Εξαερισμός βιομηχανικών χώρων

Εξαερισμός της παραγωγής - ένα σύνολο μέτρων που αποσκοπούν στην οργάνωση και τη διατήρηση μιας σταθερής ανταλλαγής αέρα στις εγκαταστάσεις παραγωγής. Ο λειτουργικός εξοπλισμός και οι διεργασίες παραγωγής αποτελούν συχνά πηγή ατμοσφαιρικών σωματιδίων και τοξικών αναθυμιάσεων, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ανθρώπινη υγεία. Επιπλέον, η έλλειψη καθαρού αέρα μειώνει την παραγωγικότητα και την ικανότητα να αντέχει στη σωματική δραστηριότητα.

Θα επιλύσουμε οποιαδήποτε εργασία σχετικά με τον εξαερισμό, τον κλιματισμό και τα συστήματα θέρμανσης στη μονάδα σας μέσα στον προϋπολογισμό και τους όρους σας στη Μόσχα, τη Μόσχα και σε όλες τις περιοχές της Ρωσίας! Κλήση: 8 (495) 118-27-34

Η λύση

Ο εξαερισμός βιομηχανικών εγκαταστάσεων - εξασφαλίζει ουσιαστικά την εισροή καθαρού αέρα και τη διάθεση των αποβλήτων. Και περιλαμβάνει μια ολόκληρη σειρά αποφάσεων.

Το πρώτο στάδιο είναι ο προγραμματισμός. Και γι 'αυτό πρέπει να λαμβάνονται υπόψη αρκετοί σημαντικοί όροι: η παρουσία επιβλαβών αναθυμιάσεων στις εγκαταστάσεις, η μόλυνση των αερίων και οι συνθήκες θερμοκρασίας.

Για την επίλυση των εργασιών, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι απαραίτητες συνθήκες εργασίας, καθώς και να αξιοποιηθούν οι παράμετροι του χώρου και τα τεχνικά του χαρακτηριστικά.

Πιο συχνά σε μεγάλα δωμάτια, χρησιμοποιείται ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής με ψύξη ή θέρμανση του αέρα.

Επί του παρόντος, υπάρχουν πολλά συστήματα εξαερισμού που διαφέρουν ως προς τη λειτουργικότητα και το κόστος. Συχνά αυτή είναι μια ειδική λύση για κάθε ξεχωριστό δωμάτιο. Είναι χάρη σε αυτό που έχουμε ένα αποτελεσματικό, οικονομικό, και να αντιμετωπίσει τέλεια τα καθήκοντα που ορίζονται. Είναι κατανοητό ότι το σύστημα εξαερισμού - αυτό είναι ένα πολύ πολύπλοκο μηχανισμό, ο οποίος όχι μόνο παρέχει καθαρό και φρέσκο ​​αέρα στο δωμάτιο, και ως εκ τούτου καλύτερη απόδοση, όχι μόνο για τον εξοπλισμό, αλλά και των εργαζομένων, καθώς και την ευημερία τους, καθώς και να σας επιτρέπει να ελέγχετε πολλές παραμέτρους για να δημιουργήσετε βέλτιστες κλιματολογικές συνθήκες ανάλογα με το χρόνο ή μέρος του δωματίου. Το σύστημα εξαερισμού μπορεί να ελέγχεται μηχανικά ή ηλεκτρονικά, αλλά είναι επίσης δυνατή και μικτές εκδόσεις.

Το πρόβλημα του βιομηχανικού εξαερισμού

Το κύριο καθήκον του βιομηχανικού εξαερισμού είναι να εξασφαλίσει τη συνεχή παρουσία καθαρού αέρα στις εγκαταστάσεις (χωρίς ακαθαρσίες, οσμή και επιβλαβή συστατικά). Αυτό παρέχεται με 2 τρόπους: αφαιρώντας μολυσμένες μάζες αέρα από τα καταστήματα και εξασφαλίζοντας φρέσκο ​​αέρα. Ο δεύτερος στόχος είναι να διατηρηθεί ένα συγκεκριμένο μικροκλίμα. Αυτό περιλαμβάνει απαιτήσεις για τη θερμοκρασία και την υγρασία. Αυτές οι απαιτήσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές για βιομηχανίες που συνοδεύονται από μεγάλη έκλυση θερμότητας, υγρασίας και επιβλαβών καπνών.

Το επαγγελματικά σχεδιασμένο σύστημα εξαερισμού συμβάλλει στα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

 • το προσωπικό είναι λιγότερο άρρωστο
 • αυξάνει την παραγωγικότητα της εργασίας
 • Διατηρείται ευνοϊκό μικροκλίμα
 • Ο εξοπλισμός δεν συσσωρεύει υγρασία, το μέταλλο δεν οξειδώνεται και δεν διαβρώνεται
 • απαιτούνται διαδικασίες παραγωγής.

Εξαερισμός εξαγωγής στην παραγωγή

Οι αεραγωγοί χρησιμοποιούνται κυρίως για τον αερισμό των τοπικών χώρων που είναι απρόσιτοι στις ροές διήθησης. Η κίνηση και η διανομή του αέρα πραγματοποιείται χωρίς εξωτερικό καταναγκασμό, μόνο υπό την επίδραση των θερμοκρασιακών διαφορών και της ατμοσφαιρικής πίεσης εκτός και εντός του δωματίου. Για να βελτιωθεί η απόδοση του αερισμού στην έξοδο, είναι εγκατεστημένοι εκτροπείς, ειδικά ακροφύσια επέκτασης, αντλώντας τον αέρα εξαγωγής από το δωμάτιο. Αυτό διευκολύνεται επίσης από τα καλύμματα των παραθύρων και τους ελαφρώς ανοιχτούς φωτισμούς.

Το καλοκαίρι, ο ρόλος των αγωγών παροχής αέρα εκτελείται από ανοικτές πύλες, ανοίγματα σε εξωτερικούς τοίχους και πόρτες. Κατά την κρύα εποχή, μόνο ανοίγματα που βρίσκονται σε ύψος τουλάχιστον 3 μέτρων από το μηδενικό σημάδι ανοίγουν σε αποθήκες ύψους μέχρι και 6 μέτρων. Σε ύψος μεγαλύτερο από 6 μέτρα, οι οπές αερισμού προβάλλονται σε απόσταση 4 μέτρων από το επίπεδο του δαπέδου. Όλα τα ανοίγματα είναι εξοπλισμένα με υδατοαπωθητικές οροφές που εκτρέπουν, επιπλέον, ο αέρας τροφοδοσίας ρέει προς τα πάνω.

Προμηθευτής και εξαερισμός

Η εκχύλιση του μολυσμένου αέρα οφείλεται στους αγωγούς αερισμού και στους αεραγωγούς εξαερισμού. Οι φλόγες λειτουργούν ως ένα είδος θερμικού πτερυγίου, το άνοιγμα και το κλείσιμο του οποίου ρυθμίζει την πίεση του αέρα στις ροές εξαερισμού. Ως πρόσθετος ρυθμιστής πίεσης παρέχονται ειδικά ανοίγματα, εξοπλισμένα με περσίδες:

 • λίγο πάνω από το επίπεδο του δαπέδου - διέγερση της ροής του αέρα,
 • ακριβώς κάτω από το ανώτατο όριο - τη βελτιστοποίηση της εκροής.

Ο όγκος του κυκλοφορούντος αέρα είναι ανάλογος προς την περιοχή των ανοικτών τραβέρσων, των ανοιγμάτων και των αεραγωγών.

Σημείωση:

 1. Εάν η συγκέντρωση επιβλαβών ουσιών στον εξωτερικό αέρα είναι κατά 30% υψηλότερη από τα μέγιστα επιτρεπόμενα πρότυπα, δεν χρησιμοποιείται φυσικός εξαερισμός.
 2. Στοιχεία του άνω καλύμματος τοποθετούνται περίπου 10-15 μοίρες κάτω από την κορυφογραμμή στην οροφή. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο καταστροφής τους.

Σχεδιασμός και εγκατάσταση

Για να εξασφαλιστεί ο καλύτερος δυνατός εξαερισμός, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί ο σχεδιασμός και η εγκατάστασή του στο στάδιο της κατασκευής. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ληφθούν υπόψη όλα τα μέτρα ασφαλείας, ο σωστός σχεδιασμός των ζωνών εξάτμισης.

Αλλά συμβαίνει επίσης ότι είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε ένα σύστημα εξαερισμού σε ένα ήδη κατασκευασμένο κτίριο. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη όλες οι συνθήκες υπό τις οποίες θα λειτουργήσει το σύστημα, καθώς και ο σκοπός του ίδιου του δωματίου. Η επιλογή του εξοπλισμού εξαρτάται πάντα από την έκρηξη και τον κίνδυνο πυρκαγιάς του δωματίου.

Όπως είναι γνωστό για βιομηχανικούς χώρους, χρησιμοποιήστε γενική ανταλλαγή και τοπικό αερισμό. Ο πρώτος είναι υπεύθυνος για την ανταλλαγή αέρα και τον καθαρισμό του αέρα ολόκληρου του δωματίου. Αλλά με τη βοήθεια της τοπικής αναρρόφησης είναι δυνατόν να επιλυθούν μόνο τα τοπικά καθήκοντα στη θέση του σχηματισμού αυτών των πιο επιβλαβών ουσιών. Αλλά για να διατηρήσετε και να εξουδετερώσετε τέτοιες ροές αέρα εντελώς, αποτρέποντας την εξάπλωσή τους σε όλο το δωμάτιο, δεν είναι δυνατόν. Εδώ χρειάζονται επιπλέον στοιχεία, όπως ομπρέλες.

Ο τύπος παραγωγής και η ποσότητα των επιβλαβών ουσιών που απελευθερώνονται, οι παράμετροι της ίδιας της αίθουσας και η θερμοκρασία σχεδιασμού για τις κρύες και ζεστές εποχές επηρεάζουν την επιλογή του εξοπλισμού για την εγκατάσταση του εξαερισμού των εγκαταστάσεων παραγωγής.

Συνοψίζοντας, μπορούμε να πούμε ότι αυτό δεν είναι ένας εύκολος στόχος, όπως τον υπολογισμό, το σχεδιασμό και την επακόλουθη εγκατάσταση εξαερισμού, με προσόντα, οι οποίοι πίσω από τις γνώσεις και την εμπειρία που έχει συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια.

Ταξινόμηση του βιομηχανικού εξαερισμού ανά τύπο δράσης

Υπάρχουν διαφορετικά τύπους βιομηχανικός εξαερισμός. Κατατάσσονται σύμφωνα με τις ακόλουθες παραμέτρους:

 • μέθοδος οργάνωσης της εισροής και εκροής αέριων μαζών (φυσική, εξαναγκασμένη) ·
 • με λειτουργικότητα (τροφοδοσία, εξάτμιση, παροχή και εξαγωγή) ·
 • μέθοδος οργάνωσης (τοπική, γενική ανταλλαγή) ·
 • χαρακτηριστικά σχεδιασμού (χωρίς κανάλι, κανάλι).

Το απλούστερο και οικονομικότερο είναι φυσικό εξαερισμό. Βασίζεται στους νόμους της φυσικής, όταν οι πιο θερμαινόμενες στρώσεις του αέρα ανεβαίνουν, εκτοπίζουν το κρύο. Το κύριο μειονέκτημα αυτών των συστημάτων είναι η εξάρτηση του χρόνου του χρόνου, οι καιρικές συνθήκες και ένα περιορισμένο πεδίο εφαρμογής (κατάλληλο για περιορισμένο φάσμα βιομηχανιών). Για την οργάνωση του φυσικού αερισμού στα εργαστήρια παραγωγής ρυθμίστε 3 επίπεδα ρυθμιζόμενων ανοιγμάτων (παράθυρο). Το πρώτο 2 κοστούμι σε ύψος 1-4 μ. Από το πάτωμα, 3 επίπεδα - κάτω από τη ροή ή στη λάμπα αερισμού. Ο νωπός αέρας εισέρχεται μέσω των κατώτερων ανοιγμάτων και βγαίνει βρώμικα μέσω των ανώτερων. Η ένταση της εναλλαγής αέρα ρυθμίζεται με το άνοιγμα / κλείσιμο των δίσκων εξαερισμού. Χρησιμοποιήστε φυσικό εξαερισμό μόνο για μονοκατοικίες.

Αναγκαστικός εξαερισμός - αποτελεσματικότερο σύστημα, συμπεριλαμβανομένου ενός συνόλου εξοπλισμού και δικτύων μηχανικής. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να πληρώσει για την αποτελεσματικότητα, καθώς συνδέεται με την απόκτηση δαπανηρού εξοπλισμού και την κατανάλωση μεγάλου όγκου ηλεκτρικής ενέργειας.

Μόνο σπάνια χρησιμοποιείται εξαερισμός ή μόνο εξαερισμός (κυρίως σε βιομηχανίες όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι χαμηλή). Πολύ πιο κοινό συστήματα τροφοδοσίας και εξαγωγής, παρέχοντας πιο ομαλή εναλλαγή αέρα.

Γενικός αερισμός οργανώνεται σε μεγάλες επιχειρήσεις. Ανάλογα με τις διεργασίες παραγωγής και τη σύνθεση αέρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλα συστήματα. Τοπικός αερισμός, σε αντίθεση με τη γενική ανταλλαγή, παρακολουθεί την καθαρότητα του αέρα σε ορισμένες περιοχές - για παράδειγμα, σε μια τοποθεσία συγκόλλησης ή βαφής. Αυτός ο τύπος επιλέγεται σε περίπτωση που η γενική ανταλλαγή δεν αντιμετωπίσει τον εξαερισμό σε όλους τους χώρους.

Ποιος είναι ο συνδυασμός των τοπικών συστημάτων εξαερισμού και παροχής αέρα; Λαμβάνοντας μολυσμένο σύστημα εξάτμισης αέρα δεν του επιτρέπει να εξαπλωθεί πέρα ​​από το δωμάτιο, και την εισροή φρέσκου αέρα προμήθειες (φίλτρα μπορεί να παρέχεται και το σύστημα θέρμανσης).

Αερισμός αεραγωγών η οργάνωση αγωγών ή σωλήνων μεγάλης διατομής που προορίζονται για αεροπορικές μεταφορές. Σύστημα Beskannalnye - ένα σύνολο ανεμιστήρων και κλιματιστικών, ενσωματωμένο στα ανοίγματα των τοίχων ή οροφών.

Σχεδιασμός εξαερισμού σε αίθουσες παραγωγής

Σχεδιασμός τα συστήματα βιομηχανικού εξαερισμού έχουν τις δικές του ιδιαιτερότητες. Δεν υπάρχει καθολικός εξοπλισμός που να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όλων των τύπων παραγωγών. Κατά το σχεδιασμό, λαμβάνονται υπόψη πολλά δεδομένα. Ο αλγόριθμος για την επίλυση του προβλήματος έχει ως εξής:

 1. Υπολογισμός της απαιτούμενης ανταλλαγής αέρα.
 2. Επιλογή εξοπλισμού που υποστηρίζει παραμέτρους σχεδιασμού.
 3. Υπολογισμός των αεραγωγών.

Στο πρώτο στάδιο του σχεδιασμού αναπτύσσεται ένα τεχνικό έργο (TOR). Συγκεντρώνεται από τον πελάτη και περιλαμβάνει απαιτήσεις για τις παραμέτρους του αέρα, χαρακτηριστικά των τεχνολογικών διαδικασιών, εργασίες του συστήματος.

Το TOR πρέπει να περιέχει τα ακόλουθα δεδομένα:

 • το αρχιτεκτονικό σχέδιο του αντικειμένου με τη γεωαναφορά.
 • σχέδια κτιρίων του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένης της γενικής όψης και των τμημάτων.
 • αριθμός εργαζομένων ανά βάρδια ·
 • τρόπος λειτουργίας του αντικειμένου (μία στροφή, δύο βάρδιες, είκοσι τέσσερις ώρες).
 • χαρακτηριστικά των τεχνολογικών διαδικασιών ·
 • δυνητικά επικίνδυνες περιοχές που δεσμεύονται από το σχέδιο.
 • απαιτούνται παραμέτρους αέρα (θερμοκρασία, υγρασία) το χειμώνα και το καλοκαίρι.

Ο υπολογισμός της απαιτούμενης ανταλλαγής αέρα διεξάγεται στις ακόλουθες περιοχές:

 • παροχή καθαρού αέρα σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής (σύμφωνα με τους κανόνες ανά άτομο 20-60 m³ / h).
 • θερμική αφομοίωση;
 • αφομοίωση της υγρασίας.
 • αραίωση του αέρα στις μέγιστες επιτρεπόμενες συγκεντρώσεις επιβλαβών ουσιών.

Η βάση λαμβάνεται από τη μεγαλύτερη ανταλλαγή αέρα που προκύπτει από τους υπολογισμούς που περιγράφηκαν παραπάνω.

Χρησιμοποιώντας το σύστημα εξαερισμού έκτακτης ανάγκης

Σύμφωνα με το SNiP ("Εξαερισμός ειδικών και βιομηχανικών κτιρίων") σε επικίνδυνες βιομηχανίες είναι απαραίτητο να προβλεφθεί σύστημα εξαερισμού έκτακτης ανάγκης. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης εκρηκτικών ή δηλητηριωδών αερίων, πυρκαγιάς, μπορεί να προκύψει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αντιπροσωπεύει μια εντελώς ανεξάρτητη εγκατάσταση του τύπου εξάτμισης και υπολογίζεται με τέτοιο τρόπο ώστε, κατά την εργασία με ένα συμβατικό σύστημα, να παρέχεται 8 φορές ανταλλαγή αέρα ανά ώρα.

Στα δωμάτια των κατηγοριών B, G και D, ο εξαερισμός σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης πρέπει να κινητοποιείται με βίαιο τρόπο. Ως επείγουσα περίπτωση, επιτρέπεται η χρήση ενός συστήματος γενικής ανταλλαγής με επιπλέον ανεμιστήρες.

Διαχείριση συστήματος εξαερισμού

Αυτοματισμοί ο έλεγχος των συστημάτων εξαερισμού σας επιτρέπει να βελτιστοποιήσετε τη διαδικασία και να μειώσετε το λειτουργικό κόστος. Η προσέγγιση αυτή επιτρέπει την ελαχιστοποίηση της ανθρώπινης συμμετοχής στη διαχείριση και τη μείωση του κινδύνου "ανθρώπινου παράγοντα". Αυτόματος έλεγχος σημαίνει την εγκατάσταση αισθητήρων που καταγράφουν τη θερμοκρασία / υγρασία του αέρα, τη συγκέντρωση επιβλαβών ουσιών, τον βαθμό καπνού ή ρύπανσης αερίων. Όλοι οι αισθητήρες συνδέονται με τη μονάδα ελέγχου, η οποία, χάρη στις καθορισμένες ρυθμίσεις, ενεργοποιεί ή απενεργοποιεί τον εξοπλισμό. Έτσι, ο αυτοματισμός συμβάλλει στην ικανοποίηση των απαιτήσεων των υγειονομικών κανόνων, ανταποκρίνεται γρήγορα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και εξοικονομεί σημαντικά κεφάλαια.

Συστάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας

Τα συστήματα εξαερισμού είναι ένας από τους κύριους καταναλωτές ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, επομένως η εισαγωγή μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας επιτρέπει τη μείωση του κόστους των βιομηχανικών προϊόντων. Τα πιο αποτελεσματικά μέτρα περιλαμβάνουν τη χρήση του συστήματα ανάκτησης αέρα, ανακυκλοφορία αέρα και ηλεκτροκινητήρες χωρίς "νεκρές ζώνες".

Η αρχή της ανάκτησης βασίζεται στη μεταφορά θερμότητας του εξαγόμενου αέρα στον εναλλάκτη θερμότητας, με αποτέλεσμα το χαμηλότερο κόστος θέρμανσης. Οι πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες συσκευές ανάκτησης είναι τύπου πλάκας και τύπου στροφέα, καθώς και εγκαταστάσεις με ενδιάμεσο ψυκτικό μέσο. Η αποτελεσματικότητα αυτού του εξοπλισμού φθάνει το 60-85%.

αρχή ανακυκλοφορία βασίζεται στην επαναχρησιμοποίηση των αέρα μετά το φιλτράρισμα. Όταν αυτό το τμήμα είναι μικτό αυτό από τον εξωτερικό αέρα. Αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιείται στην κρύα εποχή για εξοικονόμηση κόστους για θέρμανση. Είναι δεν ισχύει σε επικίνδυνα επαγγέλματα, στον αέρα που μπορεί να υπάρχουν επιβλαβείς ουσίες 1,2 και 3 τάξεις κινδύνου, παθογόνα, οσμές και όπου η πιθανότητα ατυχημάτων που σχετίζονται με την απότομη αύξηση της συγκέντρωσης στον αέρα της φωτιάς και εκρηκτικών ουσιών.

Δεδομένου ότι οι περισσότεροι ηλεκτροκινητήρες έχουν τη λεγόμενη "νεκρή ζώνη", η κατάλληλη επιλογή τους εξοικονομεί ενέργεια. Τυπικά η «νεκρή ζώνη» εμφανίζονται κατά την εκκίνηση, όταν ο ανεμιστήρας λειτουργεί σε κατάσταση αναμονής ή όταν η αντίσταση του δικτύου σημαντικά μικρότερο από ό, τι απαιτείται για τη σωστή λειτουργία του. Προκειμένου να αποφευχθεί αυτό το φαινόμενο χρησιμοποιείται κινητήρες, με μια ομαλή ελέγχου ταχύτητας και την απουσία αρχικού ρεύματα, προς εξοικονόμηση ενέργειας κατά την εκκίνηση και κατά τη λειτουργία.

Εξαερισμός βιομηχανικών εγκαταστάσεων: κανόνες για την ανταλλαγή αέρα

Η κύρια εργασία που εκτελείται από τον αερισμό των εγκαταστάσεων παραγωγής είναι η αφαίρεση του χρησιμοποιημένου αέρα και η έγχυση καθαρού αέρα. Με τη βοήθειά του στα εργαστήρια οι επιχειρήσεις δημιουργούν ένα άνετο περιβάλλον αέρα που πληροί τις κανονιστικές απαιτήσεις.

Μόνο σε τέτοιες συνθήκες είναι δυνατόν να επιτευχθεί αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας.

Ταξινόμηση των συστημάτων εξαερισμού

Όλα τα υπάρχοντα συστήματα εξαερισμού ομαδοποιούνται σύμφωνα με 4 χαρακτηριστικά:

 1. Ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο μετακινείται ο αέρας, ο αερισμός ονομάζεται φυσικός, μηχανικός ή τεχνητός, συνδυασμένος, όταν και οι δύο επιλογές είναι ταυτόχρονα.
 2. Εάν προχωρήσουμε από την κατεύθυνση της ροής του αέρα, τα συστήματα εξαερισμού μπορούν να χωριστούν σε εισροή, εξάτμιση ή παροχή-εξάτμιση.
 3. Σε αυτή τη βάση, ως τόπος δράσης, τα συστήματα εξαερισμού ομαδοποιούνται σε 3 ομάδες: γενική ανταλλαγή, τοπική, συνδυασμένη.
 4. Με βάση την ονομασία, τα συστήματα εργασίας και έκτακτης ανάγκης είναι ξεχωριστά.

Η βάση για τον σχεδιασμό του εξαερισμού για τους χώρους εργασίας στην παραγωγή είναι οι κανόνες που προδιαγράφονται στο SNIP 41-01-2003. Φυσική και μηχανική εργασία ανταλλαγής αέρα σύμφωνα με διαφορετικά σχήματα.

Ενώ οι διεργασίες που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του φυσικού αερισμού εξαρτάται από τη θερμότητα και την πίεση του ανέμου και ο άνθρωπος σχεδόν είναι πέρα, η αναγκαστική κυκλοφορία του αέρα είναι δυνατή μόνο με την ενεργό συμμετοχή του.

Το σχήμα της δράσης της φυσικής ανταλλαγής αέρα

Ο εξαερισμός των χώρων, που πραγματοποιείται με τον πρώτο τρόπο, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας απλός αερισμός. Εμφανίζεται χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση και είναι δυνατόν, όταν οι φράχτες δεν είναι αρκετά σφιχτά και αφήνουν τον αέρα μέσα στο δωμάτιο από το εξωτερικό καθώς και από μέσα.

Η κατεύθυνση επηρεάζεται από την πίεση. Εάν οι δείκτες του έχουν υψηλότερη τιμή από έξω, τότε ανοίγει ο δρόμος για να εισχωρήσει στην αίθουσα καθαρού αέρα από το δρόμο, διαφορετικά ο ζεστός αέρας από το δωμάτιο βγάζει τη διέξοδο. Συχνά αυτές οι διαδικασίες συμβαίνουν παράλληλα.

Ο ενεργός φυσικός εξαερισμός εμφανίζεται ανοργάνωτος λόγω τυχαίων περιστάσεων. Παρατηρείται σε συνθήκες όπου η θερμοκρασία του αέρα έξω και μέσα στο κτίριο είναι πολύ διαφορετική.

Αυτή η διαδικασία διευκολύνεται επίσης από την εμφάνιση χωριστών τμημάτων με δείκτες υψηλής και χαμηλής πίεσης από την πλευρά του σκάφους, που εκτοξεύονται έντονα από τον άνεμο και από την πιο προστατευμένη πλευρά του, αντίστοιχα. Σε αυτή την περίπτωση, παρατηρείται διείσδυση - ο αέρας εισέρχεται στο δωμάτιο από την πλευρά του ανέμου, αλλά βγαίνει προς τα έξω από την προς τα εμπρός πλευρά.

Ο συντελεστής εναλλαγής αέρα που χαρακτηρίζει την ένταση της διεργασίας, με τη μέθοδο του φυσικού αερισμού, δεν υπερβαίνει το 0,5. Άνετες συνθήκες για τους ανθρώπους στο χώρο εργασίας και εξοπλισμό εργασίας, μια ανοργάνωτη άποψη αυτού του τύπου εξαερισμού δεν μπορεί να προσφέρει. Θα πρέπει να υπάρχουν εδώ ειδικά σχεδιασμένα συστήματα.

Ο φυσικός αερισμός του οργανωμένου είδους πραγματοποιείται με αερισμό ή με εκτροπείς. Τόσο η τροφοδοσία όσο και η απομάκρυνση του αέρα από το δωμάτιο συμβαίνει είτε μέσω ανοιγμάτων στις δομές εγκλεισμού είτε μέσω των εξόδων αέρα. Στον εξαερισμό του αγωγού υπάρχει απαραιτήτως ένας εκτροπέας.

Ανταλλαγή αέρα με αερισμό

Στα εργαστήρια, το οποίο παρέχει η τεχνολογία παραγωγής θερμότητας σε μεγάλες ποσότητες, εξαερισμός και αερισμός προτείνει, πραγματοποιείται μέσω των φεγγίτες και ανοίγματα των παραθύρων υπό την επίδραση της θερμοκρασίας και του ανέμου πίεση. Στα ψυγεία, η αφομοίωση του αέρα λαμβάνει χώρα μόνο υπό την πίεση του ανέμου.

Όταν ο αερισμός είναι απαραίτητος, η υποχρεωτική καταγραφή του ανέμου αυξήθηκε, ειδάλλως οι βλαβερές εκπομπές από τους σωλήνες των γειτονικών επιχειρήσεων μπορούν να εισέλθουν στην αίθουσα παραγωγής. Τίποτα δεν πρέπει να παρεμβαίνει στην έξοδο ατμών, επιβλαβή αέρια μέσω ελαφρών φανών.

Οι καλύτερες συνθήκες για τον αερισμό δημιουργούν μια διάταξη της δομής από την πλευρά του ανέμου σε σχέση με την επιβλαβή παραγωγή. Το άνοιγμα και το κλείσιμο των τραβέρσων πρέπει να είναι αυτοματοποιημένα ώστε να μπορούν να ελέγχονται από τον πυθμένα.

Η διαφορετική τους ρύθμιση σας επιτρέπει να ρυθμίσετε την παροχή καθαρού αέρα. Ο αερισμός είναι μια πιο κατάλληλη επιλογή για καταστήματα μεγάλου όγκου όπου δεν υπάρχει δυνατότητα εφαρμογής μηχανικού αερισμού λόγω του υψηλού κόστους.

Το συνιστώμενο ύψος της παροχής αέρα στο δωμάτιο με αυτόν τον τύπο εξαερισμού είναι τουλάχιστον 0,3 και το μέγιστο 1,8 m στη θερμή περίοδο και τουλάχιστον 4 m στο κρύο.

Η βέλτιστη επιλογή είναι ένα ειδικό παράθυρο σχεδιασμού σε 3 επίπεδα. Όταν ζεσταίνεται, ο φρέσκος αέρας περνά μέσα από τους τραβέρσες, που βρίσκονται κάτω, και βρώμικα - φύλλα από την κορυφή.

Η μεσαία σειρά ανεμιστήρων παρέχει ροή αέρα σε αρνητική θερμοκρασία. Κατά τη διάρκεια του χρόνου που η μάζα αέρα φτάνει στο επίπεδο του δαπέδου, έχει χρόνο για να θερμανθεί.

Στα κτίρια παραγωγής μικρών όγκων, αγωγών ή σωλήνων που προορίζονται για το σχέδιο, εγκαθίστανται εκτροπείς. Με τη βοήθειά τους, αφαιρούν τον αέρα από τα καταστήματα, όπου υπάρχει μια γενική κουκούλα. Και επίσης χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση θερμών αερίων από καμίνους, πρέσες και κέρατα. Κατά την τοποθέτησή τους προχωράτε από την τροχιά της κύριας ροής αέρα.

Τεχνητός ή μηχανικός αερισμός

Όντας τέλειο, από φυσικό, αυτό το είδος εξαερισμού, αναλαμβάνει σημαντικές οικονομικές και επιχειρησιακές επενδύσεις. Σε ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να υπάρχουν συσκευές όχι μόνο καθαρισμού, αλλά και ιονίζουσες, ενυδατικές, ζεστό αέρα.

Ο μηχανικός αερισμός μπορεί να είναι είτε αέρας τροφοδοσίας, είτε καυσαερίων είτε συνδυασμός εξαερισμού, δηλ. τροφοδοσίας και εξάτμισης. Τα πλεονεκτήματά του είναι προφανή:

 1. Παρέχει καθαρή πρόσληψη αέρα, επεξεργασία - θέρμανση, ξήρανση, υγρασία.
 2. Μετακινεί τις μάζες του αέρα σε μεγάλες αποστάσεις.
 3. Δίνει την ευκαιρία να φέρει την παροχή καθαρού αέρα απευθείας στο χώρο εργασίας.
 4. Σας επιτρέπει να αφαιρέσετε βρώμικο αέρα από οποιοδήποτε σημείο και να το καθαρίσετε.
 5. Η δουλειά της δεν επηρεάζεται από τις συνθήκες που την περιβάλλουν.

Γενικά, το σύστημα εξάτμισης και τροφοδοσίας λειτουργεί από κοινού, αλλά μερικές φορές συνιστάται να χρησιμοποιείτε μόνο έναν από αυτούς τους δύο τύπους. Το καθήκον του εξαναγκασμένου εξαερισμού είναι να διασφαλιστεί η παροχή του χώρου εργασίας με αέρα που έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία των ανθρώπων.

Εφαρμόστε κυρίως στις περιπτώσεις όπου οι διαδικασίες παραγωγής συνοδεύονται από μεγάλες απελευθερώσεις θερμότητας, που περιέχουν μια μικρή ποσότητα επιβλαβών ουσιών. Ο καθαρός αέρας που διέρχεται από τους αεραγωγούς διανέμεται στους χώρους εργασίας μέσω της χρήσης ακροφυσίων διανομής.

Συστήματα που αφαιρούν αέρα από το δωμάτιο που περιέχει διάφορες μολυσματικές ουσίες ονομάζονται εξάτμιση. Αυτός ο τύπος ανταλλαγής αέρα χρησιμοποιείται στις αίθουσες παραγωγής όπου δεν υπάρχουν επιβλαβείς εκπομπές και η ελάχιστη τιμή μιας τέτοιας παραμέτρου δεν αποκλείεται η συναλλαγματική ισοτιμία του αέρα.

Μπορεί να είναι αποθήκη, βοηθητικές, οικιακές εγκαταστάσεις. Η εισροή αέρα παρέχεται με διήθηση.

Στην περίπτωση της ανάγκης για ενεργή και αξιόπιστη ανταλλαγή αέρα, χρησιμοποιείται ο εξαερισμός εισαγωγής και εξαγωγής. Προκειμένου να προστατευθούν κατά κάποιο τρόπο οι χώροι με χαμηλή μόλυνση από τα παρακείμενα δωμάτια με υψηλή συγκέντρωση επιβλαβών ουσιών, όπου οι ρύποι απελευθερώνονται σε μικρές ποσότητες, δημιουργείται μικρή πίεση στο σύστημα.

Στο στάδιο των εργασιών σχεδιασμού για τη δημιουργία ενός συστήματος εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής υπολογίζεται η ροή αέρα, για την οποία χρησιμοποιείται ο τύπος: Lots = 3600FWo.

Εδώ το F υποδηλώνει τη συνολική επιφάνεια των ανοιγμάτων σε m², W0 είναι η μέση τιμή του ρυθμού με τον οποίο εισάγεται ο αέρας. Αυτή η παράμετρος εξαρτάται από την τοξικότητα των εκπομπών και τον τύπο των λειτουργιών που εκτελούνται.

Οι κουκούλες εξάτμισης μπορούν να έχουν διαφορετικά ύψη. Το κυριότερο είναι ότι τα μολυσμένα ρεύματα αέρα δεν αλλάζουν τη φυσική τροχιά τους. Οι εκπομπές με μεγαλύτερο ειδικό βάρος από τον αέρα βρίσκονται πάντοτε στην κατώτερη ζώνη, επομένως πρέπει να τοποθετηθούν εκεί και συσκευές για τη συλλογή τους.

Την περίοδο του φθινοπώρου-χειμώνα, ο αέρας που τροφοδοτείται στο δωμάτιο πρέπει να θερμαίνεται. Για να μειώσετε το κόστος, χρησιμοποιήστε την ανακύκλωση, η οποία περιλαμβάνει τη θέρμανση μέρους του καθαρισμένου αέρα και την επιστροφή του στο δωμάτιο. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να τηρούνται δύο κανόνες:

 1. Από το εξωτερικό, εισέρχεται τουλάχιστον 10% καθαρού αέρα και σε ανάστροφο αέρα, το περιεχόμενο των κινδύνων δεν υπερβαίνει το 30% σε σχέση με τη μέγιστη επιτρεπόμενη χωρητικότητα.
 2. Επανακυκλοφορία Απαγορεύεται η χρήση στην κατασκευή, όπου η μάζα του αέρα σε μια εκρηκτική σκόνη, μικροοργανισμούς, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν διάφορες ασθένειες, οι εκπομπές που σχετίζονται με τις τάξεις κινδύνου 1-3.

Η επιλογή του τύπου αερισμού στον τόπο δράσης εξαρτάται από το βάρος των εκπομπών, τη συγκέντρωση, τη θερμοκρασία τους. Ο γενικευμένος εξαερισμός σάς επιτρέπει να αφαιρέσετε ολόκληρη την ποσότητα βρώμικου αέρα, ανεξάρτητα από τα σημεία από τα οποία εκπέμπεται.

Η έκδοση του καναλιού χρησιμοποιήθηκε ευρύτερα. Εδώ, για να μετακινήσετε τον αέρα μέσω ειδικών αεραγωγών, υπάρχει εγκατάσταση εκτόξευσης ή ανεμιστήρας - φυγοκεντρική ή αξονική.

Αν δεν υπάρχουν αεραγωγοί, τότε το σύστημα καλείται κανάλι χωρίς κανάλια. Ο εξοπλισμός εξαερισμού σε αυτή την περίπτωση τοποθετείται απευθείας στον τοίχο ή στην οροφή. Η κύρια κατάσταση - η παρουσία φυσικού αερισμού.

Η δυνατότητα των εκπομπών σε ένα δωμάτιο με ένα υψηλό βαθμό έκρηξης δεν είναι δυνατή η τοποθέτηση σχετικά με τη μη-εκρηκτικό εξοπλισμό εξαερισμού kanalovozduhovody, έτσι σε αυτές τις περιπτώσεις η χρήση των εκτοξευτήρες.

Το σύστημα εξαερισμού τροφοδοσίας συχνά συνδέεται με κεντρική θέρμανση. Εκτός της δομής, οι δεκτές αέρα είναι διατεταγμένες για την πρόσληψη καθαρού αέρα.

Οι άξονες βρίσκονται πάνω από τη στέγη και πάνω από το έδαφος. Το κυριότερο είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία παραγωγή με επιβλαβείς εκπομπές κοντά στους δέκτες. Sami οπές εισαγωγής αέρα πρέπει να είναι σε μία απόσταση από το έδαφος τουλάχιστον 2 m, και αν η παραγωγή λαμβάνονται σε πράσινη περιοχή - ελάχιστη επιτρεπόμενη απόσταση από το επίπεδο του εδάφους προς το χαμηλότερο σημείο ανοίγματος πρέπει να είναι 1 m.

Η αρχή του αερισμού γενικής ανταλλαγής είναι απλή: ο ανεμιστήρας απορροφά τις μάζες του αέρα μέσω του θερμαντήρα, εδώ υπάρχει θέρμανση. Περαιτέρω, ο αέρας υγραίνεται και μερικές φορές αποξηραίνεται και εισέρχεται στο κτίριο μέσω ειδικών αεραγωγών.

Ο όγκος του εισερχόμενου αέρα είναι συντονισμένος, σχεδιασμένος για το σκοπό αυτό, με βαλβίδες ή πτερύγια.

Ο τεχνητός αερισμός γενικής ανταλλαγής του τύπου τροφοδοσίας και εξαγωγής είναι ανοιχτός και κλειστός. Στην πρώτη περίπτωση, υπάρχουν 2 ανεξάρτητα συστήματα, το ένα από τα οποία αντλεί αέρα, και το δεύτερο - παράλληλα, αφαιρεί τα παλιά απενεργοποιημένα.

Τα συστήματα αυτά είναι κατάλληλα για καταστήματα όπου διατίθενται ουσίες από τις τάξεις κινδύνου 1-2 και η ίδια η παραγωγή ανήκει στις κατηγορίες Α, Β και Β.

Τεχνητός εξαερισμός έκτακτης ανάγκης

Εκτός από τον αερισμό λειτουργίας σε δυνητικά επικίνδυνες εγκαταστάσεις παραγωγής, πρέπει να υπάρχει έκτακτης ανάγκης. Κάνετε κυρίως εξάτμιση. Για τα δωμάτια που ανήκουν στις κατηγορίες Α, Β, Ε, το σύστημα παρέχεται με μηχανική κίνηση.

Όλα τα στοιχεία του συστήματος πρέπει να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του PUE. Στα καταστήματα των κατηγοριών B, D, D, επιτρέπεται η ύπαρξη φυσικής ώθησης εξαερισμού, υπό την προϋπόθεση ότι η παραγωγικότητα παρέχεται υπό τις πλέον δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Οι σχάρες και τα κλαδιά του συστήματος εξαερισμού έκτακτης ανάγκης βρίσκονται στους χώρους με την υψηλότερη συγκέντρωση επικίνδυνων ουσιών.

Σε σωλήνες και ορυχεία εξαερισμού έκτακτης ανάγκης δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε ομπρέλες. Είναι απαράδεκτο να τοποθετούνται ανοίγματα σε περιοχές όπου οι άνθρωποι στέκονται συνεχώς. Αυτό θα επιδεινώσει το τοπικό μικροκλίμα.

Ο εξαναγκασμένος αερισμός έκτακτης ανάγκης εγκαθίσταται στα καταστήματα, όπου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, θα υπάρξει απελευθέρωση ατμών ή αερίων που είναι ελαφρύτερα από τον αέρα. Η αλλαγή σε αερισμό έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να πραγματοποιείται αυτόματα, μόλις αποτύχει το κανονικό σύστημα.

Τοπικός αερισμός των χώρων

Η τοπική εξάτμιση απομακρύνει τον αέρα εξαγωγής σε χώρους όπου είναι μολυσμένος. Η καυσαερίων περιλαμβάνει ανεμιστήρες καυσαερίων, σωληνώσεις, σχάρες εξαερισμού.

Ο τοπικός αερισμός που έχει σχεδιαστεί για την αφαίρεση ουσιών που ανήκουν στην 1η και την 2η τάξη κινδύνου από τον εξοπλισμό είναι διαρρυθμισμένη έτσι ώστε όταν το σύστημα εξαερισμού είναι απενεργοποιημένο, η εκκίνηση του εξοπλισμού καθίσταται αδύνατη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις παρέχονται εφεδρικοί ανεμιστήρες και παρέχονται τοπικές αντλίες αυτοματισμού. Χωρίστε τον εξαερισμό σε 2 τύπους - τροφοδοσία και εξάτμιση. Ο τύπος αερισμού εισόδου εκτελείται με τη μορφή κουρτινών θερμότητας, αεραγωγών.

Κουρτίνες αέρα από τον αέρα

Τα ανοίγματα που παραμένουν ανοιχτά για μεγάλο χρονικό διάστημα (πάνω από 40 μ. Ανά βάρδια) ή ανοίγουν αρκετά συχνά (περισσότερο από 5 φορές), συμβάλλουν στην υπερψύξη των ανθρώπων στην αίθουσα. Οι αρνητικές συνέπειες οφείλονται και στη λειτουργία εγκαταστάσεων αποξήρανσης που εκπέμπουν ρύπανση.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, διατίθενται κουρτίνες αέρα. Ενεργούν ως εμπόδιο στο κρύο ή στον πολύ ζεστό αέρα. Οι οθόνες αέρα και αέρα είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε σε ψυχρό καιρό όταν ανοίγουν τα ανοίγματα η θερμοκρασία στα καταστήματα να μην πέφτει κάτω από το σημάδι:

 • 14⁰ - κατά την εκτέλεση εργασιών που δεν απαιτούν μεγάλη σωματική προσπάθεια.
 • 12⁰ - όταν η εργασία ταξινομείται ως μέσης βαρύτητας.
 • 8⁰ - όταν κάνετε σκληρή δουλειά.

Εάν οι χώροι εργασίας βρίσκονται κοντά στην πύλη και τα τεχνολογικά ανοίγματα, εγκαταστήστε οθόνες ή διαμερίσματα. Η κουρτίνα αέρα κοντά στις πόρτες που βλέπουν προς τα έξω πρέπει να αποτελείται από αέρα με μέγιστη θερμοκρασία 50⁰, και στην πύλη - όχι περισσότερο από 70⁰.

Τοπική εξάτμιση με ειδικές αντλίες αναρρόφησης

Το τοπικό σύστημα εξάτμισης με ειδική αναρρόφηση συλλαμβάνει πρώτα και στη συνέχεια αφαιρεί τα επιβλαβή για ακαθαρσίες υγείας με τη μορφή αερίων, καπνού και σκόνης. Πρόκειται για ένα είδος ντους αέρα, το καθήκον του οποίου είναι η έγχυση φρέσκου αέρα σε σταθερή θέση και η μείωση της θερμοκρασίας στη ζώνη εισροής.

Χρησιμοποιείται στην παραγωγή, όπου οι εργαζόμενοι εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες και ακτινοβολούμενη ενεργειακή ένταση μεγαλύτερη από 300 kcal / m² την ώρα, που ακτινοβολεί με θέρμανσης και κάμινους τήξης. Υπάρχουν τέτοιες εγκαταστάσεις ως σταθερές και κινητές. Πρέπει να παρέχουν ταχύτητα εμφύσησης από 1 έως 3,5 m / s.

Υπάρχει επίσης μια τέτοια όαση αέρα, η οποία είναι η ίδια συσκευή που περιλαμβάνεται στο τοπικό σύστημα εξαερισμού. Δημιουργεί ένα μικροκλίμα με καθορισμένες παραμέτρους σε ένα συγκεκριμένο μέρος του χώρου παραγωγής.

Ο καθαρισμένος αέρας που τροφοδοτείται σε μια δεδομένη αλλοτριωμένη ζώνη υποβάλλεται συνήθως σε ειδική επεξεργασία θερμότητας και υγρασίας.

Εάν η τοπική συσκευή αναρρόφησης προσεγγιστεί απευθείας στο σημείο απελευθέρωσης ρύπων, θα είναι δυνατό να αφαιρεθεί ο αέρας που περιέχει μεγαλύτερο ποσοστό αυτών από ό, τι με τον αερισμό του γενικού τύπου ανταλλαγής. Ο τοπικός αερισμός μπορεί να μειώσει σημαντικά την ανταλλαγή αέρα.

Υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα σε δύο παραμέτρους

Εάν δεν απελευθερώνονται επιβλαβείς ουσίες ως αποτέλεσμα των παραγωγικών δραστηριοτήτων, η ποσότητα αέρα που απαιτείται για τον εξαερισμό υπολογίζεται από τον τύπο: L = N × Ln.

N είναι ο αριθμός των ατόμων που συνήθως βρίσκονται στο δωμάτιο, Ln είναι ο όγκος του αέρα που απαιτείται για 1 άτομο, μετρούμενο σε mᶾ / h. Κανονικά είναι από 20 έως 60 mᶾ / h.

Με τη χρήση μιας τέτοιας παραμέτρου όπως η συχνότητα της ανταλλαγής αέρα, ο υπολογισμός πραγματοποιείται σύμφωνα με τον τύπο: L = n × S × H, όπου n είναι ο ρυθμός της ανταλλαγής αέρα στο δωμάτιο. Για ένα δωμάτιο παραγωγής, n = 2. Το S είναι η επιφάνεια ενός δωματίου σε m² και το H είναι το ύψος του σε m.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Εδώ όλα σχετικά με τις περιπλοκές όλων των πιθανών συστημάτων εξαερισμού:


Λεπτομέρειες σχετικά με την εγκατάσταση του συστήματος:


Οποιοδήποτε σύστημα εξαερισμού επιλέγεται, πρέπει να έχει δύο κύριες ιδιότητες: ικανό σχεδιασμό και λειτουργικότητα. Μόνο εάν πληρούνται αυτές οι συνθήκες στις εγκαταστάσεις παραγωγής είναι το μικροκλίμα που είναι πάντα βέλτιστο για την υγεία.

Χαρακτηριστικά και οργάνωση του εξαερισμού στο χώρο εργασίας

Όλα τα ζωντανά πράγματα στη φύση, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, εξαρτώνται από καθαρό καθαρό αέρα και το ανθρώπινο σώμα σχεδιάζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να χρειάζεται έναν κορεσμό οξυγόνου κάθε δευτερόλεπτο. Αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό όταν ένα άτομο πάσχει από σωματικό στρες, για παράδειγμα, όταν κάνει κάποια εργασία.

Η άφιξη του φρέσκου αέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική εάν ο χώρος εργασίας βρίσκεται στην αίθουσα παραγωγής. Ο εξοπλισμός σε αυτό και οι συναφείς τεχνολογικές διεργασίες είναι συχνά η κύρια πηγή ατμοσφαιρικών δηλητηριωδών αναθυμιάσεων, αερίων, ρύπων, σκόνης, χημικών ακαθαρσιών. Ως εκ τούτου, ο αερισμός στην εργασία είναι ένα εξαιρετικά απαραίτητο μέτρο για την οργάνωση οποιασδήποτε τεχνολογικής διαδικασίας.

Είναι ένα λάθος να πούμε ότι η δημιουργία του εξαερισμού στις εγκαταστάσεις παραγωγής (εργαστήρια, οικόπεδα) πρακτικά δεν διαφέρει από την οργάνωση της διαδικασίας κλιματισμού, για παράδειγμα, γραφείων ή κατοικιών. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να τονιστεί ότι ο βιομηχανικός αερισμός δεν είναι ένα μοναδικό μέτρο, αλλά ένα πλήρες σύνολο τεχνικών εξελίξεων.

Ο εξαερισμός στο χώρο εργασίας έχει πολύ πιο σημαντικό ρόλο από τον εξαερισμό (κλιματισμό) σε κάποια άλλη αίθουσα. Είναι ο εξαερισμός της παραγωγής που έχει σχεδιαστεί για να εξασφαλίζει τον αδιάλειπτο καθαρισμό του αέρα από διάφορες ακαθαρσίες, τη λειτουργική του κυκλοφορία, χωρίς να διαταράσσει την πορεία των τεχνολογικών διαδικασιών αλλά δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για την επιτυχή εφαρμογή τους.

Ο εξαερισμός ως ένα μηχανολογικό και τεχνολογικό συγκρότημα χωρίζεται σε δύο κύριους τύπους:

Ο κύριος σκοπός του τοπικού αερισμού είναι ο εντοπισμός και η μετέπειτα απομάκρυνση των επιβλαβών ουσιών απευθείας στον τόπο του αρχικού τους σχηματισμού. Κατά κανόνα, η κακόβουλη πηγή είναι κλειστή από όλες τις πλευρές από τις λεγόμενες ασπίδες, οι οποίες αποτελούν ένα καπάκι. Μέσα σε αυτό το καταφύγιο, η πίεση είναι πολύ μικρότερη από την ατμοσφαιρική πίεση, έτσι ώστε να δημιουργείται κενό όταν αναρροφάται ο αέρας (δεν εισέρχονται επιβλαβείς ακαθαρσίες στη γύρω περιοχή). Ο εξαερισμός του τοπικού τύπου είναι πολύ αποτελεσματικός και ταυτόχρονα η οργάνωση του δεν απαιτεί κολοσσιαίες οικονομικές επενδύσεις, καθώς η μείωση της ρύπανσης από τον αέρα επιτυγχάνεται με τη χαμηλή κατανάλωση.

Σε περιπτώσεις όπου οι κακόβουλες πηγές δεν μπορούν να εντοπιστούν εξ ολοκλήρου, χρησιμοποιείται ένας γενικός τύπος εξαερισμού τύπου ανταλλαγής. Από το όνομα γίνεται σαφές ότι ο σκοπός του είναι ένας πλήρης καθαρισμός του αέρα σε όλες τις εγκαταστάσεις παραγωγής και γίνεται με αραίωση της συνολικής περιεκτικότητας σε ακαθαρσίες, σκόνη σκόνης καθώς και υγρασία και θερμότητα.

Ταξινόμηση του βιομηχανικού εξαερισμού με τον τρόπο λειτουργίας

Με την επιρροή υπάρχουν οι παρακάτω τύποι εξαερισμού:

 1. εξαερισμός του αέρα τροφοδοσίας.
 2. εξαερισμό των καυσαερίων.
 3. Εξαερισμός λειτουργίας τροφοδοσίας και εξαγωγής.

Ο εξαερισμός Pritochka στην παραγωγή έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίζει την ελεύθερη ροή του καθαρού αέρα σε ποσότητες επαρκείς για τη σκόπιμη λειτουργία της παραγωγής. Κατά κανόνα, οι ανεμιστήρες αγωγών χρησιμοποιούνται ευρέως σε συστήματα παροχής αέρα. Είναι σε θέση να εξασφαλίσουν πλήρως εξαναγκασμένη ροή αέρα στο κατάστημα. Ταυτόχρονα, η πίεση του αέρα αυξάνεται πολλές φορές σε σύγκριση με την ατμοσφαιρική πίεση και, επομένως, η ανοργάνωτη, φυσική εξώθηση του μολυσμένου αέρα μέσω διαφορετικών εξόδων, σχισμών και ανοιγμάτων στο δρόμο ή σε παρακείμενες αίθουσες.

εξαγωγής αέρα στην κατασκευή που αποσκοπεί στην απομάκρυνση εξαγωγής αέρος (ρύπανση, είτε υγρό ή ζεστό), το φρέσκο ​​αέρα που μπαίνει μέσα στο τμήμα δωματίου αποδιοργανωμένη, μέσα από τις πόρτες, τα παράθυρα, ανοίγματα τοίχων, κλπ Αυτό το είδος της αερισμός είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στις βιομηχανίες, διαδικασίες παρασκευής που συνεπάγονται ότι επαρκείς ποσότητες των ουσιών με την υγρασία, τη θερμότητα και την παρουσία μεγάλων πλήθη.

Η απλούστερη εγκατάσταση του τύπου εξάτμισης αποτελείται από ηλεκτρικό μοτέρ και ανεμιστήρα. Εάν θέλετε να καθαρίσετε τον αέρα σε μια μεγάλη περιοχή ή μια σύνθετη διάταξη, τότε προστίθεται ένα ελάχιστο σετ με ειδικά φίλτρα και ένα σύστημα διακλάδωσης αγωγών για να αφαιρέσετε τον αέρα εξαγωγής στο δρόμο.

Ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής στο εργοστάσιο διασφαλίζει τόσο τον καθαρό αέρα που εισέρχεται στο δωμάτιο όσο και την ταυτόχρονη απόρριψη του εξαντλημένου αέρα. Η κατανομή των ροών αέρα μπορεί να πραγματοποιηθεί με δύο τρόπους:

Στην πρώτη περίπτωση, διαχυτήρες μεγάλης ταχύτητας τοποθετούνται στις οροφές ή στις τοιχοποιίες της αίθουσας ή του τμήματος παραγωγής, μέσω των οποίων εξαναγκάζεται ο εξωτερικός αέρας. Όταν εισέρχεται σε κλειστό χώρο, φυσικά αναμιγνύεται με το χρησιμοποιημένο και, ήδη αναμεμειγμένο (με ακαθαρσίες), απομακρύνεται μέσω ειδικών βαλβίδων διάχυσης.

Στη δεύτερη περίπτωση, στο κάτω μέρος του δωματίου (συνήθως στην επιφάνεια του δαπέδου), είναι εγκατεστημένοι αρκετοί διανομείς αέρα χαμηλής ταχύτητας, οι οποίοι εξασφαλίζουν αναγκαστική τροφοδοσία καθαρού αέρα. Καθώς ο διανομέας αέρα βρίσκεται στον πυθμένα, ο δροσερός (ψυχρός) αέρας διανέμεται στο κάτω μέρος του δωματίου και σύμφωνα με το νόμο της φυσικής, ο θερμός αέρας ανεβαίνει και αφαιρείται μέσω των οπών εξαερισμού με φυσικό τρόπο.

Οργάνωση του φυσικού αερισμού

Ο φυσικός αερισμός στην παραγωγή οργανώνεται σύμφωνα με την αρχή των αυτογενών διαφορών στην πίεση ροής αέρα, την κατεύθυνση και τη διαφορά στα χαρακτηριστικά θερμοκρασίας. Ένα παράδειγμα πρωτόγονου εξαερισμού φυσικού τύπου μπορεί να είναι το απλούστερο βύθισμα, για το οποίο είναι απαραίτητο απλά να ανοίξετε πόρτες και παράθυρα σε μια αίθουσα παραγωγής. Αυτή η μέθοδος αερισμού εξακολουθεί να ονομάζεται ανοργάνωτη, αφού όλα βασίζονται σε στοιχειώδη φυσικά φαινόμενα.

Ένας οργανωμένος τρόπος φυσικού αερισμού περιλαμβάνει τη χρήση ειδικών κουτιών με πτερύγια, με τα οποία μπορείτε να ρυθμίσετε τη δύναμη και το βαθμό φυσικής ροής αέρα.

Το κύριο πλεονέκτημα του φυσικού αερισμού είναι το χαμηλό κόστος της οργάνωσής του. Η δημιουργία αυτής της μεθόδου εξαερισμού δεν περιλαμβάνει την αγορά ειδικών φίλτρων, ανεμιστήρων, εναλλάκτη αέρα, διαχυτών και άλλων συσκευών. Ένα σημαντικό μειονέκτημα είναι η αδυναμία πλήρους ελέγχου των ροών αέρα, καθώς και ο χαμηλός βαθμός ανανέωσης των αέριων μαζών.

Εξαερισμός των χώρων εργασίας συγκόλλησης

Εξαερισμός στη βιομηχανία συγκόλλησης ειδικότερα προορίζεται ποιοτικά και καθαρίστε καλά μάζας αέρα από επιβλαβείς προσμίξεις, καθώς οι δραστηριότητες συγκόλληση είναι τα πλέον επιβλαβή για την ανθρώπινη είδος υγείας της εργασίας, σε μια διαδικασία συγκόλλησης αναγκαστικά σχηματίζεται το οξείδιο του αζώτου, άνθρακα, φθόριο και πολλές άλλες διαφορετικές χημικές ενώσεις.

Ο τύπος και ο οργανωτικός τύπος αερισμού ενός τέτοιου καταστήματος εξαρτάται, καταρχάς, από τις διαστάσεις και την ισχύ εξόδου των συγκολλημένων προϊόντων.

Εάν η χωρητικότητα του συγκροτήματος συγκόλλησης είναι μικρή και η απόδοση είναι επίσης ασήμαντη, μπορεί να τοποθετηθεί τοπικός αερισμός στο χώρο εργασίας συγκόλλησης.

Ο βιομηχανικός εξαερισμός έχει πάψει να αποτελεί απλή ανάγκη παραγωγής. Σε διάφορες βιομηχανίες των σύγχρονων τάσεων (δύναμη και όγκο) αερισμού άρχισε να ενεργεί ως επιτακτικούς πολύπλοκη τεχνολογία, επειδή η σωστή οργάνωση και η επακόλουθη εφαρμογή των μέτρων να εξοπλίσει την παραγωγή συστημάτων εξαερισμού βοηθά να δημιουργηθεί ένα υγιές μικροκλίμα στα εργαστήρια και εγκαταστάσεις παραγωγής. Και, ως εκ τούτου, καθιστά δυνατή την εκτέλεση των διαδικασιών παραγωγής υψηλής ποιότητας με στόχο τη συμμόρφωση με τις βασικές διατάξεις της ασφάλειας, συμβάλλει επίσης στη σωστή οργάνωση του χώρου εργασίας, και το σημαντικότερο, αποκλείει την εφαρμογή των εργαζομένων προβλημάτων υγείας που εμπλέκονται στην παραγωγή.

Εξαερισμός στην παραγωγή

Η εργασία σε εργοστάσια και σε άλλες μονάδες παραγωγής συχνά συνεπάγεται τη χρήση ουσιών επιβλαβών για τον άνθρωπο, το σχηματισμό τοξικών αναθυμιάσεων, δυσάρεστες οσμές. Όλα αυτά είναι επικίνδυνα για τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων, επομένως σε τέτοιες εγκαταστάσεις πρέπει να εγκατασταθεί ένα σύστημα αερισμού που θα εξασφαλίζει την ανταλλαγή αέρα με την απαιτούμενη ένταση και θα δημιουργεί άνετες συνθήκες εργασίας για τους ανθρώπους.
Ακόμη και αν απαιτείται μόνο ένα άτομο, πρέπει να πληρούνται οι απαιτήσεις εξαερισμού για τις εγκαταστάσεις παραγωγής. Για βιομηχανικούς χώρους, οι απαιτήσεις για το μικροκλίμα καθορίζονται ανάλογα με την κατηγορία εργασίας. Παρακάτω παρατίθεται ένας πίνακας ρυθμιστικών παραμέτρων σύμφωνα με το SNiP 41-01-2003.

Τύποι βιομηχανικού εξαερισμού

Υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά στα οποία είναι δυνατή η διάκριση διαφόρων τύπων εξαερισμού βιομηχανικών χώρων.

Σύμφωνα με την αρχή της εργασίας - σε φυσικό και μηχανικό.
Φυσικά Ο εξαερισμός οφείλεται στη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ διαφορετικών ροών αέρα ή λόγω της ειδικής διάταξης των παραθύρων στο δωμάτιο. Ωστόσο, το σύστημα αυτό δεν είναι αρκετά αποδοτικό, επομένως, στην παραγωγή που σχετίζεται με την εκπομπή επιβλαβών ουσιών, μηχανικό εξαερισμού. Δεν καθαρίζει μόνο τον αέρα, αλλά εμποδίζει επίσης την είσοδο επιβλαβών ατμών στις αίθουσες εργασίας και εγγυάται την ασφάλεια των εργαζομένων.


Φυσικός εξαερισμός στην παραγωγή

Σχετικά με την οργάνωση της ανταλλαγής αέρα - για γενική ανταλλαγή και τοπική.
Γενική ανταλλαγή ο εξαερισμός των εγκαταστάσεων παραγωγής δημιουργεί μια ομοιόμορφη εναλλαγή αέρα, με όλες τις παραμέτρους: θερμοκρασία, υγρασία, ταχύτητα αέρα να γίνει η ίδια σε οποιοδήποτε σημείο του δωματίου. Αυτό το σύστημα σας επιτρέπει να απαλλαγείτε γρήγορα από μικρούς μολυντές.

Αν πολλές επιβλαβείς ουσίες και ατμοί απελευθερώνονται σε ένα συγκεκριμένο μέρος, τότε ο τοπικός αερισμός είναι απλά απαραίτητος. Έχει σχεδιαστεί για να καθαρίσει μια μικρή ποσότητα αέρα, βρίσκεται δίπλα στη συσκευή που μολύνει τον αέρα. Μπορεί να συνδυαστεί με τον γενικό αερισμό για να επιτευχθεί καλύτερο αποτέλεσμα. Η τοπική εξάτμιση παρέχεται είτε από καυσαερίων εγκατεστημένα απευθείας πάνω από τον εξοπλισμό είτε από έναν εύκαμπτο αεραγωγό συνδεδεμένο στη θύρα εξάτμισης του εξοπλισμού.

Εάν οι επιβλαβείς ουσίες απελευθερώνονται σε διάφορα σημεία του δωματίου, θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να λειτουργήσει ένα πιο τοπικό σύστημα εξαερισμού. Πρόκειται για μια κουκούλα τοποθετημένη κοντά στην πηγή εκπομπών.


Για να υπολογίσετε την ισχύ της κουκούλας, πρέπει να γνωρίζετε το μέγεθος της πηγής της απελευθέρωσης καθώς και τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά της: ηλεκτρική / θερμική ισχύ, συγκέντρωση απελευθερωμένων επιβλαβών ουσιών κ.λπ. Οι διαστάσεις της ομπρέλας πρέπει να υπερβαίνουν τις διαστάσεις της πηγής εκπομπής κατά 10-20 cm σε κάθε πλευρά.

Στις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούνται συχνά με ακρίβεια τελευταίο είδος: είναι ένας συνδυασμός των λειτουργιών της εξάτμισης, τον εξαερισμό των βιομηχανικών εγκαταστάσεων, δηλαδή παρέχει πλήρη ανταλλαγή του αέρα, και όχι μόνο την ανάκληση ή έχουν μολυνθεί ροή μάζας αέρα καθαρό αέρα.

 1. Ο εξαερισμός των εγκαταστάσεων παραγωγής απομακρύνει με συνέπεια τον αέρα από τις εγκαταστάσεις, δεν υπάρχει οργανωμένη εισροή αέρα. Το σύστημα παρέχει μόνο την αφαίρεση του αέρα, την αφαίρεση ρύπων και την παροχή αέρα μέσω των σχισμών, των παραθύρων, των θυρών.
 2. Με τα συστήματα παροχής η αρχή αυτή λειτουργεί ακριβώς το αντίθετο: ο αέρας που παρέχεται από το εξωτερικό, είναι πάρα πολύ πίεση στο θάλαμο, και μία φορά στον αέρα η ίδια απομακρύνεται μέσα από τα ίδια τα κενά στα ανοίγματα τοίχους, θυρών και παραθύρων.

Και τα δύο συστήματα δεν είναι πολύ αποτελεσματικά και για τις βιομηχανίες όπου διατίθενται επικίνδυνες ουσίες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, επειδή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εισέλθει στον χώρο εργασίας επιβλαβής αέρας. Επιπλέον, για την οργάνωση ενός λειτουργικού συστήματος εξάτμισης στην παραγωγή, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε εξοπλισμό μεγάλης ηλεκτρικής ισχύος, επειδή θα υποβληθούν σε σοβαρά φορτία. Θα είναι επίσης απαραίτητο να οργανωθεί το σύστημα διανομής αεραγωγών.

Υπολογισμός του εξαερισμού των εγκαταστάσεων παραγωγής

Κατά τον υπολογισμό του εξαερισμού του χώρου παραγωγής, πρέπει να καθορίσετε το είδος του συστήματος που απαιτείται: γενική ανταλλαγή ή τοπική.

Ο υπολογισμός του συστήματος γενικής ανταλλαγής πραγματοποιείται σύμφωνα με τους ακόλουθους τύπους:

L = l * n, όπου
L - την απαιτούμενη ροή αέρα προς το δωμάτιο

n - αριθμός ατόμων στο δωμάτιο

l - συγκεκριμένη ροή αέρα ανά άτομο (σύμφωνα με το SNiP 41-01-2003).

Αυτός ο τύπος υπολογισμού αναφέρεται στην παραγωγή, όπου δεν απελευθερώνονται επιβλαβείς ουσίες. Διαφορετικά, ο υπολογισμός του αερισμού βιομηχανικών χώρων θα γίνει για κάθε τύπο ουσιών ως εξής:

L = Lm.v. + (mv.v. - Lm.V. (Cuv.-Cv.V.)) / (C1-Cp.v)

Lm.v.. - Κατανάλωση αέρα με τοπικά εκχυλίσματα, m 3 / h.

mcc. - επιβλαβείς ουσίες που εισέρχονται στο δωμάτιο από έξω, mg / h,

Γu.v - συγκέντρωση επιβλαβών ουσιών στον αέρα που αφαιρείται, mg / m 3,

Γb.p. - συγκέντρωση επιβλαβών ουσιών στον εισερχόμενο αέρα, mg / m 3,

Γ1 - Απαιτούμενη συγκέντρωση επιβλαβών ουσιών στο δωμάτιο, mg / m 3.

Αν στη διαδικασία του αντικειμένου δεν διατίθεται μία αλλά αρκετές βλαβερές ουσίες, τότε ο όγκος της ανταλλαγής αέρα υπολογίζεται για καθένα από αυτά σύμφωνα με τον παραπάνω τύπο, και στη συνέχεια οι τιμές που προκύπτουν συνοψίζονται.

Σχεδιασμός και εγκατάσταση ενός συστήματος εξαερισμού στην παραγωγή

Στο σχεδιασμό και την εγκατάσταση του εξαερισμού στην παραγωγή υπάρχουν διάφορα στάδια:

 • Προετοιμασία και έγκριση της τεχνικής ανάθεσης για τον σχεδιασμό του εξαερισμού (περιλαμβάνει τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά του εξοπλισμού, τις απαιτήσεις για την ανταλλαγή αέρα κ.λπ.)
 • Στάδιο σχεδιασμού. Ένας αεροδυναμικός υπολογισμός του συστήματος γίνεται για τον προσδιορισμό των διαστάσεων των αγωγών και των χαρακτηριστικών του εξοπλισμού. Επιλογή μονάδων αερισμού και πρόσθετων εξαρτημάτων για την εξισορρόπηση και τη ρύθμιση του συστήματος. Επιλέγεται το σύστημα ελέγχου εξαερισμού. Στο στάδιο του έργου, το σύστημα μπορεί να γίνει ενεργειακά αποδοτικό και ως εκ τούτου δεν είναι δαπανηρό να διατηρηθεί.
 • Αγορά και παράδοση υλικών και εξοπλισμού. Εκτελείται σύμφωνα με προκαθορισμένη προδιαγραφή, κατόπιν συμφωνίας με τον Πελάτη.
 • Εργασίες εγκατάστασης. Η εγκατάσταση είναι ένα από τα σημαντικότερα στάδια του συνόλου του έργου. Η εγκατάσταση πρέπει να εκτελείται από εξειδικευμένους ειδικούς, διαφορετικά το σύστημα μπορεί όχι μόνο να μην εκπέμπει το κόστος του έργου αλλά και να αποτύχει.
 • Θέση σε λειτουργία. Οποιοδήποτε σύστημα εξαερισμού διαθέτει σύστημα εκκίνησης και ελέγχου. Προκειμένου να επιτευχθεί η χωρητικότητα σχεδιασμού, το σύστημα αεραγωγών πρέπει να είναι ισορροπημένο.


Ο σχεδιασμός του συστήματος συνεπάγεται μόνο τον υπολογισμό αλλά και τη διανομή των κύριων κόμβων του συστήματος στο σύστημα.

Το σχέδιο εξαερισμού στην παραγωγή

Μπορείτε να πάρετε ένα σχέδιο σκίτσο και το κόστος του αερισμού στην παραγωγή σας δωρεάν

Απαιτήσεις για τον εξαερισμό σε βιομηχανικούς χώρους

Σύμφωνα με το SNiP 41-01-2003, οι ακόλουθοι όροι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στις εγκαταστάσεις παραγωγής:

 • Το επίπεδο θορύβου από τον εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένου του εξαερισμού, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 110 dBA.
 • Το σύστημα δεν πρέπει να είναι εκρηκτικό.
 • Ο εξαερισμός πρέπει να απομακρύνει τις επιβλαβείς ουσίες χωρίς να εισέλθει στην περιοχή εργασίας.
 • Οι συσκευές πρέπει να είναι συντηρητικές.
 • Ο εξοπλισμός του συστήματος πρέπει να υποβληθεί σε υγειονομική και πυροσβεστική πιστοποίηση, επιβεβαιώνοντας ότι είναι κατασκευασμένα από υλικά που είναι ασφαλή για τον άνθρωπο.
 • Οι αγωγοί που βάζουν επιβλαβείς για τον άνθρωπο ή εκρηκτικών ατμών μπορεί να διασχίζεται από μόνο σωληνώσεων με το ψυκτικό, με την προϋπόθεση ότι η τελευταία θερμοκρασία είναι χαμηλότερη από τη θερμοκρασία ανάφλεξης της ουσίας κατά περισσότερο από 20 ° C.
 • Οι αγωγοί πρέπει να είναι επικαλυμμένοι με υλικά ανθεκτικά στη διάβρωση ή κατασκευασμένα από αυτά. Εάν το πέρασμα είναι βαμμένο με εύφλεκτη βαφή, τότε η επίστρωση δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 0,2 mm σε πάχος.
 • Κατά την κρύα εποχή, η θερμοκρασία του χώρου παραγωγής δεν πρέπει να πέσει κάτω από τους 5 ° C, εάν πρόκειται για μη εργάσιμο χρόνο και όχι κάτω των 10 ° C εάν οι άνθρωποι βρίσκονται στο δωμάτιο.
 • Στη ζεστή εποχή, η θερμοκρασία στις εγκαταστάσεις παραγωγής δεν εξομαλύνεται, εάν δεν χρησιμοποιείται για τον προορισμό τους ή κατά τις ώρες εκτός λειτουργίας.
 • Στη ζεστή εποχή, ο κανόνας θερμοκρασίας στις εγκαταστάσεις παραγωγής είναι ίσος με τη θερμοκρασία του αέρα στον δρόμο. Αν είναι υψηλότερη στην παραγωγή, τότε πρέπει να χαμηλώσει έτσι ώστε να μην υπερβαίνει τη θερμοκρασία του δρόμου κατά περισσότερο από 4 ° C. Ωστόσο, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι, αν και δεν πρέπει να πέσει κάτω από τους 29 ° C.
 • Η υγρασία και η ταχύτητα της κίνησης της κατά τη διάρκεια της ζεστής εποχής δεν είναι τυποποιημένες.
 • Για τις παραγωγές, των οποίων η λειτουργία κατά την οποία κατανέμονται επιβλαβείς ουσίες, πρέπει να τηρούνται οι κανόνες μέγιστων επιτρεπτών συγκεντρώσεων (μέγιστη επιτρεπόμενη συγκέντρωση). Για τις περιοχές εργασίας που βρίσκονται απευθείας στην παραγωγή, η συγκέντρωση επικίνδυνων ουσιών δεν πρέπει να υπερβαίνει το 30% της μέγιστης επιτρεπόμενης συγκέντρωσης.

Όλες αυτές οι απαιτήσεις είναι απαραίτητες, αλλά όχι πάντα επαρκείς για μια πλήρως ποιοτική τεχνολογική διαδικασία και άνετες συνθήκες εργασίας για τους ανθρώπους. Εκτός από τις γενικές απαιτήσεις του SNiP, υπάρχουν αρκετές απαιτήσεις για κάθε τύπο παραγωγής και υπάρχουν πολλές από αυτές.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον εξαερισμό κάποιων τύπων αίθουσας παραγωγής βρίσκονται στο αντίστοιχο άρθρο "Εξαερισμός του καταστήματος".

Εν κατακλείδι, θα ήθελα να σημειώσω ότι η σοβαρή βιομηχανική παραγωγή αερισμού είναι πολύ λεπτή και πολύπλοκη στη διαδικασία υπολογισμού. Μην παραβλέπετε τους γενικούς κανόνες κατά την επιλογή ενός συστήματος και βεβαίως σας συνιστούμε να απευθυνθείτε σε ειδικούς.

Πάρτε μια δωρεάν συμβουλή του μηχανικού βιομηχανικού εξαερισμού

Τι είναι ο βιομηχανικός εξαερισμός;

Η βιομηχανική παραγωγή χαρακτηρίζεται από ειδικές συνθήκες εργασίας, μεταξύ των οποίων μπορεί να υπάρχουν τοξικά, αέρια, θερμικές εκπομπές από εξοπλισμό διεργασιών στο περιβάλλον. Για την εξάλειψη τέτοιων αρνητικών παραγόντων, ο βιομηχανικός αερισμός είναι οργανωμένος βιομηχανικός αερισμός - ένα πολύπλοκο σύστημα πολλαπλών επιπέδων ομαλοποίησης μικροκλίμακων δεικτών. Έχει σχεδιαστεί για την εκτροπή από το χώρο εργασίας των επιβλαβών εκπομπών θερμότητας και αερίων προσωπικού του βιομηχανικού εξοπλισμού.

Τύποι βιομηχανικού εξαερισμού

Η ταξινόμηση του βιομηχανικού εξαερισμού πραγματοποιείται βάσει των κριτηρίων εντοπισμού, κατεύθυνσης και τρόπου λειτουργίας. Ας εξετάσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες

Σύμφωνα με την αρχή της λειτουργίας

 • Φυσικά. Βασίζεται στη φυσική κυκλοφορία των ρευμάτων αέρα με διαφορετική θερμοκρασία, πίεση, πυκνότητα. Ένα βαρύ ρεύμα κρύου αέρα μετατοπίζει τον αναπτήρα και θερμότερο. Σε ένα βιομηχανικό δωμάτιο, αυτή η διαδικασία μπορεί να συμβεί μέσα από φυσικά κενά, διαρροές θυρών παραθύρων ή οργανωμένα ανοίγματα εισαγωγής και εξαγωγής, κλειστά πλέγματα, εκτροπείς.
  Εξαρτάται από τις ατμοσφαιρικές συνθήκες, τη δύναμη και την κατεύθυνση του ανέμου, την εποχή του χρόνου (το χειμώνα, ο αερισμός είναι καλύτερος λόγω ισχυρής έλξης). Αυτή η μέθοδος δεν είναι κατάλληλη για όλους τους κλάδους, ειδικά όπου υπάρχουν επιβλαβείς εκπομπές από τη λειτουργία μηχανημάτων. Μπορεί να εγκατασταθεί, για παράδειγμα, σε γεωργικές περιοχές.
 • Τεχνητός εξαερισμός. Εάν η παραγωγή περιλαμβάνει μια παρενέργεια υπό τη μορφή τοξικών teplogazovydeleny, μηχανικό αερισμό των βιομηχανικών εγκαταστάσεων είναι αυστηρά απαιτείται. Η κύρια λειτουργία - την κατανομή της ροής του αποβαλλόμενου αέρα από την περιοχή του προσωπικού που εργάζεται, εμποδίζει τη διείσδυση των επιβλαβών αναθυμιάσεων σε άλλους τομείς, τα διαμερίσματα καθώς και παροχή φρέσκου εξωτερικού αέρα (καθαρισμένο ή ακατέργαστο) με συνολική ροή ή addressable.
  Είναι οργανωμένη με τη βοήθεια μηχανικών μέσων για την τροφοδοσία και την αφαίρεση των αέριων μαζών (παροχή αέρα, ανεμιστήρες εξαγωγής, εγκαταστάσεις στέγης). Είναι ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος καθαρισμού, η κυκλοφορία της ροής του αέρα μέσα στο βιομηχανικό κατάστημα.

Με την αρχή του εντοπισμού

 • Γενική ανταλλαγή. Έχει σχεδιαστεί για ομοιόμορφο καθαρισμό ολόκληρου του εργοστασίου από επιβλαβή τεχνολογική θερμότητα, ομαλοποίηση του δείκτη θερμοκρασίας-υγρασίας, ταχύτητα κίνησης του αέρα. Αντιμετωπίστε γρήγορα ένα μικρό ποσοστό ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
 • Τοπικός αερισμός. Χρησιμοποιείται όταν υπάρχει εντοπισμός μεγάλου αριθμού τοξινών, ατμών, καπνού κλπ. σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Εγκαθίσταται απευθείας πάνω από την πηγή αυξημένης εξέλιξης θερμότητας και αερίου. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ομπρέλες εξάτμισης ή ένας εύκαμπτος αγωγός αέρα απευθείας συνδεδεμένος με τον εξοπλισμό. Χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ένα γενικό σύστημα εξαερισμού ως πρόσθετο εξοπλισμό καθαρισμού του αέρα.
 • Έκτακτη ανάγκη. Εγκαθίσταται και εφαρμόζεται στο μέλλον σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, για παράδειγμα πυρκαγιά, υπερβολική εκπομπή τοξικών ουσιών από βιομηχανικό εξοπλισμό, υψηλό επίπεδο καπνού κλπ.

Επί της αρχής της κατευθυνόμενης ροής

 • Εγκαταστάσεις εξαναγκασμού εξαερισμού. Η αρχή της λειτουργίας βασίζεται στην απομάκρυνση θερμού καυσαερίου με εισροή κρύου μέσω οργανωμένων ανοιγμάτων εξατμίσεως στην κορυφή του καταστήματος. Μπορούν να είναι τόσο φυσική οργάνωση, όσο και μηχανική.
 • Το σύστημα αερισμού εξαγωγής αφαιρεί τη ροή του αέρα εξαγωγής μαζί με τα σωματίδια καύσης, καπνού, δηλητηριώδεις ατμούς, υπερβολική θερμότητα κλπ. Δομικά, μπορούν να είναι γενικά ή τοπικά, συνήθως με υποχρεωτικά κίνητρα, αφού η φυσική απομάκρυνση του μολυσμένου αέρα είναι προβληματική.
 • Το σύστημα τροφοδοσίας και εξάτμισης χρησιμοποιείται συχνότερα, παρέχει την απαραίτητη κυκλοφορία των αέριων μαζών μέσα στη βιομηχανική αίθουσα. Συχνά με μηχανικό εξοπλισμό (τροφοδοσία, ανεμιστήρες εξαγωγής).

Εξοπλισμός αερισμός βιομηχανικών χώρων

Το σύστημα αναγκαστικού εξαναγκασμού εξαερισμού αποτελείται από τα ακόλουθα στοιχεία:

 • αεραγωγούς ·
 • ανεμιστήρας;
 • φίλτρα αέρα.
 • βαλβίδες αέρα.
 • γρίλια εισαγωγής αέρα.
 • μόνωση από θόρυβο ·
 • θερμαντήρας αέρα (θέρμανση του αέρα);
 • αυτόματη μονάδα ελέγχου, εάν είναι απαραίτητο.

Η συσκευή μηχανικού εξαερισμού οργανώνεται από το ίδιο μοντέλο, με εξαίρεση τον θερμαντήρα αέρα, φίλτρα, τα οποία δεν χρειάζονται για τον αέρα εξαγωγής.

Ο τοπικός εξαερισμός των βιομηχανικών χώρων οργανώνεται από ομπρέλες εξάτμισης, εύκαμπτους αεραγωγούς που συνδέονται με ένα κοινό σύστημα ανταλλαγής αέρα.

Επιπλέον, ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής μπορεί να είναι εξοπλισμένος με ένα σύστημα ανάκτησης θερμότητας για εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη θέρμανση της εισερχόμενης ροής. Ο αέρας τροφοδοσίας θερμαίνεται από τη θερμότητα του αέρα εξαγωγής, χωρίς να το αναμιγνύει μαζί του.

Απαιτήσεις για τον βιομηχανικό εξαερισμό

Ο εξαερισμός και ο κλιματισμός των βιομηχανικών χώρων ρυθμίζονται από τις γενικές απαιτήσεις του SanPiN, καθώς και από τις παραμέτρους που είναι ειδικές για το συγκεκριμένο εργαστήριο της επιχείρησης. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • ο μηχανικός αερισμός των βιομηχανικών εγκαταστάσεων πρέπει να συμμορφώνεται με τους κανόνες πυρασφάλειας ·
 • απομάκρυνση επικίνδυνων ουσιών για την υγεία, εκπομπές χωρίς εισαγωγή στο χώρο εργασίας του προσωπικού,
 • υποχρεωτικό πιστοποιητικό υγιεινής και πυρκαγιάς σχετικά με την ασφάλεια των υλικών από τα οποία κατασκευάζονται τα στοιχεία του συστήματος εξαερισμού ·
 • αντιδιαβρωτική επικάλυψη αεραγωγών ή πρέπει να είναι κατασκευασμένα από υλικά ανθεκτικά σε τέτοιες επιδράσεις.
 • το πάχος της επίστρωσης των αεραγωγών με καύσιμο χρώμα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 0,2 mm.
 • η συγκέντρωση βλαβερών ουσιών που βρίσκονται απευθείας εντός των εργασιακών χώρων του εργαστηρίου δεν πρέπει να υπερβαίνει το 30%.
 • η υγρασία, οι δείκτες ροής υψηλής ταχύτητας δεν είναι τυποποιημένοι το καλοκαίρι.
 • το χειμώνα, ο δείκτης θερμοκρασίας του αέρα στο εργαστήριο με το προσωπικό εκεί είναι τουλάχιστον 10 ° C, σε περίπτωση απουσίας ανθρώπων - τουλάχιστον 5 ° C?
 • κατά την θερινή περίοδο, οι δείκτες θερμοκρασίας των εσωτερικών και εξωτερικών ροών αέρα είναι ίσοι ή η εσωτερική θερμοκρασία δεν υπερβαίνει την εξωτερική θερμοκρασία κατά περισσότερο από 4 ° C.
 • Οι απαιτήσεις για τον βιομηχανικό εξαερισμό, οι οποίες δεν χρησιμοποιούνται το καλοκαίρι, δεν ρυθμίζονται από τον δείκτη θερμοκρασίας.
 • Το συνολικό επίπεδο θορύβου στη βιομηχανική αίθουσα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 110 dB, συμπεριλαμβανομένου του θορύβου λειτουργίας του συστήματος εξαερισμού.

Ο παραπάνω κατάλογος είναι αρκετά γενικός. Στην πράξη, οι απαιτήσεις εξαερισμού για τις εγκαταστάσεις παραγωγής συμπληρώνονται από μεμονωμένες παραμέτρους παραγωγής, σχεδιασμό καταστημάτων, ειδικότητα προϊόντος κ.λπ. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να εξεταστεί πώς αλληλεπιδρούν η θέρμανση και ο εξαερισμός στο εργαστήριο. Και επίσης να ληφθεί υπόψη ότι ο φωτισμός και ο εξαερισμός των εγκαταστάσεων παραγωγής είναι επίσης αλληλένδετοι.

Συσκευή εξαερισμού. Στάδια εργασίας

Σύμφωνα με τον SNIP, ο βιομηχανικός εξαερισμός και ο κλιματισμός πρέπει να εγκατασταθούν σε όλους τους χώρους του εργαστηρίου χωρίς εξαίρεση.

Ο εξαερισμός και ο κλιματισμός των βιομηχανικών εγκαταστάσεων εκτελούν τα ακόλουθα καθήκοντα:

 • εκτροπή αέριων μαζών γεμάτων με υπερβολική θερμότητα, δηλητηριώδεις ατμοί, σχηματισμοί αερίων, σωματίδια καύσης, καπνός κλπ. ·
 • πρόσθετος καθαρισμός από το σύστημα φιλτραρίσματος της ροής του αέρα που προέρχεται από τον εξοπλισμό διεργασίας και που περιέχει επικίνδυνες ακαθαρσίες.
 • την παροχή προσωπικού με συνεχή ροή καθαρού αέρα, την ομαλοποίηση της ισορροπίας θερμοκρασίας και υγρασίας, η οποία καθορίζει τον υγειονομικό και υγειονομικό έλεγχο.

Η εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού των βιομηχανικών εγκαταστάσεων πραγματοποιείται σε διάφορα στάδια:

 • προετοιμασία - το αρχικό στάδιο στο οποίο εκτελείται ο σχεδιασμός, οι αντίστοιχοι υπολογισμοί. Συνεχίζοντας, επιλέγεται ο βέλτιστος εξοπλισμός, μεταφέρονται τα εξαρτήματα, τα βασικά στοιχεία, τα εξαρτήματα.
 • εγκατάσταση - υπάρχει μια συλλογή μεμονωμένων στοιχείων, αεραγωγών σε ένα ενιαίο συγκρότημα. Το σύστημα εξαερισμού συναρμολογείται, το ηλεκτρικό στοιχείο συναρμολογείται, συνδέεται με το δίκτυο.
 • τη θέση σε λειτουργία - τον έλεγχο της σωστής λειτουργίας, της ποιότητας, της αποτελεσματικότητας, την υπογραφή της πράξης ανάθεσης.

Σχεδιασμός αερισμού βιομηχανικών χώρων

Ο σχεδιασμός του εξαερισμού των εγκαταστάσεων παραγωγής είναι μια σύνθετη διαδικασία πολλαπλών συνιστωσών που ανατίθεται καλύτερα σε επαγγελματίες μηχανικούς σχεδίασης με πολυετή εμπειρία σε αυτόν τον τομέα. Ο κατάλογος των ενεργειών που πρέπει να λαμβάνονται κατά τον σχεδιασμό ενός συστήματος εξαερισμού για βιομηχανικούς χώρους:

 • προετοιμασία της τεχνικής ανάθεσης για το σχεδιασμό, η οποία περιλαμβάνει τις απαραίτητες απαιτήσεις για την οργάνωση της ανταλλαγής αέρα, τις παραμέτρους του τεχνολογικού εξοπλισμού,
 • έγκριση των όρων αναφοράς ·
 • αεροδυναμικός υπολογισμός του εξαερισμού γενικής ανταλλαγής, τοπικά εκχυλίσματα αέρα σε βιομηχανικούς χώρους, σκοπός των οποίων είναι ο προσδιορισμός του βέλτιστου εσωτερικού τμήματος των αεραγωγών.
 • επιλογή του εξοπλισμού εξαερισμού σύμφωνα με τα υπολογισμένα χαρακτηριστικά, παραμέτρους,
 • επιλογή πρόσθετων στοιχείων που απαιτούνται για την προσαρμογή, εξισορρόπηση του συστήματος εξαερισμού.
 • κατάρτιση σχεδίων του μελλοντικού συστήματος εξαερισμού με τη βοήθεια εξειδικευμένων προγραμμάτων ·
 • την εκπόνηση σχεδίων διανομής βασικών κόμβων του συστήματος σύμφωνα με τους κανόνες, τις απαιτήσεις.

Εξαερισμός βιομηχανικών κτιρίων. Τεκμηρίωση

Η απαραίτητη τεκμηρίωση για το σχεδιασμό και την εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού περιλαμβάνει:

 • βασικές πληροφορίες σχετικά με τις ιδιαιτερότητες της παραγωγής, την κατασκευή των χώρων, των κτιρίων.
 • γενικό σχέδιο της βέλτιστης ρύθμισης του εξοπλισμού εξαερισμού.
 • προδιαγραφή του συστήματος εξαερισμού ·
 • κατάλογο των υλικών από τα οποία είναι αναγκαία η κατασκευή των στοιχείων μιας μελλοντικής εγκατάστασης ·
 • έγγραφα σχετικά με τη θερμική μόνωση των αγωγών εξαερισμού ·
 • σχέδια του δικτύου εξαερισμού, συμπεριλαμβανομένης της διάταξης του κτιρίου, των σημείων στάθμης δαπέδου, του μεγέθους και της διαμέτρου των αγωγών εξαερισμού, της τομής των αεραγωγών με άλλα δομικά στοιχεία και τα τμήματα μόνωσης τους,
 • ξεχωριστά σχέδια σημαντικών συνδέσεων κόμβων, αρθρώσεις,
 • συστήματα μη τυποποιημένων εξαρτημάτων, εάν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ·
 • σχέδια άτυπων δομών, στοιχείων, κόμβων.

Για την πραγματοποίηση της εγκατάστασης του συστήματος εξαερισμού απαιτείται ένας τεχνολογικός χάρτης στον οποίο καθορίζεται ο κατάλογος των παραμέτρων που είναι υποχρεωτικοί για την απόδοση: