Πώς να κάνετε ένα σύστημα εξαερισμού σε μια σάουνα με ένα ηλεκτρικό θερμαντήρα: τεχνικές αποχρώσεις

Ο αέρας, κορεσμένος με οξυγόνο, είναι ζωτικός για τους ανθρώπους. Ειδικά αν ένα άτομο βρίσκεται σε κλειστό χώρο. Επομένως, ο αερισμός στη σάουνα, το μπάνιο, το μπάνιο και σε άλλα δωμάτια με υψηλή θερμοκρασία και υγρασία θα πρέπει να είναι κατάλληλα ρυθμισμένα.

Διαφορετικά, μπορείτε να αντιμετωπίσετε πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις και τις αρνητικές συνέπειές τους.

Εξαερισμός: Το χρειάζεστε στη σάουνα;

Το γεγονός ότι η παρουσία του συστήματος εξαερισμού σάουνα δεν είναι κατ 'ανάγκην, μπορείτε να ακούσετε συχνά στο φόρουμ και σε συζητήσεις με τους πιο έμπειρους φίλους, που για δεύτερη χρονιά στα ύψη για να κατασκευαστεί προσωπικά το λουτρό / σάουνα.

Το κύριο επιχείρημά τους είναι το παράδειγμα της λειτουργίας του δωματίου. Μετά από όλα, η συσκευή για τον εξαερισμό θα απαιτήσει κεφάλαια και χρόνο.

Η άποψη ότι όλα λειτουργούν τόσο καλά είναι ριζικά λανθασμένη. Το πρώτο ή δύο χρόνια θα λειτουργήσει, αλλά στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης ενός τέτοιου ατμού θα αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα. Ναι, και η ποιότητα των διαδικασιών λουτρών σε ένα μη αεριζόμενη αίθουσα μπορεί να υποστηριχθεί.

Τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα σωστά διαρρυθμισμένο ή εντελώς απούσα σύστημα εξαερισμού σε σάουνα σπιτιού με ηλεκτρικό θερμαντήρα είναι τα εξής:

 • έλλειψη οξυγόνου.
 • δυσάρεστη οσμή?
 • τη σήψη των δομών.
 • συντόμευση της διάρκειας ζωής των χώρων.
 • σχέδια;
 • αυξημένη κατανάλωση καυσίμων για θέρμανση.

Όλες αυτές οι πινακίδες ή μόνο ένα μέρος τους θα αρχίσουν να εμφανίζονται μία προς μία στη σάουνα / λουτρό, η οποία διαθέτει μη λειτουργικό εξαερισμό. Εάν δεν υπάρχει εισροή φρέσκου υπαίθριου αέρα και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στο ατμόλουτρο, τότε υπάρχει κίνδυνος να αρρωστήσετε. Ειδικά αν οι παραθεριστές βρίσκονται σε κατάσταση δηλητηρίασης, η οποία, δυστυχώς, μπορεί να βρεθεί συχνά.

Όσον αφορά τη δυσάρεστη οσμή, φαίνεται ότι οφείλεται σε συσσώρευση ιδρώτα και ανεπαρκή αφαίρεση της υγρασίας στο δωμάτιο. Μετά από όλα, αν δεν υπάρχει εξαερισμός, να στεγνώσει το ατμόλουτρο μετά τη χρήση είναι προβληματική - πρέπει να ανοίξετε τις πόρτες και να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι καλά αεριζόμενοι και στεγνώσει. Και αυτό ισχύει για όλα τα δωμάτια - για ξεκούραση, μπάνιο, αποδυτήρια και άλλα, που χτίστηκε από έναν συνετό οικοδεσπότη.

Μια δυσάρεστη μυρωδιά εξακολουθεί να εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της αποσύνθεσης ενός δέντρου που δεν έχει χρόνο να στεγνώσει. Αυτό συμβαίνει μετά από δύο έως τρία χρόνια από την έναρξη της χρήσης της σάουνας. Έτσι, ορισμένοι τεχνίτες συνιστούν ακόμη και μια ειδική τεχνολογία για την εσωτερική διακόσμηση του ατμού - για να καταστεί ευκολότερη η απομάκρυνση των αποσυνδεδεμένων σανίδων από κάτω και η αντικατάστασή τους με νέες.

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό ακόμη και πριν από την έναρξη της δομής να παράσχει ένα σύστημα εξαερισμού προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικά σαθρά αρώματα και προβλήματα με την αντικατάσταση των αποσυνδεδεμένων σανίδων. Εκτός από αυτό το πρόβλημα, είναι δυνατό να παρατηρηθεί η ενεργός ανάπτυξη του καλουπιού στους τοίχους και στην οροφή, ο σχηματισμός συμπυκνώματος και η διόγκωση των ξύλινων δομών. Όλα αυτά τα προβλήματα αρχίζουν, όπως μια χιονοστιβάδα, να πέφτουν στο κεφάλι του ιδιοκτήτη της σάουνας.

Ως αποτέλεσμα - σημαντική μείωση της διάρκειας ζωής. Αντί για 20-30 χρόνια, το ατμόλουτρο μπορεί να διαρκέσει μόνο 5-6 χρόνια. Και μια δυσάρεστη οσμή θα συνοδεύσει τους επισκέπτες που απολαμβάνουν τις διαδικασίες λουτρών, όλα αυτά τα χρόνια.

Αν το σύστημα εξαερισμού είναι εκεί, αλλά δεν είναι σωστά τοποθετημένο, τότε θα υπάρχει πρόβλημα βύθισης κατά μήκος των ποδιών των ανθρώπων που ανεβαίνουν. Και αυτό δεν προσθέτει στη χαρά της λήψης διαδικασιών υγιεινής. Ένα άλλο πρόβλημα είναι η αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου για τη θέρμανση του ατμού. Αυτό συχνά συναντάται όταν η κουκούλα εργάζεται πολύ ενεργά, αφαιρώντας την υπερβολική θερμότητα από το δωμάτιο.

Προκειμένου να αποφευχθούν τέτοια προβλήματα, είναι απαραίτητο να σχεδιάσετε και να υπολογίσετε εκ των προτέρων το σύστημα εξαερισμού επιλέγοντας το βέλτιστο σχέδιο για τη διαρρύθμισή του. Επιπλέον, δεν υπάρχει ενιαία σωστή λύση σε αυτό το ζήτημα - όλα θα εξαρτηθούν από τη συγκεκριμένη τοποθεσία και τη θέση της τοποθεσίας του.

Σάουνα: πώς να οργανώσετε σωστά τον εξαερισμό

Το θέμα του πώς να κάνει σωστά τον αποτελεσματικό εξαερισμό στη σάουνα και τη σάουνα, ανησυχεί πολλούς ιδιοκτήτες εξοχικών σπιτιών, κατοικιών μόνιμη κατοικία και μόνο μικρά σπίτια. Μετά από όλα, είναι δυνατόν να εξοπλίσει το ατμόλουτρο σχεδόν οπουδήποτε, το κυριότερο είναι η επιθυμία και η διαθεσιμότητα ορισμένων πόρων για την υλοποίηση αυτής της ιδέας.

Τι είναι ένας ηλεκτρικός θερμαντήρας;

Μια σάουνα ή μια σάουνα, της οποίας η καρδιά είναι μια ηλεκτρική θερμάστρα κουζίνας, δεν είναι ασυνήθιστη. Συχνά είναι η ηλεκτρική επιλογή που προτιμάται για την ασφάλεια και την ελάχιστη δυνατή προσπάθεια προκειμένου να θερμανθεί σωστά το λουτρό.

Οι φούρνοι-σόμπες που προσφέρονται στην αγορά εξοπλισμού για σάουνα και λουτρά αντιπροσωπεύονται από τέτοιες παραλλαγές:

 • Φινλανδική ηλεκτρική θερμάστρα?
 • για μικρές σάουνες.
 • με ατμογεννήτρια.
 • για ένα ρωσικό λουτρό.

Μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε μοντέλο, το κύριο πράγμα πριν από την αγορά, μην ξεχάσετε να ελέγξετε τη διαθεσιμότητα τεχνικής τεκμηρίωσης, πιστοποιητικού ποιότητας και εγγύησης του κατασκευαστή από τον πωλητή.

Επίσης, ανάλογα με τον επιλεγμένο φούρνο, μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απαιτήσεις για τη διάταξη του συστήματος εξαερισμού. Οι συστάσεις του κατασκευαστή αναφέρονται γενικά στο εγχειρίδιο εξοπλισμού. Το πιο αποδεκτό σχήμα της συσκευής εξαερισμού δίνεται επίσης.

Ο θερμαντήρας είναι κατάλληλος όχι μόνο για την εγκατάσταση αλλά και για περαιτέρω λειτουργία. Δεν απαιτεί την τοποθέτηση καμινάδας και να σκεφτούν πρόσθετες επιλογές για την προετοιμασία και την αποθήκευση καυσόξυλων ή άλλων καυσίμων. Το μόνο μειονέκτημα είναι η εξάρτηση από την ηλεκτρική ενέργεια. Εάν υπάρχει πρόβλημα με αυτόν τον πόρο, είναι προτιμότερο να επιλέξετε έναν άλλο τύπο κλιβάνου.

Ο ηλεκτρικός θερμαντήρας σόμπα διαθέτει διάφορες πρόσθετες λειτουργίες και δυνατότητες - έναν αισθητήρα θερμοκρασίας και έναν ρυθμιστή υγρασίας, έναν πίνακα ελέγχου. Επίσης, για την ασφάλεια των χρηστών και την προστασία από την υπερθέρμανση, οι ηλεκτρικοί κλίβανοι είναι εξοπλισμένοι με θερμοστάτες και ασφάλειες.

Εάν αγοράστηκε ένα εξαιρετικά λειτουργικό μοντέλο εξοπλισμού στο οποίο είναι δυνατόν να ρυθμίσετε το επίπεδο υγρασίας και θερμοκρασίας κατά βούληση, η σάουνα μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε λουτρό και αντιστρόφως.

Τεχνικές αποχρώσεις του εξαερισμού στη σάουνα / σάουνα

Σάουνα - αυτό είναι ένα ακατοίκητο δωμάτιο, αλλά δεν κατοικεί λιγότερο χρειάζεται εντατική ανταλλαγή αέρα. Χωρίς επαρκή πρόσληψη καθαρού αέρα, το δωμάτιο ατμού δεν θα είναι σε θέση να ανακάμψει πλήρως. Και ο επισκέπτης θα νιώθει άβολα - ο αέρας είναι γεμάτος, μούχλα και είναι δύσκολο να αναπνεύσει. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό κατά τον σχεδιασμό του συστήματος εξαερισμού στη σάουνα να ληφθούν υπόψη οι τεχνικές λεπτομέρειες της ρύθμισης.

Σε μια θερμά με ηλεκτρική θερμάστρα είναι σημαντικό να παρέχετε ταυτόχρονα 3 τύπους εξαερισμού:

 • η σόμπα?
 • δωμάτια ατμού?
 • παρακείμενα δωμάτια (υπόλοιπο, αποδυτήρια, ντους και άλλα, αν υπάρχουν).

