Απορροφητήρας για μπάνιο και τουαλέτα

Το μπάνιο είναι ένας χώρος με συνεχώς υψηλή υγρασία, συνήθως χωρίς παράθυρα. Για να αποφευχθεί η δημιουργία μύκητας και μούχλας στους τοίχους, η φθορά των εσωτερικών αντικειμένων απαιτεί εξαερισμό υψηλής ποιότητας, απομακρύνοντας την υπερβολική υγρασία έξω από το σπίτι.

Είδη εξαερισμού

Ο εξαερισμός στο μπάνιο μπορεί να είναι φυσικός ή αναγκασμένος. Παρακάτω αναλύονται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτών των τύπων εξαερισμού.

Φυσικά

Στα παλιά σοβιετικά σπίτια και στα κτίρια της σύγχρονης οικονομικής τάξης, κατά κανόνα χρησιμοποιείται φυσικός εξαερισμός. Η ροή αέρα σε αυτό προκύπτει από τη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού αέρα. Επιπλέον, μπορεί να τοποθετηθεί ένας εκτροπέας στην έξοδο του αγωγού εξαερισμού. Ο εκτροπέας ενισχύει το βύθισμα στο σύστημα εξαερισμού σε καιρό με αέρα λόγω του εφέ Bernoulli.

Ένα τέτοιο σύστημα είναι φθηνό, εύκολο στην εγκατάσταση, ουσιαστικά χωρίς συντήρηση, χωρίς ηλεκτρική ενέργεια για λειτουργία. Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να σημειώσουμε τις αδυναμίες του φυσικού αερισμού - δεν λειτουργεί καλά σε ζεστό καιρό (δεν υπάρχει διαφορά θερμοκρασίας) και, επιπλέον, είναι πολύ ευαίσθητο στην καθαριότητα των αεραγωγών.

Αναγκασμένος

Ο αναγκαστικός εξαερισμός παρέχεται από ανεμιστήρες ή άλλες μηχανικές συσκευές. Είναι ανεξάρτητο από τις καιρικές συνθήκες και μπορεί, με τη σωστή επιλογή των ανεμιστήρων, να παρέχει οποιοδήποτε απαραίτητο τρόπο αερισμού. Μείον εξαναγκασμένο εξαερισμό - χρειάζεται ηλεκτρική ενέργεια και ως εκ τούτου είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε καλώδια σε κάθε ανεμιστήρα.

Το υποχρεωτικό σύστημα εξαερισμού είναι σκόπιμο να γίνει, αν φυσικά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ή σχεδιάζεται να εγκαταστήσει μια γεννήτρια ατμού, μια ηλεκτρική σάουνα.

Διάγνωση του συστήματος εξαερισμού

Για να εκτελέσετε μια απλή διάγνωση του συστήματος εξαερισμού θα χρειαστείτε ένα κερί. Φέρτε ένα καίγοντας κερί στο άνοιγμα. Αν υπάρχει ρεύμα αέρα - η φλόγα θα εκτραπεί, δείχνοντας την κατεύθυνση της. Εάν ο εξαερισμός δεν λειτουργεί, η φλόγα θα παραμείνει κάθετη.

Συχνά ο εξαερισμός δεν λειτουργεί καλά λόγω των φραγμένων καναλιών, αλλά λόγω της έλλειψης καθαρού αέρα. Για παράδειγμα, αυτό το πρόβλημα συμβαίνει σε παλιά σπίτια όταν αντικαθιστάτε ξύλινα παράθυρα με πλαστικά. Για να αποφύγετε αυτό, επιλέξτε παράθυρα με ειδικά ανεμιστήρες.

Πώς να επιλέξετε τον σωστό ανεμιστήρα

Τα μπάνια συνήθως εγκαθιστούν μικρούς αξονικούς ανεμιστήρες για μπάνιο και τουαλέτα χωρητικότητας 60-250 m 3 / ώρα.

Εάν η κουκούλα είναι εγκατεστημένη σε υπάρχοντα αγωγό αερισμού, παρακαλούμε να σημειώσετε ότι το σχήμα της ταιριάζει με το σχήμα και το μέγεθος του αγωγού. Ο σωστά επιλεγμένος απορροφητήρας θα πρέπει να τοποθετηθεί εντελώς στον αγωγό εξαερισμού. Έξω, υπάρχει μόνο μια διακοσμητική μάσκα, το σχήμα και το μέγεθος των οποίων μπορεί να επιλεγεί για το εσωτερικό του μπάνιου.

Ασφάλεια

Η κουκούλα, όπως και κάθε ηλεκτρικός εξοπλισμός για το μπάνιο, πρέπει να έχει αδιάβροχο περίβλημα που εμποδίζει την είσοδο νερού στα ηλεκτρικά μέρη. Η τυπική ένδειξη του βαθμού προστασίας της συσκευής είναι ο κωδικός IP. Ο κώδικας αποτελείται από τα γράμματα IP και δύο ψηφία. Το πρώτο ψηφίο δηλώνει το βαθμό προστασίας από την πρόσβαση σε ξένα αντικείμενα, το δεύτερο - ο βαθμός προστασίας από την υγρασία.

Για μπάνιο συνιστάται η χρήση συσκευών με βαθμό προστασίας IP45 και άνω. Τέτοιες συσκευές προστατεύονται από πίδακες νερού.

Παραγωγικότητα

Για το μπάνιο χρειάζεστε 6-8 φορές την κυκλοφορία του αέρα. ΠΗ χωρητικότητα του επιλεγμένου καλύμματος δεν πρέπει να είναι μικρότερη από έξι φορές από τον όγκο του μπάνιου σας.

Για παράδειγμα: το μέγεθος του μπάνιου σας είναι 2x2x2.5m, ο όγκος του είναι 10 m 3. Χρειάζεστε χωρητικότητα τουλάχιστον 60 m 3 / h.

Επίπεδο θορύβου

Σε ένα μικρό δωμάτιο στο μπάνιο, ο θόρυβος του ανεμιστήρα ακούγεται καλά. Ένας θόρυβος πάνω από 35 ντεσιμπέλ μπορεί να ερεθίσει την ανθρώπινη ψυχή. Επομένως, προτιμήστε μοντέλα χαμηλού θορύβου.

Ο θόρυβος του ανεμιστήρα εξαρτάται από το σχήμα των λεπίδων του και την ταχύτητα περιστροφής του. Αν υπάρχει επιλογή - πάρετε έναν ανεμιστήρα μεγάλης διαμέτρου με μικρή ταχύτητα περιστροφής. Με την ίδια απόδοση, θα κάνει τον θόρυβο λιγότερο από μικρό και γρήγορο.

Κατά την εγκατάσταση, μην ξεχάσετε να χειρίζεστε όλες τις αρθρώσεις με στεγανωτικό σιλικόνης για να αποφύγετε τις δονήσεις και το κροτάλισμα κατά τη λειτουργία.

Λειτουργικότητα

Τα μοντέρνα μοντέλα των ανεμιστήρων είναι εφοδιασμένα με διάφορες πρόσθετες συσκευές που κάνουν τη χρήση τους πιο άνετη και οικονομική:

 • Βαλβίδα αντεπιστροφής - εμποδίζει τη ροή αέρα από τους αεραγωγούς αερισμού στο δωμάτιο ακόμα και όταν ο ανεμιστήρας δεν λειτουργεί. Είναι απαραίτητο εάν ο αγωγός εξαερισμού είναι κοινός για αρκετούς χώρους.
 • Αισθητήρας υγρασίας - καθορίζει την παρουσία περίσσειας αέρα στον αέρα και επιτρέπει στον ανεμιστήρα να λειτουργεί μόνο όταν είναι απαραίτητο.
 • Αισθητήρας κίνησης - περιλαμβάνει κουκούλα και φωτισμό όταν οι άνθρωποι είναι στο δωμάτιο.
 • Χρονοδιακόπτης - επιτρέπει τη λειτουργία της κουκούλας για λίγο, αφού απενεργοποιηθεί από το διακόπτη.
 • Ο εξασθενητής ήχου είναι μια συσκευή που είναι εγκατεστημένη μπροστά από τον ανεμιστήρα και μειώνει τον θόρυβο από αυτό.

Απορροφητήρας για μπάνια και τουαλέτες

Σε ιδιωτικές κατοικίες

Σε μια ιδιωτική κατοικία, θα πρέπει να σχεδιάσετε τον εξαερισμό κατά τη διάρκεια της φάσης κατασκευής, πριν τοποθετήσετε τους αεραγωγούς αερισμού και τους διαύλους ηλεκτρικής καλωδίωσης. Εάν ο όγκος του μπάνιου είναι μικρός και χρησιμοποιείται από 1-2 άτομα, μπορείτε να περάσετε με φυσικό αερισμό. Σε άλλες περιπτώσεις είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε την κουκούλα.

Κατά τον σχεδιασμό του εξαερισμού, θυμηθείτε:

 • Τα κανάλια τροφοδοσίας πρέπει να βρίσκονται στο κάτω μέρος, εξάτμιση στην κορυφή του δωματίου.
 • είναι καλύτερο να τοποθετήσετε την κουκούλα στον τοίχο της απέναντι πόρτας.
 • η εσωτερική επιφάνεια των αγωγών πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή.
 • Οι αεραγωγοί πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ευθερμένοι ή με ομαλές στροφές.
 • για τα δωμάτια που βρίσκονται σε διαφορετικούς ορόφους πρέπει να υπάρχουν ξεχωριστοί αεραγωγοί.

Σε ξύλινα σπίτια

Σε ένα ξύλινο σπίτι, η υπερβολική υγρασία όχι μόνο καταστρέφει την εμφάνιση, αλλά μπορεί επίσης να βλάψει φέροντες δομές κτιρίων. Ως εκ τούτου, απαιτείται επιπλέον αερισμός σε χώρους με υψηλή υγρασία (μπάνιο, τουαλέτα, κουζίνα).

Οι τιμές για κουκούλες εξαρτώνται από την απόδοσή τους, τον θόρυβο, το σωματικό υλικό και τη διαθεσιμότητα πρόσθετων επιλογών. Τα φθηνότερα μοντέλα κοστίζουν από 500 ρούβλια. Η τιμή των ακριβών μοντέλων μπορεί να φτάσει 5-6 χιλιάδες ρούβλια.

Αν παραγγείλετε την εγκατάσταση ενός πλοιάρχου, τότε θα πρέπει να πληρώσετε άλλα 2-3 χιλιάδες ρούβλια, ανάλογα με την πολυπλοκότητα του έργου.

Αυτοσυναρμολόγηση - στάδια της εργασίας

Για να εγκαταστήσετε την κουκούλα, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε τα κανάλια για την καλωδίωση στους τοίχους εκ των προτέρων (μέχρι το φινίρισμα). Μην ανοίξετε το μπάνιο.

Η κουκούλα μπορεί να είναι εξοπλισμένη με ξεχωριστό διακόπτη ή να ανάβει ταυτόχρονα με το φως. Υπάρχουν μοντέλα που ενεργοποιούνται από αισθητήρα υγρασίας ή κίνησης. Εκ των προτέρων, εξετάστε το διάγραμμα καλωδίωσης και ρυθμίστε την καλωδίωση σύμφωνα με αυτήν.

Όταν συνδέετε την κουκούλα, θυμηθείτε ότι ο διακόπτης πρέπει να ρυθμιστεί στη φάση, όχι στο μηδέν. Αν δεν είστε σίγουροι για τις ικανότητές σας, επικοινωνήστε με έναν επαγγελματία ηλεκτρολόγο.

Η εγκατάσταση του απορροφητήρα είναι πολύ απλή. Σε πολυκατοικίες, εισάγεται συνήθως σε υπάρχον εξαερισμό. Η τοποθέτηση στον τοίχο πραγματοποιείται με βίδες. Δεν απαιτείται πρόσθετη εργασία.

Εάν η κουκούλα εγκατασταθεί μετά την τοποθέτηση του κεραμιδιού, στη συνέχεια να μην τρυπήσετε το κεραμίδι, μπορείτε να κολλήσετε την κουκούλα με σφραγιστικό σιλικόνης. Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο να στάξει η σιλικόνη στις γωνίες της κουκούλας (δίπλα στις οπές για τις βίδες) και να την τοποθετήσετε στην επιθυμητή θέση. Εάν η περίσσεια σιλικόνης διαρρεύσει, μετά τη σκλήρυνση, κόψτε τα με ένα κοφτερό μαχαίρι.

Απορροφητήρας για μπάνιο και τουαλέτα. Τύποι σχεδίων και χαρακτηριστικών επιλογής

Μπάνιο - μια ζώνη με υψηλή υγρασία και πτώση θερμοκρασίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κουκούλα για το μπάνιο είναι ύψιστης σημασίας. Πώς να επιλέξετε και να τοποθετήσετε ένα σύστημα εξαερισμού; Τέτοιες που αγωνίστηκαν με επιτυχία με εξάτμιση, μια δυσάρεστη οσμή και στεγνώσει τους τοίχους. Μετά από όλα, οι υγροί τοίχοι είναι μια άμεση ευκαιρία για την εμφάνιση μούχλας, εντόμων και μικροβίων που προκαλούν ασθένεια. Εάν είναι ώρα όχι μόνο να ανοίξετε τις πόρτες μετά από μπάνιο και να σκουπίσετε το νερό μετά από ένα ντους και να λάβετε πιο ριζοσπαστικά μέτρα, η κουκούλα στο μπάνιο είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε. Αθόρυβο απορροφητήρα ή αναγκαστική, τον ανεμιστήρα του συστήματος ή με μια συσκευή χρονόμετρο - δεν έχει σημασία, κουκούλα σειράς στην τουαλέτα και μπάνιο - μια αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια εσωτερικό εξάρτημα. Η εξόρυξη στο μπάνιο θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από την υγρασία, εμποτίζοντας τα πράγματα και καταστρέφοντας το φινίρισμα των τοίχων, της οροφής, από τη μυρωδιά και το καλούπι στις ραφές του κεραμιδιού.

Μπάνιο: τύποι και χαρακτηριστικά της κουκούλας

Όταν επιλέγετε ένα σύστημα εξαερισμού, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι είδους αερισμό είναι. Έτσι, οι κουκούλες στην τουαλέτα και στο μπάνιο μπορούν να είναι φυσικές και υποχρεωτικές.

 1. Το φυσικό εκχύλισμα λειτουργεί με βάση την αρχή της διαφοράς πίεσης μεταξύ του αέρα στο διαμέρισμα και έξω από αυτό. Ερχόμενοι από τον άξονα εισαγωγής, οι ροές του αέρα αναμειγνύονται και εκδιώκουν τον αέρα εξαγωγής, αντικαθιστώντας τον με καθαρό αέρα. Για την λειτουργικότητα του φυσικού αερισμού είναι αρκετά ανοιχτές πόρτες, παράθυρα ή τις η ροή προχωρά από ventkanala (στην τουαλέτα και το μπάνιο έχει μια κουκούλα γρίλια που καλύπτει την είσοδο του καναλιού).

Σημαντικό! Όταν το ορυχείο είναι φραγμένο ή σπασμένο, η φυσική ροή του αέρα σταματά και πρέπει είτε να καθαρίσετε τον αγωγό εξαερισμού (καλέστε τον πλοίαρχο) είτε να επισκευάσετε τους αεραγωγούς.

 1. Ο αναγκαστικός εξαερισμός είναι ένα σύστημα που λειτουργεί με ανεμιστήρες που αντλούν ρεύματα καθαρού αέρα ή στέλνουν απόβλητα σε αεραγωγούς.

Εάν ο φυσικός αερισμός συναρμολογείται επί το στάδιο της κατασκευής του κτιρίου, παρέχοντας ένα κύκλωμα συνδεδεμένο κανάλια τοποθετείται μέσα στους τοίχους και πάνω στο πατάρι, το σύστημα μηχανικού αερισμού μπορούν να σχηματιστούν σε οποιαδήποτε χρονικό διάστημα.

Όσον αφορά το αν χρειάζεστε μια κουκούλα στο μπάνιο μπορεί να απαντηθεί μόνο καταφατικά. Αλλά αν το νέο φυσικό σύστημα λειτουργεί τέλεια και πλήρως με το καθήκον του, τότε σε περίπτωση μπλοκαρίσματος ή βλάβης απαιτείται ένα αναγκαστικό σύστημα. Διαπιστώνεται ότι:

 1. Η φυσική εισροή και εκροή αέρα δεν πραγματοποιείται πλήρως.
 2. Η δύναμη της ώσης επιστροφής είναι τόσο δυνατή που η εξάτμιση στην οροφή του μπάνιου ή στον τοίχο προσφέρει ήδη εξαντλημένο αέρα, γεμάτο από δυσάρεστες οσμές.
 3. Επανασχεδιασμός του μπάνιου με την εγκατάσταση ηλεκτρικής σάουνας ή ατμογεννήτριας. Σε αυτή την περίπτωση, ο φυσικός εξαερισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον όγκο του ατμού και χρειάζεστε μια αυτόματη κουκούλα για έναν ενισχυμένο τύπο λουτρού.

Επιλογή της συσκευής και της συσκευής για την οργάνωση του συστήματος εξαερισμού

Για να αγοράσετε μια συσκευή που θα ανταποκριθεί πλήρως στα καθήκοντά της, πρέπει να γνωρίζετε ορισμένα χαρακτηριστικά:

 • Η ηλεκτρική κουκούλα για το μπάνιο πρέπει να πληροί τα πρότυπα ασφαλείας, να είναι σε σφραγισμένο περίβλημα. Οι σταγόνες νερού και ψεκασμού συχνά φθάνουν στο ανώτατο όριο, επειδή ακόμη και η καλύπτρα οροφής για το μπάνιο θα πρέπει να προστατεύεται πλήρως από τις επιπτώσεις των υγρών ατμών.
 • Συνδυάζοντας τα πρότυπα ποιότητας της συσκευής, πιστοποιητικά, έγγραφα εγγύησης και σημειώσεις σχετικά με την classiness της συσκευής (προστασία τουλάχιστον IP-34) - είναι το κλειδί για το σχεδιασμό της ασφάλειας και της μακροπρόθεσμης άψογη λειτουργία?
 • Η παραγωγικότητα της κουκούλας είναι ένα άλλο απαραίτητο στοιχείο. Εάν προσδιοριστεί μέσω του εξολκέα της σουίτας ντουλάπα, τότε η δομή θα χειριστεί πολλά μαζών αέρα, και μια τέτοια συσκευή, όπως ένα διαμετρικό ανεμιστήρα, έχει εξαιρετικά χαμηλή απόδοση και είναι απλά δεν αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Συμβουλές! Δίνοντας προσοχή στην απόδοση, αρχίστε από 90-100 m3 / ώρα. Αυτός είναι ο βέλτιστος αριθμός για μια συσκευή μεσαίας τάξης.

 • Η ισχύς της συσκευής είναι επίσης σημαντική. Επιδρά άμεσα στην απόδοση. Εάν η ηλεκτρική κουκούλα στο μπάνιο συμπληρώνεται με αισθητήρες υγρασίας, χρονοδιακόπτες ή άλλα εξαρτήματα, η ισχύς πρέπει να είναι πάνω από το μέσο όρο!
 • Διαστάσεις. Η κουκούλα στο μπάνιο θα πρέπει να είναι συμπαγής. Ακόμα κι αν η περιοχή του δωματίου σας επιτρέπει να εγκαταστήσετε τον έλεγχο του κλίματος, δεν πρέπει να κρεμάσετε μια τεράστια συσκευή, είναι αναισθητική και καταστρέφει πλήρως την εμφάνιση του δωματίου.

Συμβουλές! Λόγω της τεράστιας γκάμας των προσφερόμενων συσκευών, δεν είναι δύσκολο να επιλέξετε τον σωστό ανεμιστήρα (απορροφητήρα). Πολύ καλές είναι οι ενσωματωμένες συσκευές, η εγκατάσταση των οποίων γίνεται απευθείας στον τοίχο του άξονα του αεραγωγού. Ένα τέτοιο απόσπασμα από το μπάνιο μέσω της τουαλέτας έχει χαμηλό επίπεδο θορύβου, είναι σε θέση να χειριστεί αρκετούς όγκους αέρα και ταυτόχρονα είναι τόσο ο αέρας τροφοδοσίας όσο και ο εφοδιασμός και η εξάτμιση. Δηλαδή, ανάλογα με τις ανάγκες, σας παρέχονται τόσο προοδευτικά στρώματα καθαρού αέρα όσο και η εκροή ροών αποβλήτων.

 • Η ποιότητα της συσκευής δεν εξαρτάται από την ισχύ και την απόδοση, καθώς και την εξωτερική ομορφιά. Για να αναγκάσει ένα τέντωμα στο μπάνιο λειτούργησε για μεγάλο χρονικό διάστημα, αξίζει να δοθεί προσοχή στις κριτικές πελατών και τα πρότυπα ποιότητας του κατασκευαστή?
 • Το επίπεδο θορύβου είναι ένα από τα βασικά κριτήρια. Συμφωνώ, το μέγεθος της κουκούλας για το μπάνιο δεν είναι τόσο σημαντικό όσο ο θόρυβος των λεπίδων. Δεν είναι καθόλου ενδιαφέρον να σκουρύνετε το λουτρό βράδυ με το ουρλιαχτό της έλικας, επομένως το μέγιστο όριο θορύβου δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 25 dB, όχι υψηλότερο!
 • Το κόστος της συσκευής πρέπει να είναι το βέλτιστο. Εάν ο πωλητής επιβάλλει ένα εκπληκτικά ακριβό προϊόν, εξηγώντας ότι "δεν μπορείτε να αγοράσετε φθηνότερα", αυτό δεν είναι το κατάστημα. Είναι πάντα δυνατό να επιλέξετε ένα απλό και προσιτό ανεμιστήρα εξαγωγής που μπορεί να χειριστεί τέλεια όλα τα καθήκοντά του.

Φούρνοι μπάνιου: τύποι

Η λειτουργικότητα της συσκευής έχει μεγάλη σημασία, οπότε πρέπει να ξέρετε πώς να επιλέξετε μια κουκούλα για το μπάνιο. Οι ανεμιστήρες χωρίζονται σε δύο τύπους: στάνταρ και αυτόματα.

 1. Ο τυπικός τύπος είναι ένα συμβατικό αξονικό σύστημα με μια αναστρέψιμη βαλβίδα που εμποδίζει τη ροή του αέρα εξαγωγής στο δωμάτιο. Ένα τέτοιο απόσπασμα για κουζίνα και μπάνιο λειτουργεί απλά: ανάβει το φως - λειτουργεί, απενεργοποιείται - σταμάτησε. Η ευκολία και η πρακτικότητα είναι πέρα ​​από κάθε αμφιβολία, ειδικά αν το σπίτι έχει μικρά παιδιά, ξεχασμένους συγγενείς. Αλλά όταν παίρνετε βραδινές ή πρωινές διαδικασίες νερού είναι μεγάλη, η στάνταρ κουκούλα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει πολύ ατμό.
 2. Ο αυτόματος τύπος είναι πιο τέλειος και ακριβός. Η συσκευή διαθέτει ειδικό χρονιστή, ο οποίος μπορεί να ρυθμιστεί για ορισμένο χρόνο λειτουργίας και συχνά υπάρχει υδροσταθμός. Με τη βοήθεια του αισθητήρα, ο ανεμιστήρας (απορροφητής) ανιχνεύει το επίπεδο υγρασίας και ανάβει. Για παράδειγμα, ένα απόσπασμα από τη βαλβίδα στο μπάνιο: η ίδια η συσκευή ανοίγει κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, και μετά το κλείσιμο της βαλβίδας - δεν τα απόβλητα των αερίων μαζών και την οσμή - πολύ βολικό!

Ακολουθούν οι βασικές παράμετροι της επιλογής της συσκευής. Μένει μόνο να επιλέξετε ποιο απόσπασμα από το λουτρό μέσα από την τουαλέτα ή από την κουζίνα στο μπάνιο που χρειάζεστε και να το εγκαταστήσετε μόνοι σας.

Συμβουλές! Κατά την εγκατάσταση της συσκευής, προσέξτε τη διάμετρο της κουκούλας στο μπάνιο, ειδικά εάν σκοπεύετε να τοποθετήσετε τη δομή στον τοίχο του αγωγού. Μεγάλη διάμετρος μπορεί να προκαλέσει μη χρήση της συσκευής.

Για να διατηρηθεί σταθερή η δομή, η εγκατάσταση πρέπει να γίνει σε υψηλό επίπεδο, χρησιμοποιώντας βίδες με αυτοκόλλητη τομή. Οι ραφές μπορούν να σφραγιστούν με στεγανωτικό, ώστε να μειώσετε το επίπεδο θορύβου όταν λειτουργούν οι ανεμιστήρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, πρέπει να δημιουργήσετε ένα κουτί για να σχεδιάσετε στο μπάνιο. Δείτε τη φωτογραφία του σχεδίου, καθώς και τα είδη των οπαδών που μπορείτε να δείτε στη συλλογή φωτογραφιών που βρίσκεται στο κάτω μέρος της σελίδας.

Πλαστικό σύστημα αερισμού κουτιών Επιλέγουμε μοντέλα ανεμιστήρων

Συμβουλές! Η κουκούλα πρέπει να είναι συνδεδεμένη στο ρεύμα. Αλλά υπάρχουν εξαιρετικές συσκευές στις μπαταρίες, στη μπαταρία. Λειτουργούν απόλυτα αυτόνομα, ανεξάρτητα από το ύψος της εγκατάστασης και τη διαθεσιμότητα ισχύος. Μερικές φορές αυτή η προφύλαξη είναι πολύ σημαντική, ειδικά όταν μιλάμε για δωμάτιο με εξαιρετικά υψηλό επίπεδο υγρασίας.

Εξαγωγή στο μπάνιο: κανόνες επιλογής και χαρακτηριστικά εγκατάστασης

Το μπάνιο χαρακτηρίζεται από υψηλή υγρασία. Ο ατμός συμπυκνώνεται στην οροφή και στους τοίχους, με αποτέλεσμα το σχηματισμό μύκητα και μούχλα. Για να αποφευχθούν αυτές οι διαδικασίες, είναι απαραίτητο να ακολουθήσουμε μια υπεύθυνη προσέγγιση στα ζητήματα αερισμού και επιλογής ενός ανεμιστήρα εξαγωγής.

Η κουκούλα ποιότητας στο μπάνιο θα πρέπει να παρέχεται από φρέσκο ​​αέρα 25 m 3 / h για ξεχωριστό δωμάτιο, από 50 m 3 σε περίπτωση συνδυασμένου μπάνιου.

Τύποι ανεμιστήρων εξαγωγής

Σύγχρονοι κουκούλες που προορίζονται για τοποθέτηση στο μπάνιο, χωριστά χωρισμένα σε 2 τύπους: απλά και αυτόματα. Διαφέρουν μεταξύ τους όσον αφορά το σχεδιασμό, τη διαθεσιμότητα πρόσθετων επιλογών και το κόστος.

Ο απλός εξοπλισμός είναι ένας ηλεκτρικός ανεμιστήρας, ο οποίος βρίσκεται σε σωληνωτό πλαστικό περίβλημα. Μπορεί να είναι δύο ειδών - ενσωματωμένο ή αυτόνομο.

Ένας δημοφιλής τρόπος για να ενεργοποιήσετε τη συσκευή είναι πατώντας το διακόπτη που παρέχει φωτισμό στο μπάνιο. Αυτή η επιλογή σας επιτρέπει να αφαιρέσετε από το μπάνιο το μολυσμένο αέρα που εμφανίζεται όταν το άτομο βρίσκεται μέσα σε αυτό.

Ο αυτόματος εξοπλισμός είναι εξοπλισμένος με ηλεκτρονικά στοιχεία, τα οποία ελέγχουν αποτελεσματικά τη λειτουργία της συσκευής.

Οι κουκούλες είναι εξοπλισμένες με πρόσθετες λειτουργίες:

 • off timer?
 • αισθητήρες υγρασίας.
 • έγχρωμο φωτισμό.

Ο ανεμιστήρας ανάβει όταν ξεπεραστεί η επιτρεπτή τιμή υγρασίας. Μόλις αυτή η παράμετρος επανέλθει σε κανονική κατάσταση, η συσκευή απενεργοποιείται.

Τα αυτόματα προϊόντα μπορούν να εξοπλιστούν με άλλες λειτουργίες. Σε ιδιωτικές κατοικίες, το σύστημα εξαερισμού οριοθετεί το δρόμο, έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες τους να μην υποστούν βλάβη από ανεμιστήρα με ρυθμιζόμενο διαχύτη.

Ορισμένα μοντέλα είναι εξοπλισμένα με βαλβίδα ελέγχου, η οποία δεν επιτρέπει την κίνηση του αέρα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αυτή η επιλογή είναι χρήσιμη για τους κατοίκους διαμερισμάτων σε πολυώροφα κτίρια για να προστατευθούν από τις μυρωδιές του γειτονικού μπάνιου.

Ο σύγχρονος απορροφητήρας, σχεδιασμένος για εγκατάσταση στο μπάνιο, έχει μια υποχρεωτική αρχή δράσης. Η συσκευή αποτελείται από έναν ανεμιστήρα και έναν αγωγό αέρα συνδεδεμένο με τον αγωγό εξαερισμού του κτιρίου.

Για να επιλέξετε τη βέλτιστη κουκούλα, πρέπει να λάβετε υπόψη τα χαρακτηριστικά του μπάνιου και την ποικιλία των υπαρχόντων συστημάτων εξαερισμού. Οι συσκευές μπορεί να διαφέρουν ως προς τον σχεδιασμό, την αρχή λειτουργίας, την ισχύ και τη διαθεσιμότητα πρόσθετων λειτουργιών.

Είδη αερισμού στο μπάνιο

Για να εξασφαλιστεί η ανταλλαγή αέρα σε κλειστό χώρο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί φυσικός ή εξαναγκασμένος εξαερισμός. Η πρώτη επιλογή δεν απαιτεί τη χρήση ειδικού εξοπλισμού που εκτελεί ορισμένες λειτουργίες.

Η δεύτερη αφορά τη χρήση ανεμιστήρων, θερμαντικών συσκευών, κινητήρων, συσκευών ψύξης αέρα και άλλων πρόσθετων συσκευών.

Φυσική επιλογή ανανέωσης αέρα

Οι ροές αέρα αναμιγνύονται και στη συνέχεια μετατοπίζονται λόγω διαφόρων παραμέτρων θερμοκρασίας και πίεσης. Μπορείτε να δημιουργήσετε ελεύθερη κυκλοφορία ανοίγοντας ελαφρά την πόρτα. Αλλά σε αυτή την περίπτωση κάποιο μέρος του υγρού αέρα θα παραμείνει στο δωμάτιο.

Σε πολυώροφα κτίρια, ο άξονας εξαερισμού εξυπηρετεί όλα τα διαμερίσματα στην οροφή. Η είσοδος σε αυτό κλείνει με σχάρα και η αποτελεσματικότητα καθαρισμού εξαρτάται από τη γενική κατάσταση. Στα κτίρια εκτός πόλης, οι αγωγοί εξαερισμού αφαιρούνται κατά τη φάση κατασκευής.

Κατά την εγκατάσταση μιας φυσικής κουκούλας πρέπει να τηρούνται οι ακόλουθοι κανόνες:

 1. Η σχάρα στο μπάνιο / μπάνιο πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή του δωματίου - στον τοίχο ή στην οροφή.
 2. Η εσωτερική επιφάνεια των σωλήνων πρέπει να είναι απόλυτα ομαλή.
 3. Οι προβολές και οι περιστροφές του αγωγού μειώνουν την απόδοση της κυκλοφορίας κατά 5%.

