Επιλέγοντας μια καμινάδα για έναν λέβητα θέρμανσης

Το χειμώνα το κρύο για οικιακά συστήματα θέρμανσης, ο καυτός χρόνος αρχίζει. Για να αγοράσετε ακριβά εξοπλισμό για θέρμανση δεν είναι πρόβλημα, αλλά αυτό είναι μόνο το ήμισυ της περίπτωσης. Το κύριο πράγμα είναι να το εγκαταστήσετε σωστά. Καθώς το αέριο παραμένει το πιο δημοφιλές καύσιμο, μετά την εγκατάσταση του λέβητα, επιλέγεται το σωστό σύστημα καπναγωγού. Γι 'αυτό, χρησιμοποιούνται σωλήνες εξάτμισης για λέβητες αερίου. Αυτό το σύστημα θα προστατεύσει τη ζωή των κατοίκων του σπιτιού, θα συμβάλει στην επιτυχή και αποτελεσματική λειτουργία της θέρμανσης.

Λειτουργίες καμινάδας

Με τη βοήθεια των σωλήνων εξαγωγής, τα καυσαέρια εκκενώνονται από τον λέβητα. Αυτό διευκολύνεται από το βύθισμα, το οποίο σχηματίζεται μέσα στην καμινάδα ως αποτέλεσμα της ανάμιξης θερμών αερίων και ψυχρού ατμοσφαιρικού αέρα. Ο σωλήνας εξαγωγής επιτρέπει στον αέρα να εισέλθει στον λέβητα, ενώ εξασθενεί την αντίσταση των προϊόντων καύσης στη σωλήνωση.

Στο φούρνο του λέβητα αερίου πρέπει να υπάρχει ισχυρή αρνητική πίεση, έτσι ώστε η ροή του αέρα από τον σωλήνα εξάτμισης να εισέρχεται στο λέβητα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει την παρουσία έλξης, γι 'αυτό αρκεί να ενεργοποιήσετε το λέβητα, να ανοίξετε την καταπακτή κάτω από το σωλήνα εξάτμισης, να φέρετε τη φωτιά. Εάν η φλόγα σύρεται στον σωλήνα και σβήσει - όλα είναι εντάξει, λειτουργεί το σύστημα εξάτμισης.

Στις σωλήνες επιβάλλονται οι ακόλουθες απαιτήσεις:

 1. Είναι σημαντικό ο σωλήνας εξάτμισης του λέβητα να είναι σφραγισμένος και ανθεκτικός στα προϊόντα καύσης.
 2. Είναι απαραίτητο το υλικό από το οποίο κατασκευάζεται να είναι ανθεκτικό στη θερμότητα και ανθεκτικό στη διάβρωση, τον παγετό.
 3. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε ως αλουμίνιο καυσαερίων, γαλβανισμένους, ατσάλινους και σμαλτωμένους σωλήνες. Αυτά τα υλικά είναι ανθεκτικά στις χημικές ουσίες (διοξείδιο του άνθρακα, υδρογόνο), υψηλές θερμοκρασίες.
 4. Είναι ανεπιθύμητο να χρησιμοποιείται τούβλο για την αφαίρεση των καυσαερίων, καθώς καταρρέει γρήγορα. Ακόμα κι αν είστε ανεμιστήρας αυτού του δομικού υλικού, είναι καλύτερο να κατασκευάσετε ένα χιτώνιο από ανοξείδωτο χάλυβα σε μια τέτοια καμινάδα.

Τύποι σωλήνων

Ανάλογα με το υλικό, τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού και τη μέθοδο εγκατάστασης, οι σωλήνες εξάτμισης μπορούν να είναι πολλών τύπων:

 1. συγκροτήματα πολλαπλών κελυφών
 2. Ανθεκτικό στην υγρασία
 3. αποσυνδεδεμένος
 4. με αγωγό εξαερισμού
 5. χάλυβα, κεραμικό, αμιάντο-σκυρόδεμα.

Αυτοί οι σωλήνες εξάτμισης για τον λέβητα είναι δομή διαφόρων στρωμάτων:

 1. έξω - ελαφρύ σκυρόδεμα ή ανοξείδωτο χάλυβα,
 2. μέσα - ένα κεραμικό προϊόν από γυαλισμένο σαμότ,
 3. μεταξύ αυτών των στρωμάτων - βαμβακερό μαλλί.

Αυτός ο σωλήνας είναι εύκολος στη συναρμολόγηση, αντέχει σε θερμοκρασίες μέχρι 1000 0 C, ανθεκτικές στο συμπύκνωμα. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι ένα τέτοιο σχέδιο είναι αρκετά βαρύ, δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθούν εμπόδια κατά την τοποθέτησή του και είναι απαραίτητο μόνο να το εγκαταστήσετε έξω από το κτίριο.

Είναι πολύ πιο βολικό και πιο σκόπιμο να χρησιμοποιηθεί ένας σωλήνας πολλαπλών κελύφων για την κατάρτιση ενός λέβητα αερίου κατασκευασμένου από δύο στρώματα από ανοξείδωτο χάλυβα με ένα εσωτερικό στρώμα βάμβακα βαμβάκι μεταξύ τους. Μπορεί να εγκατασταθεί όχι μόνο έξω από το σπίτι, αλλά και μέσα.

Αυτοί οι σωλήνες εξάτμισης είναι κατάλληλοι για λέβητα συμπύκνωσης ή γεννήτρια θερμότητας χαμηλής θερμοκρασίας. Κατά την λειτουργία αυτών των μονάδων, η θερμοκρασία του αερίου είναι μικρότερη από 100 0 C, επομένως εμφανίζεται μια μεγάλη ποσότητα συμπυκνωμάτων, η οποία καταστρέφει γρήγορα τον αγωγό εξαγωγής. Αυτή η διαδικασία επιβραδύνεται σημαντικά εάν χρησιμοποιείται μια συμβατική, αλλά ανθεκτική στην υγρασία κατασκευή ως καμινάδα.

Χρησιμοποιείται για σπίτια με κεντρική θέρμανση και είναι σχεδιασμένο με διάφορους εσωτερικούς σωλήνες, ένα στρώμα μόνωσης και εξωτερικό περίβλημα από χάλυβα, τούβλο ή οπλισμένο σκυρόδεμα.

Σωλήνες με αεραγωγό - επιλογή 2 στο 1. Αυτός ο σωλήνας λύει δύο προβλήματα ταυτόχρονα: εκκενώνει τα καυσαέρια και τροφοδοτεί τη μονάδα με αέρα, χωρίς την οποία δεν είναι δυνατή η διαδικασία καύσης.

Χαρακτηριστικά τοποθέτησης

Επιλογή επιλογών

Πριν από την εγκατάσταση του συστήματος καπνοδόχου, είναι απαραίτητο να καθορίσετε σωστά τις παραμέτρους της κουκούλας για τον λέβητα. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τέτοιες αποχρώσεις:

 1. Η διάμετρος και οι διαστάσεις του σωλήνα εξάτμισης εξαρτώνται άμεσα από τον τύπο και την ισχύ του λέβητα. Ο κατασκευαστής συστήνει ένα συγκεκριμένο σύστημα εξάτμισης για κάθε μοντέλο εξοπλισμού θέρμανσης. Δεν μπορείτε να αγνοήσετε αυτές τις συμβουλές.
 2. Το ύψος του σωλήνα εξάτμισης καθορίζεται από τον όγκο των καυσαερίων που εκχέονται μέσω του ανοίγματος του.
 3. Οι σωλήνες εξάτμισης για λέβητες στερεών καυσίμων, καθώς και για φυσικό αέριο, πρέπει να έχουν ύψος τουλάχιστον 4 μέτρα.
 4. Με κανόνες, ο σωλήνας εξάτμισης πρέπει να ανεβαίνει πάνω από το επίπεδο της οροφής κατά 0,4 μέτρα.
 5. Ο σωλήνας από χάλυβα καμινάδας είναι εφοδιασμένος με μια καταπακτή για την απομάκρυνση της αιθάλης.
 6. Η διάμετρος του σωλήνα εξάτμισης δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από τη διάμετρο της καπνοδόχου.
 7. Οι αρμοί στις αρθρώσεις υφίστανται επεξεργασία με θερμομονωτικά στεγανωτικά.
 8. Ο σωλήνας εξάτμισης δεν πρέπει να έχει περισσότερες από τρεις στροφές.
 9. Κάτω από την είσοδο του σωλήνα είναι απαραίτητο να υπάρχει ένας θάλαμος συσσώρευσης αιθάλης.

Ο σωλήνας εξάτμισης μπορεί να τοποθετηθεί τόσο μέσα όσο και έξω από το σπίτι. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι όλα τα εύφλεκτα υλικά, τα ανοίγματα στους τοίχους και την οροφή με το εσωτερικό σύστημα εξάτμισης πρέπει να είναι μονωμένα. Εάν ο σωλήνας εξαγωγής είναι τοποθετημένος εξωτερικά, πρέπει να είναι καλά μονωμένος.

Θέρμανση σωλήνων για την κατασκευή λέβητα αερίου

Η θέρμανση του σωλήνα εξάτμισης του λέβητα αερίου είναι απαραίτητη για την προστασία του από την καταστροφική επίδραση του συμπυκνώματος, το οποίο σχηματίζεται στον ίδιο τον σωλήνα κατά τη διάρκεια ξαφνικών μεταβολών της θερμοκρασίας. Η χρήση θερμαντήρα θα μειώσει την απώλεια θερμότητας σε μια κατοικημένη περιοχή. Συνήθως για τη μόνωση χρησιμοποιήστε τέτοια υλικά:

Το πρόβλημα του τρόπου απομόνωσης του σωλήνα εξάτμισης ενός λέβητα αερίου μπορεί να επιλυθεί με δύο τρόπους: με την τεχνολογία wireframe ή με τη χρήση ξύλινου κουτιού.

Δεδομένου ότι το πιο δημοφιλές υλικό για τους σωλήνες εξάτμισης είναι ο χάλυβας ή ο ανοξείδωτος χάλυβας, μπορούν να μονωθούν με μόνωση από γυαλί ή βασάλτη. Είναι καλύτερο να αγοράσετε καμινάδες σάντουιτς, η κατασκευή των οποίων περιλαμβάνει ήδη μια θερμάστρα, αλλά αν δεν υπάρχουν, μπορείτε να φτιάξετε μια κατασκευή με τα δικά σας χέρια. Για να γίνει αυτό, πάρτε δύο σωλήνες διαφόρων διαμέτρων και ένα ρολό μόνωσης, που γεμίζουν το κενό μεταξύ των δύο σωλήνων.

Περιγραφή της διαδικασίας στο βίντεο

Είναι επίσης δυνατή η κατασκευή εξωτερικού πλαισίου από γαλβανισμένο σίδερο γύρω από τον αγωγό εξαγωγής χάλυβα. Σε αυτή την περίπτωση, ο κύριος σωλήνας είναι τυλιγμένος με ένα θερμαντήρα και η κορυφή είναι στερεωμένη με ένα περίβλημα. Είναι σημαντικό να μην υπάρχουν κενά στη μόνωση και στην κορυφή να κλείνεται με διάλυμα τσιμέντου.

Η πρωτοποριακή μόνωση θα επιτρέψει στο σύστημα εξάτμισης του σπιτιού σας να διαρκέσει πολύ καιρό και να σας προστατεύσει από τα προβλήματα με τη μορφή διάβρωσης, βλάβης, βλάβης.

Τύποι σωλήνων εξαγωγής για λέβητα θέρμανσης αερίου, κανόνες εγκατάστασης και μόνωσης

Η εμφάνιση του κρύου χειμώνα σηματοδοτεί την αρχή της περιόδου θέρμανσης, όταν αρχίζουν να χρησιμοποιούνται λέβητες θέρμανσης κατοικιών με πλήρη ισχύ. Ταυτόχρονα, η λειτουργία τους συνδέεται αναπόφευκτα με την ανάγκη εκτροπής των προϊόντων καύσης, για τα οποία χρησιμοποιούνται σωλήνες εξάτμισης για λέβητες θέρμανσης.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το αέριο είναι ο πιο δημοφιλής τύπος καυσίμου που χρησιμοποιείται στους λέβητες θέρμανσης, οι σωλήνες εξάτμισης για λέβητες αερίου είναι σε μεγάλη ζήτηση. Η αποτελεσματική δουλειά τους παρέχει όχι μόνο την υψηλή ποιότητα λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης στο σύνολό του, αλλά και την ασφάλεια των ανθρώπων που ζουν σε ένα πολυκατοικία.

Λειτουργίες καμινάδας

Ο κύριος σκοπός των σωλήνων για το σχέδιο είναι η εκτροπή των προϊόντων καύσης και των καυσαερίων από το σύστημα. Αυτό επιτυγχάνεται λόγω της παρουσίας έλξης που σχηματίζεται μέσα στην καμινάδα όταν αναμιγνύονται θερμά αέρια με ψυχρό αέρα περιβάλλοντος.

Τα καυσαέρια και η παροχή ατμοσφαιρικού αέρα στον αγωγό συμβαίνουν ταυτόχρονα και για να εξασφαλιστεί το κανονικό βύθισμα, η πίεση στο εσωτερικό του λέβητα αερίου πρέπει να είναι έντονα αρνητική.

Για να ελέγξετε την κατάσταση της πίεσης και του βυθίσματος στο λέβητα, μπορείτε να ανοίξετε την πόρτα του ανοίγματος κάτω από το σωλήνα εξαγωγής κατά τη διάρκεια της λειτουργίας και να φέρετε τη φλόγα σε αυτό. Εάν η ώθηση είναι κανονική, τότε η φωτιά σέρνεται στον σωλήνα και σβήνει.

Βασικές απαιτήσεις για σωλήνες εξάτμισης για λέβητες αερίου

Οι αγωγοί εξάτμισης για λέβητες θέρμανσης πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

 • δύναμη;
 • σφίξιμο.
 • αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες.
 • αντοχή στον παγετό.
 • αντιδιαβρωτική αντίσταση;
 • χημική αντοχή στον αέρα και στα προϊόντα αερίων καύσης.

Με αυτά τα χαρακτηριστικά, οι καλύτεροι σωλήνες για την τοποθέτηση του καλύμματος μπορούν να θεωρηθούν ως χάλυβας, γαλβανισμένο, εμαγιέ και προϊόντα αλουμινίου. Όσον αφορά την ανέγερση των σωλήνων εξαγωγής από τούβλα, η χρήση τους σε αυτή την περίπτωση δεν συνιστάται λόγω της χαμηλής αντοχής στην καταστροφή.

Τύποι σωλήνων εξαγωγής για λέβητες θέρμανσης

Οι σωλήνες εξάτμισης για λέβητες θέρμανσης χωρίζονται σε διαφορετικούς τύπους, ανάλογα με τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους, τις διαρθρωτικές διαφορές και τη μέθοδο εγκατάστασης.

Οι κύριοι τύποι σωλήνων για συστήματα εξάτμισης είναι οι εξής:

 • Συγκροτήματα πολλαπλών κελυφών, τα οποία είναι μια πολυεπίπεδη κατασκευή. Το εξωτερικό στρώμα τους είναι συνήθως κατασκευασμένο από ανοξείδωτο χάλυβα, το μεσαίο στρώμα είναι κατασκευασμένο από βασάλτη μαλλί, το εσωτερικό στρώμα είναι φτιαγμένο από τζάμι. Υπάρχουν επίσης και άλλοι τύποι κατασκευών, στους οποίους το εσωτερικό στρώμα είναι επίσης κατασκευασμένο από ανοξείδωτο χάλυβα. Το πλεονέκτημα αυτής της ποικιλίας σωλήνων είναι η αντοχή σε θερμοκρασίες μέχρι 1000 ° C. το μείον θα πρέπει να θεωρείται το αρκετά μεγάλο βάρος τους.
 • Ανθεκτικές στην υγρασία, οι οποίες είναι η καλύτερη επιλογή για γεννήτριες θερμότητας χαμηλής θερμοκρασίας ή λέβητες συμπύκνωσης. Αυτός ο τύπος λέβητος λειτουργεί σε θερμοκρασία αερίου που δεν υπερβαίνει τους 100 ° C και η λειτουργία σε μέτρια υψηλές θερμοκρασίες συνοδεύεται από έντονη διαδικασία συμπύκνωσης. Το συμπύκνωμα, με τη σειρά του, καταστρέφει τον σωλήνα της κουκούλας. Η χρήση αδιάβροχων σωλήνων εξάτμισης καθιστά δυνατή τη σημαντική μείωση της συμπύκνωσης και την αποφυγή της βλάβης που προκύπτει από αυτήν για τη δομή της εξάτμισης.
 • Ξεχωριστά στέκεται, με διαμόρφωση πολλών εσωτερικών σωλήνων, μονωτικό στρώμα και εξωτερικό τμήμα περιβλήματος, το οποίο μπορεί να κατασκευαστεί από τούβλο, χάλυβα ή οπλισμένο σκυρόδεμα. Αυτοί οι σωλήνες χρησιμοποιούνται για την εγκατάσταση κουκούλες σε σπίτια με κεντρικό σύστημα θέρμανσης.
 • Σωλήνες με αεραγωγό, που είναι η βέλτιστη λύση για την ταυτόχρονη επίλυση δύο προβλημάτων: την εξάτμιση των καυσαερίων και την παροχή αέρα στο σύστημα που παρέχει τη διαδικασία καύσης.
 • Ανάλογα με τον τύπο των υλικών που χρησιμοποιούνται, υπάρχουν σωλήνες για την εξαγωγή αμιάντου-τσιμέντου, χάλυβα, κεραμικών και άλλων.

Προσδιορισμός των απαιτούμενων παραμέτρων για τους σωλήνες εξαγωγής

Οι παράμετροι των σωλήνων για την εξαγωγή λέβητες αερίου μπορεί να είναι διαφορετικοί και καθορίζονται από διάφορους παράγοντες, και συγκεκριμένα:

 • Ποικιλία και ισχύς του λέβητα. Οι κατασκευαστές συνήθως παρέχουν συστάσεις για κάθε μοντέλο σχετικά με τις απαιτούμενες παραμέτρους του συστήματος εξάτμισης, οι οποίες πρέπει να τηρούνται.
 • Η ποσότητα του καυσαερίου που πρέπει να αφαιρεθεί μέσω του αυλού του σωλήνα καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το απαιτούμενο ύψος της δομής της εξάτμισης.
 • Ο αριθμός των στροφών στις καμινάδες πρέπει να είναι μέγιστος τρεις.
 • Το πλάτος του σωλήνα εξαγωγής δεν πρέπει να υπερβαίνει το πλάτος της καπνοδόχου.
 • Για τους λέβητες αερίου και στερεών καυσίμων, το ύψος της δομής εξάτμισης θα πρέπει να είναι 4 μέτρα ή περισσότερο, από τα οποία τα 0,4 μέτρα θα πρέπει να αυξηθούν πάνω από το επίπεδο της οροφής.
 • Οι καμινάδες από χάλυβα πρέπει να είναι εφοδιασμένες με μια τρύπα και μια πόρτα για την αφαίρεση της αιθάλης.
 • Τα τμήματα των άκρων πρέπει να υποβάλλονται σε επεξεργασία με θερμομονωτικά στεγανωτικά.

Η εγκατάσταση σωλήνων εξάτμισης μπορεί να γίνει τόσο έξω όσο και μέσα στο κτίριο. Ανεξάρτητα από τη μέθοδο εγκατάστασης του καλύμματος, είναι απαραίτητο να γίνει υποχρεωτική απομόνωση των κοντινών καυσίμων στοιχείων με τη βοήθεια μη εύφλεκτων υλικών. Σε περίπτωση εξωτερικής εγκατάστασης, επιπλέον, η μόνωση των κατασκευών σωληνώσεων πρέπει να αποτελεί υποχρεωτικό στοιχείο του συγκροτήματος.

Ιδιαιτερότητες μόνωσης σωλήνων εξαγωγής για λέβητες

Ο κύριος στόχος στη μόνωση των σωλήνων καλύμματος για τους λέβητες θέρμανσης είναι να προστατευθούν από την επιβλαβή επίδραση του συμπυκνώματος που σχηματίζεται στον σωλήνα σε σημαντικές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Παράλληλα, η χρήση θερμομονωτικών υλικών συμβάλλει στη μείωση των θερμικών απωλειών στο κτίριο κατοικιών και στις εγκαταστάσεις του.

Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα μονωτικά υλικά και προϊόντα για τους λέβητες αερίου είναι ο υαλοβάμβακας, το ορυκτό μαλλί, η μόνωση από βασάλτη ή οι δομές από τούβλα. Η καλύτερη επιλογή είναι μια καμινάδα σάντουιτς, στην οποία έχει τοποθετηθεί προκατασκευασμένο μονωτικό σχέδιο. διαφορετικά, είναι απαραίτητο να εξοπλιστεί το ίδιο το σύστημα μόνωσης. Για να γίνει αυτό, ο θερμικά μονωμένος σωλήνας μπορεί να περιτυλιχθεί με ένα θερμικό μονωτικό υλικό ρολού και στη συνέχεια να τοποθετηθεί μέσα σε ένα άλλο σωλήνα που έχει μεγαλύτερη διάμετρο.

Μια άλλη επιλογή είναι να κατασκευαστεί γύρω από το πλαίσιο του σωλήνα εξαγωγής από γαλβανισμένο σίδερο. Σε αυτή την περίπτωση, αρχικά ο σωλήνας τυλίγεται με ένα θερμαντικό υλικό και ήδη πάνω από αυτό πραγματοποιείται η στερέωση με το περιγραφέν περίβλημα σκελετού.

Ποιοτική εκτέλεση των εργασιών εγκατάστασης για την εγκατάσταση των καπνοδόχων, μαζί με αξιόπιστη μόνωση καλά εξοπλισμένο για να είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για τη διασφάλιση της ασφαλούς και αποτελεσματικής λειτουργίας των λεβήτων θέρμανσης. Την ίδια στιγμή, η αξιοπιστία των εγκατεστημένων σχέδια καυσαερίων βοηθά να εξασφαλιστεί ότι το σύστημα θέρμανσης ενός κτιρίου κατοικιών υπηρέτησε για πολλά χρόνια χωρίς να προκαλεί ενοικιαστές οποιαδήποτε ταλαιπωρία, ενοχλήσεις ή προβλήματα.

Εξόρυξη για λέβητα αερίου και κανόνες για την τοποθέτησή του σε ιδιωτική κατοικία

Όταν χρησιμοποιείτε λέβητα αερίου ως ανεξάρτητη πηγή θέρμανσης και θέρμανσης σε ιδιωτική κατοικία, πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι απαιτήσεις για τη λειτουργία του εξοπλισμού. Μία από τις κύριες απαιτήσεις για τη λειτουργία του λέβητα είναι η οργάνωση του εξαερισμού, που απαιτείται ανεξάρτητα από τον τύπο της μονάδας.

Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τα χαρακτηριστικά του δωματίου και τη δύναμη του εξοπλισμού.

Τι είναι ο εξαερισμός;

Το κύριο έργο του εξολκέα όταν χρησιμοποιεί εξοπλισμό αερίου είναι η αφαίρεση του αερίου από το χώρο των προϊόντων καύσης. Δεύτερος σκοπός του εξαερισμού - αντλώντας από το χώρο αερίου κατά τη διάρκεια διαρροών.

Προσοχή παρακαλώ! Ακόμη και η ελάχιστη ποσότητα μονοξειδίου του άνθρακα είναι θανατηφόρα για τον άνθρωπο. Θυμηθείτε επίσης ότι ένα μείγμα αερίου και οξυγόνου - ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, το οποίο, με μια τυχαία σπίθα, μπορεί να μετατρέψει ένα σπίτι σε ερείπια.

Επιπλέον, ο εξαερισμός έχει σχεδιαστεί για να βελτιώνει την απόδοση του εξοπλισμού. Μια επαρκής παροχή αέρα βελτιώνει την καύση αερίου στο θάλαμο καύσης, η οποία γενικά αυξάνει την απόδοση της μονάδας αερίου.

Αν δεν υπάρχει ο απαιτούμενος όγκος αέρα (οξυγόνο), το καύσιμο καίγεται άσχημα, η ποσότητα θερμότητας που απελευθερώνεται μειώνεται και η κατανάλωση του μείγματος αερίου αυξάνεται.

Έτσι, η οργάνωση της κουκούλας κατά τη λειτουργία του λέβητα είναι απαραίτητη:

 • για την αφαίρεση του μονοξειδίου του άνθρακα από το κτίριο.
 • να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του εξοπλισμού αερίου ·
 • Για να αφαιρέσετε το αέριο από το δωμάτιο με τυχαίες διαρροές.

Εάν χρησιμοποιείται ισχυρή μονάδα αερίου για θέρμανση, η κακή ποιότητα της κουκούλας οδηγεί σε απόφραξη του θαλάμου καύσης. Τα υπόλοιπα προϊόντα καύσης καυσίμων φράζουν τον αεραγωγό, συνεπώς η εσωτερική διάμετρος μειώνεται και μερικά από τα μονοξείδια του άνθρακα εισέρχονται στο δωμάτιο.

Απαιτήσεις για χώρους

Η χρήση αερίου για θέρμανση, με όλα τα πλεονεκτήματά του, μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη, επομένως, κατά την εγκατάσταση του εξοπλισμού αερίου, επιβάλλονται ορισμένες απαιτήσεις στο δωμάτιο όπου σχεδιάζεται η εγκατάσταση του λέβητα αερίου.

Εάν η ισχύς της μονάδας δεν υπερβαίνει τα 30 kW και προβλέπεται η εγκατάσταση του εξοπλισμού στην κουζίνα, ο κατάλογος των απαιτήσεων που πρέπει να τηρούνται περιλαμβάνει:

 • Η διακόσμηση των τοίχων πρέπει να είναι κατασκευασμένη από πυρίμαχο υλικό,
 • η επιφάνεια του δωματίου είναι από 4 m²,
 • το ελάχιστο ύψος οροφής είναι 2,2 m,
 • η συνολική επιφάνεια των παραθύρων είναι από 3 cm² έως 1 m² του δωματίου,
 • η απόσταση από το λέβητα στον τοίχο είναι τουλάχιστον 10 cm,
 • τα παράθυρα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με παράθυρα ή τραβέρσες για δωρεάν αερισμό.

Οι πιο ισχυροί λέβητες εγκαθίστανται σε χωριστά δωμάτια. Ο κατάλογος των απαιτήσεων στον χώρο εγκατάστασης παραμένει αμετάβλητος, αυξάνεται μόνο ο όγκος του λέβητα (στα 60 kW η επιφάνεια του λέβητα πρέπει να είναι από 15 m²).

Δώστε προσοχή! Παραβλέποντας ακόμη και μία από τις απαιτήσεις, οι ρήτρες μειώνουν δραματικά την ασφάλεια του εξοπλισμού αερίου και επίσης μειώνουν την αποδοτικότητα (απόδοση) του λέβητα.

Είδη εξαερισμού

Ο εξαερισμός στο δωμάτιο όπου είναι εγκατεστημένος ο λέβητας αερίου μπορεί να είναι δύο τύπων:

 1. Φυσικά.
 2. Αναγκασμένη (τεχνητή).

Με φυσική εκχύλιση, ο αέρας κυκλοφορεί στο χώρο του λέβητα χωρίς τη χρήση πρόσθετων συσκευών, όταν χρησιμοποιείται εξαναγκασμένος εξαερισμός, φουσκωμένοι ανεμιστήρες αέρα εγκαθίστανται για να φουσκώσουν την μάζα του αέρα.

Με ισχύ λέβητα έως 30 kW, στις περισσότερες περιπτώσεις οργανώνεται φυσικός αερισμός. Για το σκοπό αυτό, ανοίγει ένα άνοιγμα με διάμετρο 15 cm στο εξωτερικό τοίχωμα του λέβητα.

Ένας πλαστικός σωλήνας με κατάλληλη διάμετρο εισάγεται στην οπή εξαερισμού και το άνοιγμα εξαερισμού κλείνει με μια σχάρα για να αποφεύγεται η είσοδος βρωμιών, πτηνών και ποντικών στο δωμάτιο.

Η φυσική συσκευή εξαερισμού δεν τελειώνει εκεί. Από την πλευρά του λέβητα, είναι εγκατεστημένη μια βαλβίδα αντεπιστροφής στο σωλήνα διακλάδωσης, το κύριο καθήκον του οποίου είναι να αποτρέψει την εισροή αέρα από το δρόμο. Ο αέρας τρυπιέται στον τοίχο κοντά στο λέβητα, οπότε ο αέρας θα εισέλθει γρήγορα στον κλίβανο και θα βοηθήσει στην καύση καυσίμων.

Είναι επίσης επιθυμητή η τοποθέτηση ενός προστατευτικού καλύμματος επάνω από τον αγωγό εξαερισμού από την πλευρά του δρόμου, το οποίο θα προστατεύει από τη βροχή και θα εμποδίζει την εισροή όμβριων υδάτων στο δωμάτιο.

Προσοχή παρακαλώ! Ο φυσικός αερισμός δεν αποτελεί εγγύηση 100% για την ασφαλή λειτουργία του εξοπλισμού αερίου, καθώς, σύμφωνα με τους κανονισμούς, ο αέρας στο χώρο του λέβητα πρέπει να ενημερώνεται σε μία ώρα τρεις φορές. Η φυσική εξάτμιση εξαρτάται από εξωτερικούς παράγοντες (εξωτερική θερμοκρασία, αιολική ενέργεια κλπ.) Και δεν μπορεί να εγγυηθεί την κατάλληλη ποσότητα εισροής αέρα.

Κατά την οργάνωση του εξαναγκασμένου εξαερισμού, στον ανεμιστήρα είναι εγκατεστημένος ένας ανεμιστήρας. Η ισχύς του ανεμιστήρα εξαρτάται από το τμήμα του καναλιού, το μέγεθος του δωματίου και τα χαρακτηριστικά του εξοπλισμού αερίου. Επίσης, κατά την επιλογή ανεμιστήρα, λάβετε υπόψη το μήκος, τη διαμόρφωση του αγωγού και τον αριθμό των καμπυλών του καναλιού εκροής.

Είναι δυνατή η εγκατάσταση εξαναγκασμένου εξαερισμού μόνο στην εκροή ή την εισροή αέρα, αλλά η καλύτερη επιλογή είναι ένας ανεμιστήρας που λειτουργεί σε δύο τρόπους.

Παράδειγμα υπολογισμού εξαναγκασμένου εξαερισμού

Για έναν συγκεκριμένο λέβητα και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες των χώρων όπου είναι εγκατεστημένη η μονάδα, εφαρμόζεται σύστημα εξαερισμού με ορισμένες παραμέτρους, στον υπολογισμό του οποίου:

 • χωρητικότητα του λέβητα,
 • μέγεθος δωματίου,
 • χαρακτηριστικά της διαμόρφωσης του συστήματος θέρμανσης.

Με βάση αυτούς τους παράγοντες υπολογίζεται η μέθοδος παροχής αέρα και η διάμετρος και το μήκος του αγωγού.

Μόνο ένας ακριβής υπολογισμός και ένας αρμόδιος οργανισμός του καλύμματος αποτελεί εγγύηση για την αποτελεσματική και ασφαλή λειτουργία του λέβητα αερίου.

Ένας υπολογισμός κατά προσέγγιση για ένα σύστημα εξαναγκασμού εξαερισμού σε δωμάτιο 4 με 3 μέτρα με ύψος οροφής 2,2 m:

 1. Πρώτα πρέπει να υπολογίσετε την ένταση του δωματίου: 4 x 3 x 2,2 = 26,4 m³, στρογγυλοποίηση προς τα πάνω (27 m³).
 2. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο αέρας πρέπει να αλλάξει σε μια ώρα τρεις φορές, από αυτό προκύπτει ότι η ισχύς του ανεμιστήρα πρέπει να είναι 81, m3 ανά ώρα. Αυτός ο υπολογισμός δεν λαμβάνει υπόψη την αντοχή του αέρα κατά τη διέλευση από την καμινάδα.
 3. Για ακρίβεια 81 m³ είναι απαραίτητο να προσθέσετε 40%. Ως αποτέλεσμα, λαμβάνετε μια εικόνα που καθορίζει την απαιτούμενη ισχύ ανεμιστήρα στο 113,4, με στρογγυλοποίηση - 114 m3 ανά ώρα.

Εγκαταστήστε την κουκούλα για τον λέβητα

Για μια συσκευή εξαναγκασμένης πρόωσης για ένα λέβητα αερίου, θα χρειαστείτε:

 • ανεμιστήρα με βαλβίδα ελέγχου,
 • ένα πλέγμα για ένα άνοιγμα εξαερισμού,
 • αγωγός αέρα από PVC.

Μπορείτε να κάνετε χωρίς ανεμιστήρα, χωρίς βαλβίδα ελέγχου, αλλά αυτό θα μειώσει το επίπεδο ασφάλειας στο δωμάτιο. Ο αεραγωγός επιλέγεται λαμβάνοντας υπόψη τη διάμετρο του ανεμιστήρα.

 1. Διάταξη διάταξης για τον αγωγό αέρα.
 2. Τρυπώντας τις οπές με ένα διατρητικό εργαλείο.
 3. Τοποθετήστε το σωλήνα PVC μέσα στην οπή διάτρησης.
 4. Στερέωση του αφρού συναρμολόγησης των ρωγμών μεταξύ του τοίχου και του σωλήνα.
 5. Εγκατάσταση του ανεμιστήρα.
 6. Εγκατάσταση σχάρας εξαερισμού.

Όταν διάτρησης οπών αγωγού πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη διάμετρο του σωλήνα και να προσθέσει σε αυτό 1 cm έως εισάγετε απρόσκοπτα τον αγωγό και σχισμές οι οποίες σχηματίζεται έτσι μπορεί να επισκευαστεί γρήγορα με αφρό.

Συστάσεις για την εγκατάσταση καπνοδόχων

Για μεγαλύτερη απόδοση του λέβητα αερίου και ασφαλή λειτουργία του εξοπλισμού, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τους γενικούς κανόνες κατά την εγκατάσταση μιας κάθετης καμινάδας:

 1. Το τμήμα της καπνοδόχου πρέπει να αντιστοιχεί στη διάμετρο του σωλήνα διακλάδωσης στον λέβητα. Συνήθως, οι οδηγίες προς τη μονάδα αερίου υποδεικνύουν τον τύπο και τα χαρακτηριστικά της καμινάδας. Η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις που καθορίζονται στην οδηγία θα καταστήσει τη λειτουργία του εξοπλισμού αερίου ασφαλή και αποτελεσματική.
 2. Το ελάχιστο ύψος πάνω από την κορυφογραμμή της οροφής δεν πρέπει να είναι μικρότερο από 0,5 μέτρα.
 3. Ο αριθμός των γόνατων στην καμινάδα δεν υπερβαίνει τα τρία.
 4. Είναι υποχρεωτικό να τοποθετείτε προστατευτικό προστατευτικό κάλυμμα, παράθυρο επιθεώρησης και παγίδα ατμού.

Η σωστή καμινάδα για ένα λέβητα στερεών καυσίμων με τα χέρια σας

Αμέσως μετά την εγκατάσταση του λέβητα στερεών καυσίμων, πρέπει να ξεκινήσει ένα σύστημα για την απελευθέρωση αερίου και καπνού. Μπορείτε να αναθέσετε αυτό το έργο σε μισθωτούς τεχνίτες, αλλά θα κοστίσει χρήματα. Η αυτόματη συναρμολόγηση όχι μόνο θα σας εξοικονομήσει, αλλά θα κατανοήσετε πλήρως την καμινάδα της συσκευής, η οποία είναι χρήσιμη για την περαιτέρω λειτουργία και συντήρηση της.

Παραγγείλετε ή κάνετε καμινάδα για ένα λέβητα στερεών καυσίμων με τα χέρια σας - το οποίο είναι πιο κερδοφόρο;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση δεν είναι τόσο προφανής όσο φαίνεται. Με το σχεδιασμό, οι λέβητες στερεών καυσίμων είναι παρόμοιοι με τους συμβατικούς σόμπες. Και μπορεί να φανεί ότι η εγκατάσταση μιας καμινάδας γι 'αυτόν είναι ένα απλό έργο. Μην δώσετε σε αυτό το σφάλμα. Για την ποιοτική απόσυρση προϊόντων καύσης απαιτείται μια καλά σχεδιασμένη, ανθεκτική και αξιόπιστη κατασκευή. Η παραμέληση αυτών των κανόνων είναι απαράδεκτη, διότι εξαρτάται από τη ζωή των ανθρώπων που ζουν στο δωμάτιο. Το ανεπαρκές ζευγάρωμα των υλικών ή τα κατασκευαστικά σφάλματα οδηγούν στην είσοδο ενός επικίνδυνου για την υγεία μονοξειδίου του άνθρακα.

Επομένως, ελλείψει των δεξιοτήτων της εγκατάστασης σόμπων, είναι πιο λογικό να εμπιστευθεί ένα τέτοιο υπεύθυνο έργο σε έναν επαγγελματία. Εάν έχετε την εμπειρία και την εμπιστοσύνη στις δικές σας ικανότητες, μπορείτε να πραγματοποιήσετε την εγκατάσταση μόνοι σας. Ωστόσο, είναι καλύτερο να παραγγείλετε τον υπολογισμό των καμινάδων για ένα λέβητα στερεών καυσίμων σε μια οργάνωση προφίλ.

Η συσκευή της καμινάδας

Ανεξάρτητα από το υλικό που χρησιμοποιείται για την εγκατάσταση, όλες οι καμινάδες για λέβητες στερεών καυσίμων είναι δομικά παρόμοιες. Το σύστημα εξάτμισης καπνού αποτελείται από τα ίδια λειτουργικά στοιχεία:

 • Καμινάδα. Κυλινδρική ή ορθογώνια περιοχή, μέσω της οποίας τα προϊόντα καύσης εκκενώνονται από τον λέβητα. Πρέπει να είναι κατασκευασμένο από ανθεκτικό και ανθεκτικό στη θερμότητα υλικό.
 • Συλλογή συμπυκνωμάτων. Από τη φυσική πορεία, ο καθένας θυμάται ότι ο ζεστός αέρας όταν έρχεται σε επαφή με μια ψυχρή επιφάνεια σχηματίζει συμπύκνωση πάνω του - μικρές συσσωρεύσεις υγρασίας. Για να διασφαλιστεί ότι τα σταγονίδια νερού δεν αποστραγγίζονται στο λέβητα, η καπνοδόχος πρέπει να είναι εφοδιασμένη με ένα μέσο για την απομάκρυνσή τους από το σύστημα. Ο συλλέκτης συμπυκνωμάτων είναι εξοπλισμένος στο κατώτερο μέρος του, ο οποίος δεν έρχεται σε άμεση επαφή με το λέβητα, αλλά συνδέεται μέσω ενός ΤΕ.
 • Διάτμηση - μια οθόνη για να σταματήσει η τροφοδοσία αέρα στο σύστημα από το λέβητα. Ο αποσβεστήρας είναι απαραίτητος για οικονομική λειτουργία - μετά τη διακοπή του λέβητα, η παραγωγή θερμού αέρα μπλοκάρεται στο εξωτερικό περιβάλλον.

Αυτό είναι ένα τυπικό κύκλωμα εξαγωγής καπνού. Όταν εργάζεστε με συγκεκριμένα υλικά, μπορεί να έχουν μικρές διαφορές και προσθήκες. Για παράδειγμα, οι καμινάδες χάλυβα είναι εφοδιασμένες με έναν αντισταθμιστή για γραμμική παραμόρφωση. Είναι υπεύθυνη για τη στεγανότητα και την αξιοπιστία του συστήματος, επειδή οι κύκλοι σταθερής θέρμανσης και ψύξης οδηγούν σε χαλάρωση της καμινάδας. Αυτό μειώνει την πυκνότητα των εξαρτημάτων.

Κανόνες εγκατάστασης

 • Η πυρασφάλεια πρέπει να είναι το πιο σημαντικό σημείο αναφοράς για την κατασκευή δομής εξαγωγής καπνού για λέβητα στερεών καυσίμων. Η απόσταση από τα τοιχώματα της καπνοδόχου σε άλλες επιφάνειες πρέπει να είναι τουλάχιστον 38 cm. Κατά την κατασκευή μιας εσωτερικής καπνοδόχου, είναι απαραίτητο να απομονώσετε προσεκτικά τους χώρους στους οποίους περνά μέσα από τις οροφές.
 • Οι τοίχοι δεν πρέπει να είναι 10 cm, συμπεριλαμβανομένης μόνωσης.
 • Το ύψος επηρεάζει άμεσα την απόδοση της αφαίρεσης αερίων και τη δύναμη έλξης στο σύστημα καυσαερίων. Είναι απαραίτητο το ανώτερο σημείο της καμινάδας να βρίσκεται σε απόσταση όχι μικρότερη από ένα μέτρο σε σχέση με την οροφή.
 • Ακριβής υπολογισμός της περιοχής του εσωτερικού τμήματος. Είναι απαραίτητο η τιμή αυτή να παραμείνει σταθερή σε ολόκληρη την καπνοδόχο για να αποφευχθεί η μείωση της απόδοσης.
 • Το μέγιστο μήκος οριζόντιων τμημάτων στο σύστημα είναι 1 m.
 • Ο σχεδιασμός πρέπει να διαθέτει συλλέκτη συμπυκνωμάτων και πόρτες για συντήρηση.

Πώς να υπολογίσετε τη διάμετρο της καμινάδας για ένα λέβητα στερεών καυσίμων

Καμινάδα για λέβητα αερίου: απαιτήσεις συσκευής και εγκατάστασης

Εάν επιλέγεται αέριο για θέρμανση στο σπίτι, πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την αφαίρεση των προϊόντων καύσης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιλέξετε και να εγκαταστήσετε σωστά μια καμινάδα για τον λέβητα αερίου.

Δεν μπορεί να παραμεληθεί η συμμόρφωση με τους κανόνες και τους κανονισμούς σε αυτό το θέμα, καθώς αυτό μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση όχι μόνο την υγεία αλλά και τη ζωή των ενοικιαστών του σπιτιού.

Γιατί χρειάζομαι καμινάδα;

Ένα από τα πιο επικίνδυνα προϊόντα που παράγονται σχεδόν σε όλους τους τύπους καύσης είναι το μονοξείδιο του άνθρακα. Πρόκειται για μια ύπουλη και πολύ επικίνδυνη ουσία, η εισπνοή της οποίας μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Όταν ο λέβητας αερίου λειτουργεί κατά την καύση του καυσίμου, εκτός από άλλα προϊόντα καύσης, σχηματίζεται επίσης μονοξείδιο του άνθρακα.

Εάν η καμινάδα που οδηγεί στα προϊόντα καύσης έχει τοποθετηθεί λανθασμένα ή έχει υποστεί ζημιά, μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση.

Ο κίνδυνος δεν πρέπει να υποτιμάται. Το μονοξείδιο του άνθρακα (επίσης μονοξείδιο του άνθρακα) δεν έχει οσμή και χρώμα, έτσι δηλητηρίαση μπορεί να συμβεί εντελώς απαρατήρητη για όλους όσοι βρίσκονται στο σπίτι.

Μέσα στο ανθρώπινο σώμα, τα μόρια του μονοξειδίου του άνθρακα έρχονται σε επαφή με την αιμοσφαιρίνη. Ως αποτέλεσμα, σχηματίζεται η αποκαλούμενη καρβοξυαιμοσφαιρίνη, η οποία εμποδίζει την είσοδο μορίων οξυγόνου στους ιστούς του ανθρώπινου σώματος.

Επιπλέον, το μονοξείδιο του άνθρακα μπορεί να αποτυπωθεί ελάχιστα σε άλλες βιοχημικές διεργασίες στο σώμα. Έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου η δηλητηρίαση με μονοξείδιο του άνθρακα ανακαλύφθηκε πολύ αργά, ένα άτομο απλά δεν μπορούσε να σωθεί.

Για την αποφυγή τέτοιων προβλημάτων, συνιστάται να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο σωστό σχεδιασμό και εγκατάσταση της καπνοδόχου καθώς και στην περαιτέρω συντήρησή της.

Σχεδιασμός λεπτότητας της καμινάδας

Κατά το σχεδιασμό μιας καμινάδας η αξία έχει τα πάντα: τόσο το μέγεθός της, όσο και τη διαμόρφωση, το τμήμα, την κλίση και άλλες παραμέτρους. Παρακάτω περιγράφονται ορισμένα πρότυπα, τα οποία συνιστώνται πρώτα να ληφθούν υπόψη.

Κανόνας # 1 - συμμόρφωση με τους κανόνες της διατομής καναλιού

Η διατομή του καναλιού καπνοδόχου πάνω από την περιοχή δεν πρέπει να είναι μικρότερη από το τμήμα του σωλήνα διακλάδωσης του λέβητα αερίου, μέσω του οποίου η συσκευή συνδέεται με την καμινάδα.

Κατά την ταυτόχρονη σύνδεση δύο συσκευών στην καπνοδόχο πρέπει να αυξηθεί η διατομή λαμβάνοντας υπόψη την πιθανότητα ταυτόχρονης λειτουργίας δύο συσκευών. Δηλαδή. Η διατομή του καναλιού πρέπει να είναι ίση με τις συνολικές διαστάσεις των ακροφυσίων και των δύο μονάδων εξοπλισμού.

Κανόνας # 2 - εξασφάλιση του ελέγχου του συμπυκνώματος

Οι σύγχρονοι λέβητες αερίου σχεδιάζονται κατά τέτοιο τρόπο ώστε η μέγιστη ποσότητα θερμότητας να παρέχεται στον εναλλάκτη θερμότητας. Μια τέτοια υψηλή απόδοση συμβάλλει στην παραγωγή προϊόντων καύσης με σχετικά χαμηλή θερμοκρασία.

Ως αποτέλεσμα, σχηματίζεται υγρασία στους τοίχους της καμινάδας. Μια αυξημένη ποσότητα συμπυκνώματος, συμπεριλαμβανομένων των διαβρωτικών ουσιών, μπορεί να έχει επιζήμια επίδραση στην ακεραιότητα των τοιχωμάτων της καμινάδας.

Προκειμένου να προστατευθεί η δομή, συνιστάται όχι μόνο η τοποθέτηση μιας καμινάδας από τούβλα, αλλά και η χρήση της, δηλ. τοποθετήστε μέσα σε ένα ειδικό σωλήνα από ανοξείδωτο χάλυβα. Τέτοιοι σωλήνες είναι ανθεκτικοί και ανθίστανται στη διάβρωση.

Μια εναλλακτική λύση για τον έλεγχο του συμπυκνώματος μπορεί να είναι η επένδυση, δηλ. Ε. Ε. εγκατάσταση ειδικής εύκαμπτης καπνοδόχου. Χρησιμοποιείται ειδικό δοχείο για τη συλλογή του συμπυκνώματος. Εγκαθίσταται ακριβώς κάτω από τον χώρο όπου η σύνδεση του λέβητα συνδέεται με την καμινάδα.

Κανόνας # 3 - επιλογή του σχήματος του τμήματος της δομής

Το παραδοσιακό κυλινδρικό σχήμα της καμινάδας θεωρείται βέλτιστο για αποτελεσματική αφαίρεση των προϊόντων καύσης. Επιπλέον, σε μια τέτοια καπνοδόχο είναι ευκολότερο να γίνει προληπτικός καθαρισμός.

Αρκετά επιτρεπτά, αν και όχι τόσο βολικά, είναι οι καμινάδες με ένα τμήμα με τη μορφή ωοειδούς. Οι τετραγωνικές κατασκευές έχουν επίσης το δικαίωμα ύπαρξης, αλλά οι δείκτες ώθησης σ 'αυτές συνήθως μειώνονται.

Κανόνας # 4 - εκτέλεση κλίσεων, στροφών, προεξοχών

Βέλτιστο για έναν λέβητα αερίου είναι μια κάθετη καμινάδα, η οποία δεν έχει προεξοχές. Στην πράξη, αυτή η διάταξη της δομής δεν είναι πάντοτε δυνατή.

Η απόκλιση από την κατακόρυφο δεν επιτρέπεται περισσότερο από 30 μοίρες. Θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι διαστάσεις του τμήματος της κλίσης αντιστοιχούν στις κανονιστικές απαιτήσεις.

Σε αυτή την περίπτωση, ο ίδιος ο αγωγός που συνδέει την καμινάδα και τον λέβητα πρέπει να περιλαμβάνει ένα αυστηρά κάθετο τμήμα ύψους μισού μέτρου ή περισσότερο. Φυσικά, αν είναι απαραίτητο, μπορείτε να κάνετε κάποια τμήματα της καμινάδας οριζόντια, αλλά δεν πρέπει να είναι πάρα πολύ.

Για παράδειγμα, εάν το ύψος του χώρου στον οποίο είναι εγκατεστημένη η καμινάδα είναι περίπου τρία μέτρα, τότε το συνολικό μήκος των οριζόντιων τμημάτων της καπνοδόχου δεν πρέπει να υπερβαίνει αυτές τις διαστάσεις.

Αν και, όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, όσο πιο κοντά το σχέδιο καμινάδας είναι στην κάθετη, τόσο το καλύτερο. Δεν επιτρέπεται η κλίση της καπνοδόχου προς τον λέβητα να είναι μεγαλύτερη από 0,1 βαθμού.

Όσον αφορά τη μετατροπή της δομής καπνοδόχου, ο μέγιστος αριθμός τους είναι τρεις στροφές, όχι περισσότερο.

Κανόνας # 5 - σωστή σύνδεση των σωλήνων

Για τη σύνδεση των μεμονωμένων τμημάτων της κατασκευής καμινάδας χρησιμοποιήστε ειδικά σφιγκτήρες. Η κλίση του γονάτου της δομής καπνοδόχου μπορεί να είναι 15-90 μοίρες. Μεταξύ των σωλήνων σύνδεσης και των υπόλοιπων επιφανειών πρέπει να διατηρείται κάποια απόσταση.

Εξαρτάται από ποια υλικά καλύπτονται αυτές οι επιφάνειες. Σε μέρη όπου χρησιμοποιούνται εύφλεκτα ή ακόμα και σκληρά εύφλεκτα υλικά, συνιστάται να διατηρείτε απόσταση τουλάχιστον 25 cm.

Η απόσταση από τις επιφάνειες που καλύπτονται με πυρίμαχα υλικά πρέπει να είναι τουλάχιστον 5-10 εκ. Για την προστασία της καμινάδας από εύφλεκτα υλικά, χρησιμοποιήστε σανίδα αμιάντου, τοιχοποιία κλπ.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στους χώρους σύνδεσης των επιμέρους τμημάτων της δομής καπνοδόχου. Πρέπει να είναι κατασκευασμένα από ισχυρά υλικά που δεν κάμπτονται κάτω από εξωτερικές επιδράσεις.

Τα ίδια χαρακτηριστικά πρέπει να έχουν όλα τα στοιχεία της στερέωσης της καπνοδόχου. Οριζόντια ή κεκλιμένα τμήματα καμινάδας δεν πρέπει να είναι φορτισμένα.

Τα στοιχεία της καμινάδας εισάγονται μεταξύ τους σε βάθος που ισούται με τη μισή διάμετρο του σωλήνα ή υπερβαίνει αυτό το σχήμα. Δεν επιτρέπονται κενά σε αυτές τις περιοχές, η σύνδεση πρέπει να είναι στεγανή και αεροστεγή.

Σε περίπτωση παραβίασης της στεγανότητας της σύνδεσης των μεμονωμένων στοιχείων της καμινάδας, το μονοξείδιο του άνθρακα μπορεί να διεισδύσει ανεπαίσθητα στο δωμάτιο.

Επομένως, η κατάσταση της καπνοδόχου πρέπει να ελέγχεται περιοδικά, και σε όλους τους χώρους όπου τοποθετούνται καμινάδες πρέπει να τοποθετείται καλός αερισμός.

Κανόνας # 6 - η λεπτότητα της θέσης του σωλήνα στην οροφή

Οι καμινάδες πρέπει να ανεβαίνουν πάνω από την κορυφογραμμή στέγης κατά 50 cm ή περισσότερο και η απόσταση από την άκρη του στηθαίου έως την καπνοδόχο δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 150 cm.

Εάν ο άξονας της καπνοδόχου βρίσκεται σε απόσταση 1-1,5 m από την κορυφογραμμή της στέγης, τότε θα πρέπει να αυξηθεί κατά 50 cm ή περισσότερο πάνω από το επίπεδο της κορυφογραμμής.

Εάν η εργασία είναι από την κορυφογραμμή ακόμη περισσότερο, τότε μπορεί να φτιαχτεί από το ίδιο ύψος με το πατίνι. Ο σωλήνας μπορεί να είναι ακόμα χαμηλότερος εάν διαχωριστεί από την κορυφογραμμή της οροφής κατά περισσότερο από τρία μέτρα.

Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να σχεδιάσετε μια γραμμή υπό όρους προς τα κάτω από την κορυφογραμμή υπό γωνία 10 μοιρών προς τον ορίζοντα. Το ύψος της καπνοδόχου πρέπει να φτάσει σε αυτό το σημείο.

Αποδεικνύεται ότι όσο περισσότερο βρίσκεται ο σωλήνας από την κορυφογραμμή, τόσο μικρότερο πρέπει να είναι το ύψος του σε σχέση με την κορυφογραμμή της οροφής.

Δεν υπάρχει καμινάδα στην επίπεδη οροφή, επομένως, εδώ ανεγείρεται ένας σωλήνας καπνοδόχου 100 εκατοστά, σύμφωνα με τα πρότυπα. Στη συνδυασμένη οροφή το ύψος της καμινάδας πρέπει να είναι περίπου δύο μέτρα.

Το εξωτερικό μέρος της καπνοδόχου πρέπει να είναι μονωμένο. Εάν παραμελούμε αυτή τη στιγμή, η συσσώρευση θα συσσωρευτεί στην επιφάνεια της. Η υγρασία μπορεί να διεισδύσει μέσα στην καπνοδόχο, πράγμα που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη διεργασιών διάβρωσης και βλάβης στη δομή.

Στις ανάγκες μόνωσης και εκείνο το μέρος της δομής καμινάδας, το οποίο βρίσκεται στο εξωτερικό του σπιτιού. Ανεπαρκής μόνωση μπορεί επίσης να μειώσει την απόδοση της καμινάδας, να μειώσει το ρεύμα της.

Καμινάδα για δύο λέβητες

Εάν το σπίτι διαθέτει όχι μόνο λέβητα αερίου, αλλά και άλλο εξοπλισμό θέρμανσης ή θέρμανσης νερού, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα ακόλουθα πρότυπα:

 1. Μια καμινάδα μπορεί να συνδεθεί σε όχι περισσότερες από δύο τέτοιες συσκευές που βρίσκονται στον ίδιο πάτωμα ή σε διαφορετικά δάπεδα.
 2. Στην περίπτωση αυτή, οι οπές για την αφαίρεση των προϊόντων καύσης για τις συσκευές αυτές πρέπει να βρίσκονται σε διαφορετικά επίπεδα.
 3. Οι εισόδους στην καπνοδόχο πρέπει να χωρίζουν την απόσταση των 50 cm ή περισσότερο.
 4. Η εισαγωγή προϊόντων καύσης από δύο συσκευές στο ίδιο επίπεδο επιτρέπεται μόνο εάν υπάρχει ειδική θήκη κοπής μέσα στην καπνοδόχο.
 5. Σε αυτή την περίπτωση, το ύψος των παράλληλων εισόδων στην καπνοδόχο, εξοπλισμένο με διαιρέτη, πρέπει να είναι τουλάχιστον ένα μέτρο.

Φυσικά, η κατασκευή πολλών καμινάδων θα κοστίσει περισσότερο από ένα μόνο σχέδιο, αλλά δεν παραμελούν τις απαιτήσεις των οικοδομικών κωδίκων και των κανόνων ασφάλειας για χάρη αμφίβολης εξοικονόμησης.

Κατά τη δημιουργία μιας καμινάδας, μην χρησιμοποιείτε υλικά χαμηλής πυκνότητας, πορώδη υλικά ή σκυρόδεμα. Η καμινάδα δεν πρέπει να διέρχεται από τα καθιστικά.

Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση τέτοιων κατασκευών και σε κλειστά μπαγκάζες ή μπαλκόνια. Σε όλους τους χώρους όπου υπάρχει καμινάδα, είναι απαραίτητο να οργανωθεί ο σωστός εξαερισμός.

Καμινάδες λεβήτων που μεταποιούν αέριο σε θερμική ενέργεια, κυρίως τύπου σχεδιασμού.

Σύμφωνα με το σχέδιο περιβλήματος, το κανάλι τοποθετείται απευθείας στην πλάκα οροφής της μονάδας θέρμανσης. Εντούτοις, επιτρέπεται η σύνδεση με καπνοδόχους τοίχου με θηλιές μήκους το πολύ 40 cm.

Στην περίπτωση σύνδεσης με την καπνοδόχο τοίχου, πρέπει να παραμείνει ένα κενό 14 cm μεταξύ της κατώτερης γραμμής του σωλήνα διακλάδωσης και της εύφλεκτης επικάλυψης.

Μεταξύ της ανώτερης γραμμής του σωλήνα διακλάδωσης και της εύφλεκτης οροφής πρέπει να αφήνετε 50 cm αν δεν υπάρχει πυροπροστασία, 40 cm αν υπάρχει προστασία.

Υπάρχουν διαφορές στη διάταξη των χώρων όπου η καμινάδα διασχίζει τις εύφλεκτες και μη καύσιμες δομές του κτιρίου. Η διέλευση της καπνοδόχου μέσω της μη εύφλεκτης κατασκευής παρέχεται από το στήριγμα στήριξης.

Το τμήμα της τομής του εύφλεκτου δαπέδου είναι εφοδιασμένο με ένα κουτί με άμμο ή σφράγισμα ενός μη καύσιμου θερμαντήρα.

Επιλογή υλικών για κατασκευή

Κατά την εγκατάσταση μιας καμινάδας για ένα λέβητα αερίου, πρέπει να χρησιμοποιηθούν μόνο πολύ ισχυρά υλικά που είναι ανθεκτικά σε διάφορους εξωτερικούς παράγοντες.

Πρέπει να είναι ανθεκτικά στη φωτιά, να μπορούν να έρθουν σε επαφή με την υγρασία και τα οξέα, να απελευθερώνονται κατά την καύση του αερίου και να εναποτίθενται στα τοιχώματα της καμινάδας με τη μορφή συμπυκνωμάτων.

Σε αυτή την περίπτωση, το υλικό δεν πρέπει να είναι πολύ βαρύ, καθώς μια τέτοια κατασκευή δημιουργεί πρόσθετη πίεση στους τοίχους και στη θεμελίωση του σπιτιού.

Οι καμινάδες από ανοξείδωτο χάλυβα θεωρούνται η καλύτερη επιλογή. Είναι εξαιρετικά ανθεκτικά σε πολλούς τύπους επιθέσεων διάβρωσης, έχουν σχετικά χαμηλό βάρος και παρέχουν εξαιρετική πρόσφυση.

Η διάρκεια ζωής της καμινάδας από χάλυβα είναι συνήθως περίπου 15 χρόνια. Αλλά ο γαλβανισμένος χάλυβας με την αφαίρεση των προϊόντων καύσης είναι πολύ χειρότερος από τον ανοξείδωτο χάλυβα.

Οι υγροί και θερμοί ατμοί με υψηλή οξύτητα καταστρέφουν γρήγορα αυτό το υλικό. Η γαλβανισμένη καμινάδα θα πρέπει να αντικατασταθεί σε πέντε χρόνια.

Η εξαιρετικά υψηλή διάρκεια ζωής διακρίνει κεραμικές καμινάδες, οι οποίες μπορούν να διαρκέσουν έως και 30 χρόνια. Ειδικά δημοφιλή και βολικά μοντέλα ευρωπαϊκής παραγωγής με εξωτερικό περίγραμμα χάλυβα. Αλλά αυτή η έκδοση έχει μια σειρά από σοβαρές ελλείψεις.

Αρχικά, αυτό είναι ένα σχετικά μεγάλο βάρος της δομής, το οποίο πρέπει να συσχετίζεται με τη φέρουσα ικανότητα των θεμελίων και των τοίχων του σπιτιού. Η εγκατάσταση μιας κεραμικής καμινάδας υπόκειται σε αυξημένες απαιτήσεις.

Πιστεύεται ότι για να επιτευχθεί μέγιστη πρόσφυση, η κεραμική καμινάδα πρέπει να τοποθετείται αυστηρά κατακόρυφα και αυτή η διαμόρφωση δεν είναι πάντοτε βολική παντού.

Ομοαξονική καμινάδα - μια επιλογή εξαιρετικά αποτελεσματική, μοντέρνα, αλλά ακριβή. Ο σχεδιασμός αυτής της καμινάδας αντιπροσωπεύει δύο σωλήνες ενωμένους μεταξύ τους. Ο εσωτερικός σωλήνας χρησιμοποιείται για την εκτροπή προϊόντων καύσης και ο εξωτερικός σωλήνας έχει σχεδιαστεί για να παρέχει αέρα.

Μια τέτοια καμινάδα παρέχεται επίσης με τη μορφή μονάδων, γεγονός που διευκολύνει τη συναρμολόγησή της και την εγκατάστασή της. Ένα άλλο πλεονέκτημα της ομοαξονικής καπνοδόχου είναι ένα αυξημένο επίπεδο ασφάλειας.

Μια κλασική καμινάδα τούβλο δεν είναι η καλύτερη επιλογή για ένα λέβητα φυσικού αερίου. Η μαζική κατασκευή συνήθως δεν διαφέρει σε καλή πρόσφυση, ζυγίζει πάρα πολύ, αλλά δεν διαρκεί πολύ.

Για τον καθαρισμό μιας τέτοιας καμινάδας είναι απαραίτητο συχνά, στην επιφάνεια της να συσσωρεύεται πολλή συμπύκνωση, επομένως η περίοδος λειτουργίας της σε χρήση με τον εξοπλισμό αερίου είναι ασήμαντη.

Αλλά αν το σπίτι έχει ήδη μια παλιά καμινάδα από τούβλα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Μέσα στην κατασκευή τοποθετήστε μια ειδική επένδυση από ανοξείδωτο χάλυβα, και το τούβλο γίνεται μια προστατευτική θήκη.

Φυσικά, η διάμετρος της επένδυσης και η διαμόρφωσή της πρέπει να συμμορφώνονται με τα πρότυπα που περιγράφονται παραπάνω.

Περιστασιακά, εξακολουθούν να υπάρχουν καμινάδες από αμιαντοτσιμέντο, αλλά αντικαθίστανται από πιο αποδοτικά υλικά. Τέτοιες δομές δεν είναι ασφαλείς, μπορούν να σκάσουν σε περίπτωση υπερθέρμανσης.

Η διάρκεια ζωής δεν υπερβαίνει τα πέντε χρόνια. Μερικές φορές τέτοιες καμινάδες εγκαθίστανται σε dachas, όπου ο λέβητας είναι εξαιρετικά σπάνια συμπεριλαμβανόμενος.

Προκαταρκτικοί υπολογισμοί και συσκευή

Ο σχεδιασμός κάθε καμινάδας αποτελείται από διάφορα στοιχεία. Ακολουθεί μια ενδεικτική λίστα με εξαρτήματα καμινάδων που μπορούν να εγκατασταθούν με λέβητα αερίου:

 • έναν προσαρμογέα που συνδέει τη σύνδεση του λέβητα με τη δομή καπνοδόχου.
 • ΤΕΕ με οπή αναθεώρησης και σύνδεση που προορίζεται για τη συλλογή συμπυκνωμάτων.
 • σφιγκτήρες για τη σύνδεση ξεχωριστών στοιχείων καμινάδας.
 • στηρίγματα και άλλους συνδετήρες.
 • κωνικό άκρο.
 • τηλεσκοπικούς σωλήνες.
 • στροφές ·
 • ένα διαμπερές σωλήνα διακλάδωσης και τα παρόμοια.

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι οι κάμψεις συνιστώνται συνήθως να τοποθετούνται σε απόσταση όχι μεγαλύτερη από δύο μέτρα από τον σωλήνα διακλάδωσης του λέβητα αερίου. Αυτό θα εξασφαλίσει τη μέγιστη αποτελεσματική πρόσφυση.

Για τη σωστή εγκατάσταση της καπνοδόχου, συνιστάται πρώτα να υπολογίσετε την περιοχή της εγκάρσιας τομής της εξόδου. Με αυτόν τον τρόπο, χρησιμοποιήστε τον τύπο:

F = (K ∙ Q) / (4,19 ∙ ∙ ∙ H),

 • Κ - σταθερό συντελεστή, η τιμή του κυμαίνεται μεταξύ 0,02-0,03.
 • Q - τη χωρητικότητα του λέβητα αερίου, που αναφέρεται στο τεχνικό διαβατήριο της συσκευής ·
 • H - ύψος σχεδιασμού της καμινάδας.

Αφού υπολογιστεί η περιοχή της εγκάρσιας τομής χρησιμοποιώντας αυτόν τον τύπο, είναι απαραίτητο να συγκριθούν τα ληφθέντα δεδομένα και να διορθωθούν εάν είναι απαραίτητο.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις για έναν λέβητα καυσαερίων, για στρογγυλές κατασκευές η συνιστώμενη διατομή εξαρτάται από την έξοδο του λέβητα και μπορεί να αφήσει:

 • 120 mm για λέβητα 24 kW.
 • 130 mm για 30 kW.
 • 170 mm - για 45 kW.
 • 190 mm - για 55 kW.
 • 220 mm - για 80 kW.
 • 230 mm - για 100 kW.

Εάν εγκατασταθεί καμινάδα με ορθογώνιο τμήμα, λαμβάνεται υπόψη η θερμική ισχύς του εξοπλισμού αερίου:

 • για συσκευές ισχύος μικρότερης των 3,5 kW - 140 × 140 mm.
 • για συσκευές ισχύος 3.5-5.2 kW - 140X200 mm.
 • Για συσκευές ισχύος 5,2-7,3 kW - 140Χ270 mm, κλπ.

Εάν χρησιμοποιούνται αμιαντοτσιμέντο, το τμήμα του αγωγού καυσαερίων πρέπει να είναι τουλάχιστον 100 mm. Κάθετα τμήματα της καπνοδόχου είναι στερεωμένα στον τοίχο σε βήματα των 2,5 μ., Και σε τμήματα με κλίση ο τοξικός άξονας πρέπει να είναι πιο συχνά - 1,5 μ.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Μια λεπτομερής επισκόπηση των στοιχείων της καπνοδόχου που σχεδιάστηκε για τον λέβητα αερίου μπορεί να βρεθεί σε αυτό το βίντεο:

Εδώ θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο επιλογής μιας καμινάδας, αποφεύγοντας τα συνηθισμένα λάθη:

Η εγκατάσταση της καμινάδας είναι σχετικά εύκολη από τεχνική άποψη. Είναι απαραίτητο να σχεδιάσετε μια καμινάδα και, στη συνέχεια, να συνδέσετε και να στερεώσετε σωστά τα στοιχεία της. Αλλά σε αυτή την περίπτωση Είναι σημαντικό να συμμορφώνεστε με όλες τις απαιτήσεις και τα πρότυπα κατασκευής, έτσι ώστε τα επικίνδυνα προϊόντα καύσης να απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα και να μην εισέρχονται σε καθίσματα.

Συσκευή εξαγωγής για λέβητα φυσικού αερίου σε ιδιωτική κατοικία: ανάγκη ή πρόσθετα έξοδα;

Καλησπέρα, αγαπητοί αναγνώστες! Μην νομίζετε ότι η εγκατάσταση των συσκευών θέρμανσης φυσικού αερίου κατά παράβαση των σχετικών κανόνων και κανονισμών, καθώς και απρόσεκτο χειρισμό κατά τη διάρκεια της λειτουργίας οδήγησε τα τελευταία χρόνια να έχουν την πέρα, απλά φοβερό μέρος των τραγωδιών. Δεν θέλω να το ρισκάρω, έτσι ώστε πριν από την έναρξη της αεριοποίησης μάθει πολλά των κανονιστικών εγγράφων και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, μεταξύ άλλων, που απαιτούνται για την κουκούλα και ένα λέβητα φυσικού αερίου σε ένα ιδιωτικό σπίτι.

Γιατί χρειαζόμαστε το δικό μας σύστημα εξαερισμού για έναν λέβητα αερίου;

Στην περίπτωση του ανεξάρτητου διάταξη αερισμού για ένα λέβητα φυσικού αερίου δεν θα αφαιρέσει μόνο τα προϊόντα της καύσης και εξαγωγής αέρα από τον ιδιωτικό σπίτι και να την αντικαταστήσει με φρέσκο ​​μακριά από τους δρόμους, αλλά και εκτελεί τις ακόλουθες λειτουργίες:

 • αποτρέψτε τον κίνδυνο έκρηξης σε περίπτωση διαρροής φυσικού αερίου. Το αέριο που συσσωρεύεται σε κλειστό χώρο σε μια ορισμένη συγκέντρωση γίνεται ένα εκρηκτικό εύφλεκτο μείγμα. Σε ποιο σημείο μπορεί να προκύψει κίνδυνος διαρροής όχι μόνο από τον ίδιο τον λέβητα όταν σβήσει η φλόγα αλλά και από αποσπώμενες συνδέσεις.
 • Για να διασφαλιστεί μια σταθερή παροχή οξυγόνου, η οποία συμμετέχει στη διαδικασία καταστροφής του καυσίμου κατά την καύση. Από την έλλειψη οξυγόνου στο θάλαμο καύσης, ο ρυθμός καύσης του καυσίμου μειώνεται, η παραγωγή θερμότητας της συσκευής μειώνεται και η κατανάλωση αερίου αυξάνεται.
 • εξασφαλίστε καθαρό αέρα μέσα στα καθιστικά. Η παρουσία μονοξειδίου του άνθρακα, ακόμη και σε μικρή ποσότητα, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων του σπιτιού.
 • μείωση της ποσότητας συσσωρευμένης αιθάλης και αιθάλης στα συστατικά στοιχεία του θαλάμου καύσης. Επειδή δεν υπάρχει σύστημα αερισμού ή κακή λειτουργία, η αιθάλη και η αιθάλη δεν διαφεύγουν προς το εξωτερικό, αλλά καθίστανται στα τοιχώματα του αγωγού, μειώνοντάς την σε διατομή. Εάν ο αγωγός καμινάδας είναι υπερβολικά φραγμένος, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εισέλθει μονοξείδιο του άνθρακα στα σαλόνια.

Ποιες είναι οι απαιτήσεις για ένα λέβητα αερίου;

Εργασίες εγκατάστασης στην εγκατάσταση εξοπλισμού αερίου - δεν είναι η ώρα για πειράματα. Είναι απαραίτητο να ενεργεί μόνο αυστηρά σύμφωνα με τους κανόνες και τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί στην κατασκευή. Πριν ξεκινήσετε την εργασία σας, είναι απαραίτητο να εξοικειωθείτε με αρκετές SNiP για την παροχή αερίου - είναι ελεύθερα διαθέσιμες στο Διαδίκτυο και είναι υποχρεωτική η μελέτη των οδηγιών που επισυνάπτονται στο λέβητα από τον κατασκευαστή. Είναι επίσης σημαντικό να επιλέξετε το κατάλληλο μέρος για την τοποθέτησή του.

Για παράδειγμα, μια κουζίνα αερίου και ενός λέβητα χαμηλής ισχύος τροφοδοτείται με φυσικό αέριο, μπορεί να τοποθετηθεί στην κουζίνα ή την αίθουσα με ύψος οροφής του όχι λιγότερο από 2,2 m, στον τομέα των 15 τ.μ., αν υπάρχουν παράθυρα με φύλλα παράθυρο. Εάν, ωστόσο, η εγκατάσταση αντικείμενο λέβητα φυσικού αερίου επιδαπέδια, του οποίου η ισχύς υπερβαίνει τα 30 kW και τα προϊόντα καύσης απορρίπτονται σε μια καμινάδα, είναι απαραίτητο να έχουμε ένα ξεχωριστό δωμάτιο (λέβητα). Για τον εξοπλισμό ενός τέτοιου λέβητα, σύμφωνα με το SP 62.13330.2011 (ενημερωμένη έκδοση του SNiP 42-01-2002), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:

 1. ξεχωριστή δομή.
 2. παράρτημα στο κεντρικό κτίριο ·
 3. πατάρι χώρος?
 4. ισόγειο?
 5. δωμάτιο κελάρι.

Σε τι, χρησιμοποιήστε το υπόγειο και το ισόγειο για τη ρύθμιση του λέβητα αερίου επιτρέπεται μόνο εάν υπάρχουν ανοίγματα παραθύρων σε αυτά που παρέχουν φυσικό φωτισμό. Ο αυτόνομος λέβητας πρέπει να διαθέτει τη δική του δομή στήριξης, η οποία δεν συνδέεται με τη βάση του κεντρικού κτιρίου.

Ανεξάρτητα από τη θέση του λεβητοστασίου, πρέπει να είναι εξοπλισμένο με ένα αποτελεσματικό σύστημα εξαερισμού που εξασφαλίζει τριπλάσια ανανέωση αέρα μέσα σε μία ώρα.

Επιπλέον, αυτό το δωμάτιο πρέπει να πληροί ορισμένες απαιτήσεις, δηλαδή:

 • - τουλάχιστον 4 m² ανά συσκευή θέρμανσης.
 • όγκος - τουλάχιστον 13,5 m³.
 • ύψος της οροφής - από 2,2 μ.
 • μια ξεχωριστή είσοδος με πλάτος ανοίγματος - από 80 cm.
 • άνοιγμα εισαγωγής αέρα με επιφάνεια εγκάρσιας διατομής τουλάχιστον 25 cm2 στο κάτω μέρος του φύλλου της πόρτας ή σε τοίχο ή μικρό κενό μεταξύ του άκρου της πόρτας και του καλύμματος δαπέδου ·
 • παράθυρα με πτερύγια ανοίγματος. Ο συντελεστής υαλοπίνακα επιφάνειας 1 m³ εκρηκτικών περιοχών είναι τουλάχιστον 0,05 m².
 • επιχρισμένη επιφάνεια τοίχων. Μην επιτρέπετε ταπετσαρίες, εύφλεκτα πάνελ.
 • Επίπεδο δάπεδο, κατασκευασμένο από άκαυστα δομικά υλικά.

Μια ελεύθερη προσέγγιση πρέπει να εξασφαλιστεί από όλες τις πλευρές στη μονάδα αερίου. Η πρόσληψη οξυγονωμένων μάζων αέρα που είναι απαραίτητες για την καύση του καυσίμου τροφοδοτείται μέσω του αγωγού αερισμού. Είναι τοποθετημένο στο πάνω μέρος των τοίχων ή στην οροφή της οροφής. Και, για να γίνει αυτός ο αγωγός αέρα πιο βολικός για να καθαριστεί, μια ειδική καταπακτή παρέχεται 300 χιλιοστά κάτω από αυτό, η οποία είναι μια μικρή τρύπα, η οποία είναι κλειστή με βύσμα ή πτερύγιο.

Η αρχή της κίνησης του αέρα

Η φύση της κίνησης του αέρα στο χώρο του λέβητα εξαρτάται από τον τύπο εξαερισμού που χρησιμοποιείται: μετακίνηση του αέρα εξαγωγής ή ανάμιξη του με καθαρό αέρα.

Κατά τον εξαερισμό στην αρχή της μετατόπισης, τροφοδοτείται καθαρός αέρας στο κατώτερο επίπεδο του κλιβάνου και μετά μετακινείται αργά στην περιοχή εργασίας και απομακρύνεται μέσω των ανώτερων αγωγών εξαερισμού. Αυτή η μέθοδος εξαερισμού έχει σημαντικό μειονέκτημα - οι επιβλαβείς ουσίες μπορούν να συγκεντρωθούν εκτός των ορίων του πίδακα τροφοδοσίας, πράγμα που επιβραδύνει την ανταλλαγή αέρα στο χώρο του λέβητα.

Όταν ο αερισμός πραγματοποιείται σύμφωνα με την αρχή της ανάμειξης, ο καθαρός αέρας μέχρι τη θέση του λέβητα έχει ήδη αναμιχθεί με τον αέρα του λέβητα και αφαιρείται με τη βοήθεια εξολκέα.

Με αυτή τη μέθοδο, η συγκέντρωση επιβλαβών ουσιών κατανέμεται ομοιόμορφα πάνω στον όγκο του δωματίου και επίσης απομακρύνεται ομοιόμορφα.

Φυσικός και αναγκαστικός τρόπος ενημέρωσης του αέρα στο χώρο του λέβητα

Εάν στο χώρο του λέβητα δημιουργείται η ώθηση με ένα τεχνητό κίνητρο, η κίνηση του αέρα λαμβάνει χώρα κάτω από τη λειτουργία ενός ανεμιστήρα τοποθετημένου μπροστά από την σχάρα εξαερισμού στην είσοδο του αγωγού στην αίθουσα κλιβάνου. Η επιλογή της ισχύος εξαρτάται από το μήκος των αεραγωγών, το μέγεθος της διατομής, τον αριθμό των στροφών στο σύστημα.

Η φυσική μέθοδος αερισμού είναι απλούστερη. Δεν απαιτεί την εγκατάσταση πρόσθετου εξοπλισμού, παρέχεται καλός αερισμός λόγω ανοιχτών παραθύρων και παραθύρων, οπών στα φύλλα των θυρών και των κενών κάτω από αυτά, αγωγών αερισμού στους τοίχους. Με το φυσικό βύθισμα, η ροή αέρα παρέχεται από τη διαφορά μεταξύ της πίεσης του αέρα έξω και μέσα στο δωμάτιο. Το μέγεθος της δύναμης του φυσικού βυθίσματος μπορεί επίσης να επηρεαστεί από τις καιρικές συνθήκες.

Ο εξαερισμός του λεβητοστασίου παρέχεται μόνο σε χαμηλότερη θερμοκρασία στο δρόμο. Διαφορετικά, μπορεί να προκύψει αντίστροφη ώση. Ως εκ τούτου, ακόμη και με ένα καλό φυσικό βύθισμα στο χώρο του λέβητα, είναι επιθυμητό να εγκαταστήσετε ένα μικρό ανεμιστήρα εξαγωγής, ο οποίος θα συμβάλει σε πιο εντατική εναλλαγή αέρα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Κατά την εγκατάσταση τεχνικών συσκευών για την εισροή αέρα με καταναγκαστικά μέσα, δημιουργείται αυξημένο επίπεδο πίεσης στο δωμάτιο και το μονοξείδιο του άνθρακα εξάγεται μέσω του αεραγωγού.

Το σύστημα αερισμού του τύπου εξάτμισης λειτουργεί λόγω της εξαναγκασμένης εκροής προϊόντων καύσης φυσικού αερίου από το δωμάτιο.

Λοιπόν, η βέλτιστη επιλογή για τον εξαναγκασμένο εξαερισμό του χώρου του λέβητα θα είναι ο εξαερισμός και ο εξαερισμός. Παρέχει κίνηση αέρα προς δύο κατευθύνσεις - την εισροή καθαρού αέρα από το δρόμο και την εξαγωγή προϊόντων καύσης από το δωμάτιο προς το εξωτερικό.

Χαρακτηριστικά του εξαερισμού του καναλιού και του καναλιού

Ανάλογα με το σχεδιασμό, ο εξαερισμός αερίου μπορεί να είναι τύπου καναλιού και μη καναλιού. Διαχωρίστε τα μεταξύ τους αρκετά απλά:

 1. εάν οι αεραγωγοί δεν είναι διαθέσιμοι, και για τον εξαερισμό του χώρου υπάρχουν ειδικά ανοίγματα στις δομές εγκλεισμού, τότε αυτός ο αερισμός ονομάζεται κανάλι χωρίς κανάλια.
 2. Σε περίπτωση αερισμού του αγωγού, η ανταλλαγή αέρα πραγματοποιείται με τη βοήθεια ειδικών σωλήνων που εκτελούνται στο σπίτι.

Υπολογισμός του συστήματος εξαερισμού

Εάν υπάρχει η επιθυμία να εκτελούνται ανεξάρτητα οι εργασίες για τη συσκευή εξαερισμού του λέβητα αερίου, είναι απαραίτητο πρώτα να καταρτιστεί ένα σχήμα, για να υπολογιστούν οι διαστάσεις της διατομής του σωλήνα, η χωρητικότητα και ο αριθμός των συσκευών για τον υποχρεωτικό αερισμό του λέβητα. Οι ακόλουθες παράμετροι λαμβάνονται ως αρχικά δεδομένα:

 • γεωμετρικές διαστάσεις του λέβητα.
 • συντελεστή, αυξάνοντας την πολλαπλότητα της ανανέωσης του αέρα. Είναι ο λόγος μεταξύ του βέλτιστου ύψους της οροφής στο χώρο του λέβητα (6 m) για να εξασφαλιστεί μια τριπλή αλλαγή αέρα και το πραγματικό μέγεθος. Ταυτόχρονα, η μείωση του ύψους της οροφής από τον κανονιστικό δείκτη για κάθε 1 μέτρο οδηγεί σε αύξηση της ποσότητας εισερχόμενης μάζας φρέσκου αέρα κατά 25%.
 • η ταχύτητα εισερχόμενης ροής αέρα δεν είναι μικρότερη από 1 m / s.

Για παράδειγμα υπολογισμού της εσωτερικής διάμετρος της κουκούλας και του μεγέθους της οπής τροφοδοσίας, εξετάστε το χώρο του λέβητα με τις ακόλουθες διαστάσεις:

 1. μήκος - 3 μέτρα.
 2. πλάτος - 4 μέτρα.
 3. ύψος της οροφής - 2,8 μ.

Συνεπώς, ο όγκος του δωματίου θα είναι ίσος με v = 3 * 4 * 2.8 = 33.6 m³, και ο συντελεστής πολλαπλασιασμού k = (6-2.8) * 0.25 + 3 = 3.8.

Η ποσότητα αέρα που πρέπει να αντικατασταθεί σε 1 ώρα αερισμού V = 3.8 * 33.6 = 127.68 m³.

Η τομή του σωλήνα εξάτμισης του λέβητα μπορεί να υπολογιστεί ως εξής: S = 127,68 / 3600 = 0,035 m².

Συνήθως, ένας κυκλικός σωλήνας χρησιμοποιείται για τον εξοπλισμό του συστήματος εξαερισμού, ώστε να μπορείτε να υπολογίσετε τη διάμετρό του: D = 2√S / π = 2√0,035 / 3,14 = 0,211 m². Η πλησιέστερη εσωτερική διάμετρος της σειράς σωλήνων είναι 225 mm. Το ίδιο μέγεθος της διατομής πρέπει να βρίσκεται στο άνοιγμα εισόδου.

Προσδιορίστε τη βέλτιστη διάμετρο του αγωγού, γνωρίζοντας ήδη την ανάγκη για αέρα για ένα συγκεκριμένο δωμάτιο, μπορείτε και με μια άλλη μέθοδο - χρησιμοποιώντας τον Πίνακα 1.

Πίνακας μεγέθους τμήματος αεραγωγού σε σχέση με τον ρυθμό ροής του αέρα

Εσωτερική εγκατάσταση

Ο αερισμός του αερίου στο χώρο του λέβητα μπορεί να είναι τόσο εξάτμιση όσο και τύπος παροχής. Εξετάστε τη διαδικασία της τοποθέτησης κάθε τύπου.

Εξαερισμός εξαγωγής

Για τη συσκευή αυτού του τύπου εξαερισμού πρέπει να τηρείται η ακόλουθη ακολουθία ενεργειών:

 • σημειώστε την έξοδο του αγωγού. Σύμφωνα με τη διάμετρο του σωλήνα με περιθώριο περίπου 1 εκ. Κατά την επιλογή της θέσης του σωλήνα για το σχέδιο, πρέπει να σημειωθεί ότι η έξοδος του δεν πρέπει να απέχει περισσότερο από ένα μέτρο από τον λέβητα αερίου, έτσι ώστε ο ψυχρός αέρας να μην επηρεάζει τη λειτουργία της συσκευής.
 • τρυπήστε μια τρύπα?
 • Τοποθετήστε το σωλήνα εξατμίσεως στο διάτρητο άνοιγμα με μια μικρή κλίση από τον λέβητα αερίου στην πλευρά του δρόμου.
 • χρησιμοποιήστε αφρό για να γεμίσετε τα κενά και μόνο όταν σκληρύνει για να αφαιρέσετε την περίσσεια.
 • Τοποθετήστε ένα αποσβεστήρα, μέσω του οποίου ρυθμίζεται το μέγεθος του ανοίγματος.
 • Τοποθετήστε τον ανεμιστήρα εξαγωγής.
 • συνδέστε τη σχάρα εξαερισμού στην έξοδο. Θα προστατεύσει το καταφύγιο από τη διείσδυση των εντόμων και τη σκόνη του δρόμου, καθώς επίσης θα δώσει στο σύστημα πλήρη εμφάνιση.

Εξαερισμός τύπου παροχής αέρα

Η εγκατάσταση εξαερισμού τροφοδοσίας πραγματοποιείται με τον ίδιο τρόπο, με τη μόνη διαφορά: αντί για ανεμιστήρα εξαγωγής, εγκαθίσταται μια συσκευή παροχής αέρα. Παίρνει ένα ρεύμα αέρα, το ψύχει ή το θερμαίνει, και στη συνέχεια το ανακατευθύνει προς το δωμάτιο. Για το λέβητα ιδιωτικής κατοικίας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα απλό μοντέλο μιας τέτοιας εγκατάστασης - έναν ανεμιστήρα τροφοδοσίας. Δείτε το βίντεο εγκατάστασης:

Δοκιμές και δοκιμές

Ο έλεγχος της απόδοσης της κουκούλας του λέβητα αερίου πραγματοποιείται με την πόρτα κλειστή και το ανοιχτό παράθυρο στο χώρο του λέβητα. Μια απλή χαρτοπετσέτα εφαρμόζεται στην είσοδο του αεραγωγού. Κατά την κανονική λειτουργία του εξαερισμού, θα προσελκύσει την τρύπα, εάν το κανάλι έχει βουλώσει ή εάν η εγκατάσταση δεν έχει γίνει σωστά, η χαρτοπετσέτα θα πέσει στο πάτωμα.

Απαιτήσεις εξαερισμού για τον λέβητα

Ο εξαερισμός αερίου πρέπει να πληροί τις ακόλουθες απαιτήσεις:

 1. η επιτρεπόμενη γωνία κλίσης των μεμονωμένων στοιχείων καμινάδας δεν είναι μεγαλύτερη από 30º.
 2. το μέγιστο μήκος διακλάδωσης είναι 1 m.
 3. ο μέγιστος επιτρεπτός αριθμός γόνατων στην καμινάδα - 3 τεμάχια.
 4. στο σύστημα δεν πρέπει να υπάρχουν προεξοχές και στένωση του εγκάρσιου προφίλ.
 5. ο σχεδιασμός πρέπει να περιλαμβάνει συσκευές για αναθεώρηση και στάγδην.
 6. Τα σημεία καμπής είναι εφοδιασμένα με κάδρα καθαρισμού.
 7. για τη ρύθμιση του εξαερισμού, χρησιμοποιούνται μόνο τέλεια απαλά προϊόντα.
 8. η απόσταση μεταξύ των αεραγωγών και της οροφής και των τοίχων εύφλεκτων υλικών πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,25 m. Η απόσταση αυτή μπορεί να μειωθεί σε 5 cm για δομικά στοιχεία κατασκευασμένα από μη εύφλεκτα υλικά.
 9. το ελάχιστο μέγεθος του ανοίγματος εξαερισμού για παροχή αέρα από το δρόμο είναι 8 cm2 ανά 1 kW της ονομαστικής ισχύος της μονάδας αερίου. για ροή αέρα από το εσωτερικό - 30 cm2 ανά 1 kW.

Τύποι υλικών για τη συσκευή κάλυψης

Για την κατασκευή της κουκούλας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κεραμικά, τούβλα και χάλυβα.

Τοιχοποιία από τούβλα

Το τούβλο χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την κατασκευή καμινάδων συσκευών στερεών καυσίμων. Είναι σε θέση να αντέξει μια επαρκώς υψηλή θερμοκρασία αέρα από το εσωτερικό.

Οι μονάδες αερίου λειτουργούν σε χαμηλότερη θερμοκρασία μέσα στην καπνοδόχο, έτσι ώστε να σχηματίζεται συμπύκνωμα στους τοίχους της, καταστρέφοντας τη δομή του τούβλου. Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα της κουκούλας, την ασφάλεια και την εμφάνιση.

Κεραμικά προϊόντα

Οι κεραμικοί σωλήνες είναι προϊόντα γενικής χρήσης για την τοποθέτηση διόδων εξαερισμού για όλους τους τύπους λεβήτων. Είναι ανθεκτικά στη θερμότητα, ανθεκτικά, έχουν μια λεία εσωτερική επιφάνεια, επιτρέποντας την απρόσκοπτη κίνηση των ρευμάτων αέρα. Ωστόσο, για να συσσωρευτεί η υγρασία, πρέπει να αερίζεται επιπλέον μια τέτοια κουκούλα για τη μονάδα αερίου.

Καμινάδες από χάλυβα

Για έναν λέβητα μικρού και μεσαίου μεγέθους, είναι δυνατό να χρησιμοποιείται κυλινδρική κυλινδρόμηση, για ισχυρά αδρανή είναι προτιμότερο να ληφθεί ένας ανθεκτικός στη θερμότητα σωλήνας σάντουιτς από ανοξείδωτο χάλυβα, ο σχεδιασμός του οποίου αποτελείται από δύο σωλήνες με διαφορετικές διαμέτρους. Εισάγονται το ένα μέσα στο άλλο, και το κενό μεταξύ τους γεμίζει με ένα στεγανωτικό από βάτα βαμβακερό μαλλί.

Ομοαξονική καμινάδα

Πρόκειται για μια κατασκευή που αποτελείται από δύο σωληνώσεις, τοποθετημένες μεταξύ τους όχι σφιχτά, αλλά με ένα μικρό κενό. Η εκτόνωση του αέρα εξόδου πραγματοποιείται με την αρχή της αντίθετης ροής: το αέριο εκτρέπεται μέσω του εσωτερικού σωλήνα, ο εξωτερικός σωλήνας τροφοδοτείται από φρέσκο ​​αέρα.

Το σύστημα των ομοαξονικών σωλήνων περιλαμβάνει απαραιτήτως μια συσκευή καθαρισμού και συναρμολόγησης συμπυκνωμάτων.

Υπολογισμός του συστήματος εξαερισμού του λέβητα

Κατά τον υπολογισμό της απόδοσης του συστήματος εξαερισμού:

 • Υπολογίστε την περιοχή του λέβητα.
 • Πολλαπλασιάστε το αποτέλεσμα κατά 5.
 • Αυξήστε τον αριθμό κατά 20%. Αυτή είναι η συνιστώμενη χωρητικότητα της μονάδας αερισμού.

Οι διαστάσεις της θυρίδας εξαγωγής του συστήματος πρέπει να αντιστοιχούν στο τμήμα του καπναγωγού του λέβητα. Προκαταρκτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα δεδομένα στον Πίνακα 2.