Απορροφητήρας για μπάνιο και τουαλέτα

Το μπάνιο είναι ένας χώρος με συνεχώς υψηλή υγρασία, συνήθως χωρίς παράθυρα. Για να αποφευχθεί η δημιουργία μύκητας και μούχλας στους τοίχους, η φθορά των εσωτερικών αντικειμένων απαιτεί εξαερισμό υψηλής ποιότητας, απομακρύνοντας την υπερβολική υγρασία έξω από το σπίτι.

Είδη εξαερισμού

Ο εξαερισμός στο μπάνιο μπορεί να είναι φυσικός ή αναγκασμένος. Παρακάτω αναλύονται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτών των τύπων εξαερισμού.

Φυσικά

Στα παλιά σοβιετικά σπίτια και στα κτίρια της σύγχρονης οικονομικής τάξης, κατά κανόνα χρησιμοποιείται φυσικός εξαερισμός. Η ροή αέρα σε αυτό προκύπτει από τη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού αέρα. Επιπλέον, μπορεί να τοποθετηθεί ένας εκτροπέας στην έξοδο του αγωγού εξαερισμού. Ο εκτροπέας ενισχύει το βύθισμα στο σύστημα εξαερισμού σε καιρό με αέρα λόγω του εφέ Bernoulli.

Ένα τέτοιο σύστημα είναι φθηνό, εύκολο στην εγκατάσταση, ουσιαστικά χωρίς συντήρηση, χωρίς ηλεκτρική ενέργεια για λειτουργία. Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να σημειώσουμε τις αδυναμίες του φυσικού αερισμού - δεν λειτουργεί καλά σε ζεστό καιρό (δεν υπάρχει διαφορά θερμοκρασίας) και, επιπλέον, είναι πολύ ευαίσθητο στην καθαριότητα των αεραγωγών.

Αναγκασμένος

Ο αναγκαστικός εξαερισμός παρέχεται από ανεμιστήρες ή άλλες μηχανικές συσκευές. Είναι ανεξάρτητο από τις καιρικές συνθήκες και μπορεί, με τη σωστή επιλογή των ανεμιστήρων, να παρέχει οποιοδήποτε απαραίτητο τρόπο αερισμού. Μείον εξαναγκασμένο εξαερισμό - χρειάζεται ηλεκτρική ενέργεια και ως εκ τούτου είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε καλώδια σε κάθε ανεμιστήρα.

Το υποχρεωτικό σύστημα εξαερισμού είναι σκόπιμο να γίνει, αν φυσικά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ή σχεδιάζεται να εγκαταστήσει μια γεννήτρια ατμού, μια ηλεκτρική σάουνα.

Διάγνωση του συστήματος εξαερισμού

Για να εκτελέσετε μια απλή διάγνωση του συστήματος εξαερισμού θα χρειαστείτε ένα κερί. Φέρτε ένα καίγοντας κερί στο άνοιγμα. Αν υπάρχει ρεύμα αέρα - η φλόγα θα εκτραπεί, δείχνοντας την κατεύθυνση της. Εάν ο εξαερισμός δεν λειτουργεί, η φλόγα θα παραμείνει κάθετη.

Συχνά ο εξαερισμός δεν λειτουργεί καλά λόγω των φραγμένων καναλιών, αλλά λόγω της έλλειψης καθαρού αέρα. Για παράδειγμα, αυτό το πρόβλημα συμβαίνει σε παλιά σπίτια όταν αντικαθιστάτε ξύλινα παράθυρα με πλαστικά. Για να αποφύγετε αυτό, επιλέξτε παράθυρα με ειδικά ανεμιστήρες.

Πώς να επιλέξετε τον σωστό ανεμιστήρα

Τα μπάνια συνήθως εγκαθιστούν μικρούς αξονικούς ανεμιστήρες για μπάνιο και τουαλέτα χωρητικότητας 60-250 m 3 / ώρα.

Εάν η κουκούλα είναι εγκατεστημένη σε υπάρχοντα αγωγό αερισμού, παρακαλούμε να σημειώσετε ότι το σχήμα της ταιριάζει με το σχήμα και το μέγεθος του αγωγού. Ο σωστά επιλεγμένος απορροφητήρας θα πρέπει να τοποθετηθεί εντελώς στον αγωγό εξαερισμού. Έξω, υπάρχει μόνο μια διακοσμητική μάσκα, το σχήμα και το μέγεθος των οποίων μπορεί να επιλεγεί για το εσωτερικό του μπάνιου.

Ασφάλεια

Η κουκούλα, όπως και κάθε ηλεκτρικός εξοπλισμός για το μπάνιο, πρέπει να έχει αδιάβροχο περίβλημα που εμποδίζει την είσοδο νερού στα ηλεκτρικά μέρη. Η τυπική ένδειξη του βαθμού προστασίας της συσκευής είναι ο κωδικός IP. Ο κώδικας αποτελείται από τα γράμματα IP και δύο ψηφία. Το πρώτο ψηφίο δηλώνει το βαθμό προστασίας από την πρόσβαση σε ξένα αντικείμενα, το δεύτερο - ο βαθμός προστασίας από την υγρασία.

Για μπάνιο συνιστάται η χρήση συσκευών με βαθμό προστασίας IP45 και άνω. Τέτοιες συσκευές προστατεύονται από πίδακες νερού.

Παραγωγικότητα

Για το μπάνιο χρειάζεστε 6-8 φορές την κυκλοφορία του αέρα. ΠΗ χωρητικότητα του επιλεγμένου καλύμματος δεν πρέπει να είναι μικρότερη από έξι φορές από τον όγκο του μπάνιου σας.

Για παράδειγμα: το μέγεθος του μπάνιου σας είναι 2x2x2.5m, ο όγκος του είναι 10 m 3. Χρειάζεστε χωρητικότητα τουλάχιστον 60 m 3 / h.

Επίπεδο θορύβου

Σε ένα μικρό δωμάτιο στο μπάνιο, ο θόρυβος του ανεμιστήρα ακούγεται καλά. Ένας θόρυβος πάνω από 35 ντεσιμπέλ μπορεί να ερεθίσει την ανθρώπινη ψυχή. Επομένως, προτιμήστε μοντέλα χαμηλού θορύβου.

Ο θόρυβος του ανεμιστήρα εξαρτάται από το σχήμα των λεπίδων του και την ταχύτητα περιστροφής του. Αν υπάρχει επιλογή - πάρετε έναν ανεμιστήρα μεγάλης διαμέτρου με μικρή ταχύτητα περιστροφής. Με την ίδια απόδοση, θα κάνει τον θόρυβο λιγότερο από μικρό και γρήγορο.

Κατά την εγκατάσταση, μην ξεχάσετε να χειρίζεστε όλες τις αρθρώσεις με στεγανωτικό σιλικόνης για να αποφύγετε τις δονήσεις και το κροτάλισμα κατά τη λειτουργία.

Λειτουργικότητα

Τα μοντέρνα μοντέλα των ανεμιστήρων είναι εφοδιασμένα με διάφορες πρόσθετες συσκευές που κάνουν τη χρήση τους πιο άνετη και οικονομική:

 • Βαλβίδα αντεπιστροφής - εμποδίζει τη ροή αέρα από τους αεραγωγούς αερισμού στο δωμάτιο ακόμα και όταν ο ανεμιστήρας δεν λειτουργεί. Είναι απαραίτητο εάν ο αγωγός εξαερισμού είναι κοινός για αρκετούς χώρους.
 • Αισθητήρας υγρασίας - καθορίζει την παρουσία περίσσειας αέρα στον αέρα και επιτρέπει στον ανεμιστήρα να λειτουργεί μόνο όταν είναι απαραίτητο.
 • Αισθητήρας κίνησης - περιλαμβάνει κουκούλα και φωτισμό όταν οι άνθρωποι είναι στο δωμάτιο.
 • Χρονοδιακόπτης - επιτρέπει τη λειτουργία της κουκούλας για λίγο, αφού απενεργοποιηθεί από το διακόπτη.
 • Ο εξασθενητής ήχου είναι μια συσκευή που είναι εγκατεστημένη μπροστά από τον ανεμιστήρα και μειώνει τον θόρυβο από αυτό.

Απορροφητήρας για μπάνια και τουαλέτες

Σε ιδιωτικές κατοικίες

Σε μια ιδιωτική κατοικία, θα πρέπει να σχεδιάσετε τον εξαερισμό κατά τη διάρκεια της φάσης κατασκευής, πριν τοποθετήσετε τους αεραγωγούς αερισμού και τους διαύλους ηλεκτρικής καλωδίωσης. Εάν ο όγκος του μπάνιου είναι μικρός και χρησιμοποιείται από 1-2 άτομα, μπορείτε να περάσετε με φυσικό αερισμό. Σε άλλες περιπτώσεις είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε την κουκούλα.

Κατά τον σχεδιασμό του εξαερισμού, θυμηθείτε:

 • Τα κανάλια τροφοδοσίας πρέπει να βρίσκονται στο κάτω μέρος, εξάτμιση στην κορυφή του δωματίου.
 • είναι καλύτερο να τοποθετήσετε την κουκούλα στον τοίχο της απέναντι πόρτας.
 • η εσωτερική επιφάνεια των αγωγών πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή.
 • Οι αεραγωγοί πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ευθερμένοι ή με ομαλές στροφές.
 • για τα δωμάτια που βρίσκονται σε διαφορετικούς ορόφους πρέπει να υπάρχουν ξεχωριστοί αεραγωγοί.

Σε ξύλινα σπίτια

Σε ένα ξύλινο σπίτι, η υπερβολική υγρασία όχι μόνο καταστρέφει την εμφάνιση, αλλά μπορεί επίσης να βλάψει φέροντες δομές κτιρίων. Ως εκ τούτου, απαιτείται επιπλέον αερισμός σε χώρους με υψηλή υγρασία (μπάνιο, τουαλέτα, κουζίνα).

Οι τιμές για κουκούλες εξαρτώνται από την απόδοσή τους, τον θόρυβο, το σωματικό υλικό και τη διαθεσιμότητα πρόσθετων επιλογών. Τα φθηνότερα μοντέλα κοστίζουν από 500 ρούβλια. Η τιμή των ακριβών μοντέλων μπορεί να φτάσει 5-6 χιλιάδες ρούβλια.

Αν παραγγείλετε την εγκατάσταση ενός πλοιάρχου, τότε θα πρέπει να πληρώσετε άλλα 2-3 χιλιάδες ρούβλια, ανάλογα με την πολυπλοκότητα του έργου.

Αυτοσυναρμολόγηση - στάδια της εργασίας

Για να εγκαταστήσετε την κουκούλα, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε τα κανάλια για την καλωδίωση στους τοίχους εκ των προτέρων (μέχρι το φινίρισμα). Μην ανοίξετε το μπάνιο.