Ο φυσικός αερισμός δεν θεωρείται πολύ αποτελεσματικός, γι 'αυτό και σπάνια χρησιμοποιείται σε πολυκατοικίες. Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιείται σε προαστιακά κτίρια που χρησιμοποιούνται για εποχική διαβίωση, για παράδειγμα, ως dacha.

Χαρακτηριστικά εξαναγκασμένου εξαερισμού

Στο μπάνιο, χρησιμοποιείται συχνότερα η μηχανική εκκένωση του αέρα εξαγωγής με τη χρήση μηχανικών συσκευών. Μπορεί να είναι μια φορτωτική ή ένας ανεμιστήρας καναλιών. Ενεργοποιείται εάν είναι απαραίτητο και δημιουργεί πρόσφυση.

Σε ιδιωτικά κτίρια, εγκαθίστανται συχνά κανάλια, τα οποία εξάγουν την εξαντλημένη ροή αέρα μέσω της σοφίτας του σπιτιού. Ο ανεμιστήρας έχει σχεδιαστεί για να αντλεί αποτελεσματικά μολυσμένο αέρα, και φρέσκο ​​μπορεί να μπει στο μπάνιο μέσω μιας ανοιχτής πόρτας.

Τύποι ανεμιστήρων για κλειστούς χώρους

Υπάρχουν 2 τύποι εξοπλισμού που χρησιμοποιούνται σε μπάνια, τουαλέτες και συνδυασμένα μπάνια. Αυτές είναι οι αξονικές και ακτινικές διατάξεις εξάτμισης. Τα τελευταία ονομάζονται επίσης φυγοκεντρικά.

Οι αξονικές συσκευές είναι ένας άξονας στον οποίο έχει τοποθετηθεί μια κλασική πτερωτή. Τα πτερύγιά του γίνονται υπό γωνία. Όταν περιστρέφεται ο άξονας, εισέρχεται ροή αέρα. Ένας τέτοιος ανεμιστήρας χρησιμοποιείται εάν η πίεση που δημιουργείται από αυτό είναι επαρκής για να εξασφαλίσει μια κανονική ανταλλαγή αέρα.

Σε ακτινωτές συσκευές η ροή του αέρα τραβιέται στο κέντρο, μετά από την οποία βρίσκεται στο περίβλημα με λεπίδες. Λόγω της θέσης τους στο κεντρικό τμήμα υπάρχει ένα κενό, και φυγόκεντρη δύναμη ωθεί τη μάζα αέρα προς τα άκρα του σώματος που μπορούν να εξαχθούν διαμέσου του σωλήνα αποστράγγισης στο ventkanal.

Τα πιο απαιτητικά μοντέλα εναέριας κυκλοφορίας - λειτουργούν πολύ πιο αποτελεσματικά και ήσυχα, είναι σε θέση να εκκενώσουν όγκους που δεν μπορούν να είναι αξονικοί.

Με τον βαθμό πληρότητας, οι φυγοκεντρικοί ανεμιστήρες αρχής λειτουργίας χωρίζονται σε βασικές και με πρόσθετες επιλογές. Το δεύτερο μπορεί να λειτουργήσει σε αυτόματη λειτουργία.

Βασικές παράμετροι της κουκούλας για μπάνιο

Η ιδιαιτερότητα του μπάνιου ώθησε τους κατασκευαστές να παράγουν συσκευές προσαρμοσμένες σε χώρους με υψηλή υγρασία. Το περίβλημα του ανεμιστήρα, που τροφοδοτείται με ηλεκτρισμό, πρέπει να σφραγιστεί. Ο εσωτερικός σχεδιασμός του εξοπλισμού προστατεύεται αξιόπιστα από όλες τις πλευρές με τη δράση υγρού ατμού.

Προσοχή στα χαρακτηριστικά της συσκευής

Για τους καταναλωτές, η Διεθνής Ηλεκτροτεχνική Επιτροπή έχει αναπτύξει ένα συγκεκριμένο πρότυπο για την αξιοπιστία των ηλεκτρονικών συσκευών. Δηλώνεται με IP και αποτελείται από δύο ψηφία. Η τιμή του πρώτου μπορεί να είναι από 0 έως 6 και υποδεικνύει τον βαθμό προστασίας από τη διείσδυση ακαθαρσιών.

Ο δεύτερος αριθμός προσδιορίζει το επίπεδο προστασίας από την υγρασία. Για να χρησιμοποιήσετε το προϊόν στο μπάνιο, η ένδειξη πρέπει να είναι τουλάχιστον 4.

Η ισχύς και η παραγωγικότητα είναι στενά αλληλένδετες. Όσο υψηλότερη είναι η πρώτη ένδειξη, τόσο μεγαλύτερη είναι η δεύτερη. Μπορείτε να ανακαλύψετε τον δείκτη απόδοσης πολλαπλασιάζοντας τα footage του μπάνιου με τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν στο σπίτι.

Εάν ο ανεμιστήρας είναι εξοπλισμένος με πολλές πρόσθετες λειτουργίες, η ισχύς του μπορεί να είναι κατά 10% υψηλότερη από την υπολογιζόμενη. Τα πιο δημοφιλή είναι οικονομικά και σχεδόν αθόρυβα συσκευές, που καταναλώνουν από 7 έως 20 watt.

Όταν λειτουργούν συσκευές με μεγάλο συντελεστή ισχύος, υπάρχει ένα ρεύμα στο δωμάτιο, εκτός αυτού, δεν μπορεί να πάρει αρκετά ζεστό.

Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι το επίπεδο θορύβου που δημιουργείται από τις λεπίδες της συσκευής που δημιουργούνται κατά τη λειτουργία. Είναι πολύ πιο ήσυχο από ό, τι όταν χρησιμοποιείτε την κουκούλα κουζίνας. Ο κανόνας, αποδεκτός για τον εκχυτήρα, είναι ένας ήχος 30 dB ή χαμηλότερος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ένα άτομο αντιλαμβάνεται όλους τους ήχους πάνω από 35 dB, ως δυσάρεστο και ενοχλητικό.

Χρονοδιακόπτης, υγροστάτης, βαλβίδα ελέγχου

Οι τυπικές συσκευές εξαερισμού του μπάνιου ελέγχονται μηχανικά ή λειτουργούν σε αργή, σταθερή λειτουργία. Ένας χρονοδιακόπτης είναι μια πρόσθετη συσκευή που σας επιτρέπει να μισο αυτοματοποιήσετε τη διαδικασία.

Αφού το άτομο έφυγε από το μπάνιο, ο ανεμιστήρας, χάρη στον χρονοδιακόπτη, συνεχίζει να εκκενώνει τον αέρα εξαγωγής για αρκετό καιρό. Όταν τελειώσει, απενεργοποιείται.

Η παρουσία αισθητήρα υγρασίας είναι η καλύτερη επιλογή για μπάνιο. Το υγρόμετρο θεωρείται η καλύτερη μέθοδος ελέγχου, καθώς σας επιτρέπει να ρυθμίσετε το κατώφλι υγρασίας από 40 έως 100%, οπότε ο ανεμιστήρας ενεργοποιείται αυτόματα. Μαζί χρησιμοποιείται η υγρασία και ο χρονοδιακόπτης σπάνια. Κανονικά, ένας αισθητήρας υγρασίας δεν απαιτεί χρονοδιακόπτη.

Όταν εξοπλίζετε τον εξαερισμό σε μια εξοχική κατοικία, πρέπει να μετρήσετε την τρύπα στο μπάνιο ή στο μπάνιο, που θα καθορίσει τη διάμετρο του αγωγού. Το πρότυπο μέγεθος προσγείωσης της κουκούλας είναι από 100 έως 130 mm. Εάν είναι απαραίτητο, η τρύπα στον τοίχο του μπάνιου μπορεί να αυξηθεί χρησιμοποιώντας ένα puncher.

Η βαλβίδα ελέγχου είναι μια μικρή και απλή συσκευή που δεν επιτρέπει τη διείσδυση δυσάρεστων μυρωδιών από τους γείτονες στο έδαφος του διαμερίσματός σας. Είναι πρακτικά απαραίτητο σε αστικά λουτρά και μπάνια συνδεδεμένα σε κοινό αγωγό εξαερισμού.

Πώς να επιλέξετε τη σωστή συσκευή;

Κατά την τοποθέτηση του συστήματος εξαερισμού στο μπάνιο, θα πρέπει να επιλέξετε την κουκούλα. Πρώτα απ 'όλα, είναι απαραίτητο να προσδιοριστούν οι ικανότητές του, οι οποίες είναι η ικανότητα οδήγησης ενός συγκεκριμένου όγκου αέρα. Αυτό το σχήμα εξαρτάται από τη διάμετρο της συσκευής.

Οι κατασκευαστές προσφέρουν συσκευές με διατομή σωλήνων 80, 100, 120, 150 mm. Για τον Χρουστσόφ η βέλτιστη διάμετρος θα είναι 80 mm ή 100 mm. Σε νέα κτίρια διαμερίσματα έχουν μια βελτιωμένη διάταξη, είναι καλύτερα να μείνετε σε ένα τμήμα των 120 mm.

Εξίσου σημαντική είναι η εμφάνιση. Πολλοί κατασκευαστές παράγουν κουκούλες με ένα αντικαταστάσιμο εξωτερικό πάνελ. Οι ανεμιστήρες Elicent, Electrolux, Ballu, Timberk και άλλα εμπορικά σήματα έρχονται σε διάφορα χρώματα και αποχρώσεις.

Μια ελκυστική και κομψή συσκευή μπορεί να γίνει ένα έντονο στοιχείο του εσωτερικού χώρου ή να το χωρέσει έτσι ώστε να μην αγγίζει τα μάτια σας.

Κατά την επιλογή, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι το νερό δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με ηλεκτρική ενέργεια - ο ανεμιστήρας πρέπει να λειτουργεί σε συνθήκες υψηλής υγρασίας. Για να αποφύγετε προβλήματα με την καλωδίωση, οι ειδικοί συστήνουν τη χρήση ενός προϊόντος σχεδιασμένου για μακροχρόνια χρήση σε αυτές τις εγκαταστάσεις.

Είναι περιττό να ελέγχετε τα επίπεδα θορύβου της συσκευής - οι περιττοί και δυσάρεστοι ήχοι παίζουν το ρόλο του ερεθίσματος της ακοής. Όταν ένας ανεμιστήρας ποιότητας στο μπάνιο λειτουργεί, είναι σχεδόν σιωπηλός.