Εάν ήταν δυνατόν να εξασφαλιστεί η σωστή κυκλοφορία καθαρού αέρα μέσω της σάουνας, τότε δεν θα υπάρχουν προβλήματα στην λειτουργία του. Είναι σημαντικό ο αέρας τροφοδοσίας από το δρόμο να χτυπά αμέσως τον θερμαινόμενο φούρνο, να θερμαίνεται από αυτόν και να το ψύχει ταυτόχρονα. Τότε, ήδη ζεστό, αλλά ακόμα φρέσκο, θα ανέβει προς τα πάνω και θα αναμειχθεί με τις μάζες αέρα του δωματίου, μετατοπίζοντας το τμήμα στο δρόμο μέσω της οπής εξάτμισης.

Τεχνικές απαιτήσεις για το σύστημα αερισμού στη σάουνα:

 • διάκενο κάτω από την πόρτα 2-5 cm?
 • χωρίς σχέδια.
 • ρυθμιζόμενη εισροή / απόδοση ·
 • κυκλική ανανέωση αέρα.
 • η εισροή καθαρού αέρα από το δρόμο.
 • σωστή κατεύθυνση των μαζών αέρα κατά μήκος του αγωγού.
 • βέλτιστη διατομή των ανοιγμάτων εξαερισμού.
 • το σωστό ύψος του αγωγού αερισμού πάνω από το επίπεδο της οροφής.

Για να εξασφαλίσετε μια ρυθμιζόμενη εισροή και εκροή αέριων μαζών, πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια βαλβίδα πύλης. Αυτή είναι μια πολύ βολική εφεύρεση, η οποία ήρθε σε μας από αμνημονεύτων χρόνων και έλαβε σύγχρονη εκτέλεση.

Όσο για την κυκλικότητα, σύμφωνα με τους κανόνες, ο αέρας στη θερμοκρασία θα πρέπει να ενημερώνεται 5-6 φορές την ώρα, και αν είναι μια ξηρή σάουνα - τότε τουλάχιστον 10 φορές την ώρα. Η εισροή του δεν πρέπει να πραγματοποιείται από εσωτερικούς χώρους και από το δρόμο. Είναι σημαντικό ο εισερχόμενος αέρας να είναι όσο το δυνατόν πιο κορεσμένος με οξυγόνο.

Η έξοδος του αέρα εξαγωγής με αυξημένο ποσοστό διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να συμβεί μέσω του αγωγού εξαερισμού, ο οποίος βρίσκεται πάνω από την οροφή. Το ύψος του σε αυτή την περίπτωση πρέπει να είναι βέλτιστο για να εξασφαλίσει καλή πρόσφυση, αλλά όχι περισσότερο από 3 μ. Το ύψος εξαρτάται από τη θέση του καναλιού.

Σε μια σάουνα με ηλεκτρική θερμάστρα, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την εγκατάσταση ξεχωριστής καμινάδας ή αεραγωγού για την αφαίρεση των προϊόντων καύσης. Αυτό είναι ένα απόλυτο πλεονέκτημα στη διάταξη εξαερισμού.

Σάουνα: χαρακτηριστικά της συσκευής εξαερισμού

Η ορθότητα του συστήματος εξαερισμού εξαρτάται από την ποιότητα των διαδικασιών στο ατμόλουτρο, τη διάθεση και την υγεία των χρηστών, τη διάρκεια ζωής του δωματίου. Και το κόστος συντήρησης εξαρτάται επίσης από το πόσο αποτελεσματική γίνεται η ανταλλαγή αέρα.

Η επιλογή του σχεδίου για τη συσκευή του συστήματος εξαερισμού εξαρτάται από πολλές παραμέτρους - το μέγεθος της σάουνας / λουτρό, τον αριθμό των συνοδευτικών δωματίων, τη θέση, τον τύπο του ηλεκτρικού θερμαντήρα. Έτσι, μπορεί να είναι:

 • ανεξάρτητο κτίριο.
 • σάουνα στο δωμάτιο δίπλα στο μπάνιο.
 • σάουνα στο υπόγειο του εξοχικού σπιτιού?
 • ατμόλουτρο στο μπαλκόνι του διαμερίσματος της πόλης.

Είναι σημαντικό, αν και ένας τοίχος θα βγήκε στο δρόμο. Συνιστάται να σχεδιάσετε την εγκατάσταση βαλβίδων εισαγωγής και παραθύρων μέσα σε αυτό. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε εξετάστε τις επιλογές με την εξαναγκασμένη έγχυση καθαρού αέρα με τη βοήθεια ανεμιστήρων.

Ανάλογα με τον τύπο ελέγχου, ο εξαερισμός στις αίθουσες ατμού μπορεί να είναι:

Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιείται η τελευταία επιλογή, όταν η εισροή συμβαίνει φυσιολογικά και η εκροή χρησιμοποιεί ανεμιστήρες εξαγωγής. Για το σκοπό αυτό, τοποθετείται μια βαλβίδα παροχής κάτω από το φούρνο σε ύψος περίπου 30 cm από το δάπεδο. Λοιπόν, αν αυτό το τείχος είναι δίπλα στο δρόμο.

Εάν όχι, τότε είναι δυνατόν να τοποθετήσετε έναν αγωγό εξαερισμού χρησιμοποιώντας έναν εύκαμπτο αγωγό αέρα, φέρνοντάς τον στη σωστή θέση. Αποφύγετε αιχμηρές στροφές, επιλέγοντας την ομαλότερη και συντομότερη διαδρομή. Εντός αυτού του σημείου συνιστάται η τοποθέτηση ενός αποσβεστήρα ή η εγκατάσταση μιας βαλβίδας με μια πύλη.

Όταν ο αέρας του δρόμου εισέρχεται στο χαμάμ, συναντά αμέσως ηλεκτρική θερμάστρα. Το θερμαίνει, το θερμαίνει, επιτρέποντάς του να ανεβαίνει προς τα πάνω, όπου αναμιγνύεται με τις μάζες του αέρα, μετακινώντας το τμήμα. Όταν ο ψυχρός αέρας κατέρχεται, σφίγγεται από τον ανεμιστήρα εξάτμισης στην τρύπα και αρχίζει να κινείται προς τα πάνω μέσα από το ποδήλατο εξαερισμού.

Οι οπές εξαγωγής συνήθως κατασκευάζονται στον απέναντι τοίχο. Και, κάποιος είναι από κάτω, και ο άλλος είναι από πάνω. Μεταξύ αυτών συνδέονται με ένα κουτί εξαέρωσης. Επίσης, το σύστημα απομάκρυνσης αέρα είναι εξοπλισμένο με ανεμιστήρα εξαγωγής.

Πρόσθετη κυκλοφορία των ροών αέρα γίνεται μέσα από τις ρωγμές στο παράθυρο και μέσα από το διάκενο μεταξύ της πόρτας και του δαπέδου. Αν η σάουνα στέκεται ξεχωριστά και το σκελετό της ανεγερθεί με όλους τους κανόνες, τότε μεταξύ των κατώτερων κορμών θα υπάρχει αναγκαστικά ένα μικρό κενό που θα παρέχει επιπλέον αερισμό του δωματίου. Αυτό είναι απαραίτητο για να αποφευχθεί η φθορά του δέντρου και η εμφάνιση μούχλας στους τοίχους μέσα στο ατμόλουτρο.

Σφάλματα της συσκευής εξαερισμού

Εάν λάβετε υπόψη όλες τις λεπτές αποχρώσεις του συστήματος εξαερισμού της συσκευής, το αποτέλεσμα θα παραμείνει περισσότερο από μία δεκαετία. Όμως, συχνά άπειροι δάσκαλοι επιτρέπουν ενοχλητικά λάθη που επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα των διαδικασιών και τη διάθεση των επισκεπτών στη σάουνα / λουτρό.

Το πιο συνηθισμένο λάθος είναι η διάταξη της διάταξης αγωγών μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής. Αυτό είναι το πιο δυσάρεστο, διότι τέτοια εργασία πρέπει να γίνει από την αρχή. Στη συνέχεια, όχι μόνο θα είναι βολικό να εγκαταστήσετε τα πάντα, αλλά είναι επίσης εύκολο να αποκρύψετε τις επικοινωνίες, αναβαθμίζοντας τις.

Δεύτερον, η υπερβολική στεγανότητα των χώρων δεν μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία. Έτσι, αν δεν υπάρχει ένα κενό τουλάχιστον 2-3 cm κάτω από την πόρτα, παράθυρα και τρύπες για την εισροή, τότε σε ένα τέτοιο ατμόλουτρο μπορείτε να ασφυκτιούν. Αυτή είναι μια εξαιρετικά ατυχής επιλογή.

Το τρίτο λάθος, που επιτρέπεται στη διάταξη του συστήματος εξαερισμού, είναι να γίνει μόνο το άνοιγμα εξαγωγής κάτω από την οροφή. Θα παράσχει το αποτέλεσμα της εστίας όταν δεν συμβαίνει η ανταλλαγή αέρα. Για να αναπνεύσετε μια ανάσα καθαρού αέρα, είναι απαραίτητο να ανοίξετε ένα παράθυρο ή πόρτες.

Τέταρτον, δεν μπορείτε να αφήσετε τα ανοίγματα εισαγωγής / εξόδου αέρα χωρίς βαλβίδα πύλης. Η παρουσία του θα βοηθήσει στη βέλτιστη ρύθμιση του εσωτερικού κλίματος σε κάθε εξωτερικό καιρό και θερμοκρασία. Είναι η βαλβίδα που βοηθά να επιλέξετε μια άνετη θερμοκρασία και υγρασία, απελευθερώνοντας ένα πλεονάζον ζεστό αέρα. Με τη βαλβίδα της πύλης κλειστή, αντίθετα, μπορείτε να θερμαίνετε γρήγορα ένα καλά αεριζόμενο δωμάτιο.

Το πέμπτο λάθος είναι η τοποθέτηση των βαλβίδων εισόδου και εξόδου σε ένα επίπεδο αντίθετα μεταξύ τους. Με ένα τέτοιο σχήμα, μπορεί κανείς να παρατηρήσει τα βυθίσματα στα πόδια και την πλήρη απουσία ανάμιξης των αέριων μαζών. Ο αέρας που έρχεται από το δρόμο δεν θα έχει χρόνο για να θερμανθεί και να αναμειχθεί με το μίγμα ατμού κάτω από το ανώτατο όριο του δωματίου.

Το έκτο λάθος είναι η εγκατάσταση πολύπλοκων και δαπανηρών συστημάτων εξαερισμού. Ο εξοπλισμός από αιφνίδιες αλλαγές θερμοκρασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν αντέχει και απαιτεί περιοδικές επισκευές και αντικατάσταση μεμονωμένων συσκευών.

Επομένως, κατά την επιλογή του βέλτιστου συστήματος εξαερισμού, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τα χαρακτηριστικά του δωματίου σας, τις διαστάσεις του, το ύψος των οροφών. Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε αυτό στο στάδιο του σχεδιασμού των κατασκευών, έτσι ώστε να μην πληρώνομαι αργότερα.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Στη σάουνα, ο εξαερισμός μπορεί να ρυθμιστεί χρησιμοποιώντας αυτοσχέδια μέσα. Ένα βίντεο σχετικά με την εγκατάσταση της εισροής στη σάουνα:

Το δεύτερο μέρος της οικονομικής ρύθμισης του εξαερισμού στο ατμόλουτρο είναι η εγκατάσταση ενός αεραγωγού:

Στο βίντεο διατίθενται διάφορα συστήματα εξαερισμού σε λουτρά και σάουνες:

Η δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος εξαερισμού στο ατμόλουτρο περιγράφεται λεπτομερώς σε ένα βίντεο κλιπ:

Ο σωστός σχεδιασμός του συστήματος εξαερισμού στη σάουνα και τα κύρια λάθη που επιτρέπονται από τους κυρίους του σπιτιού λέγεται στο βίντεο:

Έχοντας εξοικειωθεί με τις ιδιαιτερότητες του συστήματος εξαερισμού στη σάουνα, είναι δυνατόν να σχεδιάσετε και να εξοπλίσετε σωστά τον αερισμό με ένα ηλεκτρικό θερμαντήρα. Και, έχοντας μια μικρή σάουνα και την επιθυμία να κάνουν τα πάντα με τα χέρια τους, η εγκατάσταση θα καταφέρει να αντιμετωπίσει μόνοι τους. Το κυριότερο είναι να υπολογίσετε σωστά τη θέση των ανοιγμάτων εισόδου και εξόδου και να εκτελέσετε σωστά την εγκατάσταση των αεραγωγών.

Πώς να σχεδιάσετε και να κάνετε τον αερισμό της σάουνας και του λουτρού σωστά

Η οργάνωση του κατάλληλου αερισμού στη σάουνα και τη σάουνα είναι εξαιρετικά σημαντική. Σε αυτό το άρθρο, θα προσπαθήσουμε να αποσυναρμολογήσουμε το σχέδιο της συσκευής εξαερισμού στη σάουνα και τη σάουνα, θα πούμε γιατί δεν μπορεί να γίνει χωρίς και τι απειλεί την απουσία της.

Όλοι όσοι κατανοούν τα συστήματα εξαερισμού γνωρίζουν ότι χωρίς σωστή εναλλαγή αέρα, η διάρκεια ζωής των στοιχείων λουτρού μειώνεται κατά περίπου 3-4 φορές.

Παρακάτω θα εξετάσουμε τον τρόπο δημιουργίας εξαερισμού υψηλής ποιότητας σε μια σάουνα χωρίς να καταφύγουμε στη βοήθεια ειδικών.

Απαιτήσεις για την ανάπτυξη ενός συστήματος εξαερισμού

Για να εκτελεστεί με επιτυχία ολόκληρος ο προγραμματισμένος κατάλογος έργων, είναι απαραίτητο να προσεγγίσουμε ουσιαστικά την υλοποίηση τεχνολογικών λειτουργιών, να μελετήσουμε πρακτικές συστάσεις και φωτογραφίες των διαφόρων επιλογών για τα συστήματα εξάτμισης.

Ο πλοίαρχος θα πρέπει να βλέπει με σαφήνεια σε κάθε στάδιο το αποτέλεσμα του έργου του, πόσο χρόνο χρειάζεται, πόσα χρήματα θα δαπανηθούν για τον εξοπλισμό του συστήματος εξαερισμού και αν θα είναι σε θέση να εκτελέσει ο ίδιος όλες τις λειτουργίες.

Κατάλογος βασικών κανόνων και συστάσεων

Καταρχάς, πρέπει να πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

 • οργανώνουν μια συνεχή ροή καθαρού αέρα από το εξωτερικό.
 • Εξασφαλίστε μια σταθερή θερμοκρασία στα δωμάτια, ειδικά στο ατμόλουτρο, γιατί εκεί πρέπει να είναι πολύ υψηλή.

Τα συστήματα εξαερισμού των σάουνων και των λουτρών είναι αρκετά παρόμοια, αλλά υπάρχουν και διαφορές, καθώς οι τελευταίες διαφέρουν στον τρόπο θέρμανσης του αέρα - δημιουργείται ένα ξηρό μικροκλίμα για τη σάουνα. Από αυτή την άποψη, πάρτε ακριβώς ένα σχέδιο εξαερισμού στη σάουνα και να το εφαρμόσετε στο μπάνιο θα είναι απολύτως απαράδεκτο.

Κανόνες και κανονισμοί για τη ρύθμιση του συστήματος εξαερισμού

Λόγω του γεγονότος ότι στη σάουνα σχεδόν όλα τα δωμάτια έχουν ένα ελάχιστο τετράγωνο, είναι καλύτερο να εγκαταστήσετε τους ανεμιστήρες για τη σάουνα και τη σάουνα, έτσι ώστε να λαμβάνεται φρέσκο ​​αέρα τουλάχιστον κάθε 15 λεπτά.

Κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του έργου και της επακόλουθης εγκατάστασης θα είναι απαραίτητο να επιλυθούν όλα τα προβλήματα με την πιθανότητα ρυμούλκησης, καθώς και θέσεις με στάσιμο αέρα.

Πρότυπα σχέδια συστημάτων εξαερισμού

Μηχανικό κύκλωμα

Ταυτόχρονα είναι το πιο ακριβό, αλλά και το πιο αποτελεσματικό. Για το πλήρες σετ χρειάζεστε τις βαλβίδες εξαερισμού για τη σάουνα, τα φίλτρα, τα διαχυτικά, μια συσκευή για τον εξουδετερωτικό θόρυβο και άλλα εξαρτήματα.

Φυσικός εξαερισμός

Αυτός ο τύπος αερισμού της σάουνας και του ατμού θεωρείται ο ευκολότερος για την οργάνωση των δικών τους χεριών. Αλλά αυτό μπορεί να ειπωθεί μόνο για τη διαδικασία της εγκατάστασής του, επειδή μια επαρκής ανταλλαγή αέρα μπορεί να οργανωθεί μόνο μετά από ακριβείς αναλύσεις. Επιπλέον, ένα τέτοιο σύστημα έχει πολλές αρνητικές πτυχές. Για παράδειγμα, εξαρτάται από την ταχύτητα του ανέμου και την κατεύθυνση του.

Σύστημα εξαερισμού παροχής και εξαγωγής

Ένα τέτοιο απόσπασμα στη σάουνα μπορεί δικαίως να θεωρηθεί ως η καλύτερη λύση στη μηχανική. Συνδυάζει: την αποδοτικότητα, το χαμηλό κόστος και είναι εύκολο να το κάνετε μόνοι σας.

Εξαερισμός αυτού του τύπου είναι σκόπιμο να εγκαταστήσει στο χαμάμ, ενώ σε άλλες περιοχές, όπως η αίθουσα αναμονής ή στο σαλόνι, να οργανώσει αρκετό σύστημα φυσικού αερισμού (διαβάζεται ως εξής: «Αξιόπιστη εξαερισμού στο καμαρίνι με τα χέρια του - πώς να το κάνουμε το σωστό»).

Αξίζει να κατανοήσετε το σχέδιο αυτού του εξαερισμού.

Η συσκευή και η αρχή του συστήματος τροφοδοσίας και εξάτμισης

Δεν είναι δύσκολο να οργανωθεί ένα τέτοιο σύστημα, το κύριο πράγμα είναι να κατανοηθεί το έργο των κύριων συστατικών στοιχείων του.

Δημιουργία εισόδων αέρα

Αν μιλάμε για το ατμόλουτρο, τότε οι οπές εισόδου πρέπει να τοποθετηθούν στους τοίχους κοντά στο δάπεδο, και επίσης κοντά στον κλίβανο. Ο ψυχρός αέρας από το δρόμο μπορεί να ζεσταθεί γρηγορότερα. Επιπλέον, δεν θα επιτρέψει στον ανεμπόδιστο αέρα να εισέλθει σε ένα μέρος όπου ο ατμός είναι ατμός.

Για να βελτιωθεί η ανταλλαγή αέρα, επιπλέον, κατά την εγκατάσταση του πλαισίου της πόρτας, αφήστε ένα διάκενο 5 εκατοστών μεταξύ του καλύμματος δαπέδου και της πόρτας.

Εγκαθιστώντας την κουκούλα

Οι οπές για το σχέδιο γίνονται πάντα στους τοίχους στην αντίθετη πλευρά των καναλιών τροφοδοσίας. Στο χαμάμ του εν λόγω αποσπάσματα πρέπει να είναι δύο, ένα - στο επίπεδο 1 του φύλου της ΔΟΕ, και το δεύτερο - κάτω από το ανώτατο όριο (διάβαζε: «Πώς να εξαγάγει στο μπάνιο - το σχεδιασμό και την εγκατάσταση του εξαερισμού»). Μεταξύ αυτών θα συνδεθούν με ένα κιβώτιο. Για τη δύναμη του εξαερισμού δεν επηρεάζει την ισχύ του ανέμου και το ύψος του σωλήνα αποχέτευσης, πρέπει να εγκατασταθεί ένα πρόσθετο ανεμιστήρα.

Γενικά, κατά την τοποθέτηση ενός τέτοιου συστήματος εξαερισμού, για τον έλεγχο του μικροκλίματος και των ροών αέρα, είναι απαραίτητο να τοποθετούνται ρυθμιζόμενοι αποσβεστήρες (δηλ., Πώματα ή πύλες).

Αν παρατηρήσετε ότι στις σχηματίζεται η επιφάνεια του τοίχου συμπύκνωμα εμφανίζεται μπαγιάτικο αέρα στο δωμάτιο, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για τα σημάδια δείχνουν δυσλειτουργία του συστήματος εξαερισμού.

Η αρχή του συστήματος εξαερισμού στο ατμόλουτρο

Οργάνωση αερισμού

Ενεργοποιήστε τον ανεμιστήρα, ανοίξτε πλήρως όλα τα μάνδαλα και τις πόρτες - για 5-10 λεπτά, ο αέρας αντικαθίσταται εντελώς με φρέσκο ​​αέρα.

Διαδικασία θέρμανσης

Για γρήγορη θέρμανση του χώρου και εξαναγκασμό της επιθυμητής θερμοκρασίας με ελάχιστο κόστος καυσίμων, οι πόρτες και οι κουκούλες είναι κλειστές και τα κανάλια παροχής είναι ανοικτά. Διαβάστε επίσης: "Συσκευή εξαερισμού στο μπάνιο - από το σχεδιασμό μέχρι την εγκατάσταση".

Υιοθέτηση διαδικασιών στη σάουνα

Ελαφρώς ανοίγει το πτερύγιο του κάτω καναλιού. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει μια διαδικασία κυκλοφορίας των ρευμάτων, την ίδια στιγμή, ο θερμός αέρας συσσωρεύεται κάτω από την οροφή, η οποία διατηρεί την επιθυμητή θερμοκρασία. Ως αποτέλεσμα, ο αέρας ενημερώνεται διαρκώς, διατηρείται το απαιτούμενο μικροκλίμα και εξοικονομείται καύσιμο.