Η κουκούλα μπορεί να είναι εξοπλισμένη με ξεχωριστό διακόπτη ή να ανάβει ταυτόχρονα με το φως. Υπάρχουν μοντέλα που ενεργοποιούνται από αισθητήρα υγρασίας ή κίνησης. Εκ των προτέρων, εξετάστε το διάγραμμα καλωδίωσης και ρυθμίστε την καλωδίωση σύμφωνα με αυτήν.

Όταν συνδέετε την κουκούλα, θυμηθείτε ότι ο διακόπτης πρέπει να ρυθμιστεί στη φάση, όχι στο μηδέν. Αν δεν είστε σίγουροι για τις ικανότητές σας, επικοινωνήστε με έναν επαγγελματία ηλεκτρολόγο.

Η εγκατάσταση του απορροφητήρα είναι πολύ απλή. Σε πολυκατοικίες, εισάγεται συνήθως σε υπάρχον εξαερισμό. Η τοποθέτηση στον τοίχο πραγματοποιείται με βίδες. Δεν απαιτείται πρόσθετη εργασία.

Εάν η κουκούλα εγκατασταθεί μετά την τοποθέτηση του κεραμιδιού, στη συνέχεια να μην τρυπήσετε το κεραμίδι, μπορείτε να κολλήσετε την κουκούλα με σφραγιστικό σιλικόνης. Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο να στάξει η σιλικόνη στις γωνίες της κουκούλας (δίπλα στις οπές για τις βίδες) και να την τοποθετήσετε στην επιθυμητή θέση. Εάν η περίσσεια σιλικόνης διαρρεύσει, μετά τη σκλήρυνση, κόψτε τα με ένα κοφτερό μαχαίρι.

Εξαγωγή στο μπάνιο: κανόνες επιλογής και χαρακτηριστικά εγκατάστασης

Το μπάνιο χαρακτηρίζεται από υψηλή υγρασία. Ο ατμός συμπυκνώνεται στην οροφή και στους τοίχους, με αποτέλεσμα το σχηματισμό μύκητα και μούχλα. Για να αποφευχθούν αυτές οι διαδικασίες, είναι απαραίτητο να ακολουθήσουμε μια υπεύθυνη προσέγγιση στα ζητήματα αερισμού και επιλογής ενός ανεμιστήρα εξαγωγής.

Η κουκούλα ποιότητας στο μπάνιο θα πρέπει να παρέχεται από φρέσκο ​​αέρα 25 m 3 / h για ξεχωριστό δωμάτιο, από 50 m 3 σε περίπτωση συνδυασμένου μπάνιου.

Τύποι ανεμιστήρων εξαγωγής

Σύγχρονοι κουκούλες που προορίζονται για τοποθέτηση στο μπάνιο, χωριστά χωρισμένα σε 2 τύπους: απλά και αυτόματα. Διαφέρουν μεταξύ τους όσον αφορά το σχεδιασμό, τη διαθεσιμότητα πρόσθετων επιλογών και το κόστος.

Ο απλός εξοπλισμός είναι ένας ηλεκτρικός ανεμιστήρας, ο οποίος βρίσκεται σε σωληνωτό πλαστικό περίβλημα. Μπορεί να είναι δύο ειδών - ενσωματωμένο ή αυτόνομο.

Ένας δημοφιλής τρόπος για να ενεργοποιήσετε τη συσκευή είναι πατώντας το διακόπτη που παρέχει φωτισμό στο μπάνιο. Αυτή η επιλογή σας επιτρέπει να αφαιρέσετε από το μπάνιο το μολυσμένο αέρα που εμφανίζεται όταν το άτομο βρίσκεται μέσα σε αυτό.

Ο αυτόματος εξοπλισμός είναι εξοπλισμένος με ηλεκτρονικά στοιχεία, τα οποία ελέγχουν αποτελεσματικά τη λειτουργία της συσκευής.

Οι κουκούλες είναι εξοπλισμένες με πρόσθετες λειτουργίες:

 • off timer?
 • αισθητήρες υγρασίας.
 • έγχρωμο φωτισμό.

Ο ανεμιστήρας ανάβει όταν ξεπεραστεί η επιτρεπτή τιμή υγρασίας. Μόλις αυτή η παράμετρος επανέλθει σε κανονική κατάσταση, η συσκευή απενεργοποιείται.

Τα αυτόματα προϊόντα μπορούν να εξοπλιστούν με άλλες λειτουργίες. Σε ιδιωτικές κατοικίες, το σύστημα εξαερισμού οριοθετεί το δρόμο, έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες τους να μην υποστούν βλάβη από ανεμιστήρα με ρυθμιζόμενο διαχύτη.

Ορισμένα μοντέλα είναι εξοπλισμένα με βαλβίδα ελέγχου, η οποία δεν επιτρέπει την κίνηση του αέρα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αυτή η επιλογή είναι χρήσιμη για τους κατοίκους διαμερισμάτων σε πολυώροφα κτίρια για να προστατευθούν από τις μυρωδιές του γειτονικού μπάνιου.

Ο σύγχρονος απορροφητήρας, σχεδιασμένος για εγκατάσταση στο μπάνιο, έχει μια υποχρεωτική αρχή δράσης. Η συσκευή αποτελείται από έναν ανεμιστήρα και έναν αγωγό αέρα συνδεδεμένο με τον αγωγό εξαερισμού του κτιρίου.

Για να επιλέξετε τη βέλτιστη κουκούλα, πρέπει να λάβετε υπόψη τα χαρακτηριστικά του μπάνιου και την ποικιλία των υπαρχόντων συστημάτων εξαερισμού. Οι συσκευές μπορεί να διαφέρουν ως προς τον σχεδιασμό, την αρχή λειτουργίας, την ισχύ και τη διαθεσιμότητα πρόσθετων λειτουργιών.

Είδη αερισμού στο μπάνιο

Για να εξασφαλιστεί η ανταλλαγή αέρα σε κλειστό χώρο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί φυσικός ή εξαναγκασμένος εξαερισμός. Η πρώτη επιλογή δεν απαιτεί τη χρήση ειδικού εξοπλισμού που εκτελεί ορισμένες λειτουργίες.

Η δεύτερη αφορά τη χρήση ανεμιστήρων, θερμαντικών συσκευών, κινητήρων, συσκευών ψύξης αέρα και άλλων πρόσθετων συσκευών.

Φυσική επιλογή ανανέωσης αέρα

Οι ροές αέρα αναμιγνύονται και στη συνέχεια μετατοπίζονται λόγω διαφόρων παραμέτρων θερμοκρασίας και πίεσης. Μπορείτε να δημιουργήσετε ελεύθερη κυκλοφορία ανοίγοντας ελαφρά την πόρτα. Αλλά σε αυτή την περίπτωση κάποιο μέρος του υγρού αέρα θα παραμείνει στο δωμάτιο.

Σε πολυώροφα κτίρια, ο άξονας εξαερισμού εξυπηρετεί όλα τα διαμερίσματα στην οροφή. Η είσοδος σε αυτό κλείνει με σχάρα και η αποτελεσματικότητα καθαρισμού εξαρτάται από τη γενική κατάσταση. Στα κτίρια εκτός πόλης, οι αγωγοί εξαερισμού αφαιρούνται κατά τη φάση κατασκευής.

Κατά την εγκατάσταση μιας φυσικής κουκούλας πρέπει να τηρούνται οι ακόλουθοι κανόνες:

 1. Η σχάρα στο μπάνιο / μπάνιο πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή του δωματίου - στον τοίχο ή στην οροφή.
 2. Η εσωτερική επιφάνεια των σωλήνων πρέπει να είναι απόλυτα ομαλή.
 3. Οι προβολές και οι περιστροφές του αγωγού μειώνουν την απόδοση της κυκλοφορίας κατά 5%.

Ο φυσικός αερισμός δεν θεωρείται πολύ αποτελεσματικός, γι 'αυτό και σπάνια χρησιμοποιείται σε πολυκατοικίες. Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιείται σε προαστιακά κτίρια που χρησιμοποιούνται για εποχική διαβίωση, για παράδειγμα, ως dacha.

Χαρακτηριστικά εξαναγκασμένου εξαερισμού

Στο μπάνιο, χρησιμοποιείται συχνότερα η μηχανική εκκένωση του αέρα εξαγωγής με τη χρήση μηχανικών συσκευών. Μπορεί να είναι μια φορτωτική ή ένας ανεμιστήρας καναλιών. Ενεργοποιείται εάν είναι απαραίτητο και δημιουργεί πρόσφυση.

Σε ιδιωτικά κτίρια, εγκαθίστανται συχνά κανάλια, τα οποία εξάγουν την εξαντλημένη ροή αέρα μέσω της σοφίτας του σπιτιού. Ο ανεμιστήρας έχει σχεδιαστεί για να αντλεί αποτελεσματικά μολυσμένο αέρα, και φρέσκο ​​μπορεί να μπει στο μπάνιο μέσω μιας ανοιχτής πόρτας.

Τύποι ανεμιστήρων για κλειστούς χώρους

Υπάρχουν 2 τύποι εξοπλισμού που χρησιμοποιούνται σε μπάνια, τουαλέτες και συνδυασμένα μπάνια. Αυτές είναι οι αξονικές και ακτινικές διατάξεις εξάτμισης. Τα τελευταία ονομάζονται επίσης φυγοκεντρικά.

Οι αξονικές συσκευές είναι ένας άξονας στον οποίο έχει τοποθετηθεί μια κλασική πτερωτή. Τα πτερύγιά του γίνονται υπό γωνία. Όταν περιστρέφεται ο άξονας, εισέρχεται ροή αέρα. Ένας τέτοιος ανεμιστήρας χρησιμοποιείται εάν η πίεση που δημιουργείται από αυτό είναι επαρκής για να εξασφαλίσει μια κανονική ανταλλαγή αέρα.

Σε ακτινωτές συσκευές η ροή του αέρα τραβιέται στο κέντρο, μετά από την οποία βρίσκεται στο περίβλημα με λεπίδες. Λόγω της θέσης τους στο κεντρικό τμήμα υπάρχει ένα κενό, και φυγόκεντρη δύναμη ωθεί τη μάζα αέρα προς τα άκρα του σώματος που μπορούν να εξαχθούν διαμέσου του σωλήνα αποστράγγισης στο ventkanal.

Τα πιο απαιτητικά μοντέλα εναέριας κυκλοφορίας - λειτουργούν πολύ πιο αποτελεσματικά και ήσυχα, είναι σε θέση να εκκενώσουν όγκους που δεν μπορούν να είναι αξονικοί.

Με τον βαθμό πληρότητας, οι φυγοκεντρικοί ανεμιστήρες αρχής λειτουργίας χωρίζονται σε βασικές και με πρόσθετες επιλογές. Το δεύτερο μπορεί να λειτουργήσει σε αυτόματη λειτουργία.

