Κουκούλα

Οι λέβητες αερίου απαιτούν συσκευή εξάτμισης για την αφαίρεση των προϊόντων καύσης. Το διαμέρισμα έχει σύστημα προβολής και ιδιωτικό σπίτι είναι εξοπλισμένο σε βάρος του ιδιοκτήτη. Πριν αγοράσετε υλικό για κατασκευή, θα πρέπει να εξοικειωθείτε με τους τύπους, τα χαρακτηριστικά τους. Υπόκεινται σε ορισμένες απαιτήσεις, οι οποίες πρέπει να εξασφαλίζουν την ασφάλεια των ενοικιαστών και την αποτελεσματικότητα του εξοπλισμού θέρμανσης.

Όλες οι καμινάδες είναι διαθέσιμες για εγκατάσταση από τον εαυτό σας. Τα μαζικά σχέδια αντικαταστάθηκαν από μοντέλα σύγχρονων υλικών που συναρμολογούνται γρήγορα, απαιτούν λιγότερα χρήματα και εργασία.

Η παραδοσιακή καμινάδα τούβλο έχει μια μεγάλη μάζα, κάτω από αυτό κατ 'ανάγκη μια σταθερή βάση. Είναι σκόπιμο να προβλεφθεί αυτό στο στάδιο της κατασκευής του σπιτιού, αλλά μερικές φορές είναι απαραίτητο να εξοπλιστούν με παλιά κτίρια. Οι εσωτερικές επιφάνειες είναι ομαλές.

Κατά την αφαίρεση των προϊόντων καύσης, σχηματίζεται πολύ ατμός, ο οποίος καταλήγει στους τοίχους, μετατρέποντας με το χρόνο σε οξύ. Βλάπτει το κανάλι, το οποίο σταδιακά σπάει. Για να αποφευχθεί αυτό, τοποθετείται μια χαλύβδινη ή κεραμική επένδυση. Οι αγωγοί από τούβλα είναι δύσκολοι και χρονοβόροι να κατασκευαστούν, είναι ακριβοί στο κόστος. Οι τεχνικές παράμετροί τους είναι κατώτερες από τα σύγχρονα συστήματα από πολλές απόψεις.

Ο σχεδιασμός καυσαερίων από ανοξείδωτο ατσάλι είναι ανθεκτικός στη χημική και μηχανική καταπόνηση. Είναι διατεταγμένο σύμφωνα με την αρχή ενός σάντουιτς: ένας μικρότερος σωλήνας τοποθετείται σε σωλήνα μεγαλύτερης διαμέτρου. Ο χώρος μεταξύ τους είναι γεμάτος από άκαυστο υλικό - βασάλτο μαλλί. Οι κατασκευαστές προσφέρουν διαφορετικά μοντέλα συσκευών.

Η κεραμική καμινάδα αποτελείται από ξεχωριστά μπλοκ, τα οποία τοποθετούνται σε πλαίσιο από σκυρόδεμα. Το σύστημα είναι εξοπλισμένο με θερμομόνωση, οπότε δεν φοβάται τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Είναι συμπαγές, δεν φοβάται τη φωτιά και την υγρασία. Κατά την εγκατάσταση απαιτείται η στερέωση των μονάδων ποιοτικά.

Σε μια ομοαξονική κουκούλα, ένας μικρότερος αγωγός εξαερισμού τοποθετείται στο εσωτερικό του μεγαλύτερου. Το ένα φθάνει τον αέρα που είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της διαδικασίας καύσης, από την άλλη - τα προϊόντα καύσης εκτρέπονται. Το σύστημα έχει υψηλά χαρακτηριστικά ασφάλειας, φιλικότητας προς το περιβάλλον, αυξάνει την αποδοτικότητα του εξοπλισμού.

Η επιλογή καμινάδας εξαρτάται από την ειδική κατάσταση. Κάθε κουκούλα για λέβητα αερίου πρέπει να συμμορφώνεται με τους κανονισμούς της SniP. Πρέπει να τηρούνται από το σχεδιασμό έως την εγκατάσταση, επειδή ένας λανθασμένα εγκατεστημένος σχεδιασμός απειλεί την ασφάλεια των ανθρώπων. Οι ακόλουθες απαιτήσεις ισχύουν για τα προϊόντα:

 • καλή πρόσφυση, παρέχοντας πλήρη αφαίρεση των καυσαερίων.
 • αντοχή σε υψηλή θερμοκρασία.
 • στεγανότητα των σημείων σύνδεσης των επιμέρους στοιχείων ·
 • την παρουσία συλλέκτη συμπυκνωμάτων για την αφαίρεση του υγρού.

Σε σχέδια με στροφές σε αυτά τα σημεία, εγκαθίστανται καταπακτές για επιθεώρηση και καθαρισμό. Η διακλάδωση δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1 μέτρο και ο μέγιστος αριθμός στροφών - τρεις. Δεν επιτρέπεται να συνδέονται ξεχωριστά στοιχεία στον τόπο διέλευσης του δαπέδου. Μεταξύ του σωλήνα και μιας μη εύφλεκτης επιφάνειας έχει απομείνει κενό 5 cm και αν είναι επικίνδυνο για πυρκαγιά - 25 cm ή περισσότερο. Η καμινάδα πρέπει να ανέβει πάνω από την κορυφογραμμή της οροφής για καλή πρόσφυση. Ο εξαερισμός παρέχεται με φυσικό αερισμό του δωματίου.

Για να εγκαταστήσετε ένα αναγκαστικό σύστημα, χρησιμοποιήστε έναν ανεμιστήρα καναλιών. Αυτός καταναλώνει ηλεκτρικό ρεύμα, οπότε για λόγους οικονομίας τοποθετείται μόνο στην κουκούλα ή στην εισροή. Από τα δύο άκρα του σωλήνα τοποθετήστε πλέγματα για να εμποδίσετε το τρωκτικό και τα ξένα αντικείμενα. Η αυτοματοποίηση θα επιτρέψει την ενεργοποίηση της συσκευής μαζί με την εκκίνηση του λέβητα.

Ένα τέτοιο εκχύλισμα είναι ικανό για μακροχρόνια και αξιόπιστη λειτουργία εάν η θερμοκρασία των καυσαερίων είναι υψηλή, πράγμα που εμποδίζει το σχηματισμό συμπυκνώματος. Αυτή η συνθήκη πληρούται όταν εργάζεστε με λέβητες στερεών καυσίμων. Η κοινή λειτουργία με εγκαταστάσεις αερίου, η πυρόλυση οδηγεί σε μάλλον γρήγορη καταστροφή εσωτερικών καναλιών. Η καύση από αυτά είναι αργή και χαμηλής έντασης, απελευθερώνεται μια μεγάλη ποσότητα ατμού, η οποία εγκαθίσταται στους τοίχους. Αντιδρά με το θείο στον καπνό, σχηματίζεται οξύ. Τα ίχνη της θεωρούνται σκοτεινά σημεία στην επιφάνεια.

Ένα θεμέλιο ύψους τουλάχιστον 30 εκ. Είναι κατ 'ανάγκη χτισμένο, και αν βρίσκεται στο δρόμο, τότε γίνεται επίπεδο με το βασικό για ολόκληρο το κτίριο. Η περίμετρος προεξέχει πέραν των διαστάσεων της καπνοδόχου κατά τουλάχιστον 15 cm.

Το διάλυμα παρασκευάζεται με τον υπολογισμό της θέσης του τμήματος του σωλήνα. Για εξωτερική χρήση μείγμα άμμο-τσιμέντο. Για αντοχή σε επιθετικό περιβάλλον, προστίθενται πρόσθετα που προσδίδουν πλαστικότητα, ικανότητα αντοχής στο οξύ και αντοχή. Η εσωτερική τοιχοποιία πραγματοποιείται σε πηλό με την προσθήκη αλάτων (120 g ανά κάδο) ή τσιμέντου (1 kg ανά όγκο). Χρησιμοποιούνται επίσης μίγματα.

Για τις ανάγκες των καυσαερίων είναι:

 • Το κανάλι καπνού είναι αυστηρά κάθετο με τις ίδιες διαστάσεις.
 • εσωτερικό τμήμα 14 × 14 cm, σε ύψος μικρότερο από 5 μέτρα, αύξηση έως 14 × 20 cm.
 • Το πάχος της τοιχοποιίας θα πρέπει να αποτρέπει την κατάψυξη.
 • θέση που συνιστάται μεταξύ των ζεστών δωματίων?
 • παρέχουν σφίξιμο με επίδεσμο των αρθρώσεων.
 • οι εσωτερικοί τοίχοι γίνονται ομαλοί.

Η τοιχοποιία είναι κατασκευασμένη από συμπαγή κεραμικά τούβλα, ενώ στο κανάλι γίνεται τετράγωνη ή ορθογώνια διατομή. Για να διατηρήσετε το ίδιο μέγεθος, χρησιμοποιήστε ένα πρότυπο. Το εξωτερικό μέρος του σωλήνα είναι κατασκευασμένο στο ίδιο στυλ με το σπίτι. Για να εξασφαλιστεί η μακροχρόνια εξυπηρέτηση, είναι εγκατεστημένο ένα κουτί από κασσίτερο, για το οποίο τα μεγέθη των διαύλων αυξάνονται σε 20 × 20 cm. Το πάχος τοιχώματος επιτρέπεται στο μισό τούβλο, αλλά αυτή η δομή δεν έχει επαρκή αντοχή, συνιστάται δύο φορές περισσότερο.

