός αέρας, φέρεται σε θερμοκρασία 60 μοίρες).

Ο εξαερισμός στο γκαράζ για βαφή ή βαφή στη συσκευή του έχει τα ακόλουθα δομικά στοιχεία:

 1. Ανεμιστήρες.
 2. Στοιχεία θέρμανσης (θερμαντήρες).
 3. Φίλτρα συλλογής σκόνης στη γραμμή τροφοδοσίας.
 4. Φίλτρα απομάκρυνσης σκόνης και συλλογής σκόνης στη γραμμή εξαγωγής.
 5. Σκάλες και τρύπες στο πάτωμα, καλυμμένες με πλέγματα.

Το σχέδιο αερισμού του θαλάμου βαφής στο γκαράζ

Κατά τη διεξαγωγή εργασιών ζωγραφικής, σημαντικό επίπεδο τεχνολογικής πίεσης είναι ένα ορισμένο επίπεδο πίεσης. Τα απαραίτητα αποτελέσματα παρέχονται με την εγκατάσταση στους ανεμιστήρες εισροής και εξαγωγής με ρυθμιζόμενη ισχύ.

Εάν απαιτείται αυξημένη πίεση, η συσκευή εισόδου ενεργοποιείται σε υψηλότερη ισχύ. Εάν χρειάζεστε απαλλαγμένο αέρα, ο ανεμιστήρας "στην έξοδο" μεταβαίνει σε λειτουργία υψηλότερης ισχύος.

Κατά τον σχεδιασμό και τον υπολογισμό είναι σημαντικό να αποφευχθεί ο σχηματισμός «νεκρών ζωνών», όπου οι μάζες του αέρα μπορούν να σταματούν και να συγκεντρωθούν σε μια μολυσμένη μορφή. Ένας άλλος σημαντικός δείκτης απόδοσης είναι η στεγανότητα.

Το βασικό εποικοδομητικό στοιχείο του βαφείου, το οποίο επηρεάζει τον υπολογισμό, είναι το πάτωμα. Αυτή είναι η βάση της κουκούλας για τον θάλαμο ψεκασμού. Ο εξαγόμενος αέρας εξάγεται μέσω ειδικών τεχνολογικών οπών στο κάλυμμα δαπέδου. Η διαμόρφωση, η θέση και ο αριθμός των τρυπών αυτών καθορίζει την αποτελεσματικότητα.

Εκτός από τις οπές για αφαίρεση αέρα υψηλής ποιότητας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η αρχή της ανύψωσης του δαπέδου. Λόγω αυτής της διαδικασίας, σχηματίζεται χώρος γύρω από τις άκρες των πλακών δαπέδου, όπου είναι τοποθετημένες οι συσκευές εξαγωγής και φιλτραρίσματος.

Οδηγίες σχετικά με τον εξοπλισμό

Μπορεί ο αερισμός στον θάλαμο ψεκασμού να είναι εξοπλισμένος με τα χέρια του; Η τοποθέτηση του συστήματος για τον θάλαμο ψεκασμού στο γκαράζ συνιστάται να εμπιστευτείτε τους επαγγελματίες, καθώς αυτό είναι ένα δύσκολο και χρονοβόρο έργο.

Αλλά με μια μεγάλη επιθυμία και την παρουσία όλων των απαραίτητων, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα σύστημα ανταλλαγής αέρα με τα χέρια σας. Εννοείται ότι ο τυπικός εξαερισμός του γκαράζ για τον θάλαμο ψεκασμού δεν είναι κατάλληλος.

Σχέδιο ανταλλαγής αέρα στην περιοχή χρωμάτων με τεχνολογία ανάκτησης θερμότητας

Οι εργασίες για την προσαρμογή του συστήματος εξαερισμού πραγματοποιούνται μετά από εργασίες για την επένδυση του εσωτερικού χώρου και τη σύνδεση του ηλεκτρισμού. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κατά το σχεδιασμό, η διαμόρφωση θα πρέπει αρχικά να αναλάβει τη δυνατότητα εγκατάστασης συστήματος τροφοδοσίας και εξάτμισης.

Γενικές οδηγίες για την τοποθέτηση του εξαερισμού του εργαστηρίου βαφής:

 1. Οι εργασίες ξεκινούν από το δάπεδο όπου είναι εγκατεστημένα τα στοιχεία εξαγωγής με συστήματα φίλτρων.
 2. Κάτω από την οροφή είναι εγκατεστημένο ένα σύστημα εισαγωγής και θέρμανσης του αέρα. Παρέχονται φίλτρα, ανεμιστήρες και άλλος εξοπλισμός. Ως στοιχεία θέρμανσης συνιστάται να χρησιμοποιήσετε στεγνωτήρα μαλλιών. Για την επίλυση προβλημάτων θέρμανσης στον μεσαίο θάλαμο, αρκούν 5-8 τόνοι. Το Δέκα είναι ένα σύστημα αγώγιμων στοιχείων τοποθετημένο σε μεταλλικούς σωλήνες μαζί με ένα μονωτικό υλικό.
 3. Τοποθετημένοι σωλήνες, μέσω των οποίων οι μάζες του αέρα τροφοδοτούνται απευθείας σε ολόκληρο τον χώρο του δωματίου.

Ένας σημαντικός παράγοντας, που ρυθμίζεται από το ειδικό SNIP, είναι η παροχή απαιτήσεων ασφαλείας στο θάλαμο βαφής. Για την επίλυση αυτού του προβλήματος είναι απαραίτητο να διεξαχθούν:

 • επεξεργασία ειδικών μέσων για τις επιφάνειες εργασίας για τη δημιουργία προστασίας από την απειλή έκρηξης ή πυρκαγιάς ·
 • τη συνεχή παρακολούθηση της περιεκτικότητας και της συγκέντρωσης των προσμείξεων με την τοποθέτηση ειδικού εξοπλισμού μέτρησης,
 • αυξημένη ανταλλαγή αέρα σε περιοχές με τη μέγιστη ρύπανση και συγκεντρώσεις απαερίων.

Η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις των οικοδομικών κωδίκων και των κανονισμών στον τομέα του εξοπλισμού εξαερισμού στους θαλάμους βαφής σας επιτρέπει να οργανώνετε την εργασία σας με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Σωστή κουκούλα: υπολογισμός και σχεδιασμός


Η ζωγραφική ενός αυτοκινήτου λειτουργεί με τοξικές ουσίες που απαιτούν αυστηρή τήρηση των συνθηκών θερμοκρασίας και καθαρότητας του αέρα. Ως εκ τούτου, η κουκούλα για το θάλαμο ζωγραφικής έχει μεγάλη σημασία: τόσο η ποιότητα της ζωγραφικής όσο και η υγεία του ζωγράφου εξαρτώνται από το έργο της. Ταυτόχρονα, ο επαγγελματικός εξοπλισμός πρέπει να έχει ρυθμίσεις για διαφορετικά στάδια ζωγραφικής, διαφορετικές εποχές, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό στις βόρειες περιοχές της χώρας μας.

Η ποιότητα και η ποσότητα του εξοπλισμού καθορίζονται από το καθένα, ειδικά καθώς ορισμένα στοιχεία μπορούν να κατασκευαστούν από αυτοσχέδια υλικά. Το έργο των ανεμιστήρων είναι σημαντικό, αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι η θέση της εισαγωγής αέρα, η προσφορά αεροπλάνων, ο εξαερισμός. Η μελέτη του συστήματος εξαερισμού και η εφαρμογή είναι απαραίτητες στο στάδιο του σχεδιασμού και απαιτείται ακριβής υπολογισμός της θέσης και του τύπου του εξαερισμού, ο οποίος εξαρτάται άμεσα από τον όγκο του δωματίου και τη φύση της εργασίας.

Ανεμιστήρας παροχής και εξαγωγής

Ο κλασικός ορισμός της κουκούλας περιλαμβάνει, με τη λέξη, μόνο ένα σύστημα αφαίρεσης αέρα ή ένα ειδικό άνοιγμα για εκροές. Ωστόσο, αυστηρά μιλώντας, ο θάλαμος ψεκασμού δεν χρειάζεται αφαίρεση αέρα, παρόλο που αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ικανοποιηθούν οι συνθήκες που θέτουν οι απαιτήσεις της υψηλής ποιότητας βαφής και SNiP 41-01-2003. Η ροή αέρα στο βαφή πρέπει να ικανοποιεί τις ακόλουθες παραμέτρους:

 • Η ελάχιστη θερμοκρασία είναι 20-25 ° C (σε κατάσταση ξήρανσης μέχρι 50 ° C).
 • Η κίνηση ζώνης ζύμωσης αέρα 20-25 cm / s.
 • Η πολλαπλότητα της ενημέρωσης της ατμόσφαιρας είναι 10 και υψηλότερη (ανάλογα με το μέγεθος του δωματίου και τη φύση της εργασίας).
 • Η πίεση του αέρα είναι ελαφρώς υψηλότερη από τα πρότυπα 100 kPa (ατμοσφαιρική πίεση ή εξωτερική πίεση).
 • Η απουσία σκόνης και οποιωνδήποτε άλλων ρύπων στον αέρα.
 • Κάθετη ή κοντά στην κίνηση των ρευμάτων αέρα.

Για την επίτευξη αυτών των παραμέτρων με δύο τρόπους: με την άντληση αέρα σε έναν θάλαμο ψεκασμού διαμέσου του αερισμού και του επιτρέπει να περάσει από την οπή στο επίπεδο του δαπέδου (αερισμός μονοκινητήριο) ενώ η άντληση μέχρι και την αφαίρεση αέρα από το δωμάτιο (αερισμός δικινητήριο). Η αποτελεσματικότητα της δεύτερης μεθόδου ανωτέρω, αλλά αυξάνεται και το κόστος (το δεύτερο ανεμιστήρα, οι εξωτερικές αγωγοί καυσαερίων οργάνωση φίλτρου και σωλήνες). Γίνεται πιο δύσκολο να υπολογιστεί.

Έτσι, κάτω από την κουκούλα μπορεί να γίνει κατανοητό και το γενικό σύστημα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής, και ένα σύστημα άντλησης αέρα από το θάλαμο. Ωστόσο, η οργάνωση της δομής εξάτμισης είναι διαφορετική για ένα σύστημα με ένα κινητήρα και ένα σύστημα με δύο κινητήρες - δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί το σύστημα εξαγωγής αέρα και η εισροή ξεχωριστά το ένα από το άλλο. Επομένως, οι συστάσεις για έναν γενικό υπολογισμό του συστήματος δίνονται παρακάτω.

Υπολογισμός του εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής

Πρώτα απ 'όλα, απαιτείται να καθορίζεται η συχνότητα της ανταλλαγής αέρα. Η συντομία της ανταλλαγής είναι το αποτέλεσμα της διαίρεσης του όγκου του καθαρού αέρα που έρχεται σε μια ώρα, από τον όγκο του δωματίου. Για παράδειγμα, για ένα τυποποιημένο γκαράζ (6x3x2.2 m), η διπλή πολλαπλότητα θα σημαίνει ότι σε μια ώρα, 79,2 m² καθαρού (φρέσκο) αέρα εισέρχεται στο γκαράζ από το αυτοκίνητο. Μια σημαντική εικόνα με την πρώτη ματιά, αλλά ακόμη και για την κουζίνα η συνιστώμενη πολλαπλότητα της ανταλλαγής αναφέρεται ως 8-10 μονάδες. Η ανταλλαγή του αέρα στα βαφεία μετριέται σε πολλαπλάσια των εκατοντάδων μονάδων, αλλά για το γκαράζ αυτά τα στοιχεία δεν είναι πάντοτε εφαρμόσιμα.

Ο ακριβής υπολογισμός απαιτεί γνώση της χρησιμοποιούμενης τεχνολογίας βαφής και των μέγιστων επιτρεπτών συγκεντρώσεων για τους διαλύτες που εμπλέκονται στην τεχνολογία αυτή. Περίπου τα τρία τέταρτα του χρησιμοποιούμενου διαλύτη εισέρχονται στον αέρα, από τον οποίο υπολογίζεται η συγκέντρωση. Ελλείψει ακριβών δεδομένων, μπορείτε να εξισώνετε τις ακόλουθες παραμέτρους:

Πίνακας για τον υπολογισμό της μέγιστης επιτρεπόμενης συγκέντρωσης διαφόρων διαλυτών στο θάλαμο βαφής

Η χωρητικότητα του ανεμιστήρα του αέρα τροφοδοσίας καθορίζεται από τον συνολικό όγκο αέρα (συνήθως αναφέρεται σε χιλιάδες m³), ​​η παράδοση του οποίου απαιτείται ανά ώρα. Από τα δεδομένα σχετικά με την απόδοση του ανεμιστήρα τροφοδοσίας υπολογίζεται η εξάτμιση. Ο υπολογισμός είναι απλός: η έξοδος του ανεμιστήρα εξάτμισης πρέπει να είναι μικρότερη από την παροχή αέρα (διαφορετικά η εξάτμιση μπορεί να αρχίσει να απορροφά τη σκόνη από το εξωτερικό) ή ίση με αυτή, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούται η προϋπόθεση πλήρους στεγανότητας. Άλλα δεδομένα που μπορεί να απαιτούνται για τον υπολογισμό είναι η πίεση που δημιουργείται από τον ανεμιστήρα.

Κατασκευή Hood

Η θέση του αγωγού εξαγωγής ή της τάφρου πρέπει να είναι τέτοια ώστε ο αέρας να δημιουργεί κάθετες ροές που ρέουν γύρω από το αυτοκίνητο και να μην αφήνουν νεκρές ζώνες στο δωμάτιο. Στην απλούστερη εκδοχή της εισροής στο επίπεδο του ανώτατου ορίου, ή να τοποθετηθεί σε αυτό - σε καμία περίπτωση δεν είναι χαμηλότερο από το ύψος ενός ανθρώπου, ή ατμών διαλύτη μπορεί να αρχίσει να συσσωρεύονται κάτω από το ανώτατο όριο (για το λόγο αυτό δεν είναι κατάλληλα παράθυρα για εξαερισμό). Κατά συνέπεια, η πιο λογική διάταξη των αγωγών εξαγωγής είναι κάτω από το μηχάνημα, κοντά στους τροχούς.