Βασικές παράμετροι της κουκούλας για μπάνιο

Η ιδιαιτερότητα του μπάνιου ώθησε τους κατασκευαστές να παράγουν συσκευές προσαρμοσμένες σε χώρους με υψηλή υγρασία. Το περίβλημα του ανεμιστήρα, που τροφοδοτείται με ηλεκτρισμό, πρέπει να σφραγιστεί. Ο εσωτερικός σχεδιασμός του εξοπλισμού προστατεύεται αξιόπιστα από όλες τις πλευρές με τη δράση υγρού ατμού.

Προσοχή στα χαρακτηριστικά της συσκευής

Για τους καταναλωτές, η Διεθνής Ηλεκτροτεχνική Επιτροπή έχει αναπτύξει ένα συγκεκριμένο πρότυπο για την αξιοπιστία των ηλεκτρονικών συσκευών. Δηλώνεται με IP και αποτελείται από δύο ψηφία. Η τιμή του πρώτου μπορεί να είναι από 0 έως 6 και υποδεικνύει τον βαθμό προστασίας από τη διείσδυση ακαθαρσιών.

Ο δεύτερος αριθμός προσδιορίζει το επίπεδο προστασίας από την υγρασία. Για να χρησιμοποιήσετε το προϊόν στο μπάνιο, η ένδειξη πρέπει να είναι τουλάχιστον 4.

Η ισχύς και η παραγωγικότητα είναι στενά αλληλένδετες. Όσο υψηλότερη είναι η πρώτη ένδειξη, τόσο μεγαλύτερη είναι η δεύτερη. Μπορείτε να ανακαλύψετε τον δείκτη απόδοσης πολλαπλασιάζοντας τα footage του μπάνιου με τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν στο σπίτι.

Εάν ο ανεμιστήρας είναι εξοπλισμένος με πολλές πρόσθετες λειτουργίες, η ισχύς του μπορεί να είναι κατά 10% υψηλότερη από την υπολογιζόμενη. Τα πιο δημοφιλή είναι οικονομικά και σχεδόν αθόρυβα συσκευές, που καταναλώνουν από 7 έως 20 watt.

Όταν λειτουργούν συσκευές με μεγάλο συντελεστή ισχύος, υπάρχει ένα ρεύμα στο δωμάτιο, εκτός αυτού, δεν μπορεί να πάρει αρκετά ζεστό.

Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι το επίπεδο θορύβου που δημιουργείται από τις λεπίδες της συσκευής που δημιουργούνται κατά τη λειτουργία. Είναι πολύ πιο ήσυχο από ό, τι όταν χρησιμοποιείτε την κουκούλα κουζίνας. Ο κανόνας, αποδεκτός για τον εκχυτήρα, είναι ένας ήχος 30 dB ή χαμηλότερος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ένα άτομο αντιλαμβάνεται όλους τους ήχους πάνω από 35 dB, ως δυσάρεστο και ενοχλητικό.

Χρονοδιακόπτης, υγροστάτης, βαλβίδα ελέγχου

Οι τυπικές συσκευές εξαερισμού του μπάνιου ελέγχονται μηχανικά ή λειτουργούν σε αργή, σταθερή λειτουργία. Ένας χρονοδιακόπτης είναι μια πρόσθετη συσκευή που σας επιτρέπει να μισο αυτοματοποιήσετε τη διαδικασία.

Αφού το άτομο έφυγε από το μπάνιο, ο ανεμιστήρας, χάρη στον χρονοδιακόπτη, συνεχίζει να εκκενώνει τον αέρα εξαγωγής για αρκετό καιρό. Όταν τελειώσει, απενεργοποιείται.

Η παρουσία αισθητήρα υγρασίας είναι η καλύτερη επιλογή για μπάνιο. Το υγρόμετρο θεωρείται η καλύτερη μέθοδος ελέγχου, καθώς σας επιτρέπει να ρυθμίσετε το κατώφλι υγρασίας από 40 έως 100%, οπότε ο ανεμιστήρας ενεργοποιείται αυτόματα. Μαζί χρησιμοποιείται η υγρασία και ο χρονοδιακόπτης σπάνια. Κανονικά, ένας αισθητήρας υγρασίας δεν απαιτεί χρονοδιακόπτη.

Όταν εξοπλίζετε τον εξαερισμό σε μια εξοχική κατοικία, πρέπει να μετρήσετε την τρύπα στο μπάνιο ή στο μπάνιο, που θα καθορίσει τη διάμετρο του αγωγού. Το πρότυπο μέγεθος προσγείωσης της κουκούλας είναι από 100 έως 130 mm. Εάν είναι απαραίτητο, η τρύπα στον τοίχο του μπάνιου μπορεί να αυξηθεί χρησιμοποιώντας ένα puncher.

Η βαλβίδα ελέγχου είναι μια μικρή και απλή συσκευή που δεν επιτρέπει τη διείσδυση δυσάρεστων μυρωδιών από τους γείτονες στο έδαφος του διαμερίσματός σας. Είναι πρακτικά απαραίτητο σε αστικά λουτρά και μπάνια συνδεδεμένα σε κοινό αγωγό εξαερισμού.

Πώς να επιλέξετε τη σωστή συσκευή;

Κατά την τοποθέτηση του συστήματος εξαερισμού στο μπάνιο, θα πρέπει να επιλέξετε την κουκούλα. Πρώτα απ 'όλα, είναι απαραίτητο να προσδιοριστούν οι ικανότητές του, οι οποίες είναι η ικανότητα οδήγησης ενός συγκεκριμένου όγκου αέρα. Αυτό το σχήμα εξαρτάται από τη διάμετρο της συσκευής.

Οι κατασκευαστές προσφέρουν συσκευές με διατομή σωλήνων 80, 100, 120, 150 mm. Για τον Χρουστσόφ η βέλτιστη διάμετρος θα είναι 80 mm ή 100 mm. Σε νέα κτίρια διαμερίσματα έχουν μια βελτιωμένη διάταξη, είναι καλύτερα να μείνετε σε ένα τμήμα των 120 mm.

Εξίσου σημαντική είναι η εμφάνιση. Πολλοί κατασκευαστές παράγουν κουκούλες με ένα αντικαταστάσιμο εξωτερικό πάνελ. Οι ανεμιστήρες Elicent, Electrolux, Ballu, Timberk και άλλα εμπορικά σήματα έρχονται σε διάφορα χρώματα και αποχρώσεις.

Μια ελκυστική και κομψή συσκευή μπορεί να γίνει ένα έντονο στοιχείο του εσωτερικού χώρου ή να το χωρέσει έτσι ώστε να μην αγγίζει τα μάτια σας.

Κατά την επιλογή, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι το νερό δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με ηλεκτρική ενέργεια - ο ανεμιστήρας πρέπει να λειτουργεί σε συνθήκες υψηλής υγρασίας. Για να αποφύγετε προβλήματα με την καλωδίωση, οι ειδικοί συστήνουν τη χρήση ενός προϊόντος σχεδιασμένου για μακροχρόνια χρήση σε αυτές τις εγκαταστάσεις.

Είναι περιττό να ελέγχετε τα επίπεδα θορύβου της συσκευής - οι περιττοί και δυσάρεστοι ήχοι παίζουν το ρόλο του ερεθίσματος της ακοής. Όταν ένας ανεμιστήρας ποιότητας στο μπάνιο λειτουργεί, είναι σχεδόν σιωπηλός.

Αξίζει επίσης να δοθεί προσοχή στη δύναμη και την αξιοπιστία της συσκευής. Ένας μικρός αριθμός εταιρειών που ειδικεύονται στην κατασκευή ανεμιστήρων μπάνιου μπορούν να εξασφαλίσουν ότι τα προϊόντα τους θα λειτουργήσουν για αρκετά χρόνια. Η υψηλή ποιότητα υποδεικνύεται από την περίοδο εγγύησης από τον κατασκευαστή. Αν είναι λιγότερο από 1 έτος, η συσκευή αυτή είναι προτιμότερο να μην αγοράσει.

Προετοιμασία ενός χώρου για έναν ανεμιστήρα εξαγωγής

Πριν από την εγκατάσταση, πρέπει να πραγματοποιηθούν ορισμένες προπαρασκευαστικές εργασίες. Πρώτα απ 'όλα, είναι απαραίτητο να ελέγξετε πόσο καλά λειτουργεί ο αγωγός εξαερισμού, υποβάλλοντας ένα αναμμένο σπίρτο ή ένα κερί στην είσοδο. Η φλόγα πρέπει να λυγίσει υπό γωνία προς την κατεύθυνση της σχάρας.

Εάν η διάμετρος της οπής μεγαλύτερης τμήματος ανεμιστήρα ventkanala, τότε είναι δυνατόν να εισαχθεί ένα πλαστικό ή κυματοειδή σωλήνα του επιθυμητού διάμετρο και να σφραγίσει τα κενά με αφρό, κόψτε την περίσσεια διαλύματος κοφτερό μαχαίρι μετά τη ρύθμιση.

Στην περίπτωση αυτή, η οπή στην είσοδο του άξονα έχει μικρότερη διάμετρο, διογκώνεται με διάτρητο.

Επιλέγοντας το καλύτερο σχέδιο σύνδεσης

Πριν εγκαταστήσετε οποιοδήποτε μοντέλο του ανεμιστήρα εξάτμισης στο μπάνιο, θα πρέπει να καθορίσετε πώς θα συνδεθεί με την πηγή ενέργειας.

Σήμερα υπάρχουν διάφοροι τρόποι σύνδεσης της κουκούλας:

 1. Ο διακόπτης βρίσκεται στο σώμα της συσκευής. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να ενεργοποιηθεί ή να απενεργοποιηθεί με το κουμπί ή τη δαντέλα στο σώμα.
 2. Συνδέστε τη συσκευή σε ξεχωριστό διακόπτη. Πριν από το μπάνιο ρυθμίσετε το διακόπτη, στο οποίο ένα από τα πλήκτρα ενεργοποιεί τον εξαερισμό, και το δεύτερο - το φωτισμό.
 3. Αυτόματη ενεργοποίηση του ανεμιστήρα από τον αισθητήρα υγρασίας ή κίνησης. Αρχίζει να λειτουργεί αν η επιτρεπτή στάθμη υγρασίας υπερβεί ή κινηθεί.
 4. Η συσκευή είναι συνδεδεμένη στο διακόπτη φωτισμού. Μπορεί να εξοπλιστεί με χρονοδιακόπτη και να συνδεθεί παράλληλα με το φωτιστικό. Ανάβει ταυτόχρονα με το φωτισμό και απενεργοποιείται όταν η φωτεινή ένδειξη σβήνει.

Ο τελευταίος τρόπος σύνδεσης της συσκευής είναι λιγότερο απαιτητικός, επειδή οι ενοικιαστές διαμερισμάτων πηγαίνουν συχνά στο μπάνιο για μικρό χρονικό διάστημα για να πλύνουν γρήγορα τα χέρια τους, να βουρτσίσουν τα δόντια τους ή να πλύνουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η κουκούλα που περιλαμβάνεται θα απορρίψει μάταια την ηλεκτρική ενέργεια.