Αξίζει να επισημανθούν ορισμένα βασικά λάθη που έγιναν με το αυτόνομο σύστημα εξαερισμού:

 • Εγκατάσταση μόνο ενός καναλιού για την αφαίρεση αέρα σε περίπτωση αερισμού στη σάουνα με ηλεκτρικό θερμαντήρα ή οποιοδήποτε άλλο τύπο γεννήτριας ατμού. Αφού εγκαταστήσαμε την κουκούλα ακριβώς κάτω από το ανώτατο όριο, θα έχουμε ένα ελάττωμα στο σύστημα, στο οποίο ο θερμός αέρας θα εγκαταλείψει γρήγορα το χώρο ατμού. Από αυτή την άποψη, ο έλεγχος της εσωτερικής θερμοκρασίας θα είναι αρκετά δύσκολος, ενώ η κατανάλωση καυσίμου θα αυξηθεί.
 • Εγκατάσταση οπών για εισροή και εξαγωγή σε ένα επίπεδο από το δάπεδο. Αυτό θα οδηγήσει σε επιδείνωση της ανταλλαγής αέρα και της εμφάνισης των ρευμάτων.
 • Οι διαστάσεις του αγωγού εξαγωγής είναι μικρότερες από τις οπές εισόδου. Ως αποτέλεσμα, η ροή του αέρα θα επιδεινωθεί. Συνιστάται να υπολογίσετε οπές 24 cm 2 για κάθε 1 m 3 του δωματίου.

Το σύστημα εξαερισμού που περιγράφεται παραπάνω είναι το πιο βολικό, αν και είναι εύκολο να το κανονίσετε μόνοι σας. Η αποτελεσματικότητά του καθορίζεται από την πρακτική. Ελπίζουμε ότι όλες οι αμφιβολίες για το αν ο εξαερισμός είναι απαραίτητη στη σάουνα, έχουν εξαφανιστεί, έτσι ώστε ο καθένας θα είναι σε θέση να εξοπλίσει τη σάουνα σωστό και το σύστημα εξαερισμού υψηλής ποιότητας.

Όλη η αλήθεια για τον εξαερισμό στη σάουνα

Δεν υπάρχει αερισμός στη σάουνα;

Αυτή ήταν η πρώτη μας αντίδραση μετά την ανακάλυψη ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας η βαλβίδα έκλεισε.

Αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι...

Αναλύοντας τα πάντα, έγινε σαφές ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, η έλλειψη αερισμού δεν θα είναι σε θέση να αισθανθεί, αλλά περισσότερο σε αυτό αργότερα.

Πρώτα θα ήθελα να πω για τον εξαερισμό γενικά και τις βασικές του αρχές.

 1. Ο αερισμός είναι ένα ζεύγος: εισροή και εξάτμιση. Η εισροή παρέχει καθαρό αέρα και απαιτείται εξάτμιση για την απομάκρυνση του αέρα εξαγωγής. Το άθροισμα όλων των εισροών στο κτίριο και το άθροισμα όλων των κουκούλες στο κτίριο πρέπει να συμπίπτει (σε ​​κυβικά μέτρα).
 2. Απαιτείται εξαερισμός για να δημιουργηθεί το κατάλληλο μικροκλίμα του δωματίου, ανάλογα με το σκοπό του. Όσο περισσότερες μολύνσεις παράγονται στο δωμάτιο, όσο περισσότερο επηρεάζεται ο αέρας στο δωμάτιο, τόσο πιο έντονος πρέπει να ανανεώνεται ο αέρας. Η συχνότητα ανανέωσης αέρα μετράται είτε με την πολλαπλότητα ανά ώρα είτε με τον όγκο (m3) ανά ώρα.

Με την ευκαιρία, η πιο κοινή κουκούλα στα διαμερίσματα είναι μια κουζίνα / μπάνιο / τουαλέτα, σε αυτούς τους χώρους απαιτείται η πιο συχνή ανανέωση αέρα. Το πρόβλημα με αυτό το σύστημα είναι ότι έχει σχεδιαστεί για εισροή μέσω διαρροών στα παράθυρα, τα οποία τα περισσότερα δεν έχουν ήδη με την εμφάνιση σφραγισμένων παραθύρων με παράθυρα με διπλά τζάμια.

Αυτές οι αρχές δίνουν μια μερική κατανόηση του τι αερισμό στη σάουνα είναι, πώς θα πρέπει να λειτουργήσει και πώς λειτουργεί.

Τι είναι ο εξαερισμός στη σάουνα;

 1. Από τη σκοπιά του εξαερισμού, η σάουνα είναι ένα προσωρινό δωμάτιο για πολλούς ανθρώπους, στους οποίους υπάρχει υψηλή θερμοκρασία και χαμηλή / υψηλή υγρασία (ανάλογα με τον τύπο).
 2. Η παρουσία ή η απουσία εξαερισμού στη σάουνα μπορεί να γίνει αισθητή με το να είναι συνεχώς σε αυτό για περισσότερο από 30 λεπτά.
 3. Η λειτουργία του αερισμού στη σάουνα θα διαφέρει κατά τη διάρκεια των διαδικασιών και κατά τη στιγμή που δεν χρησιμοποιείται η σάουνα και ο εξοπλισμός είναι απενεργοποιημένος.
 4. Η εισροή στη σάουνα είναι απαραίτητη όχι μόνο για την άνεση του ανθρώπου, αλλά και για την αποτελεσματική λειτουργία του κλιβάνου.
 5. Η κουκούλα στη σάουνα λειτουργεί σε μόνιμη βάση. Επίσης, η ταχύτητα της κουκούλας μπορεί να αυξηθεί με την προσθήκη μιας βαλβίδας εξαερισμού.

Η σάουνα αναφέρεται στον τύπο των χώρων με αυξημένες απαιτήσεις για τον εξαερισμό. Οι υψηλές απαιτήσεις σημαίνουν συχνές αλλαγές αέρα. Για σάουνα, αυτό είναι τουλάχιστον 3 ώρες. Για το σκοπό αυτό, η εισροή και ο απορροφητήρας θα πρέπει να παρέχονται στη σάουνα.

Εισροή

Η εισροή στη σάουνα είναι από το επόμενο δωμάτιο. Οποιοδήποτε δωμάτιο από το οποίο είναι βολικό να οργανωθεί αυτή η εισροή θα κάνει.

Παροχή εισροής στη σάουνα, πρέπει να καταλάβετε ότι πρέπει να υπάρχει εισροή σε ολόκληρο το κτίριο. Αυτό θα επιτρέψει στον αερισμό στη σάουνα να λειτουργήσει σωστά, επειδή η σωστή λειτουργία του αερισμού στη σάουνα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς έναν εξαερισμό που να λειτουργεί καλά σε όλο το κτίριο.

Μια κλασική επιλογή για εισροή στη σάουνα είναι η σχισμή κάτω από την πόρτα. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιούνται πόρτες χωρίς κατώφλι, οι οποίες ρυθμίζονται έτσι ώστε ο γυάλινος καμβάς να ανέρχεται 4-6 cm από το δάπεδο.

Μια άλλη κοινή επιλογή είναι η θύρα τροφοδοσίας πίσω από τη σόμπα. Με αυτή την επιλογή, ο κλίβανος τροφοδοτείται πιο άμεσα με καθαρό αέρα, ο οποίος κυκλοφορεί τον αέρα που φούρνει ο φούρνος στη σάουνα.

Λάβετε υπόψη ότι ένας σωστά εγκατεστημένος φούρνος με απομακρυσμένο φούρνο είναι a priori εξοπλισμένος με μια τέτοια εισροή (ελπίζω, δεν είναι απαραίτητο να εξηγήσω γιατί;).

Απορροφητήρας

Το εκχύλισμα στη σάουνα εξασφαλίζει την αφαίρεση του αέρα εξαγωγής.

Η κουκούλα δεν πρέπει να πάει κατευθείαν στο δρόμο. Αυτό είναι ένα πολύ συνηθισμένο λάθος. Ένα τέτοιο απόσπασμα θα λειτουργήσει πολύ εντατικά, αφαιρώντας μια μεγάλη ποσότητα αέρα, που δεν θα έχει χρόνο για να ζεσταθεί στη σάουνα. Σε ορισμένες συνθήκες, μπορεί να εμφανιστεί και μια αντίστροφη ώση, η οποία θα αναρροφήσει αέρα από το δρόμο.

Η βέλτιστη επιλογή είναι να αφαιρέσετε την κουκούλα σε ένα κοινό σύστημα εκροής. Αν αυτό δεν είναι εφικτό - αποσυρθείτε σε μια αίθουσα δίπλα στη σάουνα (θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο θερμός αέρας, μερικές φορές με υψηλή υγρασία) θα εκπέμπεται.

Για να συνοψίσουμε και να επιβεβαιώσει όλα τα παραπάνω αναφέρεται σε ένα εξαιρετικά σεβαστό πηγές, που είναι η ουσία της γνώσης για την κατασκευή σάουνες και λουτρά, εξαερισμός σε αυτά, και το σωστό ζευγάρι - τις καλύτερες οδηγίες του κατασκευαστή για σόμπες σάουνα. Τα πιο ανεπτυγμένα για τον αερισμό γράφουν Harvia, EOS, Tylo και Narvi.

Η εμπειρία του κόσμου κατασκευαστές εξοπλισμού για τη σάουνα στο θέμα του εξαερισμού

 • Ο εξαερισμός πρέπει να βρίσκεται σε ύψος 5-10 cm από το δάπεδο πίσω από τον κλίβανο. Το μέγεθος της τρύπας εξαρτάται από την ισχύ του κλιβάνου - όσο περισσότερη δύναμη τόσο μεγαλύτερη είναι η τρύπα.
 • Ο εξαερισμός πρέπει να βρίσκεται απέναντι από τον κλίβανο στο κάτω μέρος του τοίχου.
 • Η εισροή και η εξάτμιση πρέπει να είναι πάντοτε ανοιχτά κατά τη λειτουργία της σάουνας.

Harvia

Ο φινλανδός κατασκευαστής εξετάζει δύο παραλλαγές αερισμού - φυσική (βαρυτική) και μηχανική εξάτμιση (δηλαδή εισροή χωρίς κίνητρο).

Φυσικός εξαερισμός

Η τρύπα εισροής πρέπει να βρίσκεται κοντά στο δάπεδο κάτω από τη σόμπα ή πίσω από τη σόμπα. Η διάμετρος του είναι Ø50-100 mm. Η εξαεριστική εξαεριστήρας του συνεχούς εξαερισμού πρέπει να βρίσκεται όσο το δυνατόν περισσότερο από τον θερμαντήρα και πιο κοντά στο δάπεδο, αλλά πρέπει να βρίσκεται πάνω από το άνοιγμα τροφοδοσίας. Το μέγεθος της εξόδου εξαγωγής πρέπει να είναι μεγαλύτερο από τον αέρα τροφοδοσίας δύο φορές. Είναι επίσης δυνατή η επιπλέον διαρρύθμιση μιας θύρας εξάτμισης για την απομάκρυνση της υγρασίας από τη σάουνα, αφού αιωρείται κάτω από την οροφή ή στην οροφή. Μια εναλλακτική λύση για μια επιπλέον κουκούλα είναι η ανοικτή πόρτα σάουνας.

Μηχανικός εξαερισμός

Η οπή εισροής πρέπει να βρίσκεται πάνω από τον θερμαντήρα περίπου 500 mm (η Harvia αναφέρεται σε πρόσφατες μελέτες). Φέρνεται από το δρόμο. Η διάμετρος της οπής είναι Ø50-100 mm. Η οπή εξαγωγής πρέπει να είναι πιο κοντά στο δάπεδο και να είναι διπλάσια από την είσοδο. Είναι επίσης δυνατό να τραβήξετε αέρα μέσα από μια σχισμή κάτω από την πόρτα (περίπου 50 mm), εάν υπάρχει ένα εκχύλισμα στο παρακείμενο δωμάτιο.

Η Harvia δίνει επίσης προσοχή στη θέση του αισθητήρα όταν τροφοδοτεί αέρα πάνω από τη σόμπα. Θα πρέπει να είναι σε απόσταση όχι μικρότερη από 1.000 mm έως το άνοιγμα όταν λαμβάνει τον αέρα γύρω από την περίμετρο (βλέπε. Εικόνα) ή όχι λιγότερο από 500 mm, αν η ροή του αέρα κατευθύνεται πάνω στον αισθητήρα.

Η συναλλαγματική ισοτιμία είναι 6 φορές την ώρα.

Νάρβι

 • Ο κατασκευαστής υπενθυμίζει ότι ο εξαερισμός της σάουνας θα πρέπει να συνδέεται με όλο τον εξαερισμό στο κτίριο.
 • Όταν χρησιμοποιείτε μηχανικό αερισμό, τοποθετήστε την τρύπα εισροής κοντά στη σόμπα, πιο κοντά στην οροφή ή στην οροφή.
 • Μην τοποθετείτε τον αισθητήρα σε απόσταση μεγαλύτερη από 1 m στη θύρα τροφοδοσίας ή σε απόσταση μικρότερη από 0,5 m από την κατευθυνόμενη οπή εισροής.
 • Όταν χρησιμοποιείτε αερισμό υπό πίεση, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε την τρύπα εισροής πιο κοντά στο δάπεδο ή στο πάτωμα κοντά στη σόμπα.
 • Η κουκούλα πρέπει να βρίσκεται όσο το δυνατόν περισσότερο από τη σόμπα, το μέγεθος της πρέπει να είναι μεγαλύτερο από την είσοδο αέρα.
 • Η κουκούλα μπορεί επίσης να εκτελεστεί μέσα από μια σχισμή κάτω από την πόρτα της σάουνας εάν υπάρχει θύρα εξαγωγής στο παρακείμενο δωμάτιο. Το κενό πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 cm.
 • Όταν χρησιμοποιείτε τη βαλβίδα εξαερισμού για ξήρανση, είναι απαραίτητο να το τοποθετήσετε στην οροφή της σάουνας. Πρέπει να κλείσει κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης και της χρήσης της σάουνας.
 • Η συναλλαγματική ισοτιμία αέρα είναι 3-6 ανά ώρα.

Ο φούρνος πρέπει να βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πόρτα, κατά προτίμηση στον ίδιο τοίχο.

Εισάγετε τη θέση κάτω από τη σόμπα. Η διατομή είναι περίπου 125 cm2.

Ο κενός χώρος πάνω από την οροφή δεν πρέπει να κλείνει τελείως. Συνιστάται η τοποθέτηση του ανοίγματος στον ίδιο τοίχο με την είσοδο της σάουνας.

Η κουκούλα στη σάουνα θα πρέπει να βρίσκεται όσο το δυνατόν περισσότερο από τον θερμαντήρα, κατά προτίμηση διαγώνια.

Μην χρησιμοποιείτε μηχανικό αερισμό.

Αυτό που γνωρίζουμε τώρα για τον εξαερισμό

Η εξαγωγή συμπερασμάτων από τις παρεχόμενες πληροφορίες μπορεί να είναι τα ακόλουθα:

 • Ο αερισμός στη σάουνα πρέπει να συνδέεται με έναν γενικό αερισμό.
 • Μια φυσική εισροή πρέπει να βρίσκεται κοντά στον θερμαντήρα.
 • Το φυσικό εκχύλισμα πρέπει να είναι υψηλότερο από την εισροή, το μέγεθος της οπής πρέπει επίσης να είναι μεγαλύτερο.
 • Το εκχύλισμα μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω του παρακείμενου δωματίου.
 • Για να αερίσετε τη σάουνα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια βαλβίδα εξαερισμού στην οροφή ή να ανοίξετε την πόρτα.
 • Ο μηχανικός εξαερισμός πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο εάν υπάρχουν οι απαραίτητες γνώσεις. Μην ξεχάσετε τη σωστή λειτουργία του αισθητήρα.
 • Η πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα πρέπει να είναι 3-6 / ώρα.

Πείτε μας τι γνωρίζετε σχετικά με τον εξαερισμό, ρωτήστε τις ερωτήσεις σας και διευκρινίστε τις συγκεχυμένες στιγμές στα σχόλια.

9 Ιουνίου 2016 16:16 | dema

9 Ιουνίου 2016 17:07 | dmitriy

Για να αφήσετε ένα σχόλιο θα πρέπει να συνδεθείτε.

Συμβουλές για την οργάνωση του εξαερισμού στη σάουνα

Ακόμη και αν το μπάνιο είναι κατασκευασμένο από ξύλο υψηλότερης ποιότητας, χωρίς ένα πλήρες σύστημα ανταλλαγής αέρα, θα καταστεί άχρηστο σε 3-4 χρόνια. Και για αυτό το χρονικό διάστημα, σχεδόν κανείς δεν θα ήθελε να απολαύσει τη συνεχή υγρασία, δυσάρεστη οσμή και έλλειψη καθαρού αέρα στο ατμόλουτρο. Πώς να εξοπλίσετε σωστά τον αερισμό στη σάουνα με τα δικά σας χέρια: τη συσκευή και τα κυκλώματα - όλες αυτές οι αποχρώσεις μπορείτε να μάθετε αυτή τη στιγμή.

Χρειάζεται να αερίζω στη σάουνα;

Στο ατμόλουτρο, όπου οι άνθρωποι ιδρώνουν, ο αέρας γίνεται υπερβολικά υγρός σε λίγα λεπτά. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναπνεύσει μια τέτοια κατάσταση. Πολύ ευκολότερη όταν κυκλοφορούν οι μαζικές ποσότητες ξηρού αέρα. Επομένως, ο εξαερισμός είναι απλά απαραίτητος στη σάουνα, προκειμένου να ρυθμιστεί το επίπεδο υγρασίας και η παροχή φρέσκου οξυγόνου. Εάν δεν υπάρχει αερισμός κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο θερμός αέρας θα ανέβει προς τα πάνω και ο κρύος θα συσσωρευτεί κάτω, ο οποίος σαφώς δεν θα αποφέρει οφέλη για την υγεία. Και ακόμα, αν δεν υπάρχουν κανάλια αερισμού, δυσάρεστες μυρωδιές συσσωρεύονται στη σάουνα και υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης με το συσσωρευμένο μονοξείδιο του άνθρακα.

Συχνά, η αίθουσα σάουνας παραμένει δίπλα στο ντους και το δωμάτιο ανάπαυσης. Εάν δεν είναι εξοπλισμένα με εξόδους αέρα, η στάθμη υγρασίας ανεβαίνει. Το αποτέλεσμα είναι δύσκολο να στεγνώσει ή να στεγνώσει. Με την πάροδο του χρόνου, μούχλα και μύκητας θα εμφανιστεί στους τοίχους και την οροφή, οι ξύλινες κατασκευές θα σαπίσουν. Η σάουνα δεν θα διαρκέσει 15-20 χρόνια, αλλά μόνο 4-5.

Ποιο σύστημα εξαερισμού θα επιλέξετε για σάουνα

Ο εξαερισμός για αυτόν τον τύπο χώρων μπορεί να είναι τριών τύπων:

 • μηχανική?
 • φυσικό?
 • σε συνδυασμό.

Το πρώτο είδος είναι αρκετά ακριβό, επομένως στα ζευγάρια συχνότερα χρησιμοποιείται εξαναγκασμένη εκροή. Κατά τη λειτουργία του ανεμιστήρα εξαγωγής, σχηματίζεται μειωμένη πίεση στον θερμοστάτη και ο καθαρός αέρας ρέει μέσω των εξόδων αέρα. Πλεονεκτήματα του συνδυασμένου συστήματος είναι ότι για την τοποθέτησή του δεν υπάρχει ανάγκη να διασταυρωθεί το παρμπρίζ, το οποίο αποτελεί υποχρεωτικό κανόνα για το φυσικό σχέδιο.

Ο σωστός αερισμός στη σάουνα: 3 σημαντικά σημεία

 • Επιλέξτε τη διατομή των σωληνώσεων θα πρέπει να βασίζεται σε τυπικούς υπολογισμούς: για 1 m3 σάουνας χρειάζεστε 24 cm διατομής.
 • Η εκροή και η εισροή δεν μπορεί να τοποθετηθεί αυστηρά απέναντι.
 • Στις οπές αερισμού του ατμού είναι απαραίτητη η εγκατάσταση ειδικών βαλβίδων εξαερισμού, με τα οποία μπορείτε να ελέγχετε τις ροές αέρα.

Φυσικός εξαερισμός στο ατμόλουτρο

Αυτός ο τύπος αερισμού είναι ο πιο δημοφιλής, δεδομένου ότι είναι κατάλληλος για τα περισσότερα δωμάτια, ασφαλής, αποδοτικός και η συσκευή θα κοστίζει ανέξοδα. Είναι απαραίτητο να επιλέξουμε προσεκτικά τις θέσεις των εγκαταστάσεων για τα κανάλια - την περιοχή της σάουνας, το ύψος της οροφής, τη θέση της σόμπας και, φυσικά, τα υλικά από τα οποία κατασκευάζεται το κτίριο λαμβάνονται υπόψη.

Σημαντικό! Οι οπές εξαερισμού πρέπει να βρίσκονται σε διαφορετικά ύψη. Το κανάλι εισόδου είναι 20-25 cm από το δάπεδο και το κανάλι εξόδου είναι 25-35 cm από την οροφή. Είναι επίσης σημαντικό να επιλέξετε ένα τέτοιο μέρος για τις τρύπες, έτσι ώστε να φαίνονται αρμονικά από το εξωτερικό του λουτρού, που δεν είναι πολύ προεξέχοντες στους τοίχους της πρόσοψης.

Το κατά προσέγγιση μέγεθος των οπών είναι 320-410 τετραγωνικά μέτρα. βλέπετε, αλλά οι ειδικοί συμβουλεύουν να τους κάνουμε καλύτερα περισσότερο από λιγότερο. Εάν η διαδικασία κυκλοφορίας του αέρα στο δωμάτιο είναι πολύ γρήγορη και η θερμοκρασία στο λουτρό μειώνεται γρήγορα, οι έξοδοι θα πρέπει να καλύπτονται με ειδικά ρολά - περιστρεφόμενες βαλβίδες, εξαερισμό και ρυθμιζόμενες γρίλιες. Από την άποψη της αισθητικής εμφάνισης της σάουνας, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε διακοσμητικά πτερύγια.

Εξαερισμός στη σάουνα με ηλεκτρική θερμάστρα

Η εισροή φρέσκου αέρα στον κλίβανο πραγματοποιείται από ένα ειδικό κανάλι, το οποίο πρέπει να βρίσκεται κάτω από το δάπεδο, και η εξαεριστική είσοδος του αέρα είναι πιο κοντά σε αυτό. Το κιβώτιο για την οπή είναι ρυθμισμένο στο 1/4 περισσότερο από την τομή της καπνοδόχου. Για να ενεργήσετε το οξυγόνο πρέπει μόνο από το δρόμο. Ο εξαερισμός μπορεί να κατασκευαστεί με το χέρι. Γι 'αυτό, πρώτα απ' όλα, κατά μήκος του υαλοπίνακα τοποθετείται ένα κιβώτιο που βλέπει στο δρόμο. Στο εσωτερικό, είναι κλειστό με μια σχάρα, και με μια εξωτερική σχάρα, για να αποτρέψει τα έντομα ή τα μικρά παράσιτα από την είσοδο στο ατμόλουτρο.

Προσοχή παρακαλώ! Η εκροή των αέριων μαζών γίνεται μέσω ενός καναλιού εξαγωγής, το οποίο βρίσκεται διαγώνια από τον αέρα τροφοδοσίας. Τοποθετείται σε ύψος 25-30 cm από το πάτωμα. Στη συνέχεια, το υποκατάστημα ανεβαίνει μέχρι την οροφή και βγαίνει στο δρόμο. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε σωλήνες από πλαστικό για εργασία. Αυτός ο σχεδιασμός θα παρέχει ένα ζευγάρι ποιοτικού αερισμού.

Συνδυασμένο σύστημα εξαερισμού

Εάν η ατμόσφαιρα διαθέτει ειδική κατασκευή του κτιρίου, δεν είναι πάντα δυνατό να εξοπλιστεί ένα φυσικό σύστημα ανταλλαγής αέρα ή μηχανικός εξαερισμός σε ένα τέτοιο δωμάτιο. Για παράδειγμα, εάν η σάουνα έχει τρεις παρακείμενους τοίχους με άλλους χώρους, τότε οι στροφές εισόδου και εξόδου μπορούν να τοποθετηθούν μόνο στη μία πλευρά.

Σε αυτή την κατάσταση, είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε τους κανόνες για την κατάλληλη τοποθέτηση των καναλιών: ο αέρας τροφοδοσίας θα πρέπει να τοποθετηθεί σε επίπεδο 25-30 cm από το πάτωμα, και η έξοδος - 20-30 cm από την οροφή. Όταν ο αέρας εισέλθει στο ατμόλουτρο, ο ψυχρός αέρας διέρχεται από τη σόμπα, θερμαίνεται και ανεβαίνει. Αυτή η κυκλοφορία θα εξασφαλίζει πάντα δροσερό και ζεστό αέρα στη σάουνα. Αλλά αυτή η μέθοδος έχει ένα μειονέκτημα - μερικές φορές η διαδικασία της ανταλλαγής αέρα μπορεί να είναι πολύ έντονη και μπορεί να ελεγχθεί μόνο μέσω ειδικών αποσβεστήρων στις βρύσες.

Υπάρχει μια άλλη έκδοση του συνδυασμένου εξαερισμού - όταν το κανάλι τροφοδοσίας δεν βρίσκεται χαμηλότερα, αλλά πάνω από τον θερμαντήρα. Αν η πρίζα είναι τοποθετημένη λίγο πιο ψηλά στον αντίθετο τοίχο, θα έχετε ένα αρκετά αποτελεσματικό σύστημα εξαερισμού στο ατμόλουτρο. Αλλά συχνά για μεγάλα δωμάτια αυτή η κυκλοφορία δεν είναι αρκετή, έτσι οι ειδικοί συνιστούν την εγκατάσταση ενός ανεμιστήρα στο κανάλι εξόδου. Με τη βοήθειά του οι μάζες αέρα θα είναι καλύτερα να τρέχουν μέσα από τη σάουνα.

Συνηθισμένα σφάλματα κατά την εγκατάσταση του εξαερισμού

 1. Εγκατάσταση μιας βρύσης στην οροφή του δωματίου. Το μειονέκτημα αυτής της εγκατάστασης είναι ότι όλες οι μάζες του θερμού αέρα θα ανέβουν και γρήγορα θα «τεντώσουν» έξω στο δρόμο. Ρύθμιση της θερμοκρασίας στη σάουνα θα είναι δύσκολη, και η κατανάλωση καυσίμων θα αυξηθεί αρκετές φορές.
 2. Εγκατάσταση της εισροής και της εξάτμισης στο ίδιο επίπεδο. Η ανταλλαγή του αέρα θα είναι ελάχιστη και τα βάζα στο ατμόλουτρο είναι εγγυημένα.
 3. Εάν το τμήμα του αγωγού εξαγωγής είναι μικρότερο από τον αέρα τροφοδοσίας, η κυκλοφορία του αέρα στη σάουνα με τη γεννήτρια ατμού είναι δύσκολη.

Ο κύριος σκοπός του συστήματος εξαερισμού στο ατμόλουτρο είναι να εξασφαλίζει μια σταθερή ανταλλαγή αέρα στο δωμάτιο (τουλάχιστον 5-6 φορές). Κατά τη διαδικασία τοποθέτησης του αιολικού συστήματος είναι σημαντικό να μην γίνονται λάθη που θα οδηγήσουν σε προβλήματα όπως η έλλειψη καθαρού αέρα και τα ρεύματα.

Αφού εγκατασταθούν οι αεραγωγοί στο μπάνιο της σάουνας με ηλεκτρική θερμάστρα ή απλό φούρνο, πρέπει να ελέγξετε τη λειτουργία τους - αρκεί να φέρετε έναν αγώνα ή έναν αναπτήρα στο άνοιγμα. Η επίσκεψη σε ένα ατμόλουτρο με ένα σωστά εξοπλισμένο σύστημα εξαερισμού θα αποφέρει οφέλη και ευχαρίστηση μόνο στην ψυχή και το σώμα.

Εξαερισμός σε μια σάουνα με ηλεκτρικό θερμαντήρα: είναι απαραίτητο, η συσκευή

Άρθρα κατά θέμα

Λουτρά από προφίλ μπαρ - ειδική μαγεία της θερμότητας

Κατασκευή σάουνων - σχεδόν οι πιο σημαντικές

Φούρνοι για μπάνιο - απλά μυστικά μιας επιλογής

Ο αέρας που περιέχει οξυγόνο είναι ζωτικής σημασίας για όλους. Πρώτα απ 'όλα, είναι σημαντικό όταν βρίσκεστε σε κλειστό χώρο. Ως εκ τούτου, ένας σημαντικός ρόλος διαδραματίζει η σωστή διάταξη εξαερισμού στη σάουνα, στο μπάνιο, στο μπάνιο και σε άλλους χώρους όπου διατηρείται υψηλή θερμοκρασία και υψηλή υγρασία.

Είναι απαραίτητη η σάουνα για τον αερισμό;

Συχνά υπάρχει μια άποψη για την έλλειψη αερισμού στη σάουνα ή τη σάουνα. Αυτή η γνώμη εκφράζεται τόσο σε φόρουμ όσο και στην πραγματικότητα από ανθρώπους που έχουν το δικό τους λουτρό.

Το κύριο επιχείρημά τους είναι το δικό τους παράδειγμα λουτρού. Η δημιουργία ενός συστήματος ανταλλαγής αέρα απαιτεί χρόνο και χρήμα.

Ωστόσο, η άποψη ότι ένα λουτρό μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς προβλήματα χωρίς αερισμό είναι εντελώς λανθασμένο. Μέσα σε ένα ή δύο χρόνια, πραγματικά δεν θα υπάρξουν προβλήματα, αλλά αργότερα ο οικοδεσπότης θα αντιμετωπίσει αναγκαστικά προβλήματα. Η ποιότητα των διαδικασιών στο λουτρό, που δεν αερίζεται, μπορεί επίσης να υποστηριχθεί.

Έμαθα από ειδικούς του εμπορικού κέντρου "Mikma-Term", Η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ακατάλληλη ρύθμιση ή πλήρη απουσία συστήματος εξαερισμού στη σάουνα σπιτιού.

Τα κύρια προβλήματα:

 • έλλειψη οξυγόνου.
 • παρουσία δυσάρεστων οσμών.
 • αποσύνθεση τοίχων, δαπέδων, οροφών?
 • μείωση της διάρκειας ζωής του δωματίου.
 • παρουσία ρευμάτων.
 • αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση.

Προβλήματα απουσία συστήματος εξαερισμού

Το σύνολο των χαρακτηριστικών που περιγράφηκαν παραπάνω, ή μερικά από αυτά προκύπτουν αναπόφευκτα σε ένα λουτρό στο οποίο ο εξαερισμός δεν λειτουργεί. Εάν δεν υπάρχει εισροή καθαρού αέρα από το δρόμο και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στο ατμόλουτρο ταυτόχρονα, κίνδυνος να αρρωστήσετε. Το πιο σημαντικό είναι στην περίπτωση της αλκοολικής δηλητηρίασης των παραθεριστών, η οποία συμβαίνει αρκετά συχνά.

Δυσάρεστη οσμή μπορεί να συμβεί λόγω της συσσώρευσης του ιδρώτα σε συνδυασμό με την ανεπαρκή αφαίρεση της υγρασίας από το δωμάτιο. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαθέσιμος ο απορροφητήρας, η ξήρανση του ατμού μετά την επίσκεψή του είναι προβληματική, καθώς είναι απαραίτητο να ανοίξετε τις πόρτες, παρέχοντας αερισμό και ξήρανση. Αυτό ισχύει για κάθε δωμάτιο - για μπάνιο, ανάπαυση, αποδυτήρια και όλα τα υπόλοιπα.

Επίσης, η αιτία μιας δυσάρεστης οσμής μπορεί να είναι αποσύνθεση του ξύλου, που δεν έχει χρόνο να στεγνώσει. Αυτό συμβαίνει μετά από 2 ή 3 χρόνια από την έναρξη της χρήσης της σάουνας. Πολλοί τεχνίτες προτείνουν έναν ιδιαίτερο τρόπο να φινίρουν από το εσωτερικό το δωμάτιο ατμού για βολική απομάκρυνση των φθαρμένων σανίδων στο κάτω μέρος και αντικατάστασή τους με καινούργια.

Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο πριν ξεκινήσετε την κατασκευή, σχεδιάζοντας ένα σύστημα εξαερισμού που θα αποφύγει τις μυρωδιές αποσύνθεσης και θα απλοποιήσει τη διαδικασία αντικατάστασης των σάπια σανίδων. Εκτός από αυτό το πρόβλημα, μούχλα αρχίζει να αναπτύσσεται ενεργά στην οροφή και στους τοίχους, τις μορφές συμπύκνωσης και τις δομές του ξύλου.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι μια σημαντική μείωση της διάρκειας ζωής. Ο ατμός θα χρησιμοποιείται μόνο 5-6 χρόνια αντί για 20 ή περισσότερα. Μια δυσάρεστη οσμή θα πρέπει να γίνει ανεκτή από τους καλεσμένους κατά τη διάρκεια των διαδικασιών λουτρού για όλα αυτά τα χρόνια.

Εάν το σύστημα δεν προβάλλεται σωστά

Στην περίπτωση που υπάρχει όμως σύστημα εξαερισμού, είναι τοποθετημένο λανθασμένα, σχέδια, που περπατούν στα πόδια. Αυτό δεν αυξάνει την ευχαρίστηση των διαδικασιών νερού.

Ένα άλλο πρόβλημα - αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου για να θερμάνει το ατμόλουτρο. Αυτό συμβαίνει συχνά εάν ο απορροφητήρας, ο οποίος απομακρύνει την υπερβολική θερμότητα από το λουτρό, λειτουργεί υπερβολικά ενεργά.

Για να αποφύγετε αυτό, θα πρέπει πρώτα να σχεδιάσετε το σύστημα εξαερισμού και να το υπολογίσετε επιλέγοντας το κατάλληλο σχέδιο για τη διάταξη ενός τέτοιου συστήματος. Δεν υπάρχει καμία αμφιλεγόμενη λύση για αυτό το ζήτημα - όλα καθορίζονται από το συγκεκριμένο δωμάτιο.

Συσκευή εξαερισμού στη σάουνα

Το ζήτημα της σωστής ρύθμισης του αποτελεσματικού αερισμού στη σάουνα ενδιαφέρει πολλούς ιδιοκτήτες εξοχικών σπιτιών.

Χαρακτηριστικά ηλεκτρικές θερμάστρες καθορίζουν τις απαιτήσεις για τον σχεδιασμό του εξαερισμού του μπάνιου. Οι συστάσεις του κατασκευαστή καθορίζονται στις οδηγίες λειτουργίας αυτού του εξοπλισμού μαζί με το πλέον κατάλληλο πρόγραμμα προετοιμασίας αέρα.

Τεχνικά χαρακτηριστικά του αερισμού του μπάνιου

Η σάουνα είναι ένα μη οικιστικό δωμάτιο, το οποίο, όμως, δεν είναι λιγότερο από ένα χώρο κατοικίας, χρειάζεται εντατική ανταλλαγή αέρα. Ελλείψει εισαγωγής αέρα σε επαρκή όγκο, το ατμόλουτρο δεν παρέχει πλήρες αποτέλεσμα βελτίωσης της υγείας.

Οι επισκέπτες θα αισθάνονται επίσης άβολα λόγω του δύσκαμπτου και μούχλας του αέρα, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αναπνοή. Επομένως, ο σχεδιασμός του συστήματος εξαερισμού της σάουνας απαιτεί την εξέταση των τεχνικών χαρακτηριστικών.

Σε μια σάουνα που διαθέτει ηλεκτρική θερμάστρα, είναι απαραίτητο να έχετε και τα δύο τρεις τύπους εξαερισμού:

 • η σόμπα?
 • ατμόλουτρα;
 • Άλλα δωμάτια (δωμάτιο αναψυχής, ντους, βεστιάριο και άλλα, αν είναι διαθέσιμα).

Με την προϋπόθεση ότι διασφαλίζεται η σωστή κυκλοφορία στη σάουνα με φρέσκο ​​αέρα, εξαιρούνται προβλήματα στη λειτουργία του. Είναι απαραίτητο ο καθαρός αέρας από τον αέρα να διεισδύσει αμέσως στον θερμαινόμενο φούρνο, να θερμανθεί από αυτόν, ενώ ψύχεται. Μετά από αυτό, είναι ήδη ζεστό, αλλά ακόμα δεν είναι φρέσκο, ανεβαίνει προς τα πάνω και αναμιγνύεται με τις μάζες του αέρα του δωματίου, μετατοπίζοντας ένα μέρος του αέρα στο δρόμο μέσω του ανοίγματος για το σχέδιο.

Τα ακόλουθα συστήματα προχωρούν στο σύστημα ανταλλαγής αέρα σάουνας: τεχνικές απαιτήσεις:

 • την παρουσία κενού κάτω από την πόρτα με διαστάσεις από 2 έως 5 cm.
 • απουσία σχεδίων ·
 • ρυθμιζόμενη εισροή και παραγωγή ·
 • κυκλική ανανέωση του αέρα ·
 • νωπό αέρα από το εξωτερικό.
 • βέλτιστη κατεύθυνση των αέριων μαζών μέσω του αγωγού.
 • τη σωστή διατομή των οπών για εξαερισμό.
 • το βέλτιστο ύψος του αγωγού αερισμού πάνω από την οροφή.

Οι βαλβίδες είναι απαραίτητες για την εξασφάλιση ελεγχόμενης ροής αέρα και εκκένωσης.

Εγκατάσταση εξαερισμού στη σάουνα

Στο δωμάτιο όπου βρίσκεται η σάουνα, υπάρχει πολύ υψηλή υγρασία. Για να εξασφαλιστεί καλή ανταλλαγή αέρα, απαιτείται εξαερισμός. Αυτός ο σχεδιασμός σας επιτρέπει να αφαιρέσετε από το σπίτι μπάνιο υγρό αέρα και να εξυπηρετήσει πιο στεγνό. Αυτό ισχύει για ιδιωτικές κατοικίες και σύγχρονες σάουνες. Υπάρχουν αρκετοί κανόνες, πώς να εγκαταστήσετε σωστά την κουκούλα και το κριτήριο με το οποίο πρέπει να ταιριάζει.

Σάουνα - ένα δωμάτιο με υψηλή υγρασία. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να εξοπλιστεί ένα αποτελεσματικό σύστημα εξαερισμού

Απαιτήσεις σχεδιασμού

Στη σάουνα χρειάζεστε πάντα ένα σύστημα με αεραγωγούς. Με μια τέτοια συσκευή, θα υπάρχει πάντα ένα καλό μικροκλίμα στο μπάνιο. Είτε πρόκειται για εξοχικό σπίτι, είτε για κοινό σπίτι είτε για δωμάτιο υπογείου, ο αερισμός της σάουνας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της.

Μόνο μια πλήρη κατανομή των ροών αέρα μπορεί να δημιουργήσει το πιο ευνοϊκό κλίμα στην αίθουσα. Υπάρχουν αρκετοί τύποι εξαερισμού για τη σάουνα, αλλά όλα πρέπει να πληρούν ορισμένες απαιτήσεις. Κατά κανόνα, σε ένα τέτοιο χώρο εγκαθίσταται μια συνδυασμένη ή πλήρως μηχανική εξάτμιση.

Η δεύτερη επιλογή είναι πιο ακριβή, τόσο πολλοί προτιμούν να εξοπλίσουν το δωμάτιο με έναν εξαναγκασμένο τύπο εξαγωγής αέρα. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας φυσικός τύπος κουκούλας. Όταν οι αέριες μάζες αφαιρούνται με φυσικά μέσα, λόγω της διαφοράς στα χαρακτηριστικά θερμοκρασίας του δρόμου και της σάουνας.

Η διαφορά μεταξύ των τύπων των εκχυλισμάτων είναι η ακόλουθη:

 • συνδυασμένη - παρέχει την απαραίτητη πίεση λόγω του ανεμιστήρα.
 • μηχανική - η ροή αέρα τροφοδοτείται και αφαιρείται από την εγκατεστημένη συσκευή.
 • φυσικά - η απαραίτητη ροή των αέριων μαζών πραγματοποιείται φυσικά μέσω της διαφοράς μεταξύ των θερμοκρασιών του δρόμου και του ατμού.

Ο συνδυασμένος τύπος είναι πλεονεκτικός στο ότι είναι δυνατόν να αποφευχθεί η τοποθέτηση των εξόδων κατά μήκος των εγκάρσιων γραμμών, όπως απαιτείται από το σχέδιο φυσικής σύνταξης. Μπορούν να τοποθετηθούν μόνο με βάση τα χαρακτηριστικά του κτιρίου. Παρόμοιες επιλογές για κουκούλες μπορούν να εγκατασταθούν όταν η σάουνα βρίσκεται στο υπόγειο.

Σχέδιο εξαναγκασμένου και φυσικού αερισμού

Οι κύριες απαιτήσεις του συστήματος εξαερισμού στη σάουνα είναι:

 • Ο σωλήνας εξαγωγής πρέπει να αντιστοιχεί στον αέρα τροφοδοσίας ή να είναι ελαφρώς μεγαλύτερος.
 • η διατομεακή διάσταση των οπών εξαγωγής στο σύστημα είναι ανάλογη με την επιφάνεια του χώρου, λαμβάνοντας υπόψη αυτόν τον δείκτη: 1 κυβικό μέτρο. το m είναι 24 cm.
 • οι αγωγοί που εκφορτίζουν και τροφοδοτούν αέρα δεν πρέπει να τοποθετούνται απέναντι.
 • Για να εξασφαλιστεί η δυνατότητα ελέγχου της ροής του αέρα και της έντασης του, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε μια βαλβίδα.

Αν ακολουθηθούν τέτοιοι κανόνες, ο εξαερισμός της σάουνας θα είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικός. Εάν δεν συμμορφώνεστε με τουλάχιστον ένα από τα σημεία, για να εξασφαλίσετε ένα πλήρες μικροκλίμα στη φινλανδική σάουνα ή σε οποιαδήποτε άλλη, θα είναι αδύνατη. Επίσης, ο εξαερισμός θα πρέπει να έχει βαλβίδες, τότε μπορείτε να παρακολουθείτε τη θερμοκρασία. Η συσκευή αερισμού στη σάουνα πρέπει να είναι κατάλληλη για τον προγραμματισμό του δωματίου.

Φυσικός εξαερισμός

Σε μια ιδιωτική κατοικία, σε εξοχικές κατοικίες ή σε ένα μέρος του υπόγειου κτηρίου, κατασκευάζεται συχνά φινλανδική σάουνα. Τώρα είναι πολύ δημοφιλές.

Η φινλανδική σάουνα πρέπει να διαθέτει σύστημα ανταλλαγής αέρα. Για το σκοπό αυτό, συχνά εγκαθίσταται ένα σύστημα αερισμού με βαλβίδες. Μπορεί να είναι αναγκασμένη και φυσική.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν είναι απαραίτητο να εξοικονομηθεί η ρύθμιση, τα συστήματα εξαερισμού κάνουν έναν φυσικό τρόπο. Η ανταλλαγή αέρα στη σάουνα με αυτόν τον τύπο συστημάτων εξαερισμού πραγματοποιείται μέσω μεταφοράς. Υπάρχουν πολλές επιλογές για διαμονή, τις οποίες θεωρούμε παρακάτω.

 1. Zalpovaya. Χρησιμοποιείται σε συστήματα αερισμού για αερομεταφορές σε μικρούς χώρους. Παρέχει απλό αερισμό, το οποίο εκτελείται μετά την επίσκεψη στη σάουνα ή μεταξύ των εισόδων σε αυτό. Αυτός ο τύπος εξαερισμού καθιστά δυνατή την ταχεία ενημέρωση του αέρα και την ξήρανση του ατμού. Ο ρόλος της κουκούλας κατασκευάζεται από πόρτες και παράθυρα, τα οποία είναι τοποθετημένα σε αντίθετες πλευρές. Ο αέρας μετακινείται στο δωμάτιο δημιουργώντας ένα βύθισμα. Αυτό σας επιτρέπει να ανανεώνετε γρήγορα τις μάζες του αέρα και να μην ψύχετε τους τοίχους.
 2. Με καμινάδα. Ένας κλίβανος εξοπλισμένος με καμινάδα μπορεί να παρέχει καλό εξαερισμό. Κατά τη διάρκεια της καύσης, ο αέρας από το δωμάτιο τραβιέται μέσα στο φρεάτιο και μεταφέρεται στο δρόμο μαζί με τον καπνό. Για να εξασφαλίσετε τη ροή του καθαρού αέρα, πρέπει να δημιουργήσετε ένα μικρό κενό, που κυμαίνεται από 5 έως 10 cm στο κάτω μέρος της πόρτας. Είναι επίσης δυνατό να αφήσετε τις πόρτες ελαφρώς ανοιχτές κατά τη διάρκεια της αιώρησης. Αυτός ο τύπος αερισμού της σάουνας παρέχεται μόνο αν καίει ο κλίβανος.
 3. Απόβλητα. Η ανταλλαγή αέρα υπό ένα τέτοιο σχήμα εξασφαλίζεται από τους καθιερωμένους αέριους, που θεωρούνται κλασική έκδοση του εξαερισμού. Με τη βοήθειά τους, μπορείτε να ενημερώσετε σταδιακά τον αέρα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μέχρι και αρκετές φορές. Αν η δομή είναι σωστά τοποθετημένη, δεν θα παρατηρηθούν ρέματα και μείωση της θερμοκρασίας. Για το σκοπό αυτό, παρέχονται αγκύλες.

Αυτοί οι τύποι φυσικών εκχυλισμάτων είναι αρκετά απλοί και δεν απαιτούν μεγάλες δαπάνες.

Αναγκαστικός εξαερισμός

Ο εξαερισμός στη σάουνα προωθεί την καλή ανταλλαγή αέρα. Παρέχει εξοχικές κατοικίες, κελάρια, ιδιωτικά σπίτια και άλλες εγκαταστάσεις όπου υπάρχει σάουνα. Μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο φυσικά όσο και με τη βοήθεια ενός ανεμιστήρα σε ένα αναγκαστικό βύθισμα.

Ο φυσικός αερισμός στη σάουνα είναι πιο κατάλληλος για σάουνες με φούρνους που τροφοδοτούνται. Για σάουνα με ηλεκτρικό θερμαντήρα, χρησιμοποιούνται συχνότερα συστήματα εξαναγκασμού αερισμού. Ο ηλεκτρικός θερμαντήρας είναι ο ίδιος φούρνος, αλλά δεν λειτουργεί με καύσιμο, αλλά με ηλεκτρική ενέργεια.

Για σάουνα με φούρνους είναι απαραίτητο να εξοπλιστεί ο φυσικός αερισμός

 1. Λειτουργεί από την εισροή καθαρού αέρα, η οποία συγκεντρώνεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στη σόμπα. Ο σωλήνας τροφοδοσίας είναι τοποθετημένος στο επίπεδο του περιβλήματος δαπέδου και κλείνεται από ένα πλέγμα. Για την απομάκρυνση του αέρα στο δρόμο παρέχονται ταυτόχρονα δύο σωλήνες. Ένας από αυτούς είναι εγκατεστημένος κάτω από την οροφή, και ο δεύτερος είναι στο κέντρο του τοίχου. Η θέση των σωλήνων που οδηγούν τον αέρα πρέπει να βρίσκεται μπροστά από εκείνους που τον τροφοδοτούν. Για να απλοποιηθεί η διαδικασία εγκατάστασης, είναι δυνατή η σύνδεση των σωλήνων εξαγωγής σε ένα μοναδικό αγωγό εξαγωγής. Μπορείτε επίσης να εγκαταστήσετε βαλβίδες.
 2. Το δεύτερο σχέδιο προβλέπει την εγκατάσταση ενός αγωγού παροχής αέρα στο επίπεδο ενός ηλεκτρικού θερμαντήρα. Ο αγωγός εξόδου είναι τοποθετημένος απέναντι από τον αγωγό τροφοδοσίας μισό μέτρο κάτω.

Όπως δείχνει η πρακτική, το πρώτο σχήμα σάς επιτρέπει να αλλάζετε τον αέρα στη σάουνα με ηλεκτρικό θερμαντήρα, για 5 φορές ανά διαδικασία. Η αποτελεσματικότητα του δεύτερου είναι διπλάσια. Το σύστημα εξαναγκασμένου εξαερισμού είναι ουσιαστικά απαλλαγμένο από ελλείψεις. Δεν εξαρτάται από τον καιρό και επιτρέπει τον έλεγχο διαφορετικών δεικτών. Είναι δυνατή η εγκατάσταση ενός συστήματος κλιματισμού, το οποίο θα επιτρέψει τη ρύθμιση των παραμέτρων θερμοκρασίας.

Ένα απλό σχέδιο για την εγκατάσταση αναγκαστικού σχεδίου, προβλέπει την τοποθέτηση μηχανικού καλύμματος στο πάνω μέρος της σάουνας. Η ροή του θερμού αέρα θα ανέβει προς τα πάνω, θα αφαιρέσει τον απορροφητήρα και θα μεταφερθεί στο δρόμο. Ο φρέσκος αέρας θα προέλθει σταδιακά από μια ειδική τρύπα. Τώρα στα καταστήματα υπάρχουν πολλές επιλογές για κουκούλες. Κατά κανόνα, είναι εξοπλισμένα με ανεμιστήρες και πίνακα ελέγχου.

Και επίσης υπάρχουν πιο πολύπλοκα κυκλώματα που απαιτούν την ύπαρξη αερισμού και αερισμού του δαπέδου. Θα πρέπει να γίνονται από έναν πλοίαρχο, δεδομένου ότι η τυπική γνώση δεν θα είναι αρκετή. Ο αναγκαστικός αερισμός στη σάουνα είναι πιο αποδεκτός.

Τι άλλο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα προγράμματα;

Υπάρχουν αρκετές διατάξεις του καλύμματος ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή κυκλοφορία του αέρα. Παρακάτω, θεωρούμε την πιο αποτελεσματική από αυτές.

 1. Υψηλή ταχύτητα. Ο σωλήνας εισαγωγής αέρα πρέπει να τοποθετηθεί πίσω από το φούρνο, 20 cm πάνω από το επίπεδο του δαπέδου. Ο σωλήνας εξάτμισης, εξοπλισμένος με ανεμιστήρα, είναι τοποθετημένος απέναντι από τον τοίχο στο ίδιο ύψος. Αφού πάρει κρύο αέρα, θερμαίνεται και ανεβαίνει στο ανώτατο όριο. Στη συνέχεια, υπάρχει η ψύξη του, η πτώση κάτω και η έξοδος. Αυτός ο τύπος σχεδίου κατανέμει ομοιόμορφα τον αέρα.
 2. Εσωτερική. Στις περιπτώσεις όπου υπάρχει μόνο ένας εξωτερικός τοίχος σε φινλανδική σάουνα, αυτό είναι το σχέδιο. Οι σωλήνες τροφοδοσίας και εξαγωγής είναι τοποθετημένοι σε έναν τοίχο. Πρέπει να βρίσκονται μπροστά από το φούρνο. Η παροχή αέρα πρέπει να βρίσκεται σε ύψος 20 cm από το δάπεδο και η έξοδος του - 20 cm από την οροφή. Ο αέρας θερμαίνεται γρήγορα, πηγαίνει στο πιο καυτό μέρος του δωματίου και πηγαίνει στην κουκούλα.
 3. Σταδιακή προθέρμανση. Ο σωλήνας τροφοδοσίας τοποθετείται πίσω από τον κλίβανο σε ύψος περίπου 60 εκ. Ο σωλήνας εξάτμισης τοποθετείται σε επίπεδο 20 εκατοστών από το δάπεδο. Οι ψυχρές μάζες του αέρα θερμαίνονται και συσσωρεύονται κάτω από την οροφή, μετά από την οποία δροσίζουν και κατεβαίνουν, αφήνοντας στο δρόμο. Αυτός ο τύπος αερισμού είναι μάλλον αργός, αλλά κατανέμει ομοιόμορφα τη ροή του αέρα.

Τι είδους προβολή αερισμού της συσκευής θα είναι πιο αποτελεσματική, εξαρτάται από το είδος της διάταξης του δωματίου. Τέτοια συστήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο υπόγειο ενός ιδιωτικού σπιτιού.

Επιλέξτε τον τύπο αερισμού της συσκευής πρέπει να βασίζεται στη διάταξη του δωματίου

Γιατί ο εξαερισμός μπορεί να λειτουργήσει ανεπαρκώς;

Η αποτελεσματικότητα του εξαερισμού εξαρτάται από την ορθότητα της εγκατάστασής του. Εάν δεν τηρήθηκαν οι κανόνες, θα αερίζονται ανεπαρκώς οι μάζες του αέρα. Υπάρχει μια συγκεκριμένη λίστα σφαλμάτων που οδηγούν σε χαμηλή απόδοση του συστήματος.

 1. Εγκατάσταση μόνο ενός σωλήνα διακλάδωσης. Αυτό οδηγεί στο γεγονός ότι ο αεριζόμενος αέρας μεταφέρεται γρήγορα στο δρόμο, γεγονός που οδηγεί σε έλλειψη ελέγχου της θερμοκρασίας και της αυξημένης κατανάλωσης καυσίμου. Δεν υπάρχει πλήρης ανταλλαγή με κρύο αέρα και ως αποτέλεσμα μια υψηλή θερμοκρασία στη σάουνα.
 2. Τοποθέτηση όλων των σωλήνων σε ένα επίπεδο. Κατά κανόνα, υπό τέτοιες συνθήκες, δημιουργούνται ρεύματα και δεν μπορεί να επιτευχθεί πλήρης αερισμός. Ο αέρας πάνω από αυτό θα είναι πολύ ξηρός και ζεστός, και ο πυθμένας είναι κρύος.
 3. Το τμήμα του αγωγού του σωλήνα εξάτμισης είναι μικρότερο από τον αέρα τροφοδοσίας. Δημιουργεί δυσκολίες στην ανταλλαγή του αέρα.
 4. Εγκατάσταση του σωλήνα εξαγωγής στην οροφή με τον αέρα τροφοδοσίας κοντά στο δάπεδο. Αυτός ο τύπος εγκατάστασης απαιτεί μακρά προθέρμανση του δωματίου, η οποία συνεπάγεται επιπλέον κόστος.

Μερικοί άνθρωποι ρωτούν εάν χρειάζεται αερισμός στη σάουνα. Αυτό το στοιχείο είναι εγγενές, αφού χωρίς αυτό είναι απλά αδύνατο να είσαι σε ένα δωμάτιο. Μόνο μέσω εξαναγκασμένου ή φυσικού αερισμού μπορεί να εξασφαλιστεί η σωστή εναλλαγή αέρα.

Η φινλανδική θέα της σάουνας, της σάουνας και οποιουδήποτε άλλου, πρέπει απαραίτητα να διαθέτει σύστημα εξαερισμού.