Ο απλούστερος σχεδιασμός της κουκούλας - δύο παράλληλες αυλακώσεις με βάθος 30-40 cm που βρίσκονται κάτω από τους τροχούς του φερόμενου αυτοκινήτου. Υπάρχουν επίσης μονόγραμμες, πατώματα - η τάφρος σε αυτή την έκδοση βρίσκεται κάτω από το μηχάνημα ή στη μέση του δωματίου. Οι τάφροι κλείνουν από ένα πλέγμα και αποστέλλονται σε κιβώτιο ανεμιστήρων που βρίσκεται στο υπόγειο ή έξω από τον θάλαμο ψεκασμού. Δεν είναι δύσκολο να οικοδομήσουμε ένα τέτοιο σύστημα με τα χέρια σας, αλλά το κανονικό βάθος των θεμελίων γκαράζ είναι λιγότερο από 40 cm, έτσι ώστε να βλέπετε συχνά τη δεύτερη έκδοση του κουτιού - διπλό δάπεδο.

Η σωστή θέση του καλύμματος είναι στο πάτωμα, στο κέντρο. Για ένα συνηθισμένο γκαράζ με πολλαπλότητα μέχρι 200, αρκεί ένα κιβώτιο που μετρά 2,5 x 1,5 x 0,4 μέτρα ή παρόμοιο αυλάκι (ωοειδές, κύκλο κ.λπ.). Ο αγωγός του αγωγού τροφοδοτείται από τη μακριά πλευρά, στο παράδειγμα από την πλευρά των 2,5 m.

Το φίλτρο δαπέδου είναι τοποθετημένο στο εσωτερικό της σχάρας και πρέπει να καλύπτει ολόκληρη την περιοχή χωρίς ρωγμές. Η επαφή με τον ανεμιστήρα εξαγωγής της βαφής θα προκαλέσει δυσλειτουργία ή πυρκαγιά. Ένα φίλτρο στερεώνεται μεταξύ δύο πλαισίων, αλλά είναι δυνατόν να απλοποιηθεί ο σχεδιασμός με συγκόλληση από το πλέγμα οπλισμού για οπλισμό σκυροδέματος και αρκετές γωνίες στερέωσης από οποιοδήποτε αυτοσχέδιο υλικό.

Μόνιμη παροχής αέρα μπορεί να είναι πολύ δροσερό θάλαμο ζωγραφική, έτσι η καλύπτρα στο κοστούμι της, έτσι ώστε ο αγωγός εξαγωγής σε επαφή με τον σωλήνα παροχής αέρα και θερμαίνεται μέρος του εισερχόμενου αέρα. Ιδανικά, η κυματοειδή σωλήνα, η οποία εξαλείφει τον αέρα περνά μέσα από το εισροής ή έχει μια βαλβίδα που επιτρέπει κυκλοφορία μετατραπεί προσωρινά με ένα μικρό ποσοστό του νέου αέρα εισαγωγής.

Εκχύλισμα για τον θάλαμο ψεκασμού - προστατεύει την υγεία μας

Εάν ζωγραφίζετε ένα αυτοκίνητο, είστε βέβαιοι να το κάνετε στον θάλαμο ψεκασμού. Προκειμένου να συμμορφωθείτε με τη σωστή τεχνολογία, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι όλο το βοηθητικό εξοπλισμό λειτουργεί σωστά, συμπεριλαμβανομένου του εξαερισμού. Ο ίδιος ο θάλαμος ψεκασμού βαφής θα πρέπει να σχεδιάζεται λαμβάνοντας υπόψη ότι η κουκούλα για βαφή λειτουργεί κανονικά.
θάλαμο βαφής

Ο κύριος κίνδυνος για ένα άτομο όταν εργάζεται σε ένα θάλαμο βαφής είναι τα τοξικά αέρια που απελευθερώνονται κατά την εξάτμιση της χρωστικής ουσίας. Οι ατμοί προέρχονται επίσης από το διαλύτη. Επομένως, η αρμόδια οργάνωση του χώρου εργασίας είναι το πιο σημαντικό καθήκον. Απαιτείται σταθερή κυκλοφορία αέρα. Για το σκοπό αυτό, πρέπει να υπάρχει εγκατάσταση εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής. Στο κάτω μέρος του θαλάμου, θα πρέπει να εγκαταστήσετε ένα κάλυμμα φίλτρου.

Αν κοιτάξετε τον θάλαμο ψεκασμού από την άποψη της οργάνωσης της κουκούλας, μπορείτε να πείτε ότι αυτό είναι ένα σύνθετο σύστημα, δεδομένου ότι η εργασία πρέπει να παρέχει μια ομαλή επίστρωση του μέρους, χωρίς ραβδώσεις και ελαττώματα. Επομένως, η ροή του αέρα πρέπει να υπολογιστεί προσεκτικά. Η εξαγωγή των ατμών βαφής είναι απαραίτητη για τον καθαρισμό του αέρα μέσα στο θάλαμο, καθώς και για την εξασφάλιση της εναπόθεσης αιωρήματος της βαφής και της διήθησης της.

Έτσι, ο εκχυλιστής για το θάλαμο βαφής σε κατάσταση κανονικής λειτουργίας παρέχει τις ακόλουθες συνθήκες του εσωτερικού περιβάλλοντος:

 • Παροχή αέρα στο δωμάτιο μέσης θερμοκρασίας μέχρι 30 βαθμούς Κελσίου.
 • Η απόσυρση από τον χώρο του αέρα εξαγωγής και η απελευθέρωσή του έξω.
 • Προμήθεια φρέσκου οξυγόνου.

Για να διασφαλιστεί ότι ο αέρας που προέρχεται από το εξωτερικό είναι καθαρός και δεν παρεμβαίνει στη διαδικασία βαφής, περνάει από τα φίλτρα που συγκρατούν τη σκόνη. Επίσης, προκειμένου να αποφευχθεί η είσοδος ατμών βαφής στο περιβάλλον και να μην έχουν τοξική επίδραση σε αυτό, χρησιμοποιούνται τα φίλτρα που συγκρατούν τη βαφή.

Εάν εκφράσει τον όγκο του κυκλοφορούντος αέρα στα σχήματα, μπορεί να αναπαρασταθεί ως μια πολλαπλότητα του όγκου του δωματίου στον αέρα παροχής και της εξάτμισης - τότε ο αριθμός θα ήταν 140-200 φορές ανά ώρα. Σε γενικές γραμμές, αυτό μπορεί να συγκριθεί με τη συνεχή κυκλοφορία του αέρα.

Τύποι συστημάτων εξαερισμού και σύγκριση τους

Παραδοσιακά, υπάρχουν διάφοροι τύποι εξαερισμού κάμερας:

 • Οι θάλαμοι με ένα θάλαμο είναι αίθουσες που προέρχονται από το πάνω μέρος του δωματίου. Η δημιουργούμενη ροή αέρα ασκεί πίεση στα ζεύγη χρωμάτων και βυθίζεται στο πάτωμα και στη συνέχεια εκκενώνεται έξω.
 • Οι θάλαμοι δύο κινητήρων, εκτός από τον κινητήρα στο πάνω μέρος, έχουν έναν ακόμη κινητήρα, ο οποίος απορροφά αέρα από το δωμάτιο μέσω του κάτω μέρους του θαλάμου.

Τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά του είναι στον ένα και τον άλλο τρόπο. Ωστόσο, πρέπει να ληφθεί υπόψη ένα πράγμα. Η επιλογή της κάμερας εξαρτάται από την αναμενόμενη ποσότητα εργασίας. Συστήματα εξαγωγής με διπλό κινητήρα, βεβαίως, παρέχουν πολύ καλύτερη κυκλοφορία αέρα, ωστόσο είναι αρκετά ακριβά και η τοποθέτησή τους στο θάλαμο βαφής είναι πολύ χρονοβόρα. Μια κουκούλα για έναν θάλαμο ψεκασμού, μέσω του οποίου δεκάδες αυτοκίνητα την ημέρα δεν θα περάσουν, μπορεί επίσης να είναι και μονού κινητήρα: πρόκειται για μια οικονομικά πιο δικαιολογημένη επιλογή. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να υπάρχει κάποιο είδος κουκούλας.

Το φίλτρο για τον θάλαμο ψεκασμού πρέπει να είναι εγκατεστημένο υψηλής ποιότητας και, φυσικά, πρέπει να αντικατασταθεί εγκαίρως, αν δεν θέλετε ελαττώματα από την πλευρά.

Ένα λεπτό φίλτρο τοποθετείται στην έξοδο του αγωγού. Το κιβώτιο αέρα είναι παραδοσιακά εγκατεστημένο κάτω από την οροφή και είναι η πηγή έγχυσης αέρα στο δωμάτιο.

Μιλώντας για τη δεύτερη έκδοση του εξαερισμού, την οποία αναφέραμε, παρατηρούμε ότι η απομάκρυνση βρώμικου αέρα συμβαίνει μέσα από τις οπές στο πάτωμα του θαλάμου. Πίσω από τις οπές είναι οι τάφροι, μέσω των οποίων διεξάγεται ο αέρας. Στις οπές πρέπει να τοποθετηθούν σχάρες για να εξασφαλιστεί ότι δεν είναι φραγμένες. Οι σχάρες μπορούν να σκάψουν στο πάτωμα, αλλά μπορείτε απλά να σηκώσετε το ίδιο το πάτωμα.

Ανεμιστήρας παροχής και εξαγωγής

Εν τω μεταξύ, στις δύο μεθόδους εξαερισμού που ήδη αναφέρθηκαν, η ανθρώπινη μυθοπλασία δεν τελειώνει. Υπάρχει ένας άλλος τρόπος που προτιμούν οι περισσότεροι ζωγράφοι - είναι ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής. Μπορεί να λειτουργήσει όχι σε ένα, αλλά σε τρεις διαφορετικούς τρόπους.