Αξίζει επίσης να δοθεί προσοχή στη δύναμη και την αξιοπιστία της συσκευής. Ένας μικρός αριθμός εταιρειών που ειδικεύονται στην κατασκευή ανεμιστήρων μπάνιου μπορούν να εξασφαλίσουν ότι τα προϊόντα τους θα λειτουργήσουν για αρκετά χρόνια. Η υψηλή ποιότητα υποδεικνύεται από την περίοδο εγγύησης από τον κατασκευαστή. Αν είναι λιγότερο από 1 έτος, η συσκευή αυτή είναι προτιμότερο να μην αγοράσει.

Προετοιμασία ενός χώρου για έναν ανεμιστήρα εξαγωγής

Πριν από την εγκατάσταση, πρέπει να πραγματοποιηθούν ορισμένες προπαρασκευαστικές εργασίες. Πρώτα απ 'όλα, είναι απαραίτητο να ελέγξετε πόσο καλά λειτουργεί ο αγωγός εξαερισμού, υποβάλλοντας ένα αναμμένο σπίρτο ή ένα κερί στην είσοδο. Η φλόγα πρέπει να λυγίσει υπό γωνία προς την κατεύθυνση της σχάρας.

Εάν η διάμετρος της οπής μεγαλύτερης τμήματος ανεμιστήρα ventkanala, τότε είναι δυνατόν να εισαχθεί ένα πλαστικό ή κυματοειδή σωλήνα του επιθυμητού διάμετρο και να σφραγίσει τα κενά με αφρό, κόψτε την περίσσεια διαλύματος κοφτερό μαχαίρι μετά τη ρύθμιση.

Στην περίπτωση αυτή, η οπή στην είσοδο του άξονα έχει μικρότερη διάμετρο, διογκώνεται με διάτρητο.

Επιλέγοντας το καλύτερο σχέδιο σύνδεσης

Πριν εγκαταστήσετε οποιοδήποτε μοντέλο του ανεμιστήρα εξάτμισης στο μπάνιο, θα πρέπει να καθορίσετε πώς θα συνδεθεί με την πηγή ενέργειας.

Σήμερα υπάρχουν διάφοροι τρόποι σύνδεσης της κουκούλας:

 1. Ο διακόπτης βρίσκεται στο σώμα της συσκευής. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να ενεργοποιηθεί ή να απενεργοποιηθεί με το κουμπί ή τη δαντέλα στο σώμα.
 2. Συνδέστε τη συσκευή σε ξεχωριστό διακόπτη. Πριν από το μπάνιο ρυθμίσετε το διακόπτη, στο οποίο ένα από τα πλήκτρα ενεργοποιεί τον εξαερισμό, και το δεύτερο - το φωτισμό.
 3. Αυτόματη ενεργοποίηση του ανεμιστήρα από τον αισθητήρα υγρασίας ή κίνησης. Αρχίζει να λειτουργεί αν η επιτρεπτή στάθμη υγρασίας υπερβεί ή κινηθεί.
 4. Η συσκευή είναι συνδεδεμένη στο διακόπτη φωτισμού. Μπορεί να εξοπλιστεί με χρονοδιακόπτη και να συνδεθεί παράλληλα με το φωτιστικό. Ανάβει ταυτόχρονα με το φωτισμό και απενεργοποιείται όταν η φωτεινή ένδειξη σβήνει.

Ο τελευταίος τρόπος σύνδεσης της συσκευής είναι λιγότερο απαιτητικός, επειδή οι ενοικιαστές διαμερισμάτων πηγαίνουν συχνά στο μπάνιο για μικρό χρονικό διάστημα για να πλύνουν γρήγορα τα χέρια τους, να βουρτσίσουν τα δόντια τους ή να πλύνουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η κουκούλα που περιλαμβάνεται θα απορρίψει μάταια την ηλεκτρική ενέργεια.

Τοποθετήστε την καλωδίωση για καλύτερο κάτω από το κεραμίδι. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε μπορείτε να συγκαλύψετε το καλώδιο με τη βοήθεια ειδικών πλαστικών κουτιών.

Η σειρά των εργασιών εγκατάστασης

Πριν συνδέσετε τον ανεμιστήρα στο μπάνιο, θα πρέπει να μελετήσετε τις οδηγίες που περιγράφουν τη λεπτομερή διαδικασία εγκατάστασης. Σύμφωνα με τις συστάσεις, το επιλεγμένο μοντέλο της κουκούλας τοποθετείται στο μπάνιο ή στο μπάνιο.

Οι ενέργειες εκτελούνται με συγκεκριμένη σειρά:

 1. Αρχικά, αφαιρέστε το μπροστινό κάλυμμα και εφαρμόστε όλα τα καρφιά στην επιφάνεια του τοίχου με υγρά καρφιά, σιλικόνη ή κόλλα πολυμερούς. Αυτά τα υλικά θα παρέχουν ισχυρή στερέωση ενός σχετικά ελαφρού πλαστικού.
 2. Εισάγουμε τη συσκευή έτσι ώστε το τμήμα εργασίας μαζί με τον ηλεκτροκινητήρα να βρίσκεται εντελώς στον τοίχο. Πιέστε σταθερά το σημείο προσάρτησης για αρκετά λεπτά.
 3. Βάζουμε ένα δίχτυ κουνουπιών, το οποίο δεν θα επιτρέψει σε διαφορετικά έντομα και μικρά κομμάτια να εισέλθουν στο δωμάτιο.
 4. Συνδέστε το μπροστινό κάλυμμα με τις βίδες που περιλαμβάνονται στο κιτ. αυτή η ενέργεια πραγματοποιείται στην τελευταία στροφή.

Κατά τη σύνδεση με την παροχή ρεύματος σε ένα δωμάτιο, δεν πρέπει να υπάρχουν ανοικτά καλώδια χωρίς μόνωση. Τοποθετούνται σε εσοχές σε εσοχή, χρησιμοποιώντας ένα κυματοειδές περίβλημα.

Πολλοί χρήστες συνδέουν τους ανεμιστήρες μέσω ενός ζεύγους επαφών με το διακόπτη φώτων. Ο διακόπτης έχει ρυθμιστεί σε φάση.

Για ευκολία, όταν χρησιμοποιείτε τη συσκευή στο μέλλον, μπορείτε να βάλετε ένα ξεχωριστό πλήκτρο για να ενεργοποιήσετε την κουκούλα. Εάν δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε το μπάνιο όταν επισκέπτεστε το μπάνιο, είναι βολικό να χρησιμοποιείτε μόνο το κουμπί ελέγχου φωτός. τότε ο χρόνος στο δωμάτιο δεν θα επισκιάζεται από το χτύπημα των περιστρεφόμενων λεπίδων.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Video # 1 πώς να επιλέξετε τον εξοπλισμό και να οργανώσετε τα πάντα σωστά:

Βίντεο # 2 γιατί χρειαζόμαστε μια κουκούλα για το μπάνιο και πώς να το εγκαταστήσετε:

Το εκχύλισμα σας επιτρέπει να απαλλαγείτε από την αυξημένη υγρασία στο μπάνιο και να εξαλείφετε τις οσμές που εισχωρούν στο δωμάτιο. Αυτό είναι σε ζήτηση και φθηνό εξοπλισμό, το οποίο είναι εύκολο να εγκατασταθεί. Δημοφιλή μοντέλα ανεμιστήρων παράγονται από τους παραγωγούς Ballu, Timberk, Elicent, Electrolux και άλλους.

Παρά το γεγονός ότι τα έργα εγκατάστασης δεν θα απαιτήσουν μεγάλη προσπάθεια, χρήματα και χρόνο, η συσκευή θα γίνει ένας απαραίτητος βοηθός στον αγώνα για τον καθαρό αέρα και το άνετο μικροκλίμα.

Εξόρυξη στο μπάνιο και την τουαλέτα: ποιο είναι το καλύτερο, τι πρέπει να ψάξετε κατά την επιλογή και πώς να εγκαταστήσετε σωστά το σύστημα εξαερισμού

Ο εξαερισμός του μπάνιου και της τουαλέτας πραγματοποιείται με δύο τρόπους: μέσω αγωγών εξαερισμού στον τοίχο και κατά το άνοιγμα των θυρών. Καθώς υπάρχουν ξένες μυρωδιές σε αυτούς τους χώρους και η υγρασία αυξάνεται περιοδικά, η φυσική ροή αέρα δεν αρκεί. Για την εξάλειψη των προβλημάτων, η κουκούλα είναι εγκατεστημένη στο μπάνιο και στην τουαλέτα. Παρέχει την απαιτούμενη ανταλλαγή αέρα.

Χρειάζομαι εξαναγκασμένο εξαερισμό στο μπάνιο και την τουαλέτα;

Ο εξαναγκασμένος εξαερισμός είναι απαραίτητος μόνο εάν το φυσικό δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις εργασίες. Δηλαδή: δεν αφαιρεί τον αέρα από το δωμάτιο τόσο γρήγορα όσο απαιτείται.

Όλοι όσοι ζουν δεν είναι μόνοι, είναι γνωστό πόσο άβολα είναι στο μπάνιο, όπου έχουν μόλις ληφθεί οι διαδικασίες νερού, υπάρχουν ατμοί και αρώματα απορρυπαντικών. Ακόμη και ο πιο αποτελεσματικός φυσικός εξαερισμός δεν είναι σε θέση να τους βγάλει γρήγορα από το δωμάτιο. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με βία. Επομένως για τη συσκευή της υπάρχουν αρκετοί λόγοι.

 1. Γρήγορη αντικατάσταση του αέρα.
 2. Πρόληψη ζημιών στην επιφάνεια από μούχλα και μύκητες.
 3. Ελαχιστοποίηση του κινδύνου απόσβεσης των τοίχων και των οροφών.

Κριτήρια επιλογής εξοπλισμού

Η αγορά προσφέρει ένα ευρύ φάσμα εξοπλισμού για τη συσκευή φυσικού και εξαναγκασμένου εξαερισμού. Για το μπάνιο και την τουαλέτα είναι κατάλληλο μόνο ένας τύπος συστήματος εξάτμισης: μικροί ανεμιστήρες οικιακής χρήσης. Η ποικιλία αυτών των συσκευών είναι μεγάλη. Μεταξύ αυτών υπάρχει μια διαβάθμιση με τη μέθοδο της εγκατάστασης, της κατασκευής και της αρχής της έγχυσης αέρα, της λειτουργικότητας. Αλλά το πρώτο και κύριο κριτήριο επιλογής είναι η παραγωγικότητα.