Τοποθετήστε την καλωδίωση για καλύτερο κάτω από το κεραμίδι. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε μπορείτε να συγκαλύψετε το καλώδιο με τη βοήθεια ειδικών πλαστικών κουτιών.

Η σειρά των εργασιών εγκατάστασης

Πριν συνδέσετε τον ανεμιστήρα στο μπάνιο, θα πρέπει να μελετήσετε τις οδηγίες που περιγράφουν τη λεπτομερή διαδικασία εγκατάστασης. Σύμφωνα με τις συστάσεις, το επιλεγμένο μοντέλο της κουκούλας τοποθετείται στο μπάνιο ή στο μπάνιο.

Οι ενέργειες εκτελούνται με συγκεκριμένη σειρά:

 1. Αρχικά, αφαιρέστε το μπροστινό κάλυμμα και εφαρμόστε όλα τα καρφιά στην επιφάνεια του τοίχου με υγρά καρφιά, σιλικόνη ή κόλλα πολυμερούς. Αυτά τα υλικά θα παρέχουν ισχυρή στερέωση ενός σχετικά ελαφρού πλαστικού.
 2. Εισάγουμε τη συσκευή έτσι ώστε το τμήμα εργασίας μαζί με τον ηλεκτροκινητήρα να βρίσκεται εντελώς στον τοίχο. Πιέστε σταθερά το σημείο προσάρτησης για αρκετά λεπτά.
 3. Βάζουμε ένα δίχτυ κουνουπιών, το οποίο δεν θα επιτρέψει σε διαφορετικά έντομα και μικρά κομμάτια να εισέλθουν στο δωμάτιο.
 4. Συνδέστε το μπροστινό κάλυμμα με τις βίδες που περιλαμβάνονται στο κιτ. αυτή η ενέργεια πραγματοποιείται στην τελευταία στροφή.

Κατά τη σύνδεση με την παροχή ρεύματος σε ένα δωμάτιο, δεν πρέπει να υπάρχουν ανοικτά καλώδια χωρίς μόνωση. Τοποθετούνται σε εσοχές σε εσοχή, χρησιμοποιώντας ένα κυματοειδές περίβλημα.

Πολλοί χρήστες συνδέουν τους ανεμιστήρες μέσω ενός ζεύγους επαφών με το διακόπτη φώτων. Ο διακόπτης έχει ρυθμιστεί σε φάση.

Για ευκολία, όταν χρησιμοποιείτε τη συσκευή στο μέλλον, μπορείτε να βάλετε ένα ξεχωριστό πλήκτρο για να ενεργοποιήσετε την κουκούλα. Εάν δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε το μπάνιο όταν επισκέπτεστε το μπάνιο, είναι βολικό να χρησιμοποιείτε μόνο το κουμπί ελέγχου φωτός. τότε ο χρόνος στο δωμάτιο δεν θα επισκιάζεται από το χτύπημα των περιστρεφόμενων λεπίδων.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Video # 1 πώς να επιλέξετε τον εξοπλισμό και να οργανώσετε τα πάντα σωστά:

Βίντεο # 2 γιατί χρειαζόμαστε μια κουκούλα για το μπάνιο και πώς να το εγκαταστήσετε:

Το εκχύλισμα σας επιτρέπει να απαλλαγείτε από την αυξημένη υγρασία στο μπάνιο και να εξαλείφετε τις οσμές που εισχωρούν στο δωμάτιο. Αυτό είναι σε ζήτηση και φθηνό εξοπλισμό, το οποίο είναι εύκολο να εγκατασταθεί. Δημοφιλή μοντέλα ανεμιστήρων παράγονται από τους παραγωγούς Ballu, Timberk, Elicent, Electrolux και άλλους.

Παρά το γεγονός ότι τα έργα εγκατάστασης δεν θα απαιτήσουν μεγάλη προσπάθεια, χρήματα και χρόνο, η συσκευή θα γίνει ένας απαραίτητος βοηθός στον αγώνα για τον καθαρό αέρα και το άνετο μικροκλίμα.

Εξόρυξη στην τουαλέτα: υπολογισμός της απαιτούμενης χωρητικότητας του συστήματος, επιλογή της καλύτερης δυνατότητας εξαερισμού και κατάλληλη εγκατάσταση του εξοπλισμού

Το κακό μυρίζει στην τουαλέτα και η υγρασία στο μπάνιο είναι κάτι που κανένας δεν του αρέσει. Λόγω του ανεπαρκούς αερισμού στον αέρα, πολύ διαφορετικοί μικροοργανισμοί εκτρέφονται πολύ γρήγορα, οι οποίοι είναι πολύ επιβλαβείς για την υγεία. Η εξόρυξη στην τουαλέτα ή το μπάνιο μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα.

Χρειάζομαι κουκούλα στην τουαλέτα;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι αδιαμφισβήτητη - ναι. Μετά από όλα, αν δεν υπάρχει, το μπάνιο και η τουαλέτα σας θα γίνει μια εστία μικροβίων και διάφορα επιβλαβή βακτήρια, για να μην αναφέρουμε τον μύκητα. Για παράδειγμα, μπορείτε να πάρετε ένα κανονικό δωμάτιο με μια πόρτα και παράθυρα. Οι άνθρωποι συχνά φελλοί στα σπίτια τους για το χειμώνα και δεν σκέφτονται για τη δυνατότητα αερισμού των χώρων τους. Αλλά μάταια.

Φυσικά ή αναγκαστικά;

Ένα φυσικό εκχύλισμα ονομάζεται εξολκέας, ο οποίος δεν είναι εφοδιασμένος με ειδικά στοιχεία. Ένα τέτοιο εκχύλισμα λειτουργεί χάρη στις αρχές της ανταλλαγής θερμότητας και της ατμοσφαιρικής πίεσης. Η ουσία αυτών των αρχών είναι ότι ο θερμός αέρας ανεβαίνει πάντα πάνω από τον πιο δροσερό αέρα και η ατμοσφαιρική πίεση τείνει πάντα να συγκρίνει. Μετά από όλα, σίγουρα παρατηρήσατε ότι η οροφή είναι πάντα πιο ζεστή και πιο ξερά από το πάτωμα. Και ο αέρας από την περιοχή με υψηλή πίεση τείνει πάντα στην περιοχή χαμηλής πίεσης, προσπαθώντας να συνθέσει και να εξισώσει τη διαφορά.

Η φυσική μας εξάτμιση είναι ένα προφανές παράδειγμα. Στο διαμέρισμα, ο αέρας είναι θερμότερος από ό, τι στο δρόμο, και προσπαθεί σκληρά να ξεσπάσει. Στην πραγματικότητα, η κουκούλα είναι απλά ένα κανάλι για την έξοδο αυτού του αέρα. Μέσω αυτού του καναλιού, η αυξημένη πίεση μέσα στο σπίτι τείνει να ισούται με την εξωτερική πίεση. Αλλά με τη φυσική εξάντληση, τα πράγματα δεν είναι πάντα τόσο απλά. Το γεγονός είναι ότι το καυτό καλοκαίρι, όταν η θερμοκρασία του αέρα είναι υψηλή και, κατά συνέπεια, η πίεση, προσπαθούμε να ψύξουμε τον αέρα στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο. Έτσι, μειώνουμε την ατμοσφαιρική πίεση. Συνεπώς, η διαφορά στην πίεση δεν είναι πλέον υπέρ μας.

Σε τέτοιες συνθήκες, δεν παίρνουμε κουκούλα, αλλά τραβάμε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Μια τέτοια αντίστροφη διαδικασία δεν είναι κάτι που δεν αερίζεται το σπίτι μας, αλλά, αντίθετα, φέρνει σκόνη και μυρωδιές από το δρόμο προς το λουτρό. Επιπλέον, η φυσική εξάντληση γίνεται συχνά ένα για πολλά διαμερίσματα, γεγονός που επιδεινώνει τις λειτουργικές του ιδιότητες και μολύνει περισσότερο. Ο φυσικός εξαερισμός χωρίς θόρυβο δεν θα είναι πάντα αποτελεσματικός.

Με την εξαναγκασμένη εξόρυξη όλα είναι πολύ απλούστερα και καλύτερα. Με το όνομα είναι ξεκάθαρο ότι μια τέτοια εξάντληση αποσύρει βίαια τον φτωχό αέρα έξω, καθαρίζοντας το δωμάτιο. Εκτελεί τη λειτουργία του χάρη στον ενσωματωμένο ανεμιστήρα, ο οποίος εκλύει σκόπιμα αέρα από το λουτρό ή την τουαλέτα. Η αναγκαστική εξάντληση είναι πολύ καλύτερη από την φυσική, αν και θα πρέπει να υποστείτε δαπάνες για το κόστος της ίδιας της κατασκευής, συν το κόστος της αναλωμένης ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλά δεν σώζουν την υγεία, και ο καθαρός αέρας είναι εγγύηση της υγείας σας. Η ηλεκτρική εξάτμιση στην τουαλέτα με ανεμιστήρα θα αφαιρέσει μια δυσάρεστη οσμή και υγρασία.

Κριτήρια για την επιλογή του καταλληλότερου και ποιοτικότερου εξοπλισμού

Επιλέξτε το σωστό εξοπλισμό δεν είναι τόσο δύσκολο. Το μόνο που χρειάζεται να εξετάσετε είναι η περιοχή των χώρων που σκοπεύετε να εξοπλίσετε με την κουκούλα και το σχέδιό τους. Ανάλογα με την περιοχή, αντίστοιχα, είναι απαραίτητο να επιλέξετε την πίεση αέρα, η οποία μπορεί να δημιουργήσει ένα εκχύλισμα. Εάν το μπάνιο σας είναι αρκετά μεγάλο, τότε προφανώς δεν ταιριάζει σε ένα απλό σχέδιο, σχεδιασμένο για ένα μικρό δωμάτιο.

Μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι το επίπεδο θορύβου. Μετά από όλα, δεν είναι απολύτως άνετο εάν η κουκούλα θα βουίζει σαν ηλεκτρική σκούπα. Αν και είναι δύσκολο να βρεθεί μια θορυβώδης κουκούλα. Στην πώληση τέτοιων σχεδόν δεν συμβαίνει. Η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται για τη λειτουργία του συστήματος δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη και σε σύγκριση με τις οικιακές συσκευές δεν έχει σημασία. Μια κουκούλα ποιότητας μπορεί να αγοραστεί σε ένα εξουσιοδοτημένο κατάστημα. Τα καταστήματα αυτά διαθέτουν πάντα όλα τα δεδομένα προϊόντων και τα πιστοποιητικά ποιότητας.

Υλικό καναλιού αέρα

Το υλικό του αγωγού αέρα μπορεί να είναι πλαστικό και σιλικόνη. Συχνά πωλούσε πλαστικό, αν και σιλικόνη - όχι ασυνήθιστο. Δεν υπάρχει καμία θεμελιώδης διαφορά μεταξύ τους, οπότε δεν αξίζει να επικεντρωθεί στην επιλογή. Το κυριότερο είναι ότι η κουκούλα πρέπει να ταιριάζει με το επίπεδο ισχύος και θορύβου. Αν μιλάμε για την ίδια την γραμμή αέρα, τότε η επιλογή του υλικού θα είναι σχετική σε περίπτωση που πρόκειται να χτίσετε μόνο ένα σπίτι. Μετά από όλα, στην ήδη προετοιμασμένη κουκούλα, η οποία περνά μέσα από τους τοίχους από διαφορετικές γωνίες, δεν εισάγετε την ίδια αυλάκωση με κανέναν τρόπο.

Λοιπόν, αν πρόκειται να οικοδομήσουμε ένα σπίτι και έχουμε ήδη φτάσει στο επίπεδο της τοποθέτησης της κουκούλας, τότε είναι λογικό να σκεφτείτε τι θα ταιριάζει καλύτερα. Μετά από όλα, μπορείτε να κάνετε έναν αεραγωγό από τις αυλακώσεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πλαστικό σωλήνα της απαιτούμενης διαμέτρου ή απλά να τσιμπήσετε τον απαιτούμενο άξονα. Εδώ όλα είναι σύμφωνα με τη φαντασία, την επιθυμία και τις δυνατότητές σας. Σε κάθε περίπτωση, το υλικό του καναλιού αέρα θα έχει μικρή επίδραση στο τελικό αποτέλεσμα, οπότε δεν αξίζει τον κόπο.

Υπολογισμός της ελάχιστης απαιτούμενης ισχύος

Για να υπολογίσετε την απαιτούμενη ισχύ, υπάρχει ένας ειδικός τύπος.

Γνωρίζοντας την απαιτούμενη ισχύ της κουκούλας, σίγουρα δεν θα χάσετε με την τιμή και την αποδοτικότητα. Ως αποτελεσματική συμβουλή, μπορείτε να πολλαπλασιάσετε την προκύπτουσα ισχύ με συντελεστή 1,3. Αυτή η αύξηση της ισχύος θα σας δώσει ένα αποθεματικό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον, με αυτόν τον υπολογισμό, ο θόρυβος του καπό θα μειωθεί με την απαιτούμενη ταχύτητα.

Επιλογή ανεμιστήρων - γενικές συστάσεις

Όταν επιλέγετε έναν ανεμιστήρα αξίζει να εξεταστεί η λειτουργικότητα και η ισχύς του. Πώς να επιλέξετε την ισχύ, που έχουμε ήδη εξετάσει, αλλά όσον αφορά τη λειτουργικότητα, υπάρχει κάτι να καταλάβουμε. Η λειτουργικότητα αυτών των ανεμιστήρων είναι αρκετά εκτεταμένη, όπως για παρόμοιες συσκευές. Είναι δυνατή η αγορά ανεμιστήρα με αισθητήρα υγρασίας ή φωτός, με αισθητήρα κίνησης ή με χρονοδιακόπτη. Ο αισθητήρας υγρασίας είναι ίσως το πιο χρήσιμο πράγμα, γιατί με τη βοήθειά του μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι το μπάνιο είναι εντελώς και ποιοτικά αεριζόμενο. Τέτοιοι αισθητήρες αναγκάζουν την κουκούλα να λειτουργεί μόνο υπό συνθήκες υψηλής υγρασίας στο μπάνιο.

Ο αισθητήρας φωτός και ο αισθητήρας κίνησης έχουν περισσότερη ερασιτεχνική λειτουργία από ό, τι είναι απαραίτητο. Μετά από όλα, αν δεν υπάρχει κυκλοφορία ή φωτισμός, η κουκούλα δεν θα λειτουργήσει, κατά συνέπεια, η υγρασία δεν θα βγει. Χρησιμοποιώντας το χρονοδιακόπτη, μπορείτε να ρυθμίσετε τον χρόνο για τον περιοδικό αερισμό. Αυτό είναι ένα καλό υποκατάστατο για έναν αισθητήρα υγρασίας, αλλά δεν είναι τόσο αξιόπιστο. Υπάρχει επίσης η ευκαιρία να αγοράσετε έναν ανεμιστήρα με συναλλαγματικές ισοτιμίες. Ένας τέτοιος ανεμιστήρας δεν θα είναι περιττός εάν η κουκούλα λειτουργεί συνεχώς. Θα μειώσει την ταχύτητα του ανεμιστήρα και, κατά συνέπεια, το επίπεδο θορύβου.

Οι καλύτερες επιλογές για κουκούλες για την τουαλέτα

Θα περιγράψουμε τις τρεις κορυφαίες κουκούλες για την τουαλέτα και το μπάνιο, θα δώσουμε το κατά προσέγγιση κόστος τους και θα εξετάσουμε τις βασικές ιδιότητες.

Maico ECA 100 iPro.

Αυτό το απόσπασμα γίνεται στη Γερμανία. Όπως όλες οι γερμανικές συσκευές, διακρίνεται για την αξιοπιστία, την αποδοτικότητα και, φυσικά, την υψηλή τιμή. Αν και η συσκευή αξίζει τα χρήματα. Αυτός ο ανεμιστήρας έχει ένα κομψό αλλά κομψό σχέδιο. Είναι πολύ ήσυχο και διαθέτει 4 λειτουργίες υψηλής ταχύτητας. Έχει επίσης προστασία από τον εκτοξευτήρα νερού και έναν αισθητήρα υγρασίας. Όπως και οι περισσότεροι ανεμιστήρες, είναι εξοπλισμένος με μια βαλβίδα αντεπιστροφής, η οποία προστατεύει από την είσοδο αέρα από το δρόμο όταν η εξάτμιση απενεργοποιείται. Η τιμή θα είναι περίπου 7000 ρούβλια

SOLAR PALAU ECOAIR.

Αυτό το μοντέλο κατασκευάζεται στην Ισπανία. Ο απορροφητήρας χρησιμοποιεί φυγοκεντρικό ανεμιστήρα. Αυτό το μοντέλο δεν είναι σχεδόν χειρότερο από το προηγούμενο, αν και χωρίς αισθητήρες, αλλά έχει ένα χρονοδιακόπτη. Είναι πολύ ήσυχο και ο σχεδιασμός του ταιριάζει σε οποιοδήποτε εσωτερικό χώρο. Όπως και ο προηγούμενος ανεμιστήρας, αυτό είναι πολύ οικονομικό και δεν καταναλώνει πολύ ηλεκτρισμό. Η τιμή του είναι περίπου 8000 ρούβλια.

Blauberg Quatro 100

Αυτός ο ανεμιστήρας κατασκευάζεται από ειδικούς από την Ουκρανία. Έχει χαμηλό επίπεδο θορύβου, πολύ οικονομικό. Επιπλέον, είναι εξοπλισμένο με προστασία από πιτσιλιές και υγρασία, γεγονός που δεν θα επιτρέψει την αποτυχία. Ο πόρος αυτού του εκχυλίσματος είναι πολύ μεγάλος και έχει σχεδιαστεί για μακρά και συνεχή λειτουργία. Το κόστος θα είναι περίπου 4500 ρούβλια.

Εγκατάσταση συστήματος κυκλοφορίας αέρα

Βασικά, το σύστημα κυκλοφορίας αέρα αποτελείται από πολλά μέρη. Περιλαμβάνει τον ίδιο τον μηχανισμό κυκλοφορίας (ανεμιστήρα εξάτμισης), τα ειδικά φίλτρα και την εισαγωγή αέρα. Η εισαγωγή αέρα βρίσκεται από έξω. Εξασφαλίζει την είσοδο φρέσκου αέρα στο σπίτι. Η είσοδος αέρα πρέπει να είναι εφοδιασμένη με ειδικές βαλβίδες που μπορούν να προστατευθούν από τον άνεμο, τη σκόνη ή την εξάτμιση αέρα από το σπίτι.

Μετά την εισαγωγή αέρα, ο αέρας εισέρχεται στο σύστημα φίλτρου, όπου καθαρίζεται. Ο καθαρισμός πραγματοποιείται σταδιακά. Πρώτα από τη χοντρή σκόνη, στη συνέχεια από μέτρια και λεπτή σκόνη. Ο αέρας καθαρίζεται επίσης από δυσάρεστες οσμές. Επιπλέον, μπορούν να εγκατασταθούν ειδικοί υγραντήρες και οζονιστές για τον εμπλουτισμό του αέρα. Αφού περάσουμε από όλους τους βαθμούς επεξεργασίας, εισέρχεται καθαρό και φρέσκο ​​αέρα στο διαμέρισμά μας. Εγκαταστήστε αυτό το σύστημα τόσο εύκολα όσο και η ίδια η κουκούλα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο καθαρός και καθαρός αέρας είναι απαραίτητος για την υγεία μας. Τα συστήματα κουκούλας και εξαερισμού όχι μόνο μας απαλλάσσουν από τις δυσάρεστες μυρωδιές αλλά και δημιουργούν άνετες συνθήκες ζωής. Σε ένα σπίτι με καθαρό και εμπλουτισμένο αέρα, οι ενοικιαστές του αισθάνονται πιο άνετα.

Απορροφητήρας για μπάνιο, τουαλέτα: χαρακτηριστικά, τύποι, προδιαγραφές

Σύμφωνα με την ταξινόμηση SNiP, τα WC και το λουτρό ανήκουν στα δωμάτια με την υποχρεωτική ανάγκη να οργανωθεί ένα ποιοτικό φυσικό εκχύλισμα. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, η κουκούλα για το μπάνιο πρέπει να παρέχει αεροπορική ανταλλαγή στο επίπεδο των είκοσι πέντε κυβικών μέτρων ανά ώρα ελάχιστο.

Με τέτοιες παραμέτρους αερισμού, είναι δυνατόν να διατηρηθούν αποδεκτές τιμές υγρασίας, αποφεύγοντας την εμφάνιση εξαιρετικά καλούπι μούχλας, και να εγγυηθούν άνετες και ευνοϊκές συνθήκες. Σε περίπτωση εγκατάστασης τζακούζι, ένα ντους είναι επιθυμητό να αυξηθεί η κουκούλα στα 75 κυβικά μέτρα ανά ώρα.

Παρόμοιες απαιτήσεις με ανταλλαγή αέρα περίπου 25 κυβικών μέτρων ανά ώρα θα πρέπει επίσης να αντιστοιχούν στην εκχύλιση στην τουαλέτα, η οποία αποκλείει τις δυσμενείς οσμές. Όταν το μπάνιο και η τουαλέτα βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο, η χωρητικότητα εξαερισμού πρέπει να είναι τουλάχιστον 50 κυβικά μέτρα ανά λεπτό.

Φυσικός εξαερισμός

Σε πολυκατοικίες, το μπάνιο και η τουαλέτα πρέπει να διαθέτουν κανάλια σύνδεσης στο κοινό καυσαέριο. Το φυσικό εκχύλισμα για το μπάνιο έχει σημαντικά πλεονεκτήματα:

 • συνεχή εργασία?
 • καμία κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και κόστος εξοπλισμού ·
 • αξιοπιστία, ανθεκτικότητα;
 • απλότητα λειτουργίας.

Αλλά έχει δύο βασικά μειονεκτήματα:

 • χαμηλή παραγωγικότητα ·
 • εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες.

Το φυσικό βύθισμα οφείλεται στη διαφορά στην πυκνότητα του αέρα έξω και μέσα στο δωμάτιο. Και η πυκνότητα του αέρα σχετίζεται άμεσα με τη θερμοκρασία.

Με θερμότητα, η αποτελεσματικότητα της κουκούλας για μπάνιο και τουαλέτα φυσικού τύπου μειώνεται δραστικά.

Από την απόδοσή του επηρεάζεται επίσης σημαντικά βρώμικους αεραγωγούς. Η βελτίωση της ώσης θα βοηθήσει την εγκατάσταση στην έξοδο του εκτροπέα άξονα εξαερισμού, δημιουργώντας έλξη λόγω του ανέμου. Θα πρέπει επίσης να προσέχετε την επάρκεια της ροής του αέρα. Η παρουσία πλαστικών παραθύρων απαιτεί τη χρήση μίας λειτουργίας μικροκυκλοφορίας, διαρρύθμισης βαλβίδων τροφοδοσίας.

Η επάρκεια του φυσικού βυθίσματος ελέγχεται με κλίση προς τη σχάρα ενός φύλλου χαρτιού εξαέρωσης. Όταν οι πόρτες είναι ανοικτές, το φύλλο πρέπει να παραμείνει στη σχάρα. Μπορείτε να ελέγξετε την ανταλλαγή αέρα μεταφέροντας μια λουρίδα χαρτιού στην είσοδο του απορροφητήρα.

Ο τρόπος ελέγχου της ώθησης ελέγχοντας την εκτροπή της φλόγας του αγώνα, το κερί δεν είναι ασφαλές. Σε αγωγούς, μπορεί να συσσωρευτεί εύφλεκτο αέριοh.

Το φυσικό σύστημα εξαερισμού είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί η ανταλλαγή αέρα σε δωμάτια χωρίς ηλεκτρική ενέργεια. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιείται συχνά ως κουκούλα σε ένα καλοκαιρινό εξοχικό σπίτι, που είναι η απλούστερη λύση. Όταν είναι τοποθετημένο, πρέπει να χρησιμοποιείται αξιόπιστη μόνωση των αεραγωγών.

Αναγκαστική εξάντληση στο λουτρό και την τουαλέτα

Η απελευθέρωση της υγρασίας, επιβλαβών ακαθαρσιών στον αέρα λαμβάνει χώρα στο μπάνιο, την τουαλέτα περιοδικά. Ο φυσικός εξαερισμός συχνά αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει τις μέγιστες τιμές υγρασίας. Για ένα τέτοιο καθεστώς, η αναγκαστική εξάντληση στο μπάνιο με ανεμιστήρα που παρέχει ανταλλαγή αέρα θα είναι πιο αποτελεσματική.

Οι υψηλές τιμές υγρασίας είναι κρίσιμες για τα ξύλινα κτίρια. Ως εκ τούτου, συνιστάται ιδιαίτερα για αναγκαστική εξάντληση στην τουαλέτα, μπάνιο. Θα είναι επίσης υποχρεωτικό εάν υπάρχει ατμογεννήτρια, ηλεκτρική σάουνα.

Μοντέρνος απορροφητήρας για μπάνιο και τουαλέτα Ο αναγκαστικός τύπος έχει σημαντικά πλεονεκτήματα:

 • δεν εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες, τις συνθήκες θερμοκρασίας.
 • παρέχει βελτιωμένη ανταλλαγή αέρα, μέγιστες άνετες συνθήκες.
 • έχει τη δυνατότητα αυτόματης διατήρησης της βέλτιστης υγρασίας.

Μεταξύ των μειονεκτημάτων, που έχει αναγκαστική εξάντληση στο μπάνιο ή την τουαλέτα:

 • αγορά εξοπλισμού ·
 • την ανάγκη για κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ·
 • την πολυπλοκότητα της εγκατάστασης με την ανάγκη σύνδεσης με την ηλεκτρική ενέργεια ·
 • έξοδα επισκευής, συντήρηση.

Απορροφητήρας μπάνιου, τουαλέτα: επιλογή εξοπλισμού

Ο ανεμιστήρας είναι το κύριο μέρος του συστήματος αναγκαστικής εναλλαγής αέρα. Ειδικές απαιτήσεις πρέπει να πληρούνται από μια ηλεκτρική κουκούλα για το μπάνιο, συμπεριλαμβανομένων:

 • βαθμός προστασίας από την υγρασία ελάχιστο IP45;
 • το επίπεδο θορύβου είναι κάτω από 35 και καλύτερα 25... 30 dB.
 • οικονομία, υψηλή αξιοπιστία.

Η καλωδίωση για το μπάνιο μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο σε κλειστό τύπο.

Κανονικά, η ηλεκτρική κουκούλα για την τουαλέτα πρέπει να παρέχεται από ανεμιστήρα χαμηλού θορύβου. Για το λόγο αυτό, η περιοδική ένταξη είναι αποτελεσματική. Τα συστήματα εκκίνησης ενδέχεται να προβλέπουν εργασίες που σχετίζονται με διακόπτες φωτισμού. Η διάρκεια της εργασίας μπορεί να καθοριστεί με τη συμπερίληψη φωτός ή χρονομέτρη. Υπάρχουν επίσης συστήματα ελέγχου από τον αισθητήρα κίνησης.

Παρόμοια συστήματα αυτοματισμού περιλαμβάνουν κουκούλες για το μπάνιο, αλλά το καλύτερο είναι ένα σύστημα εξαερισμού λουτρών με έλεγχο από αισθητήρα υγρασίας. Ο έλεγχος της υγρασίας εφαρμόζει τις καλύτερες κλιματολογικές παραμέτρους. Μπορείτε να προτείνετε αξιόπιστα μοντέλα με έλεγχο υγρασίας από το Maico ή τον Helios.

Για την αξιοπιστία, την ανθεκτικότητα, τη μείωση θορύβου, θα πρέπει να επιλεγούν μοντέλα ανεμιστήρων με ρουλεμάν. Η πιο συνηθισμένη χρήση ανεμιστήρες αξονικού τύπου. Στους πρώτους ορόφους υψηλών ανυψώσεων, όταν εγκαθίστανται σε σύνθετα δίκτυα εξαερισμού, προτιμώνται τα φυγοκεντρικά μοντέλα. Συχνά χρησιμοποιείται ένας τύπος καναλιού με μειωμένο θόρυβο.

Κατά την επιλογή μιας απόδοσης δεν καθοδηγούνται από τα ελάχιστα πρότυπα, αλλά από την ανταλλαγή ωρών αέρα από τη σειρά των 6... 8. Η τυπική απόδοση, σύμφωνα με την οποία έχει επιλεχθεί η κουκούλα στο μπάνιο και την τουαλέτα, είναι 60... 250 κυβικά μέτρα ανά ώρα. Κατά την εγκατάσταση σε υπάρχοντα αεραγωγούς, οι διαστάσεις του μοντέλου πρέπει να ταιριάζουν με τις διαστάσεις του πλέγματος εισόδου. Κατά την επιλογή των αξονικών ανεμιστήρων, τα καλύτερα στοιχεία θορύβου επιδεικνύονται από μοντέλα με μεγαλύτερη πτερωτή και μικρότερες στροφές.

Ανεμιστήρας καυσαερίων με βαλβίδα αντεπιστροφής Όταν εργάζεστε σε έναν κοινό άξονα καυσαερίων, αποτρέπει τις οσμές. Εντούτοις, εμποδίζει τον φυσικό εξαερισμό. Η χρήση τέτοιων μοντέλων είναι υποχρεωτική όταν τοποθετείτε την κουκούλα στο δρόμο. Σε αυτή την περίπτωση, η βαλβίδα ελέγχου εμποδίζει την είσοδο ψυχρού αέρα στο χειμώνα.

Εγκαθιστώντας την κουκούλα στο μπάνιο και την τουαλέτα

Σκεφτείτε πώς να κάνετε την κουκούλα στο μπάνιο και την τουαλέτα αποτελεσματικά και αποτελεσματικά. Για το ιδιωτικό σπίτι, στο στάδιο του σχεδιασμού, πρέπει να παρέχονται αεραγωγοί και καλωδίωση των ανεμιστήρων. Για το μπάνιο, συνιστάται να τοποθετήσετε την κουκούλα στη γωνία με κατεύθυνση προς το ντους. Αυτό αποκλείει τις νεκρές ζώνες.

Πριν από την εγκατάσταση του ανεμιστήρα, τα καλώδια τοποθετούνται. Για το μπάνιο είναι κατ 'ανάγκη κλειστό τύπο. Η εγκατάσταση και η σύνδεση γίνονται με το ρεύμα απενεργοποιημένο. Η συνήθης εγκατάσταση του αξονικού ανεμιστήρα είναι η εξής:

Εγκαθιστώντας την κουκούλα στο μπάνιο και την τουαλέτα

Στον ανεμιστήρα εξάτμισης του μπάνιου υπάρχουν ειδικές απαιτήσεις, καθώς η λειτουργία του πραγματοποιείται σε συνθήκες υψηλής υγρασίας. Πρέπει να έχει:

 • βαλβίδα ελέγχου, ειδικά εάν η τουαλέτα και το μπάνιο αερίζονται μέσω ενός καναλιού.
 • αδιάβροχο περίβλημα με προστασία από πιτσίλισμα με τάξη προστασίας τουλάχιστον IP 34.
 • Η τάση του κινητήρα δεν υπερβαίνει τα 36 βολτ για ασφαλή και αθόρυβη λειτουργία.

Η παραγωγικότητα της κουκούλας πρέπει να αντιστοιχεί στις διαστάσεις του χώρου, δηλαδή 6-8 m3 / ώρα ανά 1 κυβικό μέτρο. Στα περισσότερα μοντέλα ο αριθμός αυτός είναι 100 m3 / h.

Κατά την επιλογή ενός ανεμιστήρα, πρέπει επίσης να δώσετε προσοχή στα εξής:

 • εμφάνιση του προϊόντος ·
 • επίπεδο θορύβου (όχι περισσότερο από 40 dB) ·
 • την παρουσία αισθητήρων για διαφορετικούς τρόπους λειτουργίας.
 • η διάμετρος της συσκευής αντιστοιχεί στις διαστάσεις του αγωγού εξαερισμού.
Πώς να εγκαταστήσετε τον ανεμιστήρα

Πριν συνδέσετε τον ανεμιστήρα στο μπάνιο, διαβάστε το φυλλάδιο οδηγιών, το οποίο περιγράφει τη λεπτομερή διαδικασία εγκατάστασης. Μόνο μετά από αυτό, μπορείτε να προχωρήσετε με ασφάλεια στην εγκατάσταση. Εγκαταστήστε τη συσκευή με την ακόλουθη σειρά:

 1. Αφαιρέστε το μπροστινό κάλυμμα.
 2. Στις θέσεις στήριξης της συσκευής στον τοίχο, εφαρμόζουμε κόλλα πολυμερούς, υγρά καρφιά ή σιλικόνη (τέτοια στερέωση θα είναι αρκετή, καθώς οι πλαστικοί ανεμιστήρες είναι πολύ ελαφροί).
 3. Εισάγουμε τη συσκευή εξαερισμού έτσι ώστε το τμήμα εργασίας με τον ηλεκτροκινητήρα να «πνίξει» εντελώς στον τοίχο.
 4. Πιέστε σταθερά για αρκετά λεπτά. Εγκαθιστούμε ένα δίχτυ κουνουπιών για να αποτρέψουμε την εισχώρηση των εντόμων στο δωμάτιο.
 5. Συνδέστε το μπροστινό κάλυμμα στις βίδες (πηγαίνετε στο κιτ).

Χαρακτηριστικά σχεδιασμού συστημάτων εξάτμισης για δημόσιες τουαλέτες

NA Shonina, Ανώτερος Λέκτορας, ΜΑΡΗΙ

Με την πρώτη ματιά, φαίνεται ότι με την εγκατάσταση ενός τόσο απλού συστήματος όπως ο εξαερισμός από τα μπάνια σε δημόσια κτίρια, δεν θα πρέπει να υπάρχουν δυσκολίες. Στην πράξη, υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά το σχεδιασμό.

Γενικές απαιτήσεις

Εξετάστε τις γενικές απαιτήσεις για το σύστημα εξαερισμού. Σύμφωνα με την παράγραφο 8.19 του SP 118.13330.2012 "Δημόσια κτίρια και κατασκευές. Ενημερωμένη έκδοση του SNiP 31-06-2009 ", για τα μπάνια θα πρέπει να προβλεφθεί ένα ανεξάρτητο σύστημα εξαερισμού.

Στην κοινοπραξία 44.13330.2011 "Διοικητικά και οικιακά κτίρια. Η ενημερωμένη αναθεώρηση SNP 2.09.04-87 «παρουσιάζονται ακόλουθα δεδομένα κανονικοποίησης του αέρα: ποσότητα του εξερχόμενου αέρα αφαιρείται από το αποχωρητήριο είναι 50 m 3 / h ανά 1 τουαλέτα και 25 m 3 / h ανά 1 ουρητήριο σε τουαλέτες με αποχωρητήρια κουκούλα - 1 φορές ανά ώρα. Δεν επιτρέπεται η παροχή καθαρού αέρα απευθείας στο μπάνιο, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες οσμές από το μπάνιο. Σε κτίρια με συνολική επιφάνεια δεν υπερβαίνει τα 108 m 2, το οποίο φιλοξενεί το πολύ δύο τουαλέτες επιτρέπεται κατά την ψυχρή περίοδο του έτους περιλαμβάνουν τη φυσική ροή του φρέσκου αέρα μέσα από το παράθυρο.

Η απομάκρυνση του αέρα θα πρέπει να παρέχεται, κατά κανόνα, απευθείας από εγκαταστάσεις από συστήματα με φυσικό ή μηχανικό κίνητρο. Σε ντους και ντουλάπια με τρία ή περισσότερα είδη υγιεινής, το σύστημα με φυσικά κίνητρα δεν συνιστάται.

Ταυτόχρονα, ο υπολογισμός του αερισμού σε μπάνια εμπειρογνωμόνων συνέστησε να δημιουργήσει μια αρνητική ανισορροπία, όπου ο απαγωγέας θα υπερισχύσει παραπόταμος κατά ποσό 10% του αέρα εξαγωγής από μπάνια. Ένα τέτοιο μέτρο θα εμποδίσει τη διείσδυση δυσάρεστων οσμών από τα μπάνια σε άλλους χώρους του δημόσιου κτηρίου.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο γεγονός ότι αποκλείεται η σύνδεση των συστημάτων εξάτμισης από τα μπάνια σε άλλα συστήματα εξάτμισης, διαφορετικά η πιθανότητα εξάπλωσης δυσάρεστων οσμών από την τουαλέτα σε όλο το κτίριο είναι πολύ υψηλή.

Λάθος γνώμη για την εισροή

Η λανθασμένη άποψη ότι στα μπάνια των δημόσιων κτιρίων είναι απαραίτητο να σχεδιαστεί μια εισροή βασίζεται στην παρανόηση του SanPiN 983-72 "Υγειονομικοί κανόνες για τη διευθέτηση και τη συντήρηση των δημόσιων χώρων".

Σ. 8 των παραπάνω κανόνων δηλώνει ότι οι δημόσιες λεκάνες που εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό επισκεπτών πρέπει να είναι εξοπλισμένες με εξαερισμό με εξαναγκασμένο αέρα. Το σύστημα εξάτμισης πρέπει να παρέχει τουλάχιστον πενταπλάσια ανταλλαγή αέρα, παροχή αέρα - όχι λιγότερο από 2,5 φορές την ανταλλαγή. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι κανόνες αυτοί προορίζονται μόνο για μονοκατοικίες. στη θέση της μια δημόσια τουαλέτα στις διαστάσεις ενός δημόσιου κτιρίου θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις ακόλουθες απαιτήσεις: η τοίχους, οροφή και το δάπεδο αποχωρητήρια πρέπει να είναι το νερό και το φυσικό αέριο σφιχτά και ηχομόνωση σε όλες τις κατευθύνσεις, τουαλέτες πρέπει να έχουν ξεχωριστή είσοδο και την έξοδο, πρέπει να απομονωθεί από τις εισόδους και τις σκάλες ενός δημόσιου κτιρίου, δηλαδή, ο αέρας από δημόσιους τοίχους ενσωματωμένους σε ένα δημόσιο κτίριο δεν μπορεί να εισέλθει στο ίδιο το δημόσιο κτίριο.

Στις τουαλέτες που προορίζονται για τη συντήρηση δημόσιων κτιρίων, είναι απαραίτητο να οργανωθεί μόνο ο εξαερισμός.

Ροή αέρα

Για τη διεξαγωγή της αναγκαίας για να παρέχει ροή αέρα εξαγωγής του συστήματος από ένα παρακείμενο δωμάτιο ή διάδρομο, η οποία θα αντισταθμίσει την κουκούλα εργασία. Για να πραγματοποιηθεί η ροή του αέρα, είναι απαραίτητο να υπάρχουν σχισμές κάτω από τις πόρτες των λουτρών (ή των τεμαχίων θυρών). Με μια μεγάλη ροή του αέρα, εάν απαιτείται στην εγκοπή πόρτα πάνω από 75 mm, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί του περσίδων διακοπής, η οποία θα βελτιώσει την εμφάνιση της δομής. Και στις δύο περιπτώσεις είναι απαραίτητος ο συντονισμός δράσης με τον αρχιτέκτονα να σχεδιάσει αυτά περιλαμβάνονται στον κατάλογο των θυρών για τα αρχιτεκτονικά σχέδια, ή εντομή ή πλέγμα γίνει δεν θα είναι, και θα εμποδίσει την κανονική λειτουργία του συστήματος αερισμού του μπάνια.

Υποσκαφές πόρτα ή μια πόρτα με γρίλιες πρέπει να ρυθμίζεται έτσι ώστε η πτώση πίεσης μέσα από την πόρτα του μπάνιου δεν ήταν τόσο μεγάλη, ώστε να δημιουργηθεί ένα «ουρλιαχτό» του αέρα, ή να κρατήσει την πόρτα ανοιχτή. Κανονικά, επιτρέπεται πτώση πίεσης 20 Pa.

Εάν δεν υπάρχουν υψηλότερες απαιτήσεις για το επιτρεπόμενο επίπεδο θορύβου στο δωμάτιο από το οποίο σχεδιάζεται η ροή αέρα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τυποποιημένα πλέγματα δικτύου. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν ακριβότερα φρεάτια απορρόφησης θορύβου, εφόσον η λειτουργία του συστήματος αποχέτευσης συνοδεύεται από έναν αρκετά αξιοσημείωτο θόρυβο.

Η ταχύτητα του αέρα στην εγκοπή πόρτες ή πλέγματα αγωγούς καθόδου απευθείας σε καμπίνες τουαλέτες, συνήθως δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 0,3 m / s, για να αποφευχθεί η πιθανότητα εμφάνισης των δυσάρεστες αισθήσεις (σχέδιο blast) σε ανθρώπους, που επισκέπτονται την τουαλέτα.

Χαρακτηριστικά σχεδιασμού και κατασκευής του συστήματος εξαερισμού

Τοποθέτηση πινάκων εξαγωγής

Όταν τοποθετείτε τις γρίλιες, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο σχεδιασμός των θαλάμων. Αν θαλάμων είναι τοποθετημένα έτσι ώστε τα τοιχώματά τους να φτάσει το ανώτατο όριο, τότε σε κάθε περίπτερο πρέπει να τοποθετηθεί πλέγματα ή διαχύτες. Εάν οι τοίχοι των θαλάμων δεν φτάσουν στην οροφή, ο αριθμός των πινάκων εξαγωγής μπορεί να μειωθεί. Με την πρώτη ματιά, φαίνεται λογικό να ορίσετε τη γρίλια εξαγωγής για κάθε υγειονομικής μονάδας, αφού αφαιρεθεί από εκεί οσμές, αλλά στην πραγματικότητα δεν βελτιώνει την αποτελεσματικότητα του αερισμού, επειδή το πλέγμα ανώτατο όριο δεν μπορεί να πάρει οσμές, εφόσον δεν διαλύονται στο δωμάτιο.

Στο Σχ. 1 δείχνει ένα μοντέλο ενός τυπικού πλέγματος καυσαερίων, που αναπτύχθηκε χρησιμοποιώντας μαθηματική αεροδυναμική μοντελοποίηση. Σημειώστε ότι οι φορείς ταχύτητας έχουν υψηλή τιμή μόνο κοντά στο πλέγμα. Σε απόσταση 0,6 ή 0,9 m από την επιφάνεια πλέγματος, οι φορείς ταχύτητας γίνονται μηδενικοί. Αυτό σημαίνει ότι οι μυρωδιές που εμφανίζονται πιο κοντά στο επίπεδο του δαπέδου δεν θα συλλαμβάνονται από τη σχάρα. Έτσι, αν οι τοίχοι καμπίνα δεν φθάνουν το ανώτατο όριο, η διάταξη των κάθε santehpriborov γρίλιας εξαγωγής είναι οικονομικά ασύμφορη δεδομένου ότι η χρήση του μόνο ένα μεγαλύτερο πλέγμα δίνει ουσιαστικά το ίδιο σύστημα ροής αέρα στους εσωτερικούς χώρους μπάνια. Η εγκατάσταση πολλών πινάκων εξαγωγής αυξάνει επίσης το κόστος εξισορρόπησης του συστήματος εξαερισμού.

Εξαερισμός του μπάνιου (οι τοίχοι των θαλάμων φτάνουν στο ταβάνι): 1 - μάσκα? 2 - διαχύτη εξάτμισης. 3 - βαλβίδα στραγγαλισμού · 4 - πυροσβεστήρας εγκατεστημένος πριν από τη διέλευση του φράγματος πυρκαγιάς

Αεραγωγοί και ανεμιστήρες

Κατά την επιλογή ανεμιστήρα υπηρεσίες ευρέσεως εργασίας μπάνια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αξονικές και οδηγούνται ανεμιστήρες, τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως για το σκοπό αυτό, αρκετά θορυβώδης. Εάν είναι δυνατόν, οι ανεμιστήρες θα πρέπει να τοποθετούνται σε χώρους όπου ο θόρυβος από αυτούς δεν παρεμποδίζει την κανονική εργασία των ανθρώπων στο κτίριο. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν και ο θόρυβος που παράγεται από τον ανεμιστήρα υπερβαίνει το μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο θορύβου στο χώρο, κοντά στο οποίο υπάρχει ένας ανεμιστήρας, είναι αναγκαίο να προβλεφθούν πρόσθετα μέτρα για την ηχομόνωση: η εγκατάσταση των εύκαμπτων συνδέσεων, η χρήση των σιγαστήρων, η επιλογή του μοντέλου ανεμιστήρα στην ηχομόνωση περίβλημα ή τη μόνωση ανεμιστήρα συσκευή αντι-θορύβου, αποσιώπηση ψευδοροφή, αλλαγή της θέσης του ανεμιστήρα. Πρέπει να έχετε κατά νου την επιλογή του σημείου λειτουργίας του ανεμιστήρα, λαμβάνοντας υπόψη το επιτρεπόμενο επίπεδο θορύβου. Το μέγιστο επίπεδο ακουστικής ισχύος που διαθέτουν οι ανεμιστήρες στην περιοχή μέγιστης παροχής αέρα.

2. Η πίεση του φυσητήρα

Κατά την επιλογή ενός ανεμιστήρα εξάτμισης, πρέπει να προσέχετε όχι μόνο τη ροή αέρα και το επίπεδο αραίωσης που δημιουργείται στους αγωγούς στον ανεμιστήρα, αλλά και την πίεση που δημιουργείται μετά τον ανεμιστήρα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολύ συχνά οι ανεμιστήρες που εξυπηρετούν τα μπάνια είναι εγκατεστημένοι μακριά από τα δίκτυα ή τα ανοίγματα εκκένωσης αέρα. Η ανεπαρκής πίεση μπορεί να οδηγήσει στην αδυναμία απομάκρυνσης της κανονικοποιημένης ποσότητας αέρα από τα μπάνια, πράγμα που οδηγεί στη διάδοση δυσάρεστων οσμών εκτός αυτών των χώρων.

3. Επιλογή αεραγωγών

Όταν χρησιμοποιείται για την εξάτμιση των εύκαμπτων αγωγών, γρίλιες ή διαχύτες τη σύνδεση με τον κύριο αγωγό χάλυβα, που πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι μεγάλα τμήματα του εύκαμπτου έκταση του αέρα λόγω του κενού που δημιουργείται από τον ανεμιστήρα μπορεί να «κατάρρευση» του εύκαμπτων αγωγών. Πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την επιλογή μιας εταιρείας που κατασκευάζει εύκαμπτους αγωγούς και να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις εγκατάστασής της. Επίσης, κατά τον υπολογισμό των εύκαμπτων αγωγών, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η υψηλή αεροδυναμική αντοχή τους, η οποία προκαλείται από ανωμαλίες στην εσωτερική επιφάνεια.

Θα πρέπει επίσης να δώσετε προσοχή στην τοποθέτηση των κύριων αγωγών μέσα στο κτίριο. Για κάποιο λόγο, συχνά οι αγωγοί που εξυπηρετούν τα μπάνια συχνά ξεχνούν να εγκαθιστούν βαλβίδες πυροπροστασίας όταν διασχίζουν οροφές διασταυρώσεων και φράγματα πυρκαγιάς.

Ένα άλλο κοινό λάθος που συχνά διαπράττονται από τους σχεδιαστές κατά το σχεδιασμό ενός κτιρίου που βρίσκεται σε δημόσιο χώρο στέγασης είναι η χρήση των αεραγωγών κλιματισμού, υπηρεσία μπάνια και κουζίνες των διαμερισμάτων και τον αγωγοί που εξυπηρετούν τις δημόσιες τουαλέτες του κτιρίου. Αυτό επίσης απαγορεύεται για λόγους πυρασφάλειας.

Υγειονομικές αποστάσεις των εισόδων και των εξόδων αέρα

4. Υγειονομικές αποστάσεις

Απαραίτητη για τη διατήρηση υγιεινής απόσταση μεταξύ της γρίλιας εισόδου ολομέλεια του συστήματος κτιρίου εξαερισμού και vozduhovybrosnymi πλέγματα σύστημα εξαερισμού για να αποφύγετε μολυσμένο αέρα μέσα στο κτίριο μέσω του συστήματος εξαερισμού. Οι εκπομπές στην ατμόσφαιρα από τα συστήματα εξαερισμού πρέπει να τοποθετηθεί σχετικά με τον υπολογισμό ή μία απόσταση από τους δέκτες προς τον εξωτερικό αέρα του τουλάχιστον 10 m οριζοντίως ή 6 m κατακόρυφα σε οριζόντια απόσταση μικρότερη των 10 μ. Επιπλέον, θα πρέπει να τοποθετούνται οι εκπομπές από τα συστήματα των τοπικών εξατμίσεων των επιβλαβών ουσιών σε ύψος τουλάχιστον 2 m πάνω από την οροφή του υψηλότερου μέρους του κτιρίου, εάν η απόσταση από την προεξοχή του είναι μικρότερη από 10 m.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη θέση των ανοιγμάτων εξαγωγής στο σύστημα εξαερισμού των λουτρών σε πολυώροφα (πολυώροφα) κτίρια.

Επίσης, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η απόσταση από τα κοντινά κτίρια. Η απόρριψη αέρα από συστήματα αερισμού σε οικιστικά, δημόσια και διοικητικά κτίρια σύμφωνα με το GOST R EN 13779 θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 8 μέτρων από τα γειτονικά κτίρια. τουλάχιστον 2 μέτρα πριν από την εξωτερική συσκευή εισαγωγής αέρα που βρίσκεται στον ίδιο τοίχο. Η εξωτερική συσκευή εισαγωγής αέρα πρέπει, κατά κανόνα, να είναι χαμηλότερη από τη συσκευή εκκένωσης αέρα.

5. Ρύθμιση και λειτουργία

Βασικά, δημόσια κτίρια οροφές πληρούται αναστολή, και εάν είναι απαραίτητο, προσαρμογή και ρύθμιση της λειτουργίας των υπηρεσιών των συστημάτων εξαερισμού συχνά αντιμέτωποι με το γεγονός ότι είναι αδύνατο να πάρει στις βαλβίδες γκαζιού και αποσβεστήρες. Κατά το σχεδιασμό, είναι απαραίτητο να δοθούν οδηγίες στους κατασκευαστές του συγκροτήματος καταπακτών στους χώρους όπου είναι εγκατεστημένος ο ρυθμιστικός εξοπλισμός εξαερισμού και οι ανεμιστήρες.

Υπάρχουν συχνά περιπτώσεις όπου, μετά την παράδοση του αντικειμένου, το σύστημα εξαερισμού δεν εκπληρώνει τις λειτουργίες του, παρά το γεγονός ότι ο εξοπλισμός αερισμού είναι σε καλή κατάσταση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στη διαδικασία των εργασιών φινιρίσματος, τα υπολείμματα κατασκευής πέφτουν στους θαλάμους καυσαερίων και τα φράζουν, παρεμποδίζοντας τη λειτουργία του συστήματος εξαερισμού. Ελέγξτε τη διακίνηση των αγωγών εξαερισμού και, εάν είναι απαραίτητο, καθαρίστε τα.

6. Εξοικονόμηση της ηλεκτρικής ενέργειας

Τη νύχτα είναι δυνατό να προβλεφθεί η λειτουργία ενός ανεμιστήρα εξάτμισης που εξυπηρετεί τα μπάνια, σε χαμηλότερες στροφές. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορείτε να παρέχετε για την εργασία αυτή: αν το μπάνιο δεν έχει επισκεφθεί, το σύστημα εξαερισμού λειτουργεί σε χαμηλή ταχύτητα όταν ο άνδρας πήγε στο μπάνιο, το σύστημα αρχίζει να αφαιρέσετε τον αέρα στο ελεγχόμενο ρυθμό. Λειτουργία συστήματος μπορεί να ελεγχθεί με on / off φως, με υποχρεωτική καθυστέρηση 10 λεπτών κατά τη μετάβαση του ανεμιστήρα στη χαμηλή ταχύτητα, για να εξαντλεί το σύστημα απέτυχε να απομακρυνθούν όλα τα οσμές.

7. Η εξάπλωση των οσμών που δεν σχετίζονται με τη λειτουργία του συστήματος εξαερισμού

Υπάρχουν περιπτώσεις που σε μπάνια, παρά την αποτελεσματική κατάσταση εξαερισμού, υπάρχει μια δυσάρεστη οσμή. Αυτό μπορεί να προκληθεί από τους ακόλουθους λόγους: την αποτυχία μιας υδραυλικής βαλβίδας στο σύστημα αποχέτευσης, επειδή τα σφάλματα στο σχεδιασμό ή την εγκατάσταση του συστήματος αποχέτευσης, η ανεπαρκής σφράγιση των αρμών των σωλήνων αποχέτευσης, την εγκατάσταση των υποβαθμισμένων αντίστροφης βαλβίδες αέρα αερισμού για την στατική riser λυμάτων. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι απαραίτητο να εξαλειφθούν οι ελλείψεις του αποχετευτικού συστήματος.

Ο συγγραφέας ελπίζει ότι αυτό το άρθρο θα βοηθήσει να αποφευχθούν τα λάθη στο σχεδιασμό των συστημάτων εξάτμισης των δημόσιων κτιρίων.