 1. Ενεργός κυκλοφορία του ρεύματος που διέρχεται από συνεχή διήθηση και επιστρέφει πίσω στο θάλαμο. Αυτός ο καθαρισμός είναι απαραίτητος αμέσως πριν από τη χρώση για να καθαριστεί το δωμάτιο και να αποφευχθεί η είσοδος σκόνης κάτω από το στρώμα χρώματος.
 2. Εισαγωγή αέρα από το εξωτερικό, διήθηση και θέρμανση ή ψύξη σε αποδεκτή θερμοκρασία, στη συνέχεια - εισέρχεται στο θάλαμο. Ο αέρας στη συνέχεια φιλτράρεται χωρίς διήθηση. Αυτός ο τρόπος λειτουργίας είναι κατάλληλος για απλή συντήρηση της απαραίτητης θερμοκρασίας και καταστολή της ομίχλης.
 3. Ο αέρας αντλείται από το θάλαμο, διέρχεται από ένα σύστημα διήθησης και θερμαίνεται μέχρι 60 μοίρες. Στη συνέχεια επιστρέφει στο θάλαμο, αποστραγγίζοντας την επιφάνεια του αυτοκινήτου. Η ταχεία ξήρανση είναι απαραίτητη για μεγάλες ποσότητες εργασίας.

Όταν σχεδιάζετε ένα σύστημα εξαερισμού, δώστε προσοχή στο πώς βρίσκονται τα ανοίγματα εισόδου και εξόδου. Η ακατάλληλη τοποθέτηση μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση τυφλών περιοχών στις οποίες ο αέρας δεν θα κυκλοφορεί. Θα παραμείνει μια αναστολή της βαφής, και στη συνέχεια να εγκατασταθούν σε αντικείμενα.

Αυτό, φυσικά, περιπλέκει το έργο και επιδεινώνει την ποιότητα της ζωγραφικής. Εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε να εγκαταστήσετε μια τοπική κουκούλα για να αυξήσετε την απόδοση του κύριου συστήματος, αλλά βεβαιωθείτε ότι η λειτουργία όλων αυτών των μονάδων δεν παρεμβάλλεται μεταξύ τους και δεν δημιουργεί στροφές αέρα.

Φίλτρα για θαλάμους ψεκασμού

Τα φίλτρα που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό του αέρα στους θαλάμους βαφής είναι γρήγορα φραγμένα με σκόνη και βαφή. Στη συνέχεια μειώνεται σημαντικά ο όγκος του κυκλοφορούντος αέρα και η ενημέρωσή του δεν αρκεί για άνετη εργασία. Αυτό δεν είναι τραγωδία, αφού το σύστημα εξαερισμού έχει απαραιτήτως ρυθμιστή ισχύος τροφοδοσίας αέρα.

Επιπλέον, τα φίλτρα είναι συνήθως πολύ εύκολο να αντικατασταθούν εάν είναι απαραίτητο. Το πρόβλημα μπορεί επίσης να λυθεί χρησιμοποιώντας φίλτρα δύο σταδίων. Αυξάνουν σημαντικά τη διάρκεια ζωής των φίλτρων αέρα. Ενώ το εξωτερικό φίλτρο εμποδίζει την είσοδο σκόνης στο δωμάτιο (τα φίλτρα είναι μεγαλύτερα από τις οπές), το εσωτερικό φίλτρο χρησιμοποιείται για πιο λεπτό καθάρισμα.

Διατηρεί πολύ μικρά σωματίδια σκόνης, πτητικές σταγόνες χρώματος, καθώς και ενώσεις βερνικιού. Αν καθαρίσετε το εξωτερικό φίλτρο εγκαίρως, θα είναι πολύ λιγότερο απαραίτητο να αντικαταστήσετε το κύριο. Μεγάλα σωματίδια σκόνης είναι πολύ πιο εύκολο να αφαιρεθούν από το δίκτυο για να τα στείλετε για επαναχρησιμοποίηση.

Η ταχύτητα ροής του αέρα πρέπει να αναλύεται σε πραγματικό χρόνο. Η κάμερα για ζωγραφική θα πρέπει να είναι εφοδιασμένη με ειδικούς αισθητήρες. Η ταχύτητα ροής πρέπει να είναι μεταξύ 20-25 cm / s. Για τους υπολογισμούς, φυσικά, πρέπει να προσθέσετε την ένταση του αυτοκινήτου, ή μάλλον να πάρετε αυτό το ποσό από την ένταση του δωματίου.

Απαιτούμενοι υπολογισμοί

Για να λειτουργήσει σωστά ο θάλαμος ψεκασμού, πρέπει να υπολογίσετε τον απαραίτητο όγκο αερισμού στο δωμάτιο. Αν κάνετε τον σωστό υπολογισμό, τα τοξικά αέρια και η σκόνη δεν θα συσσωρευτούν στο δωμάτιο. Δεν θα εξασφαλίσετε μόνο τον χειριστή με αυτόν τον τρόπο, αλλά θα βελτιώσετε επίσης την ποιότητα της βαμμένης επιφάνειας. Επίσης, πληροίτε τις απαιτήσεις της πυροπροστασίας, καθώς η συσσώρευση τοξικών πτητικών αερίων σε ένα μικρό χώρο είναι επικίνδυνη από πυρκαγιά.

Υπάρχουν, βεβαίως, δυσκολίες. Ο όγκος του κυκλοφορούντος αέρα εξαρτάται από το μέγεθος του ζωγραφισμένου τμήματος. Έτσι, για να ζωγραφίσετε μια μικρή λεπτομέρεια, η συναλλαγματική ισοτιμία του αέρα πρέπει να είναι ίση με πέντε φορές την ώρα. Φυσικά, η ζωγραφική του αυτοκινήτου απαιτεί, όπως ήδη αναφέρθηκε, περισσότερες από 140 φορές.

Βλέπουμε ότι δεν είναι επικερδές να ζωγραφίζουμε πολύ μικρές λεπτομέρειες σε μεγάλους θαλάμους - αυτό είναι λογικό. Αλλά δεν μπορείτε να εγκαταστήσετε πολύ μικρή κυκλοφορία, διαφορετικά μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του ζωγράφου. Οι σύγχρονοι θάλαμοι ψεκασμού συχνά αυτοματοποιούνται, οπότε οι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται να σκεφτούν για τη δύναμη του εξαερισμού.

Ωστόσο, εάν η κουκούλα δεν είναι αυτοματοποιημένη, θα πρέπει να επιλέξετε τον σωστό αριθμό στροφών για κάθε ανεμιστήρα ξεχωριστά - για το πάνω και κάτω. Με αυτόν τον τρόπο, πρέπει να γνωρίζετε την απόδοσή τους και την πίεση που δημιουργείται.

Μπορείτε να εστιάσετε στην ανάγνωση του αισθητήρα επιβλαβών ουσιών ή στη δική σας εμπειρία. Η πίεση του ανεμιστήρα υπολογίζεται σύμφωνα με την περιοχή του φίλτρου οροφής - για τον άνω κινητήρα - και ανάλογα με την περιοχή του φίλτρου δαπέδου - για το κάτω.

Ένας συμβατικός θάλαμος ψεκασμού χαρακτηρίζεται παραδοσιακά από μια συγκεκριμένη συναλλαγματική ισοτιμία αέρα - κατά μέσο όρο, 20.000 κυβικά μέτρα ανά ώρα. Μια τέτοια απόδοση μπορεί να εγγυηθεί όχι μόνο την υψηλή ποιότητα του εξαρτήματος μετά τη βαφή, αλλά και τις ασφαλείς συνθήκες για τον χειριστή.

Εφοδιασμός και εξαερισμός με τα χέρια


Εάν έχετε ήδη δημιουργήσει ένα κουτί στο οποίο θα ζωγραφίσετε λεπτομέρειες ή ολόκληρα αυτοκίνητα, μπορείτε επίσης να κάνετε την κουκούλα μόνοι σας. Σημειώστε ότι η εγκατάσταση της κουκούλας μπορεί να γίνει μόνο αφού τελειώσετε τελείως το δωμάτιο: καλύψτε τους τοίχους, κρατήστε το φως.

Παραδοσιακά, οι τοίχοι είναι επενδυμένοι σε αυτή την περίπτωση με μεταλλικά φύλλα ή πλαστική επένδυση. Ως πηγή φωτισμού, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε λαμπτήρες φθορισμού ή λαμπτήρων LED: είναι οικονομικοί και ασφαλείς για τη λειτουργία τους, ειδικά σε ένα εύφλεκτο δωμάτιο όπως ένας θάλαμος ψεκασμού.

Βεβαιωθείτε ότι η ροή φωτός είναι τουλάχιστον 600 lumens. Ο ανεπαρκώς ισχυρός φωτισμός μπορεί να αποτύχει αν υπάρχει πολύς ομίχλη από το χρώμα. Αλλά αυτό δεν θα συμβεί αν έχετε κατάλληλα εξοπλίσει τον εξαερισμό: βάλτε την κουκούλα στο πάτωμα του γκαράζ σας, και η εισαγωγή αέρα με το πιστόλι θερμότητας - στην οροφή.

Ωστόσο, όπως ίσως έχετε παρατηρήσει, τα σχέδια της κουκούλας μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά και μπορείτε να πειραματιστείτε περισσότερο ή λιγότερο ελεύθερα. Η κουκούλα στο θάλαμο ψεκασμού, κατασκευασμένη από τα χέρια σας, δεν θα λειτουργήσει χειρότερα από την εργοστασιακή, αν χρησιμοποιείτε εξαρτήματα υψηλής ποιότητας.

σχέδιο σχεδίασης στο θάλαμο βαφής

Συχνά οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του ανομοιόμορφου εξαερισμού. Για να αποφύγετε αυτό, εγώ, ως έμπειρος πλοίαρχος, σας συμβουλεύω να εξοπλίσετε αεραγωγούς έτσι ώστε να αραιώνουν τη ροή αέρα από το πιστόλι θερμού αέρα σε όλη την επιφάνεια του γκαράζ.

Πιθανώς όλοι γνωρίζουν τη συσκευή του πυροβόλου όπλου, ώστε να μπορούν να κατασκευαστούν ανεξάρτητα. Ένα θερμικό όπλο είναι ένας μεγάλος ανεμιστήρας που οδηγεί τον αέρα από το εξωτερικό μέσω εφήβων υψηλής θερμοκρασίας. Αν έχετε αναλάβει την υποχρέωση να φτιάξετε ένα πυροβόλο όπλο από μόνο του, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σύρμα νικελίου-χρωμίου αντί των δέκα.

Θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε περίπου επτά ή οκτώ από τα tenen ή τα υποκατάστατά τους. Στη συνέχεια, ο αέρας θερμαίνεται στον θάλαμο στην επιθυμητή θερμοκρασία. Εάν δεν βρήκατε καλώδια ή το δεξιό καλώδιο, χρησιμοποιήστε μια γεννήτρια θερμότητας. Εργάζεται σε ηλιακό πετρέλαιο.

Μετά την εγκατάσταση του συστήματος, βεβαιωθείτε ότι το δοκιμάσατε. Με βάση τους υπολογισμούς, ρυθμίστε τη δύναμη της κουκούλας για να βάψετε τμήματα συγκεκριμένου μεγέθους ή για να επεξεργαστείτε ολόκληρο το αυτοκίνητο. Η ζωγραφική στο θάλαμο πρέπει να γίνεται από έμπειρο ζωγράφο. πρέπει επίσης να υπάρχει συνεργάτης ο οποίος να παρακολουθεί το σύστημα εξαερισμού για να διασφαλίσει ότι, σε περίπτωση βλάβης, θα αποτρέψει την πλήρωση του θαλάμου ψεκασμού με αέρια.

Κουκούλες ασφαλείας

Τέλος προσέξτε πόσο το σύστημα αποδείχθηκε ασφαλές. Η ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού συστήματος εξαερισμού βοηθά όχι μόνο στην επίτευξη εξαιρετικής ποιότητας χρώματος, αλλά και στη μέγιστη ασφάλεια κατά τη λειτουργία. Υπάρχουν τρεις τρόποι που θα κάνουν αυτό το σημαντικό σύστημα όσο το δυνατόν ασφαλέστερο:

 • Τοποθετήστε βαλβίδες αντεπιστροφής με αντίστροφη αντλία στους αεραγωγούς.
 • Να τηρεί αρχείο για τις ακαθαρσίες που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα της εργασίας.
 • Τοποθετήστε επιπρόσθετους τοπικούς κινητήρες εξαγωγής, εάν είναι απαραίτητο, που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την ατμόσφαιρα στο κουτί.

Εκ των προτέρων, εξετάστε εάν οι ακαθαρσίες και οι ατμοί που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της βαφής είναι βαρύτεροι ή ελαφρύτεροι από τον αέρα. Στην πρώτη περίπτωση, θα πρέπει να δώσετε μεγαλύτερη προσοχή στις οπές εξαγωγής κοντά στο πάτωμα. Είναι απαραίτητο να σχεδιάσετε την κουκούλα έτσι ώστε μόνο το ένα τρίτο του συνόλου του κυκλοφορούντος αέρα να εκκενώνεται από τον άνω θάλαμο και το κύριο μέρος από το κάτω μέρος. Είναι απαραίτητο να κάνουμε το αντίθετο, αν τα υποτιθέμενα ζεύγη είναι ελαφρύτερα από τον αέρα και, κατά συνέπεια, θα συσσωρευτούν στην κορυφή.

Αν εγκαταστήσετε επιπλέον μονάδες inkjet, θα χρειαστείτε και τοπικούς αποσβεστήρες που δεν είναι αντιεκρηκτικοί. Είναι μια καλή ιδέα να εγκαταστήσετε ένα ζευγάρι τέτοιων κουκούλες επάνω από το τραπέζι μπογιάς, τη στάση, ή κοντά στο μπάνιο βαφής.

Βλέπουμε ότι ο υπολογισμός του συστήματος αερισμού είναι μια υπεύθυνη δουλειά, η οποία, ίσως, είναι καλύτερα να ανατεθεί σε έναν επαγγελματία. Η σωστή λειτουργία του εξαερισμού εξαρτάται από τη ζωή των ανθρώπων και από την ποιότητα της ζωγραφικής.

Και αν σκοπεύετε να εργαστείτε για άλλους ανθρώπους, η φήμη σας, ως ειδικός και επαγγελματίας, εξαρτάται από το σχέδιο. Αφού διαβάσετε τις συμβουλές που περιγράφονται εδώ, μπορείτε να επιλέξετε την επιλογή ενός έτοιμου συστήματος εξάτμισης, το οποίο βρίσκεται σε εξειδικευμένα καταστήματα.

Εάν η επιλογή σας είναι να δημιουργήσετε από μόνο του το δικό σας εργαστήριο, βεβαιωθείτε ότι έχετε επαρκείς ικανότητες σε αυτό το θέμα, διαβάστε περισσότερα επαγγελματικά βιβλία, δείτε το παγκόσμιο δίκτυο. Και τότε σίγουρα θα πετύχετε.