Αυτή είναι μια ένδειξη που καθορίζει τις δυνατότητες της συσκευής. Σκοπός του είναι να δημιουργήσει μια αναγκαστική κυκλοφορία αέρα, μέσω του οποίου ρέει μέσω του αγωγού εξαερισμού. Η απόδοση της συσκευής αναφέρει πόση ποσότητα μάζας αέρα μπορεί να αντλήσει για μία ώρα. Ο τρόπος για τον σωστό προσδιορισμό της απαιτούμενης ένδειξης για ένα συγκεκριμένο δωμάτιο εξηγείται παρακάτω.

Τα σημαντικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά

Εκτός από τις επιδόσεις, είναι απαραίτητο να δώσουμε προσοχή στα χαρακτηριστικά του ανεμιστήρα όπως:

 • Η διάμετρος εγκατάστασης (με άλλα λόγια: η διάμετρος του σωλήνα διακλάδωσης).
 • ισχύ (ή κατανάλωση ενέργειας) ·
 • επίπεδο θορύβου ·
 • κατηγορία ηλεκτρικής ασφάλειας.

Υπάρχουν επίσης δευτερεύοντα χαρακτηριστικά: στυλ και σχεδιασμός. Είναι επίσης σημαντικές, αλλά όχι αρκετές για να καθορίσουν την επιλογή. Μια όμορφη, αλλά χαμηλής ισχύος συσκευή, είναι άχρηστη.

Η διάμετρος εγκατάστασης υποδεικνύει το μέγεθος της οπής στον τοίχο για να επιτρέπεται η εγκατάσταση του ανεμιστήρα σε αυτό. Ο σωλήνας διακλάδωσης είναι το πίσω, προεξέχον τμήμα της συσκευής. Είναι τυλιγμένο μέσα στην οπή και πρέπει να αντιστοιχεί στη διατομή του.

Η ισχύς υποδεικνύει πόσο ισχυρή είναι η ροή αέρα που ενεργοποιείται από τον ανεμιστήρα. Όσο πιο ισχυρή είναι η συσκευή, τόσο περισσότερο ηλεκτρικό καταναλώνει. Επομένως, οι δύο αυτές παράμετροι εξαρτώνται και είναι ίδιες.

Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό είναι το επίπεδο θορύβου που εκπέμπεται από έναν ανεμιστήρα εργασίας. Για τέτοιους μικρούς χώρους όπως τουαλέτα και μπάνιο, ο αριθμός αυτός δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 40 dB. Οι δυνατοί ήχοι προκαλούν ερεθισμό και ελαστικό.

Η κατηγορία ηλεκτρικής ασφάλειας αναφέρει το βαθμό προστασίας του μέρους της συσκευής που λειτουργεί με ηλεκτρισμό - τον κινητήρα (ή τον κινητήρα). Ο ψεκασμός και η υψηλή υγρασία μπορεί να προκαλέσουν βραχυκύκλωμα, το οποίο είναι γεμάτο με φωτιά. Για να αποφευχθεί αυτό το πρόβλημα, υιοθετήθηκαν πρότυπα, τα οποία πρέπει να τηρούνται από όλα τα προϊόντα που τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια. Για οικιακούς οπαδούς είναι κλάσης IP44.

Επιλογές που αυξάνουν τη λειτουργικότητα των οπαδών

Ο πιο απλός ανεμιστήρας αποτελείται από τρία κύρια μέρη:

 • κινητήρα;
 • άξονες ή τροχοί με λεπίδες ·
 • πρόσοψη τύπου πλέγματος ή στερεά.

Μια τέτοια συσκευή εκπληρώνει πλήρως τη λειτουργία της: παρέχει ανταλλαγή αέρα στο δωμάτιο. Αλλά τα μοντέρνα μοντέλα είναι εξοπλισμένα με πρόσθετες επιλογές που παρέχουν στους ιδιοκτήτες ευρείες ευκαιρίες να παρακολουθούν τη λειτουργία της συσκευής και τον προγραμματισμό της. Οι ακριβείς κουκούλες σας επιτρέπουν να αυτοματοποιήσετε πλήρως τη διαδικασία, πράγμα που εξαλείφει την ανάγκη για χειροκίνητη ενεργοποίηση και απενεργοποίηση.

 1. Ρυθμιστής ισχύος. Εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας.
 2. Αισθητήρας υγρασίας για τον αέρα. Απαιτείται για τον προγραμματισμό του οργάνου.
 3. Αισθητήρας κίνησης. Παρέχει λειτουργία ανεμιστήρα σε αυτόματο τρόπο υπό ορισμένες συνθήκες.
 4. Το χρονόμετρο. Απαιτείται για τον προγραμματισμό του οργάνου.
 5. Βαλβίδα ελέγχου. Αποτρέπει την είσοδο αέρα στην οπή εξαερισμού στον τοίχο ή την οροφή. Μια ηλεκτρική κουκούλα για μπάνιο με βαλβίδα αντεπιστροφής είναι η καλύτερη επιλογή.

Επιλογές εγκατάστασης

Υπάρχουν τρεις επιλογές για την εγκατάσταση οικιακών ανεμιστήρων, ανάλογα με το ποια είδη συσκευών αυτού του τύπου χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

 • τοίχο?
 • ενσωματωμένο;
 • ανώτατο όριο.

Ο σχεδιασμός των διατάξεων εξάτμισης της πρώτης κατηγορίας είναι τέτοιος ώστε να τοποθετούνται επάνω στην πίσω πλευρά από τον τοίχο και να καλύπτουν τον αγωγό εξαερισμού. Επομένως, στηρίζουν το επίπεδο του τοίχου, το οποίο μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς τον σχεδιασμό του δωματίου.

Όσοι θέλουν να κρύψουν την παρουσία της συσκευής όσο το δυνατόν περισσότερο, επιλέξτε ενσωματωμένα μοντέλα. Προβαίνουν από τον τοίχο μόνο από το πάχος του μπροστινού τους πίνακα, το οποίο μπορεί να είναι μόνο μερικά χιλιοστά.

Τα μοντέλα οροφής είναι ένα από τα πιο κομψά, καθώς βρίσκονται σε ένα περίοπτο, καλά φωτισμένο μέρος. Εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε επιφάνεια, συμπεριλαμβανομένων των τεντωμένων οροφών.

Υπολογισμός της ελάχιστης απαιτούμενης ισχύος

Για να υπολογίσετε σωστά τις τεχνικές παραμέτρους της κουκούλας, πρέπει να ξέρετε τι είναι η συχνότητα της ανταλλαγής αέρα. Αυτή η ένδειξη αναφέρει πόσες φορές μέσα σε μια ώρα ο "παλιός" αέρας θα πρέπει να αντικατασταθεί με έναν νέο. Αυτές οι προδιαγραφές καθορίζονται στο SNiP. Για τα μπάνια και τα μπάνια, η πολλαπλότητα πρέπει να αντιστοιχεί σε 6 ή 8, ανάλογα με τις συνθήκες λειτουργίας.

Εάν το δωμάτιο χρησιμοποιείται τακτικά από λιγότερα από 3 άτομα, αρκεί μια αντικατάσταση 6 φορές. Αν το διαμέρισμα ή το ιδιωτικό σπίτι κατοικείται από μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων, επιλέξτε ένα 8 φορές.

Για να υπολογίσετε την απαιτούμενη απόδοση του ανεμιστήρα, βρείτε πρώτα την ένταση του δωματίου. Για αυτό, τρεις τιμές πολλαπλασιάζονται διαδοχικά: το μήκος, το πλάτος και το ύψος του δωματίου. Στη συνέχεια, ο αριθμός που λαμβάνεται πολλαπλασιάζεται με την πολλαπλότητα που βρέθηκε. Ως αποτέλεσμα, επιτυγχάνεται η απαιτούμενη παραγωγικότητα της συσκευής.

Τα καλύτερα μοντέλα κουκούλας για μπάνιο και τουαλέτα

Στην ποικιλία των μοντέλων που προσφέρονται από τους κατασκευαστές δεν είναι εύκολο να γίνει κατανοητό. Ο κατάλογος των πιο επιτυχημένων θα διευκολύνει το έργο, το οποίο έχει αποδείξει την αξιοπιστία του από την πρακτική της εφαρμογής.

Electrolux EAF-150

Η εξαγωγή από τη γνωστή μάρκα Electrolux προσελκύει την ποιότητα της απόδοσης και την δυνατότητα επιλογής του χρώματος του μπροστινού πίνακα: χάλυβα, μπλε ή κόκκινο. Η συσκευή αντιστοιχεί στην κλάση IPX4, έχει προστασία από πιτσιλιές. Μεταξύ των πλεονεκτημάτων:

 • ρύθμιση ισχύος.
 • ένδειξη ενεργοποίησης.
 • οικονομία ·
 • ευελιξία (δυνατότητα τοποθέτησης σε τοίχο και οροφή).
 • εύκολο να καθαρίσετε τις επιφάνειες, το οποίο είναι σημαντικό για την αφαίρεση της σκόνης.

Ο κατασκευαστής προσφέρει μια σειρά συσκευών εξάτμισης MAGIC EAF με αποκλειστικό σχεδιασμό, που διακρίνει αυτές τις συσκευές από τα προϊόντα των ανταγωνιστών.

 • παραγωγικότητα - 320 m 3 / h;
 • κατανάλωση ρεύματος - 25 W;
 • επίπεδο θορύβου - 35 dB.
 • διάμετρος εγκατάστασης -150 mm.

Τα μειονεκτήματα αυτού του μοντέλου δεν βρέθηκαν. Η μέση τιμή είναι 2080 ρούβλια.

SolerPalau SILENT-100 DESIGN 3C

Μια αξιόπιστη και χαμηλού θορύβου εξάτμιση από έναν από τους κορυφαίους κατασκευαστές του εξοπλισμού εξαερισμού διακρίνεται από τον εντυπωσιακό σχεδιασμό του. Η συσκευή είναι μεσαίου μεγέθους: 188x188x84 mm, τύπου τοίχου. Είναι εξοπλισμένο με προστασία από κραδασμούς και υπερθέρμανση, έχει αντίστροφη στάλα. Είναι δυνατή η τοποθέτηση σε κάθετα και οριζόντια επίπεδα. Συμπληρώνεται με στοιχεία στερέωσης. Ο μπροστινός πίνακας είναι λευκός.

 • κομψό σχέδιο?
 • καθολικότητα ·
 • ποιότητας.
 • παραγωγικότητα - 80 m 3 / h;
 • κατανάλωση ενέργειας - 8 W;
 • το επίπεδο θορύβου είναι 26,6 dB.
 • διάμετρος εγκατάστασης -100 mm.