Μαζί με την καμινάδα σε ένα κτίριο, έχει ρυθμιστεί αερισμός, γεγονός που καθιστά το κόστος φθηνότερο. Αυτό συμβάλλει στην αύξηση της λειτουργικότητας - τα κανάλια θερμαίνονται αμοιβαία, η ώθηση βελτιώνεται, σχηματίζεται λιγότερο συμπύκνωμα, ο λέβητας λαμβάνει επαρκή ποσότητα οξυγόνου. Το ύψος είναι το ίδιο. Εάν ένας ξεχωριστός ελεύθερος χώρος είναι τοποθετημένος το ένα δίπλα στο άλλο, η απόσταση μεταξύ τους θεωρείται 5 φορές την εσωτερική διάμετρο.

Κατά τη θέρμανση του καναλιού παρατηρείται κακή ώθηση. Έχοντας αυτό υπόψη, συνιστάται η χρήση της εσωτερικής κοιλότητας με ατσάλινες ή κεραμικές σωλήνες. Πρέπει να κινούνται ελεύθερα στο κανάλι, για το οποίο αφήνουν την απαραίτητη απόσταση. Οι επενδύσεις εγκατάστασης γίνονται κατά την ανέγερση δομής.

Οι καμινάδες από χάλυβα κατασκευάζονται σε διάφορες παραλλαγές. Ένας σωλήνας με ένα τοίχωμα τοποθετείται στο πλινθοδομή. Ένα τέτοιο σχήμα χρησιμοποιείται επίσης για την ανακατασκευή ενός καναλιού που λειτουργεί με λέβητα στερεών καυσίμων. Συγκροτείται από έτοιμα εργοστασιακά τμήματα, κάθε ένα από τα οποία αποτελείται από ένα εξωτερικό κέλυφος και ένα εσωτερικό. Ο χώρος μεταξύ τους είναι γεμάτος με θερμομονωτικό υλικό. Τέτοιες δομές σχεδιάζονται για εγκατάσταση στο σπίτι ή στο εξωτερικό. Δεν απαιτούνται ειδικά κανάλια κατασκευής.

Προκειμένου να προστατευθεί η δομή από καταστροφή από οξύ, που σχηματίζεται από θείο, το οποίο περιέχεται στα απαέρια, χρησιμοποιείται ειδικό ανοξείδωτο μέταλλο. Το κόστος τέτοιων κατασκευών είναι υψηλότερο από το τούβλο και το κεραμικό, αλλά έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα. Συγκροτούνται από ξεχωριστές μονάδες, οι τοίχοι είναι τέλεια λεία και λεία, εύκολο να καθαριστούν και δεν είναι επιρρεπείς στη συσσώρευση συμπυκνωμάτων. Το ελαφρύ βάρος δεν απαιτεί συσκευή βάσης. Για τον καθαρισμό των εσωτερικών καναλιών, αποσυναρμολογείται στα συστατικά του στοιχεία.

Το υλικό δεν είναι εύφλεκτο, μπορεί να αντέξει τη θερμοκρασία του εξερχόμενου καπνού. Ο εργοστασιακός εξοπλισμός παρέχει την πιθανή αγορά τσαντών, γόνατων, που σας επιτρέπουν να δημιουργήσετε οποιαδήποτε διαμόρφωση στη σωστή γωνία. Η τοποθέτηση μιας καμινάδας σε μια ήδη ανεγερθείσα κατοικία δεν απαιτεί σημαντικές αλλαγές, ακόμη και αν δεν προβλέπεται από το σχέδιο. Μπορείτε να το τοποθετήσετε στον τοίχο. Η διάμετρος του εσωτερικού καναλιού επιλέγεται ανάλογα με το μέγεθος της εξόδου του λέβητα αερίου.

Η εξωτερική διάταξη μιας δομής με ένα τοίχωμα οδηγεί σε αυξημένο σχηματισμό συμπυκνώματος, το οποίο παρεμβαίνει στο κανονικό ρεύμα. Για να αποφευχθούν οι ανεπιθύμητες συνέπειες, τοποθετείται σε κανάλι τούβλο ή χρησιμοποιείται μοντέλο σάντουιτς με θερμομόνωση. Για να μειωθεί το κόστος αυτών των προϊόντων μαζί με ανοξείδωτο, χρησιμοποιείται γαλβανισμένος χάλυβας. Ο εσωτερικός σωλήνας έχει πάχος 0,5-0,6 mm. Οι συσκευές δύο κυκλωμάτων είναι πιο οικονομικές από τις άλλες μεταλλικές κουκούλες λόγω της καλής θερμομόνωσης, δεν απαιτούν την κατασκευή ενός εξωτερικού καναλιού από τούβλα.

Η στήλη εξαερισμού συναρμολογείται με την ακόλουθη σειρά:

 • ξεκινήστε με το χαμηλότερο τμήμα, τοποθετώντας ένα σωλήνα στην άλλη.
 • προβλέπουν επαρκή αριθμό καταπακτών επιθεώρησης ·
 • στηρίγματα για τοποθέτηση σε τοίχο μετά από 1,5 m.
 • Το μήκος των οριζόντιων τμημάτων δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα μέτρο χωρίς εξαναγκασμένο εξαερισμό.

Κατά την αγορά ενός μοντέλου δύο κυκλωμάτων, προσέξτε το υλικό σωλήνων. Για εσωτερική χρήση επιτρέπεται μόνο ανοξείδωτος χάλυβας, το γαλβανισμένο μέταλλο δεν είναι κατάλληλο. Σε θερμοκρασία λίγο μεγαλύτερη από 400 ° C, αρχίζει να οξειδώνεται, σχηματίζονται δηλητηριώδεις ατμοί. Η αυξημένη υγρασία επιδεινώνει την κατάσταση. Μια τέτοια κατασκευή είναι εύκολο να γίνει από τα χέρια κάποιου. Για τη θερμομόνωση, βαμβακερό βαμβακερό μαλλί, διογκωμένο πηλό, πολυουρεθάνη.

Αυτός είναι ο πιο ευέλικτος σχεδιασμός που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με όλους τους τύπους λεβήτων. Το υλικό είναι ανθεκτικό στα επιθετικά προϊόντα που σχηματίζονται κατά την καύση. Είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η μέγιστη θερμοκρασία για την οποία υπολογίζονται τα προϊόντα. Για τα στερεά καύσιμα απαιτούνται μοντέλα ικανά να αντέχουν 600 °, για τους λέβητες αερίου 450 °. Αναγκαστικά προβλέπουν την εγκατάσταση παγίδας ατμού.

Κεραμικοί σωλήνες τοποθετούνται κυρίως στην κατασκευή τούβλων ή κοίλων δομικών στοιχείων. Αν έχουν δύο οπές, μία από αυτές χρησιμοποιείται για αερισμό ή παροχή οξυγόνου για έναν καυστήρα με κλειστό θάλαμο καυσίμου. Οι σωληνώσεις είναι μονωμένοι με ορυκτοβάμβακα για τη μείωση του σχηματισμού συμπυκνωμάτων, αυξάνοντας την πρόσφυση. Πωλημένα μοντέλα σε θήκη από χάλυβα. Μπορούν να εγκατασταθούν μέσα στο σπίτι χωρίς την κατασκευή ειδικών καναλιών.

Η καμινάδα αποτελείται από επιμέρους στοιχεία μήκους 0,5-1 m. Στο επάνω μέρος υπάρχει ένας συμπλέκτης στον οποίο εισάγεται το επόμενο τμήμα. Παράγονται διάφοροι τύποι προϊόντων:

 1. 1. Γύρος για τοποθέτηση σε τσιμεντόλιθους. Έχουν μια κοιλότητα, όπου τοποθετείται ο σωλήνας και η σφραγίδα αμιάντου. Για να συνδέσετε τα στοιχεία στις οπές, τοποθετείται η βαλβίδα.
 2. 2. Ορθογώνια για τοποθέτηση σε τούβλα. Το μέγεθος τους είναι 20 × 20 cm.
 3. 3. Με περίβλημα από χάλυβα. Οι σωληνώσεις συνδέονται με σφιγκτήρες.
 4. 4. Μονόπλευρη κατασκευή με μανίκι. Διαθέτει αγωγούς εξαερισμού, υπάρχουν τρύπες για την τοποθέτηση του εξαρτήματος κατά την εγκατάσταση.

Η χρήση κεραμικών σωλήνων για την άντληση αερίων χωρίς συμπέρασμα στο σώμα και η θερμομόνωση είναι αδύνατη. Απορροφούν έντονα την υγρασία, επομένως το εξωτερικό κέλυφος είναι υποχρεωτικό.

Το κύριο πλεονέκτημα αυτού του σχεδιασμού είναι ότι παρέχει όχι μόνο την αφαίρεση των αερίων, αλλά και την παροχή οξυγόνου στο δωμάτιο. Χάρη σε αυτό, δεν απαιτείται επιπλέον αερισμός, ο εξοπλισμός λειτουργεί αποτελεσματικά. Το προϊόν βασίζεται σε δύο σωλήνες, το ένα από το οποίο βρίσκεται μέσα στο άλλο. Τουλάχιστον από αυτά, τα απορρίμματα εξάγονται και ο καθαρός αέρας από το εξωτερικό έλκεται μέσα στο χώρο μεταξύ τους. Ζεσταίνεται από τον εξατμιστή καπνό, ενώ ο τελευταίος κρυώνει. Ο λέβητας λειτουργεί με μεγαλύτερη χωρητικότητα, το αέριο καίγεται εντελώς.

Η ομοαξονική καμινάδα είναι κατασκευασμένη από στρογγυλά σωληνάρια. Εξωτερικά - ένας χάλυβας με διάμετρο 100 mm έχει πάχος 1-2 mm. Εσωτερική - από αλουμίνιο, 60 mm. Ο λόγος αυτός χρησιμοποιείται σε όλα τα προϊόντα ανεξάρτητα από το σκοπό - για λέβητες αερίου τοίχου και δαπέδου. Το μήκος του βραχυκυκλωτήρα ρυθμίζεται ώστε να δώσει στη δομή την απαραίτητη ακαμψία.

Κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται η οριζόντια μέθοδος εγκατάστασης. Αυτή η εγκατάσταση είναι δημοφιλής λόγω της απλότητας της. Ο σχεδιασμός είναι συμπαγής, που του επιτρέπει να χρησιμοποιείται για ανεξάρτητη θέρμανση ενός διαμερίσματος. Εάν αυτή η επιλογή δεν είναι δυνατή λόγω της μεγάλης απόστασης μεταξύ του λέβητα και του εξωτερικού τοίχου (που υπερβαίνει τα 4 μέτρα), η ομοαξονική καπνοδόχος είναι όρθια. Σε κάθε περίπτωση, αυτή είναι η ασφαλέστερη κουκούλα για ένα λέβητα αερίου, επειδή τα προϊόντα καύσης δεν απελευθερώνονται στον αγωγό αερισμού, αλλά απευθείας στην ατμόσφαιρα.

Πριν από την ανεξάρτητη εγκατάσταση, μελετούν τις απαιτήσεις. Η εγκατάσταση γίνεται χωρίς να καταστραφεί η δομή, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην αποσυμπίεση. Απαιτούνται τα ακόλουθα στοιχεία:

 • με τον ίδιο τον σωλήνα να έχει φλάντζα.
 • σφιγκτήρες για πτύχωση.
 • γόνατο.
 • προσαρμογέα για σύνδεση με τον λέβητα.
 • μανσέτα επέκτασης και μανσέτες στεγανοποίησης (όχι πάντα απαραίτητα).
 • επένδυση για διακόσμηση.

Στο εξωτερικό τοίχωμα για μια οριζόντια διάτρηση καμινάδα μια τρύπα της απαιτούμενης διαμέτρου. Εάν υπάρχει παράθυρο, η έξοδος βρίσκεται σε απόσταση όχι μικρότερη από 0,5 m οριζόντια ή 0,25 m πάνω από αυτό. Αρχικά, συνδέεται ένας προσαρμογέας στον λέβητα και στη συνέχεια τοποθετούνται τα υπόλοιπα εξαρτήματα. Η απαραίτητη προς τα κάτω κλίση παρατηρείται - 3-5 mm ανά μέτρο σωλήνα. Η στερέωση στον τοίχο πραγματοποιείται με σφιγκτήρες. Τα κενά διογκώνονται με αφρώδες υλικό ή καλύπτονται με ορυκτό μαλλί. Αυτές οι θέσεις καλύπτονται με διακοσμητικά μαξιλάρια.

Η οριζόντια καπνοδόχος απαιτεί τη χρήση εξαναγκασμένου εξαερισμού. Είναι επιθυμητό να περιοριστεί ο αριθμός των στροφών κατά δύο.

Η κατακόρυφη δομή περνά μέσα από την οροφή και την οροφή. Χρησιμοποιείται ο προσαρμογέας που παρέχεται για αυτό το προϊόν. Αν το μήκος αυξάνεται, εφαρμόζονται επίσης. Η αεροστεγανότητα παρέχεται από ειδικό τερματικό σταθμό. Χρησιμεύει επίσης στην αποφυγή της εισροής βρομιάς στο σωλήνα.

Λαμβάνονται υπόψη οι ακόλουθες παράμετροι:

 1. 1. Θερμοκρασία του καπνού εξάτμισης. Το προϊόν πρέπει να αντέχει τη θερμότητα.
 2. 2. Πίεση στο σύστημα. Η εργασία μερικών δομών είναι δυνατή με το φυσικό βύθισμα, άλλα με αναγκαστική. Υπάρχουν επίσης καθολικά μοντέλα.
 3. 3. Σχηματισμός συμπυκνώματος. Ορισμένες συσκευές χρειάζονται μια σύνταξη γι 'αυτό.
 4. 4. Αντοχή στη διάβρωση. Το υλικό δεν πρέπει να καταστρέφεται υπό την επίδραση του οξέος - ένα υποπροϊόν που σχηματίζεται από καύση αερίου.
 5. 5. Επιτρεπόμενη απόσταση από εύφλεκτες κατασκευές. Απορρίπτεται σε απόσταση που καθορίζεται στην τεκμηρίωση ή είναι μονωμένη με αμίαντο.

Αξιολογήστε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του απομακρυσμένου και ενσωματωμένου συστήματος θα επιτρέψει στον πίνακα:

Εξόρυξη για λέβητα αερίου και κανόνες για την τοποθέτησή του σε ιδιωτική κατοικία

Όταν χρησιμοποιείτε λέβητα αερίου ως ανεξάρτητη πηγή θέρμανσης και θέρμανσης σε ιδιωτική κατοικία, πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι απαιτήσεις για τη λειτουργία του εξοπλισμού. Μία από τις κύριες απαιτήσεις για τη λειτουργία του λέβητα είναι η οργάνωση του εξαερισμού, που απαιτείται ανεξάρτητα από τον τύπο της μονάδας.

Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τα χαρακτηριστικά του δωματίου και τη δύναμη του εξοπλισμού.

Τι είναι ο εξαερισμός;

Το κύριο έργο του εξολκέα όταν χρησιμοποιεί εξοπλισμό αερίου είναι η αφαίρεση του αερίου από το χώρο των προϊόντων καύσης. Δεύτερος σκοπός του εξαερισμού - αντλώντας από το χώρο αερίου κατά τη διάρκεια διαρροών.

Προσοχή παρακαλώ! Ακόμη και η ελάχιστη ποσότητα μονοξειδίου του άνθρακα είναι θανατηφόρα για τον άνθρωπο. Θυμηθείτε επίσης ότι ένα μείγμα αερίου και οξυγόνου - ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, το οποίο, με μια τυχαία σπίθα, μπορεί να μετατρέψει ένα σπίτι σε ερείπια.

Επιπλέον, ο εξαερισμός έχει σχεδιαστεί για να βελτιώνει την απόδοση του εξοπλισμού. Μια επαρκής παροχή αέρα βελτιώνει την καύση αερίου στο θάλαμο καύσης, η οποία γενικά αυξάνει την απόδοση της μονάδας αερίου.

Αν δεν υπάρχει ο απαιτούμενος όγκος αέρα (οξυγόνο), το καύσιμο καίγεται άσχημα, η ποσότητα θερμότητας που απελευθερώνεται μειώνεται και η κατανάλωση του μείγματος αερίου αυξάνεται.

Έτσι, η οργάνωση της κουκούλας κατά τη λειτουργία του λέβητα είναι απαραίτητη:

 • για την αφαίρεση του μονοξειδίου του άνθρακα από το κτίριο.
 • να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του εξοπλισμού αερίου ·
 • Για να αφαιρέσετε το αέριο από το δωμάτιο με τυχαίες διαρροές.

Εάν χρησιμοποιείται ισχυρή μονάδα αερίου για θέρμανση, η κακή ποιότητα της κουκούλας οδηγεί σε απόφραξη του θαλάμου καύσης. Τα υπόλοιπα προϊόντα καύσης καυσίμων φράζουν τον αεραγωγό, συνεπώς η εσωτερική διάμετρος μειώνεται και μερικά από τα μονοξείδια του άνθρακα εισέρχονται στο δωμάτιο.

Απαιτήσεις για χώρους

Η χρήση αερίου για θέρμανση, με όλα τα πλεονεκτήματά του, μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη, επομένως, κατά την εγκατάσταση του εξοπλισμού αερίου, επιβάλλονται ορισμένες απαιτήσεις στο δωμάτιο όπου σχεδιάζεται η εγκατάσταση του λέβητα αερίου.

Εάν η ισχύς της μονάδας δεν υπερβαίνει τα 30 kW και προβλέπεται η εγκατάσταση του εξοπλισμού στην κουζίνα, ο κατάλογος των απαιτήσεων που πρέπει να τηρούνται περιλαμβάνει:

 • Η διακόσμηση των τοίχων πρέπει να είναι κατασκευασμένη από πυρίμαχο υλικό,
 • η επιφάνεια του δωματίου είναι από 4 m²,
 • το ελάχιστο ύψος οροφής είναι 2,2 m,
 • η συνολική επιφάνεια των παραθύρων είναι από 3 cm² έως 1 m² του δωματίου,
 • η απόσταση από το λέβητα στον τοίχο είναι τουλάχιστον 10 cm,
 • τα παράθυρα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με παράθυρα ή τραβέρσες για δωρεάν αερισμό.

Οι πιο ισχυροί λέβητες εγκαθίστανται σε χωριστά δωμάτια. Ο κατάλογος των απαιτήσεων στον χώρο εγκατάστασης παραμένει αμετάβλητος, αυξάνεται μόνο ο όγκος του λέβητα (στα 60 kW η επιφάνεια του λέβητα πρέπει να είναι από 15 m²).

Δώστε προσοχή! Παραβλέποντας ακόμη και μία από τις απαιτήσεις, οι ρήτρες μειώνουν δραματικά την ασφάλεια του εξοπλισμού αερίου και επίσης μειώνουν την αποδοτικότητα (απόδοση) του λέβητα.

Είδη εξαερισμού

Ο εξαερισμός στο δωμάτιο όπου είναι εγκατεστημένος ο λέβητας αερίου μπορεί να είναι δύο τύπων:

 1. Φυσικά.
 2. Αναγκασμένη (τεχνητή).

Με φυσική εκχύλιση, ο αέρας κυκλοφορεί στο χώρο του λέβητα χωρίς τη χρήση πρόσθετων συσκευών, όταν χρησιμοποιείται εξαναγκασμένος εξαερισμός, φουσκωμένοι ανεμιστήρες αέρα εγκαθίστανται για να φουσκώσουν την μάζα του αέρα.

Με ισχύ λέβητα έως 30 kW, στις περισσότερες περιπτώσεις οργανώνεται φυσικός αερισμός. Για το σκοπό αυτό, ανοίγει ένα άνοιγμα με διάμετρο 15 cm στο εξωτερικό τοίχωμα του λέβητα.

Ένας πλαστικός σωλήνας με κατάλληλη διάμετρο εισάγεται στην οπή εξαερισμού και το άνοιγμα εξαερισμού κλείνει με μια σχάρα για να αποφεύγεται η είσοδος βρωμιών, πτηνών και ποντικών στο δωμάτιο.

Η φυσική συσκευή εξαερισμού δεν τελειώνει εκεί. Από την πλευρά του λέβητα, είναι εγκατεστημένη μια βαλβίδα αντεπιστροφής στο σωλήνα διακλάδωσης, το κύριο καθήκον του οποίου είναι να αποτρέψει την εισροή αέρα από το δρόμο. Ο αέρας τρυπιέται στον τοίχο κοντά στο λέβητα, οπότε ο αέρας θα εισέλθει γρήγορα στον κλίβανο και θα βοηθήσει στην καύση καυσίμων.

Είναι επίσης επιθυμητή η τοποθέτηση ενός προστατευτικού καλύμματος επάνω από τον αγωγό εξαερισμού από την πλευρά του δρόμου, το οποίο θα προστατεύει από τη βροχή και θα εμποδίζει την εισροή όμβριων υδάτων στο δωμάτιο.

Προσοχή παρακαλώ! Ο φυσικός αερισμός δεν αποτελεί εγγύηση 100% για την ασφαλή λειτουργία του εξοπλισμού αερίου, καθώς, σύμφωνα με τους κανονισμούς, ο αέρας στο χώρο του λέβητα πρέπει να ενημερώνεται σε μία ώρα τρεις φορές. Η φυσική εξάτμιση εξαρτάται από εξωτερικούς παράγοντες (εξωτερική θερμοκρασία, αιολική ενέργεια κλπ.) Και δεν μπορεί να εγγυηθεί την κατάλληλη ποσότητα εισροής αέρα.

Κατά την οργάνωση του εξαναγκασμένου εξαερισμού, στον ανεμιστήρα είναι εγκατεστημένος ένας ανεμιστήρας. Η ισχύς του ανεμιστήρα εξαρτάται από το τμήμα του καναλιού, το μέγεθος του δωματίου και τα χαρακτηριστικά του εξοπλισμού αερίου. Επίσης, κατά την επιλογή ανεμιστήρα, λάβετε υπόψη το μήκος, τη διαμόρφωση του αγωγού και τον αριθμό των καμπυλών του καναλιού εκροής.

Είναι δυνατή η εγκατάσταση εξαναγκασμένου εξαερισμού μόνο στην εκροή ή την εισροή αέρα, αλλά η καλύτερη επιλογή είναι ένας ανεμιστήρας που λειτουργεί σε δύο τρόπους.

Παράδειγμα υπολογισμού εξαναγκασμένου εξαερισμού

Για έναν συγκεκριμένο λέβητα και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες των χώρων όπου είναι εγκατεστημένη η μονάδα, εφαρμόζεται σύστημα εξαερισμού με ορισμένες παραμέτρους, στον υπολογισμό του οποίου:

 • χωρητικότητα του λέβητα,
 • μέγεθος δωματίου,
 • χαρακτηριστικά της διαμόρφωσης του συστήματος θέρμανσης.

Με βάση αυτούς τους παράγοντες υπολογίζεται η μέθοδος παροχής αέρα και η διάμετρος και το μήκος του αγωγού.

Μόνο ένας ακριβής υπολογισμός και ένας αρμόδιος οργανισμός του καλύμματος αποτελεί εγγύηση για την αποτελεσματική και ασφαλή λειτουργία του λέβητα αερίου.

Ένας υπολογισμός κατά προσέγγιση για ένα σύστημα εξαναγκασμού εξαερισμού σε δωμάτιο 4 με 3 μέτρα με ύψος οροφής 2,2 m:

 1. Πρώτα πρέπει να υπολογίσετε την ένταση του δωματίου: 4 x 3 x 2,2 = 26,4 m³, στρογγυλοποίηση προς τα πάνω (27 m³).
 2. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο αέρας πρέπει να αλλάξει σε μια ώρα τρεις φορές, από αυτό προκύπτει ότι η ισχύς του ανεμιστήρα πρέπει να είναι 81, m3 ανά ώρα. Αυτός ο υπολογισμός δεν λαμβάνει υπόψη την αντοχή του αέρα κατά τη διέλευση από την καμινάδα.
 3. Για ακρίβεια 81 m³ είναι απαραίτητο να προσθέσετε 40%. Ως αποτέλεσμα, λαμβάνετε μια εικόνα που καθορίζει την απαιτούμενη ισχύ ανεμιστήρα στο 113,4, με στρογγυλοποίηση - 114 m3 ανά ώρα.

Εγκαταστήστε την κουκούλα για τον λέβητα

Για μια συσκευή εξαναγκασμένης πρόωσης για ένα λέβητα αερίου, θα χρειαστείτε:

 • ανεμιστήρα με βαλβίδα ελέγχου,
 • ένα πλέγμα για ένα άνοιγμα εξαερισμού,
 • αγωγός αέρα από PVC.

Μπορείτε να κάνετε χωρίς ανεμιστήρα, χωρίς βαλβίδα ελέγχου, αλλά αυτό θα μειώσει το επίπεδο ασφάλειας στο δωμάτιο. Ο αεραγωγός επιλέγεται λαμβάνοντας υπόψη τη διάμετρο του ανεμιστήρα.

 1. Διάταξη διάταξης για τον αγωγό αέρα.
 2. Τρυπώντας τις οπές με ένα διατρητικό εργαλείο.
 3. Τοποθετήστε το σωλήνα PVC μέσα στην οπή διάτρησης.
 4. Στερέωση του αφρού συναρμολόγησης των ρωγμών μεταξύ του τοίχου και του σωλήνα.
 5. Εγκατάσταση του ανεμιστήρα.
 6. Εγκατάσταση σχάρας εξαερισμού.

Όταν διάτρησης οπών αγωγού πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη διάμετρο του σωλήνα και να προσθέσει σε αυτό 1 cm έως εισάγετε απρόσκοπτα τον αγωγό και σχισμές οι οποίες σχηματίζεται έτσι μπορεί να επισκευαστεί γρήγορα με αφρό.

Συστάσεις για την εγκατάσταση καπνοδόχων

Για μεγαλύτερη απόδοση του λέβητα αερίου και ασφαλή λειτουργία του εξοπλισμού, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τους γενικούς κανόνες κατά την εγκατάσταση μιας κάθετης καμινάδας:

 1. Το τμήμα της καπνοδόχου πρέπει να αντιστοιχεί στη διάμετρο του σωλήνα διακλάδωσης στον λέβητα. Συνήθως, οι οδηγίες προς τη μονάδα αερίου υποδεικνύουν τον τύπο και τα χαρακτηριστικά της καμινάδας. Η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις που καθορίζονται στην οδηγία θα καταστήσει τη λειτουργία του εξοπλισμού αερίου ασφαλή και αποτελεσματική.
 2. Το ελάχιστο ύψος πάνω από την κορυφογραμμή της οροφής δεν πρέπει να είναι μικρότερο από 0,5 μέτρα.
 3. Ο αριθμός των γόνατων στην καμινάδα δεν υπερβαίνει τα τρία.
 4. Είναι υποχρεωτικό να τοποθετείτε προστατευτικό προστατευτικό κάλυμμα, παράθυρο επιθεώρησης και παγίδα ατμού.

Πώς να φτιάξετε μια κουκούλα για ένα λέβητα φυσικού αερίου σε ένα ιδιωτικό σπίτι

Η κουκούλα για ένα λέβητα φυσικού αερίου σε μια ιδιωτική κατοικία έχει δύο κύριες λειτουργίες:

 1. Είναι αναγκαία για την αποτελεσματική λειτουργία του εξοπλισμού.
 2. Η διαδικασία καύσης που πραγματοποιείται σε αυτό είναι αδύνατη χωρίς την κανονική παροχή οξυγόνου.

Δεύτερον, ο αερισμός εξασφαλίζει την ασφάλεια των ανθρώπων που ζουν στο σπίτι. Η κυκλοφορία των ρευμάτων αέρα εμποδίζει τη συσσώρευση υγρασίας, η οποία με τη σειρά της δεν επιτρέπει την εμφάνιση καλουπιών και απειλητικών για την υγεία μυκήτων. Σε περίπτωση απρόβλεπτων καταστάσεων, ο εξαερισμός προστατεύει από δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα, πυρκαγιές και εκρήξεις. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τα εξαρτήματα του συστήματος εξάτμισης για εξοπλισμό αερίου και πώς να το εγκαταστήσετε ανεξάρτητα στο σπίτι σας.

Εξαγωγή για λέβητα φυσικού αερίου σε ιδιωτικό σπίτι

Απαιτήσεις για το δωμάτιο όπου βρίσκεται ο λέβητας αερίου

Οι λέβητες χαμηλής ισχύος (έως 30 kW) μπορούν να τοποθετηθούν στην κουζίνα εάν πληρούν ορισμένες απαιτήσεις:

 • η επιφάνεια της κουζίνας είναι τουλάχιστον 15 m 2.
 • η οροφή βρίσκεται σε υψόμετρο 2,2 μ. και άνω.
 • επαρκείς υαλοπίνακες (συνολική επιφάνεια παραθύρων) - τουλάχιστον 3 cm 2 ανά m 3 κουζίνας.
 • Τα παράθυρα είναι εξοπλισμένα με τραβέρσες και παράθυρα.
 • μεταξύ της συσκευής αερίου και του τοίχου είναι απόσταση 10 cm.
 • οι τοίχοι τελειώνουν με πυρίμαχο υλικό.
 • ο αέρας τροφοδοτείται μέσω των εγκοπών, για παράδειγμα, στο κάτω μέρος της πόρτας.

Ότι οι ισχυρές συσκευές (από 30 kW) εξυπηρετούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα και ήταν ασφαλείς ταυτόχρονα, οι ειδικοί συνιστούν έντονα να εξοπλίσουν ένα ξεχωριστό δωμάτιο - ένα λεβητοστάσιο. Φυσικά, δεν είναι κάθε δωμάτιο του σπιτιού κατάλληλο για τέτοιους σκοπούς. Ο όγκος του θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 13,5 m 3 για συσκευές με χωρητικότητα 30-60 kW και τουλάχιστον 15 m 3 για 60 kW.

Πώς να επιλέξετε το υλικό για την κουκούλα;

Για το σκοπό αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν τούβλο, γαλβανισμένος και ανοξείδωτος χάλυβας και κεραμικά. Ας εξετάσουμε κάθε ένα από αυτά με περισσότερες λεπτομέρειες, και επίσης θα μελετήσουμε ποιες άλλες παραλλαγές προσφέρονται από την αγορά και τη μηχανική.

Απορρίμματα τοιχοποιίας από τούβλα

Αν και το τούβλο χρησιμοποιείται από κατασκευαστές για εξαερισμό, οι ιδιότητές του δεν επιτρέπουν την εξοικονόμηση από άλλα υλικά. Πρώτον, το τούβλο είναι βραχύβιο. Η πιο άνετη γι 'αυτήν είναι οι συνθήκες συνεχούς επαφής με τα καυτά αέρια. Διαφορετικά, οι μορφές συμπύκνωσης, που οδηγούν στην ταχεία καταστροφή του. Δεύτερον, η καμινάδα από τούβλα είναι επίπονη στην εγκατάσταση, έχει πολύπλοκη κατασκευή και υπερβολικά υψηλό κόστος. Επομένως, εάν αντιμετωπίζετε το έργο του εξοπλισμού της καμινάδας για ένα λέβητα αερίου, είναι καλύτερα να δώσετε προσοχή σε άλλες επιλογές. Από το τούβλο σε αυτή την κατάσταση, το ορυχείο είναι διπλωμένο. Η ίδια επιλογή μπορεί να επιλεγεί εάν, για κάποιο λόγο, το σπίτι δεν είναι επί του παρόντος θερμαινόμενο με φυσικό αέριο, αλλά σχεδιάζεται να το χρησιμοποιήσει στο μέλλον.

Εάν ο τοίχος επιλέγεται ως υλικό για το ορυχείο, ο ίδιος ο καπναγωγός συλλέγεται από τους γαλβανισμένους σωλήνες ενός βρόχου. Το πάχος των τοίχων τους επιλέγεται λαμβάνοντας υπόψη τη θερμοκρασία των καυσαερίων.

Συστατικά μιας καμινάδας μέσα σε ένα ορυχείο από τούβλα

Χαλύβδινη κουκούλα

Σε αυτή την περίπτωση, οι χαλύβδινοι σωλήνες είναι πολύ βολικοί. Είναι εύκολο να εγκατασταθούν, αν τα συγκρίνετε, για παράδειγμα, με τούβλα. Το πάχος των τοίχων επιλέγεται ανάλογα με τη θέρμανση. Οι λέβητες αερίου παράγουν ένα αρκετά θερμό αέριο, της τάξεως των 400-450 ° C, έτσι ώστε τα τοιχώματα στο πάχος να είναι 0,5-0,6 mm. Ωστόσο, υπάρχουν και παγίδες εδώ. Φυσικά, ο χάλυβας είναι ανθεκτικός στο αρνητικό συμπύκνωμα. Αλλά κατά μέσο όρο, η αντίσταση στη φθορά είναι πολύ χαμηλότερη από, για παράδειγμα, αντοχή σε φθορά των κεραμικών προϊόντων. Επιπλέον, οι σωλήνες με λεπτά τοιχώματα καίγονται γρήγορα όταν χρησιμοποιούνται με συσκευές στερεών καυσίμων, οπότε αυτή η επιλογή δεν είναι βέλτιστη στην περίπτωση χρήσης διαφορετικών τύπων θερμαντικών στοιχείων σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Το χάλυβα επιλέγει:

 • κατά την ανασυγκρότηση ·
 • αν δεν υπάρχει χώρος για κεραμικές κουκούλες.

Δεδομένου ότι οι αεραγωγοί αερισμού συχνά αλλοιώνουν το εξωτερικό ενός ιδιωτικού σπιτιού, καλύπτονται με τούβλα ή άλλα υλικά φινιρίσματος.

Οι χαλύβδινοι σωλήνες παράγονται στην αγορά σε δύο παραλλαγές - μονοκύκλωμα και διπλό κύκλωμα. Η δεύτερη επιλογή στην ορολογία ονομάζεται "σάντουιτς". Αποτελείται από δύο σωλήνες ενωμένους μεταξύ τους, το κενό μεταξύ τους γεμίζει με πυρίμαχο βασάλικο μαλλί. Το πάχος του εσωτερικού σωλήνα καθορίζεται από τη θερμοκρασία των καυσαερίων (υπενθυμίζεται ότι αυτή η τιμή είναι 0,5-0,6 mm για τις συσκευές που εξετάζονται στο αντικείμενο).

Κατασκευή χαλύβδινης καπνοδόχου διπλού κυκλώματος

Τα "σάντουιτς" θεωρούνται πιο οικονομικά μεταξύ όλων των επιλογών χάλυβα για κουκούλες. Το συμπέρασμα αυτό συνάγεται, αν ληφθεί υπόψη η καλή θερμομόνωση, η οποία αυξάνει την απόδοση του θερμαντήρα.

Καμινάδες από χάλυβα δύο κυκλωμάτων από ανοξείδωτο και γαλβανισμένο ατσάλι. Και τα δύο μέταλλα συνδυάζονται σε σάντουιτς, δεδομένου ότι μόνο ο ανοξείδωτος χάλυβας είναι οικονομικώς ανυπέρβλητος. Η διαφορά μεταξύ γαλβανισμένου και ανοξείδωτου χάλυβα είναι η υψηλότερη αντίσταση του τελευταίου στο συμπύκνωμα, το οποίο επηρεάζει αρνητικά την τιμή του. Διαφορετικά, οι ιδιότητες αυτών των δύο υλικών δεν είναι κατώτερες μεταξύ τους.

Είναι πολύ σημαντικό το εσωτερικό τμήμα της δομής διπλού κυκλώματος να είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο χάλυβα, το υλικό του εξωτερικού τμήματος να μην παίζει ιδιαίτερο ρόλο. Αυτό οφείλεται στις ιδιότητες του ψευδαργύρου. Η θέρμανση του είναι υψηλότερη από 419,5 ° C, είναι επικίνδυνη. Σε αυτή την περίπτωση, το μέταλλο οξειδώνεται, μια περαιτέρω χημική αντίδραση οδηγεί στην απελευθέρωση τοξικών αναθυμιάσεων. Όλα γίνονται ακόμα χειρότερα με υψηλή υγρασία, τα οποία δεν μπορούν να αποφευχθούν κατά τη θέση σε λειτουργία ενός λέβητα αερίου. Επομένως, όταν αγοράζετε μια κατασκευή σάντουιτς, δώστε προσοχή σε αυτό.

Κατ 'αρχήν, μια καπνοδόχος διπλού κυκλώματος μπορεί να κατασκευαστεί ανεξάρτητα χωρίς ιδιαίτερες δεξιότητες. Για να γίνει αυτό, ο σωλήνας από ανοξείδωτο χάλυβα είναι τυλιγμένος σε ένα ανθεκτικό στη θερμότητα θερμομονωτικό υλικό. Κατά την επιλογή του τελευταίου, μπορείτε να δώσετε προσοχή στις βασικές ίνες, την εκτονωμένη άργιλο ή την πολυουρεθάνη. Στη συνέχεια, όλα μαζί βάλτε σε έναν γαλβανισμένο σωλήνα μεγαλύτερης διαμέτρου.

Σχέδιο εγκατάστασης κουζινών από χάλυβα

Χαρακτηριστικά εγκατάστασης πόλου εξαερισμού από χάλυβα:

 • Τα τμήματα συλλέγονται με τη μέθοδο pipe-to-pipe με σειρά, ξεκινώντας από τη χαμηλότερη.
 • Για την ευκολία του επακόλουθου καθαρισμού μιας στήλης, να παρέχεται επαρκής αριθμός πηγαδιών ελέγχου.
 • Για σταθερότητα, οι βραχίονες τοίχου τοποθετούνται περίπου σε βήματα των 150 cm.
 • Κατά το σχεδιασμό, προσέξτε τα οριζόντια τμήματα - δεν μπορούν να είναι μεγαλύτερα από 1 μέτρο, εάν δεν υπάρχει καταναγκαστικό σχέδιο.

Ανοξείδωτος αγωγός εξαερισμού

Κεραμικές κουκούλες

Αυτό το είδος της σχεδίασης πλέον ευέλικτη ωστόσο είναι ιδανικό εάν η μετάβαση έχει προγραμματιστεί με αέριο καύσιμο ή σε αυτό. Είναι εύκολο να καθαριστούν, ανθεκτικοί στη βρωμιά, λόγω της υψηλής πυκνότητας αερίων και των επιθετικών χημικών ενώσεων, έτσι ώστε να μην μπορείτε να ανησυχείτε για τη λήψη δηλητηριωδών ουσιών σε σαλόνια. Και, βεβαίως, τα κεραμικά είναι ανθεκτικά.

Υπάρχουν όμως και μειονεκτήματα. Οι κεραμικοί σωλήνες έχουν υψηλή απορροφητικότητα υγρασίας. Εάν τα έχετε επιλέξει, θα πρέπει να παρέχετε καλό εξωτερικό αερισμό και να δώσετε στην κατασκευή με παγίδες ατμού, διαφορετικά οι δυνάμεις και τα μέσα που επενδύονται δεν θα δικαιολογούνται.

Στις καμινάδες δεν χρησιμοποιούνται μόνο κεραμικά. Για να μεγιστοποιήσει τις θετικές του ιδιότητες, συνδυάζεται με ορυκτοβάμβακα και πέτρα. Με απλά λόγια, ο κεραμικός σωλήνας είναι τυλιγμένος σε μονωτικό υλικό και στη συνέχεια τοποθετείται σε κελύφη από σκυρόδεμα.

Δομή κεραμικής καμινάδας

Σχεδιασμός κεραμικού καλύμματος

Δομή ομοαξονικού εξαερισμού

Κατά τον σχεδιασμό του εξαερισμού για τους λέβητες αερίου, προσέξτε τον συμπαγή σχεδιασμό του "σωλήνα στον σωλήνα", ή αλλιώς - μια ομοαξονική καμινάδα.

Αρχή λειτουργίας συστήματος ομοαξονικού αερισμού

Στοιχεία της ομοαξονικής καπνοδόχου

Τα ομοαξονικά συστήματα, λόγω των χαρακτηριστικών τους, είναι κατάλληλα για γεννήτριες θερμότητας με κλειστό θάλαμο καύσης (ο οποίος είναι λέβητας αερίου). Το οξυγόνο που απαιτείται για την καύση πέφτει στον εξωτερικό σωλήνα και τα απαέρια αφαιρούνται από τον εσωτερικό σωλήνα. Αυτό το σχέδιο έχει τα πλεονεκτήματά του:

 • Ασφάλεια (τα καυσαέρια ψύχονται από ψυχρό αέρα που κυκλοφορεί στον εξωτερικό σωλήνα).
 • Ο εισερχόμενος αέρας θερμαίνεται και αυξάνει την απόδοση του λέβητα.
 • Η υψηλή απόδοση σημαίνει ότι ο ομοαξονικός σχεδιασμός είναι πιο πράσινος από τους άλλους.
 • μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τη συσκευή στην κουζίνα (βρίσκεται έξω από το δωμάτιο και δεν επηρεάζει την άνεση του).

Χαρακτηριστικά εγκατάστασης ομοαξονικής καμινάδας

 • Δεν είναι δυνατή η χρήση οριζόντιας ομοαξονικής καπνοδόχου, εκτός εάν σχεδιάζεται καταναγκαστικό σχέδιο.
 • προσπαθήστε να κάνετε όχι περισσότερες από δύο φυλές.
 • εάν υπάρχουν πολλοί λέβητες, σχηματίζουν ξεχωριστή καμινάδα για καθένα, ο συνδυασμός είναι ανεπιθύμητος.

Βίντεο - η συσκευή και η εγκατάσταση μιας καμινάδας και των εκχυλισμάτων για έναν λέβητα αερίου

Φυσικός και εξαναγκασμένος αερισμός του λεβητοστασίου

Με τη μέθοδο της ενημέρωσης του εναέριου χώρου απομονώνεται φυσικός και τεχνητός (ή αναγκαστικός) εξαερισμός.

Οι λειτουργίες του φυσικού αερισμού χωρίς τη χρήση ανεμιστήρων, η αποτελεσματικότητά του οφείλεται αποκλειστικά στο φυσικό βύθισμα και, συνεπώς, στις καιρικές συνθήκες. Η δύναμη ωθήσεως επηρεάζεται από δύο όψεις: το ύψος της στήλης εξαγωγής και τη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του δωματίου και του δρόμου. Σε αυτή την περίπτωση, η θερμοκρασία του αέρα στο δρόμο πρέπει κατ 'ανάγκη να είναι χαμηλότερη από εκείνη του δωματίου. Εάν δεν πληρούται αυτή η προϋπόθεση, υπάρχει αντίστροφη βύθιση και δεν εξασφαλίζεται ο εξαερισμός του λεβητοστασίου.

Ο αναγκαστικός εξαερισμός περιλαμβάνει την εγκατάσταση πρόσθετων ανεμιστήρων εξαγωγής.

Συνήθως αυτά τα είδη συνδυάζονται σε ένα σύστημα εξάτμισης του λέβητα. Κατά τον υπολογισμό του, είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι ο αέρας που εξέρχεται στο δρόμο από τον όγκο πρέπει να είναι ίσος με εκείνον που εισάγεται στο δωμάτιο. Για να διασφαλιστεί ότι πληρούται αυτή η προϋπόθεση, εγκαθίστανται βαλβίδες ελέγχου.

Υπολογισμός του συστήματος εξαερισμού

Σύμφωνα με τα πρότυπα κατασκευής, όλος ο εναέριος χώρος του λέβητα πρέπει να αντικατασταθεί από έναν καινούργιο κάθε 20 λεπτά. Για την παροχή της κατάλληλης κυκλοφορίας αέρα, θα χρειαστεί να εξοπλίσετε τον εαυτό σας με μια αριθμομηχανή και τύπους.

Εάν οι οροφές βρίσκονται σε ύψος 6 μέτρων, τότε χωρίς ειδικές συσκευές, ο αέρας στο δωμάτιο ενημερώνεται τρεις φορές την ώρα. Οι οροφές των έξι μέτρων είναι μια πολυτέλεια για μια ιδιωτική κατοικία. Η μείωση της οροφής αντισταθμίζεται στους υπολογισμούς στην ακόλουθη αναλογία - για κάθε μέτρο κάτω από την ανταλλαγή αέρα αυξάνεται κατά 25%.

Ας υποθέσουμε ότι υπάρχει ένα λεβητοστάσιο με διαστάσεις: μήκος - 3 m, πλάτος - 4 m, ύψος - 3,5 m. Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα, είναι απαραίτητο να εκτελέσετε μια σειρά ενεργειών.

Βήμα 1. Αναγνωρίστε το μέγεθος του εναέριου χώρου. Χρησιμοποιούμε τον τύπο v = b * l * h, όπου b είναι το πλάτος, l είναι το μήκος, h είναι το ύψος της οροφής. Στο παράδειγμά μας, ο όγκος θα είναι 3 m * 4 m * 3,5 m = 42 m 3.

Βήμα 2. Ας κάνουμε μια διόρθωση για τη χαμηλή οροφή χρησιμοποιώντας τον τύπο: k = (6 - h) * 0,25 + 3, όπου h είναι το ύψος του δωματίου. Στο λέβητα μας η διόρθωση ήταν: (6 μ - 3,5 μ.) * 0,25 + 3 ≈ 3,6.

Βήμα 3. Υπολογίστε την ανταλλαγή αέρα που παρέχεται από τον φυσικό εξαερισμό. Τύπος: V = k * v, όπου v - ο όγκος αέρα στον χώρο, k - διόρθωση για τη μείωση του ύψους της οροφής. Λήφθηκε όγκος ίσος με 151,2 m 3 (3,6 * 42 m 3 = 151,2 m 3).

Στάδιο 4. Το υπόλοιπο αξία για να ληφθεί σωλήνες διατομής εξάτμισης περιοχή: S = V / (νν * t), όπου V - υπολογίζεται ανωτέρω διαπνοή, w - ρυθμός ροής αέρα (στους υπολογισμούς δεδομένα λαμβάνεται ως 1 m / s) και t - χρόνος δευτερολέπτων. Λάβετε 151,2 m 3 / (m 1 / s * 3600) = 0, 042 m 2 = 4,2 cm2.

Οι διαστάσεις του καναλιού εξαρτώνται επίσης από την επιφάνεια της εσωτερικής επιφάνειας του λέβητα. Αυτός ο αριθμός υποδεικνύεται από τον κατασκευαστή στην τεχνική τεκμηρίωση της συσκευής. Εάν ο συγκεκριμένος αριθμός δεν έχει καθοριστεί, υπολογίστε τον εαυτό σας με βάση την ένταση της συσκευής. Στη συνέχεια συγκρίνετε την περιοχή με την ακτίνα του τμήματος σύμφωνα με την ανισότητα:

R είναι η εσωτερική ακτίνα του τμήματος της καμινάδας,

Το S είναι η περιοχή της εσωτερικής επιφάνειας του λέβητα.

Αν για κάποιο λόγο είναι δύσκολο αυτός ο υπολογισμός, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον πίνακα.

Συσκευή εξαερισμού στο λέβητα ιδιωτικής κατοικίας και πώς να το εγκαταστήσετε σωστά

Για να διατηρήσετε ένα άνετο μικροκλίμα στην κρύα εποχή, το σπίτι προσπαθεί προσεκτικά να μονώσει. Οι εγκαταστάσεις αερίζονται λιγότερο συχνά. Όταν ο εξαερισμός στο λέβητα ιδιωτικής κατοικίας καταρρέει, δημιουργείται κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Λόγω της κακής κυκλοφορίας υπάρχουν πολλά προβλήματα. Σκεπτόμενος αερισμός στο λέβητα είναι ένα από τα πιο βασικά ζητήματα.

Ανάγκη και λειτουργία αερισμού στο λέβητα ιδιωτικής κατοικίας

Ο καθαρός αέρας έχει μεγάλη σημασία για την ποιοτική λειτουργία του λέβητα αερίου. Εάν ο φυσικός τρόπος δεν είναι δυνατό να ρυθμιστεί η παροχή καθαρού αέρα, πραγματοποιείται τεχνητός εξαερισμός.

Χωρίς συστηματικό εξαερισμό, καυστήρες πέφτουν στους σωλήνες, η απόδοση του λέβητα αερίου μειώνεται, το σπίτι θερμαίνεται χειρότερα. Αλλά, ούτε αυτό είναι το χειρότερο πράγμα. Λόγω του ανεπαρκούς αερισμού και της μη ικανοποιητικής λειτουργίας του εξοπλισμού, η περίσσεια μονοξειδίου του άνθρακα συσσωρεύεται στο δωμάτιο, διακινδυνεύεται η ζωή των ανθρώπων.

Επαγγελματική εγκατάσταση εξαερισμού στο λέβητα ιδιωτικής κατοικίας:

 • Επεκτείνει τη διάρκεια ζωής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα λειτουργίας.
 • Δημιουργεί καλές κλιματικές συνθήκες για να ζει στο σπίτι.
 • Υπάρχει πάντα αρκετό οξυγόνο στο δωμάτιο.
 • Η υγρασία και το καλούπι δεν εμφανίζονται στους τοίχους.
 • Λιγότερη συγκέντρωση προϊόντων καύσης.
 • Ο λέβητας λειτουργεί με υψηλή απόδοση.

Ο εξαερισμός στο λέβητα ιδιωτικής κατοικίας ρυθμίζει τη συσσώρευση μονοξειδίου του άνθρακα, δεν δημιουργεί αντίστροφη ώση. Η υπέρβαση της συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα είναι επικίνδυνη για την υγεία. Λόγω των διαδικασιών ανταλλαγής στον αέρα, το οξυγόνο εισέρχεται στο δωμάτιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την ανθρώπινη ζωή και τη λειτουργία του εξοπλισμού αερίου.

Απαιτήσεις για αερισμό ενός λέβητα φυσικού αερίου σε ιδιωτική κατοικία και προδιαγραφές σύμφωνα με το SNIP

Εάν δεν τηρούνται οι κανόνες και οι κανόνες, οι υπηρεσίες αερίου εφαρμόζουν κυρώσεις, μέχρι και το κλείσιμο του φυσικού αερίου. Σε ένα ιδιωτικό σπίτι έχει εγκατασταθεί ένα ξεχωριστό σύστημα εξαερισμού:

 1. Το απόσπασμα για μια ώρα μπορεί να αλλάξει τον αέρα τρεις φορές.
 2. Η εισροή έρχεται συνολικά στην ίδια ποσότητα όπως στο εκχύλισμα, μαζί με την ανάγκη για καύση αερίου.

Στο πάνω μέρος της οροφής πρέπει να υπάρχει κουκούλα. Συνήθως είναι μια καμινάδα. Η διάμετρος του σωλήνα υποδεικνύεται από τους κατασκευαστές φυσικού αερίου κατά τη δημιουργία ενός σχεδίου σχεδίασης για την κατασκευή. Για όλες τις απαιτήσεις, η διάμετρος είναι 1,3 μέτρα. Ο σωλήνας δημιουργεί συνθήκες για την κανονική είσοδο και έξοδο αέρα.

Για παράδειγμα, η ένταση του δωματίου στο λέβητα είναι 15m 3. Σε μια ώρα, αυτοί οι δεκαπέντε κύβοι πρέπει να βγαίνουν τρεις φορές μέσα από την κουκούλα. Δηλαδή, 45 m 3 ανά ώρα θα πρέπει φυσικά να αφήνουν έξω από το σωλήνα εξάτμισης.

Υπάρχουν απαιτήσεις για καθαρό αέρα. Η είσοδος πρέπει να είναι 45 m 3 ανά δωμάτιο, συν την απαραίτητη ποσότητα αέρα για την καύση αερίου. Οποιοσδήποτε εξοπλισμός λέβητα καταναλώνει οξυγόνο για να διατηρεί την καύση αερίου.

Ένα από τα κανονιστικά έγγραφα στα οποία προσανατολίζονται οι υπηρεσίες αερίου: SniP Παροχή φυσικού αερίου 2.04.08-87 *

Τρόποι διοργάνωσης ανταλλαγής αέρα

Για την κανονική λειτουργία του εξαερισμού, ο αέρας πρέπει να κυκλοφορεί συνεχώς. Υπάρχουν δύο τρόποι οργάνωσης μιας διαδικασίας. Η εισροή και η εκροή πραγματοποιούνται ανεξάρτητα, χωρίς την εγκατάσταση του κατάλληλου εξοπλισμού για αναγκαστική ανταλλαγή. Ο αέρας στην περίπτωση αυτή κινείται με φυσικό (φυσικό) τρόπο υπό την επίδραση του ανέμου και άλλων φαινομένων. Μια άλλη επιλογή, χωρίς να ελπίζουμε για τις δυνάμεις της φύσης, είναι ο τεχνητός εξαναγκασμός.

Φυσικός εξαερισμός

Το λέβητο ανήκει στις εγκαταστάσεις αυξημένου κινδύνου. Εάν ο φυσικός αερισμός σε μια εξοχική κατοικία είναι μόνο στην κουζίνα, στο μπάνιο και στην τουαλέτα - αυτή η επιλογή δεν είναι κατάλληλη. Για το λέβητα ξεχωριστό σύστημα

 • Το μέγιστο ύψος από το δάπεδο μέχρι την οροφή είναι 6 μέτρα. Όσο χαμηλότερο είναι το υψόμετρο, τόσο μεγαλύτερη είναι η πολλαπλότητα του αέρα. Για κάθε μετρητή η πολλαπλότητα αυξάνεται κατά 25%.
 • Ο νωπός αέρας εισέρχεται στο χώρο του λέβητα μέσω του συστήματος εξαερισμού. Επιπλέον, οι βαλβίδες κατασκευάζονται στο κάτω μέρος της πόρτας. Η περιοχή υπολογίζεται σε αναλογία 8 cm² / 1 kW χωρητικότητας της μονάδας θέρμανσης, από το δωμάτιο - 30 cm²?
 • Η καμινάδα διαθέτει 2 εξόδους. Το άνω έχει σχεδιαστεί για να εμφανίζει τα προϊόντα της καύσης από το κάτω μέρος του λέβητα καθαρίζει συντρίμμια και βρωμιά. Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους -. 25 εκατοστά Το κανάλι τροφοδοσίας βρίσκεται στο κάτω μέρος του δωματίου, η εξάτμιση - στην κορυφή.

Το μειονέκτημα του συστήματος είναι ότι ο φυσικός εξαερισμός δεν λειτουργεί πάντα σε πλήρη λειτουργία. Μεγάλη εξάρτηση από τη δύναμη του ανέμου.

Σύστημα αναγκαστικής κυκλοφορίας αέρα

Ο αναγκαστικός εξαερισμός χρησιμοποιείται σε αγωγούς με μακρά βάση. Η φυσική έλξη απουσιάζει. Εξαερισμού στο λεβητοστάσιο μιας ιδιωτικής κατοικίας συνδέεται με την διαπνοή του κτιρίου, που έχει το κανάλι εξόδου μιας εξάτμισης έξω.

Πλεονεκτήματα του αναγκαστικού συστήματος:

 • Ο λέβητας μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιοδήποτε σημείο με τις κατάλληλες διαστάσεις.
 • Το μεγάλο πλεονέκτημα δεν εξαρτάται από τις εξωτερικές συνθήκες και τα φυσικά φαινόμενα.
 • Ο εξοπλισμός και η διαδικασία εγκατάστασης είναι ακριβότερα από τον φυσικό εξαερισμό.
 • Σε περίπτωση δυσλειτουργίας, απαιτείται ακριβή αντικατάσταση.

Απαιτήσεις για τη συσκευή της καμινάδας

Η καμινάδα είναι εξίσου σημαντική με τον ίδιο τον λέβητα στη θέρμανση.

Απαιτήσεις για καμινάδες που είναι εγκατεστημένες έξω

 • Από την οδό, η καμινάδα είναι μονωμένη για να αποτρέψει το σχηματισμό συμπύκνωσης.
 • Στον άξονα του λέβητα και μέχρι τον άξονα της καμινάδας από το δρόμο, η απόσταση δεν είναι μεγαλύτερη από δύο μέτρα. Διαφορετικά, η ώθηση θα είναι κακή.
 • Τουλάχιστον ένα μέτρο πρέπει να είναι μια ευθεία τομή από τον λέβητα μέσω του σωλήνα. Μόνο μετά από αυτή την απόσταση γίνεται μια στροφή.
 • Εν πάση περιπτώσει, ακόμη και αν δεν σχηματιστεί συμπύκνωση, πρέπει να τοποθετηθεί τσέπη για τον καθαρισμό και την αποστράγγιση του συμπυκνώματος.
 • Εάν ο λέβητας είναι δάπεδο, γίνεται ένα άκαυστο υπόστρωμα κατασκευασμένο από αμίαντο και μεταλλικά φύλλα. Ένα καζάνι είναι εγκατεστημένο στο μεταλλικό φύλλο.
 • Όταν η καπνοδόχος περνάει μέσα από τους τοίχους, αν είναι από καύσιμο υλικό, πραγματοποιείται πυρκαγιά 0,5 μέτρα πάνω και κάτω.

Απαιτήσεις για την καμινάδα, η οποία διατρέχει κατακόρυφα μέσω οροφών της οροφής και της οροφής

 • Η απόσταση δεν υπερβαίνει τα δύο μέτρα κατά μήκος του άξονα.
 • Η πυροστεγανωτική σφραγίδα τοποθετείται στην οροφή.
 • Η ζώνη πρόσβασης κρύου αέρα είναι εφοδιασμένη με θερμομόνωση.
 • Η θήκη για συμπύκνωση και καθαρισμό γίνεται σε απόσταση ενός μέτρου.
 • Στην κορυφή του σωλήνα, η θερμομόνωση πρέπει να τερματίζεται σε απόσταση όχι μεγαλύτερη από 0,1 μέτρα.

Η απόσταση από το κάτω μέρος του λέβητα μέχρι την κορυφή της καμινάδας είναι τουλάχιστον πέντε μέτρα.

Η διάμετρος της καμινάδας στον λέβητα που εγκαθίσταται από τον κατασκευαστή πρέπει να είναι ίση με τη διάμετρο της καμινάδας που φεύγει από το δωμάτιο. Οι λέβητες με μικρότερη διάμετρο, της τάξεως των 80 mm, συναντώνται. Η κανονική εσωτερική διάμετρος της καμινάδας είναι 130 mm.

Στο τέλος των εργασιών τοποθέτησης και τοποθέτησης στα κανάλια του εξωτερικού σωλήνα, στο κάτω μέρος της καπνοδόχου πρέπει να τοποθετηθεί μια καλύπτρα καθαρισμού. Όταν η βρωμιά και τα συντρίμμια συγκεντρώνονται στο επίπεδο της καπνοδόχου, η ώθηση σταματά να λειτουργεί. Για το λόγο αυτό, στο κάτω μέρος τοποθετείται μια τσέπη καθαρισμού.

Υπολογισμός του φυσικού συστήματος εξαερισμού

Για να επιλέξετε τον εξαερισμό, πρέπει να γνωρίζετε τις απαιτήσεις για το χώρο του λέβητα. Τα κανονιστικά έγγραφα δεν προσδιορίζουν την ακριβή έκταση των χώρων. Αλλά το ελάχιστο ύψος στις οδηγίες για την τοποθέτηση των μονάδων πρέπει να είναι τουλάχιστον 2,5 μέτρα. Οι υπηρεσίες αερίου, γενικά, καθοδηγούνται από την Οδηγία MDS 41-2.2000. Ενώ το SNiP συνιστά τη χρήση ενός δωματίου 2,2 μέτρων.

 • 0,7 μετρητή περάσει,
 • συν το πλάτος του ίδιου του λέβητα είναι σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής και τους κανόνες.
 • σύμφωνα με την οδηγία 1 μέτρο είναι το πλάτος της διόδου,
 • συν το πλάτος του λέβητα.

Συνολικά 1,5 μέτρα.

Εάν η ένταση του λέβητα είναι 15 m 3 Το ύψος της οροφής από το δάπεδο του λέβητα στο δάπεδο έως το κάτω μέρος της οροφής ή της οροφής είναι 3 μέτρα. Στη συνέχεια, η περιοχή του λέβητα θα είναι 5 m2 15: 3 = 5

Εάν το ύψος του λεβητοστασίου είναι 2,5 μέτρα, 15: 2,5 = 6 m2. Έτσι, η περιοχή του λεβητοστασίου μέσα στο δωμάτιο διαφέρει.

 • Ύψος 2,5 μέτρα.
 • Πλάτος 1,5 μέτρων.
 • Όγκος 15 m 3


Κατά τον υπολογισμό του φυσικού αερισμού λαμβάνεται υπόψη:

 • Όγκος του λεβητοστασίου.
 • Η ταχύτητα του αέρα μέσω των αγωγών εξαερισμού.
 • Η αναλογικότητα του ύψους του λεβητοστασίου με τον συντελεστή πολλαπλασιασμού ανταλλαγής αέρα.

Παράδειγμα υπολογισμού της ανταλλαγής αέρα

 • Ο όγκος του λέβητα: 33,6 m 3.
 • Υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα: (6m -2,8m) x 0,25 + 3 = 3,8, όπου

6 m - βέλτιστο ύψος οροφής:

2.8 m πραγματικό ύψος οροφής.

3m 3 αύξηση της πολλαπλότητας αέρα για κάθε μέτρο μείωσης της οροφής.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, σύμφωνα με τον πίνακα κανόνων και κανόνων, προσδιορίζεται η διάμετρος των σωλήνων που είναι αναγκαίοι για τον αερισμό για ένα φυσικό σύστημα τουλάχιστον 200 mm.

Η σωστή εγκατάσταση του εξοπλισμού

Οι λόγοι για την αποτυχία των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι απλές. Η καμινάδα δεν καθαρίζεται, το μονοξείδιο του άνθρακα επιστρέφεται στο διαμέρισμα ή η στήλη αερίου έχει τοποθετηθεί λανθασμένα. Είναι σημαντικό να επιλέξετε και να εκτελέσετε σωστά την εγκατάσταση.

Πώς να εγκαταστήσετε καμινάδες

 1. Στον τοίχο μια τρύπα ωθείται προς τα έξω:
 2. Από την πλευρά του δρόμου η δομή ανεβαίνει στην κορυφή.
 3. Συνενώνεται με το τοίχωμα, σφίγγεται με σφιγκτήρες.

Η εσωτερική καμινάδα ανεβαίνει από το λέβητα στην οροφή, χωρίς να βγαίνει από το σπίτι. Περνάει μέσα από όλα τα ανώτατα όρια και πηγαίνει στην οροφή. Μια τέτοια καμινάδα γίνεται συνήθως δύο στρώσεων. Μεταξύ των στρωμάτων τοποθετείται ένα μονωτικό υλικό ώστε να αποκλείεται η πιθανότητα πυρκαγιάς από τη θέρμανση της καμινάδας και την προστασία της από τη συμπύκνωση.