Σύμφωνα με τις αναθεωρήσεις των καταναλωτών, το επίπεδο θορύβου είναι υψηλότερο από αυτό που δηλώνει ο κατασκευαστής, αλλά βρίσκεται εντός της κανονικής κλίμακας. Η μέση τιμή είναι 2200 ρούβλια.

CATA E-100GTH

Αυτός ο κομψός ισπανικός ανεμιστήρας είναι μια "έξυπνη" συσκευή. Εξοπλισμένο με χρονοδιακόπτη, ενσωματωμένους αισθητήρες υγρασίας και θερμοκρασίας. Όταν ξεπεραστούν τα σημεία ρύθμισης, τίθεται αυτόματα σε λειτουργία και λειτουργεί έως ότου γίνει πλήρης αλλαγή αέρα. Σε συνεχή λειτουργία λειτουργεί με χαμηλή ταχύτητα, γεγονός που εγγυάται σταθερό αερισμό.

Ο μπροστινός πίνακας είναι κατασκευασμένος από ματ γυαλί ανθεκτικό στην κρούση, πάνω στον οποίο βρίσκεται η οθόνη, αντανακλώντας τις παραμέτρους της οθόνης. Ο σχεδιασμός της συσκευής παρέχει μια βαλβίδα αντεπιστροφής. Ο ανεμιστήρας ανήκει στην κατηγορία των εναέριων συσκευών, μπορεί να τοποθετηθεί στον τοίχο και στην οροφή.

 • ενημερωτικό;
 • ηλεκτρονική διαχείριση ·
 • οικονομία.
 • παραγωγικότητα - 210 m 3 / h;
 • κατανάλωση ενέργειας - 15 W;
 • επίπεδο θορύβου - 33 dB.
 • διάμετρος εγκατάστασης -120 mm.

Δεν εντοπίστηκαν ελλείψεις. Η μέση τιμή των 6350 ρούβλια.

ΦΟΥΡΝΟΙ 125 Μ3

Ένα από τα πιο δημοφιλή κουκούλες. Η μεγάλη ζήτηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε χαμηλές τιμές και ελκυστική εμφάνιση. Η κουκούλα λειτουργεί καλά για το έργο της, λειτουργεί αξιόπιστα για πολλά χρόνια. Ανήκει στην κατηγορία των οργάνων τύπου τοίχου.

 • σχεδιασμός χαμηλού κλειδιού.
 • διαθεσιμότητα μιας βαλβίδας αντεπιστροφής ·
 • απλότητα εγκατάστασης.
 • παραγωγικότητα - 185 m 3 / h;
 • κατανάλωση ενέργειας - 16 W;
 • επίπεδο θορύβου - 35 dB.
 • διάμετρος εγκατάστασης -125 mm.

Τα μειονεκτήματα αυτού του μοντέλου περιλαμβάνουν τον θόρυβο της εργασίας και την ευθραυστότητα του πλαστικού. Η μέση τιμή είναι 540 ρούβλια.

Ballu Classic BN-150T

Οικονομικό ανεμιστήρα τύπου τοίχου, με λεπτό μπροστινό πίνακα. Η θήκη είναι κατασκευασμένη από πλαστικό ABS. Η προστασία της φτερωτής από βραχυκυκλώματα παρέχεται από ασφάλειες που λειτουργούν ως δείκτες υπερθέρμανσης. Η συσκευή είναι εφοδιασμένη με χρονοδιακόπτη καθυστέρησης στην περιοχή 1-20 λεπτών. Η τοποθέτηση είναι δυνατή σε κατακόρυφες, οριζόντιες, κεκλιμένες επιφάνειες. Η μέση τιμή είναι 840 ρούβλια.

 • καθολικότητα ·
 • υψηλή παραγωγικότητα.
 • Προσιτή τιμή.
 • παραγωγικότητα - 320 m 3 / h;
 • κατανάλωση ρεύματος - 25 W;
 • επίπεδο θορύβου - 37 dB.
 • διάμετρος εγκατάστασης -150 mm.

Ποιος θα προτιμήσει ο ανεμιστήρας;

Κατά την επιλογή ενός ανεμιστήρα πρέπει να ληφθούν υπόψη όχι μόνο τα χαρακτηριστικά του. Οι διαστάσεις του δωματίου είναι επίσης σημαντικές. Για τα μικρά μπάνια και τα μπάνια υπάρχουν αρκετά όργανα με διάμετρο εγκατάστασης 100-120 cm. Πρόκειται για μικρούς και μεσαίους ανεμιστήρες ισχύος, αλλά οι ικανότητές τους επαρκούν για την έγκαιρη και ταχεία αντικατάσταση του αέρα.

Οι έμπειροι πλοιάρχες, οι οποίοι επανειλημμένα πραγματοποιούσαν επισκευές στα μπάνια και στις τουαλέτες, σημείωσαν την ταλαιπωρία της ενεργοποίησης και απενεργοποίησης των κουκούλες από το διάδρομο. Έτσι, στις περισσότερες περιπτώσεις, ελέγχεται η λειτουργία των συσκευών. Οι ειδικοί συστήνουν την εγκατάσταση αυτόματων ανεμιστήρων ή μεταφέρουν το διακόπτη στο εσωτερικό τοίχωμα του δωματίου.

Πριν αγοράσετε μια κουκούλα, πρέπει να μετρήσετε την διατομή του καναλιού, που θα σας επιτρέψει να καθορίσετε τη διάμετρο του σωλήνα διακλάδωσης. Όταν επιλέγετε ένα μοντέλο, πρέπει να καταλάβετε ότι η κουκούλα δεν είναι στοιχείο εσωτερικής διακόσμησης, αλλά μπορεί να χωρέσει αρμονικά σε αυτό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, συσκευές με διακριτικό σχεδιασμό είναι κατάλληλες για το μπάνιο και την τουαλέτα.

Σωστή και κατάλληλη εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού

Αφού εγκαταστήσετε τον ανεμιστήρα στο μπάνιο ή την τουαλέτα, θα έχετε εξαερισμό, ο οποίος λειτουργεί μόνο στην εκροή αέρα. Προκειμένου να είναι εφοδιασμένος και εξάτμιση, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η πρόσληψη καθαρού αέρα. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με έναν τρόπο: όταν εγκαθιστάτε την πόρτα, δώστε μια μικρή σχισμή κάτω από αυτήν. Σε αυτή την περίπτωση, είναι δυνατή η γρήγορη αντικατάσταση του αέρα.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο που πρέπει να δοθεί προσοχή πριν από την έναρξη της εργασίας είναι η παρουσία έλξης στον αεραγωγό. Εάν είναι αδύναμη ή εντελώς απούσα, είναι πιθανό να υποψιαστεί η απόφραξη ή η κατάρρευση του ορυχείου. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να εκτελεστεί ένα σύνολο έργων για τον καθαρισμό ή την αποκατάστασή του. Αφού δώσατε αυτές τις δύο σημαντικές συνθήκες, προχωρήστε στην εγκατάσταση της συσκευής εξαγωγής.

Επιλογή σχεδίου σύνδεσης με ηλεκτρισμό

Το πρώτο στάδιο των εργασιών εγκατάστασης είναι η εγκατάσταση ηλεκτρικών καλωδίων. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι σύνδεσης της κουκούλας στο δίκτυο.

 1. Η συσκευή είναι συνδεδεμένη σε μια αλυσίδα πηγών φωτός και θα ενεργοποιηθεί μαζί.
 2. Εγκαταστήστε ένα διακόπτη δύο κουμπιών, ένα κουμπί του οποίου θα τροφοδοτεί την παροχή απορροής, και το δεύτερο - με συσκευές φωτισμού.
 3. Μια ξεχωριστή γραμμή καλωδίωσης συνδέεται στον αγωγό εξαερισμού για αυτόματη εναλλαγή μέσω του αισθητήρα κίνησης ή του προγραμματισμού του οργάνου. Είναι επίσης δυνατή η μηχανική ενεργοποίηση με ένα καλώδιο (εάν υπάρχει σε αυτό το μοντέλο)

Η εγκατάσταση της καλωδίωσης συνιστάται όχι με τις συνηθισμένες ανατροπές, αλλά με τη χρήση τερματικών μπλοκ.

Τοποθέτηση του ανεμιστήρα

 • Βήμα 1. Βεβαιωθείτε ότι η διατομή του σωλήνα διακλάδωσης αντιστοιχεί στο τμήμα του καναλιού.
 • Βήμα 2. Εγκαταστήστε τον αεραγωγό στο άνοιγμα. Αυτό είναι το όνομα του πλαστικού σωλήνα, που περιλαμβάνεται στο πλήρες σετ των μοντέλων κουκούλας. Εάν δεν υπάρχει τέτοιος σωλήνας, πάρτε ένα κομμάτι γκρίζου εξαερισμού. Το μήκος του πρέπει να είναι 5-10 mm μεγαλύτερο από το μήκος του σωλήνα διακλάδωσης.
 • Βήμα 3. Στερεώστε τον αγωγό αέρα στο άνοιγμα, γεμίζοντας τα κενά γύρω του με το αφρώδες υλικό.
 • Βήμα 4. Εγκαταστήστε την κουκούλα. Εάν ο αγωγός είναι ευρύτερος από το ακροφύσιο, τοποθετείται πάνω του ένας δακτύλιος στεγανοποίησης μαλακού καουτσούκ.
 • Βήμα 5. Συνδέστε τη συσκευή στα καλώδια δικτύου.
 • Βήμα 6. Εγκαταστήστε τον μπροστινό πίνακα. Εάν υπάρχουν τρύπες για αυτοκόλλητη τοποθέτηση, βιδώστε τις. Αν ο πίνακας δεν έχει τρύπες, ασφαλίστε τον ή στερεώστε τον στον τοίχο πάνω σε στεγανωτικό ή υγρά καρφιά.

Με τη βοήθεια των παρεχόμενων πληροφοριών είναι δυνατή η εκτέλεση του συνόλου των εργασιών στη συσκευή εξαερισμού στην τουαλέτα και το μπάνιο: υπολογίστε την παραγωγικότητα και επιλέξτε το μοντέλο, πραγματοποιήστε την καλωδίωση και συνδέστε τον ανεμιστήρα. Ταυτόχρονα, όχι μόνο εξοικονομούν την πληρωμή των υπηρεσιών των ειδικών, αλλά και λαμβάνουν χρήσιμη εμπειρία.

Απορροφητήρας για μπάνιο, τουαλέτα: χαρακτηριστικά, τύποι, προδιαγραφές

Σύμφωνα με την ταξινόμηση SNiP, τα WC και το λουτρό ανήκουν στα δωμάτια με την υποχρεωτική ανάγκη να οργανωθεί ένα ποιοτικό φυσικό εκχύλισμα. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, η κουκούλα για το μπάνιο πρέπει να παρέχει αεροπορική ανταλλαγή στο επίπεδο των είκοσι πέντε κυβικών μέτρων ανά ώρα ελάχιστο.

Με τέτοιες παραμέτρους αερισμού, είναι δυνατόν να διατηρηθούν αποδεκτές τιμές υγρασίας, αποφεύγοντας την εμφάνιση εξαιρετικά καλούπι μούχλας, και να εγγυηθούν άνετες και ευνοϊκές συνθήκες. Σε περίπτωση εγκατάστασης τζακούζι, ένα ντους είναι επιθυμητό να αυξηθεί η κουκούλα στα 75 κυβικά μέτρα ανά ώρα.

Παρόμοιες απαιτήσεις με ανταλλαγή αέρα περίπου 25 κυβικών μέτρων ανά ώρα θα πρέπει επίσης να αντιστοιχούν στην εκχύλιση στην τουαλέτα, η οποία αποκλείει τις δυσμενείς οσμές. Όταν το μπάνιο και η τουαλέτα βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο, η χωρητικότητα εξαερισμού πρέπει να είναι τουλάχιστον 50 κυβικά μέτρα ανά λεπτό.

Φυσικός εξαερισμός

Σε πολυκατοικίες, το μπάνιο και η τουαλέτα πρέπει να διαθέτουν κανάλια σύνδεσης στο κοινό καυσαέριο. Το φυσικό εκχύλισμα για το μπάνιο έχει σημαντικά πλεονεκτήματα:

 • συνεχή εργασία?
 • καμία κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και κόστος εξοπλισμού ·
 • αξιοπιστία, ανθεκτικότητα;
 • απλότητα λειτουργίας.

Αλλά έχει δύο βασικά μειονεκτήματα:

 • χαμηλή παραγωγικότητα ·
 • εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες.

Το φυσικό βύθισμα οφείλεται στη διαφορά στην πυκνότητα του αέρα έξω και μέσα στο δωμάτιο. Και η πυκνότητα του αέρα σχετίζεται άμεσα με τη θερμοκρασία.

Με θερμότητα, η αποτελεσματικότητα της κουκούλας για μπάνιο και τουαλέτα φυσικού τύπου μειώνεται δραστικά.

Από την απόδοσή του επηρεάζεται επίσης σημαντικά βρώμικους αεραγωγούς. Η βελτίωση της ώσης θα βοηθήσει την εγκατάσταση στην έξοδο του εκτροπέα άξονα εξαερισμού, δημιουργώντας έλξη λόγω του ανέμου. Θα πρέπει επίσης να προσέχετε την επάρκεια της ροής του αέρα. Η παρουσία πλαστικών παραθύρων απαιτεί τη χρήση μίας λειτουργίας μικροκυκλοφορίας, διαρρύθμισης βαλβίδων τροφοδοσίας.

Η επάρκεια του φυσικού βυθίσματος ελέγχεται με κλίση προς τη σχάρα ενός φύλλου χαρτιού εξαέρωσης. Όταν οι πόρτες είναι ανοικτές, το φύλλο πρέπει να παραμείνει στη σχάρα. Μπορείτε να ελέγξετε την ανταλλαγή αέρα μεταφέροντας μια λουρίδα χαρτιού στην είσοδο του απορροφητήρα.

Ο τρόπος ελέγχου της ώθησης ελέγχοντας την εκτροπή της φλόγας του αγώνα, το κερί δεν είναι ασφαλές. Σε αγωγούς, μπορεί να συσσωρευτεί εύφλεκτο αέριοh.

Το φυσικό σύστημα εξαερισμού είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί η ανταλλαγή αέρα σε δωμάτια χωρίς ηλεκτρική ενέργεια. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιείται συχνά ως κουκούλα σε ένα καλοκαιρινό εξοχικό σπίτι, που είναι η απλούστερη λύση. Όταν είναι τοποθετημένο, πρέπει να χρησιμοποιείται αξιόπιστη μόνωση των αεραγωγών.

Αναγκαστική εξάντληση στο λουτρό και την τουαλέτα

Η απελευθέρωση της υγρασίας, επιβλαβών ακαθαρσιών στον αέρα λαμβάνει χώρα στο μπάνιο, την τουαλέτα περιοδικά. Ο φυσικός εξαερισμός συχνά αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει τις μέγιστες τιμές υγρασίας. Για ένα τέτοιο καθεστώς, η αναγκαστική εξάντληση στο μπάνιο με ανεμιστήρα που παρέχει ανταλλαγή αέρα θα είναι πιο αποτελεσματική.

Οι υψηλές τιμές υγρασίας είναι κρίσιμες για τα ξύλινα κτίρια. Ως εκ τούτου, συνιστάται ιδιαίτερα για αναγκαστική εξάντληση στην τουαλέτα, μπάνιο. Θα είναι επίσης υποχρεωτικό εάν υπάρχει ατμογεννήτρια, ηλεκτρική σάουνα.

Μοντέρνος απορροφητήρας για μπάνιο και τουαλέτα Ο αναγκαστικός τύπος έχει σημαντικά πλεονεκτήματα:

 • δεν εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες, τις συνθήκες θερμοκρασίας.
 • παρέχει βελτιωμένη ανταλλαγή αέρα, μέγιστες άνετες συνθήκες.
 • έχει τη δυνατότητα αυτόματης διατήρησης της βέλτιστης υγρασίας.

Μεταξύ των μειονεκτημάτων, που έχει αναγκαστική εξάντληση στο μπάνιο ή την τουαλέτα:

 • αγορά εξοπλισμού ·
 • την ανάγκη για κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ·
 • την πολυπλοκότητα της εγκατάστασης με την ανάγκη σύνδεσης με την ηλεκτρική ενέργεια ·
 • έξοδα επισκευής, συντήρηση.

Απορροφητήρας μπάνιου, τουαλέτα: επιλογή εξοπλισμού

Ο ανεμιστήρας είναι το κύριο μέρος του συστήματος αναγκαστικής εναλλαγής αέρα. Ειδικές απαιτήσεις πρέπει να πληρούνται από μια ηλεκτρική κουκούλα για το μπάνιο, συμπεριλαμβανομένων:

 • βαθμός προστασίας από την υγρασία ελάχιστο IP45;
 • το επίπεδο θορύβου είναι κάτω από 35 και καλύτερα 25... 30 dB.
 • οικονομία, υψηλή αξιοπιστία.

Η καλωδίωση για το μπάνιο μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο σε κλειστό τύπο.

Κανονικά, η ηλεκτρική κουκούλα για την τουαλέτα πρέπει να παρέχεται από ανεμιστήρα χαμηλού θορύβου. Για το λόγο αυτό, η περιοδική ένταξη είναι αποτελεσματική. Τα συστήματα εκκίνησης ενδέχεται να προβλέπουν εργασίες που σχετίζονται με διακόπτες φωτισμού. Η διάρκεια της εργασίας μπορεί να καθοριστεί με τη συμπερίληψη φωτός ή χρονομέτρη. Υπάρχουν επίσης συστήματα ελέγχου από τον αισθητήρα κίνησης.

Παρόμοια συστήματα αυτοματισμού περιλαμβάνουν κουκούλες για το μπάνιο, αλλά το καλύτερο είναι ένα σύστημα εξαερισμού λουτρών με έλεγχο από αισθητήρα υγρασίας. Ο έλεγχος της υγρασίας εφαρμόζει τις καλύτερες κλιματολογικές παραμέτρους. Μπορείτε να προτείνετε αξιόπιστα μοντέλα με έλεγχο υγρασίας από το Maico ή τον Helios.

Για την αξιοπιστία, την ανθεκτικότητα, τη μείωση θορύβου, θα πρέπει να επιλεγούν μοντέλα ανεμιστήρων με ρουλεμάν. Η πιο συνηθισμένη χρήση ανεμιστήρες αξονικού τύπου. Στους πρώτους ορόφους υψηλών ανυψώσεων, όταν εγκαθίστανται σε σύνθετα δίκτυα εξαερισμού, προτιμώνται τα φυγοκεντρικά μοντέλα. Συχνά χρησιμοποιείται ένας τύπος καναλιού με μειωμένο θόρυβο.

Κατά την επιλογή μιας απόδοσης δεν καθοδηγούνται από τα ελάχιστα πρότυπα, αλλά από την ανταλλαγή ωρών αέρα από τη σειρά των 6... 8. Η τυπική απόδοση, σύμφωνα με την οποία έχει επιλεχθεί η κουκούλα στο μπάνιο και την τουαλέτα, είναι 60... 250 κυβικά μέτρα ανά ώρα. Κατά την εγκατάσταση σε υπάρχοντα αεραγωγούς, οι διαστάσεις του μοντέλου πρέπει να ταιριάζουν με τις διαστάσεις του πλέγματος εισόδου. Κατά την επιλογή των αξονικών ανεμιστήρων, τα καλύτερα στοιχεία θορύβου επιδεικνύονται από μοντέλα με μεγαλύτερη πτερωτή και μικρότερες στροφές.

Ανεμιστήρας καυσαερίων με βαλβίδα αντεπιστροφής Όταν εργάζεστε σε έναν κοινό άξονα καυσαερίων, αποτρέπει τις οσμές. Εντούτοις, εμποδίζει τον φυσικό εξαερισμό. Η χρήση τέτοιων μοντέλων είναι υποχρεωτική όταν τοποθετείτε την κουκούλα στο δρόμο. Σε αυτή την περίπτωση, η βαλβίδα ελέγχου εμποδίζει την είσοδο ψυχρού αέρα στο χειμώνα.

Εγκαθιστώντας την κουκούλα στο μπάνιο και την τουαλέτα

Σκεφτείτε πώς να κάνετε την κουκούλα στο μπάνιο και την τουαλέτα αποτελεσματικά και αποτελεσματικά. Για το ιδιωτικό σπίτι, στο στάδιο του σχεδιασμού, πρέπει να παρέχονται αεραγωγοί και καλωδίωση των ανεμιστήρων. Για το μπάνιο, συνιστάται να τοποθετήσετε την κουκούλα στη γωνία με κατεύθυνση προς το ντους. Αυτό αποκλείει τις νεκρές ζώνες.

Πριν από την εγκατάσταση του ανεμιστήρα, τα καλώδια τοποθετούνται. Για το μπάνιο είναι κατ 'ανάγκη κλειστό τύπο. Η εγκατάσταση και η σύνδεση γίνονται με το ρεύμα απενεργοποιημένο. Η συνήθης εγκατάσταση του αξονικού ανεμιστήρα είναι η